MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

Méz laborvizsgálatok
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=324
Oldal: 3 / 4

Szerző:  tsanyi [ 2015.09.28. 21:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Hát ez nem laborvizsgálat de meglepő.
http://ripost.hu/cikk-hamis-vagy-igazi- ... ld-velunk/

Szerző:  cerana [ 2015.02.17. 11:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Köszönöm. Hát erre nem gondoltam, hogy kivonják az enzimet.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2015.02.17. 11:28 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

[quote="cerana"][/quote]

A rizs esetén igazad van, egyrészt használható a "régi" izocukor kimutatására alkalmazott módszer, másrészt a rizsből készült szirup tartalmaz még egy marker vegyületet, ami kifejezetten a rizsre jellemző.
A C3 (répacukor) szirup esetén is igazad - lenne, ha nem lenne olyan jövedelmező a méz hamisítása. A béta-fruktofuranozidáz jelenléte alapján történő kimutatás kb. 6 évvel ezelőtt volt "fenyegetés", azóta tudomásom szerint már megéri kiszűrni a szirupokból. Valamint ez az enzim csak a legolcsóbb és leghatékonyabb a szacharózt bontó enzimek közül, de pl. több glükozidáz enzim is képes bontani a szacharózt. Az LC-IRMS is csak egyéb vizsgálatokkal kombinálva ad megbízható eredményt. A 2 nagy brémai labor az utóbbi 4-5 évben több új vizsgálati eljárást is kidolgozott, hogy minél biztosabban ki tudják szűrni az esetleges hamisítást.

Szerző:  cerana [ 2015.02.13. 06:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

A méhek etetése topicban ismét előkerült ez a téma. Én a dologban azt nem értem, hogy miért nem lehet kimutatni a C3 növényből származó cukrot. Milyen lehetőúségek vannak ?
1.Rizs: ízlelés alapján a rizs nem édes. tehát szacharózt nem tartalmaz a méhek számára kívánatos mennyiségben. Akkor a keményítő van átalakítva. Ebben az esetben elegendő az izocukor esetében alkalmazott módszer: mondjuk oligoszacharidok, de inkább az izomaltóz kimutatása.
2.: C3 szacharóz tartalmú szirup. Nem tudom van-e ilyen, de tételezzük fel, hogy igen. Ekkor az LC IRMS melett a béta frukto-furazonidázt keressük, amelyik különbözik a méhek invertáz enzimjétől.

Szerző:  cerana [ 2015.01.01. 19:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Köszönöm ezt a szakszerű moderátori beavatkozást. Itt minden bizonnyal megtalálja az illetékes.

Szerző:  cerana [ 2015.01.01. 13:15 ]
Hozzászólás témája:  Re: OMME hírek

TakacsFerenc írta:
Európában is megjelent a mézhamisítás (C3 eredetű cukorszirupot kevernek az exportőrök a mézhez, aminek a kimutatására nincs egzakt laborvizsgálati módszer).

Feri!
lehetne erről bővebbet is megtudni ? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy mi a kiinduló alapja egy ilyen cukornak: keményítő, glükóz, szacharóz ?

Ilyen egyszerű ez. ;)
Itt is kell feltenni a kérdést!
Moderátor

Szerző:  zsirosmeheszet [ 2014.12.28. 12:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2 ... .28-ig.pdf

Szerző:  Propolisz [ 2013.11.01. 12:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

gorogandras írta:
...a propoliszba vegyszer van!!! a vegyszer neve: DDT !!!! Húúúúú hát ezt meg honanvették a szegény méhecskék-már ötven éve nem használnak DDT-t. Üdv-a "Klubban mindenkinek!

A 22. oldalon megtalálod, honnan lehet DDT a kaptárban:
http://www.omme.hu/portal/download/2013 ... toring.pdf
Nemzetközi együttműködés: magyar műlép, távolkeleti viaszból (meg paraffinból).... :shock:

Szerző:  kopaszkutya [ 2013.11.01. 11:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Kicsit Zavaros amit írsz, de ha jól értelmezem, szeretnéd megtudni, mi van a mézedben? Szerintem ennél mi sem egyszerűbb: Beviszed a mézed a laborba, megmondod mire szeretnéd vizsgáltatni, kicsengeted a vizsgálatok árát, (lehet több százezer, attól függően hogy mit akarsz megtudni) és boldogan nézegetheted a hivatalos jegyzőkönyvet.
A felvásárlót egy dolog érdekli, tovább tudja-e adni a tőled megvett mézet, vagy nem? Ha megfelelt, és kifizette, kit érdekel, hogy hol dolgozott előtte? Vagy mibe viszi el a mintát?

Szerző:  gorogandras [ 2013.11.01. 10:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Mézöntő írta:
Üdvözlök Mindenkit!
Méhészek, senki nem áll ki az Apimondia elnöke mellett?
Én igen !
A több évtizedes tapasztalatom sajnos az ő állítását bizonyítja.
(Bővebben is visszatérek rá, de most máshol a helyem)

Görög András irja Mézöntőnek az elnökúrnak igaza van!Aki nem mellete áll az a csaló!felvásárlókkal és "laborukkal"van.

Szerző:  gorogandras [ 2013.11.01. 10:28 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

A kérdés a "labor" Miért nem mutatják meg a méhésznek az eredményt soha csak közlik telefonon hogy nem jó a méze-miért nem lehet jelen a vizsgálatnál-miért nem szabájszerű a minta vétel(mert itt is vannnak szabályok)-miért nem hivatalos az egész-miért nincs hivatalos papir kiadva az egész játékról-a mintát veszi ! olyan valaki aki tegnap még "cégnél" dolgozott valamit-most felvásárló-a hivatalos mita vételről annyit tud hogy beföttes üvegbe kell rakni valamit elviszi a "mintát" VALAHOVA ! miért nem tudhatja a méhész a PONTOS CIMET!Miért nem tudhat az a szegény méhész semmit ezzel kapcsolatban. 1974 óta nézegetem azt hogy mi van a kaptárakban-na ezóta én még nem találkoztam olyan "mintással" vagy "laborossal" Aki ! Büntető jogi felelösséget válal-"tehát hivatalos" ha perre kerül a sor /mert mérne kerülhetne/ Válasz! Azért mert nincs is ilyen. Hanem az van-amit nem én a szegény méhész mond-hanem akit Kineveztek Apimondia elnöknek. Aki ennek az embernek sem hisz az "mennyen" templomba. Ui.A méhészeknek nem is volna szabad olyan "felvásárlóval" szóba álni aki "mintát akar venni" csak ugy bevágódik mint a "féltégla" és "lefölözi" a hasznot mindenféle süket duma kiséretében-miért- miért nincs válasz a sok miért-re miért nincs külföldön labor cirkusz? Még egykis utó irat a legulyab trükk!Vigyázzzz méhész!!! a propoliszt is "mintázzák"-azután a tikkos!laborból közlik TELEFONON ! (amit Te fizetsz Méhész) mert Te vagy a hivó-nem Ő hiv-hogy a propoliszba vegyszer van!!! a vegyszer neve: DDT !!!! Húúúúú hát ezt meg honanvették a szegény méhecskék-már ötven éve nem használnak DDT-t. Üdv-a "Klubban mindenkinek!

Szerző:  Energy [ 2013.05.30. 18:53 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Köszönöm a válaszod.

Üdv,
Energy

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2013.05.26. 20:14 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Energy írta:
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi méz szükséges ahhoz, hogy a laborvizsgálatokat el tudják végezni.
Energy


Elnézést a késői válaszért.
Létezik magyar szabvány a méz mintavételezésére, de az szabványos mintavevő eszközzel történő mintázásra vonatkozik. A hordókból kivett mintarészeket homogenizálni kell, ebből kell a laborba küldeni annyi mintát, hogy a vizsgálat kivitelezhető legyen, és a labor is el tudjon tenni magának annyit, hogy ha reklamációra kerül sor a vizsgálatokkal kapcsolatban, akkor legyen neki is ellenmintája. A Wesslingben végzett vizsgálatok elvégzéséhez negyed kiló méz bőségesen elegendő. Azt, hogy a felvásárló miért akar nagyobb mennyiségű mintát elvinni nem tudom, több oka lehet, neki is kell ellenminta, több laborba el akarja küldeni, stb. Ezt tőle kellene megkérdezni. 3 hordóból 1 kg méz azért szerintem is sok.

Szerző:  szaboattila [ 2013.05.16. 16:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Hát a mintavételnek épp az a lényege hogy egyet elvisz egy nálad marad.

Érdekes egy cég lehet :)

Szerző:  Energy [ 2013.05.16. 15:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Nekem azért fura ez a fél kiló, mert tavaly egy másik felvásárló jött mintázni és azok 5 hordóból vittek kb. 1/4kg mézet. Minden hordóba lenyomtak egy botot fenékig majd kb. hordónként egy-két evőkanálnyi mézet lehúztak a botról. Ami nálam maradt minta az is csak ennyi volt.

A másik ami fura, hogy ezt az 1kg-ot mind elviné, tehát nálam nem marad minta. Addig csak tárolnák amíg úgy nem döntök, hogy náluk adom le a mézet. Ha náluk adom le akkor vizsgálnák be.

Szerző:  szaboattila [ 2013.05.16. 14:51 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

szia,

pedig ez igy volt már 1988-ban is mikor a Hungaronektártól átszegődtünk a Tszkerhez. 0,5-0,5kg hordónként.Méz árának a fele kifizetve kp-ban rögtön, utána meg a laboreredménytől függően(I-II.o.akác,akácjellegű,stb) a maradék kb 1hónap múlva.

A fedelezésben több méz marad mint az a 2x0,5kg.Na meg a saját 0,5kg mintát a vizsgálat után beleöntöd,szóval csak 0,5kg-ot "buksz".

Szerző:  Energy [ 2013.05.16. 14:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi méz szükséges ahhoz, hogy a laborvizsgálatokat el tudják végezni. Próbáltam utánakeresni, hogy van e arra valamilyen szabály, törvény, hogy mennyi mézet kell tartalmaznia a leadott mintának, de ezt sehol nem találtam.
Azért kérdezem ezt, mert ma jönne mintát venni a felvásárló, és másfél hordó mézből 1Kg (fél-fél Kg hordónként) mintát kellene adnom.
Kicsit soknak tartom ezt a mennyiséget (nem is kicsit...).

Üdv,
Energy

Szerző:  Arisztaiosz [ 2013.04.18. 10:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Senki nem az Elnök Urat támadta, mindössze a fejtegetésében feszülő ellentmondásokat, csúsztatásokat és tévesztéseket igyekeztünk felemlíteni.

Azok pedig tények, nem emóciókon alapuló ráérzések.

Emocionálisan nagyon rokonszenves e fórumon Gilles Ratia, hiszen MOTOROS világjáró!!! Ráadásul Magyarországon is vannak barátai: a Bross házaspár...

Viszont okfejtése ettől még nem lesz releváns...

Szerző:  Mézöntő [ 2013.04.18. 08:32 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Üdvözlök Mindenkit!
Méhészek, senki nem áll ki az Apimondia elnöke mellett?
Én igen !
A több évtizedes tapasztalatom sajnos az ő állítását bizonyítja.
(Bővebben is visszatérek rá, de most máshol a helyem)

Szerző:  Arisztaiosz [ 2013.04.17. 18:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Nos, Ő az Apimondia-elnök....
Csatolmány:
Gilles Ratia.jpg


Gondolom, így könnyebb felismerni.

Egyébként idén a magyarországi látogatásán volt Gödöllőn is.
http://szie.hu/meheszeti-vilagszervezet-elnoke-godollon

S ha valaki mélyebben el kíván mélyedni a tevékenységének tanulmányozásában:
http://www.worldbees.com/en/index.htm

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2013.04.17. 16:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Köszönöm a rövid tájékoztatást, ha ő az akire gondolok, akkor ezeket a logikai bakugrásokat a kínai apiterápiás konferencián is elkövette, plenáris előadáson, úgy tűnik nem változott a mondanivalója, és nem is magyar specifikus. Valahogy megszerzem a cikket, hogy bizonyosságot szerezzek feltételezésemről.

Szerző:  Arisztaiosz [ 2013.04.16. 11:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Sajnos nem tudom beszkennelni, de a laborokat érintő megjegyzés nem egészen "gorogandrasosan" hangzott el....

Idézem: "Mi a harmadik legfontosabb probléma?
-Az egyre szigorodó előírások, jogszabályok, amelyek a mézre, mint élelmiszerre vonatkoznak. Régebben elég volt a méz ízét, víztartalmát fruktóz-glükóz arányát, színét, diasztáz-tartalmát megnézni, és máris lehetett az áráról beszélni. Manapság semmi sem elég ahhoz, hogy a laborok jól járjanak, legyen elég munkájuk és a mézfelvásárlóknak pedig legyen alkupozíciójuk ahhoz, hogy lejjebb nyomják az árakat. Méhészkedésünk során használt állategészségügyi szerek maradékait, a növényvédelem és egyéb állattenyésztési ágazatok okozta környezeti szennyeződések kaptárba jutását, a botulizmusért felelős baktériumot, az engedélyezett és tiltott antibiotikumokat, alkaloidákat, génmódosított virágporokat, mind-mind vizsgálják mézünkben. Vizsgálják olyan korban, amikor tudjuk, hogy a reggeli tejes ital, vagy a sajtok egy része nem tejből készül, amikor tudjuk, hogy a húskészítmények súlyának mindösszesen 1/5-e a hús, a többi adalékanyag és még sorolhatnánk. Lassan eljutunk oda, hogy a világon megtermelt 1,5 millió tonna mézet mind megsemmisíti a hatóság, mert a jogalkotók képzeletében kialakult "méz-kép" a valóságban nem létezik. Élelmiszer-biztonsági szempontból pedig elveszített a Föld 1,5 millió tonna egészséges táplálékot. Mert ha a mai előírások szerint nem egészséges a már szinte nanotechnológiával vizsgált mézünk, akkor levegőt se vegyünk..."

Nos írja mindezt azon fejezet után, ahol az ágazat második legnagyobb problémájaként a mézhamisítást említi...

Aztán végül még egy gyöngyszem:
"....Szükségét látom, hogy mihamarabb kidolgozásra kerüljön egy etikai kódex a méhészek, laboratóriumok, felvásárlók, kereskedők és a fogyasztók között. A mézlaborok és a mézkereskedők közti érdekösszefonódást mielőbb fel kell számolni...."

Nagyjából ennyi volt a laborokról. Nem kommentálnám, de ha eddig ikonként néztem volna fel az Apimondia-elnökre, akkor ezt a hozzáállásomat e cikk révén sikerrel képes volt megváltoztatni. És még mi panaszkodunk a hazai Egyesületünkre és vezetőinkre... Mi lehet a kifogásunk a "szógákkal" szemben, ha az "úr" sem különb, ha a világszervezet elnöke csak ennyire képes...
A cikket természetesen érdemes elolvasni, ha másért nem, azért, mert az irreleváns érvelési technikának valódi "állatorvosi lova" ez az interjú-részlet, amit Bross Péter tolmácsolásában megismerhettünk...

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2013.04.16. 09:44 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Szíve joga bárkinek ilyet állítani, de az Apimondia elnökétől "kissé" felelőtlen kijelentésnek tartom. Nem gondolom, hogy bármit hozzá kellene fűznöm, aki ismeri egy akkreditált laboratóriumra vonatkozó előírásokat, az tudja, hogy az állítás híján van a valóságalapnak, amire támaszkodnia illenék. De mivel viszonylag kevesen ismerik ezeket az előírásokat, valószínűleg ez olyan állítás amin sokan fogják rágóizmaikat tornáztatni ha szóba kerül a "labor".
Ha valaki elküldené azt a cikket, azért megköszönném.

Szerző:  gorogandras [ 2013.04.13. 19:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Az Apimondia elnoke erdekes dolgokat mondott a "labor" nevu csalo valalkozasokrol" a mehesz ujsag aprilisi szamaba-"osszejatszanak a felvasarlokkal-felvasarlasi ar csokkentese celjabol ! Apimondia Elnoke mondta ! A mehesz egyik nagy ellensege a labor. Bummm!

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2013.03.29. 08:46 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Igen, de mint szinte minden - médiában megjelent - hír, ez is torzít. Illetve annyiban nem, hogy leírják, C4 növényből származó cukorral. Nem az "univerzális" mézhamisítást lehet vele lefülelni, hanem csak a kukoricasziruppal vagy nádcukorral történőket. Jó lehetőségnek gondolom, de azt azért szeretném megélni, hogy egy ilyen berendezés használatát engedélyezzék mondjuk egy felvásárlónak...

Szerző:  minfoka [ 2013.03.14. 11:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

http://www.origo.hu/idojaras/20130314-u ... tatas.html


Hmmm. Érdekes!

Szerző:  gyuszek1977 [ 2012.02.19. 21:41 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy okozhat -e gondot méz eladásakor, ha a méhek itatójába alkalmanként feloldok valamilyen ásványi anyag kiegészítő tablettát. Olyasmire gondolok, amit embereknek, vagy háziállatoknak terveztek eredetileg. Csak azért gondoltam erre, mert tudvalevő, hogy a műtrágyázás miatt a növény sem tud annyiféle nyomelemet felvenni a földből, ami szükséges lenne a méhek immunrendszerének maximális működéséhez.

Szerző:  cerana [ 2011.08.26. 12:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoli !
A méhek etetése topicban felmerült, hogy tűző napon több napig álló cukorszirupban keletkezhet-e HMF. Ahogy én néztem, az inkább csak fruktózból keletkezhet. Előfordul-e szacharózoldatban szabad fruktóz ?

Szerző:  Atis [ 2011.08.15. 21:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoltán írta:
Csak egy megbízhatót ismerek, az a stabil szénizotóp-arány mérés. Sajnos nem kivitelezhető konyhai eszközökkel, a szükséges mérőműszer 80-100 milla.


Hm. Háát az idei költségvetésből erre már nem futja 8-)
Valami olyan viszont rémlik, hogy a répacukorban van valami olyan technológiai szennyezés (talán mész?), ami a nádcukorban nincs. És ez mintha egyszerűen kimutatható lenne. Csak azt nem tudom, hogy ez a különbség igaz-e akkor ha itthon finomítják. Meg azt sem találom, hogy pontosan hogy is mint is volt ez.
Erről nem tudsz valamit?

Szerző:  Atis [ 2011.08.15. 21:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

cerana írta:
Atis írta:
Nem tudom azt elképzelni, hogy a méh, amikor felszívta a nektár (cukor) oldatot, akkor vegyelemzést tartana, hogy na ebben milyen lebontandó anyag van, és aszerint specifikusan ad hozzá mirigyváladékot.

Én sem erre akartam utalni. Hanem arra amit Zoli írt, hogy a töménység miatt kevesebb enzim kerül hozzá. Utána olvastam a naplóban a vége felé az 1:1-es szirupról átálltam 3:5-re (3 víz 5 cukor) Lehet, hogy ezért kötött bele gyorsan a sejtekbe. Volt olyan, hogy a fedetlen sejt is bekristályosodott. Tavasszal kénytele voltam kimosni a sejtekből azt ami nem potyogott ki :)

Szerző:  tsanyi [ 2011.08.15. 15:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoltán írta:
cerana írta:
Atis írta:
....Nem értek a méhészkedéshez, de a virág nektárja nem szokott 50% töménységű lenni, max. 15-ről tudok.......

20-50% az okos könyvek szerint.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2011.08.15. 14:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

cerana írta:

Amire én alapozom az elképzelésem az az, hogy a méz ozmotikus tulajdonságainál fogva alkalmatlan arra, hogy benne baktériumok, gombák szaporodjanak el. Így verseny sincs a lebontó enzim reakciógyorsaságát illetően (elvileg az alfa glikozidázok is képesek bontani a béta kötésű szacharózt, csak valószínűleg lassabban- legalábbis olvastam ilyent is.) Tehát az enzimnek van ideje bontogatni a szacharózt, nem használódik el, így ugyanaz az enzim több hét alatt képes lehet teljesen lebontani. Talán ezért sem volt feltétlenül evolúciós kényszer az enzim túladagolás kialakulása.



Az első résszel egyetértek, legnagyobb mennyiségben a méhek enzimjei vannak jelen, kompetitív/paralel reakció lehetősége elhanyagolható. De mivel a hidrolízishez víz is kell, (1 molekula szacharóz bomlásához 1 molekula víz) ezért a nedvességtartalom csökkenésével a hidrolitikus reakció sebessége is csökken. Valamint az enzim azért idővel "elhasználódik" ezért is jellemző a méz korára/hőkezelésére a diasztáz aktivitás. Persze természetesen belátom, és olvastam is, hogy a cukoretetéses "mézben" lebomlik a szacharóz, ha elég sokat (néhány hónap) várnak vele, legalábbis a megengedett érték alá csökken. A szacharóz mennyiségének csökkenése egyébként a természetes mézeknél is kimérhető néhány hónapos tárolás során.

Szerző:  cerana [ 2011.08.15. 13:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoltán írta:
a virág nektárja nem szokott 50% töménységű lenni, max. 15-ről tudok. Ahhoz, hogy elérjék a mézre jellemző 80%-ot, a nektárt többször kell felszívni, sűríteni, azaz szerintem több enzim keveredhet hozzá, mint egy eleve 50%-os sziruphoz. Valamint a cukoretetéses "mézben" elég sok szacharózt (20-30%) lehet mérni pörgetés után, ami a mézre azért nem jellemző.

Alapvetően a méhek a nektárt kiteregetik, és szárnyukat használva légáramot keltve szellőztetik. Amikor összepakolják, akkor nyilván felszívják. De, hogy közben "forgatják-e" (a szénakészítéshez hasonlóan), azt nem tudom.
Amire én alapozom az elképzelésem az az, hogy a méz ozmotikus tulajdonságainál fogva alkalmatlan arra, hogy benne baktériumok, gombák szaporodjanak el. Így verseny sincs a lebontó enzim reakciógyorsaságát illetően (elvileg az alfa glikozidázok is képesek bontani a béta kötésű szacharózt, csak valószínűleg lassabban- legalábbis olvastam ilyent is.) Tehát az enzimnek van ideje bontogatni a szacharózt, nem használódik el, így ugyanaz az enzim több hét alatt képes lehet teljesen lebontani. Talán ezért sem volt feltétlenül evolúciós kényszer az enzim túladagolás kialakulása.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2011.08.15. 09:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

cerana írta:
Atis írta:
Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

Én azt gondolom, hogy ez egy eleve téves gondolat. Persze szigorúan csak magánvélemény, vagyis lehet, hogy én tévedek: a méh kiszívja a nektárt, hozzákeveri a mirigyváladékot, és az abban lévő enzimek bontják el az összetett cukrokat. Ugyanez történik a cukorsziruppal is. Nem tudom azt elképzelni, hogy a méh, amikor felszívta a nektár (cukor) oldatot, akkor vegyelemzést tartana, hogy na ebben milyen lebontandó anyag van, és aszerint specifikusan ad hozzá mirigyváladékot. Tehát szerintem többszöri emésztőenzim hozzáadás (invertálgatás), legfeljebb akkor következhetne be, ha a víztartalom miatt többször kellene teregetni a készülőfélben levő mézet, mert akkor látom esélyét annak, hogy emésztőenzimet adagoljanak hozzá (amikor felszívják). Ebből következik, hogy a cukor invertálása sem megerőltetőbb a méhnek, mint a nektár feldolgozása.

Nem értek a méhészkedéshez, de a virág nektárja nem szokott 50% töménységű lenni, max. 15-ről tudok. Ahhoz, hogy elérjék a mézre jellemző 80%-ot, a nektárt többször kell felszívni, sűríteni, azaz szerintem több enzim keveredhet hozzá, mint egy eleve 50%-os sziruphoz. Valamint a cukoretetéses "mézben" elég sok szacharózt (20-30%) lehet mérni pörgetés után, ami a mézre azért nem jellemző.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2011.08.15. 08:58 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Atis írta:
Zoli, nincs valami akárcsak támpontnak való módszer, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a répa- és a nádcukrot. Valami egyszerű lenne a tuti, de ha van bonyolult az is érdekelne, max. nem tudom használni :)


Szia Atis!
Csak egy megbízhatót ismerek, az a stabil szénizotóp-arány mérés. Sajnos nem kivitelezhető konyhai eszközökkel, a szükséges mérőműszer 80-100 milla.
Az a baj, hogy a répa és a nádcukor kémiailag teljesen azonos vegyület. Annyi a különbség köztük, hogy az egyik C3-as növényből származik (répacukor) a másik C4-esből (nádcukor). A kettő között pedig csak a szénizotóp-arányban van eltérés. Egyik legrégebbi mézhamisítás kimutatási eljárásnak is azért ez a címe: "Determination of corn and cane sugar in honey..." mert a cukornádat és a kukoricát meg tudja különböztetni a méztől, de a kettőt egymástól nem. Ezért is szokták összefoglalóan "C4 plant sugar"-nak nevezni, azaz C4-es növényből származó cukornak. Ez lehet nádcukor, vagy kukoricaszirup is.
Úgy tudom, egyébként más vámtarifaszámot kell kapnia a nádcukornak, de papírra bármit lehet írni...

Szerző:  cerana [ 2011.08.15. 07:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Atis írta:
Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

Én azt gondolom, hogy ez egy eleve téves gondolat. Persze szigorúan csak magánvélemény, vagyis lehet, hogy én tévedek: a méh kiszívja a nektárt, hozzákeveri a mirigyváladékot, és az abban lévő enzimek bontják el az összetett cukrokat. Ugyanez történik a cukorsziruppal is. Nem tudom azt elképzelni, hogy a méh, amikor felszívta a nektár (cukor) oldatot, akkor vegyelemzést tartana, hogy na ebben milyen lebontandó anyag van, és aszerint specifikusan ad hozzá mirigyváladékot. Tehát szerintem többszöri emésztőenzim hozzáadás (invertálgatás), legfeljebb akkor következhetne be, ha a víztartalom miatt többször kellene teregetni a készülőfélben levő mézet, mert akkor látom esélyét annak, hogy emésztőenzimet adagoljanak hozzá (amikor felszívják). Ebből következik, hogy a cukor invertálása sem megerőltetőbb a méhnek, mint a nektár feldolgozása.

Szerző:  Atis [ 2011.08.14. 21:46 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Zoli, nincs valami akárcsak támpontnak való módszer, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a répa- és a nádcukrot. Valami egyszerű lenne a tuti, de ha van bonyolult az is érdekelne, max. nem tudom használni :)

Szerző:  Atis [ 2011.08.14. 21:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Én tavaly előtt csináltam azt, hogy egy kisebb családnak ami külön telephelyen volt augusztus elejétől folyamatosan nyomtam az 1:1-es szirupot. Kaptak így vagy 30 kg cukrot. És természetesen kéthetente egy műlépes fiókot. A cél a szűz mézterek építtetése volt. És bizony mire elkezdtem kipörgetni a frissen kiépített kereteket, sok sejtbe bele volt kötve a "méz". Ami kijött az víztiszta és cukorszirup ízű volt. Vagyis biztosan tiszta cukorméz volt. Tehát a dolog nem olyan egyszerű. Mondjuk az tény, hogy nem nagyon volt idejük sokat invertálgatni.

Szerző:  cerana [ 2011.08.14. 19:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoltán írta:
Arról sajnos nincs tapasztalatom, hogy ha szacharózt etetnek méhekkel és a méhek által így elraktározott anyagot kipörgetik, az milyen gyorsan/lassan kristályosodik.

Kipörgetni én sem szoktam, de tavasszal az előző év őszén beetetett szacharóz ( ami már nem szacharóz) folyékony, nem kristályos. Szemben a napraforgóval, ami bekötött. Viszont a beoldott, de megmaradt szacharóz oldat sem kristályosodik . A repce pergetés után néhány napon belül kristályosodik, de a lefedett repcemézet 1-2 hét után még lehet pergetni. Aztán az is kristályosodik a sejtben. Mindenesetre köszönöm a kimerító választ.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2011.08.14. 12:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

cerana írta:
marka írta:
Másik kérdés: hogyan lehetséges F/G 1,1 2 év után sem kristályosodik?????

Hát ezen én is sokat gondolkodtam. Nem vagyok szakértő a témában ezért hoztam át ide az aktuális cukorár topicból, hátha itt Herpai Zoli rátalál. Amit én gondolok róla: az akác késői kristályosodásában döntő szerepe van a magas fruktóz tartalomnak a glükózhoz képest (1,5 F/G). Viszont a cukorszirupot a méhek alapvetóen egy-egy arányú F/G-vé alakítják, mégsem hajlamos kristályosodni. Annak nem tudom, van e szerepe, hogy a cukorszörp maga nem túltelített oldat, vagyis víz hozzáadásával, és nem annak elpárologtatásával készül. Viszont a méhek ezt is besűrítik, tehát túltelített lesz ez is. A megmaradó szacharóz szintén kristályosodásra hajlamos, tehát az sem lehet a magyarázat. Én is várom Herpai Zoli magyarázatát.


Tiszteletem Minden Fórumozónak!

Az oldott anyagok kristályosodásra való hajlamát több tényező befolyásolja. Méhészeti/mézes vonatkozásában a laborosok 95%-ban a többek által is leírt tapasztalatot szokták kiemelni, hogy a fruktóz nehezen, a glükóz viszont könnyen kristályosodik túltelített oldatból, ezért e kettő aránya határozza meg, milyen gyorsan kristályosodik a méz. Az esetek 95%-ában ennyi elég is, kár túlbonyolítani a dolgot, mert könnyen előfordulhat, hogy egy részletesebb eszmefuttatás után az olvasóban/hallgatóban nem ragadnak meg a lényeges információk, viszont nénány jelentéktelenebb részletnek túl nagy fontosságot tulajdonítanak. A mézben természetesen egyéb cukrok is előfordulnak, ezeknek is különböző a hajlamuk a kristályosodásra, ezek is befolyásolhatják (és befolyásolják is) a méz tulajdonságait, csak magyar viszonyok között kevéssé kell velük számolni. De példának okáért az igazi édesharmat mézek szintén nem kristályosodnak, pedig F/G arányuk messze van az 1,5-től. Ezekben viszont a többi, nektár mézhez képest sokkal több az összetett cukor, maltóz, maltotrióz, stb. Ezek már viszonylag kis mennyiségben is "gátolják" a mézben lévő többi cukor kristályosodását. Bizonyára vannak a fórumozók között olyanok, akik emlékeznek a '90-es évek végén mézhamisításra használt szabadegyházi, kukoricakeményítőből készült izocukorra. Például az izomix F-40 kevesebb fruktózt tartalmaz mint glükózt, viszont több év alatt sem kristályosodott ki. Mindez azért, mert gyártása során viszonylag magas maltóz tartalmat hagytak, pontosan azért, mert az élelmiszeriparban sokkal könnyebben kezelhető a folyékony termék, mint a kristályos. Ezért is szorította ki sok helyről a kristálycukrot. Meg azért, mert sokkal olcsóbb volt. Viszont mielőtt bárki ötletet merítene használatához, felhívom a figyelmet, hogy mézben való kimutatása viszonylag egyszerű, használata még etetéshez sem javasolt!
A (kristálycukor)szirup kristályosodásáról. Most néztem meg a Wikipédián, hogy a szacharóz oldhatósága 211,5g/100ml víz, azaz 67,9%-os oldatot lehet belőle készíteni 20 C-on. Melegítve természetesen töményebbet, akár 80%-os oldatot is. Viszont ha ez lehűl 20 C-ra, nem biztos, hogy azonnal ki is válik belőle a többlet cukor, azaz túltelített marad. A cukrok kristályosodásra való hajlama eléggé viszonylagos dolog, leginkább csak egymással szemben értelmezhető/viszonyítható. (A timsóhoz képest például mindegyik cukor nagyon lassan kristályosodik.)
Ha egy vizes cukor oldatból valamilyen módon eltávolítjuk a vizet, mindenképpen először túltelített oldatot kapunk, a kristályosodás csak később indul meg. Arról sajnos nincs tapasztalatom, hogy ha szacharózt etetnek méhekkel és a méhek által így elraktározott anyagot kipörgetok, az milyen gyosan/lassan kristályosodik.
Maga a kristályosodás két fő lépésből áll, ezek:
1. kristálygócok képződnek
2. a meglévő kristálygócokon kövekednek a kristályok
Szerencsére a mézek között is találunk mindkettőre látványos példát. Azon mézeknél, ahol a gócképződés sebessége nagy nagyon sok, aró kristály keletkezik, mikrokristályos szerkezetű lesz, ilyen pl. a repceméz. Eben az esetben a kristályoknak nincs ideje megnőni, mert a gyors gócképződés miatt elfogy az oldatból az oldott cukor.
Ahol viszont kicsi a gócképződés sebessége, a létrejövő kristálygócoknak van ideje megnőni, a méz sokkal durvább kristályokból fog állni, ilyen pl. a napraforgó méz. Ennél lehet jól megfigyelni egyébként, hogy a viszonylag kevés kristály összegíűlik az üveg alján, szép lasan elkezd növögetni, és kiszorítja magából a vizet, az üveg tetején híg mézoldatunk lesz. A repceméznél viszont a méz teljes térfogatában jelennek meg az apró kristlygócok, így az egész, szinte egyszerre "beköt", a víznek nincs lehetősége kiválni.
Röviden ennyi a kristályosodásról.
Ha vannak még nyitott kérdések, szívesen válaszolok.
Más:
A tsanyi által belinkelt labovizsgálatok.hu honlapon lévő dolgok nagyrészt helytállóak. Szerkesztője nálam volt diákmunkás egy ideig. és beleesett abba a hibába, hogy a mi gyakorlatunkat általánosította. pl. a HMF meghatározásnál a fotometriás módszerek igenis jelentősek, különösen egy mézfeldolgozó üzem napi rutinjában, mi azért nem alkalmaztuk, őket, mert az egyikhez sok emberi munkaráfordítás szükséges, a másiknál emellett még igen mérgező vegyszerekkel is kellett volna dolgozni.
Üdvözlettel:
Herpai Zoltán

Szerző:  cerana [ 2011.08.13. 18:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

marka írta:
Másik kérdés: hogyan lehetséges F/G 1,1 2 év után sem kristályosodik?????

Hát ezen én is sokat gondolkodtam. Nem vagyok szakértő a témában ezért hoztam át ide az aktuális cukorár topicból, hátha itt Herpai Zoli rátalál. Amit én gondolok róla: az akác késői kristályosodásában döntő szerepe van a magas fruktóz tartalomnak a glükózhoz képest (1,5 F/G). Viszont a cukorszirupot a méhek alapvetóen egy-egy arányú F/G-vé alakítják, mégsem hajlamos kristályosodni. Annak nem tudom, van e szerepe, hogy a cukorszörp maga nem túltelített oldat, vagyis víz hozzáadásával, és nem annak elpárologtatásával készül. Viszont a méhek ezt is besűrítik, tehát túltelített lesz ez is. A megmaradó szacharóz szintén kristályosodásra hajlamos, tehát az sem lehet a magyarázat. Én is várom Herpai Zoli magyarázatát.

Szerző:  tsanyi [ 2011.08.06. 11:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

jakabjozsef90 írta:
Bocsi nem a témához vág de a labor hogyan tudja azt hogy ha valaki felcukrozott mézt ad le vagy hoz be az országba.

http://laborvizsgalatok.hu/hasznos.html
részletesebben: http://jomagyararu.hu/magyar-elelmiszer ... -modszerei

Szerző:  jakabjozsef90 [ 2011.08.06. 10:28 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Bocsi nem a témához vág de a labor hogyan tudja azt hogy ha valaki felcukrozott mézt ad le vagy hoz be az országba.

Szerző:  bükk [ 2011.03.10. 19:40 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

tsanyi írta:
A bio élelmiszer bizalmi kérdés, leginkább csak az.
Bekattant krajnai bécsi biopiacról írt régi hsz-e, illetve amit az ember itt ott lát.......
Van aki csak a környezeti terhelésben lát problémát, tiltott módszereket csak a többi méhészről feltételez .....

Részemről az a biztos amit kipróbáltam .... ezért maximálisan Zolival értek egyet.


A bio piacnak is két szegmense van,az egyik a közvetlen üvegezett értékesítés.
Amit ezzel kapcsolatban írtatok jogos,vannak akik kihasználják a hazai joghézagokat és az ellenőrzés hiányát.
A hazai biotermelés(120e.hektár)döntő hányada az EU piacara megy.(én sem piacozok)
Ezeket vizsgálják,nem gondolom hogy a német/svájci kereskedő csak úgy 10-30% felárat ad,ha megvette utána a termékfelelősség az övé lesz.
Néhány éve 1 búza szállítmányban tiltott szermaradványt találtak,később kiderült a korábban is búzához használt vagont nem takarították ki mondván úgyis búza lesz benne.Kimutatták.
A felvásárlótól mindig új,esetleg lépesmézhez használt a szabványnak megfelelő mézes hordót kapok.

Sanyi,hogy ki miben hisz,vagy kivel ért egyet mondhatni magánügy.
Szermaradványok vagy méhbetegségek esetén kutatóintézetek számszaki vizsgálati eredményeit tartom iránymutatónak.
Tolómérővel nem lehet DNS vizsgálatokat végezni,mint ahogy csupán érzésre vagy ízlelésre sem élelmiszereket minősíteni.....

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2011.03.10. 08:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

bükk írta:
Herpai Zoltán!

A BIO az átlagfogyasztónak alapvetően vegyszermentes élelmiszerről szól.
A Biokontroll az egységes EU bio termelési feltételrendszeren kívül 4 féle (pld Bio Suisse,Naturland)más megfelelésre szükséges ellenőrzéseket is tud végezni.
Ezek nyilvánvalóan más vizsgálatokat is megkövetelnek,viszont ehhez más fogyasztói árszint is kapcsolódik.
Az EU,ill. ennek megfelelően a magyar előírások +évközi vagy egyéb laborvizsgálatokat nem írnak elő.



Azt hiszem félreérthető volt a témával kapcsolatos hozzászólásom, ezért elnézést kérek, azt hiszem látom az okát. Gondolom, a fórumozók nagy része termelő, és a bio élelmiszert a termelési oldalról közelíti meg. Tomipapával egyetértve minden tiszteletem azoké, akik hajlandók és képesek magukra venni a biogazdálkodás nehézségeit, és ezt tisztességesen művelik. Véletlenül sem szeretnék a vizsgálatok emlegetésével még több terhet róni rájuk. Én a termék oldaláról közelítettem a témát, azért írtam, amit írtam, mert nem látom garantáltnak, hogy az áruházak polcairól levehető bio élelmiszerek valóban bio minőségűek. Már csak azért sem, mert volt "szerencsém" találkozni bio mézzel, mely igen nagy mennyiségben tartalmazott idegen enzimet. (Ez a mézhamisítás egyik jele.) Nem tudom, hogyan került bele, de a gyártó szép papír címkéjével leragasztva nagy betűkkel állt rajta, hogy bio. Egy pillanatig sem állítom, hogy az a bioméhész lenne a ludas, aki plusz időt és fáradságot nem kímélve bioméhészkedésre adta a fejét. De ami az üvegben volt, az a nem bio előírásoknak sem felelt meg. Ezért írtam, hogy termék oldalról megközelítve, azért elvárható lenne legalább néhány vizsgálat.
A vonatkozó előírásokat ismerem én is, és pont ezt említettem, hogy nincsenek termék ellenőrzések.
Valószínűleg sok érvet és példát tudnánk felhozni pro és kontra, de az indulatok elszabadulása előtt részemről befejezem ezt a témát, és maradok inkább szűken vett szakmám kaptafájánál, mellyel esetleg segíteni tudom a fórumozókat.
Üdv.
Zoli

Szerző:  cerana [ 2011.03.10. 06:12 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

bükk írta:
cerana!
Vizsgálandó cél nagyon sokféle lehet,csak végül a vizsgálatok ára ne legyen aránytalanul magas a méztétel árához képest.
Ingyen vizsgálat nincs,azt valakinek mindig fizetnie kell.(Józsi bácsi 2-3 hordó méze hány féle vizsgálatot bír el?)
Kell a vizsgálat de ésszerűen,a piac is működjön és a fogyasztó is biztonságban érezze magát.

Igen pontosan ezek a dolgok azok, ami miatt szkeptikus vagyok, hogy bio-e az, amit annak lehet kapni. Nekem is krajnai jutott eszembe. Ha megy a piac, akkor elrohan megvenni a hagyományost, és árulja bioként. Más példa: a Lehel piacon néztem, hogy nagy betűkkel ki van írva, hogy tanyasi csirke. A kurkumával sárgára festett broiler csirkére. Akik megveszik, még életükben nem láttak olyant, amikor a kukoricától lesz sárga a csirke. Aztán kérdem én: az miért jobb, ha a vegyszeres kukoricától sárga ? Ha a kapálttól lenne az, akkor még hagyján. De azt ki tudná ellenőriztetni. Minden tiszteletem azoké, akik vívják ezt a szélmalom harcot, én már régen feladtam. Mert én is azt gondolom, hogy a cél igenis helyes. Az 1-2 ppb-s tételek nem a mennyiségük miatt veszélyesek. Hanem a minőségük miatt. Mert van mellette még több ezer másik ilyen anyag, ilyen mennyiségben. És majd egyre több lesz. Nem hinném, hogy a rák keletkezésében ennek túlzottan nagy szerepe lenne. De az allergiáéban, autoimmun betegségekben már igen. Én annak vagyok híve, hogy adott betegségektől mentes alapanyagot kellene előállítani. Ez azonban nyitott rendszerekben tényleg illúzió. De lehet kísérleteket tenni zárt rendszerek létrehozására.

Szerző:  tsanyi [ 2011.03.09. 20:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

A bio élelmiszer bizalmi kérdés, leginkább csak az.
Bekattant krajnai bécsi biopiacról írt régi hsz-e, illetve amit az ember itt ott lát.......
Van aki csak a környezeti terhelésben lát problémát, tiltott módszereket csak a többi méhészről feltételez .....

Részemről az a biztos amit kipróbáltam .... ezért maximálisan Zolival értek egyet.

Szerző:  bükk [ 2011.03.09. 20:03 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Herpai Zoltán!

A BIO az átlagfogyasztónak alapvetően vegyszermentes élelmiszerről szól.
A Biokontroll az egységes EU bio termelési feltételrendszeren kívül 4 féle (pld Bio Suisse,Naturland)más megfelelésre szükséges ellenőrzéseket is tud végezni.
Ezek nyilvánvalóan más vizsgálatokat is megkövetelnek,viszont ehhez más fogyasztói árszint is kapcsolódik.
Az EU,ill. ennek megfelelően a magyar előírások +évközi vagy egyéb laborvizsgálatokat nem írnak elő.

Kár hogy a különböző élelmiszerek összehasonlító vizsgálatai nem nyilvánosak.
Az újság szerint míg a biomézekben nem volt antibiotikum más mézekben igen.
Volt olyan méz amiben 2 féle is kimutatható volt.

cerana!
Vizsgálandó cél nagyon sokféle lehet,csak végül a vizsgálatok ára ne legyen aránytalanul magas a méztétel árához képest.
Ingyen vizsgálat nincs,azt valakinek mindig fizetnie kell.(Józsi bácsi 2-3 hordó méze hány féle vizsgálatot bír el?)
Kell a vizsgálat de ésszerűen,a piac is működjön és a fogyasztó is biztonságban érezze magát.

A nehézfémek jó téma,jól mutatja milyen fontos szempont a méhek elhelyezése a környezeti ártalmakkal szemben.
Mióta divat a nagyvárosi méhészet vizsgálják az ott termett mézeket tartva pld a gépkocsiforgalom káros hatásától.
Nos tiszták az ott termett mézek.
A szmog és a füst a talaj közelben gyűlik,míg a kaptárakat magasan helyezik el.

Szerző:  Tomipapa [ 2011.03.09. 19:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

Cerana!

Annak idején Bebe már részletesen leírta, milyen követelményeknek kell megfelelnie az öko-/bio- méhészkedésre fejét adó termelőnek. Akkor az volt az általános vélemény, hogy nehéz huzamos időn keresztül teljesíteni ezeket.
A mezőgazdaság más területein is hasonlóan súlyos terhet vállal az, aki át kíván állni ezen termelési formára és termékét ilyen megjelöléssel kívánja értékesíteni. A növénytermesztésben az átállás ideje általában három esztendő, ez alatt is meg kell felelni a követelményeknek, melyek a hagyományos gazdálkodással szemben nagyságrendekkel szigorúbbak.
A termék a szabályok betartása esetén nem tartalmazhat szermaradványokat, nehézfémeket, a termesztés során ügyelni kell a védőtávolságokra, elsodródásra, trágyamennyiségre stb.
Szigorú a követelményrendszer, szigorú az ellenőrzés is, az adminisztrációról nem is beszélve.
Szerintem nem az ökológiai termelést választó gazdákat, méhészeket kellenék "sanda" pillantásokkal méregetnünk, nem ők az ellenség.
Véleményem szerint minden tisztelet megilleti azokat, akik vállalják és betartják e követelmény-halmazt, s terméküket a szabályok szerint állítják elő, gyakran nem is sokkal magasabb bevételt elérve, mint a hagyományos módszerekkel gazdálkodók. Én azon kertészekért, öko-gazdálkodó növénytermesztőkért és állattenyésztőkért tűzbe merem tenni a kezem, akiket ismerek, persze nem vállalok ezzel nagy kockázatot, hisz mindegyikük olyan üzemnek is a beszállítója, mely bébiételeket gyárt, s az nagyon szigorúan vizsgáltatja a termékeket.

Hinni az öko-módszerekben természetesen senkinek nem kötelező, magam is az átállás időszakában léptem vissza ettől a gazdálkodási formától, mert ráébredtem, hogy bio-gazdaságot aránylag kis felületen és állattenyésztési háttér nélkül gazdaságosan nem leszek képes fenntartani, ráadásul talán épp a "legcsücskösebb" ága a kertészet...

Üdv: Tomipapa

Szerző:  cerana [ 2011.03.09. 17:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz laborvizsgálatok

bükk írta:
Igazán nem tudom milyen vizsgálatokra gondoltok,a bionál ugyanaz a laborelemzési folyamat az adás/vétel során és a kezdetektől zéró tolerencia van.

Én pl. növényvédőszer maradványokra, nehézfémekre gondolok. Azzal a méznek lényegesen nagyobb esélye van kontaminálódni, mint antibiotikummal (más állatfaj kezelése során). Gondolom Te sem írod alá a petíciót, hiszen az egyet jelentene azzal, hogy nem létezik bio. De, mint mondtam, az antibiotikumtól függetlenül, a víz , a talaj szennyeződése eleve nem kerülhető ki. A méz esetén a nektárban történő megjelenéséhez elég sok szűrőn kell átmenni, de egy zöldség növény esetén nekem nagyon komoly kétségeim vannak. Viszont biotermék fogyasztónak lenni szerintem akkor van értelme, ha a teljes élelmiszer szükségletet ezzel elégítik ki, de legalábbis nagy részét. Tehát elsősorban gabona , tej, hús, zöldség, és ha mindez bio, akkor az egyéb élelmiszerek vonatkozásában is.

Oldal: 3 / 4 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/