MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
MÉZBOR http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=15&t=288 |
Oldal: 1 / 2 |
Szerző: | tibibi [ 2018.11.16. 21:39 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
No embörök most kóstoltam a borocskát brutál jó lett még fél év kellett neki! Meglátom marad e még belőle fél év múlva |
Szerző: | pityu0718 [ 2018.05.28. 16:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
tibibi írta: Az mitől lehet,hogy még mindig "pezsgős" aromája van a mézbornak ? Olyan mintha még mindig forrna. Borkénnel le lett fojtva ráadásul hidegen van. Szia, Ez azért van, mert a maradékcukor tartalom miatt az élesztőgombák újból elkezdték benne lebontani a cukrot. Ne aggódj, ha olyan üvegbe vagy flakonba teszed, ami bírja a nyomást, lesz méz pezsgőd! Nekem lett, nagyon ütős cucc Ugyanígy jártam a meggyborral és a cseresznyeborommal is |
Szerző: | mitrocsak [ 2018.05.21. 21:54 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Szeretnék valamit kezdeni a fedelezés kimosásából származó mézoldattal. Tudja valaki, hogy kell a mézpálinkához a "cefrét" elkészíteni? |
Szerző: | tibibi [ 2018.03.21. 17:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Az mitől lehet,hogy még mindig "pezsgős" aromája van a mézbornak ? Olyan mintha még mindig forrna. Borkénnel le lett fojtva ráadásul hidegen van. |
Szerző: | smith [ 2017.10.10. 10:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Sziasztok. Van néhány üveg túlhevített vegyes mézem (elromlott a villanysütő) kicsit sötét és karamellás az íze. Régóta agyalok, hogy mit kezdjek vele. Gondoltam, hogy esetleg a mézbor forrás közben semlegesítheti a karamellás ízt. Vagy mégse!?!? |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.12. 16:10 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Kissé lágyabb lett, finom, de túl édes. Ez egy kivett próba, ennél leállt az erjedés (mondjuk borkénnel rá is segítettem), de a többi 70 litert újra forrásba hoztam. |
Szerző: | tibibi [ 2017.09.12. 13:04 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Ízre milyen? |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.10. 19:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
3 nap Deritonos üllepités után: |
Szerző: | Bogaras [ 2017.09.08. 16:54 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Na így születnek a "kannás" borok |
Szerző: | tibibi [ 2017.09.07. 20:05 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Mortimer írta: Milyen mézből van, hogy ennyire halvány? Akác nem igazán szép a színe,de az íze jó. |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.07. 19:49 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
A próbába beleraktam a Deritont, és már derül is. Viszont a többivel még várok, mert még csendesen forr is. Túl édesnek találtam, ezért megindítottam újra az erjesztést vízzel, spórával, tápsóval. Nylonnal és tetővel lefedett hordóból az alkohol mennyire párolog ki? Gondolom nagyon lassan, de azért megkérdem. A CO2 is elég nehezen megy ki, mivel valaki azt irta, hogy a mézsör nyomás alatt van erjesztve. Ennek is inkább sör íze van, mint "bor". Amúgy nekem ízlik. Pancsolok ezerrel, ki tudja, mi lesz belőle. |
Szerző: | miklosb [ 2017.09.07. 16:32 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Ha teljesen kiforr, szépen le fog ülepedni. Türelem! A kiforrás ideje függ a hőmérséklettől és a must cukorfokától is. |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.07. 12:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Milyen mézből van, hogy ennyire halvány? |
Szerző: | tibibi [ 2017.09.06. 16:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Az enyém ilyen. |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.06. 14:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Köszönöm szépen! Június közepén inditottam az első erjesztést, aztán július végén még rá lett öntve a fedelezés kimosása. Tudom, ez nem szakszerű, de igazából ez az egész cefrének indult, nagy részét ki is főzetem. Élesztőt, tápsót kapott, finom mézszűrővel át van szűrve. A képen látszik, hogy amit egy hete vettem ki ebbe a flakonba, annál ennyit leüllepedett, de nem lett áttetsző a bor. Ez a derítés szó nem ugrott be nekem, de mostmár beírva a keresőbe tényleg vannak lehetőségek. Bár ezek mind szőlő és gyümölcsborokhoz vannak. Egy Deritonos üllepítéssel megpróbálkozok. |
Szerző: | Propolisz [ 2017.09.06. 08:20 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Mortimer, az ülepítésre van csomó leírás a neten. Nem mindegy mi úszkál benne, szennyeződés, fehérje stb. Borhoz nem értek, azt hiszem ott zselatint meg csersavat szoktak írni a kicsapatásra szűrés előtt. Én házi ecetet bentonittal (ásványi örlemény) tisztítottam. Van olyan is hogy deriton... |
Szerző: | tibibi [ 2017.09.06. 07:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Leülepszik az majd idővel ,ilyen az enyém is. Legalábbis amit idén csináltunk.Mikor készítetted? |
Szerző: | Mortimer [ 2017.09.05. 21:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Üdv. Készítettem mézbort (vagy valami hasonlót). Viszont teljesen opálos az egész, úgy néz ki, mint a rostos őszibaracklé. Egy kevésbe tettem borként, de nem tisztult le (vagy fel). Mivel lehetne áttetszővé tenni? |
Szerző: | berkesandor [ 2016.08.01. 08:26 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Nem pontosan ide vág, de jobb topikot nem találtam. Kihívás keretében mézsört kell készítenem, ehhez keresek kipróbált receptet, esetleg olyat aki készít vagy készített már mézsört. |
Szerző: | Rolcsibácsi [ 2015.09.09. 22:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Itt is van egy: http://www.amazon.de/Met-Honigweinbereitung-gemacht-Karl-St%C3%BCckler/dp/3702011056 |
Szerző: | csija [ 2015.09.06. 18:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Köszönöm mindkettőtöknek nagyon hálás vagyok érte remélem jól fog sikerülni még nem csináltam soha ilyet. Külön hála Propolisznak hogy vette a fáradtságot és bescannelte a könyv ide vonatkozó fejezetét. KÖSZÖNÖM |
Szerző: | Propolisz [ 2015.09.06. 14:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Beszkenneltem, de levágni a szélét már nem volt kedvem: http://data.hu/get/9076337/mezbor.pdf |
Szerző: | N.Attila [ 2015.09.06. 10:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Nem pont az o receptje.... De kuldtem az imel cimre,mez bor,mez sor kesziteset... |
Szerző: | csija [ 2015.09.05. 18:58 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Senki? |
Szerző: | csija [ 2015.09.04. 22:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Sziasztok Mézbor készítésén töröm a fejem. Fel tudná valaki tölteni Ambrózy Béla Báró Méh című könyvéből az ide vonatkozó fejezetet. |
Szerző: | nigacsi [ 2014.05.22. 21:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
antimon írta: Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség? Az egyik buborékos a másik meg nem ,,,,,,,,,,csak ha fröccsben iszod ! Bocs |
Szerző: | antimon [ 2014.05.22. 21:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Szeretném megkérdezni, hogy a mézbor és a mézsör között mi a különbség? |
Szerző: | havba [ 2012.11.05. 21:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Az Én mézborom. Csatolmány: IMG_20121105_210220.jpg
|
Szerző: | Horváth János [ 2011.01.03. 10:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Már leírtam, csak lejjebb kellene lapozni. |
Szerző: | szigetivili [ 2011.01.01. 11:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
ligustica írta: http://borkeszites.ewk.hu/kulonleges-borok-elkesziteseItt a recept . A miénk is majdnem ugyanígy készült csak a főzés maradt el. Simán, fehérbor fajélesztővel lett kierjesztve. Lehet, hogy maradtak benne vadélesztők, azt nem tudom. Viszont az öt éve palackozott is szép tiszta és tegnap estig az illata, aromája nemigen változott. De akár főzött, akár erjesztett: EGÉSZSÉGETEKRE |
Szerző: | hészaki [ 2010.12.31. 23:19 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Hát igen. Köszönöm,hogy megkerested ligustica. |
Szerző: | ligustica [ 2010.12.31. 22:19 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
http://borkeszites.ewk.hu/kulonleges-borok-elkesziteseItt a recept . |
Szerző: | hészaki [ 2010.12.31. 20:45 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Igen erjesztik,két órányi főzés és többszöri hableszedés után. Vadélesztők elpusztulnak,fajélesztő hozzáadásával ún. irányított erjesztést kell indítani. |
Szerző: | szigetivili [ 2010.12.31. 15:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Sztem a sört, sert főzik, a bort erjesztik. A főzött ital lehet jóizü, de csak annyira bor, mint amennyire a cukorszirupból és enzimekből készitett valami méz |
Szerző: | hészaki [ 2010.12.31. 14:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Atis írta: :shock: Miért? A mustot sem szokás. Báró Ambrózy is úgy írja,valamint a felvidéki mester is főzi. Okát nem tudom,lehet így öli meg a méz enzimjeit ami gátolná a hasznos gombák munkáját ill.tisztul a must mert le kell habozni. A videón látott az túl egyszerű ahhoz,hogy jó legyen ott max. alkohol keletkezik, de ízre kétséges. |
Szerző: | Tomi [ 2010.12.31. 14:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Ugyan nem bor,de talán itt jó MÉZSER: (története) vízzel hígított mézből, különféle fűszerek (szerecsendió, koriandrum, néha komló) hozzáadásával készülő, felfőzött és erjesztett ital. A középkorban Mo.-on nagy közkedveltségnek örvendett. Jobbágyi szolgáltatások közé tartozott. A kutatás feltételezi, hogy német telepesekkel terjedt el hazánkban. A 18–19. sz. folyamán népszerűsége lassan csökkent, majd készítésével is fölhagytak. A múlt század eleji szakácskönyvek azonban még részletesen leírták házi készítésének módját. Ha esetleg valaki tud erről valamit,dobja fel. Csak érdekességként. |
Szerző: | Bogaras [ 2010.12.31. 13:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Atis írta: :shock: Miért? A mustot sem szokás. max melegíteni, hogy vizet párologtass ki belőle, emelve a cukortartalmat, de azt nem főzésnek nevezik a cefrét viszont főzöm , akkor lesz belőle pálinka a mustot erjesztjük és hiába bírnak az adalék élesztőgombák 300-400 fokot , a bor akkor lesz a legjobb ha 25 celsius körül lassan erjed |
Szerző: | Atis [ 2010.12.31. 13:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Miért? A mustot sem szokás. |
Szerző: | hészaki [ 2010.12.30. 22:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Például főzni. |
Szerző: | Atis [ 2010.12.30. 20:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Miért, hogyan kellene? |
Szerző: | Toncsello [ 2010.12.19. 20:12 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Persze hogy mézbort csinál de így? Érdekes. |
Szerző: | Feriadmin [ 2010.12.19. 20:10 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Toncsello írta: Nem mondod , hogy nem tudod? Hát mézbort. |
Szerző: | Toncsello [ 2010.12.19. 20:01 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Ez mi a ló pikulát csinál? |
Szerző: | KGábor [ 2010.01.31. 09:04 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Mézbor készítésről elég konkrét leírásokat találhattok Báró Ambrózy Béla A Méh című könyvében. Egészségetekre |
Szerző: | beekeeper [ 2010.01.30. 13:52 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Akácbor (!) és egyéb gyümölcsborok: http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm% ... B6lcsnemek |
Szerző: | csoky [ 2010.01.30. 13:14 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Peter Janos írta: Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! Köszönöm az elismerést Jani bá! Megjegyzem azonban,hogy a Jani receptje teljesen jó és követendő. Szerintem nem hibázik aki követi a pontos receptet. Ellenben nekem a bor még mindig szőlőből készül. Egészségetekre! |
Szerző: | Peter Janos [ 2010.01.30. 12:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Borkeszites dolgaban CSOKY elott jarjatok labujhegyen es szalutalva! |
Szerző: | csoky [ 2010.01.30. 12:06 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Teljesen egyetértek veled.Csak a technológia teljessége miatt írtam az alábbiakat. A tárolással pedig véleményem szerint nem az előállítóknál van a hiba hanem a vásárlóknál. Ezt kell előrelátással kiküszöbölni. A Magyar bortörvény max 60mg/L szabad kénessav tartalmat engedélyez ami egy idő után bomlik így nem megfelelő tárolás mellett a palackban megerjedhet a visszamaradt cukortartalmú termék. |
Szerző: | Horváth János [ 2010.01.30. 11:53 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
Tudom, de a steril szűrés kicsit drága és nem akartam ragozni. A szorbát is jó, de én folyékony kénnel fojtom meg. Egyébként nagyon stabil, nem jellemzőek rá a szokásos borbetegségek. Úgy viselkedik mint egy jó tokaji. A magas sav, cukor és alkohol egyensúlyban jól védi ha helyes a tárolás. |
Szerző: | csoky [ 2010.01.30. 11:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: MÉZBOR |
A Horváth JAni receptjéhez csak annyit tennék hozzá amennyiben megengedi,hogy az utóerjedést steril szűrő használatával vagy kálium szorbát hozzáadásával lehet megakadályozni. |
Oldal: 1 / 2 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |