MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

MÉZBOR
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=15&t=288
Oldal: 1 / 2

Szerző:  tibibi [ 2018.11.16. 21:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

No embörök most kóstoltam a borocskát brutál jó lett :D :re még fél év kellett neki! Meglátom marad e még belőle fél év múlva :lol:

Szerző:  pityu0718 [ 2018.05.28. 16:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

tibibi írta:
Az mitől lehet,hogy még mindig "pezsgős" aromája van a mézbornak ? Olyan mintha még mindig forrna. Borkénnel le lett fojtva ráadásul hidegen van.



Szia,

Ez azért van, mert a maradékcukor tartalom miatt az élesztőgombák újból elkezdték benne lebontani a cukrot.
Ne aggódj, ha olyan üvegbe vagy flakonba teszed, ami bírja a nyomást, lesz méz pezsgőd!
Nekem lett, nagyon ütős cucc :D
Ugyanígy jártam a meggyborral és a cseresznyeborommal is :re

Szerző:  mitrocsak [ 2018.05.21. 21:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Szeretnék valamit kezdeni a fedelezés kimosásából származó mézoldattal. Tudja valaki, hogy kell a mézpálinkához a "cefrét" elkészíteni?

Szerző:  tibibi [ 2018.03.21. 17:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Az mitől lehet,hogy még mindig "pezsgős" aromája van a mézbornak ? Olyan mintha még mindig forrna. Borkénnel le lett fojtva ráadásul hidegen van.

Szerző:  smith [ 2017.10.10. 10:15 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Sziasztok. Van néhány üveg túlhevített vegyes mézem (elromlott a villanysütő) kicsit sötét és karamellás az íze. Régóta agyalok, hogy mit kezdjek vele. Gondoltam, hogy esetleg a mézbor forrás közben semlegesítheti a karamellás ízt. Vagy mégse!?!?

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.12. 16:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Kissé lágyabb lett, finom, de túl édes. Ez egy kivett próba, ennél leállt az erjedés (mondjuk borkénnel rá is segítettem), de a többi 70 litert újra forrásba hoztam.

Szerző:  tibibi [ 2017.09.12. 13:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Ízre milyen?

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.10. 19:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

3 nap Deritonos üllepités után:

Szerző:  Bogaras [ 2017.09.08. 16:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Na így születnek a "kannás" borok

Szerző:  tibibi [ 2017.09.07. 20:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Mortimer írta:
Milyen mézből van, hogy ennyire halvány?

Akác 8-) nem igazán szép a színe,de az íze jó.

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.07. 19:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

A próbába beleraktam a Deritont, és már derül is. Viszont a többivel még várok, mert még csendesen forr is. Túl édesnek találtam, ezért megindítottam újra az erjesztést vízzel, spórával, tápsóval.
Nylonnal és tetővel lefedett hordóból az alkohol mennyire párolog ki? Gondolom nagyon lassan, de azért megkérdem. A CO2 is elég nehezen megy ki, mivel valaki azt irta, hogy a mézsör nyomás alatt van erjesztve. Ennek is inkább sör íze van, mint "bor". Amúgy nekem ízlik.
Pancsolok ezerrel, ki tudja, mi lesz belőle.

Szerző:  miklosb [ 2017.09.07. 16:32 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Ha teljesen kiforr, szépen le fog ülepedni. Türelem! A kiforrás ideje függ a hőmérséklettől és a must cukorfokától is.

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.07. 12:51 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Milyen mézből van, hogy ennyire halvány?

Szerző:  tibibi [ 2017.09.06. 16:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Az enyém ilyen.

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.06. 14:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Köszönöm szépen!
Június közepén inditottam az első erjesztést, aztán július végén még rá lett öntve a fedelezés kimosása. Tudom, ez nem szakszerű, de igazából ez az egész cefrének indult, nagy részét ki is főzetem. Élesztőt, tápsót kapott, finom mézszűrővel át van szűrve. A képen látszik, hogy amit egy hete vettem ki ebbe a flakonba, annál ennyit leüllepedett, de nem lett áttetsző a bor.
Ez a derítés szó nem ugrott be nekem, de mostmár beírva a keresőbe tényleg vannak lehetőségek. Bár ezek mind szőlő és gyümölcsborokhoz vannak.
Egy Deritonos üllepítéssel megpróbálkozok.

Szerző:  Propolisz [ 2017.09.06. 08:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Mortimer, az ülepítésre van csomó leírás a neten. Nem mindegy mi úszkál benne, szennyeződés, fehérje stb. Borhoz nem értek, azt hiszem ott zselatint meg csersavat szoktak írni a kicsapatásra szűrés előtt. Én házi ecetet bentonittal (ásványi örlemény) tisztítottam. Van olyan is hogy deriton...

Szerző:  tibibi [ 2017.09.06. 07:41 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Leülepszik az majd idővel ,ilyen az enyém is. Legalábbis amit idén csináltunk.Mikor készítetted?

Szerző:  Mortimer [ 2017.09.05. 21:41 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Üdv.
Készítettem mézbort (vagy valami hasonlót).
Viszont teljesen opálos az egész, úgy néz ki, mint a rostos őszibaracklé. Egy kevésbe tettem borként, de nem tisztult le (vagy fel).
Mivel lehetne áttetszővé tenni?

Szerző:  berkesandor [ 2016.08.01. 08:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Nem pontosan ide vág, de jobb topikot nem találtam.

Kihívás keretében mézsört kell készítenem, ehhez keresek kipróbált receptet, esetleg olyat aki készít vagy készített már mézsört.

Szerző:  Rolcsibácsi [ 2015.09.09. 22:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Itt is van egy:
http://www.amazon.de/Met-Honigweinbereitung-gemacht-Karl-St%C3%BCckler/dp/3702011056

Szerző:  csija [ 2015.09.06. 18:51 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Köszönöm mindkettőtöknek nagyon hálás vagyok érte remélem jól fog sikerülni még nem csináltam soha ilyet.
Külön hála Propolisznak hogy vette a fáradtságot és bescannelte a könyv ide vonatkozó fejezetét.
KÖSZÖNÖM :D :taps

Szerző:  Propolisz [ 2015.09.06. 14:41 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Beszkenneltem, de levágni a szélét már nem volt kedvem:
http://data.hu/get/9076337/mezbor.pdf

Szerző:  N.Attila [ 2015.09.06. 10:09 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Nem pont az o receptje....
De kuldtem az imel cimre,mez bor,mez sor kesziteset...

Szerző:  csija [ 2015.09.05. 18:58 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Senki? :cry:

Szerző:  csija [ 2015.09.04. 22:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Sziasztok
Mézbor készítésén töröm a fejem.
Fel tudná valaki tölteni Ambrózy Béla Báró Méh című könyvéből az ide vonatkozó fejezetet. :D

Szerző:  nigacsi [ 2014.05.22. 21:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

antimon írta:
Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség?


Az egyik buborékos a másik meg nem ,,,,,,,,,,csak ha fröccsben iszod ! :D


Bocs

Szerző:  antimon [ 2014.05.22. 21:09 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség?

Szerző:  havba [ 2012.11.05. 21:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Az Én mézborom. :re
Csatolmány:
IMG_20121105_210220.jpg

Szerző:  Horváth János [ 2011.01.03. 10:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Már leírtam, csak lejjebb kellene lapozni.

Szerző:  szigetivili [ 2011.01.01. 11:46 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

ligustica írta:

A miénk is majdnem ugyanígy készült csak a főzés maradt el. Simán, fehérbor fajélesztővel lett kierjesztve.
Lehet, hogy maradtak benne vadélesztők, azt nem tudom. Viszont az öt éve palackozott is szép tiszta és tegnap estig az illata, aromája nemigen változott.

De akár főzött, akár erjesztett: EGÉSZSÉGETEKRE :re

Szerző:  hészaki [ 2010.12.31. 23:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Hát igen.
Köszönöm,hogy megkerested ligustica.

Szerző:  ligustica [ 2010.12.31. 22:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

http://borkeszites.ewk.hu/kulonleges-borok-elkesziteseItt a recept :D .

Szerző:  hészaki [ 2010.12.31. 20:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Igen erjesztik,két órányi főzés és többszöri hableszedés után. :)
Vadélesztők elpusztulnak,fajélesztő hozzáadásával ún. irányított erjesztést kell indítani.

Szerző:  szigetivili [ 2010.12.31. 15:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Sztem a sört, sert főzik, a bort erjesztik.

A főzött ital lehet jóizü, de csak annyira bor, mint amennyire a cukorszirupból és enzimekből készitett valami méz :re

Szerző:  hészaki [ 2010.12.31. 14:40 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Atis írta:
:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.


Báró Ambrózy is úgy írja,valamint a felvidéki mester is főzi.
Okát nem tudom,lehet így öli meg a méz enzimjeit ami gátolná a hasznos gombák munkáját ill.tisztul a must mert le kell habozni.
A videón látott az túl egyszerű ahhoz,hogy jó legyen ott max. alkohol keletkezik, de ízre kétséges.

Szerző:  Tomi [ 2010.12.31. 14:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Ugyan nem bor,de talán itt jó

MÉZSER: (története)

vízzel hígított mézből, különféle fűszerek (szerecsendió, koriandrum, néha komló) hozzáadásával készülő, felfőzött és erjesztett ital. A középkorban Mo.-on nagy közkedveltségnek örvendett. Jobbágyi szolgáltatások közé tartozott. A kutatás feltételezi, hogy német telepesekkel terjedt el hazánkban. A 18–19. sz. folyamán népszerűsége lassan csökkent, majd készítésével is fölhagytak. A múlt század eleji szakácskönyvek azonban még részletesen leírták házi készítésének módját.

Ha esetleg valaki tud erről valamit,dobja fel. Csak érdekességként.

Szerző:  Bogaras [ 2010.12.31. 13:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Atis írta:
:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.


max melegíteni, hogy vizet párologtass ki belőle, emelve a cukortartalmat, de azt nem főzésnek nevezik

a cefrét viszont főzöm , akkor lesz belőle pálinka :)
a mustot erjesztjük és hiába bírnak az adalék élesztőgombák 300-400 fokot , a bor akkor lesz a legjobb ha 25 celsius körül lassan erjed

Szerző:  Atis [ 2010.12.31. 13:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

:shock:
Miért?
A mustot sem szokás.

Szerző:  hészaki [ 2010.12.30. 22:33 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Például főzni.

Szerző:  Atis [ 2010.12.30. 20:33 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Miért, hogyan kellene?

Szerző:  Toncsello [ 2010.12.19. 20:12 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Persze hogy mézbort csinál de így?
Érdekes.

Szerző:  Feriadmin [ 2010.12.19. 20:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Toncsello írta:

Nem mondod , hogy nem tudod? Hát mézbort.

Szerző:  Toncsello [ 2010.12.19. 20:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Ez mi a ló pikulát csinál? :shock:


Szerző:  KGábor [ 2010.01.31. 09:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Mézbor készítésről elég konkrét leírásokat találhattok Báró Ambrózy Béla A Méh című könyvében.
Egészségetekre :re

Szerző:  beekeeper [ 2010.01.30. 13:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Akácbor (!) és egyéb gyümölcsborok:
http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm% ... B6lcsnemek

Szerző:  csoky [ 2010.01.30. 13:14 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Peter Janos írta:
Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! :lol: :lol: :lol:

Köszönöm az elismerést Jani bá!
Megjegyzem azonban,hogy a Jani receptje teljesen jó és követendő.
Szerintem nem hibázik aki követi a pontos receptet.
Ellenben nekem a bor még mindig szőlőből készül. :re
Egészségetekre!

Szerző:  Peter Janos [ 2010.01.30. 12:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! :lol: :lol: :lol:

Szerző:  csoky [ 2010.01.30. 12:06 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Teljesen egyetértek veled.Csak a technológia teljessége miatt írtam az alábbiakat.
A tárolással pedig véleményem szerint nem az előállítóknál van a hiba hanem a vásárlóknál.
Ezt kell előrelátással kiküszöbölni.
A Magyar bortörvény max 60mg/L szabad kénessav tartalmat engedélyez ami egy idő
után bomlik így nem megfelelő tárolás mellett a palackban megerjedhet a visszamaradt
cukortartalmú termék.

Szerző:  Horváth János [ 2010.01.30. 11:53 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

Tudom, de a steril szűrés kicsit drága és nem akartam ragozni. A szorbát is jó, de én folyékony kénnel fojtom meg.
Egyébként nagyon stabil, nem jellemzőek rá a szokásos borbetegségek. Úgy viselkedik mint egy jó tokaji. A magas sav, cukor és alkohol egyensúlyban jól védi ha helyes a tárolás.

Szerző:  csoky [ 2010.01.30. 11:41 ]
Hozzászólás témája:  Re: MÉZBOR

A Horváth JAni receptjéhez csak annyit tennék hozzá amennyiben megengedi,hogy az utóerjedést
steril szűrő használatával vagy kálium szorbát hozzáadásával lehet megakadályozni.

Oldal: 1 / 2 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/