Pontos idő: 2024.03.28. 17:41

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 87  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 13:27 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
tsanyi írta:
Emil Cruceru írta:
........ A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.


A cukor ph-ja az okos könyvek szerint emlékezetem szerint 8-8,5, de hogy nehogy butaságot írjak az előbb kimentem megmértem. Koronás kristálycukor 1:1 oldat pH-ja 8.

Tsany te jó helyen kapizsgálod de, én egy szó sem mondtam az oldatrol.Ha1-1 oldat pH=8,akkor 1-10 oldat az menny a pH? Én cukor-roll írtam. A csomagolásra nincs feltüntetve a pH mert lehet hogy botrány lesz belőle. Kisebb a pH, gyenge a cukor minősége. A jó cukornak a pH-ja 10-12,5 közöt mozog. Ne haragúgy Tsany.Én egy buta ember vagyok ez igaz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 11:41 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.02. 07:31
Hozzászólások: 83
Tartózkodási hely: Sz-Sz-B megye
Egy idős méhészbácsitól tanulgattam kezdő koromban.Ő folyamatosan ecetezte a szirupot.10%-os ecetből 2 litert tett 100 liter sziruphoz.Első sorban a meszesedés ellen használta az elmondása szerint.

_________________
Isten,haza,család.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 11:34 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Emil Cruceru írta:
........ A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.


A cukor ph-ja az okos könyvek szerint emlékezetem szerint 8-8,5, de hogy nehogy butaságot írjak az előbb kimentem megmértem. Koronás kristálycukor 1:1 oldat pH-ja 8.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 10:27 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
Csallóköz írta:
Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.


Akkor a téli etetéskor is ajánlott a cukorsziruphoz tenni ?[/quote]
Bár milyen etetésről van szó cukorral.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 08:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.01. 14:57
Hozzászólások: 213
Tartózkodási hely: Csallóköz, Slovákia
Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.[/quote]

Akkor a téli etetéskor is ajánlott a cukorsziruphoz tenni ?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 07:51 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
fenyob írta:
badzsi007 írta:
Üdv Mindenkinek !
Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog.
A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani


Az összes ecet nem párolog el, a főzés befejező fázisában kell beletenni.... A lepények beadáskor messziről érezni az ecet szagát!

Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 06:56 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.27. 17:41
Hozzászólások: 691
Tartózkodási hely: Újkér, GY-M-S
badzsi007 írta:
Üdv Mindenkinek !
Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog.
A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani


Az összes ecet nem párolog el, a főzés befejező fázisában kell beletenni.... A lepények beadáskor messziről érezni az ecet szagát!

_________________
Üdv: Bálint


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 06:54 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
badzsi007 írta:
Üdv Mindenkinek !
Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog.
A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani

Hát ez így van. Főzött lepényben citrom sav! Az arány: 10kg. cukorhoz, 1/2 kávés kanál citrom sav.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.16. 06:47 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.03.05. 13:49
Hozzászólások: 68
kabboj írta:
Üdv!
Az ecetről jutott eszembe. Tavasszal a szirupba mennyi ecetet javallott tenni?
Mi az arány?Köszi

10 l. sziruphoz 2 evő kanál ecet.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.15. 21:07 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.24. 20:04
Hozzászólások: 72
Tartózkodási hely: Svédország Vargön
Üdv!
Az ecetről jutott eszembe. Tavasszal a szirupba mennyi ecetet javallott tenni?
Mi az arány?Köszi


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.15. 17:36 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.30. 10:33
Hozzászólások: 51
Tartózkodási hely: 4400 Nyíregyháza
Üdv Mindenkinek !
Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog.
A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 22:26 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.10.15. 21:10
Hozzászólások: 2613
Tartózkodási hely: Kis-Magyar-Alföld
torzo52 írta:
Szervusz!

A recept: 11 kg kristálycukor 2,2 liter vizet, 1,5 deci 20% ecet. A vizet melegítsd fel forrásig, tedd bele a 11 kiló cukrot, ezt forrald fel, majd az ecetet beleöntve 16 percig főzzük.Ezután kavargatva hűteni kell az oldatot, míg a kavarókanálon tejfölszerű csíkok meg nem jelennek. Kavarni nem muszáj állandóan, mivel a visszahűlés fél órát vesz igénybe! Amíg a hűtés tart, addig Hunor keretlécbe tegyünk papírt, ahová kiöntjük az oldatot.6 keretléc kell az egy adaghoz, amit kettévágva kb 1 kg lepényt kapunk. Amikor az oldat kezd sűrűsödni a fazékban, akkor öntsük ki a papírral bélelt tálcába! Fontos a leírtak betartása, mert különben túl puha lesz a lepényünk.A jó lepény késsel jól vágható, megízlelve kellemes savanyú ízű. A méhek nagyon szeretik az ecet pedig egészségügyileg is jót tesz nekik. Célszerű a beadás előtt készíteni, mert ha jóval előtte van elkészítve akkor hosszabb tárolásnál bekeményedhet.

Ha megengeditek,kicsit kiegészíteném. Forráskor az első habot célszerű lehalászni,hogy hűléskor ne töredezzen a lepény tetején meghűlt hab. Az arány mindig 5rész cukor,1rész víz legyen. Nagy lángon kell forralni,hogy minél gyorsabban sűrűsödjön be, és kb negyed óra forralás után azonnal ki kell önteni valamilyen formába,akár ez a keretléces verzió is megfelel. Sokat nem kell keverni,mert azonnal elkezd hűlni a teteje. Az állagot főzéskor úgy is lehet ellenőrizni,hogy egy pohár hideg vízbe egy kiskanálnyit belemerünk. Ha nem oldódik fel,hanem leül az aljára és egyben marad,akkor jó.
A formába öntés után kb 2-3 perccel ha egy késsel több felé vágjuk a meleg lepényt,akkor kihűlés után gyenge ütés hatására a vágási felület mentén könnyen törik.
Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a lepény, a hibát korrigálni csak vízzel tudjuk, vagy ha kevés cukorral vagy túl sok vízzel kezdtük akkor az egész folyamatot elölről kell kezdeni a meglévő hibás keverékkel. Az oldat akkor jó ha átlátszó majd fehér lesz.

_________________
1/2NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 22:16 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.01. 20:06
Hozzászólások: 36
Tartózkodási hely: Alföld és Nógrád
Nekem felső etetőm van. Kényelmes (nem kell lehajolni) és tökéletesen biztonságos.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 22:13 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.01. 20:06
Hozzászólások: 36
Tartózkodási hely: Alföld és Nógrád
Én nem így olvastam.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 20:36 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.05.18. 10:15
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Hajmáskér
Békési János írta:
Az ecet használatáról még nem hallottam. Elmondanád, hogy mire is jó?


A cukor lepény, vagy szirup lúgosabb kémhatású. A méhecske emésztő rendszere pedig a savasabb kémhatást kedveli.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 20:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.01.25. 18:50
Hozzászólások: 130
Tartózkodási hely: Somogy
jakabjozsef90 írta:
Helo.
Érdeklődnék hogy ki szokott tavasszal főzött lepényt beadni gyúrt helyett.
Eddig én is gyúrtam de mondom kipróbálom a főzöttet is.
És ha tud valaki valami jó receptet hozzá azt megköszönném mert ahányat olvastam mind olyan folyós lett mint állat.
Köszönöm.

Méhészet 2013 január 28oldal


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 19:40 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag
Avatar

Csatlakozott: 2013.01.01. 20:06
Hozzászólások: 36
Tartózkodási hely: Alföld és Nógrád
Tényleg! Miért kell az ecet?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 18:13 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.10.12. 08:15
Hozzászólások: 12
Kössz!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 17:56 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 17:59
Hozzászólások: 84
Tartózkodási hely: Csongrád megye-Dóc
Az ecetsav természetes módon hatékony gombaölő /költésmeszesedés/ és fertőtlenítő szer is, pl méhészeti eszközök ecetsavban való fertőtlenítése.Sokan pl én is amikor kezelem a méheket és van kefe is nálam akkor a kefevizes vödörbe is rakok egy kis ecetet.


Kedves torzo52 még 1 kérdés
És az ecetes főzött lepénnyel kapcsolatba az jutott eszembe ,hogy az ecet a 16 perc főzés után nem megy ki az elegyből? Mert az egyéb étel főzési tudásom alapján az ételbe mindig szinte elkészülte előtt 1-2 perccel kell csak az ecetet hozzáadni mivel sok főzéssel "eltűnik". Ez csak egy felvetés és lehet tök hülyeség...

_________________
UDV.: Jakab József
(1/2 Nb)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 17:17 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2012.10.12. 08:15
Hozzászólások: 12
Az ecet használatáról még nem hallottam. Elmondanád, hogy mire is jó?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 15:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 17:59
Hozzászólások: 84
Tartózkodási hely: Csongrád megye-Dóc
oké.
Köszönöm!

_________________
UDV.: Jakab József
(1/2 Nb)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 14:47 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1274
Tartózkodási hely: Kaposvár
Szervusz!

A recept: 11 kg kristálycukor 2,2 liter vizet, 1,5 deci 20% ecet. A vizet melegítsd fel forrásig, tedd bele a 11 kiló cukrot, ezt forrald fel, majd az ecetet beleöntve 16 percig főzzük.Ezután kavargatva hűteni kell az oldatot, míg a kavarókanálon tejfölszerű csíkok meg nem jelennek. Kavarni nem muszáj állandóan, mivel a visszahűlés fél órát vesz igénybe! Amíg a hűtés tart, addig Hunor keretlécbe tegyünk papírt, ahová kiöntjük az oldatot.6 keretléc kell az egy adaghoz, amit kettévágva kb 1 kg lepényt kapunk. Amikor az oldat kezd sűrűsödni a fazékban, akkor öntsük ki a papírral bélelt tálcába! Fontos a leírtak betartása, mert különben túl puha lesz a lepényünk.A jó lepény késsel jól vágható, megízlelve kellemes savanyú ízű. A méhek nagyon szeretik az ecet pedig egészségügyileg is jót tesz nekik. Célszerű a beadás előtt készíteni, mert ha jóval előtte van elkészítve akkor hosszabb tárolásnál bekeményedhet.

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 13:37 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.03.27. 17:59
Hozzászólások: 84
Tartózkodási hely: Csongrád megye-Dóc
Helo.
Érdeklődnék hogy ki szokott tavasszal főzött lepényt beadni gyúrt helyett.
Eddig én is gyúrtam de mondom kipróbálom a főzöttet is.
És ha tud valaki valami jó receptet hozzá azt megköszönném mert ahányat olvastam mind olyan folyós lett mint állat.
Köszönöm.

_________________
UDV.: Jakab József
(1/2 Nb)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 12:27 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
Ugyan ritkán lepényezek,de akkor azt márciusban.
Az rendben van hogy erős szélben vagy szakadó hóesésben nem nyitunk kaptár,
de ezt a O fokot nem értem.
Ha már fürtben van a család és muszáj betenni azt a lepényt akkor a külső hőmérséklet érdektelen szerintem.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 11:57 
Online
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2229
Tartózkodási hely: Csurgó
badzsi007.Ha jól értem lepényezni szeretnél.Január közepétől,akár most.Nyugodtan tedd föléjük.Ha van 0 celsius az enyémeknél én meg merném csinálni.Éveken át meg is csináltam,az enyém Tolnai konténer.Igaz én gyurni szoktam.

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 11:01 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 537
Tartózkodási hely: Baranya
Szerintem a meleget otthagyja, és megy az élelem után. Inkább a fiasítást nem szokta otthagyni, és éhen hal.

Jut eszembe! Meg különben is, a két szélső jár rosszul! Mert a két egymástól távolodó család a másik kettővel egymáshoz közeledik! Így ismét melegítik egymást :D


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 10:41 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.30. 10:33
Hozzászólások: 51
Tartózkodási hely: 4400 Nyíregyháza
Köszönöm az ELMÉS megjegyzéseket,de ha figyelmesen olvasta valaki a kérdésemet,a " Konténer " szó a lényeg. Mivel meleg építményes, a konténerben a családok egymás mellé húzódnak és így a mézkoszorú jobb illetve bal oldalát fogják és nem biztos ,hogy ilyen hidegben az elfogyasztott oldalról átmennek a hidegebbik ellentétes oldalra.
Ezért nem árt föléjük lepényt elhelyezni még akkor is ha augusztusban és szeptember elején tisztességgel fel voltak etetve,még akkor is ha nyaraltam volna.
Na ennek fényében bátorkodtam tanácsot és véleményt kérni . :taps :roll: :roll: :roll: :roll: :lol:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.14. 10:22 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2010.01.07. 09:29
Hozzászólások: 251
Tartózkodási hely: Kecskemét
Mondjuk kórházban volt, és senkire nem tudta hagyni a méheit. Vagy lusta volt. Vagy úgy gondolta, hogy. A nem kívánt törlendő... Egyébként tök mindegy, ki mit csinált akkor, ha most van sz*rban a méhcsalád, akkor ki kell nyitni, és meg kell etetni, mert ha nem teszi, akkor végleg becsukhatja a kaptárt. Szerintem. (nálam pl. tutira lesz családpusztulás, mert a buta tapasztalatlan fejemben az volt, hogy szept. első hétvégéjére legyen bent a kaja, és amikor az esők után végre lett virágporhordás és fiasítás, a családok felzabálták a jelentős részét a télére szánt élelemnek. A fiasítás leállását az atkairtás miatt vártam, és fel sem merült bennem az, hogy a fiasításhoz kajálniuk is kellett... Zárókezeléskor ijedtemben megkockacukroztam őket, egyelőre még mindegyik zümmög, de nem tudom, mi lesz ha beindul a tavaszi most-már-fiasítani-akarok-láz. Mea culpa, az idén remélem okosabb leszek)

_________________
NB+1/2NB rakodó


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.13. 21:36 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.12.23. 21:42
Hozzászólások: 95
Tartózkodási hely: Dunaföldvár
Nyaralt! :D :D


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.13. 18:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.12.01. 14:57
Hozzászólások: 213
Tartózkodási hely: Csallóköz, Slovákia
Lehet, hogy hülye kérdés, de aki most akar lapényezni, az mit csinált tavaly augusztus végén és szeptember elején ???
Üdv. Jóska


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.12. 22:22 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2746
Tartózkodási hely: Baja
Még 1 hónap legalább.

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.10. 17:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.30. 10:33
Hozzászólások: 51
Tartózkodási hely: 4400 Nyíregyháza
Üdv Mindenkinek !

Szerintetek konténerbe belehet már rakni a kemény cukorlepényt, vagy vári kell kedvezőbb időjárásra.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 19:02 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
[quote=
Azért kell többször forralni , mert az első forralás után a spóratokok megnyílnak majd a másodig forralásnál elpusztulnak a kinyílt spórák ,a harmadik forralás már csak egy biztonsági[/quote]
Akkor a kaptárakat is elég lenne háromszor kifőzni megfelelő időközök betartásával.

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 18:58 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.01.03. 18:42
Hozzászólások: 843
Tartózkodási hely: nógrád
csoky írta:
Meglehet most kapok majd fehéret is,feketét is,de én is azt mondom törvényben kellene szabályozni a méz visszaetetését.

Ami a négy fal közt zajlik otthon azt csak mentalitással lehet helyretenni.Több éve nem mézzel keverem a lepényt önként!

_________________
Méhek után első a család.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 17:32 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.06.12. 13:49
Hozzászólások: 469
Tartózkodási hely: Közép-Zala
Lajos az sem lenne elég ha korlátoznák a méz visszaetetését.Legalábbis addig nem míg a nyúlósnál az újabb rendelet szerint a kaptárt már nem kell eltüzelni! Lassan már akkor nem is méhészkedünk hanem tudományoskodunk.
Igi dehogy ártottál te nekem,csak mert rád írtam-ugyan már.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 17:06 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Amelyik méhész azt állítja,hogy biztos a dolgában nyúlós tekintetében,szerintem önámítás.
Ugye én mindig csak saját tapasztalatot szoktam leírni a fórumon.
2011 őszén én is biztos voltam benne,hogy nincs nyúlósom.
2012 Augusztus 25-én elégettem az egész méhészetemet.

Mint később kiderült vélhetően 2011 őszi fertőzésből kaptam.
Biztosan létezik méhész aki 4-5 évig tartogatja a mézet,hogy lepényt készítsen vele.
Ezzel szemben én is inkább magam készítette intverszörppel gyúrom.
Meglehet most kapok majd fehéret is,feketét is,de én is azt mondom törvényben kellene szabályozni a méz visszaetetését.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 16:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.05.08. 10:59
Hozzászólások: 501
Tartózkodási hely: Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye
dzoli írta:
Eddig én sem etetem vissza mézet , de méhésziskolába az egyik alkalmat dr Hegedüs Dénes tartotta . Aki úgy tanította hogy a mézet blandirozással(háromszoros forralással ,de a forralások között le kell hüteni a mézet. Úgy mondta hogy lehetőleg másnap forraljuk.) igen is vissza lehet etetni minden kockázat nélkül.



"Fontos tudni, hogy bár a blansírozás megöl néhány mikroorganizmust, azért a nagy részüket nem irtja ki."

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Blans%C3%ADroz%C3%A1s


70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet:

A betegség terjedését a következő hőmérsékleten és behatási idők mellett lehet meggátolni:
- +230 C legalább húsz percen keresztül (száraz sterilizálás);

- +120 C legalább harminc percen keresztül (autokláv);
- +112 C legalább hatvan percen keresztül (viasz, méz).

forrás: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... 4yogT8g-2A (9. 10. oldal)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 14:59 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
bagira írta:
Hát Én nem lennék ebben olyan biztos.Olvass utána,hogy ennek a bacilusnak a spórái milyen szívósak,hogy szinte elpusztítani is alig lehet őket.Én fenntartásokkal kezelném ezt a kijelentést.De a Te dolgod,hogy mit csinálsz.Én az biztos,hogy maradok annál,hogy soha nem etetek vissza mézet.

Azért kell többször forralni , mert az első forralás után a spóratokok megnyílnak majd a másodig forralásnál elpusztulnak a kinyílt spórák ,a harmadik forralás már csak egy biztonsági. Jelentősége van még a forralás közötti időnek (legyen ideje megnyílni a spóráknak).


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 13:50 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.08. 20:09
Hozzászólások: 372
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Hát Én nem lennék ebben olyan biztos.Olvass utána,hogy ennek a bacilusnak a spórái milyen szívósak,hogy szinte elpusztítani is alig lehet őket.Én fenntartásokkal kezelném ezt a kijelentést.De a Te dolgod,hogy mit csinálsz.Én az biztos,hogy maradok annál,hogy soha nem etetek vissza mézet.

_________________
A világon két dolog végtelen:a világegyetem és az emberi hülyeség.Bár az elsőben nem vagyok biztos.
Albert Einstein
Hunor fészek 1/2NB méztér


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 10:51 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.10.10. 18:02
Hozzászólások: 116
Tartózkodási hely: kondoros
bagira írta:
Én sem etetem vissza a mézemet és nem is használom a lepényhez sem, bármennyire is biztos vagyok abban,hogy nincs nyúlós(hozzáteszem ne is legyen).Elég egy kis spóraszám emelkedés a kaptárban és akkor rögtön ott a baj.Azt ajánlom Én is a kezdőknek,hogy ne használjanak mézet.Semmi hátrány nincs abból ha csak cukorsziruppal keverik a lepényt.Ugyan úgy elhordják a méhek mintha méz is lenne benne.Jobb félni mint megijedni.

Eddig én sem etetem vissza mézet , de méhésziskolába az egyik alkalmat dr Hegedüs Dénes tartotta . Aki úgy tanította hogy a mézet blandirozással(háromszoros forralással ,de a forralások között le kell hüteni a mézet. Úgy mondta hogy lehetőleg másnap forraljuk.) igen is vissza lehet etetni minden kockázat nélkül.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 10:13 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.03.08. 20:09
Hozzászólások: 372
Tartózkodási hely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Én sem etetem vissza a mézemet és nem is használom a lepényhez sem, bármennyire is biztos vagyok abban,hogy nincs nyúlós(hozzáteszem ne is legyen).Elég egy kis spóraszám emelkedés a kaptárban és akkor rögtön ott a baj.Azt ajánlom Én is a kezdőknek,hogy ne használjanak mézet.Semmi hátrány nincs abból ha csak cukorsziruppal keverik a lepényt.Ugyan úgy elhordják a méhek mintha méz is lenne benne.Jobb félni mint megijedni.

_________________
A világon két dolog végtelen:a világegyetem és az emberi hülyeség.Bár az elsőben nem vagyok biztos.
Albert Einstein
Hunor fészek 1/2NB méztér


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 08:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.07.24. 12:31
Hozzászólások: 409
Tartózkodási hely: Békés megye
Mivel ártottam én? Én nem azt írtam hogy így kell csinálni!! Amelyik meg visszaetette a fedelezést az nem trehány méhész csak biztos volt a dolgában.Én meg azt ajánlom minden kezdőnek hogy méz helyett használjon nyugodtan cukorszirupot semmilyen hátrány nem fogja érni a méheit és még azt se kockáztatja hogy el kell égetni a méheit.Mert méznél mindig van kockázat akármilyen biztos az ember a dolgában. Én nem vitatkozni szeretnék csak a véleményemet írtam le!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 08:36 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.06.12. 13:49
Hozzászólások: 469
Tartózkodási hely: Közép-Zala
Ahogy írtam:fő a biztonság. ;) Amúgy itt a lepény készítésről volt szó nem a falud beli trehány méhészekről.Látod ezzel hogy leírtad többet ártottál,mint én a kezdőknek.Ráadásul én azt írtam:tudom,hogy nincs gond nem pedig azt hogy gondolom.Nálam a két fogalom között hatalmas különbség van.Sőt ezúton ajánlom minden kedves kezdő méhésztársamnak,hogy aki tudja hogy nincs gond a méheivel az nyugodtan használja a saját mézét a lepényhez.A további viták részemről lezárva,mert ez nem ide való!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 08:17 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.12.02. 11:48
Hozzászólások: 31
Tartózkodási hely: Nógrád
Tiszteletem!
Egy anyanevelő előadásán hallottam: Ő csak a saját mézével készít lepényt. Évente félrerakja a lepénybe szánt mézet, ha letelt a 3-4 év várakozási idő és nem talált fertőzést, csak akkor használja fel a mézét.
Üdv! SzTibi


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 07:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.07.24. 12:31
Hozzászólások: 409
Tartózkodási hely: Békés megye
Ismerek én ilyen penge méhészeket mint te vagy többet is itt a falunkba ők a fedelezést is visszateszik a menekülőtérbe.Az egyiknek két éve kellett elégetni mind a harminc családját ő is biztos volt a dolgában tizenpár évig. A másik pergetés után kint hagy minden mézes cuccot az udvaron és még dicsekszik is hogy ő így mosogat. Nincs itt semmi baj mindenki másképp tanulta a szakmát. De légy szíves a hülyeséget ne oszd mert vannak itt kezdők is és majd ők is úgy gondolják hogy náluk aztán biztos nincs nyúlós.Tegnap a chat-en valaki azt írta a méz visszaetetése nem tiltott de nem ajánlott Ő betiltaná. Egyetértek vele.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 07:40 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4005
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
virgó írta:
tudom:hogy a méhészetemben rendben van minden és a méhek egészségesek akkor nyugodtan használhatom a méheim által előállított mézet a lepénybe is.


Itt a pont! 8-)

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.09. 07:18 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.06.12. 13:49
Hozzászólások: 469
Tartózkodási hely: Közép-Zala
Mlért nyúlosod volt?
Biztos csak én vagyok ilyen régimódi,de ha tudom:hogy a méhészetemben rendben van minden és a méhek egészségesek akkor nyugodtan használhatom a méheim által előállított mézet a lepénybe is.A nyúlóstól nem ezért kell tartani-csak mert valaki ezt a ,,tudást" táplálta beléd.Minden évben teszek mézet a lepénybe és láss csodát eddig még nem kellett tüzelni.A használt mézes hordót meg nem használni még szirupnak se-hát steril vagy pajtás nagyon :shock: de csak így tovább.Fő a biztonság! :D


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 20:21 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.07.24. 12:31
Hozzászólások: 409
Tartózkodási hely: Békés megye
Mert nem szeretnék égetni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 20:06 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.06.12. 13:49
Hozzászólások: 469
Tartózkodási hely: Közép-Zala
Aszt mér nem tenné mézet a lepénybe?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: A méhek etetése
HozzászólásElküldve: 2013.01.08. 19:39 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.07.24. 12:31
Hozzászólások: 409
Tartózkodási hely: Békés megye
Én mézet nem tennék még sajátot sem,amelyik hordóban méz volt abba szirupot se keverek többet.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4306 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 87  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.