MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
A méhek etetése http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=92 |
Oldal: 34 / 87 |
Szerző: | Emil Cruceru [ 2013.01.16. 13:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
tsanyi írta: Emil Cruceru írta: ........ A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg. A cukor ph-ja az okos könyvek szerint emlékezetem szerint 8-8,5, de hogy nehogy butaságot írjak az előbb kimentem megmértem. Koronás kristálycukor 1:1 oldat pH-ja 8. Tsany te jó helyen kapizsgálod de, én egy szó sem mondtam az oldatrol.Ha1-1 oldat pH=8,akkor 1-10 oldat az menny a pH? Én cukor-roll írtam. A csomagolásra nincs feltüntetve a pH mert lehet hogy botrány lesz belőle. Kisebb a pH, gyenge a cukor minősége. A jó cukornak a pH-ja 10-12,5 közöt mozog. Ne haragúgy Tsany.Én egy buta ember vagyok ez igaz. |
Szerző: | Csomár [ 2013.01.16. 11:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Egy idős méhészbácsitól tanulgattam kezdő koromban.Ő folyamatosan ecetezte a szirupot.10%-os ecetből 2 litert tett 100 liter sziruphoz.Első sorban a meszesedés ellen használta az elmondása szerint. |
Szerző: | tsanyi [ 2013.01.16. 11:34 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Emil Cruceru írta: ........ A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg. A cukor ph-ja az okos könyvek szerint emlékezetem szerint 8-8,5, de hogy nehogy butaságot írjak az előbb kimentem megmértem. Koronás kristálycukor 1:1 oldat pH-ja 8. |
Szerző: | Emil Cruceru [ 2013.01.16. 10:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Csallóköz írta: Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg. Akkor a téli etetéskor is ajánlott a cukorsziruphoz tenni ?[/quote] Bár milyen etetésről van szó cukorral. |
Szerző: | Csallóköz [ 2013.01.16. 08:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg.[/quote] Akkor a téli etetéskor is ajánlott a cukorsziruphoz tenni ? |
Szerző: | Emil Cruceru [ 2013.01.16. 07:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
fenyob írta: badzsi007 írta: Üdv Mindenkinek ! Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog. A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani Az összes ecet nem párolog el, a főzés befejező fázisában kell beletenni.... A lepények beadáskor messziről érezni az ecet szagát! Én azt veszem észre hogy ti nem tudgyátok miért kell az ecet. A cukornak a p.h. érteke 11 főlőt van. Sav-al ősze keverve csökkenteni lehet a p.h.. P.h.11, ez már lúg. |
Szerző: | fenyob [ 2013.01.16. 06:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
badzsi007 írta: Üdv Mindenkinek ! Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog. A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani Az összes ecet nem párolog el, a főzés befejező fázisában kell beletenni.... A lepények beadáskor messziről érezni az ecet szagát! |
Szerző: | Emil Cruceru [ 2013.01.16. 06:54 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
badzsi007 írta: Üdv Mindenkinek ! Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog. A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani Hát ez így van. Főzött lepényben citrom sav! Az arány: 10kg. cukorhoz, 1/2 kávés kanál citrom sav. |
Szerző: | Emil Cruceru [ 2013.01.16. 06:47 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
kabboj írta: Üdv! Az ecetről jutott eszembe. Tavasszal a szirupba mennyi ecetet javallott tenni? Mi az arány?Köszi 10 l. sziruphoz 2 evő kanál ecet. |
Szerző: | kabboj [ 2013.01.15. 21:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv! Az ecetről jutott eszembe. Tavasszal a szirupba mennyi ecetet javallott tenni? Mi az arány?Köszi |
Szerző: | badzsi007 [ 2013.01.15. 17:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv Mindenkinek ! Az ecet használatának a főzött lepényben a méhek szempontjából tudtommal nincs jelentősége mert forralás közben elpárolog. A szakirodalom szerint viszont azért lehet a főzetbe használni mert segít a cukor kristályos szerkezetét lebontani |
Szerző: | Tomi [ 2013.01.14. 22:26 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
torzo52 írta: Szervusz! A recept: 11 kg kristálycukor 2,2 liter vizet, 1,5 deci 20% ecet. A vizet melegítsd fel forrásig, tedd bele a 11 kiló cukrot, ezt forrald fel, majd az ecetet beleöntve 16 percig főzzük.Ezután kavargatva hűteni kell az oldatot, míg a kavarókanálon tejfölszerű csíkok meg nem jelennek. Kavarni nem muszáj állandóan, mivel a visszahűlés fél órát vesz igénybe! Amíg a hűtés tart, addig Hunor keretlécbe tegyünk papírt, ahová kiöntjük az oldatot.6 keretléc kell az egy adaghoz, amit kettévágva kb 1 kg lepényt kapunk. Amikor az oldat kezd sűrűsödni a fazékban, akkor öntsük ki a papírral bélelt tálcába! Fontos a leírtak betartása, mert különben túl puha lesz a lepényünk.A jó lepény késsel jól vágható, megízlelve kellemes savanyú ízű. A méhek nagyon szeretik az ecet pedig egészségügyileg is jót tesz nekik. Célszerű a beadás előtt készíteni, mert ha jóval előtte van elkészítve akkor hosszabb tárolásnál bekeményedhet. Ha megengeditek,kicsit kiegészíteném. Forráskor az első habot célszerű lehalászni,hogy hűléskor ne töredezzen a lepény tetején meghűlt hab. Az arány mindig 5rész cukor,1rész víz legyen. Nagy lángon kell forralni,hogy minél gyorsabban sűrűsödjön be, és kb negyed óra forralás után azonnal ki kell önteni valamilyen formába,akár ez a keretléces verzió is megfelel. Sokat nem kell keverni,mert azonnal elkezd hűlni a teteje. Az állagot főzéskor úgy is lehet ellenőrizni,hogy egy pohár hideg vízbe egy kiskanálnyit belemerünk. Ha nem oldódik fel,hanem leül az aljára és egyben marad,akkor jó. A formába öntés után kb 2-3 perccel ha egy késsel több felé vágjuk a meleg lepényt,akkor kihűlés után gyenge ütés hatására a vágási felület mentén könnyen törik. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a lepény, a hibát korrigálni csak vízzel tudjuk, vagy ha kevés cukorral vagy túl sok vízzel kezdtük akkor az egész folyamatot elölről kell kezdeni a meglévő hibás keverékkel. Az oldat akkor jó ha átlátszó majd fehér lesz. |
Szerző: | habkaptar [ 2013.01.14. 22:16 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nekem felső etetőm van. Kényelmes (nem kell lehajolni) és tökéletesen biztonságos. |
Szerző: | habkaptar [ 2013.01.14. 22:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Én nem így olvastam. |
Szerző: | speti [ 2013.01.14. 20:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Békési János írta: Az ecet használatáról még nem hallottam. Elmondanád, hogy mire is jó? A cukor lepény, vagy szirup lúgosabb kémhatású. A méhecske emésztő rendszere pedig a savasabb kémhatást kedveli. |
Szerző: | atkaölö [ 2013.01.14. 20:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
jakabjozsef90 írta: Helo. Érdeklődnék hogy ki szokott tavasszal főzött lepényt beadni gyúrt helyett. Eddig én is gyúrtam de mondom kipróbálom a főzöttet is. És ha tud valaki valami jó receptet hozzá azt megköszönném mert ahányat olvastam mind olyan folyós lett mint állat. Köszönöm. Méhészet 2013 január 28oldal |
Szerző: | habkaptar [ 2013.01.14. 19:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tényleg! Miért kell az ecet? |
Szerző: | Békési János [ 2013.01.14. 18:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kössz! |
Szerző: | jakabjozsef90 [ 2013.01.14. 17:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Az ecetsav természetes módon hatékony gombaölő /költésmeszesedés/ és fertőtlenítő szer is, pl méhészeti eszközök ecetsavban való fertőtlenítése.Sokan pl én is amikor kezelem a méheket és van kefe is nálam akkor a kefevizes vödörbe is rakok egy kis ecetet. Kedves torzo52 még 1 kérdés És az ecetes főzött lepénnyel kapcsolatba az jutott eszembe ,hogy az ecet a 16 perc főzés után nem megy ki az elegyből? Mert az egyéb étel főzési tudásom alapján az ételbe mindig szinte elkészülte előtt 1-2 perccel kell csak az ecetet hozzáadni mivel sok főzéssel "eltűnik". Ez csak egy felvetés és lehet tök hülyeség... |
Szerző: | Békési János [ 2013.01.14. 17:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Az ecet használatáról még nem hallottam. Elmondanád, hogy mire is jó? |
Szerző: | jakabjozsef90 [ 2013.01.14. 15:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
oké. Köszönöm! |
Szerző: | torzo52 [ 2013.01.14. 14:47 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Szervusz! A recept: 11 kg kristálycukor 2,2 liter vizet, 1,5 deci 20% ecet. A vizet melegítsd fel forrásig, tedd bele a 11 kiló cukrot, ezt forrald fel, majd az ecetet beleöntve 16 percig főzzük.Ezután kavargatva hűteni kell az oldatot, míg a kavarókanálon tejfölszerű csíkok meg nem jelennek. Kavarni nem muszáj állandóan, mivel a visszahűlés fél órát vesz igénybe! Amíg a hűtés tart, addig Hunor keretlécbe tegyünk papírt, ahová kiöntjük az oldatot.6 keretléc kell az egy adaghoz, amit kettévágva kb 1 kg lepényt kapunk. Amikor az oldat kezd sűrűsödni a fazékban, akkor öntsük ki a papírral bélelt tálcába! Fontos a leírtak betartása, mert különben túl puha lesz a lepényünk.A jó lepény késsel jól vágható, megízlelve kellemes savanyú ízű. A méhek nagyon szeretik az ecet pedig egészségügyileg is jót tesz nekik. Célszerű a beadás előtt készíteni, mert ha jóval előtte van elkészítve akkor hosszabb tárolásnál bekeményedhet. |
Szerző: | jakabjozsef90 [ 2013.01.14. 13:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Helo. Érdeklődnék hogy ki szokott tavasszal főzött lepényt beadni gyúrt helyett. Eddig én is gyúrtam de mondom kipróbálom a főzöttet is. És ha tud valaki valami jó receptet hozzá azt megköszönném mert ahányat olvastam mind olyan folyós lett mint állat. Köszönöm. |
Szerző: | bükk [ 2013.01.14. 12:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ugyan ritkán lepényezek,de akkor azt márciusban. Az rendben van hogy erős szélben vagy szakadó hóesésben nem nyitunk kaptár, de ezt a O fokot nem értem. Ha már fürtben van a család és muszáj betenni azt a lepényt akkor a külső hőmérséklet érdektelen szerintem. |
Szerző: | zsirosmeheszet [ 2013.01.14. 11:57 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
badzsi007.Ha jól értem lepényezni szeretnél.Január közepétől,akár most.Nyugodtan tedd föléjük.Ha van 0 celsius az enyémeknél én meg merném csinálni.Éveken át meg is csináltam,az enyém Tolnai konténer.Igaz én gyurni szoktam. |
Szerző: | fnkezdő [ 2013.01.14. 11:01 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Szerintem a meleget otthagyja, és megy az élelem után. Inkább a fiasítást nem szokta otthagyni, és éhen hal. Jut eszembe! Meg különben is, a két szélső jár rosszul! Mert a két egymástól távolodó család a másik kettővel egymáshoz közeledik! Így ismét melegítik egymást |
Szerző: | badzsi007 [ 2013.01.14. 10:41 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Köszönöm az ELMÉS megjegyzéseket,de ha figyelmesen olvasta valaki a kérdésemet,a " Konténer " szó a lényeg. Mivel meleg építményes, a konténerben a családok egymás mellé húzódnak és így a mézkoszorú jobb illetve bal oldalát fogják és nem biztos ,hogy ilyen hidegben az elfogyasztott oldalról átmennek a hidegebbik ellentétes oldalra. Ezért nem árt föléjük lepényt elhelyezni még akkor is ha augusztusban és szeptember elején tisztességgel fel voltak etetve,még akkor is ha nyaraltam volna. Na ennek fényében bátorkodtam tanácsot és véleményt kérni . |
Szerző: | jujjuj [ 2013.01.14. 10:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mondjuk kórházban volt, és senkire nem tudta hagyni a méheit. Vagy lusta volt. Vagy úgy gondolta, hogy. A nem kívánt törlendő... Egyébként tök mindegy, ki mit csinált akkor, ha most van sz*rban a méhcsalád, akkor ki kell nyitni, és meg kell etetni, mert ha nem teszi, akkor végleg becsukhatja a kaptárt. Szerintem. (nálam pl. tutira lesz családpusztulás, mert a buta tapasztalatlan fejemben az volt, hogy szept. első hétvégéjére legyen bent a kaja, és amikor az esők után végre lett virágporhordás és fiasítás, a családok felzabálták a jelentős részét a télére szánt élelemnek. A fiasítás leállását az atkairtás miatt vártam, és fel sem merült bennem az, hogy a fiasításhoz kajálniuk is kellett... Zárókezeléskor ijedtemben megkockacukroztam őket, egyelőre még mindegyik zümmög, de nem tudom, mi lesz ha beindul a tavaszi most-már-fiasítani-akarok-láz. Mea culpa, az idén remélem okosabb leszek) |
Szerző: | bago [ 2013.01.13. 21:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nyaralt! |
Szerző: | Csallóköz [ 2013.01.13. 18:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Lehet, hogy hülye kérdés, de aki most akar lapényezni, az mit csinált tavaly augusztus végén és szeptember elején ??? Üdv. Jóska |
Szerző: | tűzoltó [ 2013.01.12. 22:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Még 1 hónap legalább. |
Szerző: | badzsi007 [ 2013.01.10. 17:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv Mindenkinek ! Szerintetek konténerbe belehet már rakni a kemény cukorlepényt, vagy vári kell kedvezőbb időjárásra. |
Szerző: | hészaki [ 2013.01.09. 19:02 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
[quote= Azért kell többször forralni , mert az első forralás után a spóratokok megnyílnak majd a másodig forralásnál elpusztulnak a kinyílt spórák ,a harmadik forralás már csak egy biztonsági[/quote] Akkor a kaptárakat is elég lenne háromszor kifőzni megfelelő időközök betartásával. |
Szerző: | hészaki [ 2013.01.09. 18:58 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
csoky írta: Meglehet most kapok majd fehéret is,feketét is,de én is azt mondom törvényben kellene szabályozni a méz visszaetetését. Ami a négy fal közt zajlik otthon azt csak mentalitással lehet helyretenni.Több éve nem mézzel keverem a lepényt önként! |
Szerző: | virgó [ 2013.01.09. 17:32 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Lajos az sem lenne elég ha korlátoznák a méz visszaetetését.Legalábbis addig nem míg a nyúlósnál az újabb rendelet szerint a kaptárt már nem kell eltüzelni! Lassan már akkor nem is méhészkedünk hanem tudományoskodunk. Igi dehogy ártottál te nekem,csak mert rád írtam-ugyan már. |
Szerző: | csoky [ 2013.01.09. 17:06 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Amelyik méhész azt állítja,hogy biztos a dolgában nyúlós tekintetében,szerintem önámítás. Ugye én mindig csak saját tapasztalatot szoktam leírni a fórumon. 2011 őszén én is biztos voltam benne,hogy nincs nyúlósom. 2012 Augusztus 25-én elégettem az egész méhészetemet. Mint később kiderült vélhetően 2011 őszi fertőzésből kaptam. Biztosan létezik méhész aki 4-5 évig tartogatja a mézet,hogy lepényt készítsen vele. Ezzel szemben én is inkább magam készítette intverszörppel gyúrom. Meglehet most kapok majd fehéret is,feketét is,de én is azt mondom törvényben kellene szabályozni a méz visszaetetését. |
Szerző: | Sono [ 2013.01.09. 16:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
dzoli írta: Eddig én sem etetem vissza mézet , de méhésziskolába az egyik alkalmat dr Hegedüs Dénes tartotta . Aki úgy tanította hogy a mézet blandirozással(háromszoros forralással ,de a forralások között le kell hüteni a mézet. Úgy mondta hogy lehetőleg másnap forraljuk.) igen is vissza lehet etetni minden kockázat nélkül. "Fontos tudni, hogy bár a blansírozás megöl néhány mikroorganizmust, azért a nagy részüket nem irtja ki." forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Blans%C3%ADroz%C3%A1s 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet: A betegség terjedését a következő hőmérsékleten és behatási idők mellett lehet meggátolni: - +230 C legalább húsz percen keresztül (száraz sterilizálás); - +120 C legalább harminc percen keresztül (autokláv); - +112 C legalább hatvan percen keresztül (viasz, méz). forrás: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... 4yogT8g-2A (9. 10. oldal) |
Szerző: | dzoli [ 2013.01.09. 14:59 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
bagira írta: Hát Én nem lennék ebben olyan biztos.Olvass utána,hogy ennek a bacilusnak a spórái milyen szívósak,hogy szinte elpusztítani is alig lehet őket.Én fenntartásokkal kezelném ezt a kijelentést.De a Te dolgod,hogy mit csinálsz.Én az biztos,hogy maradok annál,hogy soha nem etetek vissza mézet. Azért kell többször forralni , mert az első forralás után a spóratokok megnyílnak majd a másodig forralásnál elpusztulnak a kinyílt spórák ,a harmadik forralás már csak egy biztonsági. Jelentősége van még a forralás közötti időnek (legyen ideje megnyílni a spóráknak). |
Szerző: | Bagira [ 2013.01.09. 13:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Hát Én nem lennék ebben olyan biztos.Olvass utána,hogy ennek a bacilusnak a spórái milyen szívósak,hogy szinte elpusztítani is alig lehet őket.Én fenntartásokkal kezelném ezt a kijelentést.De a Te dolgod,hogy mit csinálsz.Én az biztos,hogy maradok annál,hogy soha nem etetek vissza mézet. |
Szerző: | dzoli [ 2013.01.09. 10:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
bagira írta: Én sem etetem vissza a mézemet és nem is használom a lepényhez sem, bármennyire is biztos vagyok abban,hogy nincs nyúlós(hozzáteszem ne is legyen).Elég egy kis spóraszám emelkedés a kaptárban és akkor rögtön ott a baj.Azt ajánlom Én is a kezdőknek,hogy ne használjanak mézet.Semmi hátrány nincs abból ha csak cukorsziruppal keverik a lepényt.Ugyan úgy elhordják a méhek mintha méz is lenne benne.Jobb félni mint megijedni. Eddig én sem etetem vissza mézet , de méhésziskolába az egyik alkalmat dr Hegedüs Dénes tartotta . Aki úgy tanította hogy a mézet blandirozással(háromszoros forralással ,de a forralások között le kell hüteni a mézet. Úgy mondta hogy lehetőleg másnap forraljuk.) igen is vissza lehet etetni minden kockázat nélkül. |
Szerző: | Bagira [ 2013.01.09. 10:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Én sem etetem vissza a mézemet és nem is használom a lepényhez sem, bármennyire is biztos vagyok abban,hogy nincs nyúlós(hozzáteszem ne is legyen).Elég egy kis spóraszám emelkedés a kaptárban és akkor rögtön ott a baj.Azt ajánlom Én is a kezdőknek,hogy ne használjanak mézet.Semmi hátrány nincs abból ha csak cukorsziruppal keverik a lepényt.Ugyan úgy elhordják a méhek mintha méz is lenne benne.Jobb félni mint megijedni. |
Szerző: | igi [ 2013.01.09. 08:58 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mivel ártottam én? Én nem azt írtam hogy így kell csinálni!! Amelyik meg visszaetette a fedelezést az nem trehány méhész csak biztos volt a dolgában.Én meg azt ajánlom minden kezdőnek hogy méz helyett használjon nyugodtan cukorszirupot semmilyen hátrány nem fogja érni a méheit és még azt se kockáztatja hogy el kell égetni a méheit.Mert méznél mindig van kockázat akármilyen biztos az ember a dolgában. Én nem vitatkozni szeretnék csak a véleményemet írtam le! |
Szerző: | virgó [ 2013.01.09. 08:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ahogy írtam:fő a biztonság. Amúgy itt a lepény készítésről volt szó nem a falud beli trehány méhészekről.Látod ezzel hogy leírtad többet ártottál,mint én a kezdőknek.Ráadásul én azt írtam:tudom,hogy nincs gond nem pedig azt hogy gondolom.Nálam a két fogalom között hatalmas különbség van.Sőt ezúton ajánlom minden kedves kezdő méhésztársamnak,hogy aki tudja hogy nincs gond a méheivel az nyugodtan használja a saját mézét a lepényhez.A további viták részemről lezárva,mert ez nem ide való! |
Szerző: | sztibi [ 2013.01.09. 08:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tiszteletem! Egy anyanevelő előadásán hallottam: Ő csak a saját mézével készít lepényt. Évente félrerakja a lepénybe szánt mézet, ha letelt a 3-4 év várakozási idő és nem talált fertőzést, csak akkor használja fel a mézét. Üdv! SzTibi |
Szerző: | igi [ 2013.01.09. 07:42 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ismerek én ilyen penge méhészeket mint te vagy többet is itt a falunkba ők a fedelezést is visszateszik a menekülőtérbe.Az egyiknek két éve kellett elégetni mind a harminc családját ő is biztos volt a dolgában tizenpár évig. A másik pergetés után kint hagy minden mézes cuccot az udvaron és még dicsekszik is hogy ő így mosogat. Nincs itt semmi baj mindenki másképp tanulta a szakmát. De légy szíves a hülyeséget ne oszd mert vannak itt kezdők is és majd ők is úgy gondolják hogy náluk aztán biztos nincs nyúlós.Tegnap a chat-en valaki azt írta a méz visszaetetése nem tiltott de nem ajánlott Ő betiltaná. Egyetértek vele. |
Szerző: | zsolti [ 2013.01.09. 07:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
virgó írta: tudom:hogy a méhészetemben rendben van minden és a méhek egészségesek akkor nyugodtan használhatom a méheim által előállított mézet a lepénybe is. Itt a pont! |
Szerző: | virgó [ 2013.01.09. 07:18 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mlért nyúlosod volt? Biztos csak én vagyok ilyen régimódi,de ha tudom:hogy a méhészetemben rendben van minden és a méhek egészségesek akkor nyugodtan használhatom a méheim által előállított mézet a lepénybe is.A nyúlóstól nem ezért kell tartani-csak mert valaki ezt a ,,tudást" táplálta beléd.Minden évben teszek mézet a lepénybe és láss csodát eddig még nem kellett tüzelni.A használt mézes hordót meg nem használni még szirupnak se-hát steril vagy pajtás nagyon de csak így tovább.Fő a biztonság! |
Szerző: | igi [ 2013.01.08. 20:21 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mert nem szeretnék égetni. |
Szerző: | virgó [ 2013.01.08. 20:06 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Aszt mér nem tenné mézet a lepénybe? |
Szerző: | igi [ 2013.01.08. 19:39 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Én mézet nem tennék még sajátot sem,amelyik hordóban méz volt abba szirupot se keverek többet. |
Oldal: 34 / 87 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |