Pontos idő: 2024.04.20. 00:46

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 19:28 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Szívesen!

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 18:27 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.03.03. 02:30
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Köszi Zsolti! A privátot is!!!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 14:03 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Balázs! Ez nem Rácz-féle!

Korcsagin! Igen, ez a csatári-féle (Zala) alumínium centrifuga modernebb változata rozsdamentes acélból.
Van tömítés a tetőre ragasztva, mégpedig egy szilikoncsík. Ez azonban az egyetlen kidolgozatlan része a centrifugának, és 2-3 évi használat után ez leválik. Újraragasztása nem célszerű. Én úgy oldottam meg a problémát, hogy vettem szilikon U profilt, ragadás könnyítő anyagot és szilikonragasztót, és a profilt ezen anyagok segítségével nem a tetőre, hanem a dobra ragasztottam. Így egyrészt sokkal nagyobb felületen ragad a fémhez a szilikon, mint az eredeti verziónál, másrészt a gravitáció nem ellenünk, hanem nekünk dolgozik.

Privát ment!

Ha valaki meg szeretné nézni nálam működés közben, e hét második felében fogok centrifugázni vele Porrogszentkirályon a telephelyemen.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 12:32 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.03.03. 02:30
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Kb 15 éve vásároltam hasonlót keszthelytől nyugatra egy kis faluban. Apróbb módosításokat véltem felfedezni a készülékben, ezért keresem a gyártót. Illetve Zsoltitol kérdezném:a hordó felsörészénél fém a fémmel találkozik, nincs tömítés?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 11:44 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:08
Hozzászólások: 265
Tartózkodási hely: Tét, Budapest
Igaz nem én lettem megszólítva, de ha jól látom, akkor a gyártó Rácz Ferenc.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 11:02 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.03.03. 02:30
Hozzászólások: 45
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Zsolti! A videón szereplő termék gyártójának elérhetőségét megadnád?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.09. 08:15 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.05.13. 22:28
Hozzászólások: 253
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar
csjanszki írta:
No kérem.én kivágom a lépeket a keretekből összefóliázom és átadom a műlépesnek,aki megmondja db.alapján ebben a kupacban mennyxi a viasz és slussz.


Dubpla menyiség viasz jön ki belőlle, mit amegyit adnak érte. Én még főzöm és préselem, de én is be akarok szerezni egy viaszcentrifugát.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.08. 19:13 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Én ezt használom:

https://www.youtube.com/watch?v=0J7s9TQxG9c

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 22:52 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.08.02. 20:26
Hozzászólások: 845
Tartózkodási hely: Békéscsaba
Tudom.
De inkább lusta


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 19:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Gavallér vagy.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 09:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.08.02. 20:26
Hozzászólások: 845
Tartózkodási hely: Békéscsaba
No kérem.én kivágom a lépeket a keretekből összefóliázom és átadom a műlépesnek,aki megmondja db.alapján ebben a kupacban mennyxi a viasz és slussz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 08:51 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2230
Tartózkodási hely: Csurgó
Igy is lehet ,hatékonyan ,olcson.A képre kattintva a gép vissza forditja.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 08:22 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Ennél a fazék rész saválló, a rostély saválló+galvanizált méhészeti expandált lemez. Maga a főző már megvolt, más célra.
A beáztatás mennyi ideig történjen? Mert azért ez is ázik 2-3 órát, amíg elkezd olvadni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 07:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 701
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Mortimer, nekem is volt egy ugyanilyen elven működő. Plusz még préselni is tudtam közben.
Úgy voltam vele mint Te a tiéddel. Ráadásul a prés része sima vasból volt. (Kezdőméhész hülyeségeim egyike...) Sötétítette a viaszt, és tényleg sok benne maradt.
Elvittem Pestimrére galvanizáltatni, elmentem érte, aztán ugyan olyan maradt a viasz. Az a galvanizálás egy cinkfürdő lett.
:ut
De aztán sikerült megoldást találnom a problémára. Balatonboglár, méhtelep.

Azt kihagytam, (most pótlom), hogy az áztatás főzés előtt értendő.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.07. 07:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Az én főzőm áztatással működik, mégsem vagyok vele megelégedve. Az elve, hogy a lépek főzve vannak, de le vannak szorítva egy rostéllyal, amit ellep a víz, aztán a főzéskor és a végén a viasz is, mivel az feljön a tetejére. 140 kg lépből kinyertem az első főzésre 32 kg viaszt. Második főzésre már alig jött ki, viszont egy rögtönzött préssel még tudtam kinyerni egy próba alkalmával. Tehát átjárja a lépeket a 100 fokos víz, és mégsem szed ki minden viaszt.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.06. 21:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 701
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Szerintem számít.
Az a jó, amikor átnedvesedik a bábing (és ami még benne van). Ha szárazon beleraktuk a már olvadt lépek közé az következőket
akkor a már olvadt viasz beleivódik, és abból IS azt ki kell nyerni. Aki nem értené: RÉGEN a préselés előtt valamilyen fazékban, üstben fel szoktuk olvasztani a lépeket, és legtöbbször kőműves serpenyővel mertük át a présbe. Tehát a már olvadt lépes fazékba raktuk az következő száraz lépeket. Ha nedves, nem tud beleivódni. Ezért szokták a régen a méhészek előtte beáztatni, de nagyon nehezen veszi fel a vizet. Viszont ha hideg a lép, és gőzbe rakják, akkor ez gyorsan bekövetkezik.
Nekem külön van a gőzfejlesztőm. Saját mutatvány, nem igazi lakatos munka, de nagyon jól működik.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.06. 19:34 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Köszönöm Jenő.
Számít-e az egy gőzös működésű viaszkinyerőnél (centris vagy álló), hogy a gőz külön forralóból megy bele, így az elején még a hideg lépekre le tud csapódni a gőz? Vagy úgy is jó, ha a lépek alatt forr a víz, és felül kimegy , miközben átjárja a lépeket? Így alig csapódik le rajtuk víz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 20:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 701
Tartózkodási hely: Balatonlelle
A régiek mielőtt felolvasztották az öreg lépeket, előtte beáztatták vízbe.
A viaszcentrifugában a következő játszódik le.
Hidegen kell belerakni a lépeket. Azért is használok nagy gépet, mert abban szellősen lehet elosztani, és nem érnek össze a lépek. Valójában a kosár egy sugaras pergető szerű tartó. A tető lezárása után fentről áramlik a gőz a szerkezetbe a tetőn keresztül. Amíg az alul lévő kifolyó nyíláson nem jelenik meg a gőz, addig nincs forgatás. Tehát a hideg lépekben lévő bábing, és a keret lécei átnedvesednek, mert a pára (gőz) lecsapódik rajtuk. Ez hasonló a beáztatáshoz. A vizes elemek nem tudják később felvenni a megolvadó viaszt. Amikor már folyni kezd, akkor gyengén meghajtatom. Addig olyan állapotban vannak a lépek mint a napviasz olvasztóban. Azért nem erősen kezdem hajtatni, mert akkor összetorlódna a perforált paláston a bábing, és a még bent lévő viasznak ezen az összetorlódott bábinges falon kellene átküzdenie magát. Amikor már gyengén folyik, akkor aztán jöhet a fordulatszám növelése, amig táncba nem kezd az egész szerkezet. Nem marad abban semmi viasz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 19:29 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Én úgy tudom, hogy a lépnél a műlépre húzott viaszt két oldalról körbefogják a bábingek, amit csak valamilyen préseléssel lehet kinyerni. A műlép része kiolvad csak simán gőzöléssel, vagy forró vízzel.
A centrifugázás is présel valamennyire, ha nem hagy bennt sokat a bábingek között, akkor az a nyerő.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 14:52 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Tekate írta:
A centrizésnek pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy gyors, egyszerű, könnyű.
A hatékonyságát szalmázással nem hiszem, hogy javítani lehet, vagy érdemes, meg egyáltalán.
A centrizett sonkolyból viszont préssel még kinyerhető némi viasz.
Itt a hozzászólás, amire utalás történt:
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=313&p=159379#p159379


Köszi a linket.
Komoly gép. Ennél hatékonyabb mechanikus viaszkinyerés szerintem nincs is.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 13:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 701
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Tekate írta:
A centrizett sonkolyból viszont préssel még kinyerhető némi viasz.


Az a centrifugától függ, és az időtől, ami jut viaszfőzésre.
Az enyémbe 60 keret fér bele, mintha sugaras pergető lenne. Duplafalú hőszigetelt, minden saválló. A keretek egyszerűen tisztíthatók, és 100 fok feletti gőzzel kezeltek közben.
Nagyon lassú, 5-6 pakolás naponta, viszont nullára kicsavarja, csak az idő sok amit mellette kell eltölteni. A sonkolyt elfújja a szél, olyan száraz mint a papír.
Milliós árú, és fix helyre épített. Nem akarok róla hosszasan írni, mert nem éri meg kisebb méhészetekben ennyit költeni erre.
Akit érdekel, bármikor megnézheti nálam.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 09:08 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 05:50
Hozzászólások: 562
Tartózkodási hely: Pest megye
A centrizésnek pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy gyors, egyszerű, könnyű.
A hatékonyságát szalmázással nem hiszem, hogy javítani lehet, vagy érdemes, meg egyáltalán.
A centrizett sonkolyból viszont préssel még kinyerhető némi viasz.
Itt a hozzászólás, amire utalás történt:
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=313&p=159379#p159379

_________________
Amatőr hétvégi hobbiméhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.04. 08:39 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Tekate írta:
Dodót kérdezd, milyen hatékonyságú ez a csavaros cucc, ő tett fel ide korábban ilyen eszközt.
Én folyamatos gőzben préselem a felfőzött sonkolyt, két jutazsákot használok egyszerre, és minen fándli sonkoly után egy marék szalmát is teszek a zsákokba.
Így elég sok viasz kijön még belőle.


Köszi.
Végignéztem a hozzászólásait, de konkrétan nem ír a gépéről, és régen is lépett be. Képet, videót meg nem mutat a kereső.
Ez a szalmázás centrifugánál is növelheti a hatékonyságot?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.03. 16:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 436
S lőn világosság!
Köszönöm!

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.03. 08:59 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 05:50
Hozzászólások: 562
Tartózkodási hely: Pest megye
Az összepréselt sonkolyból a viasz a présből oldalra tud csak kifolyni, aminek a rétegzett szalma segít ebben. lásd Őrösi: Méhek között

_________________
Amatőr hétvégi hobbiméhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.03. 08:38 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 436
Lehet, hogy amatőr a kérdés, de miért kell a szalma?

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.03. 07:39 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 05:50
Hozzászólások: 562
Tartózkodási hely: Pest megye
Dodót kérdezd, milyen hatékonyságú ez a csavaros cucc, ő tett fel ide korábban ilyen eszközt.
Én folyamatos gőzben préselem a felfőzött sonkolyt, két jutazsákot használok egyszerre, és minen fándli sonkoly után egy marék szalmát is teszek a zsákokba.
Így elég sok viasz kijön még belőle.

_________________
Amatőr hétvégi hobbiméhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.11.03. 00:34 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 21:35
Hozzászólások: 314
Inkább használj viaszcentrifugát


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.10.30. 19:48 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Nem a méz-viasz szétválasztására gondoltam, bár tudom, az a gép is lényegében ugyanígy működik. Hanem a bábingekből kipréselni a folyékony viaszt.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.10.30. 19:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
Talán melegen. Ha hideg vagy kristályos szerintem nem működik.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2020.10.30. 18:38 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Üdvözlet.
Egy ilyesmi préssel ki lehetne nyerni jó hatásfokkal a felfőzött sonkolyból a viaszt?
https://m.youtube.com/watch?v=uZFtw7BJ0R0


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.17. 08:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.01.29. 18:49
Hozzászólások: 65
Tartózkodási hely: Heves megye
Sziasztok!
Jogos!Szégyen, de erre nem is gondoltam,pusztán kiváncsi voltam.Valóban nem kell "bűvészkedni"!!!
Üdv!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.16. 14:28 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.12.28. 08:48
Hozzászólások: 878
Tartózkodási hely: Zala
Osztom Andor véleményét.
Olvasztáskor használjunk nagyon sok lágy vizet. Mossuk át a viaszt. Kerüljük a vassal, rézzel való érintkezést.
És a legfontosabb, ne 10-15 évenként cseréljünk lépeket !!! Sajnos ez az általános.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.16. 11:47 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Az a baj, a feltett képeken felbuzdulva sokan minden sz@rt hozzákevernek majd a viaszhoz.
Aztán ha a műlépes visszautasítja csodálkoznak.
Megkérnék mindenkit, olyan technológiát válasszon amitől a viasz nem veszít kiolvasztáskor a minőségéből és nem színeződik el.
Ne próbálja semmilyen vegyszerrel "sárgítani"!!!
Mert ha a műlépes mégis becseréli, más visszakapja, és a méhek nem építik ki, nagyon nagy anyázás lesz.
És valószínűleg a műlépes lesz bűnbaknak kikiáltva!!

Ne b@sszunk ki már egymással!!

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.16. 11:30 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2230
Tartózkodási hely: Csurgó
Ha a saját viaszodból kéred a műlépet,neki mindegy.Én inkább a fertőtlenítés elfelejtésétől félek.Ha tudom hogy a sajátomat kapom vissza nem érdekel a színe.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.16. 10:50 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2015.12.08. 01:44
Hozzászólások: 411
Tartózkodási hely: Pest megye
Csak az a gond ezzel, hogy van olyan műlép gyártó aki nem így vélekedik és húzza a száját hogy nagyon barna.

_________________
Szabad országban szabad ember azt csinál, amit szabad.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.15. 22:03 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2230
Tartózkodási hely: Csurgó
Felesleges a viaszba egyéb, segéd anyagot pl. oxálsavat ,savakat bele rakni.
A műlép könnyebben lejön a hengerről,ha picit barnább és a méhek is jobban szeretik.Ráadásul a műlépből párolgó maradék anyagok nem biztos hogy hasznosak a méheknek.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.08. 13:38 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
A jövőben a vas kiküszöbölésére szilikon betéttel fogom a szőlőprés talpát leteríteni.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.08. 10:48 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 436
A válasz arra, hogy miért is használják a savat:
A vizekben lévő fémionok általában hidrogénkarbonát (HCO^3-) formában vannak jelen pl. Ca(HCO3)2 oldott formában, ezek melegítéskor kiválnak a viaszban karbonátok formájában (CaCO3). Ez ahhoz hasonló, ahogyan a fűtéscsöveken is látszik időnként, vagy pl a kávéfőzőn (vízkeménység). A savak, amelyek erősebbek mint a szénsav CO2-t felszabadítva az oldatban tartják a fémeket. Pl. citromsavval: 3CaCO3+2C3H5O(COOH)3=[C3H5O(COO)3]2Ca3+3CO2+3H2O. Azaz csökkenteni lehet a vízkeménységet.
Gyakorlatban sokszor használják a citromsavas, ecetsavas oldatot vízkőtelenítésre, ami teljesen hasonló a viaszok főzésében mutatott hatáshoz.
Ennek kiküszöböléséhez egyik út, ha ioncserélt vizet használunk, melynek fémion tartalma szinte zéró, vagy jó megoldás lehet az esővíz alkalmazása is, amelynek fémtartalma szintén alacsony. Ez utóbbi esetben azonban ez sokmindentől függhet pl. akár a tárolástól is.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.08. 10:24 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 436
berkesandor írta:
A link amit csatoltam pár napja, ír oxálsavat, de nem oxálsav-dihidrát-ot hanem, oxálsav-anhidrid-et.

Szerintem ez csak elírás! A szövegben végig savról beszél csak a kép alatt van anhidrid.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 21:07 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Ezek kisérletek. :oops:

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 19:53 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6278
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Ennyi! :taps
Vassal ne érintkezzen, lepattant zománcú üst, vasas vezetékes víz.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 12:17 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 07:36
Hozzászólások: 721
Tartózkodási hely: Somogy
Nem értem miért kell a természetes viaszhoz bármit tenni,hogy sárga legyen.
Én eső vízbe kétszer átfőzöm és gyönyörű sárga.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 10:13 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 06:37
Hozzászólások: 834
Tartózkodási hely: Tolna megye
A savazás csak a sárgítást szolgálja?
Csak gondolkodom, hogy mi miatt terhelik meg külső kemikáliákkal a természetes viaszt?
Nekem fontos, hogy csak a saját (és az azonos technológiával atkát irtó barátaim) viaszából kapott műlépek kerüljenek a kaptáraimba. Soha nem tettem hozzá semmit. Ezért annyira idegen, bár Örösi is írt különböző sárgítási fogásokról.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 10:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
A link amit csatoltam pár napja, ír oxálsavat, de nem oxálsav-dihidrát-ot hanem, oxálsav-anhidrid-et. A kettő nem ugyanaz.
Nem tudom mennyire egészséges oxálsavas oldatot forralgatni.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.07. 06:22 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.11.08. 18:49
Hozzászólások: 125
Tartózkodási hely: bihar-ro
Modszerek.
Savazáshoz faedényt használnak. Vizet forralnak, és enyhén savassá teszik, majd kétszeres mennyiségű viaszt adnak hozzá. A keveréket a viasz felolvadásától számított 10 percig kevergetik. Ezután lassan lehűtik, lekaparják a salakot, majd a viaszt most már tiszta vízben újra átfőzik, hogy a savszám ne nőjön túl nagyra, ami hamisításra gyanússá tenné a viaszt. Tíz liter vízhez 10 gramm tömény kénsav, vagy ugyanennyi ecetsav alkalmas.

Újabban használják az oxálsavat is. Az is sárgit es fertőtlenit. A módszer ugyan az.


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pöte 2019.12.07. 06:38-kor.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 18:32 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Barna viasz + ciromsav.
Jobbra kontroll, balra "kezelt".
Maximum egy lehelletnyi tisztulás. :mrgreen:


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 08:51 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 558
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Nálam régi lavór, van ráégés is de mielőtt öntöm a forró viaszt, a lavórba vizet teszek és azt zubogásig melegítem. Utána víz kiöntve, viasz be, az egész egy aljdeszkára helyezve, hogy alulról se hűljön, majd bugyola és két nap pihentetés.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 08:17 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4006
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Nem új, de tiszta a fala. Nincs semmi ráégve.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: viasz termelése
HozzászólásElküldve: 2019.12.06. 08:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Ez egy új üst? Én egy 35 literes rozsdamentes fazekat használok, de műanyag vödörben ülepítek.
Ide télen a viaszolvasztás, kinyerés témát rendben kell tennem. Vettem egy másik prést azt átalakítom.
Van 40 fiók, nem szűz mézterem azt lehet tavasszal kiolvasztom még.
Jövőre az egyik fő feladat a fészekből maximális számú lép kicserélése.
A tegnapi cikkben ír citrom savat mézet "sárgítani", lehet délután kipróbálom egy fél kiló viasszal. (csak a kíváncsiság kedvéért)

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 287 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.