Pontos idő: 2018.04.21. 01:10

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 160 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.15. 14:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
cerana írta:

Amire én alapozom az elképzelésem az az, hogy a méz ozmotikus tulajdonságainál fogva alkalmatlan arra, hogy benne baktériumok, gombák szaporodjanak el. Így verseny sincs a lebontó enzim reakciógyorsaságát illetően (elvileg az alfa glikozidázok is képesek bontani a béta kötésű szacharózt, csak valószínűleg lassabban- legalábbis olvastam ilyent is.) Tehát az enzimnek van ideje bontogatni a szacharózt, nem használódik el, így ugyanaz az enzim több hét alatt képes lehet teljesen lebontani. Talán ezért sem volt feltétlenül evolúciós kényszer az enzim túladagolás kialakulása.



Az első résszel egyetértek, legnagyobb mennyiségben a méhek enzimjei vannak jelen, kompetitív/paralel reakció lehetősége elhanyagolható. De mivel a hidrolízishez víz is kell, (1 molekula szacharóz bomlásához 1 molekula víz) ezért a nedvességtartalom csökkenésével a hidrolitikus reakció sebessége is csökken. Valamint az enzim azért idővel "elhasználódik" ezért is jellemző a méz korára/hőkezelésére a diasztáz aktivitás. Persze természetesen belátom, és olvastam is, hogy a cukoretetéses "mézben" lebomlik a szacharóz, ha elég sokat (néhány hónap) várnak vele, legalábbis a megengedett érték alá csökken. A szacharóz mennyiségének csökkenése egyébként a természetes mézeknél is kimérhető néhány hónapos tárolás során.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.15. 13:34 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Herpai Zoltán írta:
a virág nektárja nem szokott 50% töménységű lenni, max. 15-ről tudok. Ahhoz, hogy elérjék a mézre jellemző 80%-ot, a nektárt többször kell felszívni, sűríteni, azaz szerintem több enzim keveredhet hozzá, mint egy eleve 50%-os sziruphoz. Valamint a cukoretetéses "mézben" elég sok szacharózt (20-30%) lehet mérni pörgetés után, ami a mézre azért nem jellemző.

Alapvetően a méhek a nektárt kiteregetik, és szárnyukat használva légáramot keltve szellőztetik. Amikor összepakolják, akkor nyilván felszívják. De, hogy közben "forgatják-e" (a szénakészítéshez hasonlóan), azt nem tudom.
Amire én alapozom az elképzelésem az az, hogy a méz ozmotikus tulajdonságainál fogva alkalmatlan arra, hogy benne baktériumok, gombák szaporodjanak el. Így verseny sincs a lebontó enzim reakciógyorsaságát illetően (elvileg az alfa glikozidázok is képesek bontani a béta kötésű szacharózt, csak valószínűleg lassabban- legalábbis olvastam ilyent is.) Tehát az enzimnek van ideje bontogatni a szacharózt, nem használódik el, így ugyanaz az enzim több hét alatt képes lehet teljesen lebontani. Talán ezért sem volt feltétlenül evolúciós kényszer az enzim túladagolás kialakulása.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.15. 09:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
cerana írta:
Atis írta:
Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

Én azt gondolom, hogy ez egy eleve téves gondolat. Persze szigorúan csak magánvélemény, vagyis lehet, hogy én tévedek: a méh kiszívja a nektárt, hozzákeveri a mirigyváladékot, és az abban lévő enzimek bontják el az összetett cukrokat. Ugyanez történik a cukorsziruppal is. Nem tudom azt elképzelni, hogy a méh, amikor felszívta a nektár (cukor) oldatot, akkor vegyelemzést tartana, hogy na ebben milyen lebontandó anyag van, és aszerint specifikusan ad hozzá mirigyváladékot. Tehát szerintem többszöri emésztőenzim hozzáadás (invertálgatás), legfeljebb akkor következhetne be, ha a víztartalom miatt többször kellene teregetni a készülőfélben levő mézet, mert akkor látom esélyét annak, hogy emésztőenzimet adagoljanak hozzá (amikor felszívják). Ebből következik, hogy a cukor invertálása sem megerőltetőbb a méhnek, mint a nektár feldolgozása.

Nem értek a méhészkedéshez, de a virág nektárja nem szokott 50% töménységű lenni, max. 15-ről tudok. Ahhoz, hogy elérjék a mézre jellemző 80%-ot, a nektárt többször kell felszívni, sűríteni, azaz szerintem több enzim keveredhet hozzá, mint egy eleve 50%-os sziruphoz. Valamint a cukoretetéses "mézben" elég sok szacharózt (20-30%) lehet mérni pörgetés után, ami a mézre azért nem jellemző.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.15. 08:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
Atis írta:
Zoli, nincs valami akárcsak támpontnak való módszer, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a répa- és a nádcukrot. Valami egyszerű lenne a tuti, de ha van bonyolult az is érdekelne, max. nem tudom használni :)


Szia Atis!
Csak egy megbízhatót ismerek, az a stabil szénizotóp-arány mérés. Sajnos nem kivitelezhető konyhai eszközökkel, a szükséges mérőműszer 80-100 milla.
Az a baj, hogy a répa és a nádcukor kémiailag teljesen azonos vegyület. Annyi a különbség köztük, hogy az egyik C3-as növényből származik (répacukor) a másik C4-esből (nádcukor). A kettő között pedig csak a szénizotóp-arányban van eltérés. Egyik legrégebbi mézhamisítás kimutatási eljárásnak is azért ez a címe: "Determination of corn and cane sugar in honey..." mert a cukornádat és a kukoricát meg tudja különböztetni a méztől, de a kettőt egymástól nem. Ezért is szokták összefoglalóan "C4 plant sugar"-nak nevezni, azaz C4-es növényből származó cukornak. Ez lehet nádcukor, vagy kukoricaszirup is.
Úgy tudom, egyébként más vámtarifaszámot kell kapnia a nádcukornak, de papírra bármit lehet írni...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.15. 07:04 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Atis írta:
Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

Én azt gondolom, hogy ez egy eleve téves gondolat. Persze szigorúan csak magánvélemény, vagyis lehet, hogy én tévedek: a méh kiszívja a nektárt, hozzákeveri a mirigyváladékot, és az abban lévő enzimek bontják el az összetett cukrokat. Ugyanez történik a cukorsziruppal is. Nem tudom azt elképzelni, hogy a méh, amikor felszívta a nektár (cukor) oldatot, akkor vegyelemzést tartana, hogy na ebben milyen lebontandó anyag van, és aszerint specifikusan ad hozzá mirigyváladékot. Tehát szerintem többszöri emésztőenzim hozzáadás (invertálgatás), legfeljebb akkor következhetne be, ha a víztartalom miatt többször kellene teregetni a készülőfélben levő mézet, mert akkor látom esélyét annak, hogy emésztőenzimet adagoljanak hozzá (amikor felszívják). Ebből következik, hogy a cukor invertálása sem megerőltetőbb a méhnek, mint a nektár feldolgozása.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.14. 21:46 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1131
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Zoli, nincs valami akárcsak támpontnak való módszer, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a répa- és a nádcukrot. Valami egyszerű lenne a tuti, de ha van bonyolult az is érdekelne, max. nem tudom használni :)

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.14. 21:27 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1131
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Én tavaly előtt csináltam azt, hogy egy kisebb családnak ami külön telephelyen volt augusztus elejétől folyamatosan nyomtam az 1:1-es szirupot. Kaptak így vagy 30 kg cukrot. És természetesen kéthetente egy műlépes fiókot. A cél a szűz mézterek építtetése volt. És bizony mire elkezdtem kipörgetni a frissen kiépített kereteket, sok sejtbe bele volt kötve a "méz". Ami kijött az víztiszta és cukorszirup ízű volt. Vagyis biztosan tiszta cukorméz volt. Tehát a dolog nem olyan egyszerű. Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.14. 19:52 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Herpai Zoltán írta:
Arról sajnos nincs tapasztalatom, hogy ha szacharózt etetnek méhekkel és a méhek által így elraktározott anyagot kipörgetik, az milyen gyorsan/lassan kristályosodik.

Kipörgetni én sem szoktam, de tavasszal az előző év őszén beetetett szacharóz ( ami már nem szacharóz) folyékony, nem kristályos. Szemben a napraforgóval, ami bekötött. Viszont a beoldott, de megmaradt szacharóz oldat sem kristályosodik . A repce pergetés után néhány napon belül kristályosodik, de a lefedett repcemézet 1-2 hét után még lehet pergetni. Aztán az is kristályosodik a sejtben. Mindenesetre köszönöm a kimerító választ.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.14. 12:31 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
cerana írta:
marka írta:
Másik kérdés: hogyan lehetséges F/G 1,1 2 év után sem kristályosodik?????

Hát ezen én is sokat gondolkodtam. Nem vagyok szakértő a témában ezért hoztam át ide az aktuális cukorár topicból, hátha itt Herpai Zoli rátalál. Amit én gondolok róla: az akác késői kristályosodásában döntő szerepe van a magas fruktóz tartalomnak a glükózhoz képest (1,5 F/G). Viszont a cukorszirupot a méhek alapvetóen egy-egy arányú F/G-vé alakítják, mégsem hajlamos kristályosodni. Annak nem tudom, van e szerepe, hogy a cukorszörp maga nem túltelített oldat, vagyis víz hozzáadásával, és nem annak elpárologtatásával készül. Viszont a méhek ezt is besűrítik, tehát túltelített lesz ez is. A megmaradó szacharóz szintén kristályosodásra hajlamos, tehát az sem lehet a magyarázat. Én is várom Herpai Zoli magyarázatát.


Tiszteletem Minden Fórumozónak!

Az oldott anyagok kristályosodásra való hajlamát több tényező befolyásolja. Méhészeti/mézes vonatkozásában a laborosok 95%-ban a többek által is leírt tapasztalatot szokták kiemelni, hogy a fruktóz nehezen, a glükóz viszont könnyen kristályosodik túltelített oldatból, ezért e kettő aránya határozza meg, milyen gyorsan kristályosodik a méz. Az esetek 95%-ában ennyi elég is, kár túlbonyolítani a dolgot, mert könnyen előfordulhat, hogy egy részletesebb eszmefuttatás után az olvasóban/hallgatóban nem ragadnak meg a lényeges információk, viszont nénány jelentéktelenebb részletnek túl nagy fontosságot tulajdonítanak. A mézben természetesen egyéb cukrok is előfordulnak, ezeknek is különböző a hajlamuk a kristályosodásra, ezek is befolyásolhatják (és befolyásolják is) a méz tulajdonságait, csak magyar viszonyok között kevéssé kell velük számolni. De példának okáért az igazi édesharmat mézek szintén nem kristályosodnak, pedig F/G arányuk messze van az 1,5-től. Ezekben viszont a többi, nektár mézhez képest sokkal több az összetett cukor, maltóz, maltotrióz, stb. Ezek már viszonylag kis mennyiségben is "gátolják" a mézben lévő többi cukor kristályosodását. Bizonyára vannak a fórumozók között olyanok, akik emlékeznek a '90-es évek végén mézhamisításra használt szabadegyházi, kukoricakeményítőből készült izocukorra. Például az izomix F-40 kevesebb fruktózt tartalmaz mint glükózt, viszont több év alatt sem kristályosodott ki. Mindez azért, mert gyártása során viszonylag magas maltóz tartalmat hagytak, pontosan azért, mert az élelmiszeriparban sokkal könnyebben kezelhető a folyékony termék, mint a kristályos. Ezért is szorította ki sok helyről a kristálycukrot. Meg azért, mert sokkal olcsóbb volt. Viszont mielőtt bárki ötletet merítene használatához, felhívom a figyelmet, hogy mézben való kimutatása viszonylag egyszerű, használata még etetéshez sem javasolt!
A (kristálycukor)szirup kristályosodásáról. Most néztem meg a Wikipédián, hogy a szacharóz oldhatósága 211,5g/100ml víz, azaz 67,9%-os oldatot lehet belőle készíteni 20 C-on. Melegítve természetesen töményebbet, akár 80%-os oldatot is. Viszont ha ez lehűl 20 C-ra, nem biztos, hogy azonnal ki is válik belőle a többlet cukor, azaz túltelített marad. A cukrok kristályosodásra való hajlama eléggé viszonylagos dolog, leginkább csak egymással szemben értelmezhető/viszonyítható. (A timsóhoz képest például mindegyik cukor nagyon lassan kristályosodik.)
Ha egy vizes cukor oldatból valamilyen módon eltávolítjuk a vizet, mindenképpen először túltelített oldatot kapunk, a kristályosodás csak később indul meg. Arról sajnos nincs tapasztalatom, hogy ha szacharózt etetnek méhekkel és a méhek által így elraktározott anyagot kipörgetok, az milyen gyosan/lassan kristályosodik.
Maga a kristályosodás két fő lépésből áll, ezek:
1. kristálygócok képződnek
2. a meglévő kristálygócokon kövekednek a kristályok
Szerencsére a mézek között is találunk mindkettőre látványos példát. Azon mézeknél, ahol a gócképződés sebessége nagy nagyon sok, aró kristály keletkezik, mikrokristályos szerkezetű lesz, ilyen pl. a repceméz. Eben az esetben a kristályoknak nincs ideje megnőni, mert a gyors gócképződés miatt elfogy az oldatból az oldott cukor.
Ahol viszont kicsi a gócképződés sebessége, a létrejövő kristálygócoknak van ideje megnőni, a méz sokkal durvább kristályokból fog állni, ilyen pl. a napraforgó méz. Ennél lehet jól megfigyelni egyébként, hogy a viszonylag kevés kristály összegíűlik az üveg alján, szép lasan elkezd növögetni, és kiszorítja magából a vizet, az üveg tetején híg mézoldatunk lesz. A repceméznél viszont a méz teljes térfogatában jelennek meg az apró kristlygócok, így az egész, szinte egyszerre "beköt", a víznek nincs lehetősége kiválni.
Röviden ennyi a kristályosodásról.
Ha vannak még nyitott kérdések, szívesen válaszolok.
Más:
A tsanyi által belinkelt labovizsgálatok.hu honlapon lévő dolgok nagyrészt helytállóak. Szerkesztője nálam volt diákmunkás egy ideig. és beleesett abba a hibába, hogy a mi gyakorlatunkat általánosította. pl. a HMF meghatározásnál a fotometriás módszerek igenis jelentősek, különösen egy mézfeldolgozó üzem napi rutinjában, mi azért nem alkalmaztuk, őket, mert az egyikhez sok emberi munkaráfordítás szükséges, a másiknál emellett még igen mérgező vegyszerekkel is kellett volna dolgozni.
Üdvözlettel:
Herpai Zoltán


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.13. 18:50 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
marka írta:
Másik kérdés: hogyan lehetséges F/G 1,1 2 év után sem kristályosodik?????

Hát ezen én is sokat gondolkodtam. Nem vagyok szakértő a témában ezért hoztam át ide az aktuális cukorár topicból, hátha itt Herpai Zoli rátalál. Amit én gondolok róla: az akác késői kristályosodásában döntő szerepe van a magas fruktóz tartalomnak a glükózhoz képest (1,5 F/G). Viszont a cukorszirupot a méhek alapvetóen egy-egy arányú F/G-vé alakítják, mégsem hajlamos kristályosodni. Annak nem tudom, van e szerepe, hogy a cukorszörp maga nem túltelített oldat, vagyis víz hozzáadásával, és nem annak elpárologtatásával készül. Viszont a méhek ezt is besűrítik, tehát túltelített lesz ez is. A megmaradó szacharóz szintén kristályosodásra hajlamos, tehát az sem lehet a magyarázat. Én is várom Herpai Zoli magyarázatát.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.06. 11:34 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5035
Tartózkodási hely: Észak-Zala
jakabjozsef90 írta:
Bocsi nem a témához vág de a labor hogyan tudja azt hogy ha valaki felcukrozott mézt ad le vagy hoz be az országba.

http://laborvizsgalatok.hu/hasznos.html
részletesebben: http://jomagyararu.hu/magyar-elelmiszer ... -modszerei

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.08.06. 10:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 17:59
Hozzászólások: 84
Tartózkodási hely: Csongrád megye-Dóc
Bocsi nem a témához vág de a labor hogyan tudja azt hogy ha valaki felcukrozott mézt ad le vagy hoz be az országba.

_________________
UDV.: Jakab József
(1/2 Nb)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.10. 19:40 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1429
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
tsanyi írta:
A bio élelmiszer bizalmi kérdés, leginkább csak az.
Bekattant krajnai bécsi biopiacról írt régi hsz-e, illetve amit az ember itt ott lát.......
Van aki csak a környezeti terhelésben lát problémát, tiltott módszereket csak a többi méhészről feltételez .....

Részemről az a biztos amit kipróbáltam .... ezért maximálisan Zolival értek egyet.


A bio piacnak is két szegmense van,az egyik a közvetlen üvegezett értékesítés.
Amit ezzel kapcsolatban írtatok jogos,vannak akik kihasználják a hazai joghézagokat és az ellenőrzés hiányát.
A hazai biotermelés(120e.hektár)döntő hányada az EU piacara megy.(én sem piacozok)
Ezeket vizsgálják,nem gondolom hogy a német/svájci kereskedő csak úgy 10-30% felárat ad,ha megvette utána a termékfelelősség az övé lesz.
Néhány éve 1 búza szállítmányban tiltott szermaradványt találtak,később kiderült a korábban is búzához használt vagont nem takarították ki mondván úgyis búza lesz benne.Kimutatták.
A felvásárlótól mindig új,esetleg lépesmézhez használt a szabványnak megfelelő mézes hordót kapok.

Sanyi,hogy ki miben hisz,vagy kivel ért egyet mondhatni magánügy.
Szermaradványok vagy méhbetegségek esetén kutatóintézetek számszaki vizsgálati eredményeit tartom iránymutatónak.
Tolómérővel nem lehet DNS vizsgálatokat végezni,mint ahogy csupán érzésre vagy ízlelésre sem élelmiszereket minősíteni.....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.10. 08:56 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
bükk írta:
Herpai Zoltán!

A BIO az átlagfogyasztónak alapvetően vegyszermentes élelmiszerről szól.
A Biokontroll az egységes EU bio termelési feltételrendszeren kívül 4 féle (pld Bio Suisse,Naturland)más megfelelésre szükséges ellenőrzéseket is tud végezni.
Ezek nyilvánvalóan más vizsgálatokat is megkövetelnek,viszont ehhez más fogyasztói árszint is kapcsolódik.
Az EU,ill. ennek megfelelően a magyar előírások +évközi vagy egyéb laborvizsgálatokat nem írnak elő.



Azt hiszem félreérthető volt a témával kapcsolatos hozzászólásom, ezért elnézést kérek, azt hiszem látom az okát. Gondolom, a fórumozók nagy része termelő, és a bio élelmiszert a termelési oldalról közelíti meg. Tomipapával egyetértve minden tiszteletem azoké, akik hajlandók és képesek magukra venni a biogazdálkodás nehézségeit, és ezt tisztességesen művelik. Véletlenül sem szeretnék a vizsgálatok emlegetésével még több terhet róni rájuk. Én a termék oldaláról közelítettem a témát, azért írtam, amit írtam, mert nem látom garantáltnak, hogy az áruházak polcairól levehető bio élelmiszerek valóban bio minőségűek. Már csak azért sem, mert volt "szerencsém" találkozni bio mézzel, mely igen nagy mennyiségben tartalmazott idegen enzimet. (Ez a mézhamisítás egyik jele.) Nem tudom, hogyan került bele, de a gyártó szép papír címkéjével leragasztva nagy betűkkel állt rajta, hogy bio. Egy pillanatig sem állítom, hogy az a bioméhész lenne a ludas, aki plusz időt és fáradságot nem kímélve bioméhészkedésre adta a fejét. De ami az üvegben volt, az a nem bio előírásoknak sem felelt meg. Ezért írtam, hogy termék oldalról megközelítve, azért elvárható lenne legalább néhány vizsgálat.
A vonatkozó előírásokat ismerem én is, és pont ezt említettem, hogy nincsenek termék ellenőrzések.
Valószínűleg sok érvet és példát tudnánk felhozni pro és kontra, de az indulatok elszabadulása előtt részemről befejezem ezt a témát, és maradok inkább szűken vett szakmám kaptafájánál, mellyel esetleg segíteni tudom a fórumozókat.
Üdv.
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.10. 06:12 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
bükk írta:
cerana!
Vizsgálandó cél nagyon sokféle lehet,csak végül a vizsgálatok ára ne legyen aránytalanul magas a méztétel árához képest.
Ingyen vizsgálat nincs,azt valakinek mindig fizetnie kell.(Józsi bácsi 2-3 hordó méze hány féle vizsgálatot bír el?)
Kell a vizsgálat de ésszerűen,a piac is működjön és a fogyasztó is biztonságban érezze magát.

Igen pontosan ezek a dolgok azok, ami miatt szkeptikus vagyok, hogy bio-e az, amit annak lehet kapni. Nekem is krajnai jutott eszembe. Ha megy a piac, akkor elrohan megvenni a hagyományost, és árulja bioként. Más példa: a Lehel piacon néztem, hogy nagy betűkkel ki van írva, hogy tanyasi csirke. A kurkumával sárgára festett broiler csirkére. Akik megveszik, még életükben nem láttak olyant, amikor a kukoricától lesz sárga a csirke. Aztán kérdem én: az miért jobb, ha a vegyszeres kukoricától sárga ? Ha a kapálttól lenne az, akkor még hagyján. De azt ki tudná ellenőriztetni. Minden tiszteletem azoké, akik vívják ezt a szélmalom harcot, én már régen feladtam. Mert én is azt gondolom, hogy a cél igenis helyes. Az 1-2 ppb-s tételek nem a mennyiségük miatt veszélyesek. Hanem a minőségük miatt. Mert van mellette még több ezer másik ilyen anyag, ilyen mennyiségben. És majd egyre több lesz. Nem hinném, hogy a rák keletkezésében ennek túlzottan nagy szerepe lenne. De az allergiáéban, autoimmun betegségekben már igen. Én annak vagyok híve, hogy adott betegségektől mentes alapanyagot kellene előállítani. Ez azonban nyitott rendszerekben tényleg illúzió. De lehet kísérleteket tenni zárt rendszerek létrehozására.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 20:50 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5035
Tartózkodási hely: Észak-Zala
A bio élelmiszer bizalmi kérdés, leginkább csak az.
Bekattant krajnai bécsi biopiacról írt régi hsz-e, illetve amit az ember itt ott lát.......
Van aki csak a környezeti terhelésben lát problémát, tiltott módszereket csak a többi méhészről feltételez .....

Részemről az a biztos amit kipróbáltam .... ezért maximálisan Zolival értek egyet.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 20:03 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1429
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
Herpai Zoltán!

A BIO az átlagfogyasztónak alapvetően vegyszermentes élelmiszerről szól.
A Biokontroll az egységes EU bio termelési feltételrendszeren kívül 4 féle (pld Bio Suisse,Naturland)más megfelelésre szükséges ellenőrzéseket is tud végezni.
Ezek nyilvánvalóan más vizsgálatokat is megkövetelnek,viszont ehhez más fogyasztói árszint is kapcsolódik.
Az EU,ill. ennek megfelelően a magyar előírások +évközi vagy egyéb laborvizsgálatokat nem írnak elő.

Kár hogy a különböző élelmiszerek összehasonlító vizsgálatai nem nyilvánosak.
Az újság szerint míg a biomézekben nem volt antibiotikum más mézekben igen.
Volt olyan méz amiben 2 féle is kimutatható volt.

cerana!
Vizsgálandó cél nagyon sokféle lehet,csak végül a vizsgálatok ára ne legyen aránytalanul magas a méztétel árához képest.
Ingyen vizsgálat nincs,azt valakinek mindig fizetnie kell.(Józsi bácsi 2-3 hordó méze hány féle vizsgálatot bír el?)
Kell a vizsgálat de ésszerűen,a piac is működjön és a fogyasztó is biztonságban érezze magát.

A nehézfémek jó téma,jól mutatja milyen fontos szempont a méhek elhelyezése a környezeti ártalmakkal szemben.
Mióta divat a nagyvárosi méhészet vizsgálják az ott termett mézeket tartva pld a gépkocsiforgalom káros hatásától.
Nos tiszták az ott termett mézek.
A szmog és a füst a talaj közelben gyűlik,míg a kaptárakat magasan helyezik el.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 19:37 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
Cerana!

Annak idején Bebe már részletesen leírta, milyen követelményeknek kell megfelelnie az öko-/bio- méhészkedésre fejét adó termelőnek. Akkor az volt az általános vélemény, hogy nehéz huzamos időn keresztül teljesíteni ezeket.
A mezőgazdaság más területein is hasonlóan súlyos terhet vállal az, aki át kíván állni ezen termelési formára és termékét ilyen megjelöléssel kívánja értékesíteni. A növénytermesztésben az átállás ideje általában három esztendő, ez alatt is meg kell felelni a követelményeknek, melyek a hagyományos gazdálkodással szemben nagyságrendekkel szigorúbbak.
A termék a szabályok betartása esetén nem tartalmazhat szermaradványokat, nehézfémeket, a termesztés során ügyelni kell a védőtávolságokra, elsodródásra, trágyamennyiségre stb.
Szigorú a követelményrendszer, szigorú az ellenőrzés is, az adminisztrációról nem is beszélve.
Szerintem nem az ökológiai termelést választó gazdákat, méhészeket kellenék "sanda" pillantásokkal méregetnünk, nem ők az ellenség.
Véleményem szerint minden tisztelet megilleti azokat, akik vállalják és betartják e követelmény-halmazt, s terméküket a szabályok szerint állítják elő, gyakran nem is sokkal magasabb bevételt elérve, mint a hagyományos módszerekkel gazdálkodók. Én azon kertészekért, öko-gazdálkodó növénytermesztőkért és állattenyésztőkért tűzbe merem tenni a kezem, akiket ismerek, persze nem vállalok ezzel nagy kockázatot, hisz mindegyikük olyan üzemnek is a beszállítója, mely bébiételeket gyárt, s az nagyon szigorúan vizsgáltatja a termékeket.

Hinni az öko-módszerekben természetesen senkinek nem kötelező, magam is az átállás időszakában léptem vissza ettől a gazdálkodási formától, mert ráébredtem, hogy bio-gazdaságot aránylag kis felületen és állattenyésztési háttér nélkül gazdaságosan nem leszek képes fenntartani, ráadásul talán épp a "legcsücskösebb" ága a kertészet...

Üdv: Tomipapa

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 17:22 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
bükk írta:
Igazán nem tudom milyen vizsgálatokra gondoltok,a bionál ugyanaz a laborelemzési folyamat az adás/vétel során és a kezdetektől zéró tolerencia van.

Én pl. növényvédőszer maradványokra, nehézfémekre gondolok. Azzal a méznek lényegesen nagyobb esélye van kontaminálódni, mint antibiotikummal (más állatfaj kezelése során). Gondolom Te sem írod alá a petíciót, hiszen az egyet jelentene azzal, hogy nem létezik bio. De, mint mondtam, az antibiotikumtól függetlenül, a víz , a talaj szennyeződése eleve nem kerülhető ki. A méz esetén a nektárban történő megjelenéséhez elég sok szűrőn kell átmenni, de egy zöldség növény esetén nekem nagyon komoly kétségeim vannak. Viszont biotermék fogyasztónak lenni szerintem akkor van értelme, ha a teljes élelmiszer szükségletet ezzel elégítik ki, de legalábbis nagy részét. Tehát elsősorban gabona , tej, hús, zöldség, és ha mindez bio, akkor az egyéb élelmiszerek vonatkozásában is.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.09. 10:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
bükk írta:
Igazán nem tudom milyen vizsgálatokra gondoltok,a bionál ugyanaz a laborelemzési folyamat az adás/vétel során és a kezdetektől zéró tolerencia van.
A 2 éve tartó sokszor mesterségesen szított szermaradvány mizéria sem a bio méz miatt tört ki.

2010-ben a Wessling Hungary összehasonlító mérések alá vetett bio és nem bio élelmiszereket,köztük mézeket.
Az eredményeket a Mézpiaci hírekben nagyjából 1 éve felraktam,megtalálható.
Zoli Neked biztos részletesebben megvan.(Nők lapja szerint)


Szia Bükk!

Nekem, mint fogyasztónak a BIO nemcsak a tiltott/engedélyezett szermaradékokról szól és nem kizárólag a mézre vonatkozott. Azt jegyeztem meg, hogy a bio minősítés mögött nincs laborvizsgálat, még szúrópróba szerűen sem, egyetlen élelmiszer esetén sem. Szeretném leszögezni, hogy kizárólag a jó minőségű élelmiszerek pártján vagyok, és az az érzésem, ha néhány bio élelmiszer felületét megkapargatnánk, "csontvázak" hullanának ki belőle. Félreértés ne essék, tudom, hogy nem lehet minden bio élelmiszer minden tételét bevizsgálni, de évente azért sort lehetne keríteni rá. Egyébként ismerek olyan külföldi élelmiszer előállítót, természetesen tőlünk nyugatabbra, amelyik bio marhahús esetén minden egyes levágott állatot bevizsgáltat, és hiába engedélyezett ott állatgyógyászati szermaradékok megléte alapállapotban, mégsem használja fel azokat a húsokat, amelyikben találnak.

A Nők Lapjához. Vizsgálati eredményeink csak a megrendelőre tartoznak. Az felhasználhatja, publikálhatja őket, statisztikát stb. készíthet. Azaz nem mondhatok többet, mint amit a Nők Lapja leírt.
Üdv
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.08. 19:24 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1429
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
cerana írta:
Herpai Zoltán írta:
Nekem az a legnagyobb problémám a magyar bio minősítéssel kapcsolatban, hogy a termék minőségét nem vizsgálják. Üdv.
Zoli

Tökéletesen egyetértek. A legnagyobb képtelenség. Félő, ha vizsgáltatnák, akkor kiderülne, hogy nem is létezik.


Igazán nem tudom milyen vizsgálatokra gondoltok,a bionál ugyanaz a laborelemzési folyamat az adás/vétel során és a kezdetektől zéró tolerencia van.
A 2 éve tartó sokszor mesterségesen szított szermaradvány mizéria sem a bio méz miatt tört ki.

2010-ben a Wessling Hungary összehasonlító mérések alá vetett bio és nem bio élelmiszereket,köztük mézeket.
Az eredményeket a Mézpiaci hírekben nagyjából 1 éve felraktam,megtalálható.
Zoli Neked biztos részletesebben megvan.(Nők lapja szerint)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.08. 10:52 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
dodo írta:
És természetesen azért kap egy labor akkreditációt mert kéri tárgyi és humán erőforrásai megfelelők valamint az adott területen mérései pontossága a megállapított hibahatáron belüliek.
Nem véletlen szoktak más területeken körméréseket végezni. ( Itt tudják lemérni a laborok felkészültségét. )
Ha egy labor folyamatosan rossz tanúsítványokat állít ki előbb utóbb nem lesz akkreditált szerintem.


Szia!
Nem csak más területen, mi is folyamatosan részt veszünk ilyeneken. Évente 1-2 nemzetközi szermaradék körvizsgálatban részt veszünk. Körvizsgálati eredményeink megtekinthetőek nálunk. Mézek szermaradékainak esetén eddig mindegyikben megfeleltünk.

Üdv
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.08. 08:56 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Szerintem itt két dolog keveredik: akkreditált laboratóriumi vizsgálat, és akkreditált mintavétel. Ami az utóbbit illeti: egy pontos szabályzat, hogy milyen eszközzel, mekkora mennyiség, milyen minta lezárás stb. Ahogy marka írja: azt kell megoldani, hogy a hordó alján lévő repce is kiderüljön a mintavételezésnél.
Tavaly leírtam, többen azt mondták, hogy túl drága lenne így (van benne igazság), hogy a hatóság végezze el a termelőnél a mintavételt, és adjon bizonyítványt róla, amit bármelyik kereskedő elfogad.
Gyanítom, hogy a marka által leírt büntetési eljárás (az üzem kapja a büntetést), pontosan azért van mert az az élelmiszeripari üzem. Pedig a termelő a hibás. És ez így tényleg nincs rendjén!!! Azt gondolom, hogy a termelőnél végzett mintavételezést első körben egy minimum vizsgálattal kellene megoldani. Ebbe azok a paraméterek kerülnének be, amelyek már előzőleg okoztak gondot. A szulfonamidok esetén a trimetoprim lehet egy jelző marker, mert Magyarországon minden szulfát ezzel potencíroznak, igaz, hogy negyede mennyiségben van jelen, mint a szulfonamid. Szulfatiazol külföldi eredetű, azt lehet, hogy trimetoprim nélkül is be lehet szerezni. Magyarán lenne egy előszűrés (szermaradvány, pollen, cukorarányok), ami a méz beszállítását, megvásárlását tenné lehetővé a mézüzembe. A kamion tétel pedig egy teljes körű vizsgálat, ahol, ha előkerül egy másik anyag, akkor az ellenminta rendszerrel ki lehetne deríteni az igazi elkövetőt. Nyilatkoztatni is lehetne, hogy a méz eladásakor vállaja a felelősséget, hogy ilyen anyag kimutatása esetén a kárt megtéríti.
Az szerintem sem működik, hogy minden felelősséget az visel, aki vétlen az ügyben. Kell valami kompromisszumos dolgot találni.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.08. 05:23 
Akkreditált mintavételezés: személy kapja a mintavételezésre a tanusitványt - ez független a laboroktól.
Bárhol veszik is a mintákat a termelő minden esetben beazonositható:
Átlagmintánál /repce+ akác + minden/ két egyforma termelői méz nincs.Beazonositható pollen,HMF stb
alapján, viszont a termelőnél lévő és a felvásárló által eltett minta minden esetben megegyezik.
Az is kimutatható, hogy kb.melyik megyéből származik a méz.Arról már nem is beszélve, hogy az antibiotikum
mennyisége pontosan azonos.Bármelyik labor is vizsgálja közel azonos eredményeket kell kapni.
Ilyen szempontból teljesen független, hogy hol történik a mintavételezés.
Ami jelenleg nem világos, hogy pozitiv minta esetén az állam miért az üzemeket teszi felelőssé.
Kifizetik a pozitiv árut a méhész általában mossa kezeit.
Lehet mintázgatni a méhész telephelyén, de a méhész is találékony: pl hordó alján repce tetején jó esetben
napraforgó. Tehát általában két laborköltség van hiszen a mai világban /biztonságosan/ melegités után is kell
vizsgáltatni.Üzemi mintavételezéskor hatósági állatorvosnak is nagy a szerepe.
Sajnos nem az a törvény vonatkozik a termelőre, mint az üzemekre ezért nem mindegy hol történik a mintázás.
Persze lehet, hogy a tapsztalatok alapján én tévedek, de jelen esetben nem a méhész ellen beszélek, hanem a
hiányosságokról.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 21:37 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.10. 20:54
Hozzászólások: 293
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Igen, hasonló dologra gondoltam én is első lépésnek mint amit Mézöntő közzétett.
Ha nem veszik észre az illetékesek, hogy valami nem kerek fel kell hívni rá a figyelműket !

_________________
"Nincs igazság és nincs emberiség.
Csak igazságok vannak és emberek."
Szerb Antal


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 21:25 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.10. 20:54
Hozzászólások: 293
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Na látod itt van pont nagy szerepe amit lentebb írtam az ellen, döntő mintával kapcsolatban vagy bárhogy is nevezik őket.
(Még akkor járnánk jól, ha termelőknek kellene a mézük mellé csatolni a minőségtanúsítást.)
Ha belegondolsz nem igazán van okonk az ugrándozásra. Örüljünk, hogy leveszik vállunkról a termék minőségtanúsítási költségeit. Csak a visszaellenőrízhetőség kérdesét kell megoldani mind a két fél álltal elfogadható módon.
Amit leírtam valahogy úgy működik más területeken is, tehát nem kell feltalálni semmi különöset.

_________________
"Nincs igazság és nincs emberiség.
Csak igazságok vannak és emberek."
Szerb Antal


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 21:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.10.21. 23:29
Hozzászólások: 104
Üdvözlök Mindenkit!


Az alábbiakban bemásolom az OMME által szervezett aláírásgyűjtés szövegét, továbbítsátok!

"
ALÁÍRÁSGYŰJTŐ ÍV
A magyar méhészek követelik, hogy a magyar hatóság vegye át azokat az Európai Uniós mézvizsgálati határértékeket, amelyeket a hazánkban termett méz Európai Unión belüli kereskedelmének főbb célországaiban (Németország, Olaszország, Franciaország) a hatóságok alkalmaznak!
Követeljük, hogy hazánk Uniós Elnöksége alatt, az illetékes Tanács soron kívül tárgyalja és kötelezze
döntésre az illetékes Bizottságot a kaszkád rendszerben használ anyagok legmagasabb engedélyezett
szermaradék határértékeire (MRL)vonatkozó szabályok, valamint intézkedési referenciapontok kidolgozására, a Copa -Cogaca Méz Munkacsoport (Európai Méhészeti Egyesületek és Szövetkezetek Szövetsége ) és a Feedem ( Európai Mézkereskedők Szövetsége) méztermékpálya szakmai érdekvédelmi szervezetek ajánlása alapján!

NÉV ( olvashatóan LAKCÍM ( olvashatóan) ALÁÍRÁS
"


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 21:10 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 952
Tartózkodási hely: Somogy
Arra céloztam, hogy a ha a kereskedők rá lesznek szorulva, h felállítsanak egy ilyen labort, ők megteszik..... és sajnos mindennek megvan a kiskapuja....még ha nem is törvényes...és ők nem erről lennének híresek....

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 21:05 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.10. 20:54
Hozzászólások: 293
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
„antimon írta:
Akkreditáció szerintem csak pénz kérdése.... sajnos

Végül is pénzért lehet venni jó műszert, alkalmazni jó szakembert .....
Igazad van! ”

És természetesen azért kap egy labor akkreditációt mert kéri tárgyi és humán erőforrásai megfelelők valamint az adott területen mérései pontossága a megállapított hibahatáron belüliek.
Nem véletlen szoktak más területeken körméréseket végezni. ( Itt tudják lemérni a laborok felkészültségét. )
Ha egy labor folyamatosan rossz tanúsítványokat állít ki előbb utóbb nem lesz akkreditált szerintem.

De véleményetek szerint nem az a cél, hogy megbízható eredmények legyenek ?
Talán arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy a határértékek elfogadható értékek közti elfogadtatását érjük el. Ezek után már megkövetelhető ezen értékek betartása. Itt nem igazán működik a 0 tolerancia elve

_________________
"Nincs igazság és nincs emberiség.
Csak igazságok vannak és emberek."
Szerb Antal


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 20:41 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5035
Tartózkodási hely: Észak-Zala
antimon írta:
Akkreditáció szerintem csak pénz kérdése.... sajnos

Végül is pénzért lehet venni jó műszert, alkalmazni jó szakembert .....
Igazad van! :)

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 20:37 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 952
Tartózkodási hely: Somogy
Akkreditáció szerintem csak pénz kérdése.... sajnos

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 20:34 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.10. 20:54
Hozzászólások: 293
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
”Herpai Zoli leírta, hogy akkreditált vizsgálathoz olyan mintavétel szükséges, mely megfelel az akkreditációban lefektetett szabályoknak...
Tudomásom szerint egyetlen kereskedő sem rendelkezik akreditációval a vizsgálatokhoz, így részükről saját telephelyükön megkövetelni a mintavételt, érdekes lépésnek tűnik.”

„Tudomásom szerint egyetlen kereskedő sem rendelkezik akkreditációval a vizsgálatokhoz, így részükről saját telephelyükön megkövetelni a mintavételt, érdekes lépésnek tűnik.”


Bár nem vagyok járatos a dolgokban, de józan paraszti ésszel gondolkodva nem igazán értem miről is van szó tulajdonképpen. Egy kis fogalomzavart vélek felfedezni az itt leírtakban.
Ha esetleg nem jól tudom hozzáértők nyugodtan kijavíthatnak.

1., Akkreditált laborok végezhetnek hivatalosan elfogadható vizsgálatokat. ( Nem személyek rendelkeznek akkreditációval )

2., A vevő általi mintavételre általában meg kell hívni a szállító képviselőjét is és a mintavételre vonatkozó utasításoknak megfelelő módon ( azokat rögzítve, vagy hivatkozva az előírásokra ) megfelelően dokumentálva
kell végezni. ( Nem szükséges az akkreditált labor képviselőjének jelenléte )

3., A minták: Hármat ismerek lehet, hogy pontosan nem ez a hivatalos nevük de a lényeg

1 minta amit a vevő vizsgáltat be
2 ellen minta a szállító rendelkezésére áll ( ha Ő is be szeretné vizsgáltatni).
3 Döntő minta ( ha a két vizsgálat eltérést mutat egy mind a két fél által elfogadott független labor végzi a döntő vizsgálatot aminek eredménye mind a két fél részére kötelező érvényű.)

Bár nem tartom kizártnak, hogy jelen esetben egész más szabályozások léteznek. De a fentiek alapján a mintavétel szerintem bárkinek a telephelyén ugyan olyan hitelességgel megoldható lenne.

_________________
"Nincs igazság és nincs emberiség.
Csak igazságok vannak és emberek."
Szerb Antal


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 16:06 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 5035
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Herpai Zoltán írta:
..... Mézminták esetén 3 munkanap az alap vizsgálati határidőnk. Különösen a mézbotrányok során többször előfordult, hogy 1 napon belül küldtünk eredményt. Ezt azonban csak előzetes egyeztetés után tudjuk vállalni.
Üdv.
Zoli

Zoli privát ment.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 08:08 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Marka !
Ez a dolog azért is kivitelezhetetlen, mert ha történetesen pozitív eredményű lesz a vizsgálat eredménye, akkor hogyan tudjátok azt bizonyítani, hogy a mintavétel az én mézemből történt? Ez csak akkor lenne megvalósítható, ha a méhészt is beszállítjátok, ott együttesen megtörténik a mintavétel, majd a hordó lezárása, aláírásokkal stb. Ennek viszont nem értem, hogy miért feltétele a méz és méhész utaztatása ? Ezt a méhész telephelyén ugyanúgy meg lehet csinálni. A vizsgálati költség viselésének módja lehet egyedül a kérdés. De ahhoz miért nem dolgoztatok ki alternatívát ?
Ha megváltoztatják a szabályozást szulfonamid ügyben, akkor ehhez nem ragaszkodtok? Mert akkor minden más anyag vonatkozásában is meg kell változtatni a szabályozást, hiszen jön majd helyette más idegen anyag.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 07:15 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.21. 11:31
Hozzászólások: 87
Na, ha nagy szarban vagytok, ezt a két indokot mindíg előszeditek! Kina meg a román- évek óta. :roll:


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.07. 05:30 
Jelenleg Kinából importált mézből korlátlanul lehet vásárolni.
Bréma vizsgálta,homogenizált és tanusitvánnyal rendelkezik.
Román biosok csak értékesités után kapják meg a pénzt.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 16:37 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1241
Tartózkodási hely: Kaposvár
Tomipapa írta:
Győző!

Herpai Zoli leírta, hogy akkreditált vizsgálathoz olyan mintavétel szükséges, mely megfelel az akkreditációban lefektetett szabályoknak...
Tudomásom szerint egyetlen kereskedő sem rendelkezik akkreditációval a vizsgálatokhoz, így részükről saját telephelyükön megkövetelni a mintavételt, érdekes lépésnek tűnik.

Szerintem nem találván helyes és "ütős" választ, most a termékpályán betöltött nélkülözhetetlen szerepüket igyekeznek hangsúlyozni, s a rájuk nehezedő nyomást imígyen kompenzálni.

Sajnos nincsenek illúzióim a méhésztársadalom szövetkezési hajlandóságának tekintetében, s amig lócitrom lesz, verebet is találhatunk rajta...
Nem hinném, hogy a kereskedők árualap híján ily tökösen nyilatkozgatnának, de a méhészek áruvisszatartási hajlandóságában sem reménykedek.

Üdv: Tomipapa


Szervusz Tomipapa!

Idézet:
Tudomásom szerint egyetlen kereskedő sem rendelkezik akkreditációval a vizsgálatokhoz, így részükről saját telephelyükön megkövetelni a mintavételt, érdekes lépésnek tűnik.


Erről van szó! Akkor, miért is kellene oda vinnünk a mézünk? Hozzanak akkor akkreditációval rendelkező személyt magukkal és az vegye a mintát, majd tegye, amit tennie kell. De a méz addig nálam marad! Nem lehetne megoldani? Dehogynem! Csak hát nem akarásnak nyögés a vége! Ami a méhész kartellt illeti, abban nekem sincsenek illúzióim. Arra is kíváncsi leszek, hogy az OMME hogyan reagál mindezekre.

Üdvözlettel: Győző

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 16:02 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.27. 11:33
Hozzászólások: 93
Tartózkodási hely: Miskolc
Engem kicsit aggaszt az importált méz is.
Azt hol vizsgálják be ?
Argentínában, vagy "bocsánat" Szlovákiában ?
Tanúsítvánnyal szállítják ,
Vettek már le a polcról tanúsítvánnyal szállított import mézet a polcról !!
Odaadják ingyen a kereskedőnek, importőrnek , hogy vizsgálják be a telephelyükön ?

Játszunk el a gondolattal. Szüksége van a kereskedőnek a mézre, mivel köti a szerződés.
Esetleg a magyar méhész nem adja halasztott fizetéssel. elmegy felvásárolni Romániába
(volt rá példa )
Halasztott fizetéssel vásárolja fel ?

Kicsit hasonlít ez a méz ügy a cukor ügyhöz. Sehol nem ment fel a cukor ára ennyire csak Magyarországon. Valakik jól jártak vele.
A liszttel is ez a helyzet.
Következik a méz.
Van cukor "maffia", van liszt "maffia"
Következik a méz "maffia"

Nekem van egy érzésem, hogy valaki ( valakik ) szándékosan gerjeszti a feszültséget.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 15:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
Győző!

Herpai Zoli leírta, hogy akkreditált vizsgálathoz olyan mintavétel szükséges, mely megfelel az akkreditációban lefektetett szabályoknak...
Tudomásom szerint egyetlen kereskedő sem rendelkezik akkreditációval a vizsgálatokhoz, így részükről saját telephelyükön megkövetelni a mintavételt, érdekes lépésnek tűnik.

Szerintem nem találván helyes és "ütős" választ, most a termékpályán betöltött nélkülözhetetlen szerepüket igyekeznek hangsúlyozni, s a rájuk nehezedő nyomást imígyen kompenzálni.

Sajnos nincsenek illúzióim a méhésztársadalom szövetkezési hajlandóságának tekintetében, s amig lócitrom lesz, verebet is találhatunk rajta...
Nem hinném, hogy a kereskedők árualap híján ily tökösen nyilatkozgatnának, de a méhészek áruvisszatartási hajlandóságában sem reménykedek.

Üdv: Tomipapa

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 14:55 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 8549
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Toncsello írta:
A mintavétel 2 adagban készülne egy a kicsomagoló üzemnél másik a termelőnél ha valami gigser van akkor a másik mintát egy arra alkalmas helyen be lehessen vizsgáltatni.


Toni! Spanyol viasz! Egy ideje már így megy!

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 14:54 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 8549
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Herpai Zoltán írta:
Nekem az a legnagyobb problémám a magyar bio minősítéssel kapcsolatban, hogy a termék minőségét nem vizsgálják. Üdv.
Zoli


100%-ig egyetértünk!
Jó régen puffogok már ezen, de csak Bükk veszi időnként a lelkére, amúgy a kutyát nem érdekli!

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 12:17 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1241
Tartózkodási hely: Kaposvár
Idézet:
"Az adott körülmények között a Tagok úgy gondolják, hogy a Hatóságok által a Termékpálya szereplőivel szemben támasztott követelményeknek kizárólag csak úgy tudnak megfelelni, ha a Hatóság által alkalmazott, rendkívül alacsony határértékű bevizsgálások elvégzéséhez szükséges teljes körű mintavételezést a mézcsomagoló és forgalmazó cégek a saját telephelyükön végzik el, mivel ezen mintavételezés feltételei a Termelőknél nem biztosítottak.


Idézet:
Az adott körülmények között a Tagok úgy gondolják,


Én, meg úgy gondolom, hogy a kereskedő az én telephelyemen vegyen mintát a hordókból, majd én is veszek ellen mintát, amit aztán leplombálnak a hordókkal egyetembe a megfelelő eljárás szerint. Majd a mintákat elvíve és megvizsgálva az eredmények függvényében aztán, vagy elviszi, vagy nem. De a méz addig a telephelyemen marad! A másik pedig az előttem írtak arról, hogy mi van akkor , ha egy pozitív termék után nem mossák el a minta vételre szolgáló eszközt, s az az én mintámat is szennyezi? Na, erre várom az érdekeltek válaszát.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 12:08 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.04.24. 21:57
Hozzászólások: 755
Tartózkodási hely: Szolnok
Mi lenne ha speciális hordókban lehetne adni venni mézet.
Amit a mintavételezés után lezárnak hermetikusan és biztonságosan a termelőnél.
A mintavétel 2 adagban készülne egy a kicsomagoló üzemnél másik a termelőnél ha valami gigser van akkor a másik mintát egy arra alkalmas helyen be lehessen vizsgáltatni.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 12:05 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2725
Tartózkodási hely: Baja
Hát ezért is nem akartam soha nagy(obb) lenni. Velem ne cicizzenek. Mikor életem első 70 kilós :) méztermését eladtam "hozomra" a kereskedőnek, két hónapig vártam a pénzemre. Egy életre megtanultam a leckét.

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 11:53 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.02.08. 11:55
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Pest megye.
"Az adott körülmények között a Tagok úgy gondolják, hogy a Hatóságok által a Termékpálya szereplőivel szemben támasztott követelményeknek kizárólag csak úgy tudnak megfelelni, ha a Hatóság által alkalmazott, rendkívül alacsony határértékű bevizsgálások elvégzéséhez szükséges teljes körű mintavételezést a mézcsomagoló és forgalmazó cégek a saját telephelyükön végzik el, mivel ezen mintavételezés feltételei a Termelőknél nem biztosítottak.
A méz tulajdonjogának átruházása kizárólag a Hatóságok által előírt antibiotikum, szermaradvány tartalmak akkreditált laborok által hitelt érdemlően igazolt megfelelősége esetén történik meg.

A továbbiakban kizárólag ezen szigorú követelmények alapján bevizsgált mézek kerülnek megvásárlásra, felvásárlásra. "



Sziasztok .
Tehát ha elakarom adni a mézem , elviszi a kereskedő , és ő a telephelyén veszi a mintát amit bevizsgál.
-Mi a biztosíték , hogy az én mézemet vizsgálta-e be ?
-Vagy a spórolás érdekében több méhész hordóiból vett mintát vizsgálja be .
-Ha az előttem lévő mézéből vett mintavételezési eszköz nincs elmosva , és mondjuk az előzőé szennyezett volt .
-Várom a pénzt és helyette , egy csekk jön , hogy a mézem szennyezett volt , és megsemmisítették , itt a költségek összege .
-A kereskedő csődöt jelent , ki fizeti ki a mézet ?


Hát ha így marad , akkor én biztos külön kis tételekben adom le , mert így kisebb kár érhet , és nem érdekelve az , hogy nekik mennyi a bevizsgálási összeg .


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 10:19 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2203
Herpai Zoltán írta:
Nekem az a legnagyobb problémám a magyar bio minősítéssel kapcsolatban, hogy a termék minőségét nem vizsgálják. Üdv.
Zoli

Tökéletesen egyetértek. A legnagyobb képtelenség. Félő, ha vizsgáltatnák, akkor kiderülne, hogy nem is létezik.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 10:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
Litterae írta:
Zoli!

A labor normál munkarendjében mennyi időt vesz igénybe egy minta vizsgálata? Feltételezem, hogy sok minta vizsgálható párhuzamosan.


Litterae! Mézminták esetén 3 munkanap az alap vizsgálati határidőnk. Különösen a mézbotrányok során többször előfordult, hogy 1 napon belül küldtünk eredményt. Ezt azonban csak előzetes egyeztetés után tudjuk vállalni.
Üdv.
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.06. 10:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.23. 12:00
Hozzászólások: 79
Tartózkodási hely: Budapest
Zoltán! Ez még a büdös életben nem volt így! Sajnos!
Kivéve a bigyót! De ott sem igazán a minőséget fizették, hanem a certifikátot!
És a kettő nem mindig van összefüggésben. ;)[/quote]

Tükör! sajnos/szerencsére erről nekem nincs tapasztalatom. A biomézről való véleményeddel egyetértek. Nekem az a legnagyobb problémám a magyar bio minősítéssel kapcsolatban, hogy a termék minőségét nem vizsgálják. Üdv.
Zoli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.05. 20:53 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.05.06. 19:22
Hozzászólások: 756
Herpai Zoltán írta:
... A jegyzőkönyvön fel van tüntetve, hogy az eredmény csak a vizsgált mintára vonatkozik...

Zoli!

A labor normál munkarendjében mennyi időt vesz igénybe egy minta vizsgálata? Feltételezem, hogy sok minta vizsgálható párhuzamosan.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2011.03.05. 19:23 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 8549
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Herpai Zoltán írta:
és ha jó minőségű a méz, magasabb áron értékesíthető,
Üdv.
Zoli

Zoltán! Ez még a büdös életben nem volt így! Sajnos!
Kivéve a bigyót! De ott sem igazán a minőséget fizették, hanem a certifikátot!
És a kettő nem mindig van összefüggésben. ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 160 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.