Pontos idő: 2024.04.28. 07:55

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.09. 18:30 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.18. 04:47
Hozzászólások: 523
Tartózkodási hely: somogy
Még soha nem jutott eszembe áztatni,de nem is értem miért is kellene.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.09. 09:13 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.06.21. 14:04
Hozzászólások: 26
Tartózkodási hely: nógrád
Pöte írta:
Egy ismerősöm így csinálja, jól működik, omlós a sonkoly utána ha van is benne viasz minimális, azt már lehet a prés sem hozná ki.


Sziasztok! Ez egy jó viaszolvasztási mód szerintem is,de ha öreglépeket olvasztotok,akkor nem árt előtte pár napig vízbe áztatni.

_________________
Nem a tó a hibás ha a kacsa nem tud úszni!!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 20:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok! Igen ezt olvastam róla én is.Holnap lesz a napja, hogy debütálás lesz ezzel a technológiával. Amennyiben a szomszéd asszonyok nem mosnak.Reggel kiderül.
Majd elmondom mi a tapasztalat.
üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 18:47 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
cirkusz írta:
...Lehet még esetleg szűrővel szét választani, de erről még nincs tapasztalatom.Ami egyszerű, a forrásban lévő üstbe egy hő álló szűrőt kell,rakni és még jó fél órát tovább forralni.ezzel azt lehet elérni , hogy a bábing a szűrő alsó felén reked, és a tiszta viasz a felső részbe kerül...


Egy ismerősöm így csinálja, jól működik, omlós a sonkoly utána ha van is benne viasz minimális, azt már lehet a prés sem hozná ki.

https://www.youtube.com/watch?v=8fvEI7N ... Q&index=13

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 13:36 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Ha a báb nem megy szét akkor elég kevés ideig melegítetted. A préseléstől , eddig csak kevésbé macerásabb és munkásabb technikákat láttam. Mióta feltalálták a gőzt a legegyszerűbb és legtisztább módja a viasz elvételének. Kísérletképpen próbáltam a maradványt centrifugálni és préselni is az eredmény a nagy semmi. Szóval gőz és lecsurog tisztán , gyönyörű sárgán saját magától is


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 08:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Öreg lépnél lehet, hogy működik, de nem hinném, hogy hatékonyabb, mint a préselés.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 07:59 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
cirkusz írta:
...a forrásban lévő üstbe egy hő álló szűrőt kell,rakni és még jó fél órát tovább forralni.ezzel azt lehet elérni , hogy a bábing a szűrő alsó felén reked, és a tiszta viasz a felső részbe kerül.


Kivagdalt herefiassal próbáltam egyszer ezt régen, de nem bírtam lenyomni, annyi levegő van a bábokban.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.07. 07:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.02.02. 12:49
Hozzászólások: 572
Tartózkodási hely: Dél Borsod
Valahol olvastam hogy napviaszolvasztóval nyerhető ki a legszebb,legtisztább viasz!Igaz,nem a legtöbb!De szerintem minden méhészetben kellene lennie egynek.Könnyű,olcsó az elkészítése,és napenergiával működik..szóval csak egyszer kell megcsinálni,utána már csak hozza a nagy lóvét! :lol:

_________________
Bízzunk Istenben,és tartsuk szárazon a puskaport!
Hunor 10.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.06. 21:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok! A napviaszolvasztóban csak a fedelezést és a zugépítményt szoktam olvasztani.
Az üstben a selejteket.Ami utána a présben köt ki. Lehet még esetleg szűrővel szét választani, de erről még nincs tapasztalatom.Ami egyszerű, a forrásban lévő üstbe egy hő álló szűrőt kell,rakni és még jó fél órát tovább forralni.ezzel azt lehet elérni , hogy a bábing a szűrő alsó felén reked, és a tiszta viasz a felső részbe kerül.
A méhészújságban volt róla cikk, valamikor pár évvel ez előtt. Kacérkodok a gondolattal, egy próbát meg ér.
Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.06. 21:18 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.10. 19:49
Hozzászólások: 351
Tartózkodási hely: B-A-Z megye
abrakazabra írta:
Amúgy meg minek forraltad ennyi ideig?

Mert csak így tudott viaszhabot csinálni. 8-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.06. 20:32 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Komolyan nem értem azokat akiknek nincs napviaszolvasztója. Pláne ha annak a valakinek van 50 családja...

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.06. 16:59 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Kimostad előtte?
Amúgy meg minek forraltad ennyi ideig?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.08.06. 15:08 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.11.01. 09:44
Hozzászólások: 13
Sziasztok!
Nemrég megpróbáltam összeolvasztani a fedelezés viaszát egy üstben. Nagyjából 1,5 órán keresztül forraltam a vizet. Miután kihűlt, azt tapasztaltam, hogy az alján és a tetején van kb 0,5 cm tiszta viasz, a közepén pedig teljesen morzsalékos maradt. Esetleg tudna valaki segíteni, hogy mit ronthattam el? Előre is köszönöm!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.07.25. 13:02 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.18. 04:47
Hozzászólások: 523
Tartózkodási hely: somogy
Külön szoktuk kezelni a két viaszt de semmi különbség nincs árban becseréléskor.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.07.25. 07:55 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 06:37
Hozzászólások: 834
Tartózkodási hely: Tolna megye
Van árban különbség a fedelezés gyönyörű sárga viasza és a sonkolyból kipréselt barnás viasz között?
Érdemes külön pogácsákat készíteni, vagy nyugodtan összefőzhetem őket?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.04.30. 13:57 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Keress nagykonyhai alu üstöt, fazekat. Nekem van egy 20 meg egy 60 literes fazekam. Plusz az OMME-s alu mézes csőkannák.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.04.30. 10:06 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.02.01. 18:30
Hozzászólások: 1210
Tartózkodási hely: Graz/Várpalota
A réz az tilos!!!!!! Méhek között 375.oldal! a viasz a réztől zöldes a bronztól barnássárga lesz!

_________________
Attila

Kisboconádi a mézeskaptár. "a méhe csak kölcsönad"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.04.30. 04:05 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.22. 22:08
Hozzászólások: 114
Tartózkodási hely: Komárom-Esztergom Megye Bajna
Sziasztok!

Használ valaki réz üstöt viasz olvasztására,melegítésére ?Arra lennék kíváncsi ,hogy a réz nem-e színezi meg a viaszt illetve minőségét nem-e rontja.

_________________
Szikla Méhészet KB+1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.04.28. 20:43 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.12. 21:31
Hozzászólások: 205
Tartózkodási hely: Észak-Somogy
Szerintem időszaktól és a "lyuk" méretétől függ.Nálam a kicsit meghagyták átjárónak, a nagyobbra heresejteket húzva befoltozták.Az első még elmegy, a foltos meg olvasztás, vagy be sem teszed,ha van elég lépkészleted.Ezt tapasztaltam.

_________________
minden nap jobbat..
H/10 egyenlő lépes, styroban


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.04.27. 22:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.09. 21:39
Hozzászólások: 707
Tartózkodási hely: Tatabánya
Ha molyrágta lépen átszakad a lépalap, minden esetben átjárót hagynak ott, vagy be is építhetik?

_________________
mindent a maga idejében


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 22:58 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.06. 20:39
Hozzászólások: 837
Tartózkodási hely: Heves-megye
:?: :?:

_________________
http://www.egrimeheszbolt.hu/bolt/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 22:53 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9385
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Akinek nincs ebbéli ismerete, az szerintem tömény savakkal ne nagyon játszon.
Ellenben ha olyasmi arányú ecetsavra van szüksége, amit Arisztaiosz javasolt, akkor ezt legegyszerűbben úgy kapja meg, ha egy liter 10%-osat, 10 literre hígít.
Aztán , hogy ez mit csinál a viasszal, azt nem tudom! :roll:

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 22:19 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.04.16. 07:59
Hozzászólások: 19
Köszönöm szépen nektek ezt a sok segítséget! Majd valamelyiket kipróbálom, azt amelyikhez a leggyorsabban és legkönnyebben sikerül hozzájutnom :) az eredményről beszámolok.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 20:27 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Kénsav pl. az akkumulátorsavban van, ez megvásárolható, de ha van oxálsavad, szerintem az is jó lehet...
Majd meséld el hogy sikerült.
Lúggal ne próbálkozz, mert akkor szappan lesz belőle :-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 16:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.09.21. 15:00
Hozzászólások: 57
Tartózkodási hely: pest megye
Valóban, Én nem gyertyában gondolkodtam!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 16:08 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1875
gabes írta:
Igen, ez így tökéletes, csak szerintem gergosracnak nem korong alakban kell a viasz, hanem műlép formában....így pedig kár vele dolgoznia! Ha nem biztos a minőségben, akkor vigye vissza!


Ha visszaolvas, láthatja, hogy viaszgyertya öntése a célfeladat...

Egyébként egy régebbi cikk a viasz tisztításához (az előbbi hsz-ről lemaradt):
http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigi ... 07_009.pdf

A savakkal meg valóban vigyázni kell....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 15:40 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.01.25. 15:03
Hozzászólások: 231
Tartózkodási hely: Fejér
gergosrac írta:
És milyen savakkal? Nem tudod?
Propolisz írta:
Ha nem a méheknek megy, esetleg savakkal is lehetne szőkíteni...
De én nem próbáltam soha.

Ha a savazás mellett döntesz, a tömény savak hígításánál rendkívül körültekintően kell eljárni. :!:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 15:30 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.09.21. 15:00
Hozzászólások: 57
Tartózkodási hely: pest megye
Igen, ez így tökéletes, csak szerintem gergosracnak nem korong alakban kell a viasz, hanem műlép formában....így pedig kár vele dolgoznia! Ha nem biztos a minőségben, akkor vigye vissza!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 14:38 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1875
Örösi a "csúf színű viasz" színének javítására savazást javasol. Alkalmas savként 1 liter vízbe 10 gramm tömény kénsavat, illetve 10 liter vízbe 1 dl tömény ecetsavat javasol. Az olvadt viaszhoz feleannyi savas forró vizet kell önteni, s tíz percig folyamatosan javasolja kavarással főzni. Lassú lehűtés, ülepítés után a salakot le kell kaparni, s a viaszt bő vízzel újra ki kell főzni.

Nem méhészeti felhasználásra javasolják a hidrogén-peroxidos kezelést, illetve olvastam aktív szenes kezelésről is.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 12:26 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.04.16. 07:59
Hozzászólások: 19
És milyen savakkal? Nem tudod?
Propolisz írta:
Ha nem a méheknek megy, esetleg savakkal is lehetne szőkíteni...
De én nem próbáltam soha.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 11:57 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Ha nem a méheknek megy, esetleg savakkal is lehetne szőkíteni...
De én nem próbáltam soha.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.03.22. 11:11 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.04.16. 07:59
Hozzászólások: 19
Sziasztok!
Viaszból szeretnék húsvétra csinálni viaszgyertyákat, ilyen formákat kiönteni. Az a problémám, hogy a viasz nagyon sötét barna tele van virágporral. Már kétszer átolvasztottam de még mindig távol van az igazi aranysárgától. Hogyan tudnám könnyedén megtisztítani?
Köszi előre is!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.10. 16:52 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.04.24. 21:57
Hozzászólások: 755
Tartózkodási hely: Szolnok
Még jó hogy ilyen vicces kedvedben vagy...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.10. 16:35 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.13. 20:31
Hozzászólások: 95
Melengetni én is szoktam a prést minden sarzs előtt. Forrásban lévő vizet öntök bele, miben állni hagyom néhány percig (alsó elemet melegíti). A dugattyú pedig az előbb említett víz melegítő edényének fedőjeként melegszik fel. Mivel mindkét elem vastag súlyos darab, így nagy a hőtartaléka. Erre alapoztam készítéskor. Nyílt lángot prés alá nem merek tenni. Volt már hogy futott ki tőlem viasz és bizony teli volt a libero...

A prés anyaga egyszeri vétel volt. Biztosan ismerős mindenkinek, mikor elindul vásárolni (amit keres azt nem kap), de csak hazavisz valamit. Nem a boltolás a célom, hogy csak ez a jó...

Karcsi72 írta:
7 ezer forintos napszámmal, majd 6 kg viasz prémiummal szerintem megérte.

ha fel is dolgozod a viaszt műléppé, akkor végképp :)
john írta:
Kár elpocsékolni az ilyet viaszozásra mikor pálinkát is lehet benne főzni.

jó a pálesz csak már alig látok a fórumot olvasni


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 21:50 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.02.23. 08:07
Hozzászólások: 264
Tartózkodási hely: Nádudvar
speti írta:
Ezzel a piros készülékkel van valakinek tapasztalata??
Ü:Peti

Lyson, lengyel, jó. Ilyet használok, mert csoda videókat láttam róla, illetve hasonlókról. Ár-érték arányban jó, nyilván nem tud annyit, mint egy centrifuga, vagy egy melegprés, de akár 50 NB is jól megmelegszik benne, ha ügyesen pakolod. Az a lényeg, hogy a sejtek vízszintesen legyenek, mert egyébként mint kicsiny oszlopok, úgy állnak. Egyszerűbben mondva: függőlegesen kell adagolni belé a lépeket. Van, aki kavargatja is benne a kacatot. Aztán még érdemes megnyomni. A felfűtés egy óra, az olvasztás kettő, érdemes reggel időben kezdeni, akkor estig egy felfűtéssel sokra érsz. Hiányzik az oldaláról egy kis hőszigetelés, de pótolható. 30 liter víz megy az aljába, de 15-20 is elég a működéséhez. Röviden ennyi :)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 19:49 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.22. 22:08
Hozzászólások: 114
Tartózkodási hely: Komárom-Esztergom Megye Bajna
Akihez én járok műlép készítő neki is ilyen ipari főzőüstje van, dupla falú hőközlő olajjal feltöltve(trafóolaj) elektromos fűtőbetéttel nyitott rendszerben.Ezzel végzi a fertőtlenítést.

_________________
Szikla Méhészet KB+1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 19:46 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6279
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Hőközlő olajok.
Pl.: MOL Thermol olajok, de más cégeknek is van.
~ 100C-al magasabb lobbanáspont.
Az sem elhanyagolható, hogy erre lettek kifejlesztve.

Bolti árban sincs lényeges különbség.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 19:03 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.06. 20:39
Hozzászólások: 837
Tartózkodási hely: Heves-megye
Trafóolaj.

_________________
http://www.egrimeheszbolt.hu/bolt/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 14:02 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.05.18. 10:15
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Hajmáskér
Ezzel a piros készülékkel van valakinek tapasztalata??
Ü:Peti


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 12:20 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
Az NMSZ (Nem Műszaki Szubkultura) tagjaként most fejet kell hajtsak a MSZ képviselője előtt, ugyanis ő fogalmazta meg azt a lehetséges kivitelezési módot, ahol maradhat esély az életbenmaradásra, s esetleg Tűzoltó sem kényszerülhet a viaszüzem utólagos helyszínelésére.

Azért néhány szempont a viasz fertőtlenítésének nagykonyhai eszközzel történő kivitelezéséhez:
-a vízes eljárással, illetve gőzzel kinyert viasz emulzió formájában mindíg tartalmaz némi vizet, benne 0,1-2,5 %-nyi víz maradhat vissza, de a túl gyorsan lehűtöttben ennél lényegesen több víz is emulgeálódhat. Nos, ettől a visszamaradt víztől pöfög, habzik a víz forráspontjának hőmérsékletére melegített viasz, s teszi ezt mindaddig, míg a víz maradéktalanul el nem párolog.
-a szárazon, víz nélkül olvasztott méhviasz hajlamos az "odaégésre"...

Mindezek mellett be kell látnom, hogy ugyan a fertőtlenítésre a 70/2003-as autoklávot tart irányadónak, de egy jól kivitelezett, nyitott rendszerű, olajtöltésű kettősfalú edény tökéletesen alkalmas lehet a viasz fertőtlenítésére. Nem is szükséges esmeg feltalálnunk a "spanyolviaszt": Örösi a Méhek között c., negyedik, átdolgozott kiadású munkájában (1955), bemutat egy ilyen készüléket a 441-442. oldalon. Természetesen javasolnám, hogy az ábrán látható nyílt tüzet (már csak Tűzoltóra való tekintettel is) lehetőleg mellőzzük. Feltétlenül én is javasolnám -Hészakival egybecsengve- az olaj túlbiztosított hőfokszabályozását, s az sem közömbös, az olaj milyen paraméterekkel rendelkezik a köpenyben. Semmiképp nem javasolnék növényi eredetű olajokat, azok forráspontja nagyrészt megegyezik a méhviasz lobbanáspontjával. Feltehetően a MSZ képviselői ebben is hasznos tanácsokkal látnak el minden kísérletező kedvű és spórolós (vagy bizalmatlan?) fórumozót.

Akkor: hajrá!

T

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 09:40 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Nyílt rendszernél robbanás nem történhet.Tágulási tér (tartály) viszont kell mint egy sima vízfűtési rendszernél, valamint az olajhőfokot szabályozni kell (érdemes kétszeres túlbiztosítással) ezenkívül nem szabad felügyelet nélkül hagyni. MSZ (műszaki szubkultúra) szerint fogalmazva "szemed rajta".

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 07:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Miért, hol van a szelep? Ha a folyadékszint fölött (elvileg ott kellene lenni), akkor olaj nem tud kijönni, de biztonságból lehet rátenni egy kis elvezető csövet. Ez nem olyan nagy probléma. A szelepet én alapból kivenném, hadd legyen nyitott, ne hirtelen nyisson.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 23:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.11.05. 16:02
Hozzászólások: 110
Tartózkodási hely: Hajdú bihar
Az üst nyomásra nyitó szeleppel van ellátva,amin távozik a 'felesleges'gőz,szóval ott nem alakulhat ki túlnyomás...de ha olajjal van feltöltve és kinyit a szelep,lehet hogy beterít forró olajjal...ennyit nem ér az egész!Elvetettük az ötletet!De azért köszönöm a segítséget mindenkinek!
Tomipapa:Pont azért támadt ez az ötlet mert ebben nem ég le szinte semmi ,kivéve a tejbegríz :) Tapasztalat, 10 évig ilyenekben főztük az iskolásoknak a bablevest :)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 22:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
A felforrt víz az valóban kifuthat 100 fokon, ahogy préseléskor is előfordulhat az üstből, a sonkoly főzésénél, ha nem figyelünk oda. De szerintem fertőtlenítéskor már nem kell alá víz, csak a tiszta viaszpogácsákat kell beletenni az olajjal melegített üstbe és arra kell ügyelni, hogy ne hevítsük túl.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 22:07 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.18. 04:47
Hozzászólások: 523
Tartózkodási hely: somogy
frozen írta:



Kár elpocsékolni az ilyet viaszozásra mikor pálinkát is lehet benne főzni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 21:41 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
abrakazabra írta:
És az miért baj, ha a viaszban maradt esetleges víz 100 fokon gőzzé válik és megemeli a fedőt, majd távozik? Éppen hogy jó. Ugyanígy az olajat tartalmazó résznek is nyitottnak kell lenni (vagy nyomásra nyitó szeleppel kell ellátni). Mi tud így felrobbanni, ha mindkét rész nyitott?


Csak az a Murphy ne írta volna: "A hiba elkerülésének legbiztosabb módja, ha nem hibázol..."

Igazad van, a dolog működhetne is, némi kockázattal. A Műlép témában tavaly hasonló dilemmázás folyt Kelence, Dodó és Tűzoltó részvételével (2012.02.17 16:27 -től 2012.02.25. 20:18-ig) Érdemes esetleg visszaolvasni. A viasz lobbanáspontja valóban 204,4 Cfok, de úgy emlékszem, Örösi azt írta, hogy a viaszban lévő víztartalom miatt 100 Cfokon nem csak rotyog, de ki is fut (s aztán előszeretettel meggyúl), ráadásul 100 és 200 Cfok között gyorsan emelkedik a hőmérséklete...

De megér egy kísérletet, hátha mégsem...

T

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 21:20 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Nem tudom, milyen gőzös centrifuga lehetett az, ami felrobbant, mert ha jól van elkészítve, nem tud felrobbanni. Ezért nem szabad sem az alsó tartályt zártra csinálni, sem a felső tér kivezetését csappal ellátni, nehogy véletlenül zárva maradjon munka közben. A gyáriakon csak egy szimpla csőkivezetés van, amelyiken a forró gőz és viasz folyamatosan távozik. Nincs is nyomás a rendszerben. Ha robbant, akkor az valami konstrukciós hibás gyártmány lehetett.

Itt a fotókon látszik a kivezető cső, nem zárható, munka közben folyamatosan, sugárban ömlik a gőz belőle:
http://www.mezpergeto.hu/index.php?cont ... centrifuga


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 20:47 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.12.28. 08:48
Hozzászólások: 878
Tartózkodási hely: Zala
Vajon milyen zsákot használhattak, hogy a nyitott felső résznél sem szakadt ki?
A rendszert lehetne korszerűsíteni dupla falu préssel közte 100-120 fokos olajjal.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 20:38 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.02.23. 08:07
Hozzászólások: 264
Tartózkodási hely: Nádudvar
BFERI írta:
http://www.youtube.com/watch?v=C8oy7gzEyfc
Kb.az 05.00 nál kezdődika préselés.
Faprés némi acélkengyellel megerősítve.

Ez egy 34 éves videó, ha jól látom, de irigylésre méltó az az egyszerűség és hatékonyság, amivel dolgoznak. 150 kilónyi tiszta viaszuk van kettőjüknek egy napi munkával 450 kg lépből. Nekem az egy heti meló. Nem sok rozsdamentes acél volt náluk, mégis milyen jó színe lett a korongoknak! Akit érdekel, itt a folytatás:
http://www.youtube.com/watch?v=ThCLtCG4 ... g&index=13


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 19:28 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Kapásból én sem értem: mi az akadálya annak, hogy mondjuk 120-130 fokos olajjal, víz nélkül (!) viaszt tartsunk egy adott hőmérsékleten, nyitott rendszerben, túlnyomás nélkül?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 81 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.