MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

Virágportermelés
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=298
Oldal: 3 / 4

Szerző:  Pöte [ 2012.03.29. 17:45 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

És olyan aszaló is kapható amin állítható a hőfok!

Szerző:  csizmaziag [ 2012.03.28. 21:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Kis mennyiségben elektromosan fűtött gyümölcsaszalóval (akár emeletessel is) is megpróbálhatod...
Tizen-egykétezer forintból megvan, és ha jól választasz, külön tudsz hozzá még tálcákat venni, hogy több beférjen egyszerre.
Csatolmány:
gyumolcs_aszalo_elektromos.jpg

Szerző:  jakabjozsef90 [ 2012.03.28. 18:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Virágporszárítóhoz ki milyen fűtőrendszert használ?
Mert én keltetőgép fűtőt olvastam a könyvembe hogy abbol kell 2db de elég drága. :x

Szerző:  ggyula [ 2012.03.15. 20:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Bza! Azt javaslom, vegyél 2-3 fajtát a gyártóktól, próbáld ki, és amelyik jobban beválik azt készítsd el, vagy változtass rajta amit gondolsz. ;)

Szerző:  Pöte [ 2012.03.15. 11:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Élelmiszer ipari PET műanyag lemezeket lehet kapni több helyen is csak guglizz rá, de nem olcsó. Nem tudom, hogy a gyártók vagy nem ebből készítik vagy nagyon olcsón hozzá tudnak jutni.

Szerző:  Bza [ 2012.03.14. 22:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Üdvözlet.
Külső virágporszedőket szeretnék készíteni, teljes egészében saját magam. Az volna a kérdésem milyen vastagságú rácsot kéne alkalmaznom, és főleg, hogy miből legyen? Tudom lehet kapni de inkább azt is magam gyártanám le.
Üdv: Bza

Szerző:  jakabjozsef90 [ 2012.01.30. 16:18 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

kérem segítsen aki tud.
Virágporszedőt szeretnék itthol gyártani.Már majdnem kész is csak 2 dolog van.
Ki hogyan rogziti a kaptarhoz a szedot és a másik hogy a vir.szedő rács alatt és a vir.por tárolo felett ki milyen elválasztási modot használ? Hogy a viragpor leessen de a mehek ne ferjenek be.Vagy beferhetnek a mehek nem gond?
Elore is koszonom a segitseget.

Ja és ki milyen anyagbol csinalja osb.....stb

Szerző:  Laci 2011 [ 2011.11.26. 14:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Nálunk is a sütőt néha lernek hívják főleg az idősebbek.
De ez a szép a magyar nyelvben ,hogy még az elő írásos emlékünkből is megértünk néhány szót.
Ezzel szemben az angoloknak már a 17. századi angolhoz is szótár kell annyit változott a nyelvük.

Szerző:  iey9x9 [ 2011.11.22. 18:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

nálunk meg lernek hívják

Szerző:  sarkozine [ 2011.11.22. 18:44 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

N.Attila írta:
Nos én egy vajdasági(szerbia)magyar vagyok,eddig azthittem hogy magyarul beszélek :D de ugy látszik nem :( ,akkor majd körül írom szóval a lerni az ahol a kalácsot sütik villanytüzhejbe van beépitve! akkor most ott a magyaroknál hogy mogyák ezt?


Hát elnézést kérek ismereteim hiányossága miatt :oops: , de felénk már a nagyszüleim sem használták ezt a szót. Így hogy sütő már világos. Legyél büszke arra, hogy még ismersz ilyen régi magyar szavakat.
Hát most is tanultam valamit........

Szerző:  axxiant [ 2011.11.21. 13:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Szia!
Ha naponta üríted elég a 1,5-2 centiméter mély tálca.
Üdv. Axx.
------------------------------------------------------------------------
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.

Szerző:  csizmaziag [ 2011.11.21. 13:43 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Sziasztok.
Akinek rakodóban belső (alsó) virágporszedője van, attól kérdeznék elsősorban. A virágporgyűjtő tálcának teljes fiókméret mellett milyen mélynek kell lennie? Naponta van lehetőségen üríteni. 2 cm mély elég? Vagy több kell?
2 cm helyem lenne átalakítás nélkül, az azt jelenti, hogy 19mm mély lehet szúnyoghálós alj esetén.
Köszönettel: Csizi

Szerző:  Tomipapa [ 2011.11.21. 13:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

N. Attila!

Ne csüggedj, tökéletesen, s archaikusan beszéled te a magyar nyelvet, levelezőtársaid pedig a barátunkra (Google-ra) támaszkodva keresik a megfelelő kifejezést...

A "lerni" egykoron minden parasztkonyha szerves tartozéka leendett, azt a sütőt illették e néven, mely a beépített tűzhely tartozéka volt. Egykoron oly tűzhelyeket alkottak eleink, melyek általában a búbos kemencével egyazon kéményhez csatlakoztak, mai használatos, s a Google által is értelmezhető elnevezésük: csikótűzhely....

Ezt a konyhában építették fel, a "spórhelt" elődeként, tartozéka volt az öntöttvas 3-4 tűzkarikás főzőlap, s a"lerni", mely tűzálló lemezből, (gyakorta samottbéléssel kombinálva) szolgálta a családot, oly sütemények és sültek forrásaként, melyek mennyisége nem tette indokolttá a kemence felfűtését.

Nem neked kell tehát szégyenkedned, hogy fórumtársaid nem ismerik e kifejezést, s nékik is mentségül szó'gál, hogy "csikó" koruknál fogva ezen szép, archaikus elnevezést nem ösmerik. Vagyunk ugyan páran, akik életkorunknál fogva már találkozhattunk vó'na véle, de tudomásom szerint e kifejezés a jelenlegi szerb-román határ mentén vó't használatos, kívánságra ránézek a helyettesítő elnevezésekre más tájak vonatkozásában is, de szerintem nem etimológiai irányultsággal bíró Fórum lévén, e helyt tökéletesen megfelelőnek ítélhető a pórias "sütő" elnevezés, azzal talán mindenki ki tudván egyezni...

Üdv: Tomipapa

Szerző:  N.Attila [ 2011.11.21. 11:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Nos köszönöm ennyivel is többet tudok!
De maradok én azé a másik magyarnál bár is itt felénk,amúgy van néhány szó amit másképp mondunk.

Szerző:  gabik [ 2011.11.21. 11:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Légkeverős sütő
N.Attila írta:
Nos én egy vajdasági(szerbia)magyar vagyok,eddig azthittem hogy magyarul beszélek :D de ugy látszik nem :( ,akkor majd körül írom szóval a lerni az ahol a kalácsot sütik villanytüzhejbe van beépitve! akkor most ott a magyaroknál hogy mogyák ezt?

Szerző:  N.Attila [ 2011.11.21. 11:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Nos én egy vajdasági(szerbia)magyar vagyok,eddig azthittem hogy magyarul beszélek :D de ugy látszik nem :( ,akkor majd körül írom szóval a lerni az ahol a kalácsot sütik villanytüzhejbe van beépitve! akkor most ott a magyaroknál hogy mogyák ezt?

Szerző:  sarkozine [ 2011.11.21. 10:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Én nem tudom mi az a lerni, a gugli is csak egy értelmes dolgot dobott ki,ami egy 50 éves gázsütő.
:?

Szerző:  N.Attila [ 2011.11.21. 10:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Jó napot kívánok mindenkinek!
Nos ami a virágpor szárítását illeti van egy egyszerü módszer,ha van olyan lerniük ami keveri a levegőt és ki fujja ha nincs(vegyen egyet :D ) akkor egy nagyon picit nyitva hagyni a lerni ajtaját(hogy ki jöjjön a gőz) és 40 fokon száritani.

Szerző:  kostok [ 2011.11.04. 23:29 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Én is ilyenből rendeltem párat. A kérdésem nekem az lenne ,hogy virágporszáritó szekrény nülkül hogy lehet kiszáritani normálisan?

Szerző:  ejoe [ 2011.09.07. 19:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

mit szóltok az ilyen virgporszedőhöz jó ez
1000 ft

Szerző:  Propolisz [ 2011.07.30. 20:29 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

http://kaptaruzem.hu/viragporszedok.htm
http://www.meheszbolt.hu/products/90-eg ... lekek.html
anyarács nem jó...

Szerző:  Gyuri1 [ 2011.07.30. 20:23 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Pöte írta:
A méreteket a saját kaptáradhoz kell igazítanod! Lehet, hogy ami nekem jó, az neked már nem.
Ez is egy olyan dolog, hogy ha megérted az elvét és van egy kis érzéked a dologhoz akkor olyat készítesz amilyet szeretnél. Most egyáltalán belső vagy külső szedőre gondolsz?
Kell egy műanyag lap megfelelő átmérőjű furatokkal (5-5,5 mm ), ez leszedi a méh lábáról a virágporcsomót ( lehetőleg láb nélkül ) majd az belepotyog valamibe ami felfogja. Meg kell oldani, hogy ne érjék el a méhek a leszedett virágport, az ne ázzék el esőben, a herék is tudjanak közlekedni a kaptárból ki-be. Ez az alap.

Az biztos, hogy a szedőlapon lévő furatok átmérőjében vannak nagyobb eltérések. A kisebb lukak többet leszednek, de jobban törik a méheket, a nagyobbak fordítva.


Külső szedőre gondoltam.lehet hülye kérdés de 55 a heréknek is elég kezdő vagyok ezen a téren.
Elsőnek én anyarácsra gondoltam leszedőnek.Az nem jó?
Köszönöm válaszát.

Szerző:  Pöte [ 2011.07.29. 07:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

A méreteket a saját kaptáradhoz kell igazítanod! Lehet, hogy ami nekem jó, az neked már nem.
Ez is egy olyan dolog, hogy ha megérted az elvét és van egy kis érzéked a dologhoz akkor olyat készítesz amilyet szeretnél. Most egyáltalán belső vagy külső szedőre gondolsz?
Kell egy műanyag lap megfelelő átmérőjű furatokkal (5-5,5 mm ), ez leszedi a méh lábáról a virágporcsomót ( lehetőleg láb nélkül ) majd az belepotyog valamibe ami felfogja. Meg kell oldani, hogy ne érjék el a méhek a leszedett virágport, az ne ázzék el esőben, a herék is tudjanak közlekedni a kaptárból ki-be. Ez az alap.

Az biztos, hogy a szedőlapon lévő furatok átmérőjében vannak nagyobb eltérések. A kisebb lukak többet leszednek, de jobban törik a méheket, a nagyobbak fordítva.

Szerző:  Gyuri1 [ 2011.07.29. 06:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

sziasztok az lenne a kérdésem hogy virágporszedőt lehet otthon is készíteni vagy csak a bolti a jó?
És ha lehet akkor tudna nekem valaki segíteni?Méretekkel.
előre is köszönöm.

Szerző:  Űrdongó [ 2011.07.26. 13:21 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Tomi papa
Azért írtam két féle képpen mert nálunk Czvitkovics kaptárnak hívják azt amit máshol Madarász kaptárnak

Szerző:  Pöte [ 2011.07.24. 11:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Például azért mert nem ér rá a méhésztárs egész évben ezzel bíbelődni, hanem az év közben megtermelt virágport könnyebb lefagyasztani, majd télen egy alkalmasint időpontban megszárítani. Ezen már Én is gondolkoztam.

Szerző:  Mortimer [ 2011.07.24. 08:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Vjanos írta:
Fagyasztott virágport meg lehet még szárítani?


Vajon miért kellene azt megszárítani?

Szerző:  Tomipapa [ 2011.07.23. 22:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Űrdongó!

A kaptártípus vonatkozásában érzek nálad némi bizonytalanságot, Czvitkovics kaptárról még nem hallottam, ha pedig Madarász Lajos által feltalált fészekmézkamrás fekvőkaptárra gondolsz, akkor az ő kaptárját Cicatricis Géza fejlesztette tovább.
A témáról írtam a Hogyan kezdjek méhészkedni topicban, ott fellelheted tavaly októbere táján.

A nevezett kaptárakhoz csak homlok-virágporelszedőt tudsz használni, úgy keresd, vagy gyártasd le.

Üdv: Tomipapa

Szerző:  Űrdongó [ 2011.07.23. 19:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Üdv Méhésztársak!
Az volna kérdésem hogy lehet virágportermelőt kapni Czvitkovics féle kaptárra vagy más néven madarász kaptárra.


Űrdongó

Szerző:  Vjanos [ 2011.07.23. 07:51 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Fagyasztott virágport meg lehet még szárítani?

Szerző:  Atis [ 2011.06.05. 15:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

mitrocsak írta:
A hétvégén repcetáblák melletti lepakolásra alkalmas hely keresése közben hatalmas porviharba kerültem. Napszemüvegben, hunyorogva mentem vissza a kocsihoz, amin vastagon állt a por.
Felvetődött bennem a kérdés, hogy mennyiben befolyásolhatja ez a virágpor minőségét, mer gondolom a növényekre is rakódott bőven ahonnan a méhecskékre is tapadhat.
Mit lehet tudni erről? Képesek különválasztani a porszemeket a pollentől? Ha nem veszem el tőlük, silózzák a koszt is?

Szerintem silózzák a koszt is, legalábbis bizonyos szemcseméret alatt. De mivel évmilliók óta vannak porviharok nem hiszem, hogy ez számítana. Majd a tejsav megoldja a dolgot. A kvarchomok,és az agyag meg megy tavasszal az autód szélvédőjére ;)

pter írta:
A gyakorlat azt mutatja, hogy a virágpor nem szennyeződik észrevehető mértékben. A virág szirmai védi a porzókat.

Ez meg badarság. Mit ér pl. az a napraforgó, ami be tudja takarni szirmaival a porzókat. :twisted:

Szerző:  Bza [ 2011.05.05. 18:33 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Üdvözlet.
Kyru kérdezte korábban a virágpor tejsavas erjesztésének technológiáját.
A témával kapcsolatban a Méhészet 2009. decemberi számában találtam egy írást, ahol is Csonka Imre kaposvári méhésztárs ír a méhkenyér készítéséről.
Ha valakinek van tapasztalata a dologgal kapcsolatban akkor írja már meg legyen szíves, hogy erjesztés közben látszik e valami a virágporon, gondolok itt olyanra, hogy valami fizikai elváltozás, ha beindul egyáltalán a folyamat, vagy ha elkészült a méhkenyér.
A kérdésem még az lenne ezzel kapcsolatosan, hogy valaki próbálta e már egyáltalán a fenti technológiát?
Esetleg valamit máshogy csinált?
Az elkészült nagyobb mennyiségű (több adagra gondolok) méhkenyeret hogy adagolja és tárolja?
Végül a témával kapcsolatosan érdekelne minden fellelhető anyag, írott vagy linkelt formában.
Sajnos környezetemben nincs aki foglalkozna a témával.
A segítséget előre is köszönöm.
Üdv: Bza

Szerző:  Zolti [ 2011.05.04. 13:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Köszönöm a választ Bükk .
Fagyasztás mellett döntök .

Szerző:  bükk [ 2011.05.04. 10:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Zolti írta:
Sziasztok.
Az össze gyűjtött virágport tavasszal szeretném vissza adni nekik porcukorba gyúrva .
A kérdésem az lenne , hogy miként érdemes tárolni.
Simán beteszem a hűtőbe, vagy valami módon kiszárítani ?


Fagyaszd le és -18fokon tárold ez a legegyszerűbb.

Szárítás szárítóeszköz nélkül macerás (éjszaka visszagyengül) és kint a napon sem tanácsos,mert értékét veszti.
Ha sikerül megszárítani jól záró edényben tárold.
Egyszer ezt is le kell min. 24 órára fagyasztani mert a viaszmoly nagyon szereti.
Lehet CO2-vel is a molyokat távol tartani.Jól záró magas edény(pld. mézeshordó),időnként gyufapróba.

Szerző:  Zolti [ 2011.05.04. 08:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Sziasztok.
Az össze gyűjtött virágport tavasszal szeretném vissza adni nekik porcukorba gyúrva .
A kérdésem az lenne , hogy miként érdemes tárolni.
Simán beteszem a hűtőbe, vagy valami módon kiszárítani ?

Szerző:  fider [ 2011.05.02. 19:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

porich írta:
Nem tudom próbálkozott-e már valaki az alább látható virágporszedővel, én amikor felhelyeztem a kaptárra, akkor a méhek se ki, se be nem tudtak menni rajta. Gondoltam várok 1-2 órát hátha megszokják, de nem szokták meg, nem jöttek rá, hogy tudnak keresztül menni rajta. Szóval ha van valakink ezzel kapcsolatosan némi tapasztalata, akkor megköszönném, ha megosztaná velem!


Másnapra megszokják,elégé tanulékonyak :D
Úgy tapasztaltam,hogy érdemes a gyüjtő pohár aljára müanyag szunyoghálót beragasztani,mert az eredeti résen sok virágpor kipotyoghat.
A heréket is kiszüri :lol:

Szerző:  Pöte [ 2011.05.02. 19:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

kell oda 1-2 nap is mire rendesen megszokják!

Szerző:  porich [ 2011.05.02. 17:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Nem tudom próbálkozott-e már valaki az alább látható virágporszedővel, én amikor felhelyeztem a kaptárra, akkor a méhek se ki, se be nem tudtak menni rajta. Gondoltam várok 1-2 órát hátha megszokják, de nem szokták meg, nem jöttek rá, hogy tudnak keresztül menni rajta. Szóval ha van valakink ezzel kapcsolatosan némi tapasztalata, akkor megköszönném, ha megosztaná velem!

Szerző:  Kyru [ 2011.05.01. 19:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Ebben az évben kezdtem a virágpor gyűjtést rakodóban alsó szedővel.
Azt szeretném megkérdezni, hogyan megy a virágpor tejsavas erjesztésének technológiája?
Ha van valaki, aki megírná,akkor nagyon megköszönném

Szerző:  pter [ 2011.04.14. 21:01 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

mitrocsak írta:
A hétvégén repcetáblák melletti lepakolásra alkalmas hely keresése közben hatalmas porviharba kerültem. Napszemüvegben, hunyorogva mentem vissza a kocsihoz, amin vastagon állt a por.
Felvetődött bennem a kérdés, hogy mennyiben befolyásolhatja ez a virágpor minőségét, mer gondolom a növényekre is rakódott bőven ahonnan a méhecskékre is tapadhat.
Mit lehet tudni erről? Képesek különválasztani a porszemeket a pollentől? Ha nem veszem el tőlük, silózzák a koszt is?
Érdekes amit írsz. A gyakorlat azt mutatja, hogy a virágpor nem szennyeződik észrevehető mértékben. A virág szirmai védi a porzókat.

Szerző:  mitrocsak [ 2011.04.11. 21:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

A hétvégén repcetáblák melletti lepakolásra alkalmas hely keresése közben hatalmas porviharba kerültem. Napszemüvegben, hunyorogva mentem vissza a kocsihoz, amin vastagon állt a por.
Felvetődött bennem a kérdés, hogy mennyiben befolyásolhatja ez a virágpor minőségét, mer gondolom a növényekre is rakódott bőven ahonnan a méhecskékre is tapadhat.
Mit lehet tudni erről? Képesek különválasztani a porszemeket a pollentől? Ha nem veszem el tőlük, silózzák a koszt is?

Szerző:  bükk [ 2011.02.20. 19:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Fehérvárra viszek magammal egy komplett szedőt.

Szerző:  kopaszkutya [ 2011.02.19. 11:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Az Európai Méhész oldalon régebben láttam egy alsó virágporszedőt részletes rajzokkal. Ötletesnek tűnt, bár én nem rakodózok.(egyenlőre) A Bencsik úr tette közzé ha jól emlékszem. Ha éppen megfeledkezik a magyar méhészek lázításáról találni hasznos dolgokat az írásai közt.

Szerző:  Jenei Ferenc [ 2011.02.19. 11:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

bükk írta:
Pöte írta:
És ezt is megosztod velünk?? :)


Akinek kell szívesen.

Továbbra is jelentkezem!

Szerző:  tarajos [ 2011.02.18. 20:44 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Igen kérném én is!

Szerző:  Pöte [ 2011.02.18. 19:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Hát Én igen szívesen fogadnám!

Szerző:  bükk [ 2011.02.18. 08:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Pöte írta:
És ezt is megosztod velünk?? :)


Akinek kell szívesen.

Szerző:  Pöte [ 2011.02.16. 19:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

És ezt is megosztod velünk?? :)

Szerző:  bükk [ 2011.02.16. 19:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Pöte írta:
Mi is ez a pontos beállítás?

A kijáró felé vagy a hátsó oldal felé?


A hátsó oldal felé néz.Másrészt fontos hogy éppen kellő magasságban legyen a taposó rácstól.

Szerző:  Pöte [ 2011.02.16. 17:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Virágportermelés

Mi is ez a pontos beállítás?

A kijáró felé vagy a hátsó oldal felé?

Oldal: 3 / 4 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/