Pontos idő: 2024.04.27. 05:27

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 87  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.06.06. 20:44 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.06.03. 09:32
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: Vasvár
Köszönöm a felvilágosítást!

_________________
"Nem a népnek kell félnie az ország vezetésétől, hanem az ország vezetésének a néptől!"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.06.06. 11:40 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.29. 09:21
Hozzászólások: 56
Tartózkodási hely: borsod Múcsony
Sziasztok

Tud valaki információt,tapasztalatot hogy szőlőcukor mennyire jó a méheknek (serkentésre vagy téli betelelésre, estleg vegyesen kristály cukoral)?

_________________
ma országszerte 20 fok várható, ebbõl 7 Budapesten, 8 Győrött, 5 Miskolcon ...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.06.06. 08:13 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1875
Nem az "okosság" igényével, de némi adalék a kérdéshez...:

A rovarok légzése (eltekintve a vízi életmódot folytató rovaroktól, rovarlárváktól, melyek kopoltyúval [is] lélegeznek, s náluk a testfolyadékban található hemoglobin-szerű oxigén-szállító vegyület), trachea-rendszeren keresztül valósul meg, s a testfolyadékuk (hemolimfa) nem szállít kémiailag kötött oxigént, s a szén-dioxidot sem a testfolyadék szállítja, nincs hemoglobinjuk.

Alapjában véve nem is a nitrát-vegyületek a veszély hordozói a gerincesekre nézve, hanem a nitritek, melyek a hemoglobint methemoglobinná alakítják, mely nem képes az oxigén megkötésére és szállítására. Gyakorlatilag egy bizonyos methemoglobin arány felett fulladásos halált okozhatnak a nitrát-, pontosabban a belőlük kialakuló nitrit-vegyületek.

A gerincesekre a nitritek egyéb veszélyt is hordozhatnak: a részvételükkel képződő nitrozaminok karcinogén voltát állatkísérletekkel is bizonyították, s ezért találták veszélyesnek a nitritet tartalmazó élelmiszer-készítményeket.

A konkrét problémára tehát a válasz: a nitrátos vízzel készült cukorszirup a méhekre nézve nem jelent kockázatot.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.06.06. 07:58 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.02.01. 18:30
Hozzászólások: 1210
Tartózkodási hely: Graz/Várpalota
A méhek imádják a pocsolyákat, trágyalevet,poshadt vizet.

Az nem nitrátos? :)

_________________
Attila

Kisboconádi a mézeskaptár. "a méhe csak kölcsönad"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.06.05. 22:27 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.06.03. 09:32
Hozzászólások: 126
Tartózkodási hely: Vasvár
Szervusztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Van az udvarban egy ásott kút, aminek a vize állítólag emberi fogyasztásra nem ajánlott, mert nitrátos. A kérdésem az, hogy a méhekre is veszélyt jelent ez, ha abból a vízből csinálom nekik a cukorszirupot?
Tudomásom szerint az ember vérében leköti az oxigén felvételére alkalmas sejtek kapacitását, ezért okoz mérgezést. A méheknél viszont nem tudom mi a helyzet.
Ha valaki tud valami okos hozzászólást,azt megköszönném.

_________________
"Nem a népnek kell félnie az ország vezetésétől, hanem az ország vezetésének a néptől!"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.05.25. 07:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.30. 10:33
Hozzászólások: 51
Tartózkodási hely: 4400 Nyíregyháza
Sziasztok !
Nálunk a méhek már a 4. napja alig járnak ki a hűvös idő miatt,és a következő napok sem túl biztatóak időjárás szempontjából.
Ebben az estben érdemes alkalmazni belső itatást és ha igen milyen arányú sziruppal .

Köszi


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.13. 06:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.02.16. 20:14
Hozzászólások: 400
Tartózkodási hely: Jász- Nagykun- Szolnok
Így van, most csak élelem hiány esetén szabad etetni. Serkenteni, a mézeslépek felfedelezésével, és fészek szélre majd később, közepébe helyezéssel célszerű és hatékony. + fészek szűkítés. Ha mód van rá, melegvizes itató üzemeltetése, (atkairtás elhalasztása).


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 20:17 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.04.16. 07:59
Hozzászólások: 19
Sziasztok!
Ma nem hittem a szememnek a méhek esőbe is hordták a virágport! Iszonyatosan nagy szükségük van most rá! Én még egyenlőre nem serkentek sziruppal, mézük van sok. A serkentéssel szerintem most csak nagyobb kárt tennék bennük mert koptatnám a sok öreg méhet.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 19:38 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.02.16. 20:14
Hozzászólások: 400
Tartózkodási hely: Jász- Nagykun- Szolnok
Lényegében telített cukoroldatot kell létrehozni és akkor jönnek a hőfokok is. A kiöntés utáni kevergetés valóban elengedhetetlen.
Ezeket a főzött lepényeket ebben az időszakban, nem feltétlen fogják már szivesen fogyasztani hacsak nem éheznek. Most a szirup, vagy még talán a gyúrtlepény is elfogadhatóbb. Kevésbé terheli koptatja a méheket.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 18:58 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.12.18. 04:47
Hozzászólások: 523
Tartózkodási hely: somogy
A kitárgyalt recept szerint a hőfokok így alakulnak:
10 percnél 114 fok körül
16 percnél már volt olyan főzet ahol a 121 fokot is elérte
Tehát a 15 perc bőven elég a 117 fokhoz már ha nem akar valaki venni egy hőmérőt amivel mérheti folyamatosan.
A hibát ott követitek el,hogy nem várjátok meg a visszahűlést kellő mértékben.Addig kell keverni míg beopálosodik és akkor megfog keményedni.Ha csak kivan öntve és nem kevergetitek beopálosodásig akkor egy puha massza lesz csak belőle ami folyni fog.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 17:46 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.02.16. 20:14
Hozzászólások: 400
Tartózkodási hely: Jász- Nagykun- Szolnok
A recept jó, de terménydarálóval is lehet porcukrot készíteni. Átszitálással különválaszthatók a nagyobb szemcsék, amelyet újból ledarálhatunk. A por és kristálycukor, árkülönbözete nem csekély. Így kalkulálva már 100 Kg nál is, 20 ezer Ft a megtakarítás. Persze nem azért mondom, mindenki maga tudja.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 15:44 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Idén az interneten keringő recept ( http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/2 ... cukor.html ) szerint készítettem itthon sk invertcukorral puha cukorlepényt. A szörpöt kuktában főztem, így nagyon jól sikerült, kihűlve olyan lett mint a méz.
Eddig felemásak voltak a tapasztalataim az általam készített puha lepénnyel, volt, hogy nagyon megkeményedett. Idén bolti porcukorból csináltam az Őrösi könyv arányai szerint a fenti sziruppal ( én elvetem a mézetetés minden formáját ) és nagyon jó lett 3 hét múltán is olyan puha mint amikor elkészítettem, a méhek mind elhordták, nem morzsálták le.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 15:23 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.01.10. 02:00
Hozzászólások: 1558
Tartózkodási hely: Kiskunmajsa-Bodoglár
Ha nem barnult meg a cukor, akkor igen. Nem is kell higítani, jól helyettesíti a mézet.

_________________
A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.12. 12:48 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.08.23. 21:10
Hozzászólások: 170
Tartózkodási hely: Pest megye
Üdv Mindenkinek!

Mint ahogy azt 03.07-én kitárgyaltuk, megkíséreltem a kemény lepény főzését, sikertelenül. Mivel az egész egy ragacsos massza lett, nem adtam be nekik, inkább gyúrt lepényt kaptak. Most a megmaradt ragacsból szeretnék szirupot csinálni, hogy ne vesszen kárba, de tanácstalan vagyok. A főzésnél ugyanis enyhén megkaramellizálódott. Színén nem látható, csak az ízén érzem egy picit. Szerintetek beadható szirup formájában az anyag, vagy nem? Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv

_________________
Sárosi István


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.09. 09:40 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.09.21. 15:00
Hozzászólások: 57
Tartózkodási hely: pest megye
Köszönöm a választ!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.08. 15:46 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2012.05.16. 11:25
Hozzászólások: 1523
Persze, hogy van, a töménységet figyelembe kell venni a számításnál, pl. a 10 százalékosból kétszer annyi kell, mint a 20 százalékosból. Egyébként akkor sincs katasztrófa, ha nem teszünk bele, de ez egy kicsit segíti a méhek munkáját.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.08. 09:33 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.09.21. 15:00
Hozzászólások: 57
Tartózkodási hely: pest megye
Mi van akkor, ha az ecet nem 15-20%-os, hanem csak 8%-os? Van jelentősége? Esetleg többet kell keverni a lepénybe?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.08. 08:38 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.04.19. 10:16
Hozzászólások: 85
Tartózkodási hely: Szeged
A megjegyzésem szó szerint Ludányi István előadásán hangzott el. Tőle hallottam, hogy a cukorgyártás során mésztejjel derítik az oldatot, amit magam is ellenőriztem. A szacharóz oldat pH:7,8-9,3 lúgos tartományban stabil, ezért a gyártási folyamat során ezt tartják. A kétségeket ellenőrizendő azonban ma megmértem a cukor oldat pH-ját, és 6-osnak találtam.... Ez a közel semleges tartomány azonban még így is magasabb mint az invertáz enzim optimuma, ami pH: 4 körül van.
A kristálycukor tehát úgy tűnik mégsem nem lúgos, de az ecet hozzáadása valószínűleg hasznos.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.08. 07:41 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.08. 19:29
Hozzászólások: 16
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló
töröktibor írta:
Megjegyzés: Az ecet minden cukorlepénybe, szirupba nélkülözhetetlen, mert a kristálycukor kémhatása lúgos, de a méhek invertáz enzime csak savas kémhatáson működik.

Ez nekem egy új információ. Eddig úgy tudtam, hogy a kristálycukor az erősen savasító élelmiszerek közé tartozik. Kérlek írd le honnan származik ez az információ, szeretném megtudni ennek a hátterét!

_________________
NB16 - mert ezt örököltem.
Hidegépítményű, alsó és középső kijáróval.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.07. 09:08 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1274
Tartózkodási hely: Kaposvár
"Bár titkon remélem, hogy nem hordják el a "technikás" lepényed"

ÉN' meg remélem, hogy elhordják, mert benne vannak a nosema elleni szerek is és az nem árt, inkább használ.
De, nem bánom, ha kintről is hordanak, sőt egyenesen örülök neki. Nálam is rengeteg árvacsalán van a kertben is és a "leendő lakótelep" területén és csütörtökön a relatíve jó időben zsongott az árvacsalán, annyi méh volt rajta. Most +7° megint befelhősödött, pedig reggel egy szál felhő sem volt a környéken. Ez van!

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.07. 07:11 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.12.08. 10:09
Hozzászólások: 411
Tartózkodási hely: Pest megye
Győző! Nem Rád utaltam, Harsánynak próbáltam segíteni. Bár titkon remélem, hogy nem hordják el a "technikás" lepényed mostmár a természetes virágpordömping miatt. Azt hiszem, emiatt Te sem bánkódnál. ;)
Tegnap a füstölőanyagot egy citromsárga reklámtáskában vittem ki. A méheket nagyon érdekelte a műanyag, vizslatták erősen. Ez egy újabb tipp a külső megoldáshoz..


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.07. 06:40 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.09.12. 17:13
Hozzászólások: 14
Lepénybe már én is adom nekik február óta.Mióta kijárnak próbálkoztam fedett helyen tálcába de rá se bagóznak.Ha rászórom a röp deszkára onnan el hordják.Bár az is lehet hogy a kaptárak környékén nyíló árvacsalán miatt makacskodnak.Lepény még van egy kicsi a fejük fölött.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.07. 05:32 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1274
Tartózkodási hely: Kaposvár
zombee "Pótló szerintem korábban kellett volna"

Ha nem nekem írtad, akkor stornó, mert ÉN' már január óta adom nekik folyamatosan, annak ellenére, hogy viszonylag a Desedai ártérből jól raktároztak virágporból, de szerintem még ez is kevés volt.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 22:11 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6279
Tartózkodási hely: Észak-Zala
igi írta:
Én egy üres keret sejtjeibe szórnám és betenném a fészekbe legszélsőnek

Ha már a fészket lehet bolygatni akkor ki is járnak, akkor már mindegy hol van.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 22:06 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.12.08. 10:09
Hozzászólások: 411
Tartózkodási hely: Pest megye
Pótló szerintem korábban kellett volna. A tálcás megoldással csomósodik 1 nap után a pára miatt, aztán meg gyorsan meg is penészedik véleményem szerint.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 21:54 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.07.24. 12:31
Hozzászólások: 409
Tartózkodási hely: Békés megye
Én egy üres keret sejtjeibe szórnám és betenném a fészekbe legszélsőnek


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 21:51 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.09.12. 17:13
Hozzászólások: 14
Bocsánat ha őrültséget kérdezek.Mi van akkor ha NB-kaptár esetén,a fészek mellé az üres részbe teszek be tálcán virágpor pótlót?
Ha hülyeség akkor :ut


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 19:58 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.11.18. 18:46
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: VAS MEGYE, SZOMBATHELY
:) Köszönöm a válaszotokat!! Ma is tanultam valamit!! :)

ÜDV!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 19:41 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.08.10. 15:29
Hozzászólások: 44
Tartózkodási hely: Tiszagyulaháza
Bálint87!
Ne töltsd tele a flakont, kicsit megnyomod és mikor fordítod a pipába lassan elengeded. így szívni fogja e levegőt. jó gyakorlást!!!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 19:39 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Amikor még felfele van a kupak, kicsit összenyomom a flakont, a levegő kimegy, és mikor fordítom, akkor engedem, hogy helyre álljon, így levegőt szív és nem folyik ki.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 19:12 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.11.18. 18:46
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: VAS MEGYE, SZOMBATHELY
:) Igyekszem! Ma be is üzemeltem a pipákat, csak az nem tetszik benne hogy amikor felfordítom hogy berakjam a kijárónyílásba akkor, amíg be nem állítom egynesbe kifolyik egy kicsi szirup! Nálad is így szokott lenni vagy van esetleg erre is valami technika?

H.apci írta:
Bálint mindent tudsz!


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 14:38 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
töröktibor írta:
Tisztelt Méhésztársak!
A kemény cukorlepény főzésével mint sokaknak, nekem is adódtak nehézségeim. A kevés családdal rendelkező kezdő méhészek számára egyszerű szükségmegoldást jelenthet az alábbi recept, mellyel egyszerűen és gyorsan elkészíthető egy kemény cukor "lepény", ami alkalmas elsősegély az éhező családok számára:

Bélelj ki egy mélytányért egyrétegű fényes újságpapírral.
Merj bele 2 bögre kristálycukrot (kb. 0,5 kg). Kissé púpos lesz, de majd összeesik.
Egy fédecis pálinkás pohár aljába önts kevés 15-20%-os ecetet (kb a pohár 1/5 részéig).
Öntsd fel a poharat színültig vízzel, és borítsd a cukor közepére.
Tedd a mikróba 1,5-2 percre, majd kivéve finom kavarással a kristályos szemcséked nyomkodd a cukorszirupba, hogy az egész massza egyenletesen átnedvesedjen.
Tedd vissza a mikróba 1 percre, majd kivéve lapogasd meg a tetejét, hogy az egész massza jól összeálljon, és egyenletes állagú legyen.
Hagyd a masszát kihűlni, (10-15 perc). A megkeményedett massza a megfordított tányér oldalát finoman ütögetve egyben kiesik, és azonnal a keretek tetejére helyezhető.

Megjegyzés: Az ecet minden cukorlepénybe, szirupba nélkülözhetetlen, mert a kristálycukor kémhatása lúgos, de a méhek invertáz enzime csak savas kémhatáson működik.


Üdv!
Én nyáron úgy csináltam "lepényszerűséget" egyszerűen a szaporításnak, hogy kristálycukrot sűrű cukorsziruppal kevertem össze. Az egész összeállt egy kemény tömbbé, és nem láttam, hogy a méhek elmorzsolták, kihordták-e volna.
Idézet: "az ecet minden cukorlepénybe, szirupba nélkülözhetetlen, mert a kristálycukor kémhatása lúgos, de a méhek invertáz enzime csak savas kémhatáson működik"
Ha ez igaz, akkor a nektárral mi a helyzet?
Még valami: a cukorlepényeknek mi az előnye, értelme? Mézesjenő az előadásán azt mondta, hogy amikor a méhek nyalogatják, oldják a cukorlepényt, akkor ahhoz igénybeveszik az egyik mirigyüket, amit a pempőtermeléshez is használnak. Tehát "leharcolják" azt, amire szükségük lenne a fias neveléséhez.
Nem jobb akkor inkább már a sűrű szirup? Az előbb említett etető megoldással azt is a fürt közelébe lehet tenni, és kevés lyukkal el lehet nyújtani az elhordás idejét.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 14:15 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.30. 15:07
Hozzászólások: 1423
Tartózkodási hely: Mezőföld
Szia Győző!
Nálam is hasonló a rendszer, azzal a fő különbséggel, hogy közbeiktattam a méhek és a befőttesüveg közé egy rostaszövetes hálót, arra borítom a befőttest a tetővel együtt, amin 2 mm-es lyukak vannak. Ezen keresztül is elhordják a szirpot vagy vizet. Kitámadni, kijönni viszont képtelenek rajta.
Lepénynél nem tudom, működne-e ez a rostaszövetes felállás, de valaki itt azt írta, hogy működik.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 12:44 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1274
Tartózkodási hely: Kaposvár
Ha valakit érdekel.

ÉN' a mai napon adtam virágporpótlós lepényt a lányoknak és ennek az apropóján gondoltam, hogyha valakit érdekel megmutatom, hogy ÉN' hogy csinálom az etetést és itatást kaptárbontás nélkül. Már korábban felraktam képeket a kerettakarásról, amit jómagam használok, mely egy hasonló lap mint a pozdorja, de vékonyabb és erősebb, mint amit a bútorokhoz használnak. Ennek a közepén van egy 65 mm lyuk és azon keresztül kapják a lepényt és a szirupot is, oly módon, hogy 90 műanyagkarikákat vágtam és azt töltöm meg a lepény anyagával. Szirupnál meg egyszerűen ráfordítom az üveget a lyukra. Arra teszem a képen látható papírhüvelyt, ami arra szolgál, hogy lezárja és melegen tartja a szirupot még amikor hűvösebb a levegő. A műanyag karikára vágtam 3 mm üvegből kis kockákat és azt rakom a lepényes karikára és ezen keresztül látom a fogyást és cserélem, amikor kell. Ez azért jó szerintem, mert nem kell kaptárt bontani és pillanatok alatt egy kis füsttel cserélni tudom a lepénynek valót, vagy a szirupos üveget. A másik, hogy a pára segít a lepény feloldásánál, illetve mikor elfogy az üvegen lecsapódik és így meleg vízhez jutnak a lányok, ami előnyös a fiasításnál főleg a hűvös időkben, amikor a méhek nem tudnak kimenni vízért.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.06. 06:23 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Bálint mindent tudsz!


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 22:18 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.02.19. 13:00
Hozzászólások: 305
Tartózkodási hely: Szabolcs Szatmár Bereg
Szerintem ebben az évben volt igazán értelme a virágpor pótló lepény beadásának.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 21:21 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.11.18. 18:46
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: VAS MEGYE, SZOMBATHELY
Köszönöm szépen a gyors választ! akkor én is 2 db 2 mm-eset fogok fúrni egy kupakra, és mi volt a gond a 4 lyukkal, az hogy nem hordták el olyan gyorsan mint ahogy csöpögött? mert én attól tartok hogy ez lesz és akkor ugye belefolyik a kaptárba!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 20:36 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
A 2mm-es luk az általánosan elfogadott, két luk/kupak. Nekem nyáron a 4 lukkal sem volt semmi gond, de most tavasszal sok volt.


H.apci


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 20:29 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.11.18. 18:46
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: VAS MEGYE, SZOMBATHELY
ÜDV!

Valaki meg tudná nekem mondani hogy a pipás itató kupakjára ha 1:1-es szirupot akarok belerakni akkor hány lyukat és hány mm-eseket kell rá fúrnom hogy jó legyen?

Előre is köszönöm!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 20:10 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.02.01. 20:21
Hozzászólások: 209
Tartózkodási hely: Miskolc
Úgy legyen!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 20:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok.Csak jussunk el odáig.Akkor viszont felesleges lesz a serkentés, mert annyi friss nektárjuk lesz. Nem is fognak rágyőzni.

Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 18:31 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Az enyémek naponta fognak kapni 1.6dl 1:1-es szirupot (10dkg cukor 1dl víz) ha egyszer végre eljutunk odáig.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 15:29 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.04.16. 07:59
Hozzászólások: 19
Sziasztok!
Szerintetek elegendő az a serkentéshez ha minden harmadik napon kapnak csak szirupot de nagyobb adagot vagy pedig minden második nap adjak nekik fél litert?
1:2 arányban gondoltam.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 13:07 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.02.01. 20:21
Hozzászólások: 209
Tartózkodási hely: Miskolc
Kipróbáltam fele adaggal a receptet és tökéletesen működik.
Amennyiben sütőpapírt tettem alá azt még le is lehet húzni róla, és nem itatódik át.
Először 2 perc 800 W-on (kicsit talán sok volt) majd 1 perc. Kicsit mintha kemény lenne, de áttetsző.
Nekem a második mikrózásnál már hólyagosan forrt!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 11:49 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.04.19. 10:16
Hozzászólások: 85
Tartózkodási hely: Szeged
Természetesen cukros felével lefelé teszem a keretekre, és kirágják.
A cukor mennyiség -mikró energia arány fontos lehet, de a megadott cukor-folyadékarány optimalizált. Az én mikróm gyengébb az átlagosnál, tehát lehet, hogy kisebb energiával kell forralni. Semmiképp sem karamellizálandó.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 11:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.11.23. 09:10
Hozzászólások: 302
meg a számításból azt, hogy kevesebb ideig kell "sütni"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 10:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Bocsi! Én a vizet kihagytam!


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 10:11 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Gondoltam, egyszer élünk, meg éppen itt az ideje, hogy tegyek valamit a magyar méhészetért, 5dkg cukorral kipróbáltam. A cukor forrva olvadt, az újság a keverésnél azonnal elszakadt, ezért abba hagytam, így a cukor kristályos maradt, viszont határozottan finom savanyú cukor a végeredmény. Hogy az ecetszagért mit kaptam, azt most hagyjuk. Szóval én nejlonzacskót tennék a következő adag alá. Kérdés persze, hogy a forró cukor alatt nem olvad-e meg.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 09:43 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Minden kötözködés nélkül: Hogy egyben kiesik a tányérból, az valószínű, lévén az újságpapírba fog beleragadni. Az újságot hogy tudod levenni? simán lejön? Kétlem. Vízzel leáztatod? méhek az újságról lerágják? Te hogy csináltad?


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.04.05. 09:36 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.04.19. 10:16
Hozzászólások: 85
Tartózkodási hely: Szeged
Tisztelt Méhésztársak!
A kemény cukorlepény főzésével mint sokaknak, nekem is adódtak nehézségeim. A kevés családdal rendelkező kezdő méhészek számára egyszerű szükségmegoldást jelenthet az alábbi recept, mellyel egyszerűen és gyorsan elkészíthető egy kemény cukor "lepény", ami alkalmas elsősegély az éhező családok számára:

Bélelj ki egy mélytányért egyrétegű fényes újságpapírral.
Merj bele 2 bögre kristálycukrot (kb. 0,5 kg). Kissé púpos lesz, de majd összeesik.
Egy fédecis pálinkás pohár aljába önts kevés 15-20%-os ecetet (kb a pohár 1/5 részéig).
Öntsd fel a poharat színültig vízzel, és borítsd a cukor közepére.
Tedd a mikróba 1,5-2 percre, majd kivéve finom kavarással a kristályos szemcséked nyomkodd a cukorszirupba, hogy az egész massza egyenletesen átnedvesedjen.
Tedd vissza a mikróba 1 percre, majd kivéve lapogasd meg a tetejét, hogy az egész massza jól összeálljon, és egyenletes állagú legyen.
Hagyd a masszát kihűlni, (10-15 perc). A megkeményedett massza a megfordított tányér oldalát finoman ütögetve egyben kiesik, és azonnal a keretek tetejére helyezhető.

Megjegyzés: Az ecet minden cukorlepénybe, szirupba nélkülözhetetlen, mert a kristálycukor kémhatása lúgos, de a méhek invertáz enzime csak savas kémhatáson működik.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 87  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.