MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

Mézes pálinka
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=15&t=40
Oldal: 1 / 2

Szerző:  antimon [ 2013.01.30. 09:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10- ... a-mellett/

Szerző:  rozma86 [ 2012.12.18. 19:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Csináltam egy kis téli gyógypáleszt! :) Nagy sikere volt a hétvégi disznóvágáson! :)
1,2 liter pálinka, 30g szegfűszeg, 30g egész fahéj, 2-2,5 cm gyömbér (nekem ez kimaradt mert boltban nem találtam) na meg a lényeg: méz. A recept 1 üveg mézet írt, de azt nem mondta, hogy milyen. Én kicsit édesebben szeretem, ezért ehhez a mennyiséghez kicsivel több mint fél kiló mézet tettem. 3 hétig állni hagytam, naponta 1x-2x összeráztam, majd az utolsó napokban nem nyúltam hozzá, leülepedett minden, a tiszta pálinkát meg lefejtettem róla. Nagyon ízlett mindenkinek. Pálinka meg birsalmaágyas almapálinka, de ez mindegy mert az ízét úgy is elveszi a fahéj meg a szegfűszeg.

Szerző:  Tomipapa [ 2012.12.16. 11:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

jimmey írta:
Most lett kifőzve a szőlőpálinkám,én is gondolkodom csinálni valamilyen mézes-ágyast.
Amit írtatok ahhoz kemény csipkebogyó kell,vagy a dércsípte puha?
Üdv Jim.


Jimmey!

Sokféle vélemény közül azt használhatod, amelyik a kedvedre való, de adnék szempontokat, miért ne a dércsípte változatot fogadd el. A dér által megcsípett áltermések húsa megpuhul, kenődik, kezelhetetlen és drog előállítására alkalmatlan. Drogkészítésre a bíborszínű, de még kemény termésfalú álbogyók alkalmasak, akár egészben, akár hasítva kívánjuk felhasználni. Ebben az állapotban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint is. A "csipkebogyó"-szárítmány, hecsedli-lekvár tehát a vadrózsafélék terméséből készül, de legfeljebb teába való a teljes bogyó. A vadrózsafélék álbogyói a magokon(csonthéjas aszmagok) kívül a fogyasztás szempontjából kellemetlen szőröket is tartalmaznak, bár ritkán e szőröket (Cynosbati pili) is használják drogként. A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drog ez is, csakúgy, mint az egészben szárított termés (Cynosbati fructus), a mag nélküli terméshús (Cynosbati fructus sine seminibus) és a mag (Cynosbati semen) is.
A drogot szárítják, vagy fagyasztani is lehet, ez utóbbi módszerrel vitamintartalma nem károsodik, míg a helytelen szárítás során a C-vitamin enzimatikus úton nagyon hamar lebomlik. A rohamos lebomlás akkor kezdődik, mikor a sejtek elhalnak, s mindaddig tart, míg az az enzimtevékenységhez elegendő nedvesség és megfelelő hőmérséklet van. Többek között ezért sem készíthető jó minőségű drog a dércsípte növényből. A szárításnak is kétféle módja van, otthoni körülmények között a magas hőmérsékleten végzett villámgyors vízelvonás nehezen kivitelezhető, a lassabb szárításnál viszont ügyelni kell, hogy a hőmérséklet ne menjen 40 Cfok fölé, mert a zamatanyagok károsodnak és a drog is barna, használhatatlan lesz. A drogot 12% víztartalomig kell szárítani. Arra is ügyelni kell, hogy az oxidálódni képes fémtárgyak (vas és réz) katalizálják a C-vitamin enzimatikus bomlását, ezért csak rozsdamentes aprítóeszközök és szárító-fémszövetek, rácsok használhatók a feldolgozás során.

Véleményem szerint az alkoholos házi készítmények céljára a teljesen érett, fagyasztott áltermés és a helyesen szárított, élvezeti értékét, vitamintartalmát jól megőrző egész vagy hasított drog egyaránt megfelel, lényeg, hogy a terméshús 0,3-1,5 %-nyi C-vitamin és egyéb vízoldható vitamintartalma, flavonszármazékai ne károsodjanak a feldolgozás és a tárolás során.Hecsedlilekvár főzéséhez a magokat és szőröket el kell távolítani. A drogériákban kapható szárított egész, vagy hasított drog is egyaránt alkalmas, a hasított természetesen kb. 50 %-kal több vitamint tartalmaz.

Annyit még hozzátennék, hogy az érett termésből kinyert vadrózsamag faiskolai felhasználásra nem alkalmas, az érett áltermésekben olyan csírázásgátló anyagok (inhibitorok) alakulnak ki, melyek a magvak csírázását nagyon hosszú ideig (akár évekig is) gátolják. Ezért faiskolai célra, rózsaalany előállítására csak a korán, félérett állapotban (augusztusban) szedett mag (termés) alkalmas, az érett nem, ezért a kettős hasznosítás (drog és szaporítóanyag) nem lehetséges, hiszen az éretlen, félérett termés drog céljaira alkalmatlan.

T

Szerző:  torzo52 [ 2012.12.16. 06:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Ha jól emlékszem vissza a gyerekkori időkre, csak lekvárfőzés előtt magolták ki a csipkebogyót.
Aminek a népies neve Hecsedli Teának nem szokták.

Szerző:  Susán Ádám [ 2012.12.15. 17:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

általában mennyi mézet tesztek fél liter pálinkához?

Szerző:  Csalánosi [ 2012.11.24. 18:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Azt mondják akkor jó ha sötétpiros és a dér már megcsípte ugyanúgy mint a kökényt.

Szerző:  jimmey [ 2012.11.24. 16:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Most lett kifőzve a szőlőpálinkám,én is gondolkodom csinálni valamilyen mézes-ágyast.
Amit írtatok ahhoz kemény csipkebogyó kell,vagy a dércsípte puha?
Üdv Jim.

Szerző:  Tükör [ 2012.11.14. 23:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

axxiant írta:
Egy számomra érdekes receptet próbálok ki.
30 dkg csipkebogyó
25 dkg méz
0,5L pálinka
Egy hónapot kell érlelni.
Ha valaki készített már ilyen italt,kérem ossza meg.Előre is köszi a véleményt.
Üdv. Axx.
------------------------
Az örök kezdő.


Ugyan, mint köztudott, csaknem absztinens vagyok, (de hülye nem, mert ami finom az finom), viszont mézes páleszből nagy ritkán 1-2 centet elnyalogatok.
Most csináltam kétféle ágyast is belőle.
Egy "csipkebogyósat", ami szemmel láthatóan lassabban alakul valamerre, meg egy "kökényest", ami viszont már pár nap után gyönyörű színű, és igen ízletes.
Mondjuk az én "nagyon mézesemben" nem akarnak lesüllyedni a bogyók, de hátha előbb utóbb meggondolják magukat

Csatolmány:
kökényes.jpg

Szerző:  CsZoltán [ 2012.11.04. 15:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Nem csináltam még ilyet, de teának se magozom ki. Szerintem felesleges.

Szerző:  Pöte [ 2012.10.31. 19:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Nyilván ki kell magvalni a csipkebogyót.

Szerző:  axxiant [ 2012.10.31. 18:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Egy számomra érdekes receptet próbálok ki.
30 dkg csipkebogyó
25 dkg méz
0,5L pálinka
Egy hónapot kell érlelni.
Ha valaki készített már ilyen italt,kérem ossza meg.Előre is köszi a véleményt.
Üdv. Axx.
------------------------
Az örök kezdő.

Szerző:  BFERI [ 2012.10.31. 18:18 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

http://palinka.tlap.hu/palinka-forumok/

Így vélekednek a méhészekről ,na "nem helyesen".

Szerző:  tűzoltó [ 2012.09.12. 21:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Köszi. Akkor jól gondoltam. Persze én nem akarok ilyent csinálni. ;)

Szerző:  Újrabogaras [ 2012.09.12. 08:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Nem ront rajta és több lesz belőle.

Szerző:  Csallóköz [ 2012.09.12. 07:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

tűzoltó írta:
És ha az ember beleönt egy kis erjedt mézet a cefrébe az kiderül a főzésnél?


A főzésnél nem, de a pálinkán észre lehet venni, mert simább és van egy kis méz íze. Persze függ az adott méz mennyiségétől.
Üdv. Jóska

Szerző:  tűzoltó [ 2012.09.11. 20:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

És ha az ember beleönt egy kis erjedt mézet a cefrébe az kiderül a főzésnél?

Szerző:  Robotur [ 2012.09.10. 08:06 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Magyarországon a mézpálinka készítés tilos! Csak gyümölcs cefréből engedélyezett a polgár számára, amely sem cukrot sem mézet nem tartalmazhat. Erről, alá is íratnak egy nyilatkozatot a főzetővel.

A mézes pálinka készítésénél, érlelési időt alkalmazni felesleges. Szimpla oldat. Ez nem ágyas pálinka!
Keverés összerázás hatására melegítés nélkül oldódik a méz a pálinkában. Az igy keletkezett apró buborékok gyorsan felszálnak.

A méz a pálinka ízét nem nyomja el, sőt kiemeli. Ezért jó minőségű pálinka szükséges. A rossz, kaparós páleszek följavítása mézzel szerintem nem eredményes.

Szerző:  Csalánosi [ 2012.07.13. 13:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Nemrég találtam lehet érdekel itt is valakit:

lietuviškas midus balsamas ami nem más mint méz "pálinka"

Csatolmány:
post_25823_20110403194924 (1).jpg


"A technológia lényegében nagyon egyszerű, hiszen a méz vízben feloldva pár óra alatt erjedésnek indul. 10 liter vízhez 2 kiló tiszta mézet tesznek, majd finom keveréssel teljesen feloldják. Miután ezzel megvannak, turbósítás következik: pár gramm élesztő hozzáadásával kezdődik az undorító rész. A fortyogás tíz-tizenöt napig tart, majd – az esetlegesen képződött hab eltávolítását követően – lassú tűzön desztillálják. A kitartó munka meghozza visszataszító gyümölcsét: megszületett a 40-50 fokos bázis mézpálinka, amit a készítők mindenféle növénnyel igyekeznek egyénivé varázsolni: borókabogyó, nyárfa virágának bimbói (!), tölgymakk (!!), szegfűszeg, erdei gyümölcsök, satöbbi.

Ezután már csak másfél-két éves érlelés következik, s a folyamat végén ott figyel a mb. Ha nagyon belelendülnek, litván barátaink bírnak 75 fokos mézpálinkát is rittyenteni.

Nagyon fontos tisztázni, hogy a mézpálinka NEM AZONOS a mézespálinkával; ez utóbbi (ami gyakorlatilag törköly- vagy másféle normál pálesz, a jóérzés határain belül maradó mennyiségű mézzel ízesítve) méltán vált kedvelt itókává mifelénk is.
"

http://gasztroutazasok.blogrepublik.eu/ ... -balsamas/

Szerző:  Lehel [ 2011.12.27. 15:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Igen elnezest az ekezetek hianya miatt

Szerző:  Litterae [ 2011.12.27. 13:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Tüll

Szerző:  havasi [ 2011.12.27. 13:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Mi az a tulon? tulon=?

Szerző:  Lehel [ 2011.12.27. 13:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Nemreg csinaltam nagyon jol sikerult.
10 liter 52 fokos palinkat felmelegitettem kb 60 fokra es 3kg vegyes mezet kb 40 fokra, osszekevertem es egy tulon leszurtem. kb 3 hetet pihent most karacsonykor kinalgattam es mindenkinek nagyon izlett.

Szerző:  szundy [ 2011.12.18. 18:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Igaz hogy nem fogyasztok szeszt, de az egyik kedvenc számom. :taps

Szerző:  kárpátia [ 2011.12.18. 17:40 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

http://youtu.be/yAnQG3r3-5Y

Szerző:  íjász76 [ 2011.11.19. 18:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Ez így rendben van! :taps

Szerző:  ligustica [ 2011.11.14. 06:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Csodálatos zene,egy csodálatos italról. :D :re Szebben meg sem lehetett volna énekelni.

Szerző:  Tomi [ 2011.11.13. 22:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Ez mehetne a méhészek kedvenc zenéi topicba is :lol:

Szerző:  axxiant [ 2011.11.13. 22:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

:taps :taps
Üdv. Axx.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.

Szerző:  szodizs [ 2011.11.13. 21:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Egy régi dal, új köntösben:

http://www.youtube.com/watch?v=bD9HwZ_BjDY

"Köszönöm mindenkinek, akik ebben a Nagy Melóban részt
vettek!
S persze a továbbiakban minden Kedves Barátomnak, aki megnézi,megosztja és tetszikeli a youtubon is! Szükségünk van rá!

Most igazán örülök... és zeneileg nagyon boldog vagyok!

Fogadjátok szeretettel: Posztobányi László " :taps

Szerző:  bebe [ 2010.01.29. 14:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

A mézes pálinkára itt a topicban található recepteket átolvastam és ősszel főzetett 52 fokos barackpálinkával kipróbáltam. Ahogy írtátok, melegítettem a pálinkát is és az akácmézet is összekeverés előtt. 4 rész pálinka 1 rész akácméz. Opálos lett egy kicsit.
Jóval gyengébbnek tűnik a mézes pálinka, mint az eredeti, pedig az alkoholfok ennyivel nem csökkent. A mézes pálinka íze az akácméztől kiváló lett. Megmaradt a pálinka finom barack zamata és teljesen elveszett a karcossága. Rendkívül csalókán itatja magát. Kipróbáltuk. A másnaposság elmaradása a pálinkafőző becsületes munkáját dicséri elsősorban.

Szerző:  kolias [ 2009.11.23. 08:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

A napokban néztem az új Élelmiszerkönyvet és abban szerepelt a mézbor és a mézsör megnevezése. Ezek szerint...? :re

Szerző:  Boaapci [ 2009.11.22. 14:12 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Tükör írta:
Ma nem volt túl jó napom ( hacsak azt nem nézem, hogy vettem magunknak egy jó kis focit), mert már a karácsonyra is készülve vásárolni voltunk az asszonnyal a nagyfaluba.
Na pénzről ne beszéljünk... :ut

Mindenesetre, míg anya egy "nagyáruházban" (ahogy mondani szokták kereskedelmi adókon, amúgy az ikeában) nézelődött, én addig bementem mellette abba a bazi nagy ósenba, amibe el lehet tévedni ott Budaörsön.
Persze a mézeket kerestem, de ez tényleg akkora, meg se találtam.Találtam viszont mézes, vagyis inkább mézesnek titulált itókákat.
A legnagyobb méztartalmúban volt 3%. De a legtöbben 1g/lityi. Emmá döfi.De nagy betúkkel rajta "MÉZES".
A "legszebb" az a MÉZES MÁLNÁS valami lötty volt, aminek az összetevői között, egyáltalán nem is szerepelt méz, csak cukor.
Pedig csak meg veszi valaki ezeket, mert nem lenne a polcon. Hihetetlen.És nem is olcsók...
Ész megáll...


Jaja! Nem semmi! Én is nézegettem ilyesmiket a soroksári madaras teszkóban! Felháborít,hogy rá is merik írni,hogy:"Mézes"
Amúgy,tegnap kaptam Zalából egy üveg '76-os mézes szilvapálinkát ajándékba! Na,erre lehet mondani,hogy kismértékben gyógyszer,nagymértékben orvosság!!! :) Isteni íze van!

Szerző:  Tükör [ 2009.11.19. 23:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Ma nem volt túl jó napom ( hacsak azt nem nézem, hogy vettem magunknak egy jó kis focit), mert már a karácsonyra is készülve vásárolni voltunk az asszonnyal a nagyfaluba.
Na pénzről ne beszéljünk... :ut

Mindenesetre, míg anya egy "nagyáruházban" (ahogy mondani szokták kereskedelmi adókon, amúgy az ikeában) nézelődött, én addig bementem mellette abba a bazi nagy ósenba, amibe el lehet tévedni ott Budaörsön.
Persze a mézeket kerestem, de ez tényleg akkora, meg se találtam.Találtam viszont mézes, vagyis inkább mézesnek titulált itókákat.
A legnagyobb méztartalmúban volt 3%. De a legtöbben 1g/lityi. Emmá döfi.De nagy betúkkel rajta "MÉZES".
A "legszebb" az a MÉZES MÁLNÁS valami lötty volt, aminek az összetevői között, egyáltalán nem is szerepelt méz, csak cukor.
Pedig csak meg veszi valaki ezeket, mert nem lenne a polcon. Hihetetlen.És nem is olcsók...
Ész megáll...

Szerző:  nagytata [ 2009.11.19. 22:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Mifelénk fordítva csinálják a mézespálinkát.
3o dkg mézet (leggyakrabban napraforgómézet) kb. 2 literes fazékban 6o-7o fokra felhevítünk, hozzáöntünk 1 liter pálinkát (leginkább almapálinkát használunk mert kevésbé aromás és olcsó előállítani, viszont nagyon finom) és jól összekeverjük.Amikor kezdjük a forró mézre önteni a pálinkát egyik kezünkben ajánlatos egy fedőt tartani arra az esetre ha a pálinka lángra lobbana a forró méztől, gyorsan le tudjuk takarni az edényt és így eloltjuk a lángra lobbant pálinkát.
Az így készített mézespálinkában sohasem válik külön a méz és a pálinka, használat előtt nem kell megrázni az üveget. Természetesen a méz mennyisége és fajtája lehet változó ugyanúgy mint a pálinka fajtája is, ízlés dolga, ahogy a közmondás is mondja, ahány ház, annyi szokás. :re
Egészségünkre!

Szerző:  Tükör [ 2009.11.10. 21:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

CsZoltán írta:
Csak annyit mondanék, hogy csináljatok legalább 10l -t egyszerre és 1-2 hónap múlva fejtsétek le mint a bort. A "söprű" ami visszamarad hétköznap elfogy influenzás időben a tiszta fényes pedig bármikor. :ut


Én nem tom... jó pálinka, jó akác méz, és az enyémnek nincs seprűje, pedig adok hozzá mézet rendesen.
Picit sárga,picit opálos,de állhat akármeddig,nem lesz ruskója... :re

Szerző:  tűzoltó [ 2009.11.10. 20:03 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

stupar írta:
Érdekelne hogy készül a krémméz?
elöre is köszönöm!


És ez miért ebben a topikban kérdezed meg? :roll:
Egyébként éppen ezt tárgyalják a mézértékesítés topikban. ;)
De ugye nincs harag?
Katt ide:
viewtopic.php?f=5&t=116

Szerző:  individor [ 2009.11.10. 17:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

házi mézes pálinkát is le lehet szűrni tisztára
van borszűrő ami lapokon át szűr, avval lehet
csak nem érdemes..... lapok nem olcsók, és felszívnak pár liter pálinkát
szóval ha van 10 liter akkor nagyon nem éri meg, de ha van 10 hektó akkor igen

Szerző:  stupar [ 2009.11.10. 15:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Érdekelne hogy készül a krémméz?
elöre is köszönöm!

Szerző:  CsZoltán [ 2009.10.23. 04:35 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Csak annyit mondanék, hogy csináljatok legalább 10l -t egyszerre és 1-2 hónap múlva fejtsétek le mint a bort. A "söprű" ami visszamarad hétköznap elfogy influenzás időben a tiszta fényes pedig bármikor. :ut

Szerző:  mézvadász [ 2009.10.23. 04:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Szia Tarajos!

Hasonlóan csinálom én is csak az arány 1-literhez 2- deci. Csak a kiváncsiság fúrta az oldalam vajom azok a páleszok hogy lehetnek majdnem áttetszők. Látszik rajtuk egy pici törés mégis sokkal tisztábbak. Viszont aroma ízesítéssel már érthető.

Szerző:  tarajos [ 2009.10.22. 21:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Üdv mézvadász!
Én úgy készítem a mézes pálinkát. 8dl.pálinkát kb.30 fokra felmelegítem,majd kb.másfél dl.
virágmézet is fel melegitek kb.30-35 fokra.S majd rá öntöm a mézet a pálinkára.Utána jól
össze rázom,és hagyom lassan kihülni.

Váljék vérré! Egézségedre!

Tarajos.

Szerző:  mézvadász [ 2009.10.22. 04:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Tegnap voltam a tuskóban csak lestem mennyi féle méze pálesz van. Azzért érdekelt a dolog mert kíváncsi voltam az összetételére. Vajon, hogy a fenébe csinálhatnak olyan szép tiszta mézes páleszt ami a méz belekeverése után nem lesz opálos. Aztán olvasom 1- liter pálinkában nem elírás 1-gramm akácméz na fene mondom ezt jól meg mérték. Tovább olvasva nézem mézaroma :shock: :shock: Hoppsz olyan amiről nem tudtam Nagyon klassz 1- grammtól egyből rá lehet írni a mézes jelzőt. Úgy döntöttem jó nekem a pálesz kicsit opálosan is :re

Szerző:  harijeti [ 2009.08.12. 21:44 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Mi a barátokkal találtunk egy régi receptet de megdobtuk pár ujdonsággal:

1 liter törköly pálinkához rakjunk 2 evőkanál akácmézet, 4-5 db szegfűszeget kis fahéjat egészben.
2 hétig legalább érlelni majd ízlés szerint még egy kis kanál méz mehet bele.
Majd ivás előtt 2-3 variációt is tálaltunk.
1. 2dl citromlét/nem muszáj tiszta legyen pl sió citrom is megteszi/, citromhéj, madj pár mentalevelet összetörünk a pohárba, lényeg hogy az olaja majd így kiázik belőle. Jeget adunk hozzá és ízlés szerint töltöttük a pálinkával, átlag féldecissel. Ez egy nagyon finom, üdítő kis longdrink.
2.Erre a variációra jó még narancslével is, lényeg hogy 50%-nál nagyobb narancstartalma legyen.
3. A fűszerekkel összeérett pálinka barátokkal való elfogyasztása! :)

Szerző:  krajnai [ 2009.03.30. 20:23 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Ma egész nap a konyhában sürögtem. Nem azért mert annyira szeretek főzicskélni, hanem mert kifőzettem az almacefrét, végigpróbáljuk az itt már leírt recepteket. :D :D :D
6-7 különböző textúrával „kísérletezgetünk”, kárba biztos egyik sem megy. :roll: :P
A mi receptünk:
-2 liter pálesz
-0,8 kg fenyőméz (jó karakteres ízt ad)
-ízlés szerint szerecsendió + egy leheletnyi feketebors

Szerző:  bükk [ 2009.03.04. 13:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézből készült pálinka

Évek óta a cukormentes szőllőtörkölyre ráöntjük a fedelezés mosásakor keletkező mézes vizet.
Tavaly volt belőle bőven így egy része nem forrt ki,egy minimális édes, aromás bukéja van a belőle főzött pálinkának.

Egy doki szerint kiváló értágító mértékletes fogyasztásnál,szerintem is.

Szerző:  Tükör [ 2009.03.04. 09:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Marcsi írta:
Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:



Te meg azért is tedd itt közhírré,hogy mi is tudjunk csinálni magunknak olyan finomat. ;) :lol: :mrgreen:

Szerző:  kolias [ 2009.03.04. 08:21 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Marcsi írta:
Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:


A tanítvány megelőzte a mestert.

Nálunk a mézbor az tiltot kategória...sajnos.

Szerző:  Marcsi [ 2009.03.04. 07:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Van még recept, ha valaki szeret bíbelődni, csak azokat még nem próbáltam. Mézborra is. Anyum meg jóhiszemüen odaadta az egyiket egy ismerős méhésznek, hogy majd ők is csinálnak maguknak, hát nem így lett. Azóta palackozzák, és megelőzve őt, díjjat nyertek vale. :ut :twisted:

Szerző:  szigetivili [ 2009.03.03. 15:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Vinifred és Marcsi hozzászólása után nem is értem mért a kaposvári és a fehérvári fórumtalikat erőltetjük?

Bocs' az offért! :ut

Szerző:  Marcsi [ 2009.03.03. 08:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Mézes pálinka

Mézes likőr: 1l 90 fokos alkohol, 2.5 kg méz, 4 citrom héja, 2l víz. A citrom héjat az alkoholban áztatni 24 órát, a mézet feloldani a vízben. Majd kiszedni a citromhéjakat és összeönteni a két folyadékot.Fahéjas likőr: 25 g fahéj, 1 kg méz, 1l 90 fokos alkohol. az elkészítése ugyanaz, mint a másiknál.

Oldal: 1 / 2 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/