MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
A méhek etetése http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=92 |
Oldal: 44 / 87 |
Szerző: | hészaki [ 2012.02.12. 19:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Dupla kárt okozott,mert nem csak az árát buktuk, hanem a porcukrot is amit egyébként a cucc nélkül elhordtak volna. |
Szerző: | Holczimmer Tibor [ 2012.02.12. 19:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Gondolom azért került a kukába,mert a méhecskék gondosan elkerülték. |
Szerző: | john [ 2012.02.12. 17:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Elvitték a szemetesek mikor üritették a kukát. |
Szerző: | karcsi [ 2012.02.11. 21:31 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
vinifred írta: hészaki írta: karcsi írta: feed bee használja még valaki, nem igen hallani már a használatáról . Kérdőmondatod második fele egyben a válasz is. Nem is ér semmit ! Én is áldozatul estem a hiszékenységemnek. Ahogy beraktam úgy ki is szedtem és irány a kuka Mi történt vele ? |
Szerző: | Pöte [ 2012.02.11. 20:02 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tomipapa írta: ...Fumidil B-ből 2,6 g szükséges megelőzési célból egy család számára, míg gyógykezelésre 5,2 g-ot ajánl... Ma dr. Békési László vetítésén is ennyi volt látható, de elmondta, hogy szerinte a 1,5 g 250 ml 1:1 szirupban 4x ismételve a jó ősszel is és tavasszal is. Érdekes, hogy az amitrázzal kapcsolatban sokat finomodott a véleménye ez egy hónapja megjelent újságcikkében foglaltakhoz képest! |
Szerző: | vinifred [ 2012.02.11. 18:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
hészaki írta: karcsi írta: feed bee használja még valaki, nem igen hallani már a használatáról . Kérdőmondatod második fele egyben a válasz is. Nem is ér semmit ! Én is áldozatul estem a hiszékenységemnek. Ahogy beraktam úgy ki is szedtem és irány a kuka |
Szerző: | tsanyi [ 2012.02.11. 09:47 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tomipapa írta: .......Kérdésedre - pontos forrásmegjelöléssel - pontosítottam a megkérdőjelezett koncentráció ajánlóját, megadva az általa írt cikk feltalálási útját........ Mint írtad a 2,6g a dr. Cserényi Péter a Méhészet 56. évfolyam 8. számának 11. oldalán olvasható cikkben található. Eddig csak előadásokon elhangzott 4g-os ajánlásokra tudtam hivatkozni. De köszönhetően Jandasznak aki visszakereste a Méhészetben most tudom írni, a 4g-ot az 59 évfolyam 2011 februári számában a 3 oldalon írja Dr Cserényi Péter. Tehát Péter bácsi is emelte az ajánlott adagot. |
Szerző: | hészaki [ 2012.02.10. 18:04 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
karcsi írta: feed bee használja még valaki, nem igen hallani már a használatáról . Kérdőmondatod második fele egyben a válasz is. |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.02.10. 11:12 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kedves Tsanyi! Sokféle jogos váddal illethetsz, de azzal, hogy lusta lennék visszaolvasni, esetleg "ne érdekelne mások véleménye", talán nem teljesen korrekt riposzt. Néha magam is érzek késztetést, hogy az érvek fogytával, esetleg a vitapartner makacs, l'art pour l'art érvelésével szemben irrevelánsan érveljek, de ezidáig nékem sikerült leküzdenem ezen ingert, ezért röviden összefoglalván az e támában elhangzottakat, magam részéről le is zárnám a témát, mielőtt elgyengülvén átvenném a provokatív, s a témától messze elkanyarodó stílust... Egy kérdésre - a forrást is közölve -válaszoltam. Kérdésedre - pontos forrásmegjelöléssel - pontosítottam a megkérdőjelezett koncentráció ajánlóját, megadva az általa írt cikk feltalálási útját. Az pedig számomra teljesen indifferens, hogy te kivel kapcsolatban, s milyen megszólítási formát használsz, eképp úgy értékelem, nem mások véleményét hagyom konzekvensen figyelmen kívül, hanem igyekszem korrektül válaszolni levelező-partneremnek. Kedves Tsanyi! Azt külön meg kell köszönnöm, hogy segítőkészen igyekeztél rávilágítani: mostanság tényleg mintha kissé bizonytalanabb lennék... vagy lehet, hogy mégsem...? Üdv: Tomipapa |
Szerző: | tsanyi [ 2012.02.10. 10:04 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kedves Tomipapa! Talán újra elkerülte valami a figyelmedet, vagy nem érsz rá végigolvasni mások hsz-eit, vagy nem is érdekel....... Ha elolvastad volna a hsz-em akkor talán feltűnik, hogy az elején Dr Cserényi Péterről van szó, akit volt szerencsém vándortanyán egy hoszabb beszélgetés során megismerni. De ő számomra Péter bácsi, doktor úr stb stb....... Ha megnézted volna a linket akkor észreveszed, hogy a Zsoltitól idézett hsz-re mutat ahol Bross Péter OMME elnökről van szó aki szintén 4g Fumidil-B-t javasolt a lepénybe. Őt is személyesen ismerem többször találkoztunk beszélgettünk, tegeződünk ezért éltem a "Péter is" szófordulattal. Talán ha el olvasnád mások mielőtt válaszolsz rá ........ |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.02.10. 00:25 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kedves Tsanyi! Az sajnos valóban elkerülte a figyelmemet, hogy te Jandasz hsz-át idézted, s mivel Cserényi dr-ral nem kerültem még abba a szituációba, hogy per "Péter"-ként idézzem, az általam idézett cikk és szerző szabatos megnevezésével adtam tudtodra az általam idézett forrást. Az viszont nem kerülte el - manapság egyre szelektívebb - figyelmemet, hogy az említett formuláció 2007 óta nincs forgalomban, ezért merészeltem kitérni az említett hűtési hőmérsékletre... is... Mindettől függetlenül "Péter" nekem az idézett koncentrációt javasolta. Üdv: Tomipapa |
Szerző: | tsanyi [ 2012.02.10. 00:10 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kedves Tomipapa! Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy én egyik topictársunkat idéztem (Jandasz). Viszont szintén elkerülte figyelmed az a tény, hogy a Fumagillin DCH pulvis már évek óta nincs forgalomban, és annak az adagolása 2g volt lepényenként mint gyakorló méhész körökben közismert (Zsidei). Sőt az elmúlt két évben a Szerbiai csempész fumagillint sem használta senki okulva a korábbi hamisításokból. Kedves Tomipapa! Ha a számodra belinkelt hsz-nél kicsit visszaolvasol láttad volna: viewtopic.php?f=7&t=20&p=49430&hilit=Bross+Kaposv%C3%A1ron+4#p49430 Tehát tavaly Péter is 4g-ról beszélt. Talán nem járok messze az igazságtól, ha feltételezem nem egymástól függetlenül tették. Tomipapa írta: ...... Cserényi dr. az általam idézett koncentrációkban javasolja az új formulációval az adagolást.... állitásod egészítsük ki egy "is" szócskával. Tehát ilyen koncentrációban is! |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.02.09. 23:43 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Kedves Tsanyi! Amit az előbb kérdeztél az a gyógykezelésre szánt dózisra vonatkozott...Idéznélek: "Tavaly februárban még 4 g-ot ajánlott... honnét veszed az új számot?" Nos, tekintettel, hogy klasszikusokat csak pontosan illik idézni, dr. Cserényi Péter a Méhészet 56. évfolyam 8. számának 11. oldalán " A nozéma ellen Fumidil B " cím alatt található cikkében osztotta meg velünk az általam idézett koncentráció-javaslatait. Ezen cikkben javasolta megelőzési célból a családonkénti 2,6 g-nyi adagot. Szerintem te a Fumagillin DCH pulvis ajánlott koncentrációira gondoltál, de ez a formuláció már idejétmúlt, ma a Fumidil B lévén forgalomban. A Fumagillin DCH pulvis egykor 34 mg/g- nyi fumagillin-dicyclohexylamin-sót tartalmazott, ezen hatóanyagból a Fumidil B csak 26,5 mg/g-ot tartalmaz, eképp Cserényi dr. az általam idézett koncentrációkban javasolja az új formulációval az adagolást. Tehát akinek a régi Fumagillin DCH pulvis formulációja lenne, s annak bomlása nem következett volna be az idők folyamán, a megelőzésre 2 g-ot, gyógyításra 4 g-ot szánjon családonként. Mindezt akkor tegye, ha olyan hőmérsékleten tárolta a vegyszert, ami a bomlást megakadályozta. A hűtés hőmérsékletéről az általad idézett topicban már talán írtam egyszer... Üdv: Tomopapa |
Szerző: | tsanyi [ 2012.02.09. 23:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tavajról. viewtopic.php?f=7&t=20&p=49517&hilit=Dr+Cser%C3%A9nyi+P%C3%A9ter+%C3%A1llatorvos+OMME+eln%C3%B6khelyettes#p49517 De ha jól tudom ezt mondta fehérváron is. De én kérdeztem előbb, a 2,6g honnét van? |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.02.09. 22:30 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
tsanyi írta: Tomipapa írta: Cserényi dr. szerint a Fumidil B-ből 2,6 g szükséges megelőzési célból egy család számára, míg gyógykezelésre 5,2 g-ot ajánl. A gyógyszeres lepénybe tehát a terápiás cél és a készítendő lepényméret függvényében adagold. Tavaly februárban még 4g-ot ajánlott .....honnét veszed az új számot? Szia, Tsanyi! Honnan veszed az új, 4 g/család-os számot? Gondolom, a gyógyításra szánt koncentrációra gondolsz... Üdv: Tomipapa |
Szerző: | nigacsi [ 2012.02.09. 21:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tomi írta: -10-ben szétbontottad őket? Egy másik topicban írják,hogy még a havat is csak max vízzel takarítják a kijáróból,hogy ne háborgassák őket. Sajnos a fényképek nincsenek meg küllömben feltettem volna őket azt hiszem 2009 2010 telén történt hogy a fa..kalap telek szomszédom le búrogatott 15 kaptáramat az eset után kb 4-5 nappal (hogy ő milyen fasza gyerek felhívott hogy mi történt stb stb) A fenekek le vannak csavarozva a tartóvasra így azok a helyükön maradtak minden fenékbe belefagyva az ónos eső. Voltak olyan kupacok ahol nem tudtam melyik fiók melyik kaptárhoz tartozik . Ezt csak azért írtam le mert mind a 15 család megmaradt . Tehát szerintem ha az ember úgy gondolja hogy fogytán az élelem nyugottan nyisson kaptárt akár -10 fokban is mert lehet hogy avval az akkor beadott cukorlepénnyel menti meg a család életét. (Ha megtalálom a képeket akkor feltöltöm és ajánlom minden kezdő figyelmébe , hogy nem is olyan egyszerű dolog normális telephelyet találni mert ha valakit megszúr egy darázs akkor az biztos a te méhed volt!) |
Szerző: | tsanyi [ 2012.02.09. 20:16 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Tomipapa írta: Cserényi dr. szerint a Fumidil B-ből 2,6 g szükséges megelőzési célból egy család számára, míg gyógykezelésre 5,2 g-ot ajánl. A gyógyszeres lepénybe tehát a terápiás cél és a készítendő lepényméret függvényében adagold. Tavaly februárban még 4g-ot ajánlott .....honnét veszed az új számot? |
Szerző: | Pöte [ 2012.02.09. 19:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
hydasy írta: Közreadok egy receptet, amit valamikor itt olvastam. Puha cukorlepény készítése: Fűzött puha cukorlepényt készítettem tavaly én is. Nekem is bevált. Én vastagfalú nejlon zacskóba mértem ki, majd kihűlés után egy sodrófával enyhén megütögettem, így javult az állaga. Méz Tomipapa által leírt módon történő fertőtlenítésével én is próbálkoztam. Szerintem kudarc. A méz a benne lévő kevés víz jelentős részét elveszti, cukrai karamellizációdnak az egy órás hőterhelés hatására, egy kupac ragacs lesz belőle, amit nem is nagyon lehet felhasználni és a vele gyúrt lepény sem olyan mint sima mézzel. Félre ne értsen senki én is kifejezetten ellene vagyok a mézzel etetésnek, nem akarok erről senkit meggyőzni, de engem se győzködjön senki. Esetleg ha a mézet előre felhígítanánk annyi vízzel kb amennyi "kisül" belőle... |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.02.09. 14:57 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Atti22! Cserényi dr. szerint a Fumidil B-ből 2,6 g szükséges megelőzési célból egy család számára, míg gyógykezelésre 5,2 g-ot ajánl. A gyógyszeres lepénybe tehát a terápiás cél és a készítendő lepényméret függvényében adagold. A Fumidil B 26,6 mg/g hatóanyagtartalmú (fumagillin-dicyclohexylamin-só). Az angliai gyakorlat magasabb dózist ajánl Fumidil B-ből, ők 8 g/család adagolását javasolják gyógykezelési célból, azt is úgy adagolva, hogy a méhek 3-4 hét alatt fogyasszák el a takarmányba kevert gyógyszert. Kérdésed másik része a méz csírátlanítási hőmérsékletére vonatkozott. A standard érték: 112 Cfokos hőmérsékleten 1 órán keresztül történő inkubálás. Ez a hőkezelés teszi lehetővé, hogy a nyúlós költésrothadás spórái biztosan elpusztuljanak. Üdv: Tomipapa |
Szerző: | atti22 [ 2012.02.09. 14:06 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Üdv Mindenkinek! Gyúrt cukorlepényt szeretnék készíteni,ezzel kapcsolatban volna kérdésem. Egy kg porcukorhoz mennyi fumidil B port kell adagolni? A másik kérdésem az volna,hogy a lepényhez szükséges mézet milyen hőfokra kell melegíteni,hogy az esetleges kórokozók elpusztuljanak? A választ előre is köszönöm. Attila. |
Szerző: | karcsi [ 2012.02.06. 21:04 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Puha gyúrt feed bee lepények 60 dekás kiszerelésben remélem ízlik majd nekik mert nekem nagyon . |
Szerző: | karcsi [ 2012.02.06. 21:01 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Muszáj volt . vagy éhen pusztulnak |
Szerző: | szigetivili [ 2012.02.06. 21:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Bocs'! De egy L'art pour L'art jelenet jutott eszembe (Pedig amúgy ki nem állhatom) |
Szerző: | Tomi [ 2012.02.06. 20:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
-10-ben szétbontottad őket? Egy másik topicban írják,hogy még a havat is csak max vízzel takarítják a kijáróból,hogy ne háborgassák őket. |
Szerző: | speti [ 2012.02.06. 19:26 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Gyúrt vagy főzött lepény? karcsi írta: Ma beraktuk a lepényeket ,a mézkészlet nem sok, sőt .
|
Szerző: | karcsi [ 2012.02.06. 19:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Ma beraktuk a lepényeket ,a mézkészlet nem sok, sőt . |
Szerző: | nigacsi [ 2012.02.05. 20:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
karcsi írta: feed bee használja még valaki, nem igen hallani már a használatáról . Én egyszer kipróbáltam úgy hogy az állomány egyik felének feed bi s lepényt gyúrtam a másiknak a régi recept szerint cukor tejpor régi méz a tapasztalat a feed bi-s lepényeket kidobtam akác előtt a régi recept szerint gyúrtaknak még a zacskóját is kitarították ... |
Szerző: | karcsi [ 2012.02.05. 19:20 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
feed bee használja még valaki, nem igen hallani már a használatáról . |
Szerző: | Mézi [ 2012.02.04. 12:46 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A kalapácsos daráló 1mm-es furatokkal nálam 15 éve bevált ! Igaz, hogy nem lehet zsákszámra borítani bele a cukrot, csak odafigyeléssel ! És ami még fontos, a cukornak igazán száraznak kell lenni ! Ha csomós az nem gond, de ha kicsit is nyirkos ( vonult ) akkor nem megy át a darálón ! A darálóm maszek gyártmány . Kb 5ezret fordul percenként , talán ez is számít ! |
Szerző: | Robi [ 2012.02.03. 12:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Valamikor még mi is készítettünk főzött lepényt, de a gyúrt számunkra egyszerűbb, mert sikerült olcsón venni egy leselejtezett konyhai dagasztógépet, amibe egyszerre több mint 40 kg anyag belefér. Fél nap alatt elkészül kizacskózva 160-170 kg lepény. |
Szerző: | hydasy [ 2012.02.03. 10:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Közreadok egy receptet, amit valamikor itt olvastam. Puha cukorlepény készítése: A gyúrt cukorlepényen kívül főzéssel is készíthetünk cukorlepényt a következők szerint: 4 kg kristálycukrot 8 dl vízzel 115 C fokra felmelegítjük, ha ezt a hőfokot elérte (melyet úgynevezett cukrász hőmérővel, amely 150 C fokig mér, tudunk ellenőrizni), beleteszünk 1 kg mézet és ezt a cukorsziruppal együtt ismét felforraljuk habzásig. Itt már nem muszály a hőfokot mérni, mert könnyen kifut. Keverés nélkül hagyjuk lehűlni 40-45 C fokig és ekkor tesszük bele a 20 g-os kiszerelésben kapható FUMAGILIN felét. Ezután addig keverjük amíg fehéredni kezd, ekkor gyorsan ki kell önteni mert ilyenkor már gyorsan keményedik. Legjobb PVC zacskóba önteni 1 kg-os adagokba, mert így könnyen el lehet lapítani kb. 2 cm vastagságúra. Behelyezés előtt 1-2 hosszanti csíkot vágunk a zacskón, és ezt lefelé fordítva a keretekre helyezzük, majd a takarást újra visszatesszük, hogy a család melegét megőrizzük. Családonként egyszerre 1 kg-ot adunk, amit szükség esetén megismételünk. Puha cukorlepényt nyáron, hordástalan időben is adhatunk, de gyógyszer nélkül. Lassan hordják el, rablást nem okoz, az anya petézését elősegíti. 2 éve alkalmazom. Ezt hordják el a legszívesebben. Nem kell porcukor. A kitöltés pedig műanyag eldobható lapostányérba. Folpackkal körbetekerem, nyílást vágok a tetejére, lefordítom a keretre. Egy tányér típustól függően 60-90 dkg. |
Szerző: | Robi [ 2012.02.03. 10:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Már több éve kristálycukorból készült szirupot használunk méz helyett a gyúrt cukorlepény készítéséhez. Nem azért hozom fel ezt a témát, hogy megint felmelegítsem a méz lepénybe történő felhasználásával kapcsolatos vitát, hiszen úgyis mindenki maga dönti el mivel készíti. Viszont arra gondoltam, hogy az idén invertcukor szirupot használnék, melyet házilag készítenék el. Receptje ezen a linken található: http://abufe.hu/2011/04/kukoricaszirup-helyett-invertcukor/ Véleményem szerint ez tovább javítana a lepény minőségén, állagán. További előnye lehet, hogy a szirup kissé savas kémhatása miatt jótékony hatású lehet a méhek bélrendszerére is. |
Szerző: | sojmos [ 2012.02.03. 09:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
A daráló rostáját kel finomra cserélni. Az enyémhez van négy féle lukú rosta kicsitől a nagyig, a legfinomabbat rakom be, luk méretét nem tudom a piros paprikaőrlő üzemből szereztem. A környékbeli kollégák mind ide hozzák, szívesen ledarálom. Nem kel kétszer darálni, második darálásnál nagyon porol és nem lesz finomabb. |
Szerző: | Robi [ 2012.02.03. 09:05 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Jó pár éve mi is megpróbáltuk az otthoni darálást, de többszöri átengedéssel sem sikerült megfelelő minőséget elérni. |
Szerző: | MPeter7 [ 2012.02.03. 08:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
tűzoltó írta: Hülye munka, és nem kielégítő az eredmény. Szia! Hát nem a legjobb munka, de ha sikerül jól megoldani a porítást, akkor megéri, hiszen kilónként 100Ft a különbség a porcukor és a kristálycukor között. Az elfogyasztott áram pedig nem olyan mértékű, hogy ne érje meg darálgatni. Egy ipari cukordaráló gép 600eFt körül van. http://www.modulbake.hu/sugar_grinder.html Ha sikerül elfogadható minőséget készíteni egy 20eFt-os géppel, akkor szerintem megéri a befektetett munkát. Üdv, Péter |
Szerző: | tűzoltó [ 2012.02.02. 21:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Hülye munka, és nem kielégítő az eredmény. |
Szerző: | kacsor72 [ 2012.02.02. 19:35 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nem tartom megfelelőnek az othoni porcukok készitést , bár mennyire is szeretnénk szemcsés marad a pocukrunk amiböl a nagyobb szemcséket a méhecskéink lemorzsolnak a kaptár aljára és a drága gyogyszerek szemétté válnak. |
Szerző: | MPeter7 [ 2012.02.02. 12:00 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Terménydaráló - porcukor |
zümi1973 írta: Kisebb átalakítással, értem ezalatt a gyári legkisebb lyukméretű rosta vékony 1mm-es lemez borítást kap amit a luksor két végén szegeccsel,(én csavarral) rögzítünk.Eztán kívülről a lukakon keresztül 2-es fúróval kifúrjuk minden lyuknál...... Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat. Én is arra gondoltam, hogy kisebb lyukméretű rostát kell feltenni, de az tényleg jó ötlet, hogy nem kell egy egész rostát megcsinálni, hanem az eredetire csavarozni, vagy szegecselni egy vékonyabb lemezt, amit kisebb méretűre fúrunk (1 - 1,5mm). Úgy emlékszem a gyári legkisebb rosta 2mm-es lyukakkal készül. Üdv, Péter |
Szerző: | zümi1973 [ 2012.02.02. 11:38 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Terménydaráló - porcukor |
MPeter7 írta: Sziasztok! Érdeklődöm, hogy használ-e valaki kalapácsos terménydarálót a kristálycukorból való porcukorkészítéshez? Lehet-e olyan kis lyukméretű rostát kapni hozzá, (kb. 0,5mm), hogy ne essen át a cukor rajta, mielőtt a kalapácsok szétaprítanák őket. Kell-e valamilyen technikai módosítást elvégezni a gépen, hogy alkalmas legyen a porcukorkészítéshez? Üdv, Péter Kisebb átalakítással, értem ezalatt a gyári legkisebb lyukméretű rosta vékony 1mm-es lemez borítást kap amit a luksor két végén szegeccsel,(én csavarral) rögzítünk.Eztán kívülről a lukakon keresztül 2-es fúróval kifúrjuk minden lyuknál. Ezzel a módszerrel szerelt kalapácsos terménydarálón kettőször eresztem át a kristálycukort. A második menetnél már tapad össze a cukor olyan szép lisztszerű,picit segíteni kell neki egy fakanál nyelével,hogy lefolyjon,de semmiképpen ne az ujjunkkal.Lehet ha még kisebb lenne a lyukméret akkor 1 menetben is jó munkát végezne,de attól tartottam beletapad a porcukor. |
Szerző: | Laci 2011 [ 2012.02.02. 11:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Én daráltam kalapácsos darálóval, az egyik ismerősömnek. A rostán 2mm-es furatok vannak, és alsó részét dobozragasztóval betekertem és csak oldalt tudott kihullani, így nem szalad átt a darálón. Igaz mégy így is kétszer engedtem átt rajta. |
Szerző: | zsirosmeheszet [ 2012.02.02. 09:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Régen használtam,nem voltam megelégedve vele.Az egyben maradt cukor darabokat kidobták a méhek a kaptárból.a rosta felületét le csökkentettem 6cm re és így daráltam a luk bőség a boltban kapható legkisebb volt.És ez okokból maradtam a bolti porcukornál. |
Szerző: | MPeter7 [ 2012.02.02. 09:41 ] |
Hozzászólás témája: | Terménydaráló - porcukor |
Sziasztok! Érdeklődöm, hogy használ-e valaki kalapácsos terménydarálót a kristálycukorból való porcukorkészítéshez? Lehet-e olyan kis lyukméretű rostát kapni hozzá, (kb. 0,5mm), hogy ne essen át a cukor rajta, mielőtt a kalapácsok szétaprítanák őket. Kell-e valamilyen technikai módosítást elvégezni a gépen, hogy alkalmas legyen a porcukorkészítéshez? Üdv, Péter |
Szerző: | karcsi [ 2012.01.29. 13:22 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
poczikvi írta: Nincs túl zord idő hozzá, hogy megbontsd a kaptárakat ? Nálunk nappal is bőven mínusz van. Én az elmúlt hetek szép napsütéses idejét választottam a lepényezésre, bár néhányan elsietettnek tartották. Ennél már csak hidegebb lesz, jövő hét végére -16 ígérnek remélem tévednek de észak keleten még hidegebb várható . |
Szerző: | poczikvi [ 2012.01.29. 11:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Nincs túl zord idő hozzá, hogy megbontsd a kaptárakat ? Nálunk nappal is bőven mínusz van. Én az elmúlt hetek szép napsütéses idejét választottam a lepényezésre, bár néhányan elsietettnek tartották. |
Szerző: | karcsi [ 2012.01.29. 10:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Mehetnek a lepények . |
Szerző: | tothg69 [ 2012.01.25. 14:19 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Van e aki használ lepényben valamilyen fehérje pótlószereket, nem a fedbee re gondolok, pl. tejpor, szőlőcukor,(halottam ilyenekről régebben) vagy valami más hasznos dolgokat |
Szerző: | Tomi [ 2012.01.24. 21:12 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Akkor még ez sincs a közelben. Mondjuk úgy emlékszem,tavaly még beszélgettem velük a standjuknál fehérváron. De akkor lehet,hogy az már tavaly előtt volt |
Szerző: | Vjanos [ 2012.01.24. 09:35 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
Na ok mar nem foglalkoztak tavaly ezzel, helyettuk a Gutleber Zoliek forgalmazzak a Sudzuker termekeit Tomi írta: Végre valami a közelemben:
Apiinvert,apifonda,apipuder Extra Pig Kft 9224 Rajka Meixner Tanya Paul Meixner 0696/701-003 0630-686-787 |
Szerző: | Tomipapa [ 2012.01.22. 20:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
kupec gyuri írta: Szeretnék segítséget kérni ! Idén tervezek a gyúrt lepénybe sörélesztőt tenni, sajnos nem jegyeztem meg, hogy mik a keverési arányok ! Ha tud valaki segíteni, azt nagyon megköszönném ! Péter János: Inaktivált sörélesztő témában! (Csak két napja írta le...) Üdv: Tomipapa |
Szerző: | jakabpeter [ 2012.01.22. 19:36 ] |
Hozzászólás témája: | Re: A méhek etetése |
szajber írta: Sziasztok! Miért kell lepényezni a méheket? Ha kevés a "kaja" , nehogy elpusztuljanak . |
Oldal: 44 / 87 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |