Pontos idő: 2024.03.29. 17:02

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 87  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.26. 09:33 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.16. 08:36
Hozzászólások: 659
Tartózkodási hely: Kalocsa
nigacsi írta:
Szőlő cukor (por )
Méz (vagy izo cukor)
Tejpor a (feed bee nálam nem hordták el )
Citromsav
Fumidil-b (ha ősszel nem eteted fel )
Én így csinálom


Elnézést a kérdésért, de ebben az esetben mekkora a jelentősége a szőlőcukornak?

Üdv. Jani bátya


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 23:40 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Én tavaly többek közt testépítőknek gyártott tejsavófehérje-izolátumot raktam a lepénybe, olyan 25 %-ban. Elhordták az egész lepényt. Kevés a tapasztalatom még tavaszi fejlődés terén, de április végén már rajzottak a családok. Búzasikért is tettem bele, annak is magas a fehérjetartalma, és az tisztán növényi. Arról valakinek tapasztalat?
Mondjuk az a legjobb, ha ősszel betermelnek a méhek maguknak rendesen virágport.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 23:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.05.13. 22:28
Hozzászólások: 253
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar
csoky írta:
Lactalbumin 80%

Proteintartalom (fehérje): 80%
PH: 6,7
Zsír: 5%
Oldhatóság: 98%
Ásványi anyagok: 4%


Ez jó lehetne a lepénykészítéshez?
Ez a 80% fehérjetartalom az elég tetemes.
Vagy használ(t) már valaki ilyet?
Esetleg vélemény, tapasztalat?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 22:33 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
tsanyi írta:
Élesztők elvileg jók.

Rákerestem, valóban 45% fehérjét írtak a szárított sörélesztőre. Szárítás előtt csak kb. 15%.
Kb. harmadára esik össze szárításkor. Házilag sütőben végeztem élesztő inaktiválást, szárítást, de tekintettel erre a súlyveszteségre, mégsem olyan gazdaságos mint gondoltam eredetileg. A vacakolásról nem is beszélve.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 22:06 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.06.06. 18:15
Hozzászólások: 507
Tartózkodási hely: Veszprém megye
Szőlő cukor (por )
Méz (vagy izo cukor)
Tejpor a (feed bee nálam nem hordták el )
Citromsav
Fumidil-b (ha ősszel nem eteted fel )
Én így csinálom


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 21:59 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok! Lehet egy buta kérdésem? Honnan tudjátok, hogy kevés a virágpor a méheknél?
Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 21:28 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Élesztők elvileg jók. Mind fehérje mind szabad aminosav tartalomra.
A sörélesztőt jobbnak tartják pl Cr tartalma miatt.
Mindegyik tartalmazza az összes B vitamint B12 kivételével. (Illetve utóbbit kis mennyiségben)

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 21:14 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Az élesztő mint fehérjeforrás? :?
Eddig azt hittem a vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kerül felhasználásra...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 20:47 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Kedves Tomipapa!
Elnézést! Gondolhattam volna, hogy a te EGO-d nem viseli el a legkisebb pontosítást sem.
Némi hezitálás után döntöttem így is a pontosítás mellett, mert a fórumon már volt egyszer egy ilyen boci tejporos recept. Aztán problémák voltak antibiotikummal .......
Régebbi méhészek gondolom emlékeznek rá. Én pedig csak az újak okulására írtam le, hogy .....gyakran tartalmaz ........

Személyes megtámadtatás miatt írnám le: hsz-edben ezt írtad,
Idézet:
Szerintem olcsóbb a borjak táplálására szolgáló tejpor...

Próbáld meg írd be a kiemelt szavakat a keresőbe .......Én kipróbáltam.
Egyébként ha egy méhész bemegy a közelben található takarmányboltba és így kéri, szerinted mit fog kapni?
De én szófogadó méhész vagyok :
Idézet:
javaslom a keresőbe beírni: sovány tejpor forgalmazók...
én megtettem, annak ellenére, hogy nyoma sem volt az előző hsz-edben a sovány jelzőnek, ellenben a borjakkal. Pl.: az általad hivatkozott http://www.agronatur.hu oldal nem volt a találatok közt. Sőt borjak táplálására tejpor sem.
400g-os tejporok ~900Ft-ért Ennyi.
Használható link a http://www.tejpor.hu/ őket érdemes felhívni, hogy van-e a közelben viszonteladójuk.

Tájékoztatás. A régen komoly feldolgozó kapacítással dolgozó Vajgyár majd Pannontej már tudtommal régen nem gyárt semmit. Jelenleg kevés emberrel máshonnét ideszállított sajtot csomagolnak és talán terítenek is.
A megyében a kis falvakban megszűnt a tej begyűjtés, emiatt a marha tartás is minimális. Az nagyobb tehenészetek Szlovéniába és Olaszországba szállítják a tejet. Tudod azok a maradiak még tejből csinálják a sajtot.

Előző hsz-emben igyekeztem elkerülni hogy személyeskedésnek vedd amit írok, ezért kihagytan inkább valamit, de most már mindegy.
Idézet:
Fehérjepótlásra jobbnak tartanám az élesztőt, de megfelelhetne a GM-mentes szójaliszt is. Jelölésköteles, ha GM-tartalmú a termék.
Amikor gondolkoztam szójaliszt használatán akkor utána olvastam a dolgoknak.
Méhészet 2009 augusztus Dr Békesi Dr Szalainé ... írta:
.......szójaliszt, amelyben megtalálható ún. antinutritív anyagok és enzimgátlók a kísérleti tapasztalatok szerint hátrányosan befolyásolják a méhek emésztését......
. Ezek után USA oldalakon azt olvastam, hogy gyártási technológiától függ ezen anyagok mennyisége. Az itthon számomra elérhető lisztek esetén pedig egynél tudtam biztosan, hogy milyen technológiával gyártották (biobolt) ennek viszont horror volt az ára. Innéttől kezdve nem foglalkoztam vele.

Kellemes hétvégét!

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 20:44 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Lactalbumin 80%

Proteintartalom (fehérje): 80%
PH: 6,7
Zsír: 5%
Oldhatóság: 98%
Ásványi anyagok: 4%

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 19:40 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.19. 10:43
Hozzászólások: 1724
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun
Szűcs és társa :
http://www.milchmann.hu/
a tejfehérjén és tejcukron kívül további allergén anyagokat, melamint nem tartalmaznak, valamint GMO mentesek, melyről igazolást adunk

_________________
A súlytalan aki nem akarja megmondani a "valót" :-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 19:14 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
tsanyi írta:
Occó-nak occó először, aztán nagyon drága lehet.
A borjútápokból volt már balhé.
Igaz hasznos, ha később nem kell keresni miből származott az antibiotikum......
A borjaknál biztosan nagyon hatékony, hisz nekik lett kifejlesztve. Nagyon gyakran tartalmaz antibiotikumokat és más anyagokat is amelyek a szarvasmarha tenyésztésben engedélyezettek.
Részlet az egyik gyártó reklámjából " Emésztő –és légzőszervi megbetegedések megelőzésére antibiotikummal és szerves savval láttuk el termékeinket. "

Tsanyi!

Valamiért elkerülhette a figyelmedet, hogy nem tápot ajánlottam, hanem tejport....naturt... soványat...

Ha csak olyat találtál, mint a beidézett, akkor nem is akartál olyat találni, amiben nincs antibiotikum. Mondjuk ugorj már be a Pannontejhez, nem messze esik tőletek, oszt kérdezz rá. Régebben volt náluk sovány tejpor.

Az Agronatur is forgalmaz tejport http://www.agronatur.hu Ez a cég Kapuváron található. Natur sovány tejpor is található náluk.

A többit most nem pötyögném le, javaslom a keresőbe beírni: sovány tejpor forgalmazók... Találsz Budapesten 4-5-öt, van Vácon, Debrecenben, Szegváron, Hajdúböszörményben, Miskolcon, Bábolnán, Répcelakon, Berettyóújfalun...

T

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 18:56 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.06. 20:39
Hozzászólások: 837
Tartózkodási hely: Heves-megye
kupec gyuri írta:

én egyszer sem láttam még őket tehéntőgyről tejet hordani !!!!!!!!! :D


És tejport?

_________________
http://www.egrimeheszbolt.hu/bolt/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 17:53 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.02.01. 20:21
Hozzászólások: 208
Tartózkodási hely: Miskolc
Csirkének virágpor?
Borjúnak kukorica?
Méheknek tejpor?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 17:20 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.06. 20:39
Hozzászólások: 837
Tartózkodási hely: Heves-megye
Pista! Csurgón én sem tennék bele, de már Nálatok virágzik a mandula mikor itt még hó van! Nagyon nem mindegy. Három évig kihagytam, nem érnek a méheim egy kalap...ibolyát azóta.

_________________
http://www.egrimeheszbolt.hu/bolt/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 17:19 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Occó-nak occó először, aztán nagyon drága lehet.
A borjútápokból volt már balhé.
Igaz hasznos, ha később nem kell keresni miből származott az antibiotikum......
A borjaknál biztosan nagyon hatékony, hisz nekik lett kifejlesztve. Nagyon gyakran tartalmaz antibiotikumokat és más anyagokat is amelyek a szarvasmarha tenyésztésben engedélyezettek.
Részlet az egyik gyártó reklámjából " Emésztő –és légzőszervi megbetegedések megelőzésére antibiotikummal és szerves savval láttuk el termékeinket. "

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 12:55 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.14. 00:03
Hozzászólások: 1500
Szerintem olcsóbb a borjak táplálására szolgáló tejpor...

Fehérjepótlásra jobbnak tartanám az élesztőt, de megfelelhetne a GM-mentes szójaliszt is. Jelölésköteles, ha GM-tartalmú a termék.

T

_________________
"Nem azért ír az ember, mert valamit mondani akar, hanem azért, mert van mit mondania"
(F. Scott Fitzgerald)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 12:48 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.08.15. 13:51
Hozzászólások: 112
Tartózkodási hely: nyiregyháza
Szia dzoli!
Ha minden áron tennél tejport,próbálkozzál cukrász alapanyag árusító boltokban. Üdv.Zrt

_________________
Azt az embert barátodnak nevezheted aki mindent tud rólad és mégis szeret!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 11:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.01.08. 20:33
Hozzászólások: 356
Szia Cirkusz. Nálad a Duna árterében lehet,de tőled 25km-re csak későn esők után.Semminél több volt,de elég-e?Még szerencse,hogy rengeteg a barka és a többi fűzem.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 09:14 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Szia! Nálatok volt kevés virágpor.Itt az ország majdnem közepén, még az utolsó repülésre alkalmas napokon is virágporral tértek haza a lányok.
Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 08:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
zsirosmeheszet írta:
Osztom a meglátásodat.A lepényhez méz és porcukor,mint régen.És meg történik a természetes kiválasztódás.

Méz?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 08:08 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
zsirosmeheszet írta:
Osztom a meglátásodat.A lepényhez méz és porcukor,mint régen.És meg történik a természetes kiválasztódás.

a fehérje pótláshoz szükséges , föleg ilyen virágpor szegényes ősz után.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 08:06 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
Susán Ádám írta:
kopaszkutya írta:
15 kg lepény nálam így néz ki:10 kg pocukor
1,5 kg tejpor
kb 3 liter izocukor
45 ml Nozevit


a tejpor az sima boltban kapható tejpor? 400g olyan 700-800ft ha jól néztem

Én kerestem a boltokban tejport , de azt a választ kaptam hogy kivonták a forgalombol ( valami uniós okból ) ezért én is csak a bábolnás tápboltban kaptam.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 08:04 
Online
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2229
Tartózkodási hely: Csurgó
Osztom a meglátásodat.A lepényhez méz és porcukor,mint régen.És meg történik a természetes kiválasztódás.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.25. 06:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.03.13. 22:25
Hozzászólások: 161
Tartózkodási hely: Fejér
morpheus00 írta:
Susán Ádám írta:
kopaszkutya írta:
15 kg lepény nálam így néz ki:10 kg pocukor
1,5 kg tejpor
kb 3 liter izocukor
45 ml Nozevit


a tejpor az sima boltban kapható tejpor? 400g olyan 700-800ft ha jól néztem


Akkor már érdemesebb tápszerestől tejpótlót venni 15 kg kiszerelésben lehet, de van más is
és elég olcsó. bábolnai amit én vettem még bojli gyártáshoz.
http://www.babolnatakarmany.hu/termekek/HU_Cremo_V2.pdf


Hát én nem tudom miért kell tejpor a méheknek, én egyszer sem láttam még őket tehéntőgyről tejet hordani !!!!!!!!! :D
Megetetünk minden vacakot a méheinkkel, aztán meg csodálkozunk, hogy mitől kínlódunk velük ! :merg


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.24. 23:05 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.08.03. 22:19
Hozzászólások: 319
Tartózkodási hely: Zala megye - Milejszeg
Susán Ádám írta:
kopaszkutya írta:
15 kg lepény nálam így néz ki:10 kg pocukor
1,5 kg tejpor
kb 3 liter izocukor
45 ml Nozevit


a tejpor az sima boltban kapható tejpor? 400g olyan 700-800ft ha jól néztem


Akkor már érdemesebb tápszerestől tejpótlót venni 15 kg kiszerelésben lehet, de van más is
és elég olcsó. bábolnai amit én vettem még bojli gyártáshoz.
http://www.babolnatakarmany.hu/termekek/HU_Cremo_V2.pdf


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.24. 17:33 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.07.06. 21:33
Hozzászólások: 598
Tartózkodási hely: Nógrád megye, Homokterenye
kopaszkutya írta:
15 kg lepény nálam így néz ki:10 kg pocukor
1,5 kg tejpor
kb 3 liter izocukor
45 ml Nozevit


a tejpor az sima boltban kapható tejpor? 400g olyan 700-800ft ha jól néztem


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 22:03 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 18:10
Hozzászólások: 1315
Tartózkodási hely: Dél-Somogy, Babócsa
csizmaziag írta:
Azoktól kérdezek, akik géppel (dagasztógép vagy betonkeverő) gyúrják a lepényt: mekkora porcukor-víz arány vált be a gépi feldolgozásban?....

Már többször beszélgettünk erről és én is tettem már fel kipróbált receptet, ha jól emlékszem 2008-ban, vagy 2009-ben. Persze már rengeteg oldalból áll ez a topic, nehéz visszaolvasni. Ehhez most nekem sincs lendületem. Javaslom, hogy használd a "Keresés" funkciót. Keress rá a hozzászólásaimra, szerintem megtalálod. Ha mégsem, akkor szólj.

_________________
Kolics Róbert
1/2 NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 21:58 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.06. 20:39
Hozzászólások: 837
Tartózkodási hely: Heves-megye
15 kg lepény nálam így néz ki:10 kg pocukor
1,5 kg tejpor
kb 3 liter izocukor
45 ml Nozevit

_________________
http://www.egrimeheszbolt.hu/bolt/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 17:09 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.01. 20:06
Hozzászólások: 36
Tartózkodási hely: Alföld és Nógrád
csizmaziag írta:
Azoktól kérdezek, akik géppel (dagasztógép vagy betonkeverő) gyúrják a lepényt: mekkora porcukor-víz arány vált be a gépi feldolgozásban?
Ismerősnek van dagasztógépe, amit használhatnék, de nem ott akarok nekiállni kísérletezni, hogy mennyi víz kell hozzá.
Köszönettel: Csizi

Öntsd a porcukrot és 15-20 %-nyi inaktivált élesztőport a dagasztógépbe és indítsd el a gépet.
(borjútápot ne használj fehérjepótlásként, mert olyan anyagokat tartalmazhat, amit a laboratóriumok idegen anyagként könnyen észrevesznek, pl. állati hormonok, antibiotikumok.)
Ne használj a cukorlepényhez soha vizet, hanem előbb csinálj nagyon sűrű cukorszirupot és azt használd. Egyenletes kavarás közben a porcukorhoz lassan, fokozatosan, TÜRELMESEN, adagold a sűrű cukorszirupot.
Maradj a gép mellett és látni fogod mennyi szirup kell, mikor lesz jó a lepény.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 16:51 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.08. 20:09
Hozzászólások: 372
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Én már többször csináltam kemény lepényt és egy kivételével mindig sikerült.Akkor is az volt a baj,hogy nem kevergettem addig amíg elkezdett fehéredni.Nem tudom Ti,hogy csináltátok de Én 1kg cukorhoz 2dl vizet adok.A szirupot felfőzöm 117cfokig majd az előre elkészített keretekbe öntöm.A keretekbe újságpapírt rakok és ebbe öntöm bele a szirupot és rögtön elkezdem kevergetni amíg el nem kezd fehéredni sőt az sem baj ha tovább kevergeti az ember.Így biztos,hogy kellően megszilárdul.

_________________
A világon két dolog végtelen:a világegyetem és az emberi hülyeség.Bár az elsőben nem vagyok biztos.
Albert Einstein
Hunor fészek 1/2NB méztér


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 14:53 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.02.28. 15:34
Hozzászólások: 125
Tartózkodási hely: Kecskemét
Szia Józsi!
Hasonlóan jártam, én is betartottam a leírtakat, fehér, krémes szerű masszát kaptam. Ha újra melegíted és cukrot raksz bele feltétlen ismét rakj bele ecetet.
"savval főzés hatására a glükóz és a fruktóz közti kötés felbomlik, szabad glükóz és fruktóz 50-50%-os keveréke keletkezik. A kapott keveréket invertcukornak nevezzük."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 12:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.10.28. 19:00
Hozzászólások: 350
Tartózkodási hely: Somogy megye, Siófok
Azoktól kérdezek, akik géppel (dagasztógép vagy betonkeverő) gyúrják a lepényt: mekkora porcukor-víz arány vált be a gépi feldolgozásban?
Ismerősnek van dagasztógépe, amit használhatnék, de nem ott akarok nekiállni kísérletezni, hogy mennyi víz kell hozzá.
Köszönettel: Csizi


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 11:33 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2010.03.29. 18:11
Hozzászólások: 14
Tartózkodási hely: ZALA MEGYE
Kedves Méhésztársak!

Az itthon kívánom elkészíteni idén az ecetes cukorlepényt.
Érdekelne, hogy ha nem vásárolok gyógyszeres lepényt, akkor tudnám-e helyettesíteni ezzel a lepénnyel, ha teszek bele vmi gyógyszert?
Kérdésem, hogy ez így jó megoldás e, illetve milyen gyógyszeres készítményt keverjek hozzá?
Válaszkat előre is köszönöm!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 10:06 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
jozsef78 írta:
Kipróbáltam a januári méhészújságba megjelent kemény lepény receptet.
Arányokat utasításokat betartva a kész lepények nem szilárdultak meg.Állaguk méz szerű lett.


Valószínűleg keveset kevergetted.
Hasonló receptet használok,de a forró anyagot egy külön hűtő edénybe töltöm
és már rakom fel a következő adagot.
A hűtő edényben néhány keverés után kezd fehéredni és sűrűsödni az anyag,ekkor
öntöm ki a formákba.
A 2. adagnál már 1 keverés elég az edény falán maradt kristályok segítik a kötési folyamatot.
A lepények beton így keménységűek.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 09:31 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Az Örösi-könyvben leírt készítés működik, én úgy szoktam.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.23. 09:14 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.05.14. 13:29
Hozzászólások: 82
Tartózkodási hely: Baranya
Kipróbáltam a januári méhészújságba megjelent kemény lepény receptet.

Arányokat utasításokat betartva a kész lepények nem szilárdultak meg.Állaguk méz szerű lett.

Segítséget szeretnék kérni,hogy tudnám javítani a hibát.

Melegítsem újra és tegyek még cukrot bele?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.17. 12:13 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 537
Tartózkodási hely: Baranya
Köszi az infót! Azért még valami.....A méhek számára, hol hagysz rést? Gondolom a legcélszerűbb hely a teteje.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.17. 11:41 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
fnkezdő!

Az ecetes anyagot fémtálcába öntöm ki,vékony lécek az elválasztók.
A lepények helyét hűtőbe használatos fóliával bélelem ki egyenként,
melynek mérete akkora hogy a lepény a kihűlése után zártan becsomagolható.
A lepény mérete kb.15X20X3cm(1,25kg)így befér a kivett keret helyére és az alsó fiókkeretsora
pedig stabilan a helyén tartja.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.17. 10:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.03.30. 15:07
Hozzászólások: 218
Tartózkodási hely: Kóka
Kollegák, gyurt lepénybe milyen mennyiségű kálium szorbátot használtok? ? g / 1 kg


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.17. 10:15 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 537
Tartózkodási hely: Baranya
Szia Bükk!
Ezt úgy lehet érteni, hogy a kemény cukorlepény egyenesen egy üres keretbe lett öntve? Mondjuk egy 1/2NB-be A tartás végett drótozva van?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.17. 09:21 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
A kemény cukorlepény mehet egyenesen a fészekbe a telelőfürt
szél mellöl kivett keret helyére.Tökéletes helye van ott hőveszteség nélkül.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 20:31 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.08.23. 21:10
Hozzászólások: 170
Tartózkodási hely: Pest megye
hészaki!
Lesz, de sajnos most nincs. Úgy voltam vele, hogy még ráér, hogy elkészítsem, mindig halogattam és mindig el is maradt. :(

csoky!
Köszönöm, remélem nem lesz rá szükség, de ha igen, ez lesz a megoldás.

_________________
Sárosi István


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 20:23 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
Mivel rakodókaptár illene rá egy menekülőteret készíteni,ami más problémákra is megoldás.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 20:08 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Méztéri fiókból lép kivesz,és mindjárt van hely!

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 20:04 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.08.23. 21:10
Hozzászólások: 170
Tartózkodási hely: Pest megye
Olvasgatva a hozzászólásokat, hogy néhol vészesen fogy az élelem, komoly aggodalom fogott el. Nálam hála az Istennek, nincs ilyen gond, de ha lenne, nem tudnám hogyan oldjam meg. Az a baj, hogy rájöttem kaptárjaim hibájára. :ut Fészek, amin felül fólia és papír takarás. Majd közvetlen a tető....És ha gond van, egy mm. hely sincs az élelemnek. Ha baj van, van megoldás így?

_________________
Sárosi István


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 19:06 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Egy ideje követem a "Miért kell ecet vagy másfajta sav a kemény lepényhez?"okoskodást!
Röviden ezért!
Az invertcukrot (vagy más néven glükóz-fruktóz szirupot) kevesen ismerik és használják a háztartásokban (vagy csak azt hiszik, ugyanis a mézeket is ezzel keverik fel, vagy egy az egyben csak invertcukrot mézként árulnak), pedig a sütőipari cukrászat egyik alapanyaga, és biztos mindenki találkozott már vele a termékek leírásában.

Bár a neve ijesztő lehet, valójában csak cukor és víz oldata, savanyítása és forralása. Ezt nevezik ínverziónak. (Iparban ezt sav helyett jellemzően enzimekkel csinálják, ami már emiatt nagy eséllyel GMO-s.) Ezzel érjük el, hogy a cukrunk (szacharóz) glükózra és fruktózra szakad, és stabilan meg is tartja ezt az állapotot (tehát nem kristályosodik vissza hideg hatására sem). Így egy méz tulajdonságú, de ízmentes édesítő szirupot kapunk, amivel simábbak, selymesebbek lehetnek a krémek, fagylaltok, zselék. Sütemény tésztához használva, a cukor egy részét kiváltva (5-10% arányban szirup, 90-95%-ban cukor) növelhetjük a készítmény nedvesség tartalmát, amivel hosszabb ideig lesz puha a végeredmény (hozzátéve, hogy az invertcukornak, nagyobb a vízmegmegkötő képessége). Nagyon hasznos továbbá karamell és fondant készítéshez, illetve minden olyan recepthez is használható, ahol kukorica szirup szerepel, mint alapanyag. Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert a kapott invertcukrunk fél évig szobahőmérsékleten tárolva minden további nélkül felhasználható.

Aki esetleg még jobban tájékozódni szeretne!

http://new.szamosmiklos.hu/tovabbi-felh ... keszitese/

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 17:18 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
Serkentő etetés vagy 1:1 es etetés,puha lepény vagy kemény lepényhez keverek egy kis kamilla tea. K.b. 1g./kaptár/alkalom . Eddig még nem volt nozemám.A fateromtoll tudom eszt .Neki sem volt még nozema a méhesben. Nekem nincs pénz gyógyszerekre is nem is félek hogy gyógyszer származék találnak benne.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 16:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
tsanyi írta:
Emil!
Kicsit utána kéne nézned a dolgoknak!
A háztartási hypo pH-ja 12. Az oltott mészé 12,5 .......ezek már marnak...
A cukor gyártásról tájékozódhatsz az innét letölthető bemutatóban:
http://vegyeszkar2005.ch.bme.hu/Biomernoki/MezTech/2.Cukorgyartas.ppt

vagy kicsit komolyabban: http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf

Hát igazad van! A kávé nem hipocloridal iszunk és a padló nem cukorral mosunk fel ! Én csak egy bogaras vagyok !Én csak segíteni szeretném a kezdő "méhészeknek" és nem vitatkozni senkivel! A Parlamentben szokták vitatkozni. Ha a kezdő "méhésznek" egíségesek a bogarak nekűnk nem lesz semmi gond .


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 15:44 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Emil!
Kicsit utána kéne nézned a dolgoknak!
A háztartási hypo pH-ja 12. Az oltott mészé 12,5 .......ezek már marnak...
A cukor gyártásról tájékozódhatsz az innét letölthető bemutatóban:
http://vegyeszkar2005.ch.bme.hu/Biomernoki/MezTech/2.Cukorgyartas.ppt

vagy kicsit komolyabban: http://www.ippc.hu/pdf/cukor_utmutato.pdf

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 87  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.