MÉHÉSZ FÓRUM http://meheszforum.hu/forum/ |
|
Műlép http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=4&t=130 |
Oldal: 2 / 23 |
Szerző: | csoky [ 2018.02.21. 18:24 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Meg vagyok elégedve a Balta műléppel. Mellette még a Pusztai műlépet használOM. |
Szerző: | Propolisz [ 2018.02.20. 23:05 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Free írta: http://www.mulepgyartas.hu/ Azóta innen veszem, és meg vagyok elégedve. Te megmérted a kapott 5 kg-os műlép egységcsomago(ka)t pontos mérleggel? Mert ők ugye mérik az átvett viaszt... Feliratot találtál a csomagoláson? |
Szerző: | Free [ 2018.02.20. 19:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Maga a műlép az jó, csak a csereviasz átvételével szőröztek régen. http://www.mulepgyartas.hu/ Azóta innen veszem, és meg vagyok elégedve. |
Szerző: | Lánglovag [ 2018.02.20. 17:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Tiszteletem! Érdeklődnék mi a véleményetek a Balta Kft. műlépéről? Ismerősöm szerint a legjobb,de több véleményre is kíváncsi lennék. |
Szerző: | Tibor51 [ 2017.09.13. 11:08 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Kedves Méhésztársak! A Méz Máz Műlépüzem Debrecen egy felmérést szeretne készíteni a méhészek műlép használati szokásairól, amihez a segítségetekre lenne szükségünk. A beérkező űrlapok adatait összegezzük és a kapott eredményekből cikke(ke)t fogunk készíteni. A teszt utolsó kérdésénél hosszabb válaszadásra is van lehetőség. Minden építő javaslatot és észrevételt örömmel fogadunk, a legjobb ilyen ajánlásokat pedig beleírjuk a cikkbe. A teszt az alábbi linkre kattintva érhető el: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... sp=sf_link Köszönjük, hogy segítettétek munkánkat! |
Szerző: | Propolisz [ 2017.02.24. 21:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
dodo írta: A lefúvószeleppel nem azt a nyomást állítom be, ami a víz forráspontját hivatott szabályozni ( Akkor jó ha az elején a hőtágulás, hőmérséklet, nyomás viszonyok kiegyenlítése után már nem fúj le folyamatosan tehát magasabb nyomás értékre van állítva ) a hőmérséklet az olajsütők hőfokszabályzójával van beállítva ( mindegyiknél előzetesen kimérésre került ) Valóban említetted, csak elkerülte a figyelmem. Bocs, így már értem... A videón szerinted mitől forr ennyire 120 foknál a viasz? Kicsit más téma, de kapcsolódó: autoklávban (vagy kuktában) mézet lehetne fertőtleníteni (pl. saját lepényhez)? |
Szerző: | dodo [ 2017.02.24. 17:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Propolisz! Az elején nyílt rendszerrel csináltam. Jóbban kel rá figyelni. Utána kihűteni vizet adni hozzá, még egyszer megmelegíteni. Szóval nem egyszerűbb. De mindenki úgy csinálja, ahogy neki egyszerűbb lehet így is úgy is. A kuktás meg szinte felügyeletet sem igényel. A lefúvószeleppel nem azt a nyomást állítom be, ami a víz forráspontját hivatott szabályozni ( Akkor jó ha az elején a hőtágulás, hőmérséklet, nyomás viszonyok kiegyenlítése után már nem fúj le folyamatosan tehát magasabb nyomás értékre van állítva ) a hőmérséklet az olajsütők hőfokszabályzójával van beállítva ( mindegyiknél előzetesen kimérésre került ) A be kikapcsolások miatt van cca 1 - 2 C hőingadozás. Lehet, hogy folyamatosan van gyenge gőzképződés a kukta alján mivel az melegebb, de felfele áramolva visszahűl forráspontja alá mivel ez már nem távozik a rendszerből. Pöte Ha nem problémázol azon, hogy ne forrja el a vízét a viasz találhatsz olyan kuktát is ami 1,5 , 1,6 báron fúj le az egy az egyben jó akár tűzhelyen is. Ha nem olyan kuktád van ( az enyémek 1,1 báron fújtak le ) pl Flamco biztonsági szelepek is vannak 1,5 bárra kalibráltan , vagy ha bonyolítani szeretnéd 1,8 , 2,5 bar-ost is találsz. Ha jól tudom ezek gumitömítése 140 C bír. A biztonsági szelepeket én csináltam rugós cső a csőben, menetes állítható a nyomásértékkel.( De tervezem cseréjüket a korrózió miatt ) Prescomano 2,5 bar, (ezen van nyomásmérő is, de megoldható olyan mérővel is ami a nyomást, hőmérsékletet is méri ) valamint Prescor 1,8 bar szelepekre, de még nem jártam körbe a témát. |
Szerző: | Pöte [ 2017.02.23. 19:33 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Ez a kuktás sterilizálós videó már korábban került fel: https://youtu.be/vH4RajBJ9AU |
Szerző: | tsanyi [ 2017.02.23. 16:50 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Propolisz írta: .....Elő kell vennem egy ált. iskolás fizika könyvet, hogy rájöjjek,......... Bocs! Valóban a klasszikus viaszfőzésben és fertőtlenítésben gondolkodtam. A hőközlő olajos, pontosan szabályozott rendszer, megfelelő tiszta, vízmentes viaszoknál valóban profi megoldás. |
Szerző: | balui [ 2017.02.23. 09:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Ez a tuti steril műlépöntés, kis mézzel megbolondítva. Némi só és bors izlés szerint, majd melegen tálaljuk. https://www.youtube.com/watch?v=v6JHKg-yv-8 |
Szerző: | Pöte [ 2017.02.23. 06:20 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
dodo írta: ... A tetején található két szelep közül az egyik 2,2 a másik 2,5 bar lefúvási nyomásra állítva. Nálam ez 120 - 122 c fokon tartja a viaszt. „ ... Honnan vannak ezek a szelepek? Vagy a gyári szelepet alakítottad át? |
Szerző: | Propolisz [ 2017.02.23. 00:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Bónusz video házi sterilizáláshoz: https://www.youtube.com/watch?v=KGlfmtDU_dI Ami érdekes, ez már/még zubog a 120 fokon (?). Elmélet (és Őrösi könyv) szerint 100 foknál ki kellene forrnia a vizet, utána simán akár 200 fok fölé hevíthető a már vízmentes viasz. Megint elmélet kontra gyakorlat? |
Szerző: | Propolisz [ 2017.02.22. 23:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
tsanyi írta: Uraim 112 C is autoklávban érhető el. Lásd általános iskolai fizika! Ajjé, jaj nekem. Elő kell vennem egy ált. iskolás fizika könyvet, hogy rájöjjek, amennyiben egy (nem közlekedő ) edénybe trafó olajat teszek, felmelegítem 120 fokra, beleteszek egy kisebb küblit viasszal, duplafalú melegítőt imitálva, mi akadályozza meg a viaszt a 120 fokra melegedéstől.... Vagy ha beteszem egy tepsiben a 120 fokos sütőbe... Ezek szerint a nyitott rendszerű Rietsche sterilizátorok sem működőképesek bakker... dodo írta: Nyomás alatt nem válik gőzzé a víz a kukta alján ott van forrás nélkül és védi a viaszt a fűtőszál hőterhelésétől. Jól hangzik, csak akkor hogy lesz (gőz)nyomás? Meg mit fúj le a biztonsági szelep?... Pont a max. nyomással állítod be a forráspontot, de ha forrás van, gőz is van. dodo írta: Nyitott rendszer ezért sem célszerű, nem igazán alkalmas a fertőtlenítésre, mert 110 C fokon a viasz már rég elvesztette víztartalmát. 100 foknál elforrja a vizet, utána tovább hevíthető akár forráspontig. Gondolom az autokláv drágább, ezért árulnak jellemzően nyitott rendszert. De majd talán hozzászól műlépgyártó is, mert én csak műkedvelő vagyok. http://www.rietsche.de/index.php/en/bee ... -wax-tanks |
Szerző: | tsanyi [ 2017.02.22. 22:31 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Uraim 112 C is autoklávban érhető el. Lásd általános iskolai fizika! |
Szerző: | dodo [ 2017.02.22. 22:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Megnéztem a hivatkozott rendeletet, nem emlékeztem rosszul. 70/2003. (VI. 27.) FVM rendeleta méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről 12. § (2) A műlépet előállító üzem köteles a viasz megbízható fertőtlenítése céljából olyan berendezést üzemeltetni, amely a viaszt egy órán át legalább 112 °C-os hőmérsékleten tartja. A hőfok és a hőhatás idejének megtartását kifogástalanul működő műszerekkel ellenőrizni kell. A viasz sterilizálására (fertőtlenítő hőkezelésére) szolgáló, viaszfertőtlenítő berendezést el kell látni automatikus hőfokszabályozó és hőmérséklet-regisztráló műszerrel, amely legalább öt percenként mér, és a mért értékeket az idő függvényében rögzíti, valamint ellenőrzéskor kinyomtatja. Az öníró műszerrel regisztrált adatokat három évig kell megőrizni. A viaszt, illetve a műlépet értékesíteni csak abban az esetben lehet, ha a viaszt minimum egy órán át, legalább 112 °C-on hőkezelték és ezt a hőmérséklet-regisztráló berendezés igazolja. 6. számú mellékletben szerepel amit idéztél. A betegség terjedését a következő hőmérsékleten és behatási idők mellett lehet meggátolni: +230 °C legalább húsz percen keresztül (száraz sterilizálás); +120 °C legalább harminc percen keresztül (autokláv); +112 °C legalább hatvan percen keresztül (viasz, méz). Cerana írta „Annyit még, hogy a zárójelben lévő autokláv azt jelenti,hogy nyomás alatt fertőtlenítés. Ez jelentősen megemeli a fertőtlenítés hatékonyságát. Arra nincs adatom, hogy a két órás autokláv nélküli hatékonyságához miként viszonyul.” Ha a beidézett tavalyi hozászolásomat megnézed egyértelmű, hogy nyomás alatt végzem a fertőtlenítést. „A kukta jó minőségű ( előzetes nyomáspróba nem árt nálam 4 bárig tesztelve ) A tetején található két szelep közül az egyik 2,2 a másik 2,5 bar lefúvási nyomásra állítva. Nálam ez 120 - 122 c fokon tartja a viaszt. „ Hogy miért is ennyire állítottam be a lefúvó szelepeket? víz forráspontja 1,3 bar túlnyomáson már120∘C-nál magasabb, de 2,3 bar nyomáson 125∘C, körül van. Nem részletezném tovább. A szappanosodást amit írtatok nem tapasztaltam, 8 év alatt nyomokban sem. Véletlenül nem arról van szó, hogy sonkoly főzéskor az edény anyaga túlmelegedik és hozzá érő viasz tönkreteszi? Ez a hőmérséklet sokkal több mint 120 C. Azért bugyog mert a hozzáérő víz is rögtön gőzzé alakul. Nyomás alatt nem válik gőzzé a víz a kukta alján ott van forrás nélkül és védi a viaszt a fűtőszál hőterhelésétől. Nyitott rendszer ezért sem célszerű, nem igazán alkalmas a fertőtlenítésre, mert 110 C fokon a viasz már rég elvesztette víztartalmát. Propolisz! Nem kell utána vízteleníteni pont annyi vizet rakok alá amennyi kell a műlépbe, hogy rugalmas, hajlékony legyen. Nem véletlen bevált praktika, hogy öntés előtt még adnak a viaszhoz egy kis vizet amivel még egyszer egy pillanatra felforralják. Nem igazán a viaszfertőtlenítés technikai megoldhatóságára irányult kérdésem, hanem a szabályozás nem megfelelőségének felvetődésének idejére lettem volna kíváncsi. |
Szerző: | Pöte [ 2017.02.22. 11:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Nálunk az egyesületben van műlépes, ő is beszélt már róla, hogy sokan szétfőzik a viaszt, szappanos lesz. Azt mondta, hogy nem szabad zubogtatni. Oda kell készíteni főzéskor egy kis hidegviget és amikor már zubogna azzal vissza kell hűteni. |
Szerző: | Propolisz [ 2017.02.22. 09:51 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
A viasz fertőtlenítési hőfokot el lehet érni nyitott és zárt - nyomás alatti - rendszerben is. Zárt rendszerben viszont ahogy Cerana is írja, állítólag rövidebb idő is elég fertőtleníteni, ez (amellett hogy nagyobb körültekintést és más berendezést igényel) talán a viaszt is kíméli (?). Ha jól gondolom, de javítsatok ki, utóbbi esetben bizonyára víz is marad "alatta" (?), nem forr ki belőle mint nyitott rendszerben, különben mitől lenne nyomás. Tehát utána még vízteleníteni kell. Más. Egy érdekes dolgot olvastam mostanában, lehet csak nekem új: azt javasolták ne csak hosszan ne, de egyáltalán ne forralgassuk a sonkolyt mert nem tesz jót a viasznak (szappanosodik). Ha viasz olvadáspont fölé emelkedik a hőmérséklet, ne emeljük tovább, hanem mielőbb dolgozzuk fel (szűrés, préselés...). Mondjuk az előző pont fényében azért elgondolkodtató az egész. |
Szerző: | cerana [ 2017.02.22. 05:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Annyit még, hogy a zárójelben lévő autokláv azt jelenti,hogy nyomás alatt fertőtlenítés. Ez jelentősen megemeli a fertőtlenítés hatékonyságát. Arra nincs adatom, hogy a két órás autokláv nélküli hatékonyságához miként viszonyul. |
Szerző: | dodo [ 2017.02.22. 00:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Akkor rosszul tudtam elnézést (minimum egy órára legalább 112 °C- ra emlékeztem.) Akkor nem is érdekes, hogy 2 órán át tartom 120 °C fölött. |
Szerző: | tsanyi [ 2017.02.22. 00:03 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet írta: A betegség terjedését a következő hőmérsékleten és behatási idők mellett lehet meggátolni: ----- +120 °C legalább harminc percen keresztül (autokláv); Ez pedig a jogszabály. |
Szerző: | dodo [ 2017.02.21. 23:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Hegedüs Dénes mióta mondja, hogy a fertőtlenítési hőmérsékletet fel kel emelni 120 C fokra ? Én most halottam tőle először, lehet csak figyelmetlen voltam? Tulajdonképpen pont ezért pepecseltem magam a házi viaszöntéssel, 5 éve 120 C fölött tartom a viasz hőmérsékletet. Semmi tudással véletlenül ráhibáztam. Tavalyi év elején írtam is itt erről. dodo írta: A viasz fertőtlenítéshez pár gondolatot még hozzáfűznék a korábbi hozászolásomhoz.
dodo írta: Sziasztok! Sajnos kicsit ritkábban tudok felkukkantani, de ha már itt vagyok leírnám hogy nálam milyen prímitív eszközökkel történik a viaszkezelés. Gőz fejlesztésre is és viaszfertőtlenítésra is ugyanazt használom. A gőzős viaszolvasztom 120 literes hordóból van elkészítve. A gőzt piacon vásárolt olajsűtők ( piacon a lomisoknál 2500 Ft ért vásároltam 4 db-ot ) valamint az ezekbe beleillő inox kukták biztosítják 2 db-ot használok a rugos szelepet kicsavarom és bilincsel rözitem a helyére a csövet ( a tetön két gyári szelep van nem kell furogatni ). A viasz fertőtlenítése is ebben történik, bár én az olajsütövel állítom be a megfelelő hőmérséletre ( Késöbbiekben talán majd elgondolkodom a nyomásszeleppel történő beállításon is ) Viasz öntésénél a viasz állandó szabályozott hőfokon tartásához ( ugyan azon beszerzési helyről 4000 Ft volt) vásároltan leves melegentartót ez 11 literes cca 40 - 100 fokig lehet azabályozni ( elektromos. vizfürdős kivitel ). Röviden ennyi, nem akarom tulragozni. Az olajsütőben van olaj abban egy 7 literes kukta, az olajsütő 125 c -ra van állítva. A kukta jó minőségű ( előzetes nyomáspróba nem árt nálam 4 bárig tesztelve ) A tetején található két szelep közül az egyik 2,2 a másik 2,5 bar lefúvási nyomásra állítva. Nálam ez 120 - 122 c fokon tartja a viaszt. A másik garnitúra olajsütőét 130 c fokra kell állítani. ( célszerű kimérni az elején ) Igy is elég biztonságos volt ( 4 évig így üzemelt) Három éve szerkesztettem hozzá két hőkapcsolót a lefúvószelepek fölé 140 c fokost |
Szerző: | msi1001 [ 2016.10.27. 12:48 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Sziasztok; Mit találtam a Brazil honlapon -> pizza tészta nyújtó gép, 45 cm széles hengerrel.. Állítható vastagsággal. Ára 128 Brazil reál ->jelenleg 90 Ft/1 real = azaz 11520 Ft A posta költséget + a 3. országból érkező árú 15% Vámját azért hozzá kell kalkulálni!! http://www.compracompras.com/br/produto/691602241/cilindro-de-massa-mega-doro-45cm-engren-aluminio-frete Mondjuk ha az alsó - felső hengert CNC gépen meg mintáznák.......akár több generációnak is jó lenne!!! |
Szerző: | szigetivili [ 2016.03.14. 21:17 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Érdemes lett volna ott is Fórumtalit szervezni. Azért páran összefutottunk. |
Szerző: | csoky [ 2016.03.14. 11:37 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
A pénztárnál láttalak, de nagyon siettél. |
Szerző: | tsanyi [ 2016.03.14. 11:24 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Csoky! Jól elbújtál, én sem láttalak. 750 ért: Csatolmány: 750_es.jpg
|
Szerző: | csoky [ 2016.03.14. 11:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Ismét elkerültük egymást! |
Szerző: | Tükör [ 2016.03.14. 11:03 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Celjében szombaton 160 euro-ért voltak kész szilikon lapok. Jó nagyok, NB-t is kiadott volna. 450-ért teljesen kész nyomók(KB méretűek), 750-ért vízhűtéssel. |
Szerző: | Molesz [ 2016.03.09. 13:11 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Szabypda Köszi így már értem. Nekem is szokásom barkácsolás közbe tedd ide tedd oda szuszmákolni, de amit ez a faszi a videón össze szuszmákól az már nem semmi. |
Szerző: | Pintér Zoltán [ 2016.03.09. 10:49 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Üdv Köszönöm hogy leírtad mi a helyzet . Én csak most értem vissza. |
Szerző: | Szabypda [ 2016.03.09. 09:29 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Semmi különös nem történik ezen a videón, csupán a németeknél beszerezhető "gyári" szilikon nyomóminta megtisztított fém lapra történő ragasztásának módját mutatja be. Természetesen a 200 euros nyomóminta 60 euro környékén beszerezhető speckó ragasztóját használva. |
Szerző: | Molesz [ 2016.03.09. 09:02 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
A videóval semmi baj és rendes vagy, hogy megosztottad. Előre is bocsánatot kérek amiért ezt leírom de nem tudtam nem megtenni. Mindig akad olyan is aki azt gondolja: márpedig megtehetted volna, hogy le sem írod. ) Lehet engem hülyének nézni de ebből én nem igazán jöttem rá, hogy mi a lényeg. Tény az is, hogy jó munkához idő kell na de ennyi? Én megköszönném neked ha megírnád ami ezen a felvételen történik, a folyamatával együtt. Biztosan csak én nem értettem. |
Szerző: | Pintér Zoltán [ 2016.03.09. 07:26 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Üdv Mindenkinek Egy videó ehhez a munkához. https://youtu.be/1bAczUDwiwo |
Szerző: | zsirosmeheszet [ 2016.03.08. 17:21 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
A nyomó lap meglehet fúrva pár centinként és feljön a szilikon a furatokon.És ez ad neki tartást,mint a strandpapucs pánjai,a talpban.Mindjárt nem csak a tapadás fogja a nyomó lapra.És természetesen érdesíteni kell a felületet,gondolom . |
Szerző: | Szabypda [ 2016.03.08. 16:28 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Veszti! Milyen felületkezelést csináltál a szilikon alá? Nem válik szét neked az alap lemeztől a megkötött formád?? |
Szerző: | dodo [ 2016.03.07. 00:01 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Szabypda írta: Szia Gábor! Ez a műhelyben talált legelső szilikon, semmi vákuum, simán kézzel kentem fel... Csak a teszt kedvéért, a magam meggyőzése kedvéért csináltam! Már találtam önthető rendeset, jövő héten összerakom a komplett gépet rendes nyomólapokkal, keringetett vízhűtéssel! Ismersz, a feladat adott, meg kell oldani, legalább 120%-osra! Nem lesz túl merev a műléped a vízhűtéstől? Bár magam részéről a szilikon préseimet már leselejteztem rég. Mindenesetre majd nézz utána hogy lehet olyan hajlékony műlépet önteni amit ha összehajtasz akkor sem törik ( olyanokra gondolok mint a viasz fertőtlenítés utáni vízzel való kezelése, kihűlés szabályozása stb ) |
Szerző: | dodo [ 2016.03.06. 23:32 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
A viasz fertőtlenítéshez pár gondolatot még hozzáfűznék a korábbi hozászolásomhoz. dodo írta: Sziasztok! Sajnos kicsit ritkábban tudok felkukkantani, de ha már itt vagyok leírnám hogy nálam milyen prímitív eszközökkel történik a viaszkezelés. Gőz fejlesztésre is és viaszfertőtlenítésra is ugyanazt használom. A gőzős viaszolvasztom 120 literes hordóból van elkészítve. A gőzt piacon vásárolt olajsűtők ( piacon a lomisoknál 2500 Ft ért vásároltam 4 db-ot ) valamint az ezekbe beleillő inox kukták biztosítják 2 db-ot használok a rugos szelepet kicsavarom és bilincsel rözitem a helyére a csövet ( a tetön két gyári szelep van nem kell furogatni ). A viasz fertőtlenítése is ebben történik, bár én az olajsütövel állítom be a megfelelő hőmérséletre ( Késöbbiekben talán majd elgondolkodom a nyomásszeleppel történő beállításon is ) Viasz öntésénél a viasz állandó szabályozott hőfokon tartásához ( ugyan azon beszerzési helyről 4000 Ft volt) vásároltan leves melegentartót ez 11 literes cca 40 - 100 fokig lehet azabályozni ( elektromos. vizfürdős kivitel ). Röviden ennyi, nem akarom tulragozni. Az olajsütőben van olaj abban egy 7 literes kukta, az olajsütő 125 c -ra van állítva. A kukta jó minőségű ( előzetes nyomáspróba nem árt nálam 4 bárig tesztelve ) A tetején található két szelep közül az egyik 2,2 a másik 2,5 bar lefúvási nyomásra állítva. Nálam ez 120 - 122 c fokon tartja a viaszt. A másik garnitúra olajsütőét 130 c fokra kell állítani. ( célszerű kimérni az elején ) Igy is elég biztonságos volt ( 4 évig így üzemelt) Három éve szerkesztettem hozzá két hőkapcsolót a lefúvószelepek fölé 140 c fokost |
Szerző: | Juraskovics [ 2016.03.06. 20:07 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Figyelmetekbe ajánlom a YouTube -on a NB műlépkészítés házilag videót. Ha kérdés van szívesen válaszolok.Ha igény van rá elkészítem. 25 éve készítek magamnak műlépet.Eddig tökéletesen megfelelt. |
Szerző: | Petrovics [ 2016.03.06. 19:15 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Üdv! Írtátok a fritőzt viasz fertőtlenítésre. Azt nem küldi szét a nyomás? Mert kuktánál van ilyen lefújószelep de fritőzőn nincs. Nem igazán értek egyik eszközhöz sem, de fertőtlenítenem meg kellene. |
Szerző: | Mortimer [ 2016.03.06. 08:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Ez a szállítmány lehet vagy 10 millió forint! |
Szerző: | LudasMatyi [ 2016.03.05. 21:49 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Főnök,meghoztuk a viaszt!Hova pakoljuk? https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=5796342E |
Szerző: | Veszti1982 [ 2016.03.05. 15:21 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Egy olajsütő teljesen megfelel a viasz fertőtlenítésére. Nem ég le benne, jól szabályozható, és 15.000 Ft -tól már újat kapni. |
Szerző: | Propolisz [ 2016.03.05. 13:56 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Pöte írta: A műlépkészítők ha azt is mondják, hogy a saját viaszodat adják vissza akkor is annak legalább egy része idegen viasz. Abban pedig ki tudja, hogy mennyi paraffin és vegyszermaradék van. Citromsárga fedelezés viaszt adtam be, narancssárga műlépet kaptam vissza sajátként. De örüljek, hogy egyáltalán bevállalták.... |
Szerző: | Pöte [ 2016.03.05. 13:18 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
sajtkukac írta: ...A kukta mutatja a hőmérsékletet is?... A kukta két nyomásszelepe közül az egyik helyére egy nyomásmérő órát kell szerkeszteni és úgy működik a dolog. Itt a videó: https://www.youtube.com/watch?v=vH4RajB ... ature=plcp[/quote] sajtkukac írta: Egy órán keresztül 120 fokon pl. az amitráz nem bomlik le? Az amitráz lebomlik már a kaptárban, de a bomlástermékei és azok bomlástermékei valamint egyéb vegyszerek és bomlástermékei ott vannak a viaszban. Azok csak kihígíthatóak. sajtkukac írta: A jelenlegi körülmények /szermaradványok és árak / egyértelműen az otthoni préseléseket fogják generálni Szerintem a legnagyobb baj a viaszok kétes eredetével van. A hengerlési díjak elviselhetőek. Ki lehet számolni, hogy milyen feldolgozási költség jön ki ha magadnak préseled a lépet. A műlépkészítők ha azt is mondják, hogy a saját viaszodat adják vissza akkor is annak legalább egy része idegen viasz. Abban pedig ki tudja, hogy mennyi paraffin és vegyszermaradék van. |
Szerző: | Pöte [ 2016.03.05. 13:09 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
sajtkukac írta: ...A kukta mutatja a hőmérsékletet is?... A kukta két nyomásszelepe közül az egyik helyére egy nyomásmérő órát kell szerkeszteni és úgy működik a dolog. Itt a videó: https://www.youtube.com/watch?v=vH4RajB ... ature=plcp |
Szerző: | Molesz [ 2016.03.04. 10:13 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
csizmaziag Mivel kis család számmal rendelkezem, így egyenlőre ezt a 2,6 kg mennyiséget sikerült kinyernem a selejtezés folyamán. Persze alakul ez még. Mondom is magamnak csak türelem mert a hosszú élet ritka. fredo Köszi ismerem őt. Errefelé csak ő létezik Balaton községbe, vásároltam is már nála. Csatolmány: Méhviasz.JPG
|
Szerző: | csizmaziag [ 2016.03.04. 09:27 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
3500-3600Ft + ÁFA = 4500 Ft |
Szerző: | fredo [ 2016.03.04. 08:59 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Molesz! 3500 ft/kg ért műlépet szerintem lehet venni,kopaszkutyát(Eri méhész bolt)kérdezd meg ha gondolod |
Szerző: | csizmaziag [ 2016.03.04. 08:40 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Molesz! Ha van viaszod, akkor csak 350Ft körüli hengerlési díjat fizeted, nem 4500-at!!. Ha nincs, akkor veszel 2500-3000Ft-ért és azt hengerelteted vagy cseréled. Akinek nincs és nem is tud szerezni (pedig van eladó bőven), annak meg nem is adnak (csak cserére). |
Szerző: | Molesz [ 2016.03.04. 08:14 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Üdv. Ennyire indokolatlanul megemelt, magas műlép árak (4500.-Ft ) mellett sajnos rákényszerül az ember arra, hogy maga gyártsa le műlépeit. Tipikus Magyar kereskedői mentalitás! |
Szerző: | jopista [ 2016.03.04. 07:24 ] |
Hozzászólás témája: | Re: Műlép |
Egy az egybe nem gyújthatsz alá a viasznak! Én így csinálom: Egy tíz literes edénybe bele tettem egy hat literest és a két edény közé étolaj! A két edény között az étolaj min 3 cm! Alágyújtok és mérem a fokot . 120 fokon fél óra! SAJÁT VIASZBÓL SEM SZABAD FERTŐTLENÍTÉS NÉLKÜL MŰLÉPET KÉSZÍTENI!! |
Oldal: 2 / 23 | Időzóna: UTC + 1 óra |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |