Pontos idő: 2015.02.27. 08:25

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3476 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 70  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.24. 07:45 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.19. 10:43
Hozzászólások: 1540
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun
Propolisz barátunk írt az inaktiválásról régebben a keresővel megtalálod.

_________________
A súlytalan aki nem akarja megmondani a "valót" :-)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.23. 16:39 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.08.08. 11:21
Hozzászólások: 81
Tartózkodási hely: Győr környéke
A normál sörélesztő inaktiválása hogyan történik, hány fokra kell hevíteni, és mennyi ideig ?
Előre is kösz. a választ.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.22. 19:24 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3935
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Csatolmány:
virágpor.jpg

Ez szerintem nem virágporra hanem méhkenyérre vonatkozik, legalább is az atkaírtókból ez következik.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.22. 10:55 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 2311
Tartózkodási hely: Tapolca
Arisztaiosz írta:

A Fendpoll takarmány a vizsgálatok szerint ilyen szennyezésektől mentes, tehát a piacon lévő egyetlen számba vehető szennyezésmentes méhtakarmányból azt az egyetlent választanám, amennyiben mindenképp fehérjét szeretnék pótolni a méheimnek. Egyébként a természetes és csírátlanított virágpor-tartalma miatt is vonzónak tűnik a készítmény, ha elszánnám magam a megvásárlására, előtte alaposan tanulmányoznám az összetételét.


Környezetterhelési Monitoringvizsgálat 2013-2014 31.oldal 2.1.2. 2.bekezdés

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 19:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.01.22. 13:37
Hozzászólások: 219
Zsozi!

Az bőven jó. Megtalálják maguktól is de ha akarod a doboz belsejét vékonyan csíkba megkenheted mézzel. Ma beadtuk nekik a lepényeket hordták a virágport is. Kivágtunk egy fát januárba és ahogy a nagy rönköket vágtuk össze felszaporodott a fűrészpor. Azt is hordták! :D


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 17:45 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 835
Kilinccs!

Nagyon szívesen, ha olyan téma kerül terítékre, amire van részleges rálátásom.
Amire viszont nincs, arról nem nyilatkoznék és mondanék értékítéletet. Nem lenne korrekt eljárás, számomra hányinger-keltő, amikor "odaát" a szakmáról csak a "szakma-politikai" aspektusok mentén képesek tudatlanul kinyilatkoztatni. Nem idéznék, itt az nem kívánatos...

A takarmányok tekintetében személyes tapasztalatot kérem,senki ne rajtam kérjen számon, a hobbiból folytatott állóméhészkedés, a poliflórás méhlegelők révén felém nem szükséges a virágpor pótlása. Gyűjtenek a méhek maguknak...

Amennyiben az állomány-nagyság és a méhészkedési technológia sajátosságai miatt szükség lenne rá, árutermelő méhészként mindenképpen azt a terméket választanám, mely árumézemet nem szennyezné GMO-val, így sajnos a FeedBee után a ForteVit is kiesne, hiszen a legutóbbi hírek annak is GMO-szennyezett voltáról szóltak. A sörélesztők, inaktivált takarmányélesztők között sem ismerek Európában forgalomban lévő génmódosított törzseket. A Fendpoll takarmány a vizsgálatok szerint ilyen szennyezésektől mentes, tehát a piacon lévő egyetlen számba vehető szennyezésmentes méhtakarmányból azt az egyetlent választanám, amennyiben mindenképp fehérjét szeretnék pótolni a méheimnek. Egyébként a természetes és csírátlanított virágpor-tartalma miatt is vonzónak tűnik a készítmény, ha elszánnám magam a megvásárlására, előtte alaposan tanulmányoznám az összetételét. Sajnos, azt nem találtam, hogy hány növényfaj pollenje található fel a takarmányban, s milyen arányban, de ha árupollen hozzáadását feltételezem, feltehetően a poliflórásság nemigen jöhetne számításba, így vélhetően úgymond monodiétás virágporpótlót vásárolhatnék. Manapság tömeges pollengyűjtés a (repce)-kukorica-napraforgó hármasról várható, de tapasztaltam már parlagfű-pollen tömeges behordását is. Nem tartom valószínűnek, hogy bárki is a kora tavaszi virágporos legelőkön pollent gyűjtetne a méheivel, s az is kérdéses, hogy nagyobb mennyiségű Solidago-ról származó pollent találnék-e a Fendpoll-ban. Érdekelne az is, hogy a nyersfehérje-tartalmat a pollenen kívül mi biztosítja, hiszen a fejlesztő saját megállapítása szerint sem lehetne kizárólag pollennel, méhkenyérrel takarmányozni a méheket az ilyen takarmány megfizethetetlen volta miatt. Így viszont nem látnám túl sok értelmét a monodiétás, feltehetően nagyrészt kukorica és napraforgó pollent tartalmazó takarmány okvetlen megvásárlásának, hiszen egy monodiétás fehérjeforrás szerintem jelentős előnyt nem élvez egy sörélesztővel szemben. Amennyiben a méhek a Fendpollt szívesebben fogyasztják, mint a sörélesztős lepényt, akkor viszont nincs értelme tőlem kérdezni, a méhekhez kell fordulni a helyes válaszért: amit szívesebben fogyasztanak, s a fiasítás szempontjából is szignifikánsan jobb eredményt ad, azt kell nekik adni. Ezt viszont jó lenne egy független vizsgálattal alátámasztani, mert a véleménynyilvánítás, amit több méhész is produkált az utóbbi időben, mindennek nevezhető, csak egzakt vizsgálati eredménynek nem.

Mégis azt tanácsolom, kérdezze azoktól, akik árutermelő méhészek és akik a különböző pótlókat párhuzamosan használták, lévén gyakorlatilag nekik van tapasztalatuk velük. Én már csak egy olyan őskövület vagyok, aki saját tapasztalat híján nem nyilatkoztat ki, de a keresztségben nyert nevem után úgy vagyok a hittel, mint Tamás, aki egy volt a tizenkettő közül, s akit hívtak Ikernek. Ahogy János evangéliuma mondja: "Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványai, és Tamás is velük volt. Jézus eljött a zárt ajtón át, megállt középen, és így szólt: "Békesség nektek!" Aztán azt mondta Tamásnak: "Tedd ide ujjadat és nézd a kezeimet, nyújtsd ki kezedet és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő!" Tamás azt felelte: "Én Uram és én Istenem!" Jézus erre azt mondta neki: "Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek."
Sajnos, én Tamás vagyok, ilyeténképp "látón hívő", s eszerint még nem is igazán boldog...

Választásában javaslom, motiválja a "hiány" milyensége ( emészthető! nyersfehérje, esszenciális aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok), de elsősorban a méhek "választása" és az ár-érték arány. A hit e kérdésekben kevés, lehet, hogy olcsóbb egy vándorlás, mint a pótló szerekkel történő manipulálás...
Végül ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy egyik készítményt, fehérjepótló méhtakarmányt sem kívánom minősíteni, rangsorolni. Mindegyik annyit ér, amennyit a méhek hasznosítani képesek belőle.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 16:42 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.12.30. 19:04
Hozzászólások: 21
minfoka írta:
Hordatni magas falú dobozból eső ellen védve (különben szétszórják). Sokat nem szabad kitenni egyszerre mert megszívósodik összeáll.

Szabadból szeretik hordani, ahogy van jelentősebb virágpor forrás felejtik mint Gyurcsány az államadósságot.... A nedvesség tökéletesen átjárja a cukrot ezáltal homogénebb lesz. "Érik" a lepény. Öreg méhész tanárom mondta így...


Bocsi,van még egy pár kérdés a fejemben.
Gondolom pórrá van darálva,a doboz magassága kb40cm jó,szoktatni kell valamivel vagy simán meg találják?

üdv:zsozi


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 09:41 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.06.01. 19:24
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely: Pestmegye
Köszönöm a választ Arisztaiosz, kimerítő volt :)

Esetleg arra is van rálátásod, hogy érdemes-e megvenni a olyan méhtakarmányokat mint:

Fendopol : http://www.beenovation.com/fendpoll-mehtakarmany/
Fortevit : http://www.meheszbolt-tamasi.hu/mehesze ... sakos-10kg
Feed bee :http://feedbee.eu/fejlesztes.php

Vagy a szeszipari élesztő is megfelelő?
Netán gyakorlati tapasztalata van valakinek ez ügyben?
Tegnap már nagyon keresgéltek, és hiába vannak mellettük mogyoró bokrok, azok még nem virágoznak.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 08:59 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.03.31. 06:37
Hozzászólások: 367
Tartózkodási hely: Tolna megye
Az utolsó mondatoddal én is egyet értek. Ráálltak a webes forgalmazásra, és a háta közepére nem kíván egy olyan vásárlót aki még kérdez is...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 08:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.03.15. 21:19
Hozzászólások: 269
Szia. Akkor ezek szerint inkább a csalibazis.hu mint a tamasi sörélesztő pénz tárca barátabb. Amúgy is inkább ha tehetem nem tamásiban vásárolok a boltban mert ott a tulaj menyecskéje én úgy vettem észre nem igen szereti a gondolkodó méhészt enyhén szólva. Kissé bunkócska a drága


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.21. 02:57 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 835
Kilinccs!

Méhtakarmányozás szempontjából valójában nincs. A szeszipari, a sörélesztők és sütőélesztők között természetesen van különbség, hiszen nevükből adódóan eltérő fermentációs célokat szolgálnak, de a fermentációs ipar aránylag kevés mikroba-fajt használ ipari méretekben. Ritka kivételektől eltekintve, mint pl. a "lambric" típusú sörök, a sörgyártás gyakorlatilag két fajt használ, a borászat sem sokkal többet, bár -miként a lambric-sörök, néhány esetben az úgynevezett vadélesztőknek is juthat szerep, de nincs szó ipari méretekről. A takarmányélesztő hazai gyártása manapság szinte csak a szeszgyári fenékélesztő ill. a sörgyártásban képződő élesztő hasznosításában merül ki, így szinte kizárólag a Saccharomyces cerevisiae élesztőgomba-faj különböző szelektált törzseinek másodlagos hasznosítását jelenti. Nem régen még folyt Magyarországon valódi takarmányélesztő gyártás is, azt a Candida utilis-ből állították elő a szeszgyártás folyamán képződő melaszmoslék hasznosításával. Tudomásom szerint utoljára a Győri Szeszipar állított elő nagy tömegben C. utilis-ből takarmányélesztőt, a külföldi gyártmányok is szeszipari (esetleg sütőipari élesztőgyártás) "melléktermékekből" készülnek.
A takarmányozási célra szolgáló élesztők javarészt inaktivált (erjeszteni már nem képes) élesztőből állnak, bár néhány esetben az aktív élesztőket is használják takarmányozásra, de ez nem jellemző. A sör-, bor-, pezsgő- és sütőipar (és a bioetanol-gyártás) pedig túlnyomó részben a Saccharomyces cerevisiae élesztőgombának szelektált, "nemesített" törzseit használja, a bor- és pezsgőgyártásban előfordul a Saccharomyces bayanus, a borászatban még a S. paradoxus, míg a sörgyártásban a S. pastorianus (syn. S. carlsbergensis), bár ez utóbbi fajhibridet (?) egyes rendszerezők a S. cerevisiae subspeciesének tartják. Nálunk ezt a fajt használják a sörészek a lager típusú sörök úgynevezett "alsóerjesztésű" élesztőjeként. Ha valakit nagyon foglalkoztatna az élesztők mikrobiológiai, biokémiai finomságainak megismerési vágya, nagyon szívesen szolgálok részletekkel, de szerintem a méhészeti vonatkozásokat már így is túlságosan meghaladtam a válaszadás során.
Végül is az első, rövid tőmondat is elég lett volna, hiszen takarmányozási szempontból nincs jelentősége az elnevezésnek, különbség legfeljebb az árban manifesztálódik...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.20. 22:57 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.06.01. 19:24
Hozzászólások: 5
Tartózkodási hely: Pestmegye
Szerintetek van különbség a szeszipari élesztő: http://csalibazis.hu/webshop/termek/sze ... 1000-gramm
és a sörélesztő között? :http://www.meheszbolt-tamasi.hu/meheszeti-gyogyszer/mehtakarmanyok/soreleszto-1kg


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.20. 19:44 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.01.22. 13:37
Hozzászólások: 219
Hordatni magas falú dobozból eső ellen védve (különben szétszórják). Sokat nem szabad kitenni egyszerre mert megszívósodik összeáll.

Szabadból szeretik hordani, ahogy van jelentősebb virágpor forrás felejtik mint Gyurcsány az államadósságot.... A nedvesség tökéletesen átjárja a cukrot ezáltal homogénebb lesz. "Érik" a lepény. Öreg méhész tanárom mondta így...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.20. 19:17 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.12.30. 19:04
Hozzászólások: 21
Kedves méhésztárs!

Köszönöm a választ magam és azok nevében akinek még segítettél evvel a recepttel.
Csipem a humorodat is!
Miért kell pihentetni,beadás előtt?
Én még nem hordattam,gondolom a menekülő térből kell tányérból mint a szirupot.
Menyit szoktál ilyenkor eléjük tenni?

üdv:zsozi


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.20. 18:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.01.22. 13:37
Hozzászólások: 219
zsozi !

Kaptam privátba egy kérdést de úgy gondolom nyíltan válaszolom meg hátha mást is érdekel.

Élesztős lepény!

Az alap recept innen származik saját módosítással a következő lett belőle.

18,5 Kg porcukor, 3 kg szeszipari élesztő, 1000 mg/kg c vitamin, Sziruphoz 7,5 kg kristálycukor 2,7 L vízben feloldva.

Készítés: cukrot vegyesen 3 adagba összedaráljuk a szeszipari élesztővel. (így a keverés is megoldva) hozzáadjuk a c vitamint. A 7,5 kg cukrot a 2,7 L vízben gáztűzhelyen feloldjuk. Nem forraljuk fel nem baj ha nem nagyon állja a kéz mert a porci úgyis elhűti valamennyire. Melegen könnyebb is összedolgozni. Mikor feloldódott a cukor a teknőbe rakott cuccot összegyúrjuk. Ezután 3 kg-os hűtőtasakba 1 kilójával kimérjük szétlapítjuk a tasak száját visszahajtjuk. 5-7 nap pihentetés után mehet befelé. A receptet mi kipróbáltuk szeretik nagyon.

Alapanyagok beszerzése.

Cukor: Bolt
Víz: Csap
Porcukor: A bolti cukor darálva. :)
Élesztő: www.csalibazis.hu
Aszkorbin sav röhejes áron(c vitamin): http://www.cukraszdiszkont.hu/shop.php? ... dnodekod=2 (Otthoni fogyasztásra is alkalmas én ezt eszem, ennyi majdnem egy 60 szemes doboz ami jó ha 10 deka)

A szeszipari élesztő inaktív! Dercés állaga miatt daráljuk összetétele a fent linkelt oldalon. Én 25 kg-s zsákkal rendeltem hordatni is fogjuk. Úgy jön ki szállítással kemény 350 Ft/kg körüli áron.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.19. 02:15 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 676
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Köszönöm, ezt szerettem volna tudni. Eddig nem volt érdekes a kérdés, mert csak a szirupos etetés volt, mint lehetőség adott a számomra. Idén van először fedett mézes lépből "feleslegem".




H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 20:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.01.22. 13:37
Hozzászólások: 219
Azt hiszem H.apci szépen megválaszoltad magadnak a lényeget tsanyi pedig kiegészítette... Most lettünk készen az élesztős lepényekkel hétvégén megkapják....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 19:40 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3935
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Ha felkarcolt mézes keretet teszel a fias mellé a család azonnal megkezdi a lép kitakarítását. helyrehozását. Egyrészt megindul a kaptáron belül a méz szállítása, másrészt kitakarított petézésre előkészített lép lesz az anyának. Ha van hozzá népesség is akkor az anya is 1-2 napon belül bepetézi.
Etetés hatására is kiterjedtebb lesz a fias, de a hatása lassabban jelentkezik.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 19:25 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 676
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Ez mind szép és jó, meg igaz is, de... én az hallottam, igazán intenzíven akkor kezd el petézni az anya, ha friss nektárhordást tapasztal. Mi ezt tudjuk imitálni a szirup etetésével, anyut picit átverve. A kérdésem még mindig az, melyik család fejlődik jobban, a sziruppal vagy a felkarcolt mézes léppel serkentett-e? Persze ehhez az kellene, hogy valaki valamikor megnézte, hogy azonos erősségű családokat azonos körülmények között némelyeket felkarcolt mézes kerettel, másokat sziruppal serkentett, majd felmérte melyik csoport fejlődött jobban, és milyen mértékben. Mert azon senki nem vitatkozik, hogy a felkarcolt mézes keret serkentőleg hat a családra. Ahogy az is tény, hogy szirupos etetéssel is lehet serkenteni. De melyik hat jobban? A méz mindentől függetlenül egészségesebb táplálék a méh egyedeknek. Olyan nyomelemeket meg ásványi anyagokat tartalmaz, ami a szirupból teljesen hiányzik.



H.apci


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 19:04 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1149
Tartózkodási hely: Kaposvár
H.apci kérdezte: "Ez érdekelne, hogy valóban jobban fejlődik-e az a család amelyiket felkarcolt mézes keretekkel etetnek, mint akiket napi rendszerességgel sziruppal
."
Mindig abból kell kiindulni, hogy az természet, ami maga az élet, az hogyan csinálta/ja. Gondolom, amikor még a természet volt az eredendő otthonuk, és nem az ember állttal készített kaptár akkor csak az álltaluk behordott méz állt a rendelkezésükre. Abból kellett megoldani a tavaszi fejlődésüket. Nos, annak ellenére, hogy a mai földek már nem tudják azt, mint korábban azért az általuk hordott mézben még mindig több minden megtalálható, ami a méhek számára szükséges, mint magában a szirupban. De, ha valaki egy családnál nem pörgeti ki a fészket, hanem bent hagyja az általuk hordott mézet akkor a következő tavasszal megláthatja a különbséget. Szerintem.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 17:18 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 676
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
minfoka írta:
Pl amikor a megmaradt mézet felkarcolod márciusban az többszörösen jobban serkent mint a szirup....



Ez érdekelne, hogy valóban jobban fejlődik-e az a család amelyiket felkarcolt mézes keretekkel etetnek, mint akiket napi rendszerességgel sziruppal. Nekem úgy rémlik, mintha valami olyat olvastam volna, hogy a szirup azért is hat serkentőleg, mert "friss" nektárforrásnak gondolják. Szóval akkor most melyik az igaz?




H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.18. 11:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.01.22. 13:37
Hozzászólások: 219
Fanti és mindenki.....

Faluba Zoltán: Gyakorlati méhészkönyv
"A tisztuló kiröpülés után az időjárás gyakran még hetekig, esetleg egy hónapnál is hosszabb ideig
nem engedi meg az első, általános tavaszi vizsgálat megtartását. Ez a fejlődés valamelyik feltételét
nélkülöző családokra végzetes lehet. Nálam a tisztuló kiröpülés és az első tavaszi átvizsgálás között
1952—1955-ben átlag 26 nap telt el. A legrövidebb időköz 9, a leghosszabb 52 nap volt. Lehet, hogy
az időjárás a korábbi vizsgálatot is megengedte volna, de nem értem rá. Ezzel nemcsak nekem,
hanem igen sok olyan méhésznek számolnia kell, aki a méhészkedést mellékfoglalkozásként űzi.
Mivel a tisztuló kiröpülés és az első általános vizsgálat közötti időszak a fejlődésre és ezzel a ter-
melésre döntő lehet, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a méhcsaládokban a fejlődés legfontosabb
feltételei adva vannak e. Ezért a családokat meg kell nézni, ún. futó (gyors) vizsgálatot kell végezni.
A futó vizsgálatot lehetőleg olyankor tartsuk, amikor a méhek röpködnek. Ennek a feltételnek
betartása azonban nem feltétlenül fontos. Nyugodtan megtarthatjuk, ha árnyékban 6-8 fokos meleg
van. Ne féljünk, hogy kárt okozunk, Természetesen igyekeznünk kell, hogy a kaptár minél rövidebb
ideig legyen nyitva. A futó szemle célja csak annak megállapítása, hogy a méhcsaládoknak van-e
anyjuk, elegendő élelmük, és hogy fészkük kellően szűkítve van-e."

Saját véleményem hogy aki ezt nem szívleli hibázik. A lepény berakásának más kedvező hatása is van mint csak serkentés... Lásd lentebb. Volt szó róla miért jó ha inkább azt eszik mint a mézet február elejétől. Pl amikor a megmaradt mézet felkarcolod márciusba az többszörösen jobban serkent mint a szirup....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 21:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.12.20. 12:47
Hozzászólások: 134
Tartózkodási hely: Tolna megye
Mindenkinek szíve joga eldönteni, mikor kezdi a serkentést, etetést, ha egyáltalán csinálja. Van, aki ilyenkor ér rá méhészkedni és ilyenkor csinálja, amikor pedig méhészkedni kéne, akkor meg nincs ideje méhészkedni.
A méhlegelő is befolyásolja, hogy ki hogy méhészkedjen, de én azt tudom, hogy ha az utolsó atkaírtást megcsináltam, én utána március idusáig nem nyitok kaptárt. Ez nem azt jelenti, hogy nem nézek rájuk hetente, hogy meg vannak-e a kaptárak. Nem serkentek, és mégis Szent György napra termelő családdá válnak az ősszel betelelt családok. És télen nyugodtan csinálhatom a műhelymunkákat.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 19:30 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Baranya
Nem is tudom, nekem az 50-60dkg os lepényröl, nem az élelem pótlása jut az eszembe......:)


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 18:45 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.03.13. 22:25
Hozzászólások: 153
Tartózkodási hely: Fejér
Ez a lepényezés meddő vita, szerintem nincs értelme tovább boncolgatni !

Van aki csinálja és van aki nem ennyi. :taps


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 18:40 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.04.19. 19:38
Hozzászólások: 120
Na nincs máas dolgod, akkor....


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 18:01 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.03.13. 22:25
Hozzászólások: 153
Tartózkodási hely: Fejér
Akkor is lepényeznénk. :taps


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 17:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.04.19. 19:38
Hozzászólások: 120
Tisztet méhésztársak, akik lepényeztek. mi történne, ha ősszel rendesen etetnétek
Üdv. Jóska


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.17. 09:38 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.08. 23:35
Hozzászólások: 10
Kérdezni szeretnék:
Van egy liter Apibiovit (Erista,Győr) és egy liter Méhpatika forte (Chemor,Szekszárd) oldatom.
Szeretném cukorlepénybe keverve a méheimmel feletetni.
Tudna valaki ehhez receptet ajánlani?
Köszönöm
gary


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.15. 15:38 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.09.22. 12:22
Hozzászólások: 163
Tartózkodási hely: Nagykanizsa
Hovirág nálunk ilyen mai kép


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.15. 14:30 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.15. 21:10
Hozzászólások: 2449
Tartózkodási hely: Kis-Magyar-Alföld
Ma volt időm,betettem a 70 dekás gyúrt lepényeket. Minden család él, viszonylag szépnek mondható a népesség. Hóvirág már bújik.

_________________
1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.15. 09:19 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 380
Tartózkodási hely: Baranya
A sűrű szirup főzésénél is figyelmeztetnek arra, hogy az edény szélén ne maradjon kristályos cukor......Mert az elősegíti a visszakristályosodást.......Ha ebből kiindulva, jó ötlet a porcukor beleszórása is.......


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 23:58 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3935
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Soha nem csináltam főzött lepényt, ezt kérném figyelembe venni. (Nem volt rá szükség.)

Viszont vegyészként az jutott eszembe, hogy kiöntés után kevés porcukrot szórni, a telített oldatra és azt elkeverni.....
Elvileg a kristálygócok bejuttatása meggyorsítaná a kristályosodást.

Bocsi. Csak hirtelen felindulásból ötletelek.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 21:34 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 3387
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Így van, bár nem is inkább addig mint úgy kell keverni, hogy egységesen opálos legyen. Nem olyan sokáig kell keverni, de egységesen, mindenhol fehérednie kell.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 21:27 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.12.17. 22:05
Hozzászólások: 57
Tartózkodási hely: Baden Württenberg, Németország
Tegnap csináltam meg életem első adagjait.
3dl/kg 117°C-ig.
Szuper lett a belső rész, a szélén 1-2cm-s sávban átlátszó maradt és igen lágy.

Konzekvencia: keverni szükséges és mindenhol.
Ha kimarad (mint nekem a széle) átlátszó és lágy marad.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 21:03 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 3387
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Én 3dl-t adok 1 kg-hoz. Aldis húshőmérőt használok, 115 fok fölé nem forralom a keveréket, tapasztalataim alapján 113 fok is elég. Kiöntés után a keverés elengedhetetlen.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 16:12 
Online
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.07. 06:59
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: SZAB-SZAT-B
Álltalában 2-2.5dl/kg
Égy v.tüzelésü kazán hőfokmérőjével mérem 115-120 fok-ig
Mindig sikerült de most lett ket 10-kilós főzésü ragacsom is.
De ez is megoldódott visszafőzöm szépen lassan.
5kg cukor,1-1.2l viz 1-1.5 kg ragacs kicsit puhább lett kemény lepény de tavaszal szerintem használható lessz.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 09:31 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 3387
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
NAGYZSOLT írta:
Üdvözlök mindenkit!
Tud e valalaki segiteni abban hogy a kemény cukorlepény főzésekor a tul lassu főzés karamelizálhatja e a szirupot?
Ha pedig egy rakacs lessz visszaforditható?


Sokan azt a hibát követik el a kemény cukorlepény főzésekor, hogy nem hiszik el, hogy meg lehet csinálni nagy mennyiségű vízzel is úgy, hogy kemény legyen, így (jelentősen) csökkentik hozzáadott víz mennyiségét, aztán jól leég az egész olyan lesz mint az aszfalt.
Mennyi vizet adtál egy kg cukorhoz?
Csatolmány:
Hp4 087.jpg

Szerinted ez a lepény milyen aránnyal készült?


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.14. 07:30 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.12.08. 10:09
Hozzászólások: 353
Tartózkodási hely: Pest megye
Nem a személyek fontosak az alábbi párbeszédben:

torzo52 írta:
szundy irta: " Minek kell ilyenkor lepény? Főleg virágporpótlós !"
A fehérje miatt főleg és a vitaminok sem elhanyagolandók és minden egyéb, ami megtalálható pl a Fortevittben, amit ÉN' is használok.

tűzoltó írta:
Torzo én ezt nem értem. Te mindig azt mondod, hogy legyen minden a lehető legtermészetesebb. És ennek ellenére ilyen bizonytalan összetételű szereket teszel be nekik.

torzo52 írta:
Nem baj. elég az ha ÉN' értem. Sok más dolog is van, amit sokan nem értenek. Még nem értek el a megértéshez. Mindenkinek más és más, azaz út hossz, ami elvezet a dolgok átlátásához és megértéséhez.
Mi a bizonytalan benne? Ha elolvasod, az összetételét kizárólag növényi összetevőket tartalmaz és GMO mentes alapanyagokból van összeállítva.


"Sajnálatos módon a ForteVit fehérjepótló méhtakarmány vizsgálati eredménye is pozitív lett GMO-ra."
http://www.omme.hu/?p=3313


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.13. 13:13 
Online
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.07. 06:59
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: SZAB-SZAT-B
Köszönöm a választ!


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.13. 11:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 382
A hőmérséklet a pH és az időtartam egyaránt befolyásolja a karamellizálódást és a répacukor hasadását szőlő és gyümölcscukorra, valamint egyéb cukrok vagy cukorszármazékok képződését. Legerősebben a pH és a hőmérséklet befolyásolja a bomlást.

Mivel a répacukor kettébomlása és a további átalakulása kémiai folyamat, ezért házi körülmények között megfordíthatatlan vagyis nincs mese, a ragacs az ragacs marad. Egyet tehetsz, vízben odva eteted meg a méhekkel a keletkezett ragacsot. Attól nem kell félned, hogy a ragacs megerjed, mikorra annyit javul az idő, hogy vízzel oldva adhasd a méheknek, hiszen ez elég savanyú anyag, amiben az erjesztő mikróbák nem tudnak látványosan szaporodni.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.12. 18:57 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.28. 16:11
Hozzászólások: 51
Tartózkodási hely: Szeged
Arisztaiosz!
Ez nagyon korrekt, és remélem megérti mindenki aki "kiabált".
kőműves


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.12. 18:52 
Online
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.07. 06:59
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: SZAB-SZAT-B
Üdvözlök mindenkit!
Tud e valalaki segiteni abban hogy a kemény cukorlepény főzésekor a tul lassu főzés karamelizálhatja e a szirupot?
Ha pedig egy rakacs lessz visszaforditható?


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.12. 14:09 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.03.15. 21:19
Hozzászólások: 269
Ez szép volt! Ebben minden benne van tökéletes.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.12. 12:36 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 835
Ádám88!

Szívem szerint én is azt tanácsolnám, ne folytassa itt a témát, mert lassan már csak a Dühöngőben lehetne topic-hűen folytatni. Mivel szemmel láthatóan nem érti a reakciókat, szeretnék segíteni abban, hogy lássa: valójában nem a To-Ba Cukra Kft-vel van problémája a fórumozóknak. Ugyan "A méhek etetése" témában vetődött fel a cukorszirupok kérdése, de mivel nincs olyan megnyitott téma még, mint a "Hogyan gyártsunk vagy ne gyártsunk répacukorból fajtamézeket", kénytelenek voltak a beszélgetők itt kitárgyalni az ezen utóbbi témával kapcsolatos emócióikat. Sajnálatos módon -és hangsúlyozni szeretném, nem önöket gyanúsítanám a kijelentéssel- több méhész is jelezte, hogy az egyik szirup-forgalmazó a személyes megkeresés (telefon) alkalmával azzal "kínálta" a forgalmazott termékét, hogy az a mézből jelentős arányban feletetve sem mutatható ki. Sajnálatos módon feltehetően mégis kimutatható, idén komoly hamisítási botrány kerekedett valamelyik répacukor-szirup "feletetése" kapcsán... Hangsúlyozom: "valamelyik", nehogy az a vád érhessen, hogy rontani kívánnám a hitelüket. Feltételezem, önöknek soha nem jutott volna eszébe ilyen kijelentést tenni.
Nos, ez az igazi háttere a dolognak, amiért a fórumközönség egy hányada nem öleli keblére a szirup-forgalmazókat, akik pedig egy nagyon fontos piaci résre mozdultak rá: ellátják a méhészeket egy olyan nélkülözhetetlen méhtakarmánnyal, mely használata nélkül -az egyik jelentős mézpiaci szereplő kijelentése szerint- a gazdaságos méztermelés manapság elképzelhetetlen. Nem utolsó szempont az sem, hogy teszik ezt részben invertált répacukorból készült sziruppal illetve "100 %-os répacukorral". Azt azért tanácsolnám, hogy pontosítsák a kijelentést: a méhészek 100 %-os biztonsággal répacukrot vásárolhatnak önöktől, mert a hirdetésükben szereplő "100 %-os répacukor" nem értelmezhető (a Codex Alimentarius Hungaricus pontosan megadja, milyen tisztasági fok az elvárás a cukrokkal szemben. Száz százalékos kristályosított cukor nincs piaci forgalomban. Az Élelmiszerkönyv a nádcukorról nem rendelkezik). Jut erről eszembe: ha önök elvárják, hogy forgalmazott termékeik kapcsán senki ne jelentsen ki bizonyíthatatlan állítást a növényi eredet vonatkozásában, önök se igyekezzenek olyan nem bizonyítható állítással manipulálni, mint például az "És minden konkurenciától hozzánk jön a vevője mert egyszikű cukrot adtak neki....." kijelentésük. Ezzel ugyanis azt állítják, hogy az önök konkurensei megtévesztő, csalárd módon dolgoznak. Ez egyszerű hitelrontás, még akkor is, ha nem nevezték nevén egyik konkurensüket sem. Sajnos önök még azzal sincsenek tisztában, hogy mi a probléma a nem cukorrépából (cukornádból) készült cukorral, hiszen a gond nem a "kétszikű kontra egyszikű-voltukban" keresendő, hanem a növények eltérő asszimilációs típusában. A cukorrépa ugyan valóban kétszikű és C3-as asszimilációs típusú, de pl. a rizs egyszikű mégis C 3-as módon asszimilál, illetve ismerünk sok olyan kétszikű növénynemzetséget, mely a C 4-es , vagy ahhoz hasonló típusú asszimilációs úton építi be a CO2-ot... A probléma nem abban van, hogy milyen a cukorba beépült stabil C-izotópok aránya, hanem abban, hogy a C 3-as növényekből származó mézben nagyon nehezen, vagy sehogy sem lehet kimutatni, hogy az nektár- vagy éppenséggel cukoretetésből jött létre, a C 4-es növényekből származó cukor jelenléte a mézben viszont aránylag nagy biztonsággal megállapítható, hiszen ilyen növényekről nagyon kevés nektárt gyűjtenek nálunk a méhek. Alapjában véve tehát a gond a cukoretetés belekerülése a mézbe, mely a Codex Alimentarius alapján mézhamisítást jelent, függetlenül attól, hogy az C 3-as vagy C 4-es asszimilációs típusú növényből előállított cukorból került oda. A probléma növényélettani, biokémiai és élelmiszer-jogi problémáit ezen a fórumon már többször is kibontottuk, ha önök a továbbiakban nem is szándékoznak írni ide, azért javasolnám az olvasást a témakörben.
Nos, tisztáztuk tehát, hogy a méhészeknek nem azzal van problémája, hogy az önök által forgalmazott répacukor-szirup ne lenne tökéletes a méhek takarmányozására, mindössze azon emócióik testesülnek meg válaszaikban, mely alapján úgy vélik, az ilyen "tökéletes" méhtakarmányok erősen inspiratívak a "cukorméz" előállításának lehetőségét tekintve. Sajnos, a példák azt mutatják, nem mindenki képes vagy kellően elszánt az önök cukrának kizárólag méhtakarmányozásra, élelempótlásra történő felhasználását illetően, s ez a tény erősen irritatív azok számára, akik még a méhek által gyűjtött nektárnak és egyéb méhek által begyűjtött cukortartalmú nedveknek szavaznak prioritást a mézkészítésben. Ezt viszont kérném, ne vegyék rossz néven tőlük, inkább azt igyekezzenek a hirdetéseikben kisarkítani, hogy kizárólag élelempótlásra szánják a forgalmazott termékeiket, de azok mézhamisításra történő felhasználásának szándékától önök mereven elhatárolódnak, lévén a mai labortechnika már nem nyújt 100 %-os garanciát a mézhamisítás felderíthetetlenségét illetően... Az önök szirupja olyan arányban tartalmaz szacharózt, hogy abból nagy adagokat "feletetve" azt a méhek képtelenek teljesen átinvertálni, s ezen esetben a laboratórium a magas szacharóz-tartalom miatt rögvest kiszűri a "mézet", mely abból készült, hiszen a Codex Alimentarius szerint nagyon kevés hazai méz tartalmazhat 5 % felett szacharózt, 10 %-os arányban is csak az akác- és lucerna-mézben fordulhat elő, 15 %-nyi pedig kizárólag a levendula- és borágó-eredetű mézben. Gondolom könnyű belátni, az akácon (és esetleg a lucernán kívül) milyen arányban szerepelnek a nevezett fajtamézek a hazai méz-palettán...

Egyszóval lehet nyugodtan duzzogni, de nem kellene a "konkurenciát" rentyölni, hanem jó, hiteles (és magyaros) tájékoztatással kellene a kereskedelmi tevékenységet folytatni. Akár azon az áron is, hogy rászánják idejüket és energiájukat a szakmai finomságok tárgyában a precíz tájékozódásra is, hiszen a tájékozottságuk lehetne az egyik hitelt adó forrás a további kereskedelmi sikereiket illetően. A bizalmatlanság a méhészek részéről pedig nem teljesen érthetetlen, ha önök kerülnek szóba, hiszen az utóbbi években mintegy 3-4 cég-néven is forgalmaztak édesipari termékeket. Semmi közöm/közünk ahhoz, hogy milyen motiváló tényezők játszottak szerepet az önök sűrű cég-név és telephely-változtatásai során, de ezek a méhészek már csak ilyen bizalmatlan szerzetek. Így vannak kitalálva... Önök meg manapság tudomásom szerint belőlük élnek... Pestlőrinccel meg ne foglalkozzanak érdemén felül, az ő mentális habitusát ismerve neki a "feljelentés" az az eszköz, mellyel a célját gondolja elérni. Beteg lélek ő, bár néha meglehetősen bosszantó is tud lenni... A további tevékenységük folyamán pedig még mindig Gandhi bölcs tanácsának értékeire szeretném felhívni szíves figyelmüket... E jó tanácsot ráadásul teljesen költség-mentesen bocsájtom az önök rendelkezésére, ha képesek rá, éljenek vele...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.11. 22:23 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3935
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Nordzucker írta:
1 kg (ill. 1 liter) ambrosia® szirup méhtakarmány 0,73 kg (1 kg) kristálycukornak felel meg.

Így korrekt!
1kg szirup 0,73Kg cukornak felel meg.
1liter szirup 1Kg cukornak felel meg.

István!
Néhány tized százalék eltérés lehet, de az önökére is ez a helyes állítás.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.11. 22:22 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.03.15. 21:19
Hozzászólások: 269
Úgy nézem nem kevés vásárlót vesztettek most el KEDVES toba-cukra. Nem rossz kereskedő maga az biztos. Tudja azért van a méhészek között némi összetartás! Itt minden tagnak van legalább 10 méhész ismerőse akik ezek után biztosan nem jó reklámot fognak magáról közvetíteni. És szeretném megtudni hogy mi lett volna az a privát üzenet amit még mielőtt megkaptam volna már törölte is?


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gondnok 2015.02.11. 22:25-kor.

Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.11. 22:01 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2015.02.04. 11:47
Hozzászólások: 7
Kérem szépen.
Tegnap kapcsolódtam bele egy beszélgetésbe ahol az apikel szirup volt a téma .
Egyes hozzászólók a szirup eredetét illetve hírnevét taposták .... hogy egyes forgalmazók módosítják a szirupot meg hamisításra reklámozzák ........... meg stb stb
Itt kapcsolódtunk be:::
Egyes emberek megkérdőjelezték a jelenlétünket illetve provokálva cinikus megjegyzést tettek ránk.
A termékkel senkit nem tévesztünk meg . Minden tekintettel megfelel a labor papir tartalmának.... ezért nem értettem hogy emlegetnek minket a feddbee vel hogy mi is oda jutunk......
A fogyasztóvédelem meg büntetéseivel támadnak minket... mert a hirdetésben valakinek egy két dolog bántja a szöveg...... nos akkor a nordzucker szirupjával mi van???
Most az is be fog csödölni??? ITT IS AZ VAN LEÍRVA......
""""ambrosia® termékekkel az×× Ön méhei a lehető legnagyobb tisztaságú és legkönnyebben emészthető takarmányt élvezhetik.××× Az ambrosia® ugyanis egy szaharóz alapú késztakar- mány; könnyen kezelhető és hosszan eltartható. Szagtalanságának köszönhetően ezenfelül teljes biztonságot is nyújt a rablással szemben.
ambrosia® szirup
a lehető legközelebb áll a méhek természetes táplálékához a méhek számára könnyű felvételt biztosít ideális a korai és késői téli etetéshez."""".

Ja és az ő számításuk is itt van..
""""
A tápanyag-koncentráció/tápérték aránya kb. 72/7 %. 1 kg (ill. 1 liter) ambrosia® szirup méhtakarmány 0,73 kg (1 kg) kristálycukornak felel meg.""""""

. És kb még 3 gyárnak eu ba.
Nos a aranyszabályt mire értettem :
Nem vevő panasz volt. Nem termék panasz volt.
És 2010 óta rengeteg méhészt szolgáltunk ki árúval.
Senkit nem csaptunk be,Senkinek nem adtunk olyan terméket amivel kárt okoztunk volna . Mindig törekedtünk a jó kapcsolat fenntartására. Ennek meg is lett a gyümölcse rengeteg ember bizalmát elnyertük . És minden konkurenciától hozzánk jön a vevője mert egyszikű cukrot adtak nekik..... tőlünk nem szaladnak máshova . Ez már nagy elismerés nekünk....
Nagyon nem vagyunk egy fórum függök tegnapi nap volt az első hogy írtam mert nem kis dolgok hangoztak el...megjegyzem milyen érdekes azt nem taglalták....
Biztos fogunk változtatni a hirdetésen hogy Magyarosabb legyen de idáig senki nem akart feljelenteni hanem inkább nagyon sok mindenkitől elismerést kaptunk...
Ugyanis 203ft+áfáért forgalmazzuk ami nagy dolog mert ilyen áron ez a minőség nem hogy Magyarországon de külföldön sincs. Ja és kamiononként 1.4 millió áfát fizetünk a N.A.V -nak. Úgyhogy ők se utálnak minket. Rendelkezünk FELIR azonosítóval is.
Mindenkitől el szeretnénk köszöni .... többet nem fogunk írni semmilyen formában ....

TOMPAI ISTVÁN
TO-BA CUKRA KFT
BALOGH ÁDÁM


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.11. 20:43 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 382
Miután Arisztaiosz részletesen indokolta mi a probléma, Tsanyi pedig rendkívül egyszerűen és pontosan bemutatta mi a hiba, szerintem már csak néhány jogilag nem stimmelő dologra hívom fel a figyelmet.
A fogyasztóvédelem és a polgári törvénykönyv fogalomrendszere is ismeri a megtévesztést, a hirdetésben szereplő szavak összefüggő rendszere ezt kimeríti.

A lehető legritkább esetben lehet azt kimondani például egy hírdetésben, hogy
Idézet:
lehető legnagyobb tisztaságú és legkönyebben emészthető takarmány
A vastagbetűs szavak szerintem törvénybe ütközőek. Ezek nem pontatlanságok. Ha a konkurencia ebbe belekapaszkodik és felnyomja a fogyasztóvédelmi hatóságnak, akkor akár akkora is lehet a büntetés, hogy vége a cégnek.

Bizony-bizony. Egy hirdetés miatt is elmarasztal bárkit a fogyasztóvédelem. És nem kell csövesnek lenni ahhoz, hogy emiatt egy cég bebukjon.

Idézet:
Nekem ön ne mutassa be az aranyszabályt.

Azt hiszem, hogy nem vagy tisztába azzal, hogy hol vagy és ki vagy. Azzal pedig végképp nem vagy tisztába, hogy jó indulattal ír-e neked bárki is.
Bocsáss meg, de jobb ha felhagysz a kereskedelem bármely ágával, mert nem tudsz megfelelő hangnemben beszélni és empatikus képességed is csekély.

Tudod, ha rosszindulatúak lennénk, akkor nem írnánk itt neked semmit, hanem szép csendesen felnyomnánk az ügyet a megfelelő hatósághoz és aztán csendesen mosolyognánk a vergődéseden.


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2015.02.11. 19:47 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 835
Ádám88!

Talán ha figyelmesebben olvasta volna, amit írtam, akkor rájött volna: nem támadólag, hanem jobbító szándékkal közelítettem a hirdetésükhöz, melynek tartalmáért kizárólag önök a felelősök, bármely szerkesztőségnek ahhoz vajmi kevés köze van. Ha elolvassa akármelyik lap impresszumát, mindegyik újság egyforma szöveggel deklarálja: "A hirdetések és egyéb reklámkiadványok tartalmáért a kiadó nem vállal felelősséget." Már csak azért is "csípi az embör szömit" a hirdetésük magyartalansága, mivel mindkét "szerkesztőség" azonos szöveggel és tartalommal közölte le a hirdetésüket... Mit tesz Isten, még az alábbi "ferdítés" is azonos a két lap által közölt hirdetésben: "Az ön méhei lehető legnagyobb tisztaságú és legkönyebben emészthető takarmányt élvezhetik ha az Apikel Plusz szirupot használja, mivel a lehető legközelebb áll a méhek természetes táplálékhoz!" Gondolom, a szövegezés magáért beszél... Persze nem elképzelhetetlen, hogy a Kellmann Productions GmbH számviteli kapcsolattartója, Liese Nyilas már nem első generációs kitántorgó, de talán még őrizhet annyit édes anyanyelvéből, hogy nem a Google fordítóval lenne kénytelen egy hirdetésszöveget magyarítani. Miért nem kérik a segítségét...?
Azt is ajánlanám, talán gondolja még egyszer át a "tömegszázalékos aránnyal" kapcsolatos levezetésemet, mert nemigen hiszem, hogy érti, mit mondtam. A cukorszirup olcsóságát bizonyítani hivatott "levezetésük" néhány sebből vérzik, de Tsanyi már hozzám hasonlóan kibontotta a témát: önök dkg-ot használnak a hirdetésben, miközben az csak dl-ként, köbdeciméterként, azaz térfogatként használva állná meg a helyét, magyarán vegyes százalékos (l/kg) formában áll az "egyenlet". Igyekeztem ezt a lehető legárnyaltabban megfogalmazni, konzekvensen tartózkodván attól, hogy ostobaságként aposztrofáljam a hibás mértékegység-választásukat, de ha ragaszkodik hozzá, akár arra is hajlandó vagyok...

Száz szónak is egy a vége: nincs nekem semmi bajom a szirupjukkal és a hirdetésükkel, de ha már ennyi pénzt fektetnek a reklámba, tegyék azt úgy, hogy hasonlóan hasznosuljon, mint a szirupjuk a méhek energia-háztartásában... Apropó: ha már ragaszkodik hirdetésük szakszerűségének elismeréséhez, kérném vegye ki belőle azt a kitételt, mely szerint "A méheket nem viseli meg mivel nem kell átinvertálni..." A szirup 32 % szacharózt tartalmaz, azt pedig akár tetszik, akár nem, át kell invertálnia a méhecskéknek, lévén diszacharidokat nem képesek anyagcseréjükben hasznosítani, emészteni csak a monoszacharidokat képesek...A haemolimphában képződő és energia-raktározó trechalózt sem képesek hasznosítani, ezért azt is kénytelenek glükózzá lebontani, mielőtt az energia-háztartásukban hasznosítani lennének képesek.

No, második nekifutásra ennyi talán elég is lesz. Ismételten szeretném felhívni figyelmét a tegnap küldött idézetben rejlő bölcsességre. Egy darabig elég jól viselem, ha üvöltöznek velem, de egy idő után belőlem is elő lehet csalni a böszmét, de ezt nem javallanám jó szívvel. Tudja, egy bizonyos ingerküszöbön túl én is képes vagyok rendkívül böszme lenni, ráadásul ehhez nekem szemmel láthatóan gazdagabb a szókincsem...


Vissza a tetejére
 Profil E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3476 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 70  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Medvehagyma, rabolt, Vzoli valamint 4 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.