MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
A méhek etetése http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=92 |
Oldal: 31 / 87 |
Szerző: | galamb386 [ 2013.02.25. 14:26 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nem folyik le a cukorlepény ha egy tenyérnyi újságpapírt sok-sok helyen 8-10 mm-es bőrlyukasztóval kilyukasztjuk és arra tesszük a lepényt majd be a kaptárba. Olcsóbb mint a zacskó, a méhek hasonlóképp feljutnak a lepényhez, de mivel helyszínen adagolódik ki pl. spaklival, ezért nem egyforma adagok lesznek egy-egy családnál, bár így az erőseknek lehet kicsit többet adni, gyengének kevesebbet. Természetesen a bőrlyukasztó át visz 20-30 újságpapírt is. |
Szerző: | tűzoltó [ 2013.02.25. 14:02 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Zacskó nélkül könnyen befolyhat a keretek közé a lepény mert felmelegszik a családtól és felveszi a kaptár páráját. |
Szerző: | antimon [ 2013.02.25. 12:58 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
"Február vége felé, olyan napon lepényezzünk, amikor napfény némi kirepülés is várható" forrás: Zsidei B.-A méhészkedés 12 hónapja |
Szerző: | mellis [ 2013.02.25. 12:21 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Vannak kollégák, akik február közepén, persze az időjárástól függően lepényeznek. Nyugodtan felpakolhatod. Én csíkot vágtam rá, amikor lepényeztem. Készítésnél még a saját mézre is ügyelni kell. Több mint 25 éve nem használok cukorlepényt, de augusztusban mindent megkapnak amire szükségük van. |
Szerző: | Tenito [ 2013.02.25. 12:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A lepény már mehet befele szerintem mind2 alkalmazás jó ha kilyukasztod, de az is ha anélkül rakod be. |
Szerző: | nferikeb [ 2013.02.25. 09:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv. Érdeklődni szeretnék, hogy a tavaszi lepényezést hány foktól lehet elkezdeni? Meg kell várni, hogy tartósan 3-4 napig 10 fok legyen, vagy már mehet az elsőn? Az is érdekelne (kezdő méhész lévén), hogy a kilyuggatott zacskóban vagy simán a keretekre helyezve zacskó nélkül érdemesebb? Sajnos ahány cikket és szaklapot olvasok, annyi féle verzió van, így például a méhész oktatáson mereven elzárkóztak a lepényben való méz alkalmazásától, a fertőzésveszély miatt! Segítségüket köszönöm! |
Szerző: | Békési János [ 2013.02.19. 19:44 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
12.-én adtam be nekik Fortevites lepényt, 8 fok volt árnyékban. Az eredményt már csak akkor fogom megtudni, ha jön egy kis felmelegedés. |
Szerző: | gergosrac [ 2013.02.19. 13:18 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Helo! Én most először használtam, hétvégén raktam be nekik, egyenlőre még nem tudok semmi konkrétat mondani róla. A tapasztalatot majd leírom. csoky írta: HAsznál valaki Fortevit takarmánykiegészítőt lepényhez?
|
Szerző: | bekesm [ 2013.02.15. 18:38 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Csatolmány: seri (800x515).jpg Szia!"Méhek ésszerű etetése" c könyv szerint |
Szerző: | vinifred [ 2013.02.15. 09:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
kissferi írta: Sziasztok! Ma nagyon szép idő volt nálam, hosszan tartó napsütés egész délután, 14C fok. Be adtam ma a lepényt! Elég sok élelem fogyott a télen, szóval rájuk fért a lepény, szerintem. Az lenne a kérdésem, hogy általában mikortól lehet kezdeni a cukorszirupos serkentést? Március eleje? Közepe? Esetleg vége? Persze tudom, hogy ez az időjárástól is függ, de átlagosan mikortól érdemes kezdeni a serkentést, hogy repcére, akácra erősek legyenek a családjaim? Az öregjeink azt tartották itt nálunk ha a som virágzik akkor lehet szirupot etetni kaptáron kivűlről |
Szerző: | kissferi [ 2013.02.13. 20:23 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszönöm szépen! |
Szerző: | tsanyi [ 2013.02.13. 20:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A rendszeres járás megindulása után. |
Szerző: | kissferi [ 2013.02.13. 20:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Sziasztok! Ma nagyon szép idő volt nálam, hosszan tartó napsütés egész délután, 14C fok. Be adtam ma a lepényt! Elég sok élelem fogyott a télen, szóval rájuk fért a lepény, szerintem. Az lenne a kérdésem, hogy általában mikortól lehet kezdeni a cukorszirupos serkentést? Március eleje? Közepe? Esetleg vége? Persze tudom, hogy ez az időjárástól is függ, de átlagosan mikortól érdemes kezdeni a serkentést, hogy repcére, akácra erősek legyenek a családjaim? |
Szerző: | jakabjozsef90 [ 2013.02.13. 18:53 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Google-n nézz szét van ott olcsóbban is csak zsákos tételben... |
Szerző: | zscsabee [ 2013.02.12. 20:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Sziasztok! Aki vásárolt a http://www.bojli.com oldalról inaktivált sörélesztőt elmondaná mi a tapasztalata vele? Csak azért kérdem mert amit a Baldavári László ajánlott ott 2400Ft/kg nettó a sörélesztő, míg a pecás oldalon csak 890Ft/kg BRUTTÓ. Köszi |
Szerző: | Toncsello [ 2013.02.11. 19:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszönöm!! |
Szerző: | jani bátya [ 2013.02.11. 17:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nálam még nem okozott problémát ha hagytam belőle egy csomaggal nyárra az anyazárkák tömítésére. Zárt csomagban szerintem jó pár hónapig eláll minőségromlás nélkül. De azért inkább etesd fel a méhekkel, meg fogják hálálni. Üdv. Jani bátya |
Szerző: | Toncsello [ 2013.02.11. 09:44 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Haló! Meddig jó a cukorlepény sörélesztővel vegyítve? A begyúrástól a badásig eltelt időnek mennyi a maximuma? |
Szerző: | sznupi [ 2013.02.10. 21:35 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
zscsabee: Megtaláltam a hirdetést itt a link.: http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_marketplace&page=show_ad&catid=16&adid=45465&Itemid=167 |
Szerző: | csoky [ 2013.02.10. 21:05 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
HAsznál valaki Fortevit takarmánykiegészítőt lepényhez? |
Szerző: | sznupi [ 2013.02.10. 20:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
zscsabee írta: Üdv! Tudna nekem valaki megbízható forgalmazót ajánlani antibiotikum mentes borjútápszerre, vagy olyan forrást ahol megfelelő tejport lehet venni? Köszi Az OMME honlapján van tejpor hirdetés a vegyes hirdetés között. |
Szerző: | BFERI [ 2013.02.10. 16:58 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Sovány tejpor a jó ! http://www.tejpor.hu/ |
Szerző: | berkesandor [ 2013.02.10. 16:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nem csak receptre adnak, de általában nagy kiszerelésben (25 kg) van, minden tehenészetben használnak ilyesmit. Ezt csak onnan tudom, hogy én is ilyen helyen dolgozom. |
Szerző: | kopaszkutya [ 2013.02.10. 15:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
zscsabee írta: Üdv! Tudna nekem valaki megbízható forgalmazót ajánlani antibiotikum mentes borjútápszerre, vagy olyan forrást ahol megfelelő tejport lehet venni? Köszi Amelyikben van, az fel van rajta tüntetve, sőt szín jellel is jelölik (talán kék). Egyébként úgy tudom,hogy ilyet csak receptre adnak. |
Szerző: | zscsabee [ 2013.02.10. 15:34 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ezzel kapcsolatban kérdezném még, melyiket használjátok ezekből. Zsíros, vagy sovány tejpor? |
Szerző: | zscsabee [ 2013.02.10. 15:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszi! Nem is rossz ötlet.Hétfőn beszélek majd velük. |
Szerző: | Csalánosi [ 2013.02.10. 15:25 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
http://www.milchmann.hu Tudomásom szerin van szaladgálós autójuk, meg kell kérdezni mert lehet elvinnék neked ha útba esik. De össze is lehetne fogni és egyben leadni a rendelést hátha csinálnának egy méhészakciót. |
Szerző: | zscsabee [ 2013.02.10. 14:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv! Tudna nekem valaki megbízható forgalmazót ajánlani antibiotikum mentes borjútápszerre, vagy olyan forrást ahol megfelelő tejport lehet venni? Köszi |
Szerző: | gabik [ 2013.02.09. 22:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Megbízható tuti a srác mi is tőle rendelünk. tsanyi írta: Ezzel a kérdéssel inkább a forgalmazót kéne keresned.
Nekem csak tapasztalataim vannak az árujával. Évek óta használom, bizonyos körülmények közt jó a családoknak. A mézemmel soha nem volt semmilyen probléma, még a legkisebb gyanú sem. Tudtommal ez natur sörélesztő, semmiféle kezelésen nem esett át a hőkezelésen kívül ami elöli az élesztőgombákat. Az általad vásárolt sörélesztő emberi fogyasztásra készült, ezért a natúr sörélesztőből kivonták a keserűséget okozó részeket. A cégek állítják, hogy a beltartalmi érték eközben, és a pehely készítésekor nem csökken. Egyébként nem a reklám célzatával tettem fel a linket. Még csak nem is láttam soha a srácot. Felhívom, rendelek, és jó esetben 2-3 nap múlva itt az élesztő. Egyszer kellett várni 2 hetet hiány miatt, de azt már a telefonba mondta. Ennyi. A többi a te dolgod. Onnét rendelsz ahonnét jobbnak látod. |
Szerző: | Gerju [ 2013.02.09. 07:10 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszönöm az infot sanyi!Igy ha használom, akkor bátran teszem. |
Szerző: | tsanyi [ 2013.02.08. 23:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ezzel a kérdéssel inkább a forgalmazót kéne keresned. Nekem csak tapasztalataim vannak az árujával. Évek óta használom, bizonyos körülmények közt jó a családoknak. A mézemmel soha nem volt semmilyen probléma, még a legkisebb gyanú sem. Tudtommal ez natur sörélesztő, semmiféle kezelésen nem esett át a hőkezelésen kívül ami elöli az élesztőgombákat. Az általad vásárolt sörélesztő emberi fogyasztásra készült, ezért a natúr sörélesztőből kivonták a keserűséget okozó részeket. A cégek állítják, hogy a beltartalmi érték eközben, és a pehely készítésekor nem csökken. Egyébként nem a reklám célzatával tettem fel a linket. Még csak nem is láttam soha a srácot. Felhívom, rendelek, és jó esetben 2-3 nap múlva itt az élesztő. Egyszer kellett várni 2 hetet hiány miatt, de azt már a telefonba mondta. Ennyi. A többi a te dolgod. Onnét rendelsz ahonnét jobbnak látod. |
Szerző: | Gerju [ 2013.02.08. 22:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Olyan anyagra ami miatt esetleg eladhatatlan lesz a mézünk!Én sörélesztő pelyhet használtam idáig cukorlepényben darálva ott nem volt gond, de ez jobb árban van akkor ezt veszem. |
Szerző: | Tükör [ 2013.02.08. 20:59 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Gerju! Ez nem borjú táp! Sörélesztő. |
Szerző: | tsanyi [ 2013.02.08. 20:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Milyen szermaradványra gondolsz? |
Szerző: | Gerju [ 2013.02.08. 19:52 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
És szirupban hány százalék a keverési arány, ettől a forgalmazótól vett sörélesztő biztonságos(szermaradványra gondolok)? |
Szerző: | tsanyi [ 2013.02.08. 08:48 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
http://bojli.com/index.php?page=alapanyagok Szirupban is használható, de én nem próbáltam, mert mire eljön a szirupos etetés ideje, arra van bőséges virágpor hordásom is. |
Szerző: | tothg69 [ 2013.02.08. 06:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszönöm Tsanyi ! Esetleg egy beszerzési forrást tudnál ajánlani? Az inaktiváltat lehet szirupban is alkalmazni? |
Szerző: | tsanyi [ 2013.02.07. 19:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
tothg69 írta: Sörélesztőt használ-e valaki lepényben? Kíváncsi volnék az arányokra, illetve, hogy nem erjed tőle meg a lepény egy bizonyos idő után. 10-15% sörélesztőt szoktam tenni a lepényhez, természetesen por alakú inaktiváltat. Ilyet kapsz a kereskedelemben, az aktívat sokkal drágábban árulják sörfőzéshez. Tehát nem fog erjedést okozni. |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.07. 19:19 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mikor veszed erdeklod meg inaktivalt soreleszto e , ha nem forralni kell kb 5 percig, hogy inaktivalodjon. |
Szerző: | Toncsello [ 2013.02.07. 18:38 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Szia! Mit értesz az alatt hogy inaktiválni kell? |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.07. 18:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A sorelesztot inaktivalni kell mielott hasznalod, amugy nagyon jo viragporpotlo, inkabb a nyarvegi serkentesre hasznaljak mint a tavaszira de ha nincs viragpor akkor tavasszal is hasznalhato. Elonye a szojalisztel szemben hogy tobb vitamint is tartalmaz. |
Szerző: | tothg69 [ 2013.02.07. 15:32 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Sörélesztőt használ-e valaki lepényben? Kíváncsi volnék az arányokra, illetve, hogy nem erjed tőle meg a lepény egy bizonyos idő után. |
Szerző: | Tomipapa [ 2013.02.06. 15:06 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
viewtopic.php?f=2&t=32&p=61752#p61752 viewtopic.php?f=11&t=32&p=69395#p69395 |
Szerző: | gergosrac [ 2013.02.06. 14:45 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Yodamester írta: Jani bátya: honnan szereztél porcukrot, meg tudnád esetleg adni az elérhetőséget? Én is látok hirdetéseket, de nem tudom eldönteni, hogy az répa vagy nádcukorból készült-e, a nádcukrot meg ugye nem szabadna felhasználni. (Azt nem tudom miért.) Előre is köszi bármilyen információt. helo! A nád egyszikű növény. Nem létezik egyetlen olyan mézelő növény se ami egyszikű. Mind kétszikű. Nagyon finom műszerekkel kimutatható iszonyatosan kevés mennyiségben is a mézből es megmondják hogy hamisított a méz! |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.05. 12:03 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Elkészítési módok Tea 100 gr apróra vágott növényre 2 l forrásban lévő vizet öntünk. 15 percig hagyjuk kihűlni fedő alatt, majd leszűrjük. Sűrű szirupot készítünk 2/1 cukor/víz. 3 liter szirupot adunk a 2 l teához 0,5 l es adagokban 10 családnak elég. Minden aromás növényt így készítünk el (levelekből, virágokból készítünk teát). Főzet 100 gr apróra vágott növényt 2l vízben 10-15 percig főzünk, (szárakat, gyökereket 30-40 percig) A főzetet leszűrjük, kicsavarjuk és 2 l re kiegészítjük az elfőtt vízveszteség miatt. Sűrű szirupot készítünk 2/1 cukor/víz. 3 liter szirupot adunk a 2 l főzethez 0,5 l es adagokban 10 családnak elég. Áztatás A növény egy bizonyos ideig történő áztatásából áll. Történhet vízben vagy alkoholban A vizes áztatás 30 perc-6 óra időt vesz igénybe Az alkoholos áztatás 5-12 napot |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.05. 11:38 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Növények serkentéshezHomoktövis, Csipkebogyó, Csalán, Zörgőfű, Gyermekláncfű, Áfonya, Szeder, Málna, Szamóca, Dió Antibakteriális hatású növényekFokhagyma, Hagyma, Cickafark, Kamilla, Zörgőfű, Útilapu, Réti füzény, Articsóka, Üröm, Citromfű, Menta, Kakukkfű, Levendula, Kányafű, Árvacsalán, Málna, Szamóca, Zsurló Hasmenés ellenÜröm, Citromfű, Cickafark, Kányafű, Menta, Kakukkfű, Réti füzény, Zsurló, Csipkebogyó, Gyermekláncfű, Articsóka, Árvacsalán, Tölgy, Dió, Nyírfa, Búzavirág, Zsálya, Bükk, Szeder, Áfonya, Birsalma, Eperfa, Libapimpó, Levendula, Porcsinkeserüfű |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.05. 11:14 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ezt sokan használják Romániában, a protofil mintájára Összetétele: 1 Kamilla 2 Cickafark 3 Kányafű (Boglárka) 4 Zörgőfű (az 1-4 a legfontosabbak) 5 Menta 6 Hárs 7 Útilapu 8 Borsfű (Csombor) 9 Bazsalikom 10 Kakukkfű 11 Üröm 12 Csipkebogyó 13 Homoktövis 14 Citrom 15 Hagyma lé 16 Fokhagymakivonat A növényekből 150 grammot apróra vágunk és 1 l minimum 70 % -os alkoholban 10-12 napig árnyékos helyen áztatunk. Az áztatás végén leszűrjük és desztillált vízzel 40 % -ra hígítjuk. Ezt a tinktúrát használjuk a lepény vagy a szirup elkészítéséhez 34 ml tinktúra 1 kg lepényhez 17 ml tinktúra 1 l sziruphoz a lepényhez vagy a sziruphoz keverjük a citrom levét 1 kg/25l szirup, a hagyma levet 25ml/l a fokhagymakivonatot |
Szerző: | Lehel [ 2013.02.05. 07:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A roman szakirodalomban tobb kutatas eredmenyeit kozlik ebben a temaban. Kesobb leforditok nehany receptet es kozkincse teszem itt is. Gondoltam valami pluszt is talalok hozza amit nalatok hasznalnak. Kertem a KATKI tol is egy tajekoztatast de tudtukkal ott nem foglakoztak meg a temaval. HA barki valamilyen receptet ismer, amit az oregebb meheszek hasznalnak, szivesen vennem itt is vagy akar PM ben |
Szerző: | zombee [ 2013.02.05. 07:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Lehel írta: Hasznal valaki gyogynovenyeket a szirupok elkeszitesehez? Roman kutatasok alapjan a hagyma es fokhagyma is bizonyitottan nagyon jo hatasu. Magyarorszagon folytak hasonlo kutatasok? Németh Tibor keszthelyi méhész illóolajokat vet be a kártevők, betegségek ellen. Levendulával kezdte, mert az "helyben" volt, de azóta tesztelte a rozmaring, majoranna, szegfűszeg, édeskömény, fodormenta, eukaliptusz stb. különböző kombinációit. Óvatosan kell bánni azonban ezen természetes módokkal is, egyes kísérletek szerint a kakukkfű, a fehérüröm, illetve a fokhagyma a méhekre is veszélyesek. A "muzsdé" elkészítésével, feletetésével kapcsolatban a székely méhészeknek van több tapasztalatuk. Remélem hozzászólnak ők is a témához. |
Szerző: | Propolisz [ 2013.02.04. 21:47 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Egy noszémás telelést követően (méhek a hóban mindenütt), múlt télen a telelő eleségbe kevertem fehérüröm-lósóska-borsmenta teát. Nem volt teljesen tünetmentes az állomány, de tavasszal nem kellett beavatkozni, szemben az előző évvel. Most már jobban igyekszem időben feletetni az eleséget plusz nem túlzásba vinni az amitrázos őszi kezeléseket. A lósóskát és a tölgyfakérget a humán gyógyászatban is ajánlják hasmenésre. Erdélyben meg pár éve áfonyát ajánlottak rá nekem . Csak azt felejtették el mondani, hogy ne a gyümölcsöt egyem, hanem a leveléből főzzek teát...De hogy a méhekre hogyan hat?.. Ami fontos, hogy féltem a keserű fehérüröm esetleg bekerül a tisztító pergetésbe, de ez szerencsére nem következett be. |
Oldal: 31 / 87 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |