Pontos idő: 2024.04.16. 09:21

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 08:06 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Más. Érdeklődöm, hogy kinek milyen módszerrel mennyi a visz-kihozatala öreg lépek kiolvasztásánál egy lépre vetítve. (Nyilván fontos a keretméret.)
Én nagyrészt napraforgó után nem kinyalatott, lefedelezett lépeket olvasztok ki, tehát a sejtek nagy részének hiányzik a felső éle. A lépek kb. 15 %-a őszi fészekrendezéskor a fészkekből kivett, minimális fedett mézet tartalmazó selejt lép. Gázos-gőzös centrifugával dolgozom, a sonkolysalakot pedig másodszor is kicentrifugázom. Így a kihozatalom a karikák összefőzése után, tehát + egy derítést is végrehajtva félkeretre vetítve 8,3-8,4 deka.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 07:58 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
berkesandor írta:
Valamiért hozzátapad az üst oldalához.

Andor! Neked lett igazad; ez volt a gond. Ugyanaz az adag viasz másik üstben kihűtve tökéletes lett, másik adag viasz a kérdéses üstben viszont most még jobban odaragadt.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 19:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.11.16. 21:50
Hozzászólások: 197
Tartózkodási hely: Jászberény
Az enyém sem lesz olyan szép sárga, akár mit csinálok vele! Akkor sem, ha esővizet használok, és napokra betakargatom ülepíteni. Szerintem meg az lehet a titka, hogy nekik alig van olvadáspont fölé melegítve. Az olvasztóból nekem is elsőre szép sárga jön. Mikor már felmelegedik, egyre barnább. És ha télen hidegben csinálom is szebb lesz. Lehet a hirtelen fagyás miatt, amit Pöte is írt? A napviasz olvasztóból is elég lassan de nagyon szép sárga viasz csurog. Hiába, ezt is gyakorolni kell! :)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 15:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
http://www.blackburnbeekeepers.com/WaxBook1.pdf
8. oldal

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 15:02 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Van "barna" viaszom, az előbb megmelegítettem, árcsorgattam egy vödörbe amiben tiszta viz volt.
Egy merővel mertem, minden merő után leszedtem a megszilárdult viaszt.
Nekem a víz tiszta maradt. Ez már többszörösen ülepített viasz volt.
Hogy világosodott e azt csak akkor tudom ha újra összeolvasztom.
De ha a viz tiszta maradt, nem hiszem, hogy sokkal sárgábbá válna.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 13:26 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Mortimer írta:
Talán Pöte irta egyszer azt a módszert, hogy a még folyékony viaszt hirtelen bele kell önteni nagy mennyiségű (eső)vízbe. Így szép kis világossárga pelyhekben szilárdul meg, a víz meg olyan lesz, mint a kávé. Utánna a viaszt szűrővel ki lehet szedni.
Üllepíteni ezután is kell, de a 2. felfőzésnél hamar felolvadnak a viaszpelyhek.


Igen, jó módszer. Sötét viaszt világosítani, vagy viaszgyertyának való viasznak tökéletes.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 09:57 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Valamit én biztosan rosszul csinálok.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 08:51 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
Ez a salakból jött, préseléssel.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.05. 08:12 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Talán Pöte irta egyszer azt a módszert, hogy a még folyékony viaszt hirtelen bele kell önteni nagy mennyiségű (eső)vízbe. Így szép kis világossárga pelyhekben szilárdul meg, a víz meg olyan lesz, mint a kávé. Utánna a viaszt szűrővel ki lehet szedni.
Üllepíteni ezután is kell, de a 2. felfőzésnél hamar felolvadnak a viaszpelyhek.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.04. 15:14 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 21:35
Hozzászólások: 314
Azért nem mindegyik olyan sárga, pl a két középső.
Tapasztalatom szerint függ a lépek korától is.

de megfejtettem...
A viaszprés a titka.
Sárgára van festve :D
Vagy a vashordó na az igen az biztos sokat segít :) /lehet , hogy kóracél?/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.03. 15:55 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Azt használok.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.03. 15:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
Nekem még a sonkoly salakból is elég szép sárga jön ki. Nem az a baj, hogy kemény vízzel csinálod? Esővíz kell, szerintem az a nyitja.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.03. 15:34 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Tegnap viaszpréselős videókat néztem.
Néztem pl ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=aLjwSUDTu78
Hogy a fenébe lesznek neki ilyen szép sárga korongjai?
Amit én préselek azok barnábbak. Van valami trükk?
Próbáltam ülepíteni. Ma megmelegítettem megint, és átöntöttem egy kúpos méz szűrőn (amit azért tettem félre mert nem nagyon akart a méz átmenni rajta).
Ami le volt előzőleg ülepítve abból semmit sem szűrt ki.
Szép sárga viaszkorongokat akarok én is....

Ugyanaz a fickó, még sárgább korongok: https://www.youtube.com/watch?v=ctvhZU1XpPI

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.03. 07:40 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Köszönöm a válaszokat!
A takarással biztos nem volt gond, nagyon be volt bugyolálva, és be is volt fűtve a cserépkályhában neki. Két üst hűlt egyszerre, egymás mellett, a másik teljesen jó.
Mindenesetre így nem hagyom, mivel valószínűleg eladásra kerül. Megpróbálom a több esővizet, tettem félre a fagyok előtt sokat, valamint jól kipucolom az üstöt, vagy másik üstben hagyom kihűlni. Aztán majd kiderül...

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.03. 07:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
szerintem nem volt jol letakarva.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.02. 22:26 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.12. 21:31
Hozzászólások: 205
Tartózkodási hely: Észak-Somogy
Szerintem az üstnek semmi baja...Én több, sokkal több esővizet tettem volna hozzá(tele cuccal együtt, s kihűlést követően lebeg).

_________________
minden nap jobbat..
H/10 egyenlő lépes, styroban


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.02. 22:18 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Az lehet. Holnap megnézem azt az üstöt.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.02. 19:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Valamiért hozzátapad az üst oldalához.
Jó ez igy ahogyan van, ez csak esztétikai hiba.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.02. 18:59 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Segítséééég!
Arról van szó, hogy olvasztom össze a selejt lépek centrifugázásából keletkezett viaszkarikákat. Lett már két nagy tömb teljesen normálisan megdermedve, de ez a harmadik először így dermedt meg. Átfőztem mert nem akartam így hagyni, erre megint ugyanígy. Már nem tudom eddigi pályafutásom során hány mázsa viaszt főztem össze, de így még nem jártam. Mi lehet a baj???

Csatolmány:
DSC06133.JPG


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.22. 14:49 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.07.22. 13:48
Hozzászólások: 122
Tartózkodási hely: Szolnok
Nem tudom milyen olvasztód van, de nem kell plusz víz az edénybe, ami meg kifolyik az olvasztóból az ugyanolyan forró mint a viasz, legfeljebb a legelején dermed meg a viasz egy kicsit, amíg az edény fala átmelegszik, utána gyorsan visszaolvad, ha le van szigetelve.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.21. 21:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.11.16. 21:50
Hozzászólások: 197
Tartózkodási hely: Jászberény
Nekem a korábban leírt egyszerű gőzviaszolvaszóval azonnal megfagy a viasz amint a vízhez ér, és később sem olvad át teljesen egy adagnyitól. Ezért rétegeződik, és benne a maradék kosz is. Mikor az egésszel végeztem, ezekből a szabálytalan darabokból 5,6-5,7 kg-nyi adagokat újra olvasztok és ebből lesznek derítés tisztítás után 5,1-5,3kg-os pogácsák. Ezt már gázégőn csinálom, és a láng elzárása után kb 5 perccel letakarom egy régi télikabáttal az egészet. Három nap múlva bontom, amikor még kézzel langyosnak érzem. Az így készült pogácsák eltörve is egyenletes tiszták belül. Mivel vegyes mind, nem lesz olyan szép sárga mint amiket csak fedelezésből készítenek, és fotókon mutogatnak :) Eddig mindenhol becserélték levonás nélkül, és egyből 5kg plusszos adagok, nem kell sokat számolni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.19. 13:26 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.07.22. 13:48
Hozzászólások: 122
Tartózkodási hely: Szolnok
Én erre a célra vettem egy 65l-es és egy 25l-es műanyag dézsát, a nagy aljára teszek 2 cm-es léceket távtartónak, arra a kicsit, a kettő közti hézagot kitöltöm iratmegsemmisítőből származó papírhulladékkal (mert nincs szalmám). Az egészet letakarom egy nikecell lappal, annyi rést hagyva, hogy a gőzös olvasztóból bele tudjon csorogni a viasz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 22:02 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
berkesandor írta:
És ha csinálnék 5 cm-es hungarolcelből egy dobozt, abban hagynám, hogy minnél lassabban hűljön ki?


Én is pont ebben vagyok, most szereztem be olyan edényeket amiben a jövőben a viaszt felfogom az olvasztó alatt, mert a húsos/tejesláda nem igazán vállt be. Ezeknek összedobok egy nikecel dobozt.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 18:53 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Teljesen jó az is.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 18:52 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
És ha csinálnék 5 cm-es hungarolcelből egy dobozt, abban hagynám, hogy minnél lassabban hűljön ki?

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 18:47 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Két fólia között szivacs.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 18:44 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Mibe csomagoltad be?

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.11.18. 17:53 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Derítés után 53 óra elteltével.
Csatolmány:
Viasz 19.11.18..jpg


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2017.05.13. 21:43 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.09. 21:39
Hozzászólások: 707
Tartózkodási hely: Tatabánya
A napokban viaszt olvasztottam. Volt egy korongom korábbról, ami nem tetszett; betettem a nagy üstbe a kivágott 50-60 db keret mellé. Amikor hűlés után kivettem az edényből eléggé meglepett, hogy alig lett nagyobb ez a korong annál amit egészben beletettem.
Sok viasz maradhatott a sonkolyban. Arra gondolok, hogy a hideg miatt (akkor még nem volt ilyen jó idő, mint ma is) nem lehetett rendesen kipörgetni (terményes zsák, centrifuga) és arra is, hogy esetleg túl sűrű lett "a főzet".
Utóbbiról kérdezném a véleményeteket.
Mennyi víz kell a viaszfőzéshez? Van-e ideális arány? (A sok víz hosszabb idő alatt melegszik fel. A kevesebb esetleg nem hozza ki a maximális viasz mennyiséget. ???)

_________________
mindent a maga idejében


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.14. 16:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.11.08. 18:49
Hozzászólások: 125
Tartózkodási hely: bihar-ro
Vizzel olvasztva,atfozve.Szurni es preselni!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.14. 05:30 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.05.03. 18:18
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Igen, illetve a télre feletetett cukor szirupból is van benne.
Próbáltam összeolvasztani üstben, de a viasz mézes maradt, morzsalékos.
Többszöri olvasztás lenne a megoldás?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.13. 19:01 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Gondolom "avas" mézes keretek ezek.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.13. 09:11 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 05:50
Hozzászólások: 561
Tartózkodási hely: Pest megye
Eltávolítani nem szükséges a benne maradt mézet, mert az is kiolvad és a kiolvadt viasz alatt összegyűlik a vödörben. Zárt térben kell végezni, mert repülnek rá a méhek.
Kinyerni pörgetéssel a legcélszerűbb. ;)

_________________
Amatőr hétvégi hobbiméhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.11. 14:51 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.05.03. 18:18
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Igazából a benne maradt méz eltávolítása lenne a nagyobb problémám.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.11. 09:02 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 05:50
Hozzászólások: 561
Tartózkodási hely: Pest megye
bábinges lépeket én kivágom és beáztatom, mert az egyszerű vödrös olvasztómmal kigőzölve így alig marad benne viasz, kiolvasztás után száraz morzsalékot kapok. Áztatás nélkül nagyon sok viasz marad vissza a sonkolyban.
Lehet, hogy az áztatás viaszcentrifugával felesleges, ebben nincs tapasztalatom.

_________________
Amatőr hétvégi hobbiméhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.10. 20:44 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.08.02. 20:26
Hozzászólások: 845
Tartózkodási hely: Békéscsaba
én nem vacakolok vele elviszem a műlépeshez majd ő intézi....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2016.04.10. 18:45 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.05.03. 18:18
Hozzászólások: 43
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Üdvözletem!

Öreg, bábinges lépeket amelyekben van még méz és esetleg virágpor is , hogy célszerű olvasztani, a viaszt kinyerni belőlük?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.11.06. 19:35 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.12.22. 16:12
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: Szlovákia
Sziasztok

Használ-e valaki olyan viaszcentrifugát, amibe kereteket is be lehet tenni?
Ha igen, megkérném, hogy tegyen fel egy fotót.
Pár éve láttam képen egy ilyen gőzös centrifugát,
ami tangenciális pergetőből volt kialakítva kézi hajtással.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.11.03. 20:18 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.12.30. 19:04
Hozzászólások: 67
Sziasztok méhésztársak!

Én két bográcsot egymásba rakom, közé víz.
A fülüket ősze kötöm,a víz ne emelje szét.Egy-két liter víz,mehet bele a viasz.
Lasú tűzön melegítem,majd szűröm.

Gőz viaszolvasztóm,egy gőzölős tapéta leszedő.

üdv mindenkinek:Zsozi ;)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.09.01. 09:22 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.09.09. 19:08
Hozzászólások: 577
Tartózkodási hely: Algyő
Hogy mik vannak...nem is gondoltam hogy ez ilyen bonyolult is tud lenni.Én csapvízben fel rotyantom tetejét leszedem betakarom,másnap letisztítom oszt jó napot!Semmi baj nem szokott vele lenni általában szép sárga,legalábbis a fedelezés.

_________________
.....................


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.09.01. 08:59 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Ki ne dobd, vidd el a műlépeshez aztán majd mond rá valamit.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.09.01. 08:52 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9385
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ez alapján megégni se szabadott neki.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.09.01. 08:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
szerintem dobj fel egy képet, hogy lássuk....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.09.01. 08:15 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:08
Hozzászólások: 265
Tartózkodási hely: Tét, Budapest
És az égett viasz használható valamire, vagy kuka? Sajnálnám, mert kb 15 kg.

Lobogott megkavartam, még voltak benne darabok, ezért felöntöttem vízzel és egy kicsit vártam, a gázt lejjebb vettem. Nem gondoltam, hogy ekkora a baj.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.31. 21:33 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9385
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Akkor már tényleg csak a megégetés maradt.
De valami miatt ezt már a kérdésedben is sejtetted.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.31. 21:17 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:08
Hozzászólások: 265
Tartózkodási hely: Tét, Budapest
Esővízzel főztem, az üst is sértetlen.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.31. 07:50 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9385
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ja, tényleg!
Salához ez lett volna a következő kérdésem: milyen vízzel főzted?
(az üst nem volt leverve sehol?)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.31. 06:34 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.11.08. 18:49
Hozzászólások: 125
Tartózkodási hely: bihar-ro
A legnagyobb problema okozoja az osszefozesnel a hozza adott viz mennyisege es minosege. Aztan jon a fozesi ido,nem szabad csak egyet rottyantani a teljes olvadas utan.Kovetkezik a szures es a hutes vagy ulepites. A viasz annal tisztabb minel hosszabb ideig maradt olvadt allapotban,minel lassabban hul ki,tehat nem art takarni es melegen tartani.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.25. 09:19 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Mert mekkora darabok jönnek ki a napviaszolvasztódból? Szerintem ha nem nagyon kicsi vagy kezelhetetlen darabokat akkor átveszi a felvásárló úgy is.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2014.08.25. 09:12 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:08
Hozzászólások: 265
Tartózkodási hely: Tét, Budapest
Pöte!

Van napviaszolvasztóm, az abból kijövő darabokat akartam összefőzni tömbbé.

Tükör!

Zománcozott üstben.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.