MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

A méhek etetése
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=92
Oldal: 36 / 87

Szerző:  igi [ 2012.08.15. 17:46 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mikor öntöd nekik a szirupot? A kijárók mekkorák? Nem lehet hogy egy gyenge vagy anyátlan családot kezdtek el rabolni és ez váltott ki ekkora kutatást?

Szerző:  beri [ 2012.08.15. 17:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Üdv mindenkinek.
A hétvégén pakoltam haza és elkezdtem etetni.Tálcába kapják a szirupot 0,5 l-es adagokban. A problémám az hogy mind a 37 család előtt hatalmas lett a marakodás.Nem tudom,hogy mit tegyek így még nemlyártam az öt év alatt. Tud valaki tanácsot adni? Előre is köszönöm.

Szerző:  Mortimer [ 2012.08.13. 19:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Köszönöm a válaszokat!
Nálam a flakon egy madzagon lógott, persze kupakkal bennt volt a pipában, a fészekfiók felső részére meg felcsavaroztam egy drótkampót, abba akasztottam a madzagot. De akkor ezekkel a kupakokkal jó lesz felakasztás nélkül is.

Szerző:  devil [ 2012.08.13. 19:29 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

De talán mégis az a legjobb ha ki van kötve :re Nálam úgy van,és nincs kockázat,erős szélben is stabilak.2 rajzszeg vagy csavar meg egy darabka drót.Ez a tuti! :)

Szerző:  Propolisz [ 2012.08.13. 09:33 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

A gyári pipákat csak az alsó (keretlécek alatti) kijárónál lehet teljesen bedugni, ott van neki elég hely. Fiók kijárónál nem lehet teljesen bedugni, jobban lóg, illetve a keretek/keretvállak is kitakarhatják/lezárhatják a belső nyílását.

Szerző:  tsanyi [ 2012.08.13. 08:24 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mortimer!
A pipák több gyártótól származnak, van pontosabb pontatlanabb a kupakhoz képest, de mindben megáll, ha megfelelő kupakot használsz.
A gyártott kupakok alakja is változott az évek során. A régiek, éles pereműek ezek a jobbak, ezek megtartják a kétliteres üveget is. Nekem az üvegek zöme régi visszaváltható Margitszigeti-Kristályvizes kupakkal együtt (legalább 4-5 éve nem kapható) de a régi visszaváltható Coca-Cola ill hasonlóké ilyen.
Rákerestem a Google-ban azt hiszem ezek olyanok http://www.patikabolt.hu/index.jsp?torz ... &kat_id=95
Gyógyszertárban vegyél 1-2 28mm-est próbának, képről jónak tűnik.

Szivacs kitömés azért kell, mert a fiók kijáróban van ami nálam 12cm széles, a méhek nem itt járnak.

Szerző:  Balázs [ 2012.08.13. 07:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Erre a leírt szivacs kitömésre miért van szükség? Ekkor nehezebben fordul ki a palack? Egyébként a héten valamikor kifordult egy pipa, kb.5 méh volt rajta nyalakodni, agressziónak nyoma se volt. Nálam nagyon kicsi két lyuk van a kupakon, így az 1,9 l szirup elhordása eltart egy hétig. Első hét serkentés után újra kifehéredtek a fészkek. Jó volt látni. :)

Szerző:  Robi [ 2012.08.13. 06:58 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mortimer írta:
....Egyáltalán valaki mer ilyenkor pipással serkenteni?

Nem is értem a kérdést! Nálunk a legfelső fiók kijárójában a pipa, szivaccsal kitömtve. A vándorállomány napra vége óta, a többi akác óta kapja az 1:1-es szirupot szódás palackokban. Jelenleg 3-4 naponként elhordják az 1,6 litert. Napközben cseréljük a palackokat mindenféle rablás-gond nélkül. Ahogyan virgó is írja, van egy csere garnitúra, amit otthon megtöltünk, a méheknél már csak cserélni kell.

Szerző:  virgó [ 2012.08.13. 06:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mortimer írta:
Üdv!
Akarok majd kaptárakat készíteni, és mi lenne, ha úgy csinálnám meg, hogy a pipás etető ne a kijáróban legyen, hanem a kaptár hátsó falánál, a kijáróval szemben. Mellette nem lenne semekkora rés. Ez csökkentené a rablás veszélyét? Egyáltalán valaki mer ilyenkor pipással serkenteni?


A vízvezeték könyököt használom erre a célra. Vettem 36-os pvc könyököt,aminek 35-ös pánthelymaróval csináltam helyet a kaptár hátulján.A kontiban a negyedik sorban is szépen megtartja a literes müa.flakon szirupot is,mindenféle kitámasztás nélkül. Csak nem kell őket állandóan kiszedegetni.Használaton kívül szivacsokkal vannak tömítve.
Igaza van Sanyinak,hogy akár nappal is újra tölthetőek a flakonok-nincs rablás.Arra viszont figyelj,hogy legyen +1 garn.üveged.Nagyon meg tudja egyszerűsíteni a dolgodat a 2 garn.flakon és sok bosszúságtól menekülsz meg.Keresek egy két képet.....

Szerző:  Mortimer [ 2012.08.13. 03:53 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

És neked megáll benne a flakon?

Szerző:  tsanyi [ 2012.08.12. 20:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Én a "gyári" pipákra tértem át a saját gyártmányú fáról, mikor már lehetett venni, de van barátom aki még mindig a vízvezetékes pvc könyököt használja.

Szerző:  Mortimer [ 2012.08.12. 20:50 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Köszi Tsanyi!
Akkor ilyenre gyártom a kaptárakat. Sőt, az lenne a legjobb, ha még pipákat is készítenék, olyanokat, amit egy karimával hozzá tudnék csavarozni a kaptárhoz, és a beleállított flakon sem tudna kifordulni belőle, mint ebből a gyári műanyag pipából.

Szerző:  tsanyi [ 2012.08.12. 20:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Nálam 1/2NB-n fiókkijáró hátul a 3. fiókon és abban a pipás etető, szivaccsal tömítve.
Teljes hordástalanságban sincs kutatás, ha cserekor nem csöpögteted el a szörpöt.
A pipa mellett a szivacsot néha kirágják, ilyenkor sincs gond csak zűrösebb az üveget cserélni :twisted: ezét ajánlatos újra tömíteni. (több mint 10 éve csinálom)

Szerző:  Mortimer [ 2012.08.12. 19:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Üdv!
Akarok majd kaptárakat készíteni, és mi lenne, ha úgy csinálnám meg, hogy a pipás etető ne a kijáróban legyen, hanem a kaptár hátsó falánál, a kijáróval szemben. Mellette nem lenne semekkora rés. Ez csökkentené a rablás veszélyét? Egyáltalán valaki mer ilyenkor pipással serkenteni?

Szerző:  fricister [ 2012.08.12. 19:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

én a pipást kerülném most ,a rablásveszély miatt ,főleg ha van belső itatód,inkább azt használd

Szerző:  nymihaly [ 2012.08.12. 15:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Sziasztok!

Ez évben először használok pipás etetőt. Ez az a fajta, amikor a palackot feljel lefelé kell forditani.

A méheim valamiért nem akarják elhordani. 1 liter szirupot kaptak bele, de csak úgy hordják el, ha egy keveset kimonyok belőle. Akkor is csak azt viszik, ami kifolyt. Mi a trükkje ennek az etetés-technikának?

Egyébkét a keretekre helyezett etetőtálcáról simán elhordják, szóval nem a sziruppal van baj.

Szerző:  kárpátia [ 2012.08.12. 13:48 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Szia!!4
Én 1 liter vízhez 1Kg cukrot teszek 2-3 NAPONTA KAPJÁK.

Szerző:  gergosrac [ 2012.08.12. 13:29 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a méhek serkentésére melyik a legjobb arányú keverék? Kajájuk van ugyhogy kimondottan csak serkenteni akarok. Jelenleg 1kg cukor 1,5l viz. és 1l-t kapnak belőle 2naponta. Mi lehet a hártánya ha mégjobban hígítom? Vagy esetleg van e előnye? Köszi

Szerző:  cerana [ 2012.08.11. 21:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Ha valaki hamisítani akar, akkor a lebukás veszélye így csökken :1. kukoricából készült fruktóz-glükóz szirup (Izomix) 2. nádcukor vagy répacukor a mézhez keverve 3. nádcukor vagy répacukor béta frukto furazonidáz enzimmel bontva 4. nádcukor méhekkel etetve és utána kipergetve . Az ötödik eset a répacukor méhekkel etetve és kipergetve: gyakorlatilag nem mutatható ki. Legfeljebb a pollenszegénység hívhatja fel rá a figyelmet. A téli feletetés veszélyessége is ilyen módon csökken. Az Apiinvert a 3. eset. A répacukor és nádcukor elkülönítése okozhat mostanában problémát, főleg külföldi cukrok esetén. Azonban egy téli feletetés utáni nádcukor gyakorlatilag nem okozhat gondot, ha csak a fias keretekben marad valamennyi.( A tisztán téli mézes keretek nincsenek pörgetve). Azért gondolom ezt, mert ahogy Zoli is írta, ezt jó drágán Brémában vizsgálják. Vagyis vizsgálatok csak egalizált kamionnyi mennyiségi egységenként történhetnek, nem termelőnként. Az csak azután történik meg, ha az egész mennyiség megbukik. Tehát ha valaki szándékosan hamisít, és az egész kamionban kimutathatóvá válik a mennyisége. Akkor viszont visszakereshető, hogy ki szennyezte be, és meg is keresik. És ha tönkretett egy kamionnyi mézet, akkor az egész árát kérhetik a méhésztől. Az egyes eset (Izomix) viszont már a termelői mézvizsgálatnál is kibukhat, mert viszonylag olcsón lehet kimutatni, ezért nagy valószínűséggel mindenkinél elvégeztetik a felvásárló cégek. Ugyanez érvényes a 2. esetre.

Szerző:  Pöte [ 2012.08.10. 22:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Herpai Zoltán írta:
...Tájékoztatni szeretnék mindenkit, hogy az idei méztermésből már több mintából mutattuk ki izocukor (keményítőszirup) jelenlétét igen nagy mennyiségben. Összehasonlításként: tavaly egy sem volt...


Valószínűleg nem kell várni a jövő évig.

Szerző:  Bogaras [ 2012.08.10. 19:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Ha visszaolvasol magad is kicsit okosabb lehetsz. A tutit senki sem mondja vagy tudja. Egy biztos , nálunk nagyon viszik az izomix nevű (F40) kukoricából készült szirupot. Herpai Zoltán volt olyan segítőkész , hogy leírta melyikkel mi a gond és minden etetés kimutatható. Mégis én úgy látom ez a 40% fruktóz és a 188 forintos ár az idén nagyon kedvez az izomixnek. Majd jövőre meglátjuk az eredményeket mi marad a pergetett mézben.

Szerző:  Zümi 79 [ 2012.08.10. 16:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék cukor ügyben.
Régen nád cukrot ehettek méheink, aztán répa cukrot.
Most már a boltokban kapható cukrokról sem tudjuk biztosan hogy miből készül.
Az hogy Unios, vagy Magyar azt sem.(Mert a sok cukor gyárunkból nem sok maradt a Miénk.)
Méhész fejjel azt mondjuk hogy az akác jó telelő méz(sok benne a fruktóz)de inkább eladjuk, mert hát ebből élünk.
Helyette elfogadott tény, hogy a méhészek etetnek, valószínű az egész világon.(ezt a laborok és a szabályok alkotói is tudják)
Van olyan folyékony cukor amiben 43 % a fruktóz, de kukoricából készítik.
Ezt ha jól tudom , kimutatják a mézünkből.(Valószínű hogy maradhat a telelő mézből a jövő tavaszi fészekben)
A legnagyobb kétely , bennem hogy mi a fontosabb.
A labor vizsgálatok mit tudnak mérni, vagy mi a jobb a méheinknek?
Én a méheinket tartanám a legfontosabbnak. (Ásványi anyagokról , zsírtestekről nem is beszélve.)
Szeretném ha valaki leírná melyik cukor a legjobb a méheinknek, aztán azt hogy ez hogy passzol a labor mérésekhez.
Ha már a laborhoz is kell igazodni, nem mindegy hogy répa vagy kukorica cukrot etet a méhész,egyik sem méz.
Szóval lehetne az a szempont,ami a méheinknek kedves.

Várom a véleményeiteket.

Üdv:Zümi 79

Szerző:  gyongyur [ 2012.08.08. 16:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

újdonságok, fejlesztések az utóbbi időben, melyek jelentős része legális, más része elvileg nem az:
Bor, ami nem szőlőből készül
Méz, ami nem nektárból készül
Tojás, amit nem tyúk tojik
Tej, aminek talán a tehénhez sincs köze
Szalámi, ami nem húsból készül
Gyümölcslé, ami javarészt nem is gyümölcsből készül (vagy nem abból pl baracklé, ami a cimke szerint 80% almasűrítményt tartalmaz)
Libamáj pástétom, ami nyomokban libamájat is tartalmazhat
és cukor "light", ami nem is édes
...

Szerző:  Propolisz [ 2012.08.08. 16:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

....vagy mit nem tesznek már bele ? :-)

Szerző:  gyongyur [ 2012.08.08. 14:51 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

ilyen cukor-olyan cukor...
ma már a cukor se olyan mint rég... messze nem olyan

Nemrég a présházban elfogyott a dobozkából a cukor, és én teázni akartam. nem adtam fel rögtön, és szerencsémre találtam a szekrény alján egy elfeledett kilós cukrot. Isten tudja mióta lehetett ott. biztos több mint 15 éve

Ebből a cukorból a szokott mennyiség a teámat ihatatlanul édessé tette (3 csapott teáskanál) az újabb gyártású cukrok már nem igazán édesek
Mit tesznek bele töltelék anyagként?

Szerző:  tsanyi [ 2012.08.08. 14:09 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

http://www.omgk.hu/Mekv/2/283.html

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.08.08. 13:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mint említettem, az emberi fogyasztásra szánt porcukor is tartalmaz tapadásgátlóként keményítőt. Nélküle szépen összeállna egy tömbbe. Még én is emlékszem, amikor kb. 30 évvel ezelőtt a porcukrokat folyamatosan újra kellett szitálni/törni, hogy rá lehessen szórni a süteményekre.
Hogy ki mit hisz, mit feltételez, vagy gondol, mindenkinek szíve joga, ezen nem látom értelmét vitatkozni.
Nem zárkózom el az egyedi tapasztalatok elfogadásától, de amíg nem látom általánosan bizonyítottnak, addig számomra egyedi tapasztalat marad. Csupán azzal az általános érvényű kijelentéssel szálltam vitába, hogy a kristálycukrok mindig is tartalmazni fognak 5% keményítőt. Javasoltam is egy házilag kivitelezhető próbát ennek eldöntésére, még nem olvastunk semmilyen eredményről.
A kristálycukor szagát én is érzem, nem hoztam összefüggésbe még a származásával. Ennek indíttatására most végigszagoltam a laborban található összes cukrot, (van egypár) mindnek van több-kevesebb szaga.
Üdv.
Zoli

Szerző:  Bogaras [ 2012.08.08. 11:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Csupán annyival , hogy pár éve kapcsolatba kerültem egy porcukor kiszerelővel. Nála van mindig kristálycukor, szakadt zsák, gép mellé öntés stb. amit emberi fogyasztásra már nem őrölnek, de állati takarmányba folyamatosan eladja. Nála tünt fel , hogy a termék lapján a porcukor és cukorlisztek folyamatosan tartalmaznak keményítőt, engedély szerint max 5%.
Mikor kérdeztem , hogy mi a helyzet azzal , hogy kristálycukorból készíti és abban elvileg nincs. Nevetett és megkérdezte , hogy mindent elhiszek-e ami a zsákon fel van tüntetve. Nos mivel 20 egynéhány éve sok mindent kipróbáltam már én is és tudom sok mindenről , hogy mi van , vagy esetleg mi lehet benne símán elhiszem és feltételezem az ilyet.
Ahogy Tükör is mondja a répa cukornak szaga van, igen büdös, nekem jó az orrom , ma már ritkán érezni vagy egyáltalán nem. Ezt nem hiszem , hogy a feldolgozás technológiája hozza , inkább az alapanyag mássága.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.08.08. 11:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Bogaras írta:
Herpai Zoltán írásához.

Egyébként meg a kristálycukor mindig fog tartalmazni minimum 5% keményítőt teljesen mindegy ki a gyártó. Ez már így van évek óta.


Ezt alá tudod támasztani valamivel, vagy városi legenda (urban legend)?
Ha igaz lenne az 5% keményítő, javaslom próbaképp egy evőkanál cukrot forró vízben való feloldását, majd ha kihűl, néhány csepp gyógyszertári jódoldat hozzáadását. Meg kellene kékülnie. Ha nem kékül meg, akkor keményítő nincs benne.
http://www.omgk.hu/Mekv/1/132001111.pdf
Hatályos élelmiszerkönyv szerint a kristálycukornak legalább 99,7% tisztaságúnak kell lennie.

Üdvözlettel:
Zoli

Szerző:  Bogaras [ 2012.08.08. 08:14 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Herpai Zoltán írásához.

A méhészek nem kis mennyiségben vásárolnak izoszörpöt (F40). Határon túlról is jönnek szép számmal, szép mennyiségekért.
Nem csoda ha fennakadnak a laboron ,a 188 forintos kilónkénti ár bizony csábít embereket. Pedig minden rendelésnél az eladó elmondja , hogy kukoricából készül F40-es azonosítójú.

Egyébként meg a kristálycukor mindig fog tartalmazni minimum 5% keményítőt teljesen mindegy ki a gyártó. Ez már így van évek óta.

Szerző:  Tükör [ 2012.08.08. 06:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Pedig van, és elég büdös...

Szerző:  tűzoltó [ 2012.08.07. 21:13 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Még sosem éreztem a cukor szagát.

Szerző:  devil [ 2012.08.06. 21:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Nádcukor,répacukor mizéria.... Ma megint találkoztam a boltokban mindkettővel,és régebben is ért egy impulzus miszerint a répacukornak egy jellegzetes szagát éreztem,a nádnak meg szinte semmi.Alá tudja ezt támasztani valaki,tapasztalta már ezt más is?Vagy abszolút tévúton vagyok??

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.07.31. 17:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Pöte írta:
Nem hinném, hogy kacsa a hír már csak azért mert Zoltán adta közre, de egyébként mindent kinézek a mézkereskedőkből. ( Nem feltétlenül Dezsőből aki érte jön a mézért... ) Annak a méhésznek aki fennakadt a szűrőn meg csak gratulálni tudok!

Zoltán!

Mivel több ízben is említésre került korábban, hogy készíthető, javasoltan készíthető tavaszi puha cukorlepény izo szörppel, ezért a tisztánlátás kedvéért érdekelne, hogy véleményed szerint lehet e baj az első pergetéssel elvett mézzel az izo szörpös lepénytől, amiben van 1-3 deci. Szerintem nem, de jobb volna ezt a te szádból hallani. Na most nem rád akarom verni a balhét, hogy a Herpai aszonta, csak a véleményedre vagyok kíváncsi.


Kedves Pöte!

Megkésve bár, de megpróbálom röviden.
Először az elnevezésekről:
Izoszörpnek, izocukornak, cukorszirupnak nevez a köznyelv egymástól nagyon eltérő termékeket, váltakozva használva a neveket. Az alábbiakat különböztetném meg:
1. keményítőszirup: A keményítőt forró vízben feloldják, majd többféle amiláz enzim segítségével nagyrészt glükózra (szőlőcukorra) bontják. Az így nyert glükóz oldatot szűrés, tisztítás után másik enzim segítségével részben átalakítják fruktózzá (gyümölcscukorrá). Az egész technológiának sok kimeneti terméke lehet: maltózszirup, glükóz-maltóz szirup, glükózszirup, kristályos glükóz, Ami minket érdekel az a különböző fruktóztartalmú fruktóz-glükóz szirupok. Ismertebbek: izomix F40; F42; F50. Ezek rendre 40; 42; 50% fruktózt tartalmaznak. Közös bennük, hogy Mo.-n kukoricakeményítőből készülnek. Mivel a kukorica C4 növény, stabil szénizotóp-arány mérésével könnyen kimutathatók. (Bréma) Mivel keményítőből készülnek, a végtermékben mindig maradnak teljesen el nem bomlott keményítő molekulák (oligoszacharidok) ezért ezek meghatározásával is könnyen kimutathatók. (Wessling)
2. répacukor (szacharóz) enzimes bontásával előállított cukorszirup (ezt is szokták izoszörpnek nevezni): Amíg cukorrépából készül, nincs gond, stabil szénizotóp-arány mérésével kis mennyiség nem mutatható ki (a nádcukorból készült igen!), nagyobb mennyiség az ún. LC-IRMS technikával kimutatható. A termékben nincsenek oligoszacharidok, így mi sem tudjuk kimutatni. Viszont! A répacukor bontására használt enzim nem található meg a mézben, (idegen enzimnek) ezt viszont ki tudjuk mutatni. Arról nincs tapasztalatom, hogy ha ez a cukorszirup átmegy a méheken, eltűnik-e belőle az idegen enzim. Az biztos, hogy a mézbe közvetlenül bekeverve meghatározható. De ez már nem az a felhasználás, amiről itt a fórumon szó van.
3. Répacukor (szacharóz) vizes oldata. Ha a méheken keresztül megy, és nagy részét felhasználják, sok gond nem lehet, A szacharóz természetes alkotórésze a méznek.

Ezek után, Pöte, mondd meg, hogy milyen izoszörpről írtál, és megmondom, lehet-e gond, de a fentiekből Te is kikövetkeztetheted.
Egyébként a Méz laborvizsgálatok topicban mintha már tárgyaltuk volna a témát.

A Tomi által kérdezett apiinvert az Erista Kft. honlapja szerint répacukor enzimes bontásával előállított szirup, az apifonda porcukorrá őrölt répacukor összekeverve apiinverttel, hogy gyúrható lepény legyen belőle. Legalábbis én így értelmezem.

Üdv.
Zoli

Szerző:  Bogaras [ 2012.07.30. 06:11 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Ha meg éppen nem az van a zsákban ami a csomagolásból látszik, akkor nem volt szerencséd.
Egy olyan országban élsz , olyan időben ahol bármi megtörténhet.

Szerző:  H.apci [ 2012.07.30. 04:48 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Köszönöm!



H.apci.

Szerző:  Holczimmer Tibor [ 2012.07.29. 23:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Cukorszirupot répacukorból csinálj!Én a cukormintaboltból veszem a cukrot és az eladónál mindig rákérdezek,hogy répacukor-e. A nádcukrot elvileg N betűvel jelölik. Akáchordás előtt mindig csinálj tisztítópergetést.

Szerző:  H.apci [ 2012.07.28. 08:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Sziasztok!


Igyekeztem átolvasni a topikot, nagyon sok nagyon korrekt válasz van izo cukor ügyben, de ifjú koromban nem igen tanultam semmit, ma meg már nehéz lenne azok pótlása. A méhek tartását etetés nélkül nem tudom megoldani, viszont a tisztességes oldalt szeretném "erősíteni?" Tehát a kérdésem az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható kristálycukrok bármelyike alkalmas cukorszirup készítésére, vagy azok közül is válogatni kell? Ha igen, honnan tudom, hogy melyik kristálycukor ok. melyik nem? Az én méheim bár nyilván hordanak nektárt is innen-onnan, főleg cukor sziruppal fognak betelelni. Ezt tavasszal ki kell, vagy csak érdemes kipörgetni akác előtt, (már ha marad belőle) vagy ez bele keveredhet az akácba gond nélkül? (na nem mintha jövőre értékesítenék akác mézet, csak a későbbiek folyamán, jobb ezt az elején megtanulni, és az elejétől helyesen gyakorolni)


Üdv: H.apci

Szerző:  íjász76 [ 2012.07.22. 08:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Tomi írta:
Mi a helyzet az apifondával és apiinverttel? Azokban nem izo cukor van?

Üdv!
Ezek cukorrépából készülnek ( elvileg ).

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.07.20. 10:30 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Legközelebb...

Szerző:  cerana [ 2012.07.20. 04:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Herpai Zoltán írta:
elküldésekor (gondolom időkorlát miatt) kidobott a fórummotor.

Ritkán de előfordul. Egyszerűen vissza gomb a böngészőn !

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.07.19. 23:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Pöte írta:
Nem hinném, hogy kacsa a hír már csak azért mert Zoltán adta közre, de egyébként mindent kinézek a mézkereskedőkből. ( Nem feltétlenül Dezsőből aki érte jön a mézért... ) Annak a méhésznek aki fennakadt a szűrőn meg csak gratulálni tudok!

Zoltán!

Mivel több ízben is említésre került korábban, hogy készíthető, javasoltan készíthető tavaszi puha cukorlepény izo szörppel, ezért a tisztánlátás kedvéért érdekelne, hogy véleményed szerint lehet e baj az első pergetéssel elvett mézzel az izo szörpös lepénytől, amiben van 1-3 deci. Szerintem nem, de jobb volna ezt a te szádból hallani. Na most nem rád akarom verni a balhét, hogy a Herpai aszonta, csak a véleményedre vagyok kíváncsi.


Kedves Pöte!
Köszönöm a bizalmat! Az előbb írtam Neked egy szép, hosszú választ, de elküldésekor (gondolom időkorlát miatt) kidobott a fórummotor. Most már nem állok neki újra gépelni, de majd hétvégén...
Üdvözlettel:
Herpai Zoltán

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.07.19. 21:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

virgó írta:
Nocsak-nocsak! izzo cukor meg ilyesmi,tényleg használnak ilyesmit a,,méhészek"?


Nem feltétlenül kellene reagálnom rá, de most megteszem. Amikor nem eresztem bő lére mondanivalómat, annak az az oka, hogy nincs időm hosszabban kifejteni azt, ezért próbálom információtartalmát maximalizálni. Kérem úgy olvasni, ahogy írtam. Az összetett mondatom helytelenül tagolt tagmondatának:

""...a felelőtlenül, vagy szándékosan, bizonytalan eredetű szirupokat használók újra divatba hozzák..."

általános alanya van. (Nem tudom, jó-e ez a kifejezés, nyelvész-méhészek javítsanak.) De a jelentéstartalma az, hogy valaki, valahogyan elérte azt, hogy a nem kívánt keményítőszirup (izocukor) kimutatható mennyiségben jelen legyen a "mézben". Nem nevesítettem senkit, még szakmai csoport szintjén sem.
Mivel olvastam már késhegyre menő vitákat a Méhész Fórumon nyelvészeti kérdésekben, ezt a magam részéről itt lezárom.
Üdvözlettel:
Herpai Zoltán

Szerző:  Tomi [ 2012.07.19. 19:56 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Mi a helyzet az apifondával és apiinverttel? Azokban nem izo cukor van?

Szerző:  Pöte [ 2012.07.19. 19:27 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

belizar!

Korábban volt róla szó, hogy ez a szar, akarom mondani szer (izo) igen kis mennyiségben is kimutatható! Így továbbra is várom Zoltán válaszát, amit előre is köszönök!

Szerző:  belizar [ 2012.07.19. 19:23 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Pöte
olvasd el mégegyszer," igen nagy mennyiségben"
és ez a kulcs szó!!

Szerző:  Pöte [ 2012.07.19. 18:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Nem hinném, hogy kacsa a hír már csak azért mert Zoltán adta közre, de egyébként mindent kinézek a mézkereskedőkből. ( Nem feltétlenül Dezsőből aki érte jön a mézért... ) Annak a méhésznek aki fennakadt a szűrőn meg csak gratulálni tudok!

Zoltán!

Mivel több ízben is említésre került korábban, hogy készíthető, javasoltan készíthető tavaszi puha cukorlepény izo szörppel, ezért a tisztánlátás kedvéért érdekelne, hogy véleményed szerint lehet e baj az első pergetéssel elvett mézzel az izo szörpös lepénytől, amiben van 1-3 deci. Szerintem nem, de jobb volna ezt a te szádból hallani. Na most nem rád akarom verni a balhét, hogy a Herpai aszonta, csak a véleményedre vagyok kíváncsi.

Szerző:  virgó [ 2012.07.19. 18:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Nocsak-nocsak! izzo cukor meg ilyesmi,tényleg használnak ilyesmit a,,méhészek"? Pedig megmondták annak idején mivel jár ha bukta van! Viszont azt is látni vélem-bár biztos rosszul-,hogy megpróbálják a mézárakat leverni a kereskedők! Pedig tudomásul kéne venni,hogy aki bűnözik az be is bukhat.Viszont ezzel ne akarják büntetni a becsületes méhészeket is.

Szerző:  Herpai Zoltán [ 2012.07.18. 09:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

tsanyi írta:
2-3 hetente megkérdezi valaki, hogy izocukor alkalmas-e feletetésre.
Igen alkalmas. DE ha kimutatják a mézedből az egyértelmű mézhamisítás.
Lásd szakembertől: viewtopic.php?f=2&t=324&p=61709&hilit=izomix#p61709 (felhívom a figyelmet, hogy mézben való kimutatása viszonylag egyszerű, használata még etetéshez sem javasolt!)


Tiszteletem Mindenkinek!

Azért választottam ezt a topicot, mert itt került szóba nemrég.
Tájékoztatni szeretnék mindenkit, hogy az idei méztermésből már több mintából mutattuk ki izocukor (keményítőszirup) jelenlétét igen nagy mennyiségben. Összehasonlításként: tavaly egy sem volt.
Ezek alapján várható, hogy bár az utóbbi években kiment a divatból ez a vizsgálat, nem nagyon kérték megrendelőink, a felelőtlenül, vagy szándékosan, bizonytalan eredetű szirupokat használók újra divatba hozzák.

Üdvözlettel:
Herpai Zoltán

Szerző:  qwerx [ 2012.07.17. 21:31 ]
Hozzászólás témája:  Re: A méhek etetése

Pöte írta:

Valakinek van tapasztalata vagy ötlete a dologgal kapcsoltaban?

Szerintem benzinmotorosba gondolkodj.Én tavasszal vettem Székesfehérváron egy 25 ccm-es kétütemű Hundayt.Támogatásra fele visszajött, így 32 ezerben megállt. Kis fordulaton viszi 10 méter fél colos tömlővel.Ha megyek etetni viszem a régit is tartalékba,mert már jártam úgy.......

Oldal: 36 / 87 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/