Pontos idő: 2024.03.28. 13:05

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 58 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2013.01.30. 09:16 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10- ... a-mellett/

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.12.18. 19:00 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.06.02. 23:03
Hozzászólások: 222
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar megye
Csináltam egy kis téli gyógypáleszt! :) Nagy sikere volt a hétvégi disznóvágáson! :)
1,2 liter pálinka, 30g szegfűszeg, 30g egész fahéj, 2-2,5 cm gyömbér (nekem ez kimaradt mert boltban nem találtam) na meg a lényeg: méz. A recept 1 üveg mézet írt, de azt nem mondta, hogy milyen. Én kicsit édesebben szeretem, ezért ehhez a mennyiséghez kicsivel több mint fél kiló mézet tettem. 3 hétig állni hagytam, naponta 1x-2x összeráztam, majd az utolsó napokban nem nyúltam hozzá, leülepedett minden, a tiszta pálinkát meg lefejtettem róla. Nagyon ízlett mindenkinek. Pálinka meg birsalmaágyas almapálinka, de ez mindegy mert az ízét úgy is elveszi a fahéj meg a szegfűszeg.

_________________
"Attól lehetsz valaki majd, hogy mi az amit megteszel,
Emlékre vagy érdemes, vagy a múlt ködébe veszel."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.12.16. 11:20 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
jimmey írta:
Most lett kifőzve a szőlőpálinkám,én is gondolkodom csinálni valamilyen mézes-ágyast.
Amit írtatok ahhoz kemény csipkebogyó kell,vagy a dércsípte puha?
Üdv Jim.


Jimmey!

Sokféle vélemény közül azt használhatod, amelyik a kedvedre való, de adnék szempontokat, miért ne a dércsípte változatot fogadd el. A dér által megcsípett áltermések húsa megpuhul, kenődik, kezelhetetlen és drog előállítására alkalmatlan. Drogkészítésre a bíborszínű, de még kemény termésfalú álbogyók alkalmasak, akár egészben, akár hasítva kívánjuk felhasználni. Ebben az állapotban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint is. A "csipkebogyó"-szárítmány, hecsedli-lekvár tehát a vadrózsafélék terméséből készül, de legfeljebb teába való a teljes bogyó. A vadrózsafélék álbogyói a magokon(csonthéjas aszmagok) kívül a fogyasztás szempontjából kellemetlen szőröket is tartalmaznak, bár ritkán e szőröket (Cynosbati pili) is használják drogként. A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drog ez is, csakúgy, mint az egészben szárított termés (Cynosbati fructus), a mag nélküli terméshús (Cynosbati fructus sine seminibus) és a mag (Cynosbati semen) is.
A drogot szárítják, vagy fagyasztani is lehet, ez utóbbi módszerrel vitamintartalma nem károsodik, míg a helytelen szárítás során a C-vitamin enzimatikus úton nagyon hamar lebomlik. A rohamos lebomlás akkor kezdődik, mikor a sejtek elhalnak, s mindaddig tart, míg az az enzimtevékenységhez elegendő nedvesség és megfelelő hőmérséklet van. Többek között ezért sem készíthető jó minőségű drog a dércsípte növényből. A szárításnak is kétféle módja van, otthoni körülmények között a magas hőmérsékleten végzett villámgyors vízelvonás nehezen kivitelezhető, a lassabb szárításnál viszont ügyelni kell, hogy a hőmérséklet ne menjen 40 Cfok fölé, mert a zamatanyagok károsodnak és a drog is barna, használhatatlan lesz. A drogot 12% víztartalomig kell szárítani. Arra is ügyelni kell, hogy az oxidálódni képes fémtárgyak (vas és réz) katalizálják a C-vitamin enzimatikus bomlását, ezért csak rozsdamentes aprítóeszközök és szárító-fémszövetek, rácsok használhatók a feldolgozás során.

Véleményem szerint az alkoholos házi készítmények céljára a teljesen érett, fagyasztott áltermés és a helyesen szárított, élvezeti értékét, vitamintartalmát jól megőrző egész vagy hasított drog egyaránt megfelel, lényeg, hogy a terméshús 0,3-1,5 %-nyi C-vitamin és egyéb vízoldható vitamintartalma, flavonszármazékai ne károsodjanak a feldolgozás és a tárolás során.Hecsedlilekvár főzéséhez a magokat és szőröket el kell távolítani. A drogériákban kapható szárított egész, vagy hasított drog is egyaránt alkalmas, a hasított természetesen kb. 50 %-kal több vitamint tartalmaz.

Annyit még hozzátennék, hogy az érett termésből kinyert vadrózsamag faiskolai felhasználásra nem alkalmas, az érett áltermésekben olyan csírázásgátló anyagok (inhibitorok) alakulnak ki, melyek a magvak csírázását nagyon hosszú ideig (akár évekig is) gátolják. Ezért faiskolai célra, rózsaalany előállítására csak a korán, félérett állapotban (augusztusban) szedett mag (termés) alkalmas, az érett nem, ezért a kettős hasznosítás (drog és szaporítóanyag) nem lehetséges, hiszen az éretlen, félérett termés drog céljaira alkalmatlan.

T

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.12.16. 06:27 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1274
Tartózkodási hely: Kaposvár
Ha jól emlékszem vissza a gyerekkori időkre, csak lekvárfőzés előtt magolták ki a csipkebogyót.
Aminek a népies neve Hecsedli Teának nem szokták.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.12.15. 17:26 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.07.06. 21:33
Hozzászólások: 598
Tartózkodási hely: Nógrád megye, Homokterenye
általában mennyi mézet tesztek fél liter pálinkához?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.11.24. 18:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.19. 10:43
Hozzászólások: 1724
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun
Azt mondják akkor jó ha sötétpiros és a dér már megcsípte ugyanúgy mint a kökényt.

_________________
A súlytalan aki nem akarja megmondani a "valót" :-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.11.24. 16:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.01.01. 16:20
Hozzászólások: 88
Tartózkodási hely: JNSZ-Abádszalók
Most lett kifőzve a szőlőpálinkám,én is gondolkodom csinálni valamilyen mézes-ágyast.
Amit írtatok ahhoz kemény csipkebogyó kell,vagy a dércsípte puha?
Üdv Jim.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.11.14. 23:50 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
axxiant írta:
Egy számomra érdekes receptet próbálok ki.
30 dkg csipkebogyó
25 dkg méz
0,5L pálinka
Egy hónapot kell érlelni.
Ha valaki készített már ilyen italt,kérem ossza meg.Előre is köszi a véleményt.
Üdv. Axx.
------------------------
Az örök kezdő.


Ugyan, mint köztudott, csaknem absztinens vagyok, (de hülye nem, mert ami finom az finom), viszont mézes páleszből nagy ritkán 1-2 centet elnyalogatok.
Most csináltam kétféle ágyast is belőle.
Egy "csipkebogyósat", ami szemmel láthatóan lassabban alakul valamerre, meg egy "kökényest", ami viszont már pár nap után gyönyörű színű, és igen ízletes.
Mondjuk az én "nagyon mézesemben" nem akarnak lesüllyedni a bogyók, de hátha előbb utóbb meggondolják magukat

Csatolmány:
kökényes.jpg


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.11.04. 15:38 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:01
Hozzászólások: 592
Tartózkodási hely: Szank
Nem csináltam még ilyet, de teának se magozom ki. Szerintem felesleges.

_________________
S. Csontos Zoltán


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.10.31. 19:56 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Nyilván ki kell magvalni a csipkebogyót.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.10.31. 18:47 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2010.02.04. 18:29
Hozzászólások: 881
Tartózkodási hely: Veszprém
Egy számomra érdekes receptet próbálok ki.
30 dkg csipkebogyó
25 dkg méz
0,5L pálinka
Egy hónapot kell érlelni.
Ha valaki készített már ilyen italt,kérem ossza meg.Előre is köszi a véleményt.
Üdv. Axx.
------------------------
Az örök kezdő.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.10.31. 18:18 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.11.18. 16:34
Hozzászólások: 666
Tartózkodási hely: Vas Megye, Kőszeghegyalja
http://palinka.tlap.hu/palinka-forumok/

Így vélekednek a méhészekről ,na "nem helyesen".

_________________
___________________________
B.FERI


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.09.12. 21:34 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2746
Tartózkodási hely: Baja
Köszi. Akkor jól gondoltam. Persze én nem akarok ilyent csinálni. ;)

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.09.12. 08:30 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:26
Hozzászólások: 485
Tartózkodási hely: Lovasberény Fejér m
Nem ront rajta és több lesz belőle.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.09.12. 07:38 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.01. 14:57
Hozzászólások: 213
Tartózkodási hely: Csallóköz, Slovákia
tűzoltó írta:
És ha az ember beleönt egy kis erjedt mézet a cefrébe az kiderül a főzésnél?


A főzésnél nem, de a pálinkán észre lehet venni, mert simább és van egy kis méz íze. Persze függ az adott méz mennyiségétől.
Üdv. Jóska


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.09.11. 20:54 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2746
Tartózkodási hely: Baja
És ha az ember beleönt egy kis erjedt mézet a cefrébe az kiderül a főzésnél?

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.09.10. 08:06 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.02.16. 20:14
Hozzászólások: 400
Tartózkodási hely: Jász- Nagykun- Szolnok
Magyarországon a mézpálinka készítés tilos! Csak gyümölcs cefréből engedélyezett a polgár számára, amely sem cukrot sem mézet nem tartalmazhat. Erről, alá is íratnak egy nyilatkozatot a főzetővel.

A mézes pálinka készítésénél, érlelési időt alkalmazni felesleges. Szimpla oldat. Ez nem ágyas pálinka!
Keverés összerázás hatására melegítés nélkül oldódik a méz a pálinkában. Az igy keletkezett apró buborékok gyorsan felszálnak.

A méz a pálinka ízét nem nyomja el, sőt kiemeli. Ezért jó minőségű pálinka szükséges. A rossz, kaparós páleszek följavítása mézzel szerintem nem eredményes.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2012.07.13. 13:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.19. 10:43
Hozzászólások: 1724
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun
Nemrég találtam lehet érdekel itt is valakit:

lietuviškas midus balsamas ami nem más mint méz "pálinka"

Csatolmány:
post_25823_20110403194924 (1).jpg


"A technológia lényegében nagyon egyszerű, hiszen a méz vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul. 10 liter vízhez 2 kiló tiszta mézet tesznek, majd finom keveréssel teljesen feloldják. Miután ezzel megvannak, turbósítás következik: pár gramm élesztő hozzáadásával kezdődik az undorító rész. A fortyogás tíz-tizenöt napig tart, majd – az esetlegesen képződött hab eltávolítását követően – lassú tűzön desztillálják. A kitartó munka meghozza visszataszító gyümölcsét: megszületett a 40-50 fokos bázis mézpálinka, amit a készítők mindenféle növénnyel igyekeznek egyénivé varázsolni: borókabogyó, nyárfa virágának bimbói (!), tölgymakk (!!), szegfűszeg, erdei gyümölcsök, satöbbi.

Ezután már csak másfél-két éves érlelés következik, s a folyamat végén ott figyel a mb. Ha nagyon belelendülnek, litván barátaink bírnak 75 fokos mézpálinkát is rittyenteni.

Nagyon fontos tisztázni, hogy a mézpálinka NEM AZONOS a mézespálinkával; ez utóbbi (ami gyakorlatilag törköly- vagy másféle normál pálesz, a jóérzés határain belül maradó mennyiségű mézzel ízesítve) méltán vált kedvelt itókává mifelénk is.
"

http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/ ... -balsamas/


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
A súlytalan aki nem akarja megmondani a "valót" :-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.27. 15:26 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.31. 09:00
Hozzászólások: 142
Tartózkodási hely: Ermihalyfalva Bihar
Igen elnezest az ekezetek hianya miatt

_________________
http://ermellekimehesztalalkozo.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.27. 13:39 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.05.06. 19:22
Hozzászólások: 756
Tüll


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.27. 13:36 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.11.07. 17:31
Hozzászólások: 72
Tartózkodási hely: Hargita
Mi az a tulon? tulon=?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.27. 13:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.31. 09:00
Hozzászólások: 142
Tartózkodási hely: Ermihalyfalva Bihar
Nemreg csinaltam nagyon jol sikerult.
10 liter 52 fokos palinkat felmelegitettem kb 60 fokra es 3kg vegyes mezet kb 40 fokra, osszekevertem es egy tulon leszurtem. kb 3 hetet pihent most karacsonykor kinalgattam es mindenkinek nagyon izlett.

_________________
http://ermellekimehesztalalkozo.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.18. 18:47 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.01. 10:48
Hozzászólások: 255
Tartózkodási hely: kecel
Igaz hogy nem fogyasztok szeszt, de az egyik kedvenc számom. :taps


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.12.18. 17:40 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.12.23. 17:59
Hozzászólások: 553
Tartózkodási hely: Györ-Moson Sopron
http://youtu.be/yAnQG3r3-5Y


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.11.19. 18:59 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.02.22. 13:08
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Sopron vármegye vagy Felvidék
Ez így rendben van! :taps

_________________
íjász76(János)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.11.14. 06:08 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 06:06
Hozzászólások: 514
Tartózkodási hely: Vaspör
Csodálatos zene,egy csodálatos italról. :D :re Szebben meg sem lehetett volna énekelni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.11.13. 22:05 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.15. 21:10
Hozzászólások: 2613
Tartózkodási hely: Kis-Magyar-Alföld
Ez mehetne a méhészek kedvenc zenéi topicba is :lol:

_________________
1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.11.13. 22:01 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2010.02.04. 18:29
Hozzászólások: 881
Tartózkodási hely: Veszprém
:taps :taps
Üdv. Axx.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2011.11.13. 21:56 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.11.13. 20:12
Hozzászólások: 1
Egy régi dal, új köntösben:

http://www.youtube.com/watch?v=bD9HwZ_BjDY

"Köszönöm mindenkinek, akik ebben a Nagy Melóban részt
vettek!
S persze a továbbiakban minden Kedves Barátomnak, aki megnézi,megosztja és tetszikeli a youtubon is! Szükségünk van rá!

Most igazán örülök... és zeneileg nagyon boldog vagyok!

Fogadjátok szeretettel: Posztobányi László " :taps


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2010.01.29. 14:30 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.05. 18:02
Hozzászólások: 814
Tartózkodási hely: Észak-Pest megye
A mézes pálinkára itt a topicban található recepteket átolvastam és ősszel főzetett 52 fokos barackpálinkával kipróbáltam. Ahogy írtátok, melegítettem a pálinkát is és az akácmézet is összekeverés előtt. 4 rész pálinka 1 rész akácméz. Opálos lett egy kicsit.
Jóval gyengébbnek tűnik a mézes pálinka, mint az eredeti, pedig az alkoholfok ennyivel nem csökkent. A mézes pálinka íze az akácméztől kiváló lett. Megmaradt a pálinka finom barack zamata és teljesen elveszett a karcossága. Rendkívül csalókán itatja magát. Kipróbáltuk. A másnaposság elmaradása a pálinkafőző becsületes munkáját dicséri elsősorban.

_________________
"Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy az összes tanítványát megöli."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.23. 08:26 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.10. 18:03
Hozzászólások: 586
Tartózkodási hely: Zselic
A napokban néztem az új Élelmiszerkönyvet és abban szerepelt a mézbor és a mézsör megnevezése. Ezek szerint...? :re

_________________
Az éttermek dohányzó és nem dohányzó részre osztása olyan, mintha
a strand medencéjét belehugyozós és nem belehugyozós részre osztanák!

http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10007
http://www.meh.extra.hu/gallery/index.php?cat=10092


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.22. 14:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.10.18. 10:27
Hozzászólások: 296
Tartózkodási hely: Nagykovácsi
Tükör írta:
Ma nem volt túl jó napom ( hacsak azt nem nézem, hogy vettem magunknak egy jó kis focit), mert már a karácsonyra is készülve vásárolni voltunk az asszonnyal a nagyfaluba.
Na pénzről ne beszéljünk... :ut

Mindenesetre, míg anya egy "nagyáruházban" (ahogy mondani szokták kereskedelmi adókon, amúgy az ikeában) nézelődött, én addig bementem mellette abba a bazi nagy ósenba, amibe el lehet tévedni ott Budaörsön.
Persze a mézeket kerestem, de ez tényleg akkora, meg se találtam.Találtam viszont mézes, vagyis inkább mézesnek titulált itókákat.
A legnagyobb méztartalmúban volt 3%. De a legtöbben 1g/lityi. Emmá döfi.De nagy betúkkel rajta "MÉZES".
A "legszebb" az a MÉZES MÁLNÁS valami lötty volt, aminek az összetevői között, egyáltalán nem is szerepelt méz, csak cukor.
Pedig csak meg veszi valaki ezeket, mert nem lenne a polcon. Hihetetlen.És nem is olcsók...
Ész megáll...


Jaja! Nem semmi! Én is nézegettem ilyesmiket a soroksári madaras teszkóban! Felháborít,hogy rá is merik írni,hogy:"Mézes"
Amúgy,tegnap kaptam Zalából egy üveg '76-os mézes szilvapálinkát ajándékba! Na,erre lehet mondani,hogy kismértékben gyógyszer,nagymértékben orvosság!!! :) Isteni íze van!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.19. 23:04 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ma nem volt túl jó napom ( hacsak azt nem nézem, hogy vettem magunknak egy jó kis focit), mert már a karácsonyra is készülve vásárolni voltunk az asszonnyal a nagyfaluba.
Na pénzről ne beszéljünk... :ut

Mindenesetre, míg anya egy "nagyáruházban" (ahogy mondani szokták kereskedelmi adókon, amúgy az ikeában) nézelődött, én addig bementem mellette abba a bazi nagy ósenba, amibe el lehet tévedni ott Budaörsön.
Persze a mézeket kerestem, de ez tényleg akkora, meg se találtam.Találtam viszont mézes, vagyis inkább mézesnek titulált itókákat.
A legnagyobb méztartalmúban volt 3%. De a legtöbben 1g/lityi. Emmá döfi.De nagy betúkkel rajta "MÉZES".
A "legszebb" az a MÉZES MÁLNÁS valami lötty volt, aminek az összetevői között, egyáltalán nem is szerepelt méz, csak cukor.
Pedig csak meg veszi valaki ezeket, mert nem lenne a polcon. Hihetetlen.És nem is olcsók...
Ész megáll...

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.19. 22:34 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.08.18. 17:33
Hozzászólások: 34
Tartózkodási hely: Szerbia, Bácska, Temerin
Mifelénk fordítva csinálják a mézespálinkát.
3o dkg mézet (leggyakrabban napraforgómézet) kb. 2 literes fazékban 6o-7o fokra felhevítünk, hozzáöntünk 1 liter pálinkát (leginkább almapálinkát használunk mert kevésbé aromás és olcsó előállítani, viszont nagyon finom) és jól összekeverjük.Amikor kezdjük a forró mézre önteni a pálinkát egyik kezünkben ajánlatos egy fedőt tartani arra az esetre ha a pálinka lángra lobbana a forró méztől, gyorsan le tudjuk takarni az edényt és így eloltjuk a lángra lobbant pálinkát.
Az így készített mézespálinkában sohasem válik külön a méz és a pálinka, használat előtt nem kell megrázni az üveget. Természetesen a méz mennyisége és fajtája lehet változó ugyanúgy mint a pálinka fajtája is, ízlés dolga, ahogy a közmondás is mondja, ahány ház, annyi szokás. :re
Egészségünkre!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.10. 21:01 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
CsZoltán írta:
Csak annyit mondanék, hogy csináljatok legalább 10l -t egyszerre és 1-2 hónap múlva fejtsétek le mint a bort. A "söprű" ami visszamarad hétköznap elfogy influenzás időben a tiszta fényes pedig bármikor. :ut


Én nem tom... jó pálinka, jó akác méz, és az enyémnek nincs seprűje, pedig adok hozzá mézet rendesen.
Picit sárga,picit opálos,de állhat akármeddig,nem lesz ruskója... :re

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.10. 20:03 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2746
Tartózkodási hely: Baja
stupar írta:
Érdekelne hogy készül a krémméz?
elöre is köszönöm!


És ez miért ebben a topikban kérdezed meg? :roll:
Egyébként éppen ezt tárgyalják a mézértékesítés topikban. ;)
De ugye nincs harag?
Katt ide:
viewtopic.php?f=5&t=116

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.10. 17:11 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.02.12. 19:01
Hozzászólások: 38
Tartózkodási hely: Kiskőrös környéke
házi mézes pálinkát is le lehet szűrni tisztára
van borszűrő ami lapokon át szűr, avval lehet
csak nem érdemes..... lapok nem olcsók, és felszívnak pár liter pálinkát
szóval ha van 10 liter akkor nagyon nem éri meg, de ha van 10 hektó akkor igen


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.11.10. 15:56 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.04.12. 16:27
Hozzászólások: 49
Tartózkodási hely: Marosvásárhely
Érdekelne hogy készül a krémméz?
elöre is köszönöm!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.10.23. 04:35 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:01
Hozzászólások: 592
Tartózkodási hely: Szank
Csak annyit mondanék, hogy csináljatok legalább 10l -t egyszerre és 1-2 hónap múlva fejtsétek le mint a bort. A "söprű" ami visszamarad hétköznap elfogy influenzás időben a tiszta fényes pedig bármikor. :ut

_________________
S. Csontos Zoltán


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.10.23. 04:13 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.15. 07:12
Hozzászólások: 77
Tartózkodási hely: Esztergom
Szia Tarajos!

Hasonlóan csinálom én is csak az arány 1-literhez 2- deci. Csak a kiváncsiság fúrta az oldalam vajom azok a páleszok hogy lehetnek majdnem áttetszők. Látszik rajtuk egy pici törés mégis sokkal tisztábbak. Viszont aroma ízesítéssel már érthető.

_________________
Szúrósak szőrösek mégis kedvesek!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.10.22. 21:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.09.09. 17:32
Hozzászólások: 74
Tartózkodási hely: Veszprém megye
Üdv mézvadász!
Én úgy készítem a mézes pálinkát. 8dl.pálinkát kb.30 fokra felmelegítem,majd kb.másfél dl.
virágmézet is fel melegitek kb.30-35 fokra.S majd rá öntöm a mézet a pálinkára.Utána jól
össze rázom,és hagyom lassan kihülni.

Váljék vérré! Egézségedre!

Tarajos.

_________________
Tar Tibor
Segítsük egymást,mert nekünk is jól esik a segítség.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.10.22. 04:07 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.15. 07:12
Hozzászólások: 77
Tartózkodási hely: Esztergom
Tegnap voltam a tuskóban csak lestem mennyi féle méze pálesz van. Azzért érdekelt a dolog mert kíváncsi voltam az összetételére. Vajon, hogy a fenébe csinálhatnak olyan szép tiszta mézes páleszt ami a méz belekeverése után nem lesz opálos. Aztán olvasom 1- liter pálinkában nem elírás 1-gramm akácméz na fene mondom ezt jól meg mérték. Tovább olvasva nézem mézaroma :shock: :shock: Hoppsz olyan amiről nem tudtam Nagyon klassz 1- grammtól egyből rá lehet írni a mézes jelzőt. Úgy döntöttem jó nekem a pálesz kicsit opálosan is :re

_________________
Szúrósak szőrösek mégis kedvesek!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.08.12. 21:44 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.07.31. 11:42
Hozzászólások: 41
Tartózkodási hely: Bátaszék
Mi a barátokkal találtunk egy régi receptet de megdobtuk pár ujdonsággal:

1 liter törköly pálinkához rakjunk 2 evőkanál akácmézet, 4-5 db szegfűszeget kis fahéjat egészben.
2 hétig legalább érlelni majd ízlés szerint még egy kis kanál méz mehet bele.
Majd ivás előtt 2-3 variációt is tálaltunk.
1. 2dl citromlét/nem muszáj tiszta legyen pl sió citrom is megteszi/, citromhéj, madj pár mentalevelet összetörünk a pohárba, lényeg hogy az olaja majd így kiázik belőle. Jeget adunk hozzá és ízlés szerint töltöttük a pálinkával, átlag féldecissel. Ez egy nagyon finom, üdítő kis longdrink.
2.Erre a variációra jó még narancslével is, lényeg hogy 50%-nál nagyobb narancstartalma legyen.
3. A fűszerekkel összeérett pálinka barátokkal való elfogyasztása! :)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.30. 20:23 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 19:42
Hozzászólások: 971
Tartózkodási hely: Hajdú
Ma egész nap a konyhában sürögtem. Nem azért mert annyira szeretek főzicskélni, hanem mert kifőzettem az almacefrét, végigpróbáljuk az itt már leírt recepteket. :D :D :D
6-7 különböző textúrával „kísérletezgetünk”, kárba biztos egyik sem megy. :roll: :P
A mi receptünk:
-2 liter pálesz
-0,8 kg fenyőméz (jó karakteres ízt ad)
-ízlés szerint szerecsendió + egy leheletnyi feketebors

_________________
http://krajnai.freewb.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézből készült pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.04. 13:34 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
Évek óta a cukormentes szőllőtörkölyre ráöntjük a fedelezés mosásakor keletkező mézes vizet.
Tavaly volt belőle bőven így egy része nem forrt ki,egy minimális édes, aromás bukéja van a belőle főzött pálinkának.

Egy doki szerint kiváló értágító mértékletes fogyasztásnál,szerintem is.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.04. 09:26 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Marcsi írta:
Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:



Te meg azért is tedd itt közhírré,hogy mi is tudjunk csinálni magunknak olyan finomat. ;) :lol: :mrgreen:

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.04. 08:21 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.10. 18:03
Hozzászólások: 586
Tartózkodási hely: Zselic
Marcsi írta:
Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:


A tanítvány megelőzte a mestert.

Nálunk a mézbor az tiltot kategória...sajnos.

_________________
Az éttermek dohányzó és nem dohányzó részre osztása olyan, mintha
a strand medencéjét belehugyozós és nem belehugyozós részre osztanák!

http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10007
http://www.meh.extra.hu/gallery/index.php?cat=10092


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.04. 07:34 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.26. 11:15
Hozzászólások: 30
Tartózkodási hely: Szlovákia
Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.03. 15:04 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Vinifred és Marcsi hozzászólása után nem is értem mért a kaposvári és a fehérvári fórumtalikat erőltetjük?

Bocs' az offért! :ut

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Mézes pálinka
HozzászólásElküldve: 2009.03.03. 08:47 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.26. 11:15
Hozzászólások: 30
Tartózkodási hely: Szlovákia
Mézes likőr: 1l 90 fokos alkohol, 2.5 kg méz, 4 citrom héja, 2l víz. A citrom héjat az alkoholban áztatni 24 órát, a mézet feloldani a vízben. Majd kiszedni a citromhéjakat és összeönteni a két folyadékot.Fahéjas likőr: 25 g fahéj, 1 kg méz, 1l 90 fokos alkohol. az elkészítése ugyanaz, mint a másiknál.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 58 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.