Pontos idő: 2024.03.29. 07:07

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 65 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 00:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 289
Tartózkodási hely: Somogyország
Tudod Laci, ha az emberfia foglakozik valamivel akkor legyen alapos. Másképp nem érdemes.
De ezt Te tudod is.
Na de ne fényezzük egymást ennyire a későbbiekben, mert félreértik.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.30. 00:03 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Na végre egy szakértŐ !! ;)

Én meg, hogy ne csak hülyeségeket írjak itt a mézborról (mint "nagy" cakértője a piáknak) csináltam valami értelmeset is.
Szét választottam a pálinkás hsz-eket, a borosaktól!! ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 23:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.11. 10:28
Hozzászólások: 289
Tartózkodási hely: Somogyország
Hej!
Megdöbbentőek vagytok!
Amit beekeper mellékelt a mézborhoz az nagyjából jó, de.....
Meg úgy általában is a többi is de.

Egyáltalán csinált már valaki?

Minden termék előállítása egy kialakult technológia pontos betartásán alapszik. Így tudsz állandó minőséget előállítani és nem az AS (ahogy sikerül) szabvány szerint működik a dolog. Ezen alapelv szerint ezután nem lehet mit kezdeni ilyen fogalmakkal, hogy 5-6 liter víz, 5 teljes rúd fahéj stb. Mekkora egy rúd? 10 cm? 30 cm? Félrúd sütőélesztő? Esetleg sütőpor?

Szóval kezdem, de el ne mondjátok senkinek!

A mézoldat (must) forralás azért kell, mert könnyebb letisztítani a majdani métet. A leszedett habzással sok későbbi zavaró anyag kikerül.

Ha kihült akkor jön a lényeg! A mustfokoló! És olyan mustfokot higítasz amilyent csak akarsz. Viszont 1 mustfokból 0,6 alkoholfok lesz. 14 alkoholfok fölött már csak a szesz és cukortűrő élesztők dolgoznak. Tehát az édességet itt kell beállítani. Min 28, de 34 felett már nehezen erjed.

Ekkor a pontos adagolási utasítással ellátott és a boltokban kapható bor fajélesztőt kell használni, tápsóval együtt. A mézmust N-ben szegény és a gombák munkájához kell.
Az erjesztés pincehidegen évekig is eltart, de ide 22-25 fok kell. 30 felett már újra leáll az élesztő. 15 alatt is. A borászok a szőlőmustot az illatok benntartása miatt alacsony hőmérsékleten erjesztik. Itt nekünk a méz gátolja az erjedést és hővel kell azt segíteni.
A zajos erjedés kb 3 hét alatt lemegy. Itt le kell fejteni ha leült az élesztő. Ezután már üt mint a buszkerék.

Ilyenkor be kell állítani a savszintet, mert az méz ebben is szegény és az ízérzet kiteljesedéséhez kell a sav-cukor egyensúly. A citromsav a legjobb, mert az a többivel ellentétben nem válik ki késöbb sem. Lehet használni borászati tannint is.

Szerintem fél év múlva újra meg kell indítani, hogy még erjedjen ha akar. A lengyelek is így csinálták az Amrózy szerint aki amúgy több oldalom tárgyalja ezt a témát a híres könyvében.

Ezután többször kell deríteni és fejteni, lehet ászokolni is.

Palackozni pedig deritőszeres derítés, szűrés és kénezés nélkül nem szabad, mert megindulhat újra és üledékesedik.

Akácmézből nem érdemes csinálni, mert jellegtelen. Zamatos vegyes vagy mézharmat kell hozzá. A füszerezésre vannak receptek, cseh szakkönyvekben fellehetőek. Egyébként titokként kezelik és ha valakiről megsejtik, hogy nem laikusként kérdezgeti a technológiát és a recepturát akkor egyből lezárnak. A felvidéki méhészboltosok legalábbis így szokták csinálni a vásárokon kóstoltatás közben.
Ja a fűszer! Már itt is aromákt használnak. A mandulás tök olyan, mint régi győri nápolyi.
Ha jó a méz nem is kell.

A legjobbak egyébként a lengyelek. Jók a csehek és a tótok is. A frau Singeré is jó volt.
A franciák viszont szarok. És drágák. Híg, jellegtelen rossz utóízű. Mintha belefőzték volna a herefiasítást is. Vagy a csigákat.

Dióhéjban ennyi.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 23:41 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.01. 19:26
Hozzászólások: 167
Tartózkodási hely: Nagykálló (sz-sz-b)
(mézbor készítéshez gondolat) Én azon gondolkodtam, hogy ha először a vizet felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni és úgy keverjük össze a mézzel, a mézet nem tesszük tönkre. Mert szerintem magát a mézet felforralni idegen baci kiölése céljából felesleges, mivel antibakteriális anyagról van szó, tehát az oda nem illő dolgokat kiölte magából már régen. De ez csak egy eszmefuttatás. Szerintetek így is lehetne csinálni? Igazság szerint én még kutyafuttában összerakott meleg teába is sajnálom szegény mézecskét...nem hogy forralni..



:ut

_________________
2X10 NB rakodó, NB17, NB24
25 család


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 22:55 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Repce mézzel legjobb, úgy hallottam...
Talán nem véletlenül, hisz abban a legtöbb a szőlő cukker.
Há' mégis csak bor vóna ez, nem ???

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 19:20 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Fullank írta:
.....Ezt az oldatot kettõ óra hosszat forraljuk/fõzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képzõdõ habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztõ" létrejöttét.
Kihûlés után egy (vagy fél) rúdnyi sütõélesztõt adunk hozzá és......

Pár éve mi :oops: is készítettünk mézbort egy borász haverral (én adtam a mézet, a többi az ő dolga volt).
Hasonló recept szerint készült a miénk is két alapvető eltéréssel:
- az akácmézet és a vizet "kézmelegen" kevertük össze és ez kapott borélesztőt. Tehát nem forraltuk!
- a másik lényeges eltérés: Kb. feleennyi volt a méz és a víz is :merg . De a végeredmény jó lett. :re
Komoly szakértelem nélkül szerintem csak félsiker várható.
Több hónapig eltart a forrás (2-3). Figyelni kell az erjedésre, mert ha elérte a szükséges alkoholfokot, le kell állítani, hogy maradjon benne egy kis kiforratlan cukor, édesség is (túl szárazan nem igazán "mézbor). Nem tudom, hogy aromásabb mézzel milyen lett volna, barátom nem vállalta azóta....

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 18:51 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Susán Ádám írta:
5kiló mézhez 1 liter víz
a többi eljárás ugyanaz mint a sima boroknál.csak könnyen ecetesedik.

a magyarországi méhész valamelyik régi számában bennevan.

Az arányok alapján ebből semmiképpen nem lehet bor. A bor ~18-25 cukorfoku mustból erjed.
ennek a cukorfoka mennyi lenne?

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 12:55 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.01.12. 12:14
Hozzászólások: 37
Tartózkodási hely: EU
Fullank írta:
Mivel engem is érdekelt a finom mézbor receptje, utánna néztem, itt nem találtam, de viszont találtam - kevés õrölt szegfûszeg és: "melissa" /gyógynövény-fajta /



Szia!

A melissa az a Melisse lehet, ami = citromfű

Üdv,H


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 10:58 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.03.25. 22:25
Hozzászólások: 7
Tartózkodási hely: Békésmegye
Mivel engem is érdekelt a finom mézbor receptje, utánna néztem, itt nem találtam, de viszont találtam máshol
egy szerintem elég jó receptet, amit megosztanák veletek.

Mézbor / "Met" /

Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (- mészmentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és citromsavat.
Ezt az oldatot kettõ óra hosszat forraljuk/fõzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képzõdõ habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztõ" létrejöttét.
Kihûlés után egy (vagy fél) rúdnyi sütõélesztõt adunk hozzá és finomszövésû vászon- vagy tüllzacskoban belelógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fûszerkeverékeket.

Ennek "alap-összeállítása": 5 teljes rúd fahéj
- fél szerecsendió reszelékként
- 2 db dió nagyságú gyömbér
- kevés õrölt szegfûszeg és: "melissa" /gyógynövény-fajta -

Ezeket a fûszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk ízlésünk és igényünk szerint, sõt bõvíthetjük is az alkotóelemeket, ha az elsõ "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fûszer-összeállítási recept nincs, - ezt mindenki az ízlése-igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitást".

A mézbor alapanyaga kb. 20-25 °C -on tárolva hamarosan megindul az erjedési folyamat. Elõször két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk. Ezt nagy elõvigyázattal lehetõleg gumidugóba ágyazott üvegcsövecskén keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.

Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma. 13-14 fokos.

/ Albert Wulbrandt/
Méhészmester receptje /


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.28. 20:55 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.16. 23:39
Hozzászólások: 145
A nemes komló beszerzése kérdéses lehet (gyógyszertár?), mert az úton-útfélen található vadkomló nem egészen előnyös.
Bár egy ismerős szerint, ha a magját kiszedjük, akkor OK.


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára beekeeper 2010.02.16. 21:25-kor.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.28. 20:39 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ádám!
Az se teljesen mindegy milyen méz, az se milyen víz, majd ezután ezt azt kell is a keverékkel csinálni, az általában a készítői által hétpecsétes titokként kezelt hozzáadott fűszerekről nem is beszélve.
Meg arról, hogy nálunk tilos csinálni, hogy a rosseb egye meg a jövedéki törvényeinket.

Ahol Krajnai dolgozik, azok az osztrákok egy csomó féle mézbort készítenek. Mikor ott voltunk "üzemlátogatáson" a profi egyesülettel, azt mondta bármiről kérdezhetjük, nincs titka...
Csak a mézbor! Arról ne kérdezzük!

Ezek a boros tartályai:
http://kepfeltoltes.hu/100128/Bortart_ly_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.28. 20:25 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.07.06. 21:33
Hozzászólások: 598
Tartózkodási hely: Nógrád megye, Homokterenye
bebe írta:
Susán Ádám írta:
5kiló mézhez 1 liter víz
a többi eljárás ugyanaz mint a sima boroknál.csak könnyen ecetesedik.
Azért ennél sokkal komolyabb dolog jó mézbort csinálni. Eddig egyszer próbáltam és fel is adtam félúton.


én sem azt mondtam hogy könnyű,csak az alapanyagokat írtam le.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.26. 22:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.05. 18:02
Hozzászólások: 814
Tartózkodási hely: Észak-Pest megye
Susán Ádám írta:
5kiló mézhez 1 liter víz
a többi eljárás ugyanaz mint a sima boroknál.csak könnyen ecetesedik.
Azért ennél sokkal komolyabb dolog jó mézbort csinálni. Eddig egyszer próbáltam és fel is adtam félúton.

_________________
"Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.26. 21:42 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.07.06. 21:33
Hozzászólások: 598
Tartózkodási hely: Nógrád megye, Homokterenye
5kiló mézhez 1 liter víz
a többi eljárás ugyanaz mint a sima boroknál.csak könnyen ecetesedik.

a magyarországi méhész valamelyik régi számában bennevan.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: MÉZBOR
HozzászólásElküldve: 2010.01.20. 17:34 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.24. 14:46
Hozzászólások: 125
Tartózkodási hely: Zala megye
Tükör írta:
CsZoltán írta:
Csak annyit mondanék, hogy csináljatok legalább 10l -t egyszerre és 1-2 hónap múlva fejtsétek le mint a bort. A "söprű" ami visszamarad hétköznap elfogy influenzás időben a tiszta fényes pedig bármikor. :ut


Én nem tom... jó pálinka, jó akác méz, és az enyémnek nincs seprűje, pedig adok hozzá mézet rendesen.
Picit sárga,picit opálos,de állhat akármeddig,nem lesz ruskója... :re

hogyan készül a méz bor?
aki csinált ossza meg velem

_________________
Ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.
Albert Einstein


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 65 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.