Pontos idő: 2018.04.19. 16:23

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 62 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 17:56 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.03.20. 20:37
Hozzászólások: 601
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Az mitől lehet,hogy még mindig "pezsgős" aromája van a mézbornak ? Olyan mintha még mindig forrna. Borkénnel le lett fojtva ráadásul hidegen van.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.10.10. 10:15 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.12.08. 09:08
Hozzászólások: 73
Tartózkodási hely: Szeghalom
Sziasztok. Van néhány üveg túlhevített vegyes mézem (elromlott a villanysütő) kicsit sötét és karamellás az íze. Régóta agyalok, hogy mit kezdjek vele. Gondoltam, hogy esetleg a mézbor forrás közben semlegesítheti a karamellás ízt. Vagy mégse!?!?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.12. 16:10 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
Kissé lágyabb lett, finom, de túl édes. Ez egy kivett próba, ennél leállt az erjedés (mondjuk borkénnel rá is segítettem), de a többi 70 litert újra forrásba hoztam.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.12. 13:04 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.03.20. 20:37
Hozzászólások: 601
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Ízre milyen?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.10. 19:30 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
3 nap Deritonos üllepités után:


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.08. 16:54 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2930
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Na így születnek a "kannás" borok


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.07. 20:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.03.20. 20:37
Hozzászólások: 601
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Mortimer írta:
Milyen mézből van, hogy ennyire halvány?

Akác 8-) nem igazán szép a színe,de az íze jó.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.07. 19:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
A próbába beleraktam a Deritont, és már derül is. Viszont a többivel még várok, mert még csendesen forr is. Túl édesnek találtam, ezért megindítottam újra az erjesztést vízzel, spórával, tápsóval.
Nylonnal és tetővel lefedett hordóból az alkohol mennyire párolog ki? Gondolom nagyon lassan, de azért megkérdem. A CO2 is elég nehezen megy ki, mivel valaki azt irta, hogy a mézsör nyomás alatt van erjesztve. Ennek is inkább sör íze van, mint "bor". Amúgy nekem ízlik.
Pancsolok ezerrel, ki tudja, mi lesz belőle.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.07. 16:32 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.10. 08:09
Hozzászólások: 143
Tartózkodási hely: Észak zala
Ha teljesen kiforr, szépen le fog ülepedni. Türelem! A kiforrás ideje függ a hőmérséklettől és a must cukorfokától is.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.07. 12:51 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
Milyen mézből van, hogy ennyire halvány?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.06. 16:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.03.20. 20:37
Hozzászólások: 601
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Az enyém ilyen.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.06. 14:08 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
Köszönöm szépen!
Június közepén inditottam az első erjesztést, aztán július végén még rá lett öntve a fedelezés kimosása. Tudom, ez nem szakszerű, de igazából ez az egész cefrének indult, nagy részét ki is főzetem. Élesztőt, tápsót kapott, finom mézszűrővel át van szűrve. A képen látszik, hogy amit egy hete vettem ki ebbe a flakonba, annál ennyit leüllepedett, de nem lett áttetsző a bor.
Ez a derítés szó nem ugrott be nekem, de mostmár beírva a keresőbe tényleg vannak lehetőségek. Bár ezek mind szőlő és gyümölcsborokhoz vannak.
Egy Deritonos üllepítéssel megpróbálkozok.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.06. 08:20 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1557
Tartózkodási hely: Pest megye
Mortimer, az ülepítésre van csomó leírás a neten. Nem mindegy mi úszkál benne, szennyeződés, fehérje stb. Borhoz nem értek, azt hiszem ott zselatint meg csersavat szoktak írni a kicsapatásra szűrés előtt. Én házi ecetet bentonittal (ásványi örlemény) tisztítottam. Van olyan is hogy deriton...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.06. 07:41 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.03.20. 20:37
Hozzászólások: 601
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Leülepszik az majd idővel ,ilyen az enyém is. Legalábbis amit idén csináltunk.Mikor készítetted?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2017.09.05. 21:41 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1230
Tartózkodási hely: Mezőföld
Üdv.
Készítettem mézbort (vagy valami hasonlót).
Viszont teljesen opálos az egész, úgy néz ki, mint a rostos őszibaracklé. Egy kevésbe tettem borként, de nem tisztult le (vagy fel).
Mivel lehetne áttetszővé tenni?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2016.08.01. 08:26 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 525
Tartózkodási hely: Vas
Nem pontosan ide vág, de jobb topikot nem találtam.

Kihívás keretében mézsört kell készítenem, ehhez keresek kipróbált receptet, esetleg olyat aki készít vagy készített már mézsört.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.09. 22:37 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.07.25. 01:58
Hozzászólások: 75
Tartózkodási hely: Pest megye
Itt is van egy:
http://www.amazon.de/Met-Honigweinbereitung-gemacht-Karl-St%C3%BCckler/dp/3702011056


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 18:51 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.03.12. 07:45
Hozzászólások: 175
Tartózkodási hely: Csongrád megye
Köszönöm mindkettőtöknek nagyon hálás vagyok érte remélem jól fog sikerülni még nem csináltam soha ilyet.
Külön hála Propolisznak hogy vette a fáradtságot és bescannelte a könyv ide vonatkozó fejezetét.
KÖSZÖNÖM :D :taps


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 14:41 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1557
Tartózkodási hely: Pest megye
Beszkenneltem, de levágni a szélét már nem volt kedvem:
http://data.hu/get/9076337/mezbor.pdf


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.06. 10:09 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.09.18. 10:09
Hozzászólások: 288
Tartózkodási hely: St.Moravica[szerbia]
Nem pont az o receptje....
De kuldtem az imel cimre,mez bor,mez sor kesziteset...

_________________
skype- nagyati74


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.05. 18:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.03.12. 07:45
Hozzászólások: 175
Tartózkodási hely: Csongrád megye
Senki? :cry:


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2015.09.04. 22:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.03.12. 07:45
Hozzászólások: 175
Tartózkodási hely: Csongrád megye
Sziasztok
Mézbor készítésén töröm a fejem.
Fel tudná valaki tölteni Ambrózy Béla Báró Méh című könyvéből az ide vonatkozó fejezetet. :D


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2014.05.22. 21:11 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.06.06. 18:15
Hozzászólások: 507
Tartózkodási hely: Veszprém megye
antimon írta:
Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség?


Az egyik buborékos a másik meg nem ,,,,,,,,,,csak ha fröccsben iszod ! :D


Bocs


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2014.05.22. 21:09 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 952
Tartózkodási hely: Somogy
Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség?

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2012.11.05. 21:27 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.13. 21:16
Hozzászólások: 256
Az Én mézborom. :re
Csatolmány:
IMG_20121105_210220.jpg


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2011.01.03. 10:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 281
Tartózkodási hely: Somogyország
Már leírtam, csak lejjebb kellene lapozni.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2011.01.01. 11:46 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 975
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
ligustica írta:

A miénk is majdnem ugyanígy készült csak a főzés maradt el. Simán, fehérbor fajélesztővel lett kierjesztve.
Lehet, hogy maradtak benne vadélesztők, azt nem tudom. Viszont az öt éve palackozott is szép tiszta és tegnap estig az illata, aromája nemigen változott.

De akár főzött, akár erjesztett: EGÉSZSÉGETEKRE :re

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 23:19 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Hát igen.
Köszönöm,hogy megkerested ligustica.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 22:19 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 06:06
Hozzászólások: 512
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
http://borkeszites.ewk.hu/kulonleges-borok-elkesziteseItt a recept :D .

_________________
A társadalom bizonyos sértéseit azzal a vigasztaló tudattal kell elviselni, hogy ebben a világban eljön az idő, amikor - ha nyitott szemmel jár - még a legkisebb ember is bosszút tud állni akár a leghatalmasabbakon is.Mario Gianluigi Puzo


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 20:45 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Igen erjesztik,két órányi főzés és többszöri hableszedés után. :)
Vadélesztők elpusztulnak,fajélesztő hozzáadásával ún. irányított erjesztést kell indítani.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 15:30 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 975
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Sztem a sört, sert főzik, a bort erjesztik.

A főzött ital lehet jóizü, de csak annyira bor, mint amennyire a cukorszirupból és enzimekből készitett valami méz :re

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 14:40 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Atis írta:
:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.


Báró Ambrózy is úgy írja,valamint a felvidéki mester is főzi.
Okát nem tudom,lehet így öli meg a méz enzimjeit ami gátolná a hasznos gombák munkáját ill.tisztul a must mert le kell habozni.
A videón látott az túl egyszerű ahhoz,hogy jó legyen ott max. alkohol keletkezik, de ízre kétséges.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 14:07 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.15. 21:10
Hozzászólások: 2601
Tartózkodási hely: Kis-Magyar-Alföld
Ugyan nem bor,de talán itt jó

MÉZSER: (története)

vízzel hígított mézből, különféle fűszerek (szerecsendió, koriandrum, néha komló) hozzáadásával készülő, felfőzött és erjesztett ital. A középkorban Mo.-on nagy közkedveltségnek örvendett. Jobbágyi szolgáltatások közé tartozott. A kutatás feltételezi, hogy német telepesekkel terjedt el hazánkban. A 18–19. sz. folyamán népszerűsége lassan csökkent, majd készítésével is fölhagytak. A múlt század eleji szakácskönyvek azonban még részletesen leírták házi készítésének módját.

Ha esetleg valaki tud erről valamit,dobja fel. Csak érdekességként.

_________________
1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 13:27 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2930
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Atis írta:
:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.


max melegíteni, hogy vizet párologtass ki belőle, emelve a cukortartalmat, de azt nem főzésnek nevezik

a cefrét viszont főzöm , akkor lesz belőle pálinka :)
a mustot erjesztjük és hiába bírnak az adalék élesztőgombák 300-400 fokot , a bor akkor lesz a legjobb ha 25 celsius körül lassan erjed


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.31. 13:11 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1131
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.30. 22:33 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Például főzni.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.30. 20:33 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1131
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Miért, hogyan kellene?

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.19. 20:12 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.04.24. 21:57
Hozzászólások: 755
Tartózkodási hely: Szolnok
Persze hogy mézbort csinál de így?
Érdekes.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.19. 20:10 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 03:59
Hozzászólások: 1006
Tartózkodási hely: Zimány
Toncsello írta:

Nem mondod , hogy nem tudod? Hát mézbort.

_________________
Feri


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.12.19. 20:01 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.04.24. 21:57
Hozzászólások: 755
Tartózkodási hely: Szolnok
Ez mi a ló pikulát csinál? :shock:



Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.31. 09:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.11.21. 19:17
Hozzászólások: 137
Tartózkodási hely: Baja
Mézbor készítésről elég konkrét leírásokat találhattok Báró Ambrózy Béla A Méh című könyvében.
Egészségetekre :re

_________________
Ha eltanulod a méheidtől a szorgalmat, nem lesz baj... (Hiezl Imre bácsi)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 13:52 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.16. 23:39
Hozzászólások: 145
Akácbor (!) és egyéb gyümölcsborok:
http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm% ... B6lcsnemek


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 13:14 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 2870
Tartózkodási hely: Tapolca
Peter Janos írta:
Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! :lol: :lol: :lol:

Köszönöm az elismerést Jani bá!
Megjegyzem azonban,hogy a Jani receptje teljesen jó és követendő.
Szerintem nem hibázik aki követi a pontos receptet.
Ellenben nekem a bor még mindig szőlőből készül. :re
Egészségetekre!

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 12:56 
Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! :lol: :lol: :lol:


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 12:06 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 2870
Tartózkodási hely: Tapolca
Teljesen egyetértek veled.Csak a technológia teljessége miatt írtam az alábbiakat.
A tárolással pedig véleményem szerint nem az előállítóknál van a hiba hanem a vásárlóknál.
Ezt kell előrelátással kiküszöbölni.
A Magyar bortörvény max 60mg/L szabad kénessav tartalmat engedélyez ami egy idő
után bomlik így nem megfelelő tárolás mellett a palackban megerjedhet a visszamaradt
cukortartalmú termék.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 11:53 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 281
Tartózkodási hely: Somogyország
Tudom, de a steril szűrés kicsit drága és nem akartam ragozni. A szorbát is jó, de én folyékony kénnel fojtom meg.
Egyébként nagyon stabil, nem jellemzőek rá a szokásos borbetegségek. Úgy viselkedik mint egy jó tokaji. A magas sav, cukor és alkohol egyensúlyban jól védi ha helyes a tárolás.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 11:41 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 2870
Tartózkodási hely: Tapolca
A Horváth JAni receptjéhez csak annyit tennék hozzá amennyiben megengedi,hogy az utóerjedést
steril szűrő használatával vagy kálium szorbát hozzáadásával lehet megakadályozni.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 00:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 281
Tartózkodási hely: Somogyország
Tudod Laci, ha az emberfia foglakozik valamivel akkor legyen alapos. Másképp nem érdemes.
De ezt Te tudod is.
Na de ne fényezzük egymást ennyire a későbbiekben, mert félreértik.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 00:03 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 8549
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Na végre egy szakértŐ !! ;)

Én meg, hogy ne csak hülyeségeket írjak itt a mézborról (mint "nagy" cakértője a piáknak) csináltam valami értelmeset is.
Szét választottam a pálinkás hsz-eket, a borosaktól!! ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 23:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 281
Tartózkodási hely: Somogyország
Hej!
Megdöbbentőek vagytok!
Amit beekeper mellékelt a mézborhoz az nagyjából jó, de.....
Meg úgy általában is a többi is de.

Egyáltalán csinált már valaki?

Minden termék előállítása egy kialakult technológia pontos betartásán alapszik. Így tudsz állandó minőséget előállítani és nem az AS (ahogy sikerül) szabvány szerint működik a dolog. Ezen alapelv szerint ezután nem lehet mit kezdeni ilyen fogalmakkal, hogy 5-6 liter víz, 5 teljes rúd fahéj stb. Mekkora egy rúd? 10 cm? 30 cm? Félrúd sütőélesztő? Esetleg sütőpor?

Szóval kezdem, de el ne mondjátok senkinek!

A mézoldat (must) forralás azért kell, mert könnyebb letisztítani a majdani métet. A leszedett habzással sok későbbi zavaró anyag kikerül.

Ha kihült akkor jön a lényeg! A mustfokoló! És olyan mustfokot higítasz amilyent csak akarsz. Viszont 1 mustfokból 0,6 alkoholfok lesz. 14 alkoholfok fölött már csak a szesz és cukortűrő élesztők dolgoznak. Tehát az édességet itt kell beállítani. Min 28, de 34 felett már nehezen erjed.

Ekkor a pontos adagolási utasítással ellátott és a boltokban kapható bor fajélesztőt kell használni, tápsóval együtt. A mézmust N-ben szegény és a gombák munkájához kell.
Az erjesztés pincehidegen évekig is eltart, de ide 22-25 fok kell. 30 felett már újra leáll az élesztő. 15 alatt is. A borászok a szőlőmustot az illatok benntartása miatt alacsony hőmérsékleten erjesztik. Itt nekünk a méz gátolja az erjedést és hővel kell azt segíteni.
A zajos erjedés kb 3 hét alatt lemegy. Itt le kell fejteni ha leült az élesztő. Ezután már üt mint a buszkerék.

Ilyenkor be kell állítani a savszintet, mert az méz ebben is szegény és az ízérzet kiteljesedéséhez kell a sav-cukor egyensúly. A citromsav a legjobb, mert az a többivel ellentétben nem válik ki késöbb sem. Lehet használni borászati tannint is.

Szerintem fél év múlva újra meg kell indítani, hogy még erjedjen ha akar. A lengyelek is így csinálták az Amrózy szerint aki amúgy több oldalom tárgyalja ezt a témát a híres könyvében.

Ezután többször kell deríteni és fejteni, lehet ászokolni is.

Palackozni pedig deritőszeres derítés, szűrés és kénezés nélkül nem szabad, mert megindulhat újra és üledékesedik.

Akácmézből nem érdemes csinálni, mert jellegtelen. Zamatos vegyes vagy mézharmat kell hozzá. A füszerezésre vannak receptek, cseh szakkönyvekben fellehetőek. Egyébként titokként kezelik és ha valakiről megsejtik, hogy nem laikusként kérdezgeti a technológiát és a recepturát akkor egyből lezárnak. A felvidéki méhészboltosok legalábbis így szokták csinálni a vásárokon kóstoltatás közben.
Ja a fűszer! Már itt is aromákt használnak. A mandulás tök olyan, mint régi győri nápolyi.
Ha jó a méz nem is kell.

A legjobbak egyébként a lengyelek. Jók a csehek és a tótok is. A frau Singeré is jó volt.
A franciák viszont szarok. És drágák. Híg, jellegtelen rossz utóízű. Mintha belefőzték volna a herefiasítást is. Vagy a csigákat.

Dióhéjban ennyi.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 62 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.