MÉHÉSZ FÓRUM
http://meheszforum.hu/forum/

Méz kimelegítés és csomagolás
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=101
Oldal: 9 / 10

Szerző:  tsanyi [ 2009.08.25. 20:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

zsolti írta:
Újrabogaras írta:

Ha a műanyag hordókat kitiltják, nagy gond szakad a nyakunkba.

Lesz egy rahedli hordó eladó! 8-)

Kedvező áron 20-30db-ot vennék! (Ez komoly!)

Embörök ez műbalhé.... :twisted:
Tud valaki pl. olyan üveg edényről amelynek tartós méztárolási engedélye van ......? :ut :ut
Pedig az üvegek közt is komoly különbségek vannak összetételre is .......
Méhésztársunk szeretné a saját bótját bevezetni. :P ;)

Szerző:  zsolti [ 2009.08.25. 20:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Újrabogaras írta:

Ha a műanyag hordókat kitiltják, nagy gond szakad a nyakunkba.


Lesz egy rahedli hordó eladó! 8-)

Erről jut eszembe a vicc a kínaiakról meg a székelyekről, de ezt már a másik topikban.

Szerző:  Újrabogaras [ 2009.08.25. 20:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Könyörgök! Senki ne adjon meggondolatlan tanácsot!
A múanyagok jelentős része így az általunk használt polietilén hordó jól bírja a szerves savakat, nem károsodik tőle, nem oldódik bele. Korrekt kezelés mellett többször felhasználható, és OLCSÓ.

Amit nem szabad:

-idegen anyagot tenni benne (cefre benzin, oldószerek trágya, kétrány, zsír, stb)
-koszosan hagyni
-hagyni befülledni

Tudomásul kell venni, hogy a polietilén hordókat tisztán, szárazon kell tárolni.
Ha a műanyag hordókat kitiltják, nagy gond szakad a nyakunkba.

Szerző:  szigetivili [ 2009.08.25. 18:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Mehesztars!
A témában írt hozzászólásaidat ísmételten átolvasva egyértelmű számomra, hogy Téged esetleg másodlagosan érdekel a magyar méhész és méz sorsa. Nem emlékszem, hogy bármely fórumon (EDDIG!!!) hallottam/olvastam volna arról, hogy a nemzetközi piacon a magyar mézet azért veszik tőlünk nyomott áron mert a pörgetés és a felvásárló átcsomagolása között műa. hordóban tároljuk! A kinti kereskedő meg már bevizsgált, élelmiszer tárolásrára alkalmas pl. pacsai hordókban kapja.
De ha ezáltal tényleg romlott volna a minősége mitől javul meg hirtelen amikor kicsomagolva kint olyan szép áron kerül a polcra?:?
Lenne még néhány gondolatom, de kár az időért.
Miután felvetésedben egyértelmű önös üzleti érdeket /lehetőséget/ látok (műméz után műbalhé az új hordóbiznisz érdekében!?), ezért részemről a vita lezárva.

Szerző:  gyuszka [ 2009.08.25. 18:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Én teherautóval dolgozom , nagyon sk mméhészt láttam júliusban utánfotóval igyekezni a vándortanyára, és bizony nagyon sok még az alumínium kanna, meg a horganyzott pörgettő.

Szerző:  ligustica [ 2009.08.25. 18:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Nem ide tartozik,de a saválló edényben tárolt bor is rossz ízű.A fa még mindig az igazi.

Szerző:  sandro5555 [ 2009.08.25. 18:12 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Idén benne hagytam a pergetőben ami saválló(EU előirás)5kg mézet 3 hétre, miután leengedtem megkostóltam és felfedeztem hogy olyan külőnleges zamata lett mint amilyet a piacon árusitó méhésznél éreztem minden mézénél az enyémnél meg soha,kicsit olyan mint mikor megnyaljuk a vasat vagy az elemet.Tudni való hogy az EU arra ad támogatást vagy ir elő kötelezően amit megfelelően erős gazdasági érdek csoportok lezsiroznak megfelelő módszerekkel,természetesen "a mi érdekünkben", "számukra üzlet" céllal,ilyenkor bevetnek minden féle bla-blát módszert és pénzt a "dőntéshozók"megdolgozására,a valóság ,az igazság ,az unió lakóinak érdeke vagy egészsége rohadtul nem érdekli őket ,az csak a bla-blá -ban szerepel."méhésztárs "is nyomja a bla-blát , a gőrény szöveg a muzsáról és a fegyverekről valamelyik homokos irodalmi lapban biztos nagy-nagy ünneplést ,ovációt váltana ki( oh és ahh ,müvelt finom ember),az ilyen emberek vagy megjátszák magukat vagy elvekért képesek tőnkre tenni a világot maguk körül .

Szerző:  ligustica [ 2009.08.25. 17:40 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Megint én.Régen az aluminium kanna is jó volt,most saválló kell.Anyám konyhán dolgozott,a vadonat új edényeket eldobták,és savállót vettek.Szerintem aki kitalálta saválló termékeket forgalmazhat. :evil: .Az a méhész aki drága tároló edényeket akar bevezetni az maga ellen van.Majdha én is saválló edényból üvegezem a mézet,drágább lesz?

Szerző:  ligustica [ 2009.08.25. 17:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Üdv.Nekem az a tapasztalatom,bár inkább más méhészetben láttam,hogy amilyen hordó van abba viszik a mézet.Kék,fehér,sötétkék.Namármost én úgy tudom,csak az a hordó felel meg,amit megjelöltek egy emblémával,kés,villa.Tehát élelmiszer ipari műanyagból van.Ez újonnan 6000-7500. ft.A sima kéket 2000-2500 ért veszem.Szerintem,nem kéne ezt bonyolítani,mert így is elég sok szabály,ellenörzés van.Még csak az kéne,hogy 10-15000 ft-os hordókat kelljen venni.Ami csak addig új amíg el nem viszik.Nehogy azt higgyük,hogy külföldön minden szép,és jó.Mi már így is túlvagyunk szabályozva szerintem.

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.25. 16:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

sandro5555 írta:
Szerintem" méhésztársnak" már meg van az ötlete a megfelelő tároló eszkőzre ,ami természetesen méregdrága főként hogy tanusitják hogy megfelel ,"méhésztárs" gondolom már lezsirozta a magyarországi forgalmazást a saját hasznára .Ugy alakult hogy 2-3-szoros áron lehet eladni a "megfelelö"termékeket ha azokat kötelezővé teszik a hatóság által,ezek a termékek általában lényegében csak a pecsétben külőnbőznek az olcsobb változattól,meg abban hogy elötte nagy mübalhét csaptak a bevezetése érdekében.TILTSUK BE az összes tejtermék, dobozos üditő ,müanyagba csomagolt élelmiszer forgalmazását.Semmi baj nincs velük ,pedig nem csipem a feldolgozó cégeket."Méhésztárs"csak idézőjelbe méhésztárs,valójában kupec. :merg :merg :merg :merg :merg :ut :ut :ut :ut :ut :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:



Ha valaki csupán ennyire képes, vajon miért ragad tollat?

Máskülönben pedig: fegyverek közt hallgatnak a múzsák…

Adja meg a címét, felkeresem Önt!

Szerző:  sandro5555 [ 2009.08.25. 14:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Szerintem" méhésztársnak" már meg van az ötlete a megfelelő tároló eszkőzre ,ami természetesen méregdrága főként hogy tanusitják hogy megfelel ,"méhésztárs" gondolom már lezsirozta a magyarországi forgalmazást a saját hasznára .Ugy alakult hogy 2-3-szoros áron lehet eladni a "megfelelö"termékeket ha azokat kötelezővé teszik a hatóság által,ezek a termékek általában lényegében csak a pecsétben külőnbőznek az olcsobb változattól,meg abban hogy elötte nagy mübalhét csaptak a bevezetése érdekében.TILTSUK BE az összes tejtermék, dobozos üditő ,müanyagba csomagolt élelmiszer forgalmazását.Semmi baj nincs velük ,pedig nem csipem a feldolgozó cégeket."Méhésztárs"csak idézőjelbe méhésztárs,valójában kupec. :merg :merg :merg :merg :merg :ut :ut :ut :ut :ut :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Szerző:  Újrabogaras [ 2009.08.25. 07:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

tsanyi írta:
Kedves Újrabogaras!
Újrabogaras írta:
Az általunk használt műanyag hordók anyaga bevizsgált, tanúsítottan megfelel az élelmiszeripari primer csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelményeknek. Másképp nem is forgalmazhatnák.
Ugye ez csak vicc???
Vagy még soha nem adtál el nagyban mézet??? :D :D :D :D :D :D

Nem vicc. Minden forgalmazott primer élelmiszercsomagoló anyag megfelelőségét tanúsítani kell. A vicc az, ahogy a hordókat vásárlás után kezelik, amivel töltik, ürítik, (nem) tisztítják, ütik-verik. A felvásárlók, a mézüzemek és sajnos a méhészek is.Persz nem mindenki, de jó néhányan.

Szerző:  zsolti [ 2009.08.25. 06:36 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

mehesztars írta:
Nagyon jó, hogy van ez a méhészfórum, ám attól lesz igazán jó, ha ki tudjuk mozdítani a magyar méhészetet ebből a sok esetben nagyon is nem kívánatos kátyúból. Ki kell mozdulnunk? Szerintem igen. Lehet, hogy ez általánosításnak nevezhető!?

Üdv.: méhésztárs


Tegyük fel, hogy igazad van göngyöleg ügyileg! Szerinted mi kéne hogy legyen az első lépés a megoldás felé?

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.25. 03:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

nabisadmin írta:
mehesztars írta:
Saját érdekünkben, mielőbb fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézpiacához…
Üdv.: mehesztars

Szerintem jó a felvetésed csak az a baj vele, hogy a problémát általánosságban vizsgálod. A méz tárolására használt edényeket két termelői csoportra kell osztani, saját mézüket tároló, kicsomagoló és értékesítő méhészekre valamint kizárólag nagyban , mézfelvásárlóknak értékesítő méhészekre.

Az előbbiektől elvárható a méz szakszerű tárolása és kezelése.

A második csoportba csak a szakszerű kezelést lehet megoldani, mert aki így ad el az tudja, hogy gyakorlatban minden a felvásárlótól függ. Ma Magyarországon nem tudok elképzelni olyan felvásárlót aki hajlandó lenne akár több ezres hordókészletét iszonyú költségen német minőségre cserélni.
Ma melyik méhész vállalja azt, hogy beruház ilyen eszközökre ami neki ugyanolyan iszonyú költség, majd eladáskor átfejtegeti a felvásárló 120 l mű.a.hordóiba? Mennyi pluszmunka, az átfejtés veszteséges, a mézárban nem köszön vissza ez a többlet amivel Te szakszerűen kezeled a mézet.
Várom a többi véleményt.



Válaszodnak az első felével egyetértek!

A második részét illetően vannak gondjaim:

- szerinted rendben van a mai Magyarországon az un. nagybani mézfelvásárlás?

- ki és mikor vizsgáltatta be, kompetens magyar hatósággal a 120 lit. műanyag hordókat "tartós méztárolás" tekintetében?

- ne haragudj, de nem kell átfejteni a mézet, ha leszokunk arról a helytelen gyakorlatról, hogy ekkora méretű hordóban tároljuk a mézet. Vajon kinek jó ez? A méhésznek biztosan nem! Valamikor el kellene indulni a jó felé, s hogy a változás nem egy-két évnek lesz az eredménye azzal tisztában kell lennünk...

- a tisztelet hangján kérdezlek; - láttad e már a magyar átlagmésznek a méztárolásra használatos megoldását? Én nagyon sok helyen láttam, sajnos. Ez a dolog nagyon nincs ám rendben, mert sajnos több, komoly sebből is vérzik.

Remélem képesek leszünk értelmesen, elegáns stílusban társalogni erről a témáról, mert ha igen az előbbre viszi a dolgainkat. Nagyon jó, hogy van ez a méhészfórum, ám attól lesz igazán jó, ha ki tudjuk mozdítani a magyar méhészetet ebből a sok esetben nagyon is nem kívánatos kátyúból. Ki kell mozdulnunk? Szerintem igen. Lehet, hogy ez általánosításnak nevezhető!?

Üdv.: méhésztárs

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.25. 03:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

zsolti írta:
mehesztars írta:
Én úgy gondolom, hogy nekünk magyar méhészeknek is, mielőbb tanácsos lenne felzárkóznunk ehhez az élelmiszer termelési- és élelmiszer kezelési technológiai színvonalhoz.

Üdv.: mehesztars


Szerintem ezzel az ötlettel inkább a mezkereskedok.hu címen kopogtass. 8-)



Vajon miért? Pl. a méz kimelegítése? Tárolás? Szűrés?

Üdv.: méhésztárs

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.25. 03:16 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

tsanyi írta:
Kedves méhésztárs!
Bizonyára kezdő vagy, tele jó akarattal ....
De nagyban csak olyan göngyöleget tudsz használni amelyet a felvásárlód tud cserélni ......
Különben elég ciki lenne az inox hordók helyett bóvli műanyagot kapni ......
Kezdő mivoltodat erősíti ,hogy nem tudod, hogy az export egyszer használatos fémhordókban zajlik....(made in:Zalaszentmihály)

Kedves Újrabogaras!
Újrabogaras írta:
Az általunk használt műanyag hordók anyaga bevizsgált, tanúsítottan megfelel az élelmiszeripari primer csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelményeknek. Másképp nem is forgalmazhatnák.
Ugye ez csak vicc???
Vagy még soha nem adtál el nagyban mézet??? :D :D :D :D :D :D



Kedves kolléga!

Nem vagyok kezdő! Sajnos nem. Személyesen is, majd levélváltásban is tisztáztam az OÉTI-vezető laboránsaival ezt a kérdéskört.

Sajnos a 120 literes műanyag hordókra kiadott OÉTI-engedélyek nem tartalmaznak un. "tartós méztárolásra" vonatkozó adatokat, mert eddig még senki sem rendelte meg ezt a fajta bevizsgálást. (Kissé költséges!)

Az egyik legnagyobb gyártó cégnek a minőségbiztosító mérnökével is megbeszéltem, aztán le is leveleztem ezt a kérdéskört. Még csak nem is hallott arról, hogy a méznek eléggé magas és rendkívüli módon összetett szerves sav tartalma van. Megkért az erre vonatkozó vizsgálati anyagok értékelését tartalmazó dokumentumoknak az átadására.

Azt szeretném még mondani, hogy szívesen cserélek gondolatot ezekről a dolgokról, s nem áll szándékomban senkit sem megbántani. Én csak azt kívánom kihangsúlyozni, hogy a felvetett témában rejlő gondok nagyon nagyok... Sajnos!

Üdv.: méhésztárs

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.25. 03:02 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

szigetivili írta:
Méhésztárs!

Eszmefuttatásodat olvasva az a benyomásom, hogy Te jártál egy-két bemutatóméhészetben és ebből messzemenő következtetéseket próbálsz levonnni.
Én a kint töltött (ausztria) pár év alatt a főnökömmel rendszeresen látogatott több tucat méhészetben (20-500 közötti állományok) nem láttam egyetlen általad leírt színtű méhészetet sem. Egy 1000 családosnál volt igazi kiszerelő üzem!
Két 500 cs-os, akik biomézként értékesítettek, 200 literes festett fémhordókban tartják és abból is melegítik, üvegezik ki (még tavaly is!) mézüket.

Bocs', nem vitatom, hogy jó lenne, ha meg tudnánk valósítani az általad leírtakat, de tapasztalatom szerint általában nem vagyunk így elmaradva ahogy lefested. (Tudod, az EU-s előírások csak az újabb tagokra vonatkoznak ilyen szigorúan és ezt ők kihasználják.
Csak a pontosítás kedvéért.
Üdv. Vili



Vili

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem könnyű téma ez. Igen, az én életem úgy alakult, hogy jó néhány osztrák, német, olasz és svájci méhészetet láttam már. 1987-ben, a méhek őszi feletetésére volt szerencsém bevezetni a magyar piacra a műmézet. Műméz: cukornád szirup besűrítéséből származó 84-85 % cukrot tartalmazó finom anyag, melynek az akkori ára mindössze 45 %-a volt az invertcukorénak.

Ezt csupán azért is említem meg, hogy érzékeltessem; - nem vagyok én kezdő, sőt méhészként nehéz évtizedeket vészeltem át, s teszem ezt még ma is.

Tisztában vagyok én a magyar méhészek nem könnyű helyzetével, ám azt is tudom bizonyítani, hogy a "fémhordókban" exportra kiszállított magyar mézet tavaly is és az idén is a legolcsóbbak között kínálják a német piacon. Miért? Erről később fogok még szólni.

Sem az osztrákok, sem a németek nem veszik meg a magyar viasztömböket. Arra hivatkoznak, hogy a magyar viaszban több a paraffin, mint a méhviasz. Ez pl. az egyik magyarázata annak, hogy mézeink beltartalmi értéke nem felel meg a külpiaci kívánalmaknak.

Üdv. mehesztars

Szerző:  tsanyi [ 2009.08.24. 22:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Kedves méhésztárs!
Bizonyára kezdő vagy, tele jó akarattal ....
De nagyban csak olyan göngyöleget tudsz használni amelyet a felvásárlód tud cserélni ......
Különben elég ciki lenne az inox hordók helyett bóvli műanyagot kapni ......
Kezdő mivoltodat erősíti ,hogy nem tudod, hogy az export egyszer használatos fémhordókban zajlik....(made in:Zalaszentmihály)

Kedves Újrabogaras!
Újrabogaras írta:
Az általunk használt műanyag hordók anyaga bevizsgált, tanúsítottan megfelel az élelmiszeripari primer csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelményeknek. Másképp nem is forgalmazhatnák.
Ugye ez csak vicc???
Vagy még soha nem adtál el nagyban mézet??? :D :D :D :D :D :D

Szerző:  Újrabogaras [ 2009.08.24. 19:38 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

A A szennyezésmentességet leginkább a szabadtéri kaptárak mögötti pergetések okán kérték számon. A fedett, tiszta pergetőhelyiséget hiányoltak. Az általunk használt műanyag hordók anyaga bevizsgált, tanúsítottan megfelel az élelmiszeripari primer csomagolóanyagokkal szemben támasztott követelményeknek. Másképp nem is forgalmazhatnák.

Szerző:  szigetivili [ 2009.08.24. 18:53 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

Méhésztárs!

Eszmefuttatásodat olvasva az a benyomásom, hogy Te jártál egy-két bemutatóméhészetben és ebből messzemenő következtetéseket próbálsz levonnni.
Én a kint töltött (ausztria) pár év alatt a főnökömmel rendszeresen látogatott több tucat méhészetben (20-500 közötti állományok) nem láttam egyetlen általad leírt színtű méhészetet sem. Egy 1000 családosnál volt igazi kiszerelő üzem!
Két 500 cs-os, akik biomézként értékesítettek, 200 literes festett fémhordókban tartják és abból is melegítik, üvegezik ki (még tavaly is!) mézüket.

Bocs', nem vitatom, hogy jó lenne, ha meg tudnánk valósítani az általad leírtakat, de tapasztalatom szerint általában nem vagyunk így elmaradva ahogy lefested. (Tudod, az EU-s előírások csak az újabb tagokra vonatkoznak ilyen szigorúan és ezt ők kihasználják.
Csak a pontosítás kedvéért.
Üdv. Vili

Szerző:  zsolti [ 2009.08.24. 07:03 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

mehesztars írta:
Én úgy gondolom, hogy nekünk magyar méhészeknek is, mielőbb tanácsos lenne felzárkóznunk ehhez az élelmiszer termelési- és élelmiszer kezelési technológiai színvonalhoz.

Üdv.: mehesztars


Szerintem ezzel az ötlettel inkább a mezkereskedok.hu címen kopogtass. 8-)

Szerző:  Feriadmin [ 2009.08.24. 06:54 ]
Hozzászólás témája:  Re: Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

mehesztars írta:
Saját érdekünkben, mielőbb fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézpiacához…
Üdv.: mehesztars

Szerintem jó a felvetésed csak az a baj vele, hogy a problémát általánosságban vizsgálod. A méz tárolására használt edényeket két termelői csoportra kell osztani, saját mézüket tároló, kicsomagoló és értékesítő méhészekre valamint kizárólag nagyban , mézfelvásárlóknak értékesítő méhészekre.

Az előbbiektől elvárható a méz szakszerű tárolása és kezelése.

A második csoportba csak a szakszerű kezelést lehet megoldani, mert aki így ad el az tudja, hogy gyakorlatban minden a felvásárlótól függ. Ma Magyarországon nem tudok elképzelni olyan felvásárlót aki hajlandó lenne akár több ezres hordókészletét iszonyú költségen német minőségre cserélni.
Ma melyik méhész vállalja azt, hogy beruház ilyen eszközökre ami neki ugyanolyan iszonyú költség, majd eladáskor átfejtegeti a felvásárló 120 l mű.a.hordóiba? Mennyi pluszmunka, az átfejtés veszteséges, a mézárban nem köszön vissza ez a többlet amivel Te szakszerűen kezeled a mézet.
Várom a többi véleményt.

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.24. 01:47 ]
Hozzászólás témája:  Saját érdekünkben, fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézp

Saját érdekünkben, mielőbb fel kellene zárkóznunk nyugat-Európa mézpiacához…


Elképesztő mértékű a lemaradásunk a nyugat-Európai méhészetekhez, ill. a mézpiacokhoz viszonyítva. Ez leginkább a méz termelésében, kezelésében, kiszerelésében és a tárolóedényeink tekintetében látszik szinte katasztrófálisnak.

Az általunk használt 120 literes, műanyag méztároló hordó egyáltalán nem praktikus, mert egyrészt nagyon nehezen kezelhető. Aki méztárolásra rendezkedik be, - legyen az felvásárló, vagy méhész -, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a műanyag hordók tartós méztárolásra nincsenek bevizsgálva. Tekintettel arra, hogy a méznek eléggé magas a szerves sav tartalma, - az alumínium tejeskannákhoz hasonló módon-, a műanyag edényt is megtámadja a méz és kisebb-nagyobb mennyiségben kioldja a gyártás során felhasznált alapanyagokat. A kioldott anyagok rontják a magyar méz minőségét, versenyképességét.

Ezen túl, a teli hordó 175-180 kg súlyú, evégett nagyon nehezen mozgatható, s a hordóban lévő méz kiolvasztása katasztrófálisan problémás dolog. Azt gondolom, ismert követelmény az, hogy a bekristályosodott mézet max. 35-40 C fokra szabad csak felmelegíteni, mert ezen a hőmérsékleten felül a méznek rendkívül gyorsan romlik a beltartalmi értéke, ill. az íz és zamatanyag tartalma is...

Németországban-, Ausztriában és Svájcban a gyorsan kristályosodó fajtamézet 12 kg-os, 25 kg-os, 40 kg-os tartós méztárolásra kifejlesztett, kifolyócsapos műanyag hordókban tárolják. Az akácmézet és a folyósabb erdei mézet, raklapokra szerelt 200-600 kg-os, s ugyancsak kifolyócsappal felszerelt Edelstahl edényekben, 23-24 C fokos, kristálytiszta kamrákban tárolják.

Ezek a méztároló helyiségek és edények, minden tekintetben megfelelnek a német-, osztrák és svájci élelmiszerhygiéniai törvényekben foglalt feltételeknek. Amint az bizonyára minden magyar méhész előtt ismeretes, az EU – tagállamok döntő többsége, elfogadja a szigorú német élelmiszeripari szabványokban foglaltakat és a magas színvonalat képviselő német gyártmánytechnológiai eljárásokat is. A legtöbb EU-tagállam gyártó-fejlesztő cégei, termelésüket, ill. termékeiket igyekszenek a német élelmiszeripari követelményekhez igazítani, azokkal szinkronba hozni. Én úgy gondolom, hogy nekünk magyar méhészeknek is, mielőbb tanácsos lenne felzárkóznunk ehhez az élelmiszer termelési- és élelmiszer kezelési technológiai színvonalhoz.

Üdv.: mehesztars

Szerző:  Feriadmin [ 2009.08.23. 21:37 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Atis írta:
Én még csak tervezem. De arra gondoltam, mi van, ha kiüvegezem még frissen, és az üvegezettet melegítem ki, amikor el kell adni? (na jó kicsivel előtte) Már van kibelezni való hűtő és 1kw-os rittal ventilátoros fűtőegység. Csak bekötött méz nem nagyon van. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e kis hab a melegítéstől a tetején. (Még nem kellett kimelegítenem.)

Lesz.

Szerző:  Atis [ 2009.08.23. 21:02 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Én még csak tervezem. De arra gondoltam, mi van, ha kiüvegezem még frissen, és az üvegezettet melegítem ki, amikor el kell adni? (na jó kicsivel előtte) Már van kibelezni való hűtő és 1kw-os rittal ventilátoros fűtőegység. Csak bekötött méz nem nagyon van. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e kis hab a melegítéstől a tetején. (Még nem kellett kimelegítenem.)

Szerző:  tűzoltó [ 2009.08.23. 08:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

vinifred írta:
tűzoltó írta:
Nekem ezzel csak az a bajom , hogy mit kezdek 180 kiló kimelegített mézzel. Ha nem tudom mindjárt kikilózni és eladni megint beköt. Aztán a sok kimelegítés megöli a mézet.



Tüzoltó !
Te még nem hallottál a bor fejtésről ? 4 db 35 liters kannába belefér a 180 kg . Ezzel meg oldod a problémád.
Nem te leszel az egyedüli aki így csinálja


Köszönöm, hogy segíteni akartál. Ezért tartom a mézem 30 literes hordócskákban. (Meg azért, hogy egyedül is mozgatni tudjam a hordót. szerkesztettem , hozzá egy hordozó fogantyút is amivel két ember kényelmesen viheti.) Csak így kicsit sok helyet foglal a sok kicsi edény. Szabad ezeket egymásra tenni? Még nem mertem megpróbálni.
De az az igazság, hogy még ezeket a kannákat sem érdemes nekem egyben kimelegíteni mert a karácsony előtti időszakot kivéve nem fogy egy fajta mézemből annyi , hogy a vége ne kötne be újra. A fajtaválasztékot meg igénylik a vevőim.

Szerző:  mehesztars [ 2009.08.23. 06:59 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Biboros írta:
csoky írta:
Ezek az elektromos mézmelegítők megfelelően használva teljesen folyékonyra melegítik a mézet.
Gondolom azért nem akarod a 120 L-es hordóból szűrés nélkül letölteni?




Úgy akarom,mivel már át van szürve teljesen tisztára ! Nincs ilyen mézkimelegítőm ,nem tudom hogy mennyire hatásos ha időközben megkristályosodik a vegyesméz,de ha kimelegiti akkor beruházok egy ilyen mézkimelegitőbe csak jobb / könnyebb mint víz/gőzfürdőben kimelegíteni a mézet !?

Üdv : Biboros



A mézet max. 35-40 C-on szabad folyóssá tenni, ellenkező esetben a méz beltartalmi értékei lecsökkennek, sőt az íz és zamatanyagok is karamelizálódnak.

Üdv: mehesztars

Szerző:  vinifred [ 2009.08.22. 19:07 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

tűzoltó írta:
Nekem ezzel csak az a bajom , hogy mit kezdek 180 kiló kimelegített mézzel. Ha nem tudom mindjárt kikilózni és eladni megint beköt. Aztán a sok kimelegítés megöli a mézet.



Tüzoltó !
Te még nem hallottál a bor fejtésről ? 4 db 35 liters kannába belefér a 180 kg . Ezzel meg oldod a problémád.
Nem te leszel az egyedüli aki így csinálja

Szerző:  tűzoltó [ 2009.08.20. 18:58 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Nekem ezzel csak az a bajom , hogy mit kezdek 180 kiló kimelegített mézzel. Ha nem tudom mindjárt kikilózni és eladni megint beköt. Aztán a sok kimelegítés megöli a mézet.

Szerző:  Biboros [ 2009.08.19. 13:49 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

csoky írta:
Ezek az elektromos mézmelegítők megfelelően használva teljesen folyékonyra melegítik a mézet.
Gondolom azért nem akarod a 120 L-es hordóból szűrés nélkül letölteni?




Úgy akarom,mivel már át van szürve teljesen tisztára ! Nincs ilyen mézkimelegítőm ,nem tudom hogy mennyire hatásos ha időközben megkristályosodik a vegyesméz,de ha kimelegiti akkor beruházok egy ilyen mézkimelegitőbe csak jobb / könnyebb mint víz/gőzfürdőben kimelegíteni a mézet !?

Üdv : Biboros

Szerző:  csoky [ 2009.08.18. 21:18 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Biboros írta:
Sziasztok !

Azt szeretném kérdezni ,hogy a méhészvásárokon is kapható mézkimelegitő ( Dávid féle ) mennyire melegíti ki a 120 literes hordóban lévő teljesen megkristályosodott vegyes mézet ? csapós hordóról lévén szó annyira kimelegíti hogy lehet egyből mézes üvegbe engedni a hordóból ? Vagy csak megolvassza és onnan kiszedve még ki kell melegíteni ?

Válaszotokat előre is köszönöm !

Üdv : Biboros

:D


Ezek az elektromos mézmelegítők megfelelően használva teljesen folyékonyra melegítik a mézet.
Gondolom azért nem akarod a 120 L-es hordóból szűrés nélkül letölteni?

Szerző:  Biboros [ 2009.08.18. 20:47 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Sziasztok !

Azt szeretném kérdezni ,hogy a méhészvásárokon is kapható mézkimelegitő ( Dávid féle ) mennyire melegíti ki a 120 literes hordóban lévő teljesen megkristályosodott vegyes mézet ? csapós hordóról lévén szó annyira kimelegíti hogy lehet egyből mézes üvegbe engedni a hordóból ? Vagy csak megolvassza és onnan kiszedve még ki kell melegíteni ?

Válaszotokat előre is köszönöm !

Üdv : Biboros

:D

Szerző:  csoky [ 2009.06.30. 21:08 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Pörgetés utáni durva szűréshez 4-es vastagszálú harisnyanadrágot használok rácsatolva
a hordó szájára.
Letöltéshez pedig a méhésztalálkozókon árusított finomszűrőt.

Szerző:  tűzoltó [ 2009.06.29. 19:57 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Robz írta:
benzinkutas írta:
Szűrőként harisnyát akarom kipróbálni. Valaki próbálta már?


Én vettem harisnyazoknit, ami térdig érő fajta.
Ezt húzom a pergető csövére, tehát frissen szűröm.
Szerintem nagyon jó így is.
(még "kaptármeleg" a méz, így könnyen átmegy, repce kicsit lassabb, de ez is elmegy)


Ez a zoknis dolog nagyon macerás lesz. Nem lehet elzárni.
Én már sok éve nagyon sűrű szövésű függönyt használok amit a hordó szájára szorítok a fedél zárókarimájával vagy gumipókkal. Tökéletes.

Szerző:  tibor [ 2009.06.28. 15:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

benzinkutas írta:
Megtudja valaki mondani, hogy milyen szűrővel lehet kristály tisztára megszűrni a mézet és hol lehet ezt beszerezni?


Többek közt itt is.
http://shop.cegledi.eu/plist.aspx?CatID=26

Szerző:  Robz [ 2009.06.28. 11:22 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

benzinkutas írta:
Szűrőként harisnyát akarom kipróbálni. Valaki próbálta már?


Én vettem harisnyazoknit, ami térdig érő fajta.
Ezt húzom a pergető csövére, tehát frissen szűröm.
Szerintem nagyon jó így is.
(még "kaptármeleg" a méz, így könnyen átmegy, repce kicsit lassabb, de ez is elmegy)

Szerző:  benzinkutas [ 2009.06.25. 05:21 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

CsZoltán írta:
Régen dupla harisnyán szűrtem én is a felmelegített mézet és jó is volt. Jászberényi mézvásáron szoktak árulni fehér szitaszövetből vart szűrőket és a hozzávaló kereteket. Menj el és vegyél. Tartót műanyag csőből tudsz magadnak csinálni amiben a szűrőt rakod rá az alsó edény tetejére amibe a megszűrt méz folyik.


Köszi! Jászberénybe elfogok menni biztos már nincs nagyon messze.

Szerző:  CsZoltán [ 2009.06.24. 17:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Régen dupla harisnyán szűrtem én is a felmelegített mézet és jó is volt. Jászberényi mézvásáron szoktak árulni fehér szitaszövetből vart szűrőket és a hozzávaló kereteket. Menj el és vegyél. Tartót műanyag csőből tudsz magadnak csinálni amiben a szűrőt rakod rá az alsó edény tetejére amibe a megszűrt méz folyik.

Szerző:  benzinkutas [ 2009.06.24. 08:20 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

sandro5555 írta:
Nyomdaipari szitázó szövet 30-40 mikronos,meg kell házilag varni.Avolt duna cipőgyár gyárudvarán van egy ilyen bolt a klinikáknál a füvészkert bejáratával szemben, valaki ráálhatna újra a varásra az eszkőz kereskedők közzül,mert a régiek abba hagyták.


A problémám csak az, hogy én 250 km-re lakpk BP-től.A csapos hordót használom csak a gond az, hogy idén a szárasság miatt sűrű a mézem. Ha már kivan üvegbe mérve akkor 1-2 nap alatt az a egyébként nemsok szennyeződés feljön a tetejére, de a hordóban nem. Azthiszem készítek merülő mézmelegítőt villanytűzhely fűtőbetétből meg valami elektromos termosztátból kb. olyat mint a topik elején. Majd ha kész lesz megpróbálok feltenni 1-2 képet rolla.
Szűrőként harisnyát akarom kipróbálni. Valaki próbálta már?

Szerző:  sandro5555 [ 2009.06.23. 19:48 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Nyomdaipari szitázó szövet 30-40 mikronos,meg kell házilag varni.Avolt duna cipőgyár gyárudvarán van egy ilyen bolt a klinikáknál a füvészkert bejáratával szemben, valaki ráálhatna újra a varásra az eszkőz kereskedők közzül,mert a régiek abba hagyták.

Szerző:  zsolti [ 2009.06.23. 18:24 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

benzinkutas írta:
Megtudja valaki mondani, hogy milyen szűrővel lehet kristály tisztára megszűrni a mézet és hol lehet ezt beszerezni?


Méhészboltokban lehet kapni speciális mézszűrőt, ami tulajdonképpen valami nagyon sűrű szövésű műanyag rostaszövet-szerűség. Igazán elfogadható sebességgel azonban csak a melegített mézet szűri, így én nem használom.Szerintem csapos hordóból kristálytiszta mézet lehet engedni szűrés nélkül is, főleg ha a csap a hordó aljától 2-3 centire van.

Szerző:  benzinkutas [ 2009.06.23. 17:34 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Megtudja valaki mondani, hogy milyen szűrővel lehet kristály tisztára megszűrni a mézet és hol lehet ezt beszerezni?

Szerző:  vinifred [ 2009.06.20. 12:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

P.P. írta:
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Keresek 20 grammos műanyag tégelyt méznek. Ha valaki tudja hogy ki és hol gyártja akkor kérem írja meg, melyet előre is megköszönök.


Én vagy három éve vettem ilyen tégelyt .
Kalocsán a Dávid eszközgyártót kértem meg és küldött amit rendeltem azzal együtt
Nem tudom ilyenre gondoltál.

Szerző:  P.P. [ 2009.06.19. 23:00 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Keresek 20 grammos műanyag tégelyt méznek. Ha valaki tudja hogy ki és hol gyártja akkor kérem írja meg, melyet előre is megköszönök.

Szerző:  SztiRobi [ 2009.05.30. 14:17 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

ononor írta:
Köszönöm a válaszokat...
Annyira vicces, hogy egyedül pont azt a számot nem találom sehol:D ez valahogy az én szerencsémre jellemző :evil:
Valaki nem tudná bescannelni az erre vonatkozó részt és elküldeni nekem...nagyon hálás lennék..

http://img0.tar.hu/sztirobi/img/38107759.jpg#3
http://img0.tar.hu/sztirobi/img/38107758.jpg#3

Szerző:  Pöte [ 2009.05.22. 16:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

csoban írta:
Baglyos írta:
...(de le van írva a januári méhészetben a 14-dik oldalon)

BTW (vagy OFF?) honnan lehet beszerezni a jan-feb-márc Méhészetet?



Őszi vásárokon ( pl. Jászberny ) van stand, ahol meg lehet őket venni az eredeti áron. De nyugodtan mondjad az eladónak, hogy ne azt adja oda amelyikkel egész nap legyezgette magát és törölgette vele a homlokát...

Szerző:  szigetivili [ 2009.05.20. 20:04 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

ononor írta:
Tegnap vettem 120 l-es hordót, a problémám az, hogy belül eléggé tömény műanyag szaga van...ti ezzel mit szoktatok csinálni???...

Többnyire telitöltjük mézzel ami kiszorítja a műa. szagát! :lol: :lol: :lol: Bocs', nem tudtam kihagyni.
Komolyra fordítva: nehogy telitöltsd mosószeres vízzel.... Elég átmosni, kiszárítani és kiszellőztetni. Semmi baja (szaga) nem lesz.

Szerző:  ononor [ 2009.05.20. 07:06 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Tegnap vettem 120 l-es hordót, a problémám az, hogy belül eléggé tömény műanyag szaga van...ti ezzel mit szoktatok csinálni???...mert gondolom a méz igen erőteljesen átveszheti ezt a szagot.Arra gondoltam feltöltöm mosogatószeres vízzel és hagyom benne állni, a hétvégéig...és kiöblítés után menne bele a méz. Jó ez így vagy mit csináljak vele?

Szerző:  Atis [ 2009.05.18. 22:10 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

köszi :)

Szerző:  ononor [ 2009.05.15. 20:19 ]
Hozzászólás témája:  Re: Méz kimelegítés és csomagolás

Sorry, hogy csoban helyett válaszolok....BTW( By The Way) = erről jut eszembe

Oldal: 9 / 10 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/