MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
Mézzel készült ételek http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=15&t=41 |
Oldal: 1 / 2 |
Szerző: | sarkozine [ 2017.06.14. 17:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Sziasztok! Krémméz készítés témában akadt gondom. Az elmúlt években simán tudtam előállítani. A kipergetett repce mézet mindjárt a tavalyról maradt krémmézre öntöttük így eddig mindig sikerült. Idén ez nem jött össze, sajnos nagy kristályokba kristályosodott. Szerintetek hogyan tudok belőle krémmézet készíteni? Ha újra melegítem az megoldás lehet? Segítsetek légyszi mert nagyon keresik...hozzászoktattam őket. |
Szerző: | Propolisz [ 2013.12.10. 14:43 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
recept |
Szerző: | havba [ 2013.11.28. 06:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Köszönjük az infót! Nagyon jónak hangzik! |
Szerző: | SzilvaLaszlo [ 2013.11.27. 23:14 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Nem mert az klopfolt karaj, lényeg, hogy a fokhagymával tűzdelt, kakastaréjra vágott szalonnával díszített tarjáról mikor leveszed a fóliát leöntöd a zsírt majd helyettesíted egy kis vízzel. Na ilyenkor mehet a szalonnára a méz arra meg a lilahagyma. Mire megpirosodott nagyon finom lett. A víz azért kell a képletbe, hogy a karamelizálódó méz ne égjen rá a húsra/tepsire. |
Szerző: | havba [ 2013.11.27. 19:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Fokhagymás tarja=cigánypecsenye? |
Szerző: | SzilvaLaszlo [ 2013.11.27. 19:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Most készülök egy adag mézet rácsurgatni a szokásos fokhagymás tarjára... remélem beválik |
Szerző: | Csalánosi [ 2012.11.29. 09:57 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
http://divany.hu/alapkonyha/2012/11/28/ ... ik_recept/ Mézeskalács párbaj, második recept A recept (3 sütőtepsinyi) 30 dkg finomliszt 5 dkg rétesliszt 15 dkg méz 10 dkg porcukor 1-2 TEÁSkanál sötét kakaópor (vagy 1 ek, ha valaki direkt ilyen sötét kekszet szeretne) 1 tk szódabikarbóna 6 dkg vaj 1 tojás +1 tojás sárgája 1 tk őrölt fahéj 1 tk őrölt gyömbér 1/2 tk őrölt szegfűszeg reszelt szerecsendió Én a mézet és a vajat itt is összeolvasztottam, és félretettem, legyen meleg, de ne nagyon forró, amikor használjuk. A liszteket jól elkevertem a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a kakaóporral. Hozzáöntöttem a mézes vajat, elkezdtem keverni. Amikor már nem volt nagyon meleg, beleöntöttem az egész tojást + a tojás sárgáját, és azzal is elkevertem. Frissiben kicsit ragacsos a tészta, de pihentetés után már nem volt az, szóval semmi pánik! Plusz liszthez csak akkor nyúljon bárki, ha a tészta 20-30 perc után, szobahőmérsékletre hűlve is kezelhetetlen lenne. Szóval, az én tapasztalataim alapján (a tíz percig pihentett tésztát még csak késsel tudtam fölszedni) érdemes legalább 20 percig pihentetni, aztán jöhet a nyújtás, 2-3 miliméter vastagra, aztán a formák kiszúrása. Ennél a receptnél is az működött, hogy kiszúrás után először fölszedtem a maradék tésztát, és a lapon ottmaradt formákat pakoltam a sütőtepsire. Ez a több szódabikarbóna miatt jobban nő, érdemes közte nagyobb helyet hagyni, hogy ne nőjenek össze, nagy formáknál akár 1,5-2 centit is. Sütési időben ez a recept picit megengedőbb, a 8 és a 10 perces változat között nem találtam jelentős különbséget, még a pulton hagyott, három napos darabok is puhák maradtak. Nagyon vékonyra viszont nem érdemes nyújtani, mert az egy miliméteres változat már kopogós. |
Szerző: | Csalánosi [ 2012.11.29. 09:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
http://divany.hu/alapkonyha/2012/11/24/ ... so_recept/ Mézeskalács párbaj, első recept A recept (2 sütőtepsinyi) 66 gramm méz 50 gramm vaj Ezeket a mikróban óvatosan összeolvasztjuk, félretesszük hűlni. És közben a turmixgépben összeöntjük a kövekezőket: 83 gramm porcukor 1 tojás 1/3 tk szódabikarbóna 1 csapott tk őrölt fahéj, 1 csapott tk őrölt gyömbér, 1/3 tk őrölt szegfűszeg, kevés reszelt szerecsendió Ezeket összeturmixoljuk. Kell még: 25 dkg liszt Ha már nem forró a mézes-vajas keverék, összeöntjük és elkeverjük a turmix-szal, aztán fakanállal beleforgatjuk a lisztet. A kész tésztát egy fedeles műanyag dobozban a hűtőbe tettem, ott majdnem egy teljes napot állt. Felhasználás előtt kézzel kicsit átgyúrtam, hogy melegedjen egy picit, de nem kellett neki sok, könnyen lehetett nyújtani.Vékonyra, körülbelül 2-3 miliméteresre nyújtottam, kiszúrtam a formákat, a maradék tésztát összegyurmáztam, nyújtottam, szaggattam, stb, míg el nem fogyott. Nekem könnyebb volt a kiszúrt formák közül először felszedni a maradék tésztát, és az ottmaradt kekszeket a tepsire tenni, mint a kiszúrt mézeseket kipiszkálni a környező tésztából, de mindenki válassza azt a módszert, ahogy neki megy. Amikor sütőlapra tesszük, hagyjunk köztük legalább jó centis helyet, mert különben összenőnek. |
Szerző: | szigetivili [ 2012.11.15. 20:21 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Egy régi családi, baráti kedvenc mert úgyis kell télre a kalória : Ketchupos-mézes oldalas: Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertés oldalas 2 evőkanál zsír 4 gerezd fokhagyma ízlés szerint méz, ketchup, piros arany, só, bors, vegeta 2 cl konyak Elkészítés: Az oldalast befűszerezzük, tepsibe rakjuk, sertészsírt teszünk alá, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Alufóliával lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk. Mikor az oldalas megpuhult, levesszük róla az alufóliát, a húst ketchuppal, mézzel, piros arannyal bekenjük, és pirosra sütjük. A lesült zsiradékot kevés konyakkal felöntjük, és túrós galuska mellé tálaljuk. (Lásd: többek között pl. Mindmegette...) |
Szerző: | lino [ 2012.11.14. 23:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Azért megkérdezhetem, hogy amikor csináltad, hogyan csináltad? Köszi:) Van valami titok vagy csak leönteni és kész? |
Szerző: | tűzoltó [ 2012.11.06. 19:16 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
lino írta: Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a magos-mézes csemegét ki hogyan készíti? Milyen magokat tesztek bele? Jobb frissen készíteni vagy használ neki az állás? Köszönöm előre is a válaszokat, lino Bocs de nem a kérdésedre válaszolok: Én abbahagytam, mert ez már élelmiszer előállításnak minősül és féltem, hogy megbarackol a hatóság. |
Szerző: | lino [ 2012.11.05. 21:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a magos-mézes csemegét ki hogyan készíti? Milyen magokat tesztek bele? Jobb frissen készíteni vagy használ neki az állás? Köszönöm előre is a válaszokat, lino |
Szerző: | gyuszek1977 [ 2012.09.25. 06:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Köszönöm! |
Szerző: | Újrabogaras [ 2012.09.24. 19:23 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Annyiban számít, hogy a méz aromája és ha sokat teszel bele az édessége megjelenik a borban A savtartalom általában nem jellemző, a szőlőé a több. |
Szerző: | gyuszek1977 [ 2012.09.23. 13:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a mustba ha cukor helyett mézet teszek, számít, hogy milyen méz? Tudomásom szerint a repceméz enyhén lúgos, míg a többi fajta savas. Melyik lenne jobb? |
Szerző: | Pöte [ 2012.03.16. 11:48 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Valaki tudna nekem írni egy kipróbált kukorica málé receptet - mézzel -, mert a gugli ahányat kidob annyi fajta. A múlt hétvégén böllérfesztiválon a Jászberényi csapat kínálta és nagyon bejött. Előre is köszi! |
Szerző: | csabcsa [ 2011.12.01. 21:52 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Szóval akit érdekel a krémméz készítése az alábbi linkeken megtekintheti, elég érthető szerintem, nem sok angol tudással is és valóban nem nagy ördöngösség. http://www.youtube.com/watch?v=AiqrU71a ... re=related https://picasaweb.google.com/1167483701 ... 7519365266 |
Szerző: | csabcsa [ 2011.12.01. 13:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
bebe írta: jorci írta: Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! repcemézet lehűtesz fagyasztóládában, aztán felmelegíted, aztán újra lefagyasztod. Ezt megismétled néhányszor és ezzel megcsinálhatod a kovászt.Szia! Kitudnád egy kicsit bővebben fejteni az oltóanyag elkészítését, hőfokok idők stb. illetve az oltóanyagnak hány százaléknak kell lenni a krémméz készítésnél? Köszi. |
Szerző: | Pöte [ 2011.09.21. 19:53 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Homoktövis csemete kulcsszóval konkrét beszerzési helyeket dob a kedvenc keresőnk, Én is gondolkozom rajta! |
Szerző: | CsZoltán [ 2011.09.21. 18:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Ki volt aki megdézsmálta a homoktöviseimet? Ma szedtem én is, egész délután bogyóztam az ágakat, hát nem egy álom munka. |
Szerző: | Tomipapa [ 2011.09.19. 22:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Jujjuj! Örülök, hogy egymásra találtatok az Aroniával, amennyiben nálad kedveli a környezetet, még sok örömöd lehet benne. Szaporítanod tősarjakról és feltöltéses bújtással a legegyszerűbb. Üdv: Tomipapa |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.19. 19:57 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Köszönöm az információt, Tomipapa! 2 éve, a Baumaxban vettem szezonvégi kiárusítás alkalmával 2 satnya arónia- csemetét, mára sokágú, másfél méter magas, erős bokorrá terebélyesedtek, rengeteg gyümölcsöt adtak a család legnagyobb örömére. Nem is tervezem a nagyarányú telepítését, egyrészt azért, mert a fél hektáromat már ötletszerűen telepakoltam mindenfélével, másrészt mert sosem igazodtam ki a talaj ph értékek, növényvédelmi technikák, mérgek, metszési technikák és más efféle -számomra- ördögtől való dolgok között. Azért bátorkodtam javasolni a telepítését, mert nálunk láthatóan jól érzik magukat a bokrok, annak ellenére hogy a növényvédelem és ápolás kimerült a bundásbogár- invázió manuális megfékezésében, és mert a méheim szépen járták a virágzási időszakban. Azért még 8-10 bokrot csak eldugdosok a következő hónapban, hátha szerencsénk lesz, és pár évig együtt tudunk élni Üdv! |
Szerző: | Tomipapa [ 2011.09.19. 00:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jujjuj írta: Nekem nem sikerült, erjedésnek indult az egész kutyulmány (mondjuk, azért megettem így is). Viszont, a másik kedvencem, a fekete berkenye esetében bevált a méz a tartósításhoz, gyönyörű, lilás színt kapott az egész üveg méz, és a berkenye kicsit veszített a szájösszehúzó hatásából Meg is mutatnám most, ha nem ettük volna meg 3 héten belül az egészet... ( a fekete berkenye /műveltek nyelvén Arónia/ egyébként a homoktövishez hasonlóan értékes gyümölcs, frissen szedve vajas kenyérrel fenséges, mézzel egyenesen mennyei, humorforrás a gyerekeknek /összefesti a szájukat/, és a méhek látogatják virágzáskor. Ezt érdemes elolvasni, ha valakinek van helye a méhesben még párszáz bokornak http://www.energylife-world.com/index.php?option=com_content&task=view&id=194&Itemid=9) Jujjuj! Az Aronia termesztésének lehetőségét a nagyobb léptékű telepítés előtt javasolnám fórumtársainknak felmérni, mert ez a rózsafélék családjába tartozó faj nem kedveli túlzottan a meszes talajt, s noha nem igényel kifejezetten vadsavanyú ültetési közeget, de 6 pH feletti talaj esetén klorotikus tünetekkel kell számolnunk. A talaj CaCO3-tartalma nem lehet 5 %-nál magasabb. Vízigényes, az öntözésére nem alkalmas a kemény magas mésztartalmú víz. A meleget sem szereti igazán, bár fényigényes. Hazánkban több régióban is lehetséges a telepítése, jó termésre akkor számíthatunk, ha igényeinek megfelelő termőhelyet biztosítunk számára. Szerintem az Alföldre nem való, bár talajcserével ideig-óráig kultúrában tartható. Régen olyan helyre, ahol a talaj túl meszes volt, a közeli berkenye nemzetség fajaira oltottuk/szemeztük. A berkenyefajok között is a legtöbb üde termőhelyet igényel, s gyakran összeférhetetlenséget is tapasztaltunk ezen alanyokon. Birsen nem próbálkoztunk, lévén a birs sem kedveli túlzottan a meszet, de ilyen talajon ki lehetne próbálni a galagonyákat alanyként, azok kevésbé vízigényesek és szeretik a meszet. Az Aroniából nagyon szép törzses fa nevelhető a Sorbus intermediara és a hozzá közel álló hazai kisfajokra, a S. aria-torminalis szekcióban található S.dacica, rotundifolia, dégenii stb. alanyra történő oltással, szemzéssel. Sajnos, a Sorbus fajok jó része is mezofita körülményeket kedvel, s rendkívül érzékenyek a nagy farontó és a pajzstetvek kártételére. Alkalmas lehetne talán a S. torminalis, de az karógyökérzete miatt az átültetést nem igen tűri, ezért a faiskolák nemigen szaporítják. A rózsafélék egy része igen érzékeny a tűzelhalásra, ez a baktériumos betegség több nemzetség esetében megkérdőjelezi a termesztésüket. Talán Horváth János tudna információt, hogy az Aronia mennyire érzékeny a tűzelhalásra, mert ha igen, nem lesz a mi növényünk. Üdv: Tomipapa |
Szerző: | Propolisz [ 2011.09.16. 20:45 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jujjuj írta: Nekem nem sikerült, erjedésnek indult az egész kutyulmány Én pont most kóstoltam meg a mézben eltettet, teljesen OK. Mivel felúszik a méz tetejére és levet ereszt, ezért párszor átkevertem, meg betettem egy savanyúságos leszorító lapkát, hogy méz alatt maradjon. |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.16. 18:31 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Augusztusban érik. A fagyasztást jól bírja a gyümölcs (a neten található információk alapján, mert én még nem próbáltam, a bokron hagyva még januárban is szedtük ). Ha préseled, és a visszamaradó héj-mag elegyet kiszárítod és megőrlöd, az előkelő körökben nagyon kedvelt, 4500 forintért árult étrendkiegészítőhöz jutsz Ha a "szelidítéssel" próbálkozol, egy hímet szelidíts 4-5 nőneműhöz. Teremni kb. 4 év múlva fog, de már a második év közepe felé megjelennek a széttolt gyökérzetről fejlődő új hajtások. Ha a rétinégerek ellen akarod telepíteni, akkor 1-1.5 méteres, ha a gyümölcse miatt szeretnéd, akkor 3 méteres tőtávolságra tedd a növénykéket. A gyökérzet megerősödéséig kell neki a nedvesség, a második évtől már nem kell öntözni. |
Szerző: | sarkozine [ 2011.09.16. 18:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
bebe írta: jorci írta: Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! repcemézet lehűtesz fagyasztóládában, aztán felmelegíted, aztán újra lefagyasztod. Ezt megismétled néhányszor és ezzel megcsinálhatod a kovászt.És ezzel a kovásszal bármilyen mézet olthatok, vagy csak a gyorsan kristályosodókat? |
Szerző: | CsZoltán [ 2011.09.16. 18:12 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Szerintem szelíd volt mert nem ugrált! Másmilyent nem tudok, sajnos ez is út mellett van 53-as Akasztó horgásztavaknál. Simán összetörtem villával és mézzel elkevertem, így már elviselhető de a nejemet hiába kínáltam! Legközelebb viszek metszőollót és majd ásót is mert vannak kicsik amiket majd "megszelídítek". Miről tudni mikor érett? Fagyasztva lehet-e tárolni és télen keverni adagokat? |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.16. 18:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Nekem nem sikerült, erjedésnek indult az egész kutyulmány (mondjuk, azért megettem így is). Viszont, a másik kedvencem, a fekete berkenye esetében bevált a méz a tartósításhoz, gyönyörű, lilás színt kapott az egész üveg méz, és a berkenye kicsit veszített a szájösszehúzó hatásából Meg is mutatnám most, ha nem ettük volna meg 3 héten belül az egészet... ( a fekete berkenye /műveltek nyelvén Arónia/ egyébként a homoktövishez hasonlóan értékes gyümölcs, frissen szedve vajas kenyérrel fenséges, mézzel egyenesen mennyei, humorforrás a gyerekeknek /összefesti a szájukat/, és a méhek látogatják virágzáskor. Ezt érdemes elolvasni, ha valakinek van helye a méhesben még párszáz bokornak http://www.energylife-world.com/index.php?option=com_content&task=view&id=194&Itemid=9) |
Szerző: | Propolisz [ 2011.09.14. 20:43 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Lehet simán egészben is mézzel tartósítani. Állítólag kioldódik a mézbe a tartalma, ozmózis révén... |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.14. 19:31 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Remélem, nem vadon termő gyümölcsöt találtál! Azt tilos szedni, védett növény! |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.14. 19:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Már hogyne lenne! Kell hozzá egy kényelmes nádszék, közvetlenül a bokor árnyékába állítva, úgy, hogy a gyümölcsöt szedő házastársad tudd instruálni, esetleg sajnálkozásodat kifejezni a módosult ágacskák szúrása esetén Opcióként felhasználható egy - két palack sör, esetleg mézespálinka. Ha esetleg a házastársad (akinek ezúton is tiszteletteljes kézcsókom küldöm) elküldene a fenébe az ötletemért, akkor marad a metszőolló. A kisebb, gyümölccsel jól megrakott ágakat vágd le - ezzel mind a szúrásokat, mind pedig a szedéskor sajnos bekövetkező léveszteséget (nagyon vékony a gyümölcs héja a szárnál, letépéskor a szár nem válik el, hanem felszakad a gyümölcs) el tudod kerülni. Az ágakkal együtt megmosott gyümölcsöt - ha csak a leve érdekel, és nem akarod megszárítani a fennmaradó héjat és magokat - együtt lehet préselni az ágacskákkal. |
Szerző: | CsZoltán [ 2011.09.14. 18:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Jujjuj! Nincs valami jó módszered a szedésre? Találtam ma, de nagyon ragaszkodnak az ághoz, és nem valami finom. |
Szerző: | CsZoltán [ 2011.09.11. 11:42 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
[quote="Csalánosi] Könnyű annak akinek van a kertjében homoktövis. [/quote] Jó messze laktok egymástól! |
Szerző: | Csalánosi [ 2011.09.11. 10:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jujjuj írta: - 30 dkg homoktövis nyersen turmixolva, utána átpasszírozva - 2 dl méz - 2 dl víz (esetleg almalé) Eredmény: kb. nyolcszorosára hígítható, szörpszerű, sűrű, rostos folyadék, ami a hűtőben eláll egy hétig. Kölyköknek - ősöknek napi 1 pohár jelentősen hozzájárul a családtagok sikeres "beteleléséhez". A homoktövisről: A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis (Hippophae rhamnoides) bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát. A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsébe. A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Forrás: http://ossejt-terapia.shp.hu/hpc/web.php?a=ossejt-terapia&o=homoktovis_vSn Könnyű annak akinek van a kertjében homoktövis. |
Szerző: | jujjuj [ 2011.09.11. 10:25 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
- 30 dkg homoktövis nyersen turmixolva, utána átpasszírozva - 2 dl méz - 2 dl víz (esetleg almalé) Eredmény: kb. nyolcszorosára hígítható, szörpszerű, sűrű, rostos folyadék, ami a hűtőben eláll egy hétig. Kölyköknek - ősöknek napi 1 pohár jelentősen hozzájárul a családtagok sikeres "beteleléséhez". A homoktövisről: A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis (Hippophae rhamnoides) bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g), emellett egyéb vitaminok (B, E, F), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), szerves savak, és telítetlen zsírsavak gazdagítják beltartalmát. A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsébe. A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Forrás: http://ossejt-terapia.shp.hu/hpc/web.php?a=ossejt-terapia&o=homoktovis_vSn |
Szerző: | bordal ivo [ 2010.12.28. 11:43 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Csináltam terekmézet... http://jokaja.hu/torokmez/ |
Szerző: | pter [ 2010.12.03. 10:12 ] |
Hozzászólás témája: | Forralt bor saját módra |
A forralt bort soha ne forraljuk, hiszen azzal a bor ízanyagai teljesen tönkremennek. A fűszereknek sincs szüksége a forralásra csak időre és kevés melegítésre, ahhoz, hogy kijöjjön az aromájuk. Én kevés borba szoktam tenni a fűszereket és szobahőfokon áztatom néhány napot, akár egy hetet is, majd egyszer melegítem. Ezzel a koncentártummal és mézzel ízesítem a vendéglátás előtt a bort. Van amikor hidegen és van amikor forrón, sőt van amikor mind a kétféleképpen kínálom a vendégeknek. Így elkészítve sokkal karakteresebb gazdagabb ízvilágú italt kap a vendég. A vendég viszont vigyázzon, mert ha bögreszámra akarja inni, akkor csúnyán lerészegedhet. |
Szerző: | bebe [ 2010.06.03. 08:34 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Tomi írta: bebe írta: jorci írta: Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! repcemézet lehűtesz fagyasztóládában, aztán felmelegíted, aztán újra lefagyasztod. Ezt megismétled néhányszor és ezzel megcsinálhatod a kovászt. |
Szerző: | Tomi [ 2010.06.03. 08:01 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
bebe írta: jorci írta: Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! repcemézet lehűtesz fagyasztóládában, aztán felmelegíted, aztán újra lefagyasztod. Ezt megismétled néhányszor és ezzel megcsinálhatod a kovászt.Ezt elmagyarázhatnád,ebből ilyen formában miért lesz oltóméz. köszi! |
Szerző: | bebe [ 2010.06.01. 22:23 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jorci írta: Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! repcemézet lehűtesz fagyasztóládában, aztán felmelegíted, aztán újra lefagyasztod. Ezt megismétled néhányszor és ezzel megcsinálhatod a kovászt.
|
Szerző: | jorci [ 2010.06.01. 18:44 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Köszönöm!Bár azt alig értem hogy krémmézzel be kell oltani,hiszen pont az a kérdés hogy hogyan csináljam,tehát nincs a spejzban egy gramm se! |
Szerző: | ligustica [ 2010.05.31. 19:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
És még egy:Méhek között 291.oldal apró betű középen. |
Szerző: | ligustica [ 2010.05.31. 19:12 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jorci írta: Nézelődtem de nem nagyon találtam semmit a krémméz készítésének módjáról.Valaki tud segíteni hogy meg mint kéne???? Hát én igy írtam le Gubicza tanár úr után szabadon:1.fázis melegítés 54.5cfokra.2.fázis oltás 37.7cfokon általában repce mézzel oltott akácméz.3.fázis tárolás 2-3nap 13.8cfokon.4.fázis keverés,ízesítés.5.fázis pihentetés 2-3 nap13.8cfokon.Ha nem egyenletes a krémessége ismétlés újra.Csak azt nem tudom mennyi az oltó méz és az oltott méz aránya.De én tavaly a repce mézet 3-4szer átkevertem és krémes még mindig. |
Szerző: | Tomi [ 2010.05.31. 18:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Krémméz készítés A hazánktól északra és nyugatra lévő fejlett iparosodott országokban a méz jelentős hányada krémméz formájában kerül a fogyasztók asztalára. Ezekben az országokban főleg gyorsan kristályosodó mézek teremnek, amelyek rövid idő alatt újból megkristályosodnának az üzletek polcain lévő üvegekben, aminek hatására már nehezen lehetne eladni azokat. Az újbóli visszamelegítés pedig a méz minőségét ronthatná. A folyékony mézet nagyon nehezen lehet csepegés nélkül elfogyasztani, ami főleg a kisgyerekes családokban jelent problémát. A fogyasztók felismerték a krémméz fogyasztásának előnyeit és fokozatosan áttértek arra. A krémméz nem más, mint mikrokristályos, krémszerűen kenhető méz, ami semmiféle idegen anyagot nem tartalmaz. A mézfélék különbözőféleképpen kristályosodnak, van olyan, amelyikben nagy szemű, durva kristályok képződnek, van amelyikben a kristályos és a folyékony rész kettéválik, és van olyan is, amelyikben nagyon apró kristályok alakulnak ki, és az egész mennyiség állaga hasonló lesz. A krémméz készítésének az a felismerés adta az alapját, hogy a folyékony mézbe helyezett kis mennyiségű krémméz megfelelő eloszlatás után képes megváltoztatni annak kristályosodási tulajdonságait. A krémméz készítése annyiban különbözik az előzőekben ismertetett méz feldolgozási technológiától, hogy a méz szűrése után a megfelelő hőmérsékletű mézbe kis mennyiségű, előzőleg félretett krémmézet kevernek bele. A krémméz eloszlatását olyan klímatizált helységben lévő keverő tartályokban végzik, amelyekbe motor hajtotta spirális lefutású, vagy propellerszerű keverő szárak merülnek. A keverést naponta több alkalommal meg kell ismételni. Az oltó krémméz mennyiségétől függően a végtermék egy-két hét alatt elkészül. Üvegben, margarinos dobozhoz hasonló csomagolásban kerül a fogyasztókhoz. A krémmézet a folyékony méztől eltérően hűvös helyen kell tartani, mert például nyáron a nagy melegben megolvadhatna. A visszaolvadt krémméz újbóli krémesítésére a háztartások nincsenek felkészülve, érdemesebb az ilyen mézeket sütésre felhasználni. A visszaolvadt krémmézet a levegőtől elzárva kell tartani, mert különben a méz a levegőből vizet szívna magába, a fölső réteg meghígulhatna, akár meg is erjedhetne. |
Szerző: | Ili [ 2010.05.31. 18:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
jorci írta: Nézelődtem de nem nagyon találtam semmit a krémméz készítésének módjáról.Valaki tud segíteni hogy meg mint kéne???? Hello! Én úgy tudom hogy 10napon keresztül naponta 5-10 percig lassú fordulattal kell keverni. Lehet tiszta repceméz illetve bár milyen méz hozzá kb. 15% repceméz.Én még nem csináltam,de most járok méhész tanfolyamra és a tankönyvünkben ez van leírva. Remélem tudtam segíteni! |
Szerző: | jorci [ 2010.05.31. 11:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Nézelődtem de nem nagyon találtam semmit a krémméz készítésének módjáról.Valaki tud segíteni hogy meg mint kéne???? |
Szerző: | beekeeper [ 2009.12.19. 22:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Puha mézes sütemény Hozzávalók: 500 g finomliszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 350 g méz, 80 g cukrozott citromhéj (kihagyható), 80 g cukrozott narancshéj (kihagyható), 4 evőkanál olaj, 1 csomag kotányi mézesfűszer (vagy csak fele) 1. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a mézesfűszerkeverékkel. 2. Két tojást a mézzel keverjünk habosra keverőgép segítségével. 3. Keverjük össze a mézes tojásokat a liszttel, a finomra vágott narancs és citromhéjjal, olajjal és 3 evőkanác vizzel, dolgozzuk sima tésztává és hagyjuk legalább 1 órát hideg helyen pihenni. 4. Tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk fél cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt formákra. 5. Helyezzük a kiszaggatott süteményeket egy enyhén beolajozott tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással. Díszíthetjük dióval mandulával. 180 C-on süssük aranysárgára. |
Szerző: | harijeti [ 2009.08.12. 21:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
ononor írta: Valaki tudja (és ha nem titok),akkor valaki le tudná írni a torokbalzsam méz készítés receptjét! Konkrétan az összetevők pontos aránya érdekelne. Én pontosan sajna nem tudok mondani, de 3 helyen találtam ezeket az összetevőket, de szerintem eukaliptusz olajat nem találsz minden üzletben. Szerintem érdemes egy üveget venni és kísérletezni párszor. Itt egy link ugaz többet én sem tudok róla sajnos. http://www.csmc.hu/1/meheszterm/19.php |
Szerző: | ononor [ 2009.08.03. 21:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Mézzel készült ételek |
Valaki tudja (és ha nem titok),akkor valaki le tudná írni a torokbalzsam méz készítés receptjét! Konkrétan az összetevők pontos aránya érdekelne. |
Szerző: | csoky [ 2008.11.09. 17:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: kertaig |
Ez nem a technika csak a technológia,de a 17 M/M fok szükségtelenné teszi részben a technikát. |
Oldal: 1 / 2 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |