Pontos idő: 2018.04.19. 12:25

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3236 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 65  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.18. 21:06 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 06:37
Hozzászólások: 583
Tartózkodási hely: Tolna megye
A tervek szerint alapvizsgához kötné az állam a méhészkedés megkezdését – mondta a 24.hu-nak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.
Azért szerintem itt a megkezdésen van a hangsúly, bár ha olyan komoly vizsga lesz mint lenni szokott...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.13. 20:05 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Tóth Péter írta:
..... a tavasz folyamán több mezőgazdasági szaklap számára is írtam cikkeket méhészeti perekről, veszélyes szituációkról stb. Ha igény van rá feltehetjük ide is ezeket.
........

Péter!
Előre is köszönjük a cikkeket, élnénk vele.
Válaszd ki melyik topicba illenek a cikkek pl.: a Méhegészségügyön belül és ahová jónak gondolod töltsd fel.
Ha gond lenne a feltöltéssel képek stb. miatt akkor nekem vagy valamelyik moderátortársamnak jelezd, megoldjuk.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.12. 22:17 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Április 10-én volt egy újabb egyeztetés a NÉBIH Budaörsi úton található központjában. A találkozón ezúttal részt vett a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (MNMK) és az FM képviselője is, így elég komplex módon tudtuk körüljárni a problémákat. A tárgyaló feleket a NÉBIH részéről Jordán László vezette, a Kamarától Dr. Tarcali Gábor Elnök és munkatársai vettek részt, az FM-ből Németh János vett részt a tárgyaláson, az OMME részéről Bross Péter, Dr. Sebők Péter, Horváth Gábor és jómagam voltunk jelen. Ezen a rendezvényen alapvetően azt az anyagot tárgyaltuk meg, amit Bross Péter kérésére a szaktanácsadók gyűjtöttek össze a méhészektől kapott információk alapján. Mikor először elolvastam az anyagot kicsit fogtam a fejemet, mert szerepelt benne néhány olyan dolog (pl. a permetezések kötelező bejelentésének újbóli visszaállítása), amit már néhányszor ismertettünk a méhészekkel, de még mindig nem egészen értik a lényegét. Ugyanígy előkerült a tankkeverékek, a mászkáló méhek a mintavételek alkalmával tapasztalt hiányos felkészültség (pl. a sok esetben elmaradt fotódokumentáció, illetve a lezáratlanul továbbított mintazacskók, a mintavétel alatt az autó szélvédője mögött a napon tárolt minták kérése, stb.) és sok egyéb probléma. Az anyagból két dolog derült ki azonnal: sok esetben érzelmi alapon készültek, de ennek az érzelemnek a forrása egyértelműen az az elkeseredés. Közben sokat gondolkodtam azon, hogy a '90-es években végrehajtott agrárreform sajnos nem minden tekintetben érte el a célját (és itt most nem politizálni akarok), de anno azt mondták, hogy a magángazdaságokban nem fog lefolyni a termés a pótkocsiról, és nem fog szélben permetezni a gazda... Attól tartok, hogy ez a két dolog nem valósult meg igazán, de azért azt is tudjuk, hogy a régi időben a Tsz növényvédőse odafigyelt és felelt a munkák kivitelezéséért, ma azon dolgozik a mezőgazdasági kormányzat, hogy végre minden magángazdának legyen egy szerződött növényvédőse, aki a munkákat irányítja. Persze azt is tudjuk, hogy ennek a szolgáltatásnak a kötelezően előírt igénybevételét a gazda, mint egy újabb pénzlenyúlást értékeli, mondván ő eddig is tudott permetezni, eztán se szóljon bele ebbe senki...
Visszatérve az értekezletre úgy gondolom, hogy több értelme is volt átadni a hatóságnak az imént említett "szűretlen" anyagot, ugyanis látják ők is, hogy milyen problémákkal állunk sokszor szemben. dr. Tarcali Gábornak a Kamara elnökének nagyon felkeltette az érdeklődését, az a néhány idézet, amelyben a gazdák reakcióit gyűjtöttük össze (Pl: "Kössenek pórázt a méheikre!"), kérte, ha lehet adjuk ki számára, hogy kiktől származnak az említett megjegyzések.
A megbeszélés alkalmával felvetettem, hogy jó lenne megyénként kijelölni egy MNMK tagot annak érdekében, hogy ha tudomásunkra jut egy veszélyesnek ítélt permetezés, akkor legyen, aki segítségünkre lesz és segít lebeszélni az érintett gazdát a munka elvégzéséről, illetve segít abban, hogy a permetezést egy a méhészek számára is elfogadható szerrel végezzék el. Ugyanígy kértük azt, hogy a hatóság is jelölje ki a hétvégi ügyeleteseket, ugyanis a káresemények jelentős részét a hétvégéken észleljük.
Abban mindenki egyetértett, hogy a párbeszédre nemcsak a NÉBIH tárgyalójában, hanem a terepen is folytatni kell. A Kamara részéről egyébként elhangzott az is, hogy tapasztalataik szerint nemcsak a növényvédelem részéről történnek szabálytalanságok, hanem a méhészek sem egészen ártatlanok néhány dologban. Itt főleg az engedély nélküli letelepedésekből származó problémákat emelték ki.
A NÉBIH egyébként ígéretet tett arra is, hogy a fellépnek az illegális növényvédő szer behozatal ellen is-ezt a szándékot azt hiszem mindenki örömmel üdvözli.
Dr. Sebők Péter javasolta, hogy a termékdíjhoz hasonlóan a növényvédő szerek árába be kellene építeni egy környezeti károk esetére képezendő díjat. Az okozott környezeti (egyben méhészeti) károk könnyebb rendezése céljából.
Szó esett arról is, hogy a méhészeti káresemények kötelező elkerülését a jó mezőgazdasági gyakorlat szabályi közé is be kellene emelni. Ez azért lenne fontos, mert aki ennek a gyakorlatnak nem felel meg szankciókra számíthat és megrövidítenék a számára egyébként kifizetendő agrártámogatást... Úgy gondolom a méhmérgezések elkerülésének ez volna az egyik legkomolyabb motivációja.
Felmerült persze az is, hogy elvárható-e a méhész részéről az, hogy minden gazdával egyeztessen ottlétéről, ugyanis sokan ezt várnák el tőlünk. Erre a problémára az alábbi választ adtam: Magyarországon olyan magas a méhsűrűség, hogy akkor is vannak a méhek egy adott területen, ha a gazda erről nem tud, tehát ennek az alapvetésnek az ismeretében kellene megtervezni és kivitelezni az aktuális munkákat. Elmondtam egyébként azt is az előzőekkel összefüggésben, hogy az nem véletlen, hogy egy adott területen mindig ismétlődnek a problémák. Ennek oka az, hogy abban a térségben helytelen növényvédelmi gyakorlatot folytatnak a gazdálkodók...
A tárgyalás végén megegyeztünk abban is, hogy a NÉBIH által a méhek érdekében végzendő kampányba adunk anyagokat segítségül.
Még valami: a tavasz folyamán több mezőgazdasági szaklap számára is írtam cikkeket méhészeti perekről, veszélyes szituációkról stb. Ha igény van rá feltehetjük ide is ezeket.
Tisztelettel:
Tóth Péter


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.06. 13:53 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Tegnap elnökségi ülés volt Pesten.
A hírek szerint megint furcsa döntés(ek) születt.
Egyről szeretnék csak pár mondatot írni.
Szó volt arról a bizonyos neok elleni tiltakozó levélről amelyet Tóth Péter megírt, és B.P. félállású elnökünknek majd egy év alatt sikerült csak elküldeni a minisztériumba. Akkor kézbesítették amikor már semmi esély nem volt arra, hogy bármi hatása legyen.
A közel egy év alatt, 3 elnökségi határozat született a levél elküldésének érdekében. Félállású elnökünk ezeket figyelmen kívül hagyta.
Mivel B.P. egyenlőre elnök az OMME-ban és nem király, az OV élé került volna a döntés az ügy a fegyelmi felelősségről.
Ezt akadályozta meg az elnökség többsége.
Szánalmasak!
Háromszor döntöttek a levél elküldése mellett, majd most azt mondják semmi gond, ha mellékállású elnökük nem küldte el. Ha ennyire semmi jelentősége az eddigi döntéseiknek akkor saját munkájukról mondtak véleményt.
Ezek után szépen le kéne mondani és az OV-n elnézést kérni a méhészektől.
B.P. -és néhány szekértolója próbálja az utat Tóth Péterre adni, hogy előző években amikor nem, illetve a szükséghelyzeti engedélyek alapján kevés csávázott magot vetettek nem szólított fel tiltakozásra.
Most amikor valóban hatalmas területeken kerül ki a csávázott repce, kukorica, napraforgó Tóth Péter időben szólt, levelet írt .....
Most félállású elnökünk és bandája a saját sarát igyekszik rákenni, hogy Ő egyedül nem bizonyította, hogy a pusztulás eléri a 7%-ot.
Ha figyeltek egyértelmű, B.P.-egy levelet sem hajlandó elküldeni az érdekünkben, T.P. pedig miért nem végezte el egyedül sok más mellett egy kutatócsapat munkáját, amit a hatóság úgysem fogadott volna el saját vizsgálatok híján.

B.P. valóban nem ért rá a neokkal foglalkozni. Minek is? A népességfogyás illetve az, hogy nem fejlődik normálisan a család nehezen bizonyítható.
Neki fontosabb, hogy néhány kereskedő érdekében konfliktust vállaljon a hatósággal, hogy a boltokba került silány minőségért ne büntessenek.
Ez is érdekesen szerepel az OV kiküldött anyagában.

Végül is holnap a küldötteken a sor.
Sietnek haza, vagy rászánják az időt és megkérdezik az elnök urat a fenti ügyekről???

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.06. 09:37 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 975
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
tsanyi írta:
......Azt hittem, hogy az vagyok, folyamatosan fizettem a tagdíjat, és most kiderül, hogy 2006-óta sem sikerült az OMME-nak az önálló tagszervezetekkel szerződést kötni....

Sanyi!
Pontosítani kéne. Az önálló méhészegyesületek egy részével nincs szerződése az OMME-nak, (állítólag) Momentán mi anno kötöttünk és mivel határozatlan időre szól szerintem az jelenleg is érvényes.
Én is olvastam arról, hogy az önállók bizonyos része nem rendelkezik ilyennel, (nem tudom, csak) gondolom,hogy azoknál maradhatott el akik utólag önállósodtak vagy alakultak meg.
Nyilván, hiányosság - mindkét fél részéről - ha ez a megállapodás nem köttetett meg de nem gondolom, hogy ha az egyesületed a beszedett OMME tagdíjat a tagnévsorral együtt átutalta, valaki is megkérdőjelezné a tagságodat.
Tudom, honnan ered ennek a témának a "feldobása".
Ezzel kapcsolatban két véleményem van:
- nem tartom helyesnek sem jogszerűnek, hogy személyes ellentétek miatt egyesületet "büntessünk". (gondolom, érted)
- ha tudomása volt a Hivatalvezetőnek a fenti hiányosságokról, pont Neki lett volna lehetősége annak kiküszöbölésére is. Így utólag már sárdobálás ízű .....

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 22:19 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Az előbb említett neo üggyel kapcsolatosan eszembe jutott még valami. 2016-ban a választások előtt pattant ki a hír, hogy a kormányzat kezdi fellazítani az EU-által 2013-ban eszközölt megszorításokat. Ennek megfelelően 30.000 ha-ra adtak ki szükséghelyzeti engedélyeket. Abban az időben (tehát 2016-ban) a Greenpeace-től, elég agresszív hangú kérdéseket kaptunk a témában. Hiányolták, hogy miért nem tiltakoztunk és akadályoztuk meg az említett engedélyek kiadását! Hogy ennek volt-e köze az éppen küszöbön álló OMME választásokhoz azt döntse el mindenki magában. Egy biztos, akkor azért nem tettünk semmit, mert az engedélyeket elég csöndben, mondhatnám titokban adták ki.
Nincs mit hozzáfűznöm, csak azt, hogy anno 30.000 ha neo-s vetés miatt tömegével kapták a méhészek az ilyen és ehhez hasonló "tájékoztatásokat". 2017 februárban, amikor még tehettünk volna valamit az újabb engedélyek kiadása ellen, akkor az OMME nem küldte el azt a levelet, amely éppen a legújabb hazai mérések eredményeit tartalmazta. A dolgot csak fűszerezi, hogy 2017 februárjában az említett eredményeknek az MTA székházában történő prezentációját még az útiköltség erejéig sem támogatta az egyesület vezetése. Olyan ez az egész, mintha szégyellték volna, hogy van mit mondanunk a hazai növényvédelemmel foglalkozó szakma számára. Egyébként a prezentációt én tartottam és elmondtam azt is, hogy az említett terület növelése a hazai méhészeti szakma részéről igen heves és irányíthatatlan reakciókat fog kiváltani.
Tóth Péter


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 21:46 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
A küldöttgyűlés közeledtével a mindenki számára kipostázott beszámolót olvasva megakadt a szemem a 23. oldalon található "Neonikotinoidok" fejezetben. A mondat így szól: "Egyesületünk levelet írt az agrárminiszternek, hogy hazánk ne éljen a derogációval addig, míg nincs uniós döntés az ügyben."
Hát, aki olvasta az általam korábban itt közölteket egyből érti, hogy mi a bajom:
1. 2016 nyarán valóban ment egy levél a miniszternek, de ebben a beszámolóban ennek helye nincsen, ugyanis az említett összefoglaló a 2017-ben elvégzett munkáról szól. Illetve kellene, hogy szóljon...
2. 2017-ben az elnökség számára már az év elején benyújtottam egy levéltervezetet, ami végül az elnökség egyhangú (többszöri) támogató döntése ellenére sem hagyta el az OMME berkeit. Az utolsó ilyen döntésre 2017. decemberében került sor, de Bross Péter ígérete ellenére nem tett le ilyen levelet az asztalra abban az évben.
3. A 2018 január 10-én újból levéllel fordultam az elnökséghez, amelynek mellékleteként egy újabb, a miniszternek szóló levelet mellékeltem. Kisebb átalakítások után végül ez a levél jutott el a Kossuth térre, méghozzá futárral...

A fentiek után viszont egyértelmű tehát, hogy 2017-ben egy levelet sem küldtünk tiltakozásunk kifejezéseként. Ez azért is "furcsa" mert éppen a 2017. februárjában beterjesztett levéltervezetem tartalmazott olyan hazai mérési eredményeket, amelyek segítségével érveinket alá is támasztottuk.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 19:41 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2015.12.08. 01:44
Hozzászólások: 67
Tartózkodási hely: Pest megye
Én értek mindent, és csak azért hoztam fel a támogatás igénylést mert ahhoz kell az OMME tagsági igazolás, és nem a darabszám miatt írtam. Tehát ha igényelt volna valami támogatást, akkor nem kapta volna meg, mert nem OMME tag.
Jahm, amúgy én tovább mennék, és ha mindenki fizeti a tagszervezetnek az OMME tagdíjjat, akkor az hol van?
Mert ha a tagszervezet tovább utalta az OMME-nek akkor az OMME enyhén törvényt sért, ha meg a tagszervezetnél csücsül, akkor meg az a ludas, mert hogy ők miért szedték eddig, és miért nem figyelmeztették a tagokat.

_________________
Szabad országban szabad ember azt csinál, amit szabad.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 10:01 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 201
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Free!
Őöööööööööö..............hogy is van ez?
"- az OMME tagszervezet neve: ………………………………………………………………,
amelynél a 2018. évben tagként regisztráltak és ahol a 2018. évi tagdíjamat befizettem.."

Tényleg tagszervezete az az OMME-nak :?: Erről írt tsanyi. Én nem tudom, csak felvetődött.


"Az igénylő aláírásával nyilatkozik az alábbiakról:
- a támogatást a méhcsaládok tulajdonosaként igényelem, a 2017/2018. támogatási
időszakban a TIR nyilvántartásba 2017. szeptember 30-i fordulónapra bejelentett
méhcsaládok száma: …………….db"

Tehát semmi köze a méheüsnek a támogatásban szereplő méhcsaládok számához. A NÉBIH-hez megy a jelentésünk, a területileg illetékes hatósági állatorvoson keresztül, majd onnét a Kormányhivatalba. Soha nem vetik össze az adatokat. Ha az eüs pl. augusztus elsején vizsgál, és megszámol 100 családot, attól még lehet a méhésznek 76 családja szept. 30.-án, mert a tartalékokat felszámolta, anyásított, anyátlanok lettek nála. Ilyenkor annyi család, ahány anya már csak.
Amikor nem változik a méhcsaládszám, akkor nem kell a TIR-nyilvántartásban változást bejelenteni, mert nincs változás, és az előző évi darabszám a támogatás alapja. Néha ellenőriznek néhány méhészt. Engem koordináták alapján már régebben kétszer megkerestek, és pár sor után megkértek, hogy írjam alá :lol: (Rövid szoknyában nem jó méhek közé menni méhészálarcban sem.)

A méhész igazolvány nem okirat. Ezt már néhányszor elmagyarázták. Valaki elmondhatná ismét, hogy miért!

Na de ami a lényeg. Nem érted tsanyi miről írt.
Majd lassan rájössz meglátod :o


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 08:08 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2015.12.08. 01:44
Hozzászólások: 67
Tartózkodási hely: Pest megye
tsanyi írta:
Úgy tűnik NEM VAGYOK OMME TAG!

Ne röhögj, lehet, hogy Te sem! (Hofi)
Azt hittem, hogy az vagyok, folyamatosan fizettem a tagdíjat, és most kiderül, hogy 2006-óta sem sikerült az OMME-nak az önálló tagszervezetekkel szerződést kötni.
Az elnökség is úgy ül ott, hogy jogilag ezt nem tehetnék. Törvényesen nincsenek megválasztva, de pl Fekete alelnök úr nem is OMME tag.
A határozatok innétől érvénytelenek 2006-ig visszamenően? ....és még van kérdésem ezer!!!!!
Próbálnék belépni. .......az OMME honlapján egyéni belépési nyilatkozat sincs.
Reméljük, hogy senki nem akar vele visszaélni.

2006-tól nem vettél fel semmilyen támogatást, gyógyszerre sem, illetve e.ü. felelősnek nem oda kell lejelenteni?
Mellékesen megjegyezném hogy pont ezért volt régen jó, hogy adtak egy kártyát (papírdarab lelaminálva) mint méhész igazolvány. Rajta volt hogy te tag vagy, és az adataid is rajta. Mai világban ahol mindenhová papír kell, mostmár ez nincs, pedig jó ha 20 Ft-ba belekerül egy darab.

_________________
Szabad országban szabad ember azt csinál, amit szabad.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.04. 07:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 06:37
Hozzászólások: 583
Tartózkodási hely: Tolna megye
Jó volt az a hajóágyú amikor rombolni kellett, de most úgy tünik a saját fedélzetet vette célba, sőt fel is akar robbani.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.03. 21:14 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.16. 21:03
Hozzászólások: 208
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Pár éve betelefonáltam, hogy lehet-e közvetlenül tagdíjat befizetni, azt mondták, hogy azt csak valamelyik helyi egyesületen keresztül lehetséges.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.04.03. 20:50 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Úgy tűnik NEM VAGYOK OMME TAG!

Ne röhögj, lehet, hogy Te sem! (Hofi)
Azt hittem, hogy az vagyok, folyamatosan fizettem a tagdíjat, és most kiderül, hogy 2006-óta sem sikerült az OMME-nak az önálló tagszervezetekkel szerződést kötni.
Az elnökség is úgy ül ott, hogy jogilag ezt nem tehetnék. Törvényesen nincsenek megválasztva, de pl Fekete alelnök úr nem is OMME tag.
A határozatok innétől érvénytelenek 2006-ig visszamenően? ....és még van kérdésem ezer!!!!!
Próbálnék belépni. .......az OMME honlapján egyéni belépési nyilatkozat sincs.
Reméljük, hogy senki nem akar vele visszaélni.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 21:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 121
Arisztaiosz írta:
Lehet, hogy csak én lennék túl igényes az elnöki teljesítménnyel kapcsolatban...?


Nem többen is vagyunk.
Köszönöm a tájékoztatást és az időt!

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 20:47 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.01.19. 17:50
Hozzászólások: 261
:taps

Idézet:
ez az ember egyre hiteltelenebbé válik.


már azzá vált ....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 19:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1250
Kedves Feleim!

Lehet, hogy rendkívül furcsa gondolkodásmóddal vert meg a Teremtő, de az utóbbi idők (OMME és nem OMME) hírei között tallózva egy nagyon jellegzetes, mondhatni "ráutaló" tendenciával szembesültem. Lehet, hogy az én vevőberendezésemben a hiba, de ennek ellenére (vagy éppenséggel ezért?) bennem egy markáns gyanú körvonalazódott: mintha Bross Péter OMME elnök inaszakadtából igyekezne "önigazolni" azt a semmit, amit produkált az utóbbi időben. Ha meg netán "nem semmit" produkált, az viszont nem csak engem bőszített meg, de az egész méhésztársadalmat megosztotta, hiszen az üvegező mézcsomagolóknak megírt petíciója inkább a "nem semmi" kategóriába sorolható: viewtopic.php?f=5&t=79&p=162050#p162050

Nos, vissza a gyanúmhoz. Ha a tisztelt méhészek elolvassák e híreket, egy érdekes tendencia rajzolódik ki. Minél fontosabbnak látszó hír kerül fel a honlapra, annál később, vagy éppen utólag közlik azt a Nagyérdeművel, mintha az lenne a cél, hogy a lehető legkevesebben legyenek képesek az eseményekhez "közel kerülni". Gondolok itt legelébb a Mézfesztiválra, mely e hónap 24-25-én került megrendezésre, s a honlapra szintén e hó 20-án került fel. Nem tudom, a hatékony marketing-munkának feltétlen és kizárólagos ismérve-é, hogy 3-4 nappal a rendezvény előtt jusson az érdeklődők tudomására, hogy meg kívánják azt rendezni...? Persze lehet, hogy én már régen elavult agrármarketing-ismereteket kaptam Tomcsányi professzor úrtól, de olyat még nem hallottam, hogy egy rendezvény előtt négy nappal kell a rendezvényt népszerűsíteni...

http://www.omme.hu/?p=10384

No, de üsse kavics, hiszen ezt a Mézfesztivált alapjában véve nem is méhészeknek rendezték, mi a fene bajom van azzal, hogy jóformán éppen a méhészek elől igyekeznek azt eltitkolni...

Viszont a következő hír már annál érdekesebb, hiszen ezt úgy dobták a köztudatba, hogy aránylag nagyon kevés személynek volt sejtése, hogy a jó Bross a fehérnemű mosásának (valami "összecsokizott" gatyáról suttogtak) programja kapcsán alá szeretne írni egy sokadik "stratégiai megállapodást". Pödzögethette már megelőzően Nagyernyei főklubtolajdonosnak és főklubvezetőnek, elnöki toilette-nyelvnek és hírharsonának, hiszen a "bizalmas" igyekezett a várható eseményt megszellőztetni. Ennyi erővel akár az Elnökség tagjaival is közölhette volna a szándékot, s akkor az elnökségi tagok jelentős hányadának nem az MTI-hírből kellett volna megtudnia a nagy eseményt.

http://www.omme.hu/?p=10392

Nos, pár napja, mikor a hír felröppent, már véleményeztem az eseményt, csodálkozván azon, hogy a jó Bross hogy belejött a miniszternek írott neonikotinoidos és üvegezős-mézcsomagolós tiltakozó levelek futószalagon-gyártása mellett immár a "stratégiai partnerségi megállapodások" megkötésébe is...

viewtopic.php?f=2&t=48&p=162993#p162993

A koronát ma tette föl a jó -még- elnök a hírfolyamra. Megjelent a honlapon az alábbi esemény híre:

http://www.omme.hu/?p=10402

Nos, Lelkeim, meghívót küldtek március 26-án egy március 26-i eseményre...! Olyan eseményre, amelyen minden bizonnyal nem kívánatos egyetlen méhész jelenléte sem, hiszen nem csak a közméhésztől zárták el az utolsó pillanatig az információt, de ismereteim szerint hivatalosan az Elnökséget sem tájékoztatták, pedig már terveztem, hogy a hasonló elnöki roadshow-eseményekre turistacsoportokat szervezek. Püff neki, most már semmiképpen nem érhetnék oda (kezdés 18 órakor), pedig olyan, de olyan érdekfeszítő a téma: "Európai Parlament Méz-jelentése – és ami mögötte van, kulissza-titkok; Hungarikumok; ágazati aktualitások; hogyan tovább a Méz-jelentés után..."

Szóval ezt kihagyatták velem, kihagyatták velünk, pedig a "kulissza-titkok és ágazati aktualitások" egyre jobban kezdenek érdekelni így, alig két héttel a Küldöttgyűlés előtt...! Azon Küldöttgyűlés előtt, mely anyagát a törvényben és alapszabályban megjelölt időpontig már semmiképpen nem kaphatom meg. Ok, ha az éves szöveges illetve pénzügyi beszámoló nem is publikus, s nem tartozik a küldöttekre (nehogy fel tudjanak készülni, ha érdekli őket az egyesületük sorsa), legalább a kulissza-titkok és aktualitások egy részéről kaphatnánk információkat...

A jó elnök szemmel láthatóan a roadshow-zással és stratégiai megállapodások megkötésével igyekszik kompenzálni (ahelyett inkább a küldöttek tájékoztatása, informálása érdekében a beszámolóra koncentrálna), de a nyitott szemű emberek egyre világosabban látják, hogy ez az ember egyre hiteltelenebbé válik. Persze arra is játszhat, hogy a méhészeknek mindenhogy megfelel, ha már megkapták a "menázsit", s az sem nagyon érdekli őket, ki és kivel mutyizik a háttérben. Bevallom, engem is egyre kevésbé motivál a megmondó-szerepkör, s az, hogy rávilágítsak, miként csinál a mi régi/új/még elnökünk az egész ágazatból bohócot. Ha már nem szívesen viselem, netán unom a bohóc szerepét, legfeljebb kilépek az érdekképviseleti szervezetből. Lehet, hogy csak én lennék túl igényes az elnöki teljesítménnyel kapcsolatban...?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.23. 15:16 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Nem vitatkozom veled, gondolom szakember vagy. Meg nem is ide való a téma .


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.23. 12:00 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.16. 21:03
Hozzászólások: 208
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Ahol mi lakunk ott minden évben legalább egy alkalom indokolatlan volt, mert nem jól van megválasztva az időpontja. Nincs szúnyog ennek ellenére megcsinálják a kezelést majd rá egy hétre előjönnek a szúnyogok.
Nem csak szerintem!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.23. 05:20 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Gyakran előfordul felétek, hogy szerinted!!! “Indokolatlan” volt a kezelés?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.22. 23:58 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.16. 21:03
Hozzászólások: 208
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Viszont ha indokolatlanul anélkül, hogy meggyőződnének a szükségességéről úgy történik a szúnyog gyérítés akkor nagy valószínűséggel csak károkozás lesz belőle.
Az a legnagyobb baj, hogy nincs rendes tájékoztatás. Nekem például újdonság, hogy lehet jelölni területet pedig igyekszem követni a dolgokat.
/Azt is tudjuk, hogy elég nagy egy méhészet röpkörzete és amikor nagy hordásban történik a gyérítés akkor mit gondoljon a méhész?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.22. 20:40 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Köszönöm, csak mert nagyon érdekel a dolog, mert szerintem ez a része nagyon jól működik a dolognak amit Péter említett, az elmúlt nyáron sokszor kaptam méhészek álltal megjelőlt méhészeteket amiket természetesen maximálisan figyelembe vettünk sőt, magam sok olyat is amit a kedves Méhész kolléga nem jelentette be, de időben észre vettem.... úgyhogy bíztatok mindenkit hogy igen is van értelme jelőlni értesíteni az illetékest a szúnyog gyérítésnek nem a károkozás az érdeke sőt.....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.22. 19:10 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
rotarywings!

János nálunk is tag.
Elküldtem neki Péter és az én hsz-em.
Válaszában elfelejtett jelszóra hivatkozott. Jelszavát lecseréltem.
Tehát ha János tisztességes feltételek mellett akar vitatkozni, akkor a lehetősége adott.
Eddig nem élt vele.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.22. 18:51 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Akkor most adtok egy linket ahol elolvasható az illető okfejtése vagy csak az egyik oldalt lehet olvasni ?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 20:00 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.02.23. 15:56
Hozzászólások: 34
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Nekem egyértelműen úgy tűnik.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 19:57 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
És azóta sem tudta tisztázni magával, és hülyeségekkel vádolja Pétert?
Esetleg csak B.P.-nek akar kedvében járni .......... :D ?

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 19:41 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.02.23. 15:56
Hozzászólások: 34
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Üdv.mindenkinek!
Már az OV.-n elhangzott hozzászólásából kitűnt hogy félre értette vagy úgy tett mintha.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 17:37 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Tóth Péter írta:
Mit nem hallok? "Odaát" Körmendy Rácz János igen komoly szakértelemmel kritizálja mindazt, amit a szúnyogirtással kapcsolatban már vagy három esztendeje végeztünk. ...

Hát kicsit átolvastam, megkerestem az ominózus hozzászólást. Két feltevés lehet, János esetleg nem értette meg vagy szándékosan magyarázta félre a munkádat.
Ő nálunk is regisztrált tag, remélem elmondja mi történt.
(Ezt a hsz-t emailban, neki is elküldtem.)

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 15:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Mi ez valami virág nyelv ? Mindenki másról beszél....... manapság nem is ezt a szert használják ....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 14:49 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 261
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Születhet bármilyen szakvélemény, érvelhet a legjobb jogász, ha a méhmintában benne van a szúnyogirtásra használt készítmény hatóanyaga, amint az a 2009 augusztus 19-ei Felsődobszai esetben is volt, abból előbb, utóbb bukta lesz a károkozóra nézve. Abban az időben, közel 20 éve használták már eredményesen az Aqua Reslin Super ULV készítményt szúnyogirtásra, a méhek károsítása nélkül, Magyarországon. Ennek magyarázata az, hogy a készítmény hatóanyagának más szintetikus piretroidokhoz hasonlóan repellens hatása van, melynek következtében a méhek a kezelt területről menekülve repülnek vissza a kaptárakba azok közvetlen közelébe.Ebben az esetben azonban, a késői, közvetlenül a méhek repülésének befejezése előtti időpontnak köszönhetően a méhek a kezelt területről nem tudtak elmenekülni, mert az az közvetlenül maguk a kaptárak, és azok közvetlen környéke volt, és érvényesülhetett a szintetikus piretroidok másik ismert hatása, a taglózó hatás.

_________________
Malya Péter
http://www.mehmergezes.hu/


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.21. 13:35 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 309
Kedves Péter, hol található a lent említett illető okfejtése? Melyik fórumon? Engem érdekelne ....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.20. 23:12 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Mit nem hallok? "Odaát" Körmendy Rácz János igen komoly szakértelemmel kritizálja mindazt, amit a szúnyogirtással kapcsolatban már vagy három esztendeje végeztünk.
Kezdjük az elején. A szúnyogirtás, akárhogy is nézzük nem növényvédelmi, hanem közegézségügyi kérdés. Ennek megfelelően ezeket a feladatokat nem a 43/2010. FVM rendelet, hanem a 38/2003. (VII. 7.) ESzCsM-FVM-KvVM együttes rendelet, az un. "biocid rendelet szabályozza. Ez a rendelet a szúnyogirtásokkal kapcsolatosan nem írja elő taxatívan a munkák megkezdésének időpontját, csupán annyit, hogy azt a célszervezetnek nem minősülő hasznos élő szervezetekre nem veszélyes módon kell elvégezni. Ez volt az oka annak, hogy egyes esetekben akár már délután négy órakor is felszálltak a repülőgépek és mindenki nagy bánatára végezték munkájukat...
A kivitelezőkkel éppen azért vettük fel a kapcsolatot, hogy ilyen esetek ne történjenek a továbbiakban. Első körön javasoltuk a 43/2010. FVM rendelet 15. §-ában foglalt szabály átemelését és megvalósítását. A kivitelezésért felelős vezető viszont elmondta számunkra, hogy respektálva a kérésünket két dolgot tud tenni: racionalizálni fogja a repülések szervezését, így nem lesznek többet olyan furcsa esetek, miszerint egy Jánossomorja-Rajka körzetében elvégzendő munkához Csepelről száll fel a repülő gép, és oda is tér vissza, hanem mondjuk az egész akciót egy Győr közeli reptérről fogják lebonyolítani. Ehhez, mivel főleg merev szárnyú gépekkel és nem pedig helikopterekkel dolgoznak muszáj ragaszkodniuk. Talán nem árulok el azzal újdonságot, hogy ezek a gépek sötétben nem repülhetnek, tehát szükség van erre a mások által kifogásolt fél órás kompromisszumra...
Az OV-n egyébként elmondtam, hogy amennyiben valaki szeretné lebiztosítani magát az esetleges károk elkerülése érdekében, akkor a szúnyogirtásról küldött értesítés kézhezvételét követően a tudja jelezni a pilóta felé e-amilen a kérdéses méhészet térképen elfoglalt helyét. Ehhez az önkormányzattól ki kell kérni a diszpécser elérhetőségét, akivel lehet egyeztetni ezekről a dolgokról. Jómagam ezt a gyakorlatot követem barátaimmal évek óta.
Mellesleg, ha valaki azt hiányolja, hogy mi egyebet tettünk az OMME színeiben a szúnyogirtások ésszerűsítésének területén, hát az alábbiakat tudom elmondani. A Katasztrófavédelemnek átadtuk az anyanevelő telepek GPS koordinátáit. Ezen kívül felajánlottuk, hogy szívesen részt veszünk konzultánsként a munkák tervezése és kivitelezése időszakában, továbbá olyan helyszínekre és időszakokra hívtuk fel a figyelmüket, mint az előbb említett facéliások, vagy a szolidágós területek Szigliget környékén...
Egyébként ilyen, méhészeti szempontból fontos területek és időszakok listázásával szintén segíthetnénk a munka ésszerűsítését. Kár, hogy az OV-k és a Küldöttgyűlések alkalmával elhangzott felhívásaimnak nem volt nagy visszhangja. A másik probléma a tárgyban az, hogy szúnyogirtáshoz köthető mérgezési esetekről nem nagyon van tudomásunk...
Egyébként a Felsőzsolcán és korábban Badacsonytomajon bekövetkezett mérgezési ügyek a károsult méhészek számára sikerrel zárultak. A felsőzsolcai esettel kapcsolatosan csak zárójelben említem meg, hogy a vesztes cég oldalán személyesen Dr. Davas Béla adott egy a bíróság által nem méltányolt szakvéleményt...
Visszatérve egyébként Dr. Körmedy szúnyogirtásokkal kapcsolatos felvetésére csak annyit tudok mondani, hogy nem kellene olyasmiben kritizálnia, amihez nem ért. Jobb lenne, ha inkább a saját háza táján söprögetne. Ő tudja, mire gondolok...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.19. 01:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1250
Valóban nem voltak túl sokan (talán 50-60 %-a a teljes létszámnak).

Sajnos Csuja László is megbetegedett, s nem tudott elmenni...

Az Egyesület Elnöksége viszont szinte teljes létszámában jelen volt, ám rendkívül jellemző a kapkodásra, hogy az elnökségi összejövetel tényét a honlapon ismét nem tette közzé az elnök, ellehetetlenítve ezzel a közhasznúságból adódó megjelenési szándékot annál, aki ha egy OV-ért nem feltétlenül kerekedik fel, de egy Küldöttgyűlést előkészítő, annak napirendjét összeállító elnökségi ülés kedvéért minden bizonnyal csülökre kap. Talán még Csuja lászló is meggyógyult volna, ha tudja...

Én sem vállaltam az utat, s ezt így utólag már sajnálom, mert annak ellenére, hogy az OV-nek az informális találkozáson kívül nem maradt más érdemi funkciója, ez a mostani OV még kiherélt és okafogyott állapotában is egy unikum volt a maga nemében: Bross -még- elnök meghívta a mosakodási projekt keretében Jordán Lászlót, akinek az lett volna a szerepe, hogy patyolattisztára mossa a neonikotinoid csávázószerek kapcsán telerondított fostos elnöki gatyát.

Nem értem, mi a fenét gondolt a jó Bross? Netán azt, hogy majd az igazgató úr csekkolja, hogy milyen bölcs döntés volt a mi -még- elnökünktől, hogy senkinél nem tiltakozott a szükséghelyzeti engedélyek kiadása ellen? Azzal nincs is problémám, hogy nem közvetlenül Jordán Lászlónak írt tiltakozó levelet, hiszen a hatóság a jogszabályok adta keretek között, ám mégis irányítás alatt, felsőbb szándékok mentén engedélyez vagy nem engedélyez. Magyarán: a NÉBIH esetünkben és számunkra "süket fül", és eme meggondolás alapján az ő fülébe sóhajtani, kiáltani, sikoltani valóban fölösleges.

Jordán László viszont azt nem képes eldönteni, hogy van-e értelme ott tiltakoznia az OMME-nek, ahol a döntéseket meghozzák. Ellenérdekeltsége nincs, hiszen az engedélyezés szándéka nem saját elhatározásból horgadt fel benne, részéről csak a szigorúan szakmai érveket szükséges a serpenyőbe tenni, amikor mérlegel, majd annak eredményeképpen javaslatot tenni a döntéshozónak, széna-é, avagy szalma? S még mindig lehetnek olyan "magasabb szempontok", melyek súlyosabbak lehetnek a szakmai érveknél, megfontolásoknál.

Mégis ráutaló, hogy ez a hatóság (nem feltétlenül az igazgató tudtával, de akár azzal is) értesítette a méhészeti érdekképviseleti szervezetet, pontosabban direktben (és indirekt módon is) annak első számú vezetőjét, képviselőjét, hogy milyen döntés várható a csávázószer-felhasználás volumenében. Ha nem súgni akartak volna, akkor szépen, csendben eltemetik magukban az információt, s a méhészek kész helyzet elé állítva lettek volna kénytelenek szembesülni azzal a ténnyel, hogy több százezer hektáron vetették el a csávázott vetőmagokat. (Mondjuk elnökünk aktív és konzekvens sumákolásának eredményeképpen így is elkerekedett szemmel volt lehetőségünk konstatálni: alaposan palira vette Bross az Egyesület tagságát, s most más "hátán"kívánja elhagyni a közreműködésével színig feltelt pöcegödröt.) Mondhatni azt is, hogy a hatóság jobb érzésű tagjai felkínálták a tiltakozás, figyelemfelhívás lehetőségét, mellyel a mi -még- elnökünk nem óhajtott élni közel egy esztendőn keresztül, mindenesetre olyan hosszú ideig, hogy minden kultúra esetében visszavonhatatlanok legyenek a szükséghelyzeti engedélyek.

Nem Jordán Lászlót kellett volna meghívni a szerecsenmosdatásra, hanem a minisztert, akinél tiltakoznia kellett volna a méhészek érdekét valóban képviselni szándékozó személynek, akinek Jordán László sokat használni már nem tud a mosdatással: Bross Péter alaposan eljátszotta a hitelét az általa elárult, cserben hagyott tagság előtt. Ezt az elvesztett, elhajított presztízst Jordán László visszaállítani már képtelen, Brossnak a küldöttek elé kell állnia, s tőlük kell kérnie a felmentését vagy elmarasztalását. Ezt nem ússza meg, a közelgő Küldöttgyűlés beszélni fog a dologról, s beszélni fog mindazokról a dolgokról is, melyek szintén felvetik a cserbenhagyás kérdését.

Sajnálom, hogy most nem mentem el, de veszíteni nem veszítettem semmit, küldöttként rövidesen nem csak szemlélője, de tevőleges résztvevője lehetek annak a folyamatnak, mely az érdekképviseleti tevékenység becsületét, súlyát, hatékonyságát lesz hivatott helyreállítani, amennyiben azt a tagság és a küldöttek is úgy gondolják. Nem tartok attól, hogy másképp gondolják...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.18. 23:21 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 975
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Szégyenlem, de sajnos felültem a meteorológusok riasztásának és én is kihagytam.

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.18. 23:06 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Senki nem volt?
Vagy senki nem akar írni róla?

Nagyon GÁZ!

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.18. 09:40 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4231
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Remélem aki elindult mindanyian szerencsésen megérkeztek a budapesti OV-ra, én .nem tudtam vállalni az utat. A "négyes" kritikán aluli, jeges állapotban van,kidőlt fák,leszakadt ágak mindenfelé, a vobatok is jelentős késéssel járnak.
Jó munkát mindenkinek aki eljutott, ha tudtok néhány sort pötyögjetek le a történtekről.
Hajrá Magyarország, hajrá OMME!

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.16. 22:47 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4231
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Köszönöm Tóth Péternek, hogy megosztotta velünk a gondolatait és, hogy beszámolt a folyó ügyekről ezen szemszögből is. Sajnos az egyszeri méhész ezidáig csak egyoldalúan volt (lehetett) tájékoztatva.
Márpedig amíg a nagy megbékéltető egész stábot foglalkoztat annak érdekében, hogy a kijelölt ellenségeket lejárassák és ellehetetlenítsék úgy nagyon nehéz lehet megtorpanás nélkül tovább dolgozni, már pedig a folyamatos vizsgálatok, kísérletek és tárgyalótermi sikerek egyértelműen azt bizonyítják, hogy Tóth Péternek ez (is) megy.
Gratulálok hozzá és köszönöm ezt a munkát azok nevében is, akik félretájékoztatásuk és szűk látókörük miatt még nem látják át a jelenlegi helyzetet.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.14. 17:00 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 2870
Tartózkodási hely: Tapolca
A szakértők is annak szakértenek aki többet fizet! ;)
Nem kell képmutatónak lenni.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.14. 12:28 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 261
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Azért, ha valaki fel akar készülni, egy esetleges kártérítési eljárásra, jó, ha a neos növényre érkezés napjára, valamint az elvándorlás napjára is, rendlelkezik méhállománya vonatkozásában, állapotfelmérési jegyzőkönyvvel. Az, hogy ki fizet, találják meg a jogászok, de ha van károsodás milyen eljárás keretében, mennyit és hogyan fizet, azon lassan elkezdhetne gondolkodni a szakma. Már ha esetleg szükségessé válna a méhészek kárának megtérítése.

_________________
Malya Péter
http://www.mehmergezes.hu/


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.13. 22:18 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Köszönjük Péter a tájékoztatást!

Olvastam, hogy most rajtad akarják leverni sokan a saját bűneiket. Számon kérni azt, hogy olyan években amikor a tiltás miatt nem is volt csávázott terület, illetve minimális a derogáció miatt , Te miért nem tiltakoztál a neok ellen.
Mélyen hallgatnak arról is, hogy közben sikerült igazolnod a szinergikus hatást a neok és egyes gombaölőszerek között.
Ezek a személyek most a boss-t mentegetik, hogy most amikor hatalmas területeken vetettek-vetnek neos magokat, állítólag a hatósággal ápolt jó kapcsolat miatt majd egy évig nem küldte el az általad megírt levelet.
Nagyon állságosak ezek a mondókák mert B.P. most akart nekirontani a hatóságnak a kereskedők egy csoportjának érdekében, a hazai méz minőségi paramétereinek lerontását elérendő. Itt már nem számít a jó kapcsolat?
Gazda mondta és ugrik?

Lenne még egy kérdésem.
Tudom, hogy a jóslás nem a Te műfajod, de reálisan mi várható a csávázott területek közelében?
Angol és német cikkek szerint nincs látványos pusztulás a szakszerűen használt neok miatt. A mérgezett méh, nem tér haza, a kíjáró méhek átlag élettartama csökken .....a család túléli a termelő időszakot, de gyengén megy a télbe. Aztán ...

Szerinted nálunk mik az esélyek?

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.13. 19:52 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.02.23. 15:56
Hozzászólások: 34
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Üdv.mindenkinek!
Köszönöm Tóth Péter!
Azt hiszem sok méhész nevében köszönhetem az írásodat,remélem az OV-n szóba kerül.
Ha nem személyesen kereslek az üggyel kapcsolatban,bízom benne nem veszed tolakodásnak.
A társaim nagyon kíváncsiak a pontos információkra.
A különböző fórumokról szerzett információkat többek között az Én hatásomra fenntartásokkal kezelik,viszont éheznek az igazságra.
A hiteles információt előre is köszönöm!
Méhésztársi Üdvözlettel:Lengyel János


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.13. 13:56 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.16. 21:03
Hozzászólások: 208
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Köszönjük Péter az írást és Kitartás !
Szurkolok, hogy azért egyszer csak megteremtődjön valahogy az a rend és béke.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.13. 12:26 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 1477
Tartózkodási hely: Csurgó
Köszönöm a méhészek nevében.Egy kérdés vetődik fel.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.12. 22:10 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Kedves Méhésztársak!

Természetesen az előbb közölt cikk nem maradt válasz nélkül. A hitelesség érdekében ezt is mellékelem, mert ez is hozzá tartozik a történethez. mindenki vonja le belőle a megfelelő tanulságokat.

Zűrzavar? Megbékélés!

Ez az írás nem születhetett volna meg Tóth Péter OMME elnökségi tag, szaktanácsadó, Éger György főszerkesztő, a „Fekete-Fehér” méhészklub internetes fórum résztvevői, az OMME elnökség és a neonikotinoidok nélkül. Nézzük szép sorjában az e havi Méhészújság 1. oldalán megjelent írás reakcióját!

Tóth Péter elnökségi tag, szaktanácsadó, az OMME Monitoring Program koordinátora írásának célja hasonló, mint az általa megnevezett internetes fórumokra íróké: lejáratni valakit, valakiket. Egy dologban viszont nagyon eltér azoktól. És ez a fő probléma! 1. írásának színhelye nem egy internetes fórum, hanem a Méhészújság, az OMME tulajdonában lévő lap. Bizarr helyzetet teremt ezzel, hiszen mint OMME elnökségi tag mar bele OMME elnökségi tagokba, elnökhelyettesekbe, elnökbe az OMME tagság színe-java előtt. Mint OMME szaktanácsadó felelőssé teszi az őt ért kritikákért a vele évente szerződést kötő megbízóját. Mint az OMME Monitoring Programot koordináló személy nehezményezi, a vele e munkára szerződést kötő megbízó magatartását. A békét kéri számon –lehet, hogy most éppen, mint méhész- miközben békétlenséget hirdet! Gondolatait igyekszik valósággá transzformálni – miközben már gondolatai tévedésen alapulnak. Mert tévedés azt gondolni, hogy ha valaki próbál tenni a hazai méhészekért, akkor köszönetet kap érte! Azt soha (vagy inkább ritkán), de kritikát, szidalmat annál inkább. Ilyen országban élünk, magyarok vagyunk – de erről nem az elnökség tehet. Itt téved gondolkodása. Pontosabban ott, hogy ha ország-világgá kürtöli a vele megtörtént vélt és valós igazságtalanságokat, akkor nemhogy megoldást, inkább több támadást fog kapni. Mi nem szeretnénk beállni abba a sorba, akik támadják Tóth Péter – éppen ezért nem reagálunk az általa leírtakra „tételesen”. Mi általánosságban reagálunk írására, amitől emberileg és szakmailag is elhatárolódunk!

Éger György főszerkesztő nélkül sem született volna meg ezen írás, hiszen az ő döntése volt megjelentetni, amely un. vezércikként jelenhetett meg. Véleményünk szerint, nem egyéni sérelmek, panaszok fóruma a Méhészújság, különösen nem az első oldal! Ezt azért vagyunk kénytelenek megjegyezni, mert óriási szerepe van a Méhészújságnak az OMME tagság számára mértékadó, azaz nem szélsőséges vélemények közvetítésében! A fórumokon tapasztalt szélsőséges (és akkor szép szót használtunk) kritikákra adott válasz, az író érthető felindultságából fakadóan, nem lehet mértékadó! Nem lehet színtere belső újságunk az elnökségi tagok egymásközti ellentétének tagság előtti kinyilvánításának színtere! Mi lesz ennek a vége? Kinek jó ez? Ki fog győzni? Lesznek egyáltalán győztesei ennek? Igen, azok, akik az indulatokat szítják, akik a káosz irányába szeretnék terelni az OMME-t! Akik semmit sem tettek még soha le a magyar méhésztársadalom közösségének asztalára, de annál inkább élvezik annak hasznát és mindemellett egymásnak ugrasztják –többnyire hazugságokkal vagy féligazságokkal- a méhészeket! Nem szabad hagyni, hogy ők elérjék céljukat és ennek újságunk teret adjon – ez a főszerkesztő felelőssége!

„Fekete-fehér” Méhészklub életébe, működésébe nincs beleszólása az OMME vezetőségének. Hiú ábránd az, hogy úgymond „le lehet állítani” a fórum íróit, résztvevőit, vezetőit. Éppen a cikket író elnökségi tagunk javaslatára, az elnökség jóváhagyásával, 2017. augusztus 9-én levélben kértük meg a fórumok domain tulajdonosait, hogy a sértő, személyeskedő tartalmat moderálják ki. Ettől többet nem tehetünk, illetve igen, elviselni a szidalmakat, vádakat, sértéseket.

Miért írtuk, hogy az OMME elnökség nélkül sem jöhetett volna létre e levél? Mert Tóth Péter sokunkat, akik tisztességgel dolgoznak az elnökségben, megbántott. Saját problémáját vetítette ki az elnökségben létező feszültségekre. Attól, hogy a fórumon bármely elnökségi tag munkájával kapcsolatban kritikát fogalmaznak meg, nem tudjuk, nem értjük, hogy mi köze van a többi elnökségi tagnak?

Végül, de nyilván nem utolsó sorban, a neonikotinoidokról (neok), mint főszereplőről is essék szó. E témát ketté, sőt, háromfelé kell szedni: neok, derogáció, levél. Utóbbin van a hangsúly az első oldalon megjelenő írásban, ami azért érthetetlen, mert a fórumon nem őt, hanem az elnököt szidják e levél „nem elküldése” végett. Hosszú lenne leírni, hogy miért nem ment el a levél, de egyértelmű: méhész-szakmapolitikailag hiba volt. Ugyanis, van mibe belekapaszkodniuk azoknak, akik, ha elment volna a levél, akkor másnak a hiánya miatt támadnak. Röviden a lényeg: a derogáció ellen már korábban írtunk levelet, amire megkaptuk a szakmai választ az illetékesektől. Az abban kapott információ alapján tisztán lehetett látni, hogy egy másik levéllel, nem sokra megyünk, ugyanis nem csak szakmai (környezetvédelmi) alapon történik a derogáció életbeléptetése. A politikai akarat sokkal erősebb! Így, először, a neok globális környezet-károsító hatását kell megértetnünk az illetékesekkel, a döntést hozó politikusokkal. Ez ügyben sokat tettünk személyes kapcsolataink terén. Sokat kellett tennünk, hiszen éppen az OMME szakembereire hivatkozva gondolták, hogy a neok semmilyen problémát nem okoznak a méheknek! Ezt kellett óvatosan, senkit sem megbántva, megsértve, az OMME tekintélyét megtartva, kulturáltan elmondani, hogy megváltozott az álláspontunk, igenis, károsítja méheinket a neok használata. Elnökségi társunk is tudja, ha levele elment volna, akkor is megkapja a derogációt a neok használata – ezért is érthetetlen számunkra ez ügyben az elnökségre „terhelő” vallomást tennie. Akik nem értik, mert nem ismerik a derogáció menetét, nekik megbocsájtható, sőt, esetükben érthető a kritika – de a cikk írója esetében ez elfogadhatatlan! Hiszen éppen az ő általa képviselt neok-kal kapcsolatos szakmai álláspont is alapja a jelenlegi, méhész szempontból elfogadhatatlan helyzetnek!

Zűrzavar? Igen, sajnos van, minden szinten – méhész, méhészközösségek, elnökség szintjén, és ha így folytatódik, ha ilyen, mint a mi írásunk és az első oldalon olvasható is megjelennek a jövőben, csak fokozódni fog. Alulírottak hiszünk a megbékélésben – de ezért a jelenleginél jóval többet kell mindannyiunknak tenni.

Bross Péter, elnök
Fekete József, dr. Hegedűs Dénes, Lászlóffy Zsolt – elnökhelyettesek
Csonka Imre, Dózsa Tamás, Simonné Venter Éva – elnökségi tagok


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.12. 22:05 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Kedves Méhésztársak!

Alább szeretném megosztani mindenkivel, hogy az egész neo problémáról terveztem egy cikket is megjelentetni a "Méhészújság"-ban, de cikkre és az arra adott válasz megjelentetésére nem került sor... Felmerült bennem, hogy ezt az egészet beletegyük egy országos lefedettségű napilapba, de végül úgy döntöttem, hogy erre talán mégsem lenne szükség, ugyanakkor mégis úgy gondolom, hogy tájékoztatni kell az ágazatért aggódókat arról, hogy mi is az a téma, amit a cenzúra hatására mégsem sikerült megjelentetni... az alább közölt kéziratot kérem , mindenki úgy olvassa, hogy ezt szántam belső vezércikknek a "Méhészújság" februári számába... Össze lehet vetni a ténylegesen megjelent változattal...

Természetesen ennek a cikknek a közreadását nem az motiválta, hogy zűrzavart keltsek és a megbékélés ellen dolgozzak, hanem az, hogy elmúlt évben nagyon sok érdemtelen támadásnak voltam kitéve, ami mögött Nagyernyei Attila és az őt támogató Elnökünk, Csányi Antal Kiskakas, Geddekas stb. álltak...

A cikk kézirata tehát az alábbi szöveggel készült el:


Megbékélés? Zűrzavar!

A 2016. áprilisában megválasztott vezetőség mandátumának félidejéhez közeledik. Ennek megfelelően mindenki számot adhat magának az elvégzett munkáról, illetve a tagság joggal kérdezheti tőlünk, hogy milyen szakmai eredményeket tudunk felmutatni az érdekvédelem területén. Azt természetesen nehéz elvárni, hogy a majdnem 14.000 tagot számláló egyesületen belül felmerült igények sokaságát mindenki számára egyöntetű módon sikerült kielégíteni, ugyanakkor érdemes azzal is szembenézni, hogy bizonyos esetekben jogosan elégedetlenek az elmúlt időszak eseményeivel néhányan. Ez különösen igaz abban az esetben, amikor egyes vezetőknek szembesülni kell manapság a választások alkalmával tett ígéreteivel…

Az első ilyen ígéret az ágazaton belüli béke megteremtésének gondolata volt… Véleményem szerint ennek az érvnek a hangoztatásával lehetett szerezni a legtöbb szavazatot a tisztújítás alkalmával. Azzal nem árulok el titkot, hogy érzésem szerint ennek a békének a meglétével igencsak adósa maradt a szakmai vezetés a tagság felé. Miért történhetett ez így? Talán azért, mert nem lehet úgy békét teremteni, ha közben kifelé mindenkit arról tájékoztatunk, hogy a békétlenség és a belharcok miatt nincsen időnk az érdemi munkára. Megmondom őszintén, ha én 2016-2017-ben ezekkel a belharcokkal és mondjuk a személyemet ekéző, legtöbbször hazugságokon és félremagyarázásokon alapuló kritikákkal különösebben törődtem volna, akkor valószínűleg már egy nyugodt idegszanatóriumban pihengetnék. Természetesen nem állítom, hogy ezek a kritikák nem hagytak nyomot bennem, de azt hiszem minderre az a leghelyesebb válasz az, ha a korábbinál több munkával és eredményekkel válaszol az ember. Ugyanakkor ezeknek az eredményeknek a tagsággal történő elfogadtatása igencsak nehézkes, ha a legfelsőbb vezetői szinten is csak vállvonogatás és hümmögés a válasz és az, hogy az alaptalan, kritikákat hangoztatók számára (itt különösen a „fekete fórum” hangadóira gondolok) folyamatos tájékoztatást és információkat ad ki az, aki ebben, és ezzel együtt a békétlenség fenntartásában érdekelt. Úgy gondolom tehát a legfőbb probléma az, hogy ezeknek a fogadatlan prófétáknak a hallgatólagos (és többnyire háttérből történő) támogatásával lehet legjobban szítani a békétlenséget. Hogy kinek mi a célja ezzel az aknamunkával eleinte csak sejtettem, ugyanakkor erről teljesen akkor bizonyosodtam meg, amikor az említett fórumon arról írnak, hogy „Tóth Péter körül fogy a levegő” és ezzel egy időben Elnökünk szájából tanúk előtt elhangzott az alábbi mondat: „Célkeresztben vagy…”

De lássuk csak mi is az én legfőbb bűnöm egyesek szerint? Állítólag „sztároltam és reklámoztam” az neonikotinoid szercsoportba tartozó csávázószerek alkalmazását… Állítólag nem olvasom a nemzetközi szakirodalmat. Nem értek a munkámhoz (pl. a mintavételekhez) és szerintük mindenütt azt hangoztatom, hogy ezek a vegyületek nem ártanak a méhekre. Azt is mondják néhányan, hogy a növényvédelemmel kapcsolatos ügyekben nem képviselem a méhészek érdekeit. A legjobban az „tetszik”, hogy ezek az emberek egy alkalommal sem voltak jelen olyankor, amikor egy (későbbiekben a méhészek által megnyert) bírósági eljárás alkalmával tanúvallomást tettem, vagy a növényvédelmi kamara gyűlésein felszólaltam. Persze az is bajnak számított, ha pl. a Magyar Tudományos Akadémia székházában lehetőséget kaptam arra, hogy elmondjam: találtunk az előbb említett vegyületcsoport számlájára írható szennyezett virágport és ennek negatív következményei lehetnek a méhek és a vadon élő beporzók számára. Ennek a mérési eredménynek az ilyeténképpen történő publikálása úgy látszik, nem szolgálja az ágazat érdekeit. És talán az sem, hogy ez előadásom végén elmondtam: a méhészek részéről igen ellenőrizhetetlen és heves reakciókat fog kiváltani, ha a mezőgazdasági kormányzat az érvényben lévő korlátozó intézkedéseket kijátszva, szükséghelyzeti engedélyek kiadásának segítségével teret enged a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok nagy területen történő elvetéséhez.

Továbbá úgy látszik, hogy az sem szolgálta a méhészek érdekeit, hogy az MTA-ban szerzett kormányzati tervekkel kapcsolatos információim alapján még 2017. februárjában megírtam és az Elnök, valamint az Alelnökök felé továbbítottam egy, a Miniszternek szóló tiltakozó levelet, amit véleményem szerint csak aláírni és postázni kellet volna. Ennek szükségességét később két alkalommal is egyhangú szavazással megerősítettük az elnökségben. Mégsem történt semmi. A szomorú az egészben az, hogy időközben a kormányzat igen jelentős területeken engedélyezte az EU által tiltott technológia alkalmazását… Tudom, erre a válasz az, hogy bármit is tettünk volna, ez akkor is bekövetkezik. Úgy látom, hogy a tagság ezt az érvet nem fogadja el… Számomra az is kérdés, hogy az ügyben magát korábban exponáló Greenpeace is hallgat, pedig két éve még a méhészeknek az akkori vezetés ellen való lázításától sem riadt vissza. Végül az említett levél, a jelen helyzetben aktualizált formájában 2018. januárjának elején végre elment. Ez viszont már nem jelent mást, mint azt, amit az önmagát ellenállónak valló személy mondott, amikor megkérdezték tőle, hogy hogyan harcolt a háborúban a németek ellen. A válasz a következő volt: „Mikor kivonultak, utánuk köptem”. Szóval ezt a levél históriát és az oldalvizén született kommenteket nehéz összevetni a professzionális érdekvédelem oltáránál tett hitvallással…

Tóth Péter
Szaktanácsadó
Elnökségi tag


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.12. 21:43 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Az előzőekben próbáltam jelezni, hogy az említett neo problémát több körön kérték számon rajtam, miközben az Elnöknek és az Elnökségnek is jeleztem, hogy nagy változás van készülőben. Álláspontomat az indokolta, hogy tudomást szereztem arról, hogy a magyar mezőgazdasági kormányzat ki akarja kerülni az érvényben lévő EU korlátozó intézkedéseket. Ezeknek a figyelem felhívó jelzéseimnek nem volt különösebb visszhangja, talán csak annyi, hogy az Elnökség 2017-ben három alkalommal is döntött arról, hogy az általam javasolt tiltakozó leveleket szükséges továbbítani. Erről szeretnék adni egy, az EB által is igényelt kronológiai áttekintést:

Tóth Péter
8330 Sümeg
Darnay u. 5.

Tárgy: az EB adatkérése a neonikotinoidokkal kapcsolatos levelezés ügyében


Ficzere Péter
OMME EB elnök részére
Budapest
Viola u. 50.
1094

Tisztelt elnök Úr, Kedves Péter!

Kérésednek megfelelően kronológiai sorrendbe állítottam azokat a leveleket, melyeket az elnökség számára küldtem a neonikotinoidokkal kapcsolatos változások dolgában.

1. 1. e-mail: Küldés: 2017. 02.23. Címzettek Elnök, Alelnökök, Horváth Gábor, Mészáros József. Levéltervezetet nyújtottam be a Miniszternek, melynek tárgya, szerint tiltakoznánk a tervezett terület bővítések ellen, ugyanis felhívtam a figyelmet arra, hogy változás készül és 100.000 ha-ra tervezik kiadni a kukorica esetében a szükséghelyzeti engedélyeket. A kísérő levélben elmondtam azt is, hogy 2014-ben az MTA-n tartott tájékoztatóm alkalmával belebotlottam egy olyan információba, amelyik szerint antibiotikum tartalmú permetszert akarnak engedélyezni a almában. Akkor ezt Dr. Cserényi Péterrel közösen sikerült megakadályoznunk. Hasonlót szerettem volna most is elérni ezzel a levéllel, és a példát a 2014-es eseményekről azért tettem említést, hogy mindenki láthassa: volt értelme akkor foglalkozni a kérdéssel.

2. 2. e-mail: Küldés 2017.03.02. Az előbbi levelet továbbítottam az Elnökség számára, és Neked is.

3. A levél létezéséről az OV-n tavasszal adtam is tájékoztatást. Sajnos ez alkalommal Bross Péter még le is tolt, és azt mondta, hogy csak nem képzelem, hogy ha egy szaktanácsadó hall valahol valamit, akkor ő majd egyből szalad a Miniszterhez?

4. Március 16-án elnökségi gyűlésen döntöttünk is arról, hogy a levél elmegy.

5. A tavaszi küldöttgyűlésen, is téma volt a vetésterület várható növekedése és az, hogy lépni kell a kérdésben.

6. 3. e-mail: Küldés 2017. augusztus 18. Címzett: Bross Péter. Ebben jeleztem, hogy a kukorica területeken felül a hazai repce vetések kétszeresére kiadták az említett engedélyeket. Indítványoztam, hogy kérjünk magyarázatot a NÉBIH vezetőitől és ennek érdekében hívjuk meg őket elnökségire. A levél végén rákérdeztem, hogy mi lett a korábbi levél sorsa? Erre a levélre semmiféle választ nem kaptam.

7. 2017. szeptember 14. Elnökségi értekezlet 8. napirend. Ismét felvetettem a tiltakozó levél kérdését, melynek alapja a kezelt repce területek ugrásszerű növekedése volt. Döntést is hoztunk arról, hogy egy új, tiltakozó levelet kellene küldenünk a tárgyban. Ennek a levélnek alapjául szolgálnának az elmúlt 10 év vizsgálati eredményei.

8. 4. e-mail: Küldés: 2017.09.27. Címzett Bross Péter. Tárgy az elmúlt évek neonikotinoid vizsgálatai. Ebben tájékoztattam az Elnököt, hogy milyen vizsgálati eredmények alapján alakítottuk ki a tárgyban álláspontunkat, egyben javaslatot tettem arra is, hogy mely eredmények felhasználásával kellene elküldeni a korábbi elnökségin meghozott döntés alapján írandó levelet a Miniszternek.

9. 5. e-mail. Küldés: 2017.11.01. Címzett: Bross Péter és az Alelnökök. Ennek az e-mailnek mellékleteként küldtem el a Monitoring kiadvány neonikotinoidokkal foglalkozó fejezetét átnézésre. Figyelmébe ajánlottam a címzetteknek, hogy a 18. táblázat a várható vetésterület további növekedését tartalmazza. Erre a témára Bross Péter még aznap rá is kérdezett…

10. 2017. december 14. Mivel a neonikotinoidokkal kapcsolatosan nem történt semmiféle tiltakozás az e
elnökségi értekezlet 2. napirendi pontjához kapcsolódóan kiosztottam a februárban általam elkészített tiltakozó levél tervezetét. ez az a tervezet, amit egyébként március 2-án már az egész elnökség felé eljuttattam. Újabb döntés született a tiltakozás elküldésével kapcsolatban. Bross Péter vállalta, hogy a két ünnep között el is készíti azt.

11. 6. e-mail. Küldés: 2018.01.10. Címzettek: Elnökség és EB elnök. Ebben az e-mailben leírtam, hogy a NÉBIH-hel való tárgyalás alkalmával jó lenne már valamit letenni az asztalra neo tiltakozásokkal kapcsolatosan. Mellékeltem is egy újabb levél tervezetet is.

12. 7. email. Küldés: 2018.01.11. Címzett Bross Péter. Az általam előző napon írt levelet Bross Péter néhány ponton kiegészítette. ezeknek a kiegészítéseknek jelentős részét kijavítanom és pontosítanom kellett. Végül ez a javított levél ment át a Miniszternek.

13. 8. email: Küldés: 2018.01.29. Címzett Elnökség. Ebben az e-mailben pontosítottam azt a levéltervezetet, amelyet Bross Péter a Miniszternek írt, és köszöni benne a Kéviselő Úr munkáját. A bajom csak az volt, hogy a levéllel kapcsolatosan volt egy furcsa érzésem, ugyanis a laudáció a levél összes terjedelmének 1/3 részét tette ki, a második 2/3-ban pedig a neokkal kapcsolatban terveztük kioktatni a Minisztert.

14. 9. e-mail. Küldés 2018. 01.30. Feladó: Bross Péter. Címzett: Tóth Péter és az Elnökség többi tagjai valamint Horváth Gábor, Huller Dániel Halász Gábor. Ebben Bross Péter közli, hogy átvezette az általam pontatlannak ítélt vetésterületi adatokat, egyben felszólít arra, hogy igazoljam azt az állítáomat, miszerint több alkalommal is született döntés a neo levél ügyében. Ez utóbbihoz az előzőek fényében nincsen mit hozzá tennem.

Befejezésül még egy adalék. Az egész történetről cikket írtam a szaklap februári számába. A cikk eléggé felháborította ez elnökség néhány tagját és természetesen egy válaszcikk is született a tárgyban. Sem ez sem a válasz végül nem jelent meg, de nem azért, mert én nem vállaltam volna a megmérettetést, hanem azért, mert… Találja ki mindenki az okát. Természetesen ezt a cikket és az ellene született választ is továbbítom az EB számára annak eldöntése érdekében, hogy ki, mit tett az azóta már visszafordíthatatlan helyzet kialakulása ellen.
Még valami: Azt ma még nem tudjuk, hogy az 1,3 millió ha-on engedélyezett technológia milyen károkat fog okozni a méhészetek számára, ugyanakkor az biztos, hogy bármilyen okból is fog sérülni valakinek az állománya, a neok-ban fogja keresni a problémák forrását. Ebben az esetben viszont fel fog merülni az a kérdés, hogy a helyzet kialakulása ellen mit is tett az OMME vezetése?
A fenti összefoglalót akár a szaklapban, vagy a honlapon is érdemes lenne megjelentetni, elvégre arról volt szó 2016-ban, hogy nyíltak és őszinték leszünk, nem mintha korábban ez nem így lett volna.

Üdvözlettel:

Tóth Péter


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.12. 21:05 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2018.02.22. 22:20
Hozzászólások: 9
Tisztelt Méhésztársak!
Tóth Péter vagyok az OMME elnökségének tagja, valamint az Egyesület Veszprém megyébe delegált szaktanácsadója. Tisztelettel tájékoztatok minden kedves érdeklődőt, hogy hosszú morfondírozást követően jutottam arra az álláspontra, hogy regisztráljak erre a honlapra. Ha ezt nem tenném, vagy nem tettem volna meg, akkor továbbra is teret engednék azoknak a „véleményformálóknak”, akik immár évek óta gátlástalanul gyalázzák mindazt, amit eddig a méhészek érdekeinek maximális figyelembetartásával végeztem. A regisztráció elvégzése mellett szólt az az érv is, amit az egyik jó barátom mondott még a karácsonyi ünnepek előtt nekem: „Péter, ha nem ismernélek, elhinném azt, amit ezek rólad állítanak”. Be kellett látnom, hogy igaza van, ugyanis ha valaki ugyanazt a hazugságot hajtogatja hosszú időn keresztül, akkor szembesülnie kell azzal, hogy a valótlan állítás igazzá válik és ez az, amiből nem kérek.
Lássuk, miről is van szó tulajdonképpen? Hát egészen pontosan arról, hogy a 2016-ban lezajlott tisztségviselő választásokat megelőzően több levél is körözött a méhészek között arról, hogy ki és mit tett az elmúlt években a neonikotinoidok újbóli alkalmazása ellen? Az akkori vezetés tagjain számon kérték még azt is, amiről nem is volt tudomása. Egészen pontosan azt, hogy miért nem tiltakoztunk a 483/2013 EK rendelet kezdődő felpuhítása ellen? Ekkor még csak arról volt szó, hogy az akkori kb. 2 millió ha napraforgó-repce-kukorica vetésterületből 30.000ha napraforgó és kukorica területre adott ki a kormányzat szükséghelyzeti engedélyeket. Ebből a 30.000ha-ból egyébként mindösszesen 10.000ha-on valósult meg ez a technológia, kizárólag olyan területeken, amelyeken egyébként nagy értékű vetőmagokat állítottak elő. Szóval 2016-ban országos botrányt kavartak egyesek abból, hogy megindult az említett rendelkezés felpuhítása, ugyanakkor manapság az ágazat 2016-ban megválasztott vezetése szó nélkül tűrte, hogy 2017-ben már 1.5 millió ha-ra növekedett az engedélyekkel érintett területek nagysága… Időközben pedig, ha valakinek bűnbakra volt szüksége, akkor engem tartott maga elé védőpajzsnak.
A másik, amit nem értek az a béke megteremtésének ígérete. Ez az ígéret sem valósult meg, és ennek állítólag éppen az volt az oka, hogy egyes elnökségi tagokkal folyamatosan belharcot kell vívnia Elnökünknek.
Megelégelve ezeket a folyamatokat tollat fogtam és írtam egy tényfeltáró cikket a „Méhészújság” számára. Megdöbbenésemre sem ezt sem az erre az írásra adott választ nem közölte le a szaklap. Időközben persze kaptam néhány igen érdekes és sok esetben egymással ellentmondó e-mailt és telefont. Ezek közül talán azt a beszélgetést emelném ki, amelyben az egyik alelnök közli velem, hogy az említett írást hiba lenne megjelentetni a küldöttgyűlést megelőzően… Ekkor ébredtem rá arra, hogy valójában miről is van szó: jó lenne valahogyan elmismásolni azt a tétlenséget, ami az elmúlt egy esztendőt jellemezte.
A fentieken túl azzal is tisztában vagyok, hogy személyemre nézve nem lesz következményektől mentes a folytatás, de úgy gondolom, hogy esetemben ma már többről van szó, mint az OMME-vel kötött vállalkozói szerződésem. Ezért kértem szót ezen a fórumon. Eredetileg ezt az írást a "Bemutatkozás" rovatba kellett volna betennem, de úgy gondolom, hogy ennek a helye itt szerencsésebb. A következőkben csatolok egy-két írást, amelynek elolvasása után néhányan megértik, hogy miről is van szó tulajdonképpen...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.06. 09:04 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1429
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
Arisztaiosz írta:
Sanyi!

A kérdést mindenképpen a Küldöttgyűlés elé kívánom vinni, döntse el az, hogy milyen programot és programadóként kit, kiket támogat!


Tamás!
Meg fogsz lepődni.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.06. 03:14 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1250
Sanyi!

Bár már régóta nincsenek illúzióim, de most már elképedve szemlélem azt a kitartó pimaszságot, amivel a -még- elnök próbálja ezt a levelet keresztülmasszírozni a méhészek ellenállásán. Az elnökség első reakciója az elutasítás volt, s ez a hozzáállás még az actoros szeánsz után is megmaradt. Most ott tartunk, hogy Bross Péter (bár lehet, hogy igazad van abban, hogy a jogerőre emelkedésig őt is megilleti a kezdőbetűk joga, tehát akkor legyen egyelőre B.P.) már napjában több levelet is képes megírni a miniszternek. Ahhoz képest, hogy milyen hosszú ideig ellen tudott állni a levélírás késztetésének (és az elnökségi határozat(ok)nak), mostanra egészen belejött, lassan úgy van már ő is a miniszterrel, mint a sóvárgó, távolba szakadt szerelmes trubadúr: a hasadó hajnal hasadtával már viszi is a galamb a mi szerelmetes -még- elnökünk szerelmetes levélkéit a "kedvesének", Sándorának.

Amilyen nehezen indult ez a levelezősdi, mostanra olyannyira elhatalmasodott a mi jó B.P.-kön, hogy kezdek miatta aggódni. Nem természetes dolog az, hogy józan észt, büszkeséget, tisztességet és méltóságot ilyen gyorsan és skrupulusok nélkül félre tudjon dobni valaki a "Gazdi" egyetlen parancsszavára. Pedig észrevehette volna már a jó B.P., hogy "szem előtt van", s egyre többen figyelik árgus szemekkel, mit lép az érdekképviselet vezetője... Ennek ellenére próbálkozik, kockáztat, pedig tudja, hogy ha most hibázik, akkor utoljára hibázik méhész-körökben, a méhészeti közéletben. Ennek ellenére hibát hibára halmoz, pedig komoly múlttal a háta mögött tudhatná, hogy ezidáig minden alkalommal zátonyra futott a próbálkozása, mikor el akarta adni a méhészeti ágazatot néhány piculáért.

Reményeim szerint most sem lesz ez másként, de jelzés értékű, hogy immáron kezd "felpuhulni" az elnökség egyes tagjainak ellenállása. Azzal nincs gondom, hogy az elvtelenül szervilis, kiszámíthatóan B.P.-fan elnökségi tagok hozzák a formájukat, hiszen ez az ő predesztinációjuk. Szerencsére eddig nem voltak túl sokan, kiszámítható volt a reakciójuk, tudni lehetett, mit lépnek. Az már jobban fáj, hogy az elnökségből néhányan olyan háttéralkukat kötöttek, melyek alapján megkérdőjelezhető, meg tudnak-e, meg akarnak-e felelni azon méhészek elvárásainak, akik azért rájuk voksoltak, mert bennük látták a tisztességes érdekképviselet letéteményeseit. Esetükben a választóik feltehetően levonják majd a konzekvenciát, s átértékelik a megelőző választáson hozott személyi döntéseiket. Azért azt sem árt hangsúlyoznunk, hogy nem csak az elnökön, de az elnökségi tagokon is folyamatosan rajta van a tagság szeme, s ezért szeretném javasolni, hogy az ezen súlyú és a hasonló horderejű döntéseket az elnökség név szerinti szavazással hozzon meg, mert amikor elérkezik a számonkérés ideje, könnyebb lesz elválasztani a "tiszta búzát az ocsútól"...(nem akartam a májat is ide citálni...)

Egyébként van itt közöttünk olyan elnökségi tag is, aki joggal és bátran feltehetné ide azokat a levél-tervezeteket, "piszkozatokat", amelyeket B.P. ír a miniszter felé. Azt sem bánnám, ha nem kommentálná. Rendkívül furcsállom, hogy nem a "lovagiasság" szabályai szerint vívják ezeket a csörtéket, de nem is a közhasznúság szabályrendszere mentén, hiszen ki akarják rekeszteni a nyilvánosságot a történésekből. Remélem Jóska, csak véletlenül, s nem szándékkal van így, mert az ilyen titkolózást nehéz eladni a béke égisze alatt...! No, meg kíváncsiak lennénk, mi a Te véleményed, miként látod Te ezeket a dolgokat. Azt sem bánnám, ha megosztanád velünk, választóiddal ezeket az információkat, s szívesen olvasnánk, Te milyen motivációk alapján és hogyan döntesz ezekben a kérdésekben?

Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy milyen "motiváció" mentén igyekszik az érdek-képviseleti szervezetünk -még- vezetője több változatban is átfogalmazni, szalonképesebbé formálni egy olyan "petíciót", amit gyakorlatilag egy másik érdekcsoport próbál eljuttatni a miniszterhez, mószerolva azt a hatóságot, mellyel az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek stratégiai partnerségi együttműködési megállapodása, aláírt szerződése van. Szóval a Gazdi egy csettintésére ugrik a jó B.P., s nekimegy az általa képviselt ágazat stratégiai partner hatóságának? Teszi ezt a jó B.P. úgy, hogy közben annak a miniszternek írogat egy független lobbicsoport érdekében egy mószeroló levelet a stratégiai partner hatóság ellen, akivel az Egyesületünknek szintúgy stratégiai partneri viszonya van dr. Mészáros László egyesületi elnök óta...? Képtelen vagyok megérteni, miért olyan fontos és sürgős a mi -még- elnökünknek, hogy inaszakadtából igyekezzen a termelő méhészek nevében fellépni egy üvegező mézcsomagolói csoport (mely korántsem képviseli még a Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületét sem, azaz a termékpálya egészét sem) érdekében és mellett. Csak nem azon -T.B. részéről az Actor hotelbéli "kerekasztalon" elhangzott- burkolt fenyegetése következtében, amelyben a Méhészek Megmentőjének méltó utódja akképpen borongott, "...miszerint a felvásárlói szakma is vétkes abban, hogy a mézek minőségi problémáival kapcsolatosan szerzett tapasztalataikat nem jelzik a hatóság felé..."

Szóval az üvegező csomagolók figyelemelterelési szándékkal ezek után nemes egyszerűséggel feljelentenek...? Tudja mit, Botondom? Jelentsenek! Fel! Nem kérjük, hanem követeljük! Követeljük azért, mert sokakkal ellentétben hisszük és valljuk, hogy a szakma megtisztulása nem a szőnyeg alá söpört szar révén jő el. A szándékos hamisítókat igenis le kell leplezni és mindent el kell követni azért, hogy ez mindenkire vonatkozzék: a méz termelőjére csakúgy, mint a méz csomagolójára, forgalmazójára. Az ominozus első "levél-piszkozatban" szereplő örökérvényű mondat nem tudom, valójában kitől származik, hiszen van néhány -a méz tisztaságáért folytatott harc folyamán elhíresült- aláírója, de nem tudom elégszer idézni, annyira jellemzi íróinak (aláíróinak) mentalitását. Amíg csak csomagolók szerepelnek rajta, semmi közöm hozzá. Az én egyesületi elnököm viszont ne szerepeljen rajta, főleg ne az Egyesületem nevében! Ehhez ne adja az egyesületi tagok, tisztességes, becsületes méhészek nevét!

" Tisztelt Miniszter Úr!
Kérjük gyors intézkedését az ügyben, hogy az egész szakma előzőekben és a mellékletben leírt egységes állásfoglalása szerint járjon el a hatóság! Szeretnénk ezt az egyre
kínosabb ügyet "házon belül" lerendezni, a teljes hazai közvélemény, sajtó kizárásával!"

Nos, ezek után egy miniszter szerintem sem tehet mást, mint szétrúgja a Hatóságot, mint kokas a töreket, vagy ha ehhez nincs kedve, jobb, ha le is mond...

Hogyan meri B.P. aláírni mindezt? Hogyan lehet az "egész szakma egységes állásfoglalására" hivatkozni, mikor mutyiban, a "teljes hazai közvélemény kizárásával" követelnek intézkedést? Ki hatalmazta fel B.P.-t, hogy a szakma, az egyesületi tagság megkérdezése nélkül kinyilatkoztasson egy ilyen állásfoglalást, miközben még a termelő méhészek összességét sem képviseli (gyakorlatilag az a véleményem, hogy még csak az egyesületi tagságot sem...!) Mi erről a véleményed Jóskám? Csak egy pár szóban, hogy mi is értsük...!

Azt meg nem kérdezném meg, hogy a jó B.P. miért írogat immáron több olyan levél-piszkozatot a csomagolók egy részének érdekében, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy B.P. "bezupált" az üvegező csomagoló kereskedők csapatába, s vinni kívánja magával a termelő méhészeket is.

No, ettől az a fitos kis nózija fokhagymás, jó Elnökünk! Ezúton felszólítom, azonnal hagyjon fel evvel a tevékenységével, s ne próbálja ismét eladni a méhészeket. A hatóságokkal történő egyeztetés helye a Méz-kerekasztal, módja a higgadt tárgyalás. Felszólítom az Elnökség tagjait is, hogy a szakmai közvélemény ismerete nélkül ne csatlakozzanak az elnökhöz. A kérdést mindenképpen a Küldöttgyűlés elé kívánom vinni, döntse el az, hogy milyen programot és programadóként kit, kiket támogat!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.05. 23:35 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5034
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Kiszivárgott, hogy B.P. az OMME mellékállású elnöke, nevünkben a kereskedők érdekében szándékozik levelet írni a miniszterünknek.
Első menetben az elnökség nem vállalta be a levél aláírását a méz paramétereinek lerontása érdekében.
Ezek után volt egy találkozó az érintett kereskedőkkel, elsején az Actor hotelben a Viola utcában, ahol az elnökség még elzárkózott az állásfoglalástól.
Egyes elnökségi tagok úgy nyilatkoztak meghaladja az elnökség kompetenciáját egy ilyen döntés, és a közgyűlés elé kéne vinni.
Úgy tűnik B.P. -től valaki nagyon elvárja a levél aláírását, no nem a méhészek!!!
Háttérben mellékállású elnökünk rettenetesen igyekszik megfelelni a Gazdának.

Ha ez a levél a méhészek tudta és beleegyezése nélkül valóban elküldésre kerül, meg kéne kérdezni a közgyűlésen, valóban megvan e még a bizalom irányában, illetve az elnökség bizonyos tagjai irányában.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: OMME hírek
HozzászólásElküldve: 2018.03.04. 07:57 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Tobee!
Most magunk ellen beszélek, de az igazság nekem mindig fontosabb az érdekeknél, ezért írd már meg légy szíves azt, hogy a NÉBIH pusztán a pollentartalom alapján szabott-e ki büntetést? Azért kérdem, mert kíváncsi vagyok, hogy melyik az a jogszabály, amely alapján a büntetést megállapította? A Magyar Élelmiszerkönyv és az EU direktíva ugyanis nem határoz meg pollentartalmat. Ezt írja:
Idézet:
növényi eredetre való utalással, ha a méz teljesen vagy túlnyomó részben a jelzett nö-
vényről (növényekről) származik és megvannak az ezekre jellemző érzékszervi, fizikaikémiai
és mikroszkópos tulajdonságai

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/downlo ... 01_110.pdf
A hatályos jogszabályok gyűjteményében nem találtam az akácméz fenti tulajdonságainak leírását. Ezek alapján, ha van benne akácpollen, akkor az az. Na meg, ha paradox módon a szacharóz tartalom, több (!), mint 5 gramm/100 gramm. Hiszen ebben a jogforrásban nincs más nevesített paraméter akácmézre. Diasztázra igen, ott nincs apelláta.
Ugyanis nem keverendő össze a dolog, a Különleges akácmézzel. Amelynek leirata a Codex Alimentarius Hungaricus
2-100 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott mézfélékről szól. http://elelmiszerlanc.kormany.hu/downlo ... /2-100.pdf
Ha a jelölésen nincs különleges megnevezés, akkor nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi alapján büntetett a hatóság!

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3236 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 65  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: balui valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.