Pontos idő: 2024.03.28. 13:27

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 494 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.20. 16:33 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1146
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Hát érdekes az élet.

Keresgéltem raktárkonténert, de csak 300 eHUF körül találtam, drága szállítással. Már kezdtem is lemondani róla. Erre föl megkeres egy ismerős, hogy kell-e irodakonténer, felújításra váró, de nem rossz állapotban, mondom persze, mi az ára? Baráti alapon, 130 eHUF, Szegeden...
Bakker mondom. Már küldöm is érte kamiont. Még nem láttam de már ott van a méhek mellett :)
20nm-es hordozható pörgetőhelyiség és raktár, ajtóval, ablakkal. Kelle ennél jobb? Boldog Karácsonyt :D

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 22:42 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1146
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Köszi az infókat, holnap felhívom azt a céget.
300eFt-ért már találtam, csak az Pesten van, nekem meg Szegedre kell. Így kicsit sok lenne a szállítás. A legjobb az lenne, ha Szegeden találnék. Mondjuk időm van keresgélni.

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 21:06 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.10.30. 20:58
Hozzászólások: 151
Tartózkodási hely: Százhalombatta
Szia Atis itt nézz körül.
http://www.expressz.hu/auto/haszongepja ... -16991022/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 12:07 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
értem mert van egy amit a 120 literes hordókhoz használunk, de a kicsikhez akarok egyet készíteni mert a szlovák, csapos edényeim kisebbek és abba is szeretnék egy kisebb méretőt csinálni illetve vannak a 140 literes hordóink aminek kisebb a szája


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 10:43 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Atis írta:
Sziasztok tud valaki 20 lábas (6m-es) raktárkonténert, emberi áron eladót? Fasza pörgető és kiszerelő helyiséget lehetne szerintem csinálni belőle.

Elég húzós árat kérnek értük. Én 550e-ért láttam legolcsóbban, Keszthelyen :lol: .
Próbálj inkább tgk. dobozt vagy hűtőfelépítményt venni. Nekem 12x2,2 m-es hűtőkamionom van (hűtő nélkül). Akár légmentesen zárható, de ami a lényeg egyszerűen tisztán tartható.

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 10:36 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Bogaras írta:
szigetivili írta:
engem az érdekelne hogyan hajlítottad meg mert vettem volna én is csövt, hogy csinálok egyet, de azt mondták hogy a hajlítása nem olyan egyszerű mint egy síma vas csőé ezért egyenlőre lemondtam a készítéséről

Az valóban nem volt egyszerű és a végeredmény miatt írtam Zöldfülünek, hogy nem egy dizájnos szerkezet.
1 mm-es falu csövet vettem, ezt még meg lehetett hidegen hajlítani, igaz nem lett szép körkörös és néhol kicsit meglapult. Csináltam egy sablont, mint a betonvashajlító, abban mint egy rugót, egyre nagyobb ívre meghajlítottam. A végén sikra lenyomtam.
Hétvégén tán sikerül lefényképeznem, úgy érthetőbb lesz.

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.08. 07:32 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
szigetivili írta:
Évek óta használom én is a házilag készített merülős mézkimelegítőmet, ami garantáltan "mézbarát".
Egy 10-15 literes edénybe építettem be egy bojler fűtőszálat hőfokszabályzóval.
Egy 6 m-es 14 mm-es inox csőből hajlítottam a merülő spilárt (alig hittem a szememnek, hogy egy egész szál kellett!), amiben a fenti edényből egy 2000 Ft-os mosógép szívattyúval keringetem a melegvízet. A szivattyú elé be van építve egy kütyü, hogy csak fele fordulattal menjen. Terveztem kicserélni egy kisebb teljesítményű szivattyúra, de "ami bevált, azon ne változtass" elvet követve maradt.
Egy 120-as hordó kb. 24 óra alatt melegszik ki 40-45 fokra úgy, hogy a víz kb. 5-8 fokkal többre van állítva,tehát nem égeti a mézet.
Az inxcső drágább volt (kb. 5000 Ft) mint az összes többi alkatrész együtt.



engem az érdekelne hogyan hajlítottad meg mert vettem volna én is csövt, hogy csinálok egyet, de azt mondták hogy a hajlítása nem olyan egyszerű mint egy síma vas csőé ezért egyenlőre lemondtam a készítéséről


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 21:50 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1146
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Sziasztok tud valaki 20 lábas (6m-es) raktárkonténert, emberi áron eladót? Fasza pörgető és kiszerelő helyiséget lehetne szerintem csinálni belőle.

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 19:17 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.18. 18:16
Hozzászólások: 363
Tartózkodási hely: Zalaszentgrót
Köszi!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 19:06 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
zöldfülü írta:
!

Ok. Majd megyek ki és lefényképezem. De nem a dizájn az erőssége :oops:

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 16:59 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.18. 18:16
Hozzászólások: 363
Tartózkodási hely: Zalaszentgrót
Vili!
Képet tudnál felrakni a kimelegítődről?Köszi!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 16:24 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.12.16. 21:07
Hozzászólások: 979
Tartózkodási hely: Dél-Göcsej
Évek óta használom én is a házilag készített merülős mézkimelegítőmet, ami garantáltan "mézbarát".
Egy 10-15 literes edénybe építettem be egy bojler fűtőszálat hőfokszabályzóval.
Egy 6 m-es 14 mm-es inox csőből hajlítottam a merülő spilárt (alig hittem a szememnek, hogy egy egész szál kellett!), amiben a fenti edényből egy 2000 Ft-os mosógép szívattyúval keringetem a melegvízet. A szivattyú elé be van építve egy kütyü, hogy csak fele fordulattal menjen. Terveztem kicserélni egy kisebb teljesítményű szivattyúra, de "ami bevált, azon ne változtass" elvet követve maradt.
Egy 120-as hordó kb. 24 óra alatt melegszik ki 40-45 fokra úgy, hogy a víz kb. 5-8 fokkal többre van állítva,tehát nem égeti a mézet.
Az inxcső drágább volt (kb. 5000 Ft) mint az összes többi alkatrész együtt.

_________________
" ...méhésznek lenni küzdelem a keserűség ellen"


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 11:06 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.03.17. 17:46
Hozzászólások: 579
Tartózkodási hely: Heves megye
A mézet valóban szépen kiolvassza a merülős fűtőszál. Eddig ez vált be a legjobban. :)

_________________
Üdv.: Judit


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.07. 10:21 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 10:59
Hozzászólások: 66
Tartózkodási hely: Dél-Baranya
bambi írta:
A kimelegített, mennyi időn belül kristályosodik vissza?(üvegben)


Üdv!
A régi fórumon én is feltettem ezt a kérdést és talán Tükörtől kaptam egy rövid választ: "próbálkozz"
Na én azóta ezt teszem. Semmivel sem vagyok közelebb a megoldáshoz mint akkor...

Viszont melegítésre nekem bevált a merülős fűtőszál, amit vásárokon is árulnak. Hatékony (30 l-es hordóban) és nincs túlmelegedés. A hordó külső szigetelésére azért érdemes odafigyelni, nagyban növeli a hatékonyságot.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 22:45 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.28. 12:11
Hozzászólások: 536
Tartózkodási hely: Felsőszentmárton, Baranya
Tükör írta:
bambi írta:
Kérdezhetek?
A kimelegített, mennyi időn belül kristályosodik vissza?(üvegben)
Gondolom a tárolási körülmények befolyásolják ezt az időt.


Ez egyszer függ attól, milyen méz amit kimelegítettél.(ugye eredetileg mennyi idő alatt kristályosodott be).
Aztán attól, mennyire sikerült kimelegítened.(elolvadt-e minden kristály)
Azután attól, hogy milyen hőmérsékleten tárolod.
Sőt ha hiszed ha nem , még attól is, hogy ezen tárolás folyamán mozgazva van vagy nincs.

Vagyis a jó ég tudja mikorra.... ;)


Igen, ez most egy pontos válasz volt!

_________________
Ne próbáld, csináld!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 22:12 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
bambi írta:
Kérdezhetek?
A kimelegített, mennyi időn belül kristályosodik vissza?(üvegben)
Gondolom a tárolási körülmények befolyásolják ezt az időt.


Ez egyszer függ attól, milyen méz amit kimelegítettél.(ugye eredetileg mennyi idő alatt kristályosodott be).
Aztán attól, mennyire sikerült kimelegítened.(elolvadt-e minden kristály)
Azután attól, hogy milyen hőmérsékleten tárolod.
Sőt ha hiszed ha nem , még attól is, hogy ezen tárolás folyamán mozgatva van vagy nincs.

Vagyis a jó ég tudja mikorra.... ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tükör 2009.12.07. 00:48-kor.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 21:51 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.10.07. 08:58
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Somogy Északi közepe
hobby írta:
bambi!
Az ötleted jó,csak az a baj hogy kevés méhésznek van nyomdai ragasztó temperálója.
Hőfokszabályozós fűtőkábel egy kicsit húzós árú. A Szlovákok árulnak elfogadható áron melegítő köpenyt mézes hordókra, igaz csak az 50 kg-os ra jó. Ha nagyobb mennyiségben kívánunk kimelegíteni a mézet, nem marad más hátra hogy vagy kifeszegetjük a 120-as hordóból, vagy a hordót melegítjük egy erre a célra készített melegítő kabinban. :taps

Igaz!
Jó, hát ez nem csak nyomdai.De ha már ezt kitalálták, akkor csak meg kell venni, kinek bukszája!?
A kabin az nem rossz, de a szabályozás ott sem kevesebb, igaz a fajlagos költsége kedvezőbb.
Kérdezhetek?
A kimelegített, mennyi időn belül kristályosodik vissza?(üvegben)
Gondolom a tárolási körülmények befolyásolják ezt az időt.

_________________
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.''


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 20:34 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.05. 20:30
Hozzászólások: 163
Tartózkodási hely: Jászberény
bambi!
Az ötleted jó,csak az a baj hogy kevés méhésznek van nyomdai ragasztó temperálója.
Hőfokszabályozós fűtőkábel egy kicsit húzós árú. A Szlovákok árulnak elfogadható áron melegítő köpenyt mézes hordókra, igaz csak az 50 kg-os ra jó. Ha nagyobb mennyiségben kívánunk kimelegíteni a mézet, nem marad más hátra hogy vagy kifeszegetjük a 120-as hordóból, vagy a hordót melegítjük egy erre a célra készített melegítő kabinban. :taps


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 20:18 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.10.07. 08:58
Hozzászólások: 25
Tartózkodási hely: Somogy Északi közepe
A kimelegítéssel kapcsolatban valszínű nem írok újdonságot.Mivel gyakorlatban "még" nem próbáltam, csak elméletileg lehet jó az ötlet.(van egy 70literes inox tartály, alján leeresztővel, nyomdai ragasztó adagoló volt eredetileg)
Tartály palástfűtéssel, termo kontrollal ellátva.Így a kívánt hőfok a palást felületén szabályozható.Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy külső köpeny fűtő vezetékkel van behálózva.(ez ebben az estben is azért lett kitalálva, hogy a ragasztó a kritikus hőfokot ne érje el, melynél más tulajdonságok alakulnak ki)220V-ról működött.
Ezt azért tartom megfelelőbbnek bármely fűtőszálasnál, mert a fűtőszál közvetlen felületén mennyi ahőmérséklet??A letöltők is ezt használják kimelegítésre?Tudom, hogy a fűtőszálas módszer egyszerűbb, de ha adni akarunk a beltartalom minőségére, minőség megtartására, akkor?
A télen összepofozom a tartályokat, lepróbálom, s teszek fel képeket.Még kezdő vagyok, elméleti síkon gondolkodom.
Szerintem ez a megoldás jó lesz.Egyébként van a kereskedelemben fűtőkábel, melyet nem csak ebben a formában lehet használni, hanem pl. itató melegítésére, ahol csak minimális hőfokot kell emelni.
Szerintetek??

_________________
'' Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem.''


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 19:47 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.27. 17:41
Hozzászólások: 691
Tartózkodási hely: Újkér, GY-M-S
CsZoltán írta:
Ha kiüvegezve szép mézet akartok akkor nem elég a szunyoghálós szűrés! Mézvásárokon lehet venni mézszűrőt (fehér selyemszerű szövet) többféle kerettel árulják. Nekem már 8-10 éve megvan és még nem kellett kicserélni a szövetet pedig vettem tartalékot is.


Ezekkel a szűrőkkel úgy lehet kicseszni, hogy viaszmorzsásan kint van felejtve a tűző napon, na utána lehet kapargatni! :mrgreen:

_________________
Üdv: Bálint


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.06. 00:22 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
vicc, nem vicc, 20 éve mi is úgy szűrtük... nem volt más... :shock: :o :roll: ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.05. 19:57 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.05.14. 12:11
Hozzászólások: 714
Tartózkodási hely: BAZ Göncruszka
És nem is drága, noch dazu a sűrűségét is meg tudod határozni. Én pergetéskor egy kisebb sűrűségűt használok, aztán letöltéskor a nagyobbat. Láttam - ez is Magyarország- kiszerelő üzemben olyan szűrőt, ami női harisnyával működött. Nem vicc, de nagyon röhögtem és megkérdeztem, hogy legalább használt vagy zsír új?

_________________
sohajda levente


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.05. 01:03 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Na pont így vagyok én is Zoli, de talán nekem már több mint 10 éve megvan, és én is vettem tartalékot, de még nem kellett felhasználni!!

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.04. 18:15 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:01
Hozzászólások: 592
Tartózkodási hely: Szank
Ha kiüvegezve szép mézet akartok akkor nem elég a szunyoghálós szűrés! Mézvásárokon lehet venni mézszűrőt (fehér selyemszerű szövet) többféle kerettel árulják. Nekem már 8-10 éve megvan és még nem kellett kicserélni a szövetet pedig vettem tartalékot is.

_________________
S. Csontos Zoltán


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.12.03. 21:09 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.03. 16:46
Hozzászólások: 109
Tartózkodási hely: Gerecse
Lánglovag írta:
,így gyorsan és egyszerüen l

Napi hány hordó teljesítménynél?

Üdv. jani bátya

Hát igen!Itt vagyok megfogva,mivel kezdő méhész vagyok,kevés családdal,nekem így egyszerü és gyors! :D Sajnos még nem vagyok azon a szinten,hogy hány hordó teljesítménynél?Én amúgy is 30 literes hordóba rakom,könnyebb a mozgatása(és nincs is olyan sok :( )Eddig a max.napi 150kg volt.De lesz ez még több is!

Lánglovag írta:
Igaz,hogy már egy ideje nem szóltak ehhez a témához,meg én is kezdő méhész vagyok,azért elmondom hogy csinálom:A pergetőből kifolyó méz már egy dupla rozsdamentes szürőn folyik át.Azt pedig a hordóba egy finom szürőn keresztül engedem,így gyorsan és egyszerüen le van a gond a későbbi szürésről,melegítgetésről.A hordóimba már csak a kiszerelésre kész méz kerül.



Milyen finomságú a szűrőd, hogy a pergetőből kifolyó mézet elgyőzi?


A pergetőből egy dupla rozsdamentes szürőn megy át,bármelyik méhészboltban lehet kapni,most nem tudom pontosan a finomságát,hülyeséget pedig nem akarok írni!Ha pedig már elkezdett eltömődni és lassan folyik,akkor kompresszorral kifújatom és már tiszta is!Ugyan ezt csinálom a finom szürővel is.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.30. 18:46 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.19. 20:12
Hozzászólások: 712
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar Zsáka
Én szűrésre szúnyoghálót használok. A pergetőből egyből a vödörbe folyik, a hordó szájára a csat segítségével rögzítem a sz-hálót, de úgy hogy egy jó kis mélyedés legyen benne, a szúnyogháló duplán van. A vödör mézet beletöltöm a hordóba a hálón keresztül, ha sűrű a méz a mélyedésbe belefér az egy vödörel, és mire megtelik a másik vödör akkorára szépen lefolyik, és meg van szűrve.
Ezt még lehet bonyolítani, úgy, hogy egyből kettő hálót teszünk fel két hordóra, és így gyorsabb!
A tisztítás pedig langyos vízben és töbször kirázva.
Évekig lehet használni a szúnyoghálót erre a célra.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.30. 18:04 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Nyilvánvaló, hogy pergetéskor le kell szűrni a méh illetve egyéb a mézbehulló dögöket ( és itt nem szarvasra és nem is az anyósra gondolok :D ) és az esetlegesen belekerült álcákat. DE még az ezen szennyeződések leszűréséhez megfelelő ritkábban szövött szűrőből is többet kell használni mert ez is eltömődik időnként.
A viasz és a levegőbuborék nem rontja a méz minőségét, csak a döglött méhecske és az álcák!
Ezeket kell leszűrni elsődlegesen, aztán jöhet a finom szűrés.

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.30. 12:12 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.05. 09:34
Hozzászólások: 60
Tartózkodási hely: Kisszállás
Lánglovag írta:
Igaz,hogy már egy ideje nem szóltak ehhez a témához,meg én is kezdő méhész vagyok,azért elmondom hogy csinálom:A pergetőből kifolyó méz már egy dupla rozsdamentes szürőn folyik át.Azt pedig a hordóba egy finom szürőn keresztül engedem,így gyorsan és egyszerüen le van a gond a későbbi szürésről,melegítgetésről.A hordóimba már csak a kiszerelésre kész méz kerül.



Milyen finomságú a szűrőd, hogy a pergetőből kifolyó mézet elgyőzi?

_________________
http://www.mehesz.aspnet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.29. 22:40 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.16. 08:36
Hozzászólások: 659
Tartózkodási hely: Kalocsa
Lánglovag írta:
,így gyorsan és egyszerüen l

Napi hány hordó teljesítménynél?

Üdv. jani bátya


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.29. 22:09 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 22:08
Hozzászólások: 265
Tartózkodási hely: Tét, Budapest
Lánglovag írta:
Igaz,hogy már egy ideje nem szóltak ehhez a témához,meg én is kezdő méhész vagyok,azért elmondom hogy csinálom:A pergetőből kifolyó méz már egy dupla rozsdamentes szürőn folyik át.Azt pedig a hordóba egy finom szürőn keresztül engedem,így gyorsan és egyszerüen le van a gond a későbbi szürésről,melegítgetésről.A hordóimba már csak a kiszerelésre kész méz kerül.


Azért melegíteni csak kell?! :mrgreen:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.11.27. 10:49 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.03. 16:46
Hozzászólások: 109
Tartózkodási hely: Gerecse
Igaz,hogy már egy ideje nem szóltak ehhez a témához,meg én is kezdő méhész vagyok,azért elmondom hogy csinálom:A pergetőből kifolyó méz már egy dupla rozsdamentes szürőn folyik át.Azt pedig a hordóba egy finom szürőn keresztül engedem,így gyorsan és egyszerüen le van a gond a későbbi szürésről,melegítgetésről.A hordóimba már csak a kiszerelésre kész méz kerül.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.27. 16:01 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1146
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Egyet értek az előttem szólóval. Két hordó, két szűrő plusz egy tartalék szűrő.
Így sokára dugul el. Viszon így csak a habnak kell feljönnie a méz tetejére. Az meg csak pár milliméter.

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.26. 11:02 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.05. 09:34
Hozzászólások: 60
Tartózkodási hely: Kisszállás
A letöltő tartály jó ötlet. Melegben szépen tisztul a méz, csak az utolsó 10-15 cm.-nél folyik le a tetején lévő (törmelék). Kanállal minden törmeléket nem tudsz leszedni a tetejéről. Kipróbálod a finomszűrőt, megváltozik a véleményed. Meglátod hogy az általad tisztának tartott mézben szűrés után mit találsz a szűrőben! Így a felső réteg is tiszta lesz. Nem akarok rábeszélni senkit. A piacokat járva a mézet árusítok több mint felénél lehet látni apró sötétszínű pöttyöket a mézben.

_________________
http://www.mehesz.aspnet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.24. 10:06 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Robi írta:
K.László írta:
Vannak olyan (viaszmorzsák) amelyikek egy idő után csak „lebegnek” se le se fel nem mennek.

Igaz, hogy én a "folyékony" mézek közül csak akácot adok el otthonról, de ilyen problémát egyáltalán nem tapasztalok, főleg amióta a tartályból csapolva töltöm meg az üvegeket. Tegnap is megtöltöttem néhány üveget és közben figyelmesebben megnéztem a mézet, de semmi szennyeződést nem lehetett látni benne!

Amíg hordóból mertem, addig előfordult, hogy némi viaszmorzsa került a kiüvegezett mézbe, hiszen a szenyeződés a méz tetejére úszik fel, így kimeréskor óhatatlanul belekerülhet.


Ezt Én is csak megerősíteni tudom, csak ajánlani tudom, hogy állíts be erre a célra egy letöltőtartályt vagy egy hordót amire szerkesztesz egy mézcsapot. Könnyebb is az üvegek töltése, nem kell csűrözgetni és ezzel elkerülöd, hogy tiszta méz legyen minden, nem ragadsz, nem jön a hangya...

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.24. 09:14 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 18:10
Hozzászólások: 1315
Tartózkodási hely: Dél-Somogy, Babócsa
K.László írta:
Vannak olyan (viaszmorzsák) amelyikek egy idő után csak „lebegnek” se le se fel nem mennek.

Igaz, hogy én a "folyékony" mézek közül csak akácot adok el otthonról, de ilyen problémát egyáltalán nem tapasztalok, főleg amióta a tartályból csapolva töltöm meg az üvegeket. Tegnap is megtöltöttem néhány üveget és közben figyelmesebben megnéztem a mézet, de semmi szennyeződést nem lehetett látni benne!

Amíg hordóból mertem, addig előfordult, hogy némi viaszmorzsa került a kiüvegezett mézbe, hiszen a szenyeződés a méz tetejére úszik fel, így kimeréskor óhatatlanul belekerülhet.

_________________
Kolics Róbert
1/2 NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.21. 18:25 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.05. 09:34
Hozzászólások: 60
Tartózkodási hely: Kisszállás
Vannak olyan (viaszmorzsák) amelyikek egy idő után csak „lebegnek” se le se fel nem mennek. Ha egy fínyás vevő meglássa??!! Én se az átvevőnek szűröm finom szűrővel! Ez egy kicsit drága volna!

_________________
http://www.mehesz.aspnet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.21. 12:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 18:10
Hozzászólások: 1315
Tartózkodási hely: Dél-Somogy, Babócsa
Amióta növekszik az állomány egyre inkább leszoktunk a szűrésről. Eleinte minden mézet szűrtünk. Ma már csak a repcéből szűrünk meg annyit, amennyi otthon várhatóan eladásra kerül. A felvásárlónak leadott mézet majd megszűri a kiszerelő cég.
Igazából ezt azért merjük megtenni, mert méhhulla, vagy fiasítás nem kerülhet bele a mézbe, mivel fias keret csak néha-néha kerül pergetésre. Legfeljebb fedelezésből származó viaszmorzsa és virágpor lehet a mézben.

Az akácmézet sem szűrjük. Ott 1 hét múlva leszedjük a feljött szennyeződést majd 1-2 hét múlva ismét. A háztól történő eladáshoz kis 50 kg-os rozsdamentes tartályt használunk, amiben az átmerés során belekerülő esetleges maradék szennyeződés ismét csak feljön a méz tetejére, így az alul lévő csappal mindíg szennyeződésmentes mézet engedünk.

_________________
Kolics Róbert
1/2 NB


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.21. 12:24 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.05. 09:34
Hozzászólások: 60
Tartózkodási hely: Kisszállás
Igen, pergetéskor kell kezdeni a szűrést. Nekem az előszűrő rostaszövetből (méhészháló)-ból készült. Itt nem érdemes finom szűrőt használni, pergetönként a 10-20kg mézzel nehezen birkózna meg. Hiába meleg a méz, sok a viaszdarabtól hamar eldugulna. Pergetés után kb. egy héttel, mikor fordul eggyett a méz a könnyebb anyagok feljönnek a tetejére. Ezt le szoktuk szedni, ebből kiüvegezett mézen lehet látni, hogy még nem teljesen tiszta. Ezt felmelegítve finomszűrön megszűrve már lényegesen tisztább mézet kapunk.

_________________
http://www.mehesz.aspnet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.21. 11:04 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.28. 09:16
Hozzászólások: 2746
Tartózkodási hely: Baja
A pergetéskor szűrd. Akkor meleg és nincs további macera.

_________________
tűzoltó
(Schmidt Károly)

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.18. 16:27 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.05. 09:34
Hozzászólások: 60
Tartózkodási hely: Kisszállás
Pocak írta:
Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, ki mivel szűri a mézét kicsomagláás előtt! Nekem sajnos apró viasz darabok vannak benne a fedelezésből és szeretném átszürni kicsomagolás előtt.

Köszi


Az eszközgyártók már készítenek ilyet. Sűrű szövésű műanyagszűrőt, amivel igen tisztára lehet szűrni a mézet. Ajánlatos a mézet felmelegíteni 40-45 cel. fokra, hamarabb átfolyik Kiállításokon, vásárokon lehet ilyet kapni. Netten rákeresel itt is találsz gyártót.

_________________
http://www.mehesz.aspnet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.14. 14:47 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 03:59
Hozzászólások: 1006
Tartózkodási hely: Zimány
Pocak írta:
Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, ki mivel szűri a mézét kicsomagláás előtt! Nekem sajnos apró viasz darabok vannak benne a fedelezésből és szeretném átszürni kicsomagolás előtt.

Köszi

Én például szűrővel. :ut

_________________
Feri


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.09.14. 10:12 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.05.25. 08:53
Hozzászólások: 53
Tartózkodási hely: Balassagyarmat/Nógrád
Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, ki mivel szűri a mézét kicsomagláás előtt! Nekem sajnos apró viasz darabok vannak benne a fedelezésből és szeretném átszürni kicsomagolás előtt.

Köszi


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.29. 20:27 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.28. 23:46
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: Budapest- Ősagárd
csak 1 apró szócsavarintás...a jogászok előtt:
ha az eredeti élelmiszerközeli felhasználási ( vagy hogy a francba hívják) engedély nem köt ki időkorlátot, akkor az határozatlan időnek minősül ugye? Így korláltalan ideig tartó felhasználást engedélyez?! A káposzta sem pár nap alatt savanyodik bele ezekbe a hordókba Vecsésen.
Nyilván van olyan pénzösszeg amiért érdemes lefolytatni olyan vizsgálatot, ami az ellenkezőjét bizonyítja- remélve a későbbi busás megtérülést. A kérdés az, hogy ezt csak papíron játsszák le, vagy valóban lesznek vizsgálati eredmények...

jövőhéten lesz időm, benézek a TVK mintaboltjába némi infóért.

_________________
még nem méhész, de már bogarasodik


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.28. 20:32 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2008.12.03. 00:19
Hozzászólások: 360
Tartózkodási hely: Pest megye
1987-ben volt szerencséje bevezetni a műmézet téli feletetéshez...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.28. 16:12 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.28. 23:46
Hozzászólások: 80
Tartózkodási hely: Budapest- Ősagárd
No most megint innen a partszélről:

átolvastam ezt az egészet...a személyes vagdalkozás kétoldalúnak tűnik és természetesen tűrhetetlen- intézhették volna privátban.

Méhésztárs felhívta 1 problémára a figyelmünket (a rejtett utalások nem mérvadóak csak óvatosságra intenek), amit Újrabogaras majd Ligustica fejtett ki részletesebben. Csak a kés-villa emblémával ellátott és kizárólag, a kezdetektől méz tárolására használt műanyag hordó legyen forgalomban a méhészeteknél és a felvásárlóknál. Ez elvárható minimum??
azt mindannyian tudjuk, hogy ez az anyag átveszi a benne tárolt termék "zamatát".
Élelmiszer forgalmazásnál nem lehet indok az, hogy a kék 3ad annyiba kerül. Műanyagipari (szatyorgyár) múltamból emlékszem, hogy a polietilén nem káros az egészségre(gőze sem), ellenben a hozzáadott színezők között számos rákkeltő anyag található.

Nem kellene abba a hibába esni, hogy fejünket a homokba dugjuk ha a fejünkre koppintanak amikor vmit nem jól csinálunk. más sem hiányzik nektek nagy termelőknek, hogy ez az egész megjelenjen vmelyik bulvárhírportálon- szokásos színezettel feltuningolva. Máris kész lenne a bor vagy a paprikabotrányhoz hasonló koholmány. Ennek ürügyén máris a nyakatokra szakadna csomó "nehezítés". már a mézhamisítás kapcsán is ilyen aggodalmaim támadtak.
Vmiért olyan érzésem van ,hogy erős jogi háttere van "társunknak".

_________________
még nem méhész, de már bogarasodik


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.27. 05:14 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 03:59
Hozzászólások: 1006
Tartózkodási hely: Zimány
Atis írta:
Ez nem ér, nekem még nem is volt időm reagálni :cry:
:ut :ut :merg :merg
:D

Kitiltás akkor történik azonnal, hogy ha az illető személy durva személyeskedést követ el. Magyarul valaki valakit elküld a k@&{}a a*******ba.!!!! Most ez történt és azonnal töröltem a trágár írást és nem idézem be mert az súlyosan sértő az illető személyre.

_________________
Feri


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.26. 21:24 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.30. 21:02
Hozzászólások: 1146
Tartózkodási hely: Duna-Tisza köze
Ez nem ér, nekem még nem is volt időm reagálni :cry:
:ut :ut :merg :merg
:D

_________________
Atis
4x10 1/2 NB Sztiro


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.26. 21:13 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.03.20. 09:23
Hozzászólások: 38
Tartózkodási hely: Bugac
nabisadmin írta:
"Méhésztárs" a továbbiakban nem lesz építő pillére kis közösségünknek!!


Azt meg lehet tudni, hogy mi az oka, hogy ki lett zárva?
Így visszaolvasva nem tűnt túl lázítónak, vagy kevésbé udvariasnak sem...

Azt meg csak valaki felvetette(ha jók tudom, a tények ismerete nélkül),hogy esetleg majd ő fog ilyeneket árulni...ha jól láttam eddig még nem jelezte, hogy van neki ilyen eladó...
(még mielőtt bármi félreértés is lenne:nem vagyok vele semmilyen kapcsolatban, csak pusztán érdekel a dolog)


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ononor 2009.08.26. 21:36-kor.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.26. 10:20 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 03:59
Hozzászólások: 1006
Tartózkodási hely: Zimány
"Méhésztárs" a továbbiakban nem lesz építő pillére kis közösségünknek!!

_________________
Feri


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz kimelegítés és csomagolás
HozzászólásElküldve: 2009.08.25. 23:21 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.08.22. 03:19
Hozzászólások: 9
Tartózkodási hely: Fejér megye
sandro5555 írta:
Idén benne hagytam a pergetőben ami saválló(EU előirás)5kg mézet 3 hétre, miután leengedtem megkostóltam és felfedeztem hogy olyan külőnleges zamata lett mint amilyet a piacon árusitó méhésznél éreztem minden mézénél az enyémnél meg soha,kicsit olyan mint mikor megnyaljuk a vasat vagy az elemet.Tudni való hogy az EU arra ad támogatást vagy ir elő kötelezően amit megfelelően erős gazdasági érdek csoportok lezsiroznak megfelelő módszerekkel,természetesen "a mi érdekünkben", "számukra üzlet" céllal,ilyenkor bevetnek minden féle bla-blát módszert és pénzt a "dőntéshozók"megdolgozására,a valóság ,az igazság ,az unió lakóinak érdeke vagy egészsége rohadtul nem érdekli őket ,az csak a bla-blá -ban szerepel."méhésztárs "is nyomja a bla-blát , a gőrény szöveg a muzsáról és a fegyverekről valamelyik homokos irodalmi lapban biztos nagy-nagy ünneplést ,ovációt váltana ki( oh és ahh ,müvelt finom ember),az ilyen emberek vagy megjátszák magukat vagy elvekért képesek tőnkre tenni a világot maguk körül .



Tudja ki, hogy él úgy ítél! Egyébként pedig jobb lesz, ha vigyáz


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 494 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 32 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.