Pontos idő: 2010.09.09. 04:08

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mézértékesítés
HozzászólásElküldve: 2010.08.18. 10:45 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Tükör írta:
Őket nyugodtan megkérdezheted, rengeteg féle üvegük van...

http://www.delphis.hu/

Majd mond, hogy én küldtelek!

Rugalmasak, barátságosak!

Egyet értek!

Nagyon jó barátaim, mindenkinek csak ajánlani tudom.
:taps

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.08.18. 09:26 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

http://www.agromonitor.hu/index.php/ele ... tonsagosak

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.08.09. 11:43 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

http://www.agromonitor.hu/index.php/ele ... eti-agazat

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.20. 11:43 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Köszi Tükör a segítséget!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.19. 20:56 
Törzstag
Törzstag

Őket nyugodtan megkérdezheted, rengeteg féle üvegük van...

http://www.delphis.hu/

Majd mond, hogy én küldtelek!

Rugalmasak, barátságosak!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.19. 19:56 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek.Tud-e valaki olyan boltról vagy gyártóról,ahol mini mézes üveget lehetne vásárolni? Gondolok kb 0,5-1,5 dl-ig. Segítségeteket előre is köszönöm.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.15. 23:43 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sziasztok

Nálam a tavalyi akác kiüvegezve,címkével,vásárba szállítva,helypénzt kifizetve:2.000ft/kg
Ugyanez hárs méznél:1.800ft/kg
Virágméznél:1.200ft/kg (ez talán kicsit olcsó!?)

Múlt hétvégén voltam vásárban és akácmézből annyit adtam el mint virágmézből!10-10kg
20kg méz eladása valóban nem mennyiség,de ezt a nyár közepén 30 fok melegben megcsinálni nem rossz eredmény.

Tudom sok méhésztárs magasnak ítéli ezt az akácméz árat, de nekem egy évig kell kitartanom a meglévő mennyiséggel és ha olcsóbban adom karácsonyra elfogy.Utána pedig annak sem fogok tudni eladni,aki többet is adna akár érte.

Ebből az okfejtésből következik az,hogy a magasabb akácméz árával az akáchoz hű mézvásárlóimat védem. Hiszen ők 2011 április végén is szeretnének tőlem vásárolni.

Természetesen ha jövőre jó lesz az akáctermés,minden további nélkül csökkenteni fogok
az áron.

Az árú eladási értékét a kereslet-kínálat szabályozza!
Ez országon belül változatos, és természetes.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.08. 22:33 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

mézga írta:
konkrét íz?
erjedt?
fémes?
...?

erjedt talán nem, mert gondolom akkor ilyen nagyon savanyú lenne...de előfordulhatnak ilyenek is? én ma olvastam a méhészetlapban, hogy van ilyen, de csak a korán pörgetett éretlen méznél fordul elő. Szerintem holnap vegyek ki egy üveggel és jól áttanulmányozom, meg megkóstoltatom mással is. Nem tudom most felidézni az ízt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.08. 22:25 
Tag
Tag

konkrét íz?
erjedt?
fémes?
...?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.08. 22:14 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Segítséget szeretnék kérni! Van kb. 70 kg vegyes mézem amiből a fele idei repce a másik része tavalyi őszi vegyes. A vegyes az az amit a méhek nem hordtak le telelésre. Az őszit kipörgettem most tavasszal és még hozzá egy két olyan keretet ami a fészektérből való volt ( fiasítás mentes), de a gyenge családnak nem volt rá szüksége a teleléshez. Amikor ez meg volt, azt a kevéske mennyiségű repcét ami lett hozzá öntöttem. A repce leülepedett az aljára megkötve és fölül maradt a vegyes. Ma néztem a hordót és olyan furcsának tűnt a méz íze. Nem tudom hogy mihez hasonlítsam, de még nem éreztem ilyet. Mi lehet a gondja? Lehet, hogy megromlott a tavalyi méz? Rosszul esne, ha valamit én rontottam volna el.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.08. 07:34 
Törzstag
Törzstag

Értem. Ez így nagy szívás.

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.07. 16:11 
Törzstag
Törzstag

tűzoltó írta:
Nem értem . Akkor mit hordtak akác helyett?

Bár ha őszinte akarok lenni nálam is van egy hordó aminek a színe sokkal sötétebb a többinél. Még nem vettem ki belőle mintát de most már meg fogom tenni. A pörgetőből a legvégét belecsorgattam egy mézesüvegbe. Az teljesen rendben volt.

Részben az a helyzet volt nálam mint cerana-nál,a sok eső miatt a ritka repce életre kelt és szépen virágzott akác végén is.
A másik helyemen meg visszaraktam az összes repcés pörgetett fiókot ne hogy éhezzenek a rossz akác idő alatt.
Az utóbbi "akác" lett a rosszabb mert abba az 5-6kg/család mézbe beledolgozták a repce maradékot.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.07. 13:15 
Törzstag
Törzstag

tűzoltó írta:

Nálam az volt a helyzet, hogy egészen akác végéig nyílt a repce. Előtte is behordtak a fészekfiókokba is repcét, amit régebben eleve vegyesként pergettem ki akác után. Most annyi méz volt csak akácon amit ezekbe a fiókokba tettek a méhek a fias kikelése után. Amely családoktól elvittem a fias fiókokat, és teljesen üres fiókokba hordtak, az lett csak akác minőségű (lehet, hogy ebben is van repce, csak kevesebb.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.07. 12:19 
Törzstag
Törzstag

Bár ha őszinte akarok lenni nálam is van egy hordó aminek a színe sokkal sötétebb a többinél. Még nem vettem ki belőle mintát de most már meg fogom tenni. A pörgetőből a legvégét belecsorgattam egy mézesüvegbe. Az teljesen rendben volt.

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.06. 13:34 
Törzstag
Törzstag

bükk írta:
Az igazi akácméz hidegen is átfolyik,de az idei az sajnos nem,a szűrő hamar eltömődik a finom kristályoktól.
Azt gondolom ezzel a jelenséggel az idén nem vagyok egyedül,a kevés termés gyenge minőséggel társult.
Az akácként pörgetett mézem max. színében hasonlít rá,2 hete mikor hűvös idő volt már opálos is lett.

Idén én is így vagyok ezzel, kivétel az a méz, amit a gyenge családok termeltek. Ezek ősszel nem voltak egyesítve, ezért mindig kimaradtak a kezelésből. Márciusban a két fiók alá raktam másik kettőt. Akácig rájuk sem néztem, akkor viszont (az eső után) mindegyiknél fedett bölcső volt. Ezért minden fiast tartamazó fiókot elvittem, kaptak egy bölcsős keretet, és két pörgetett fiókot.Na ezek szép tiszta akácmézet termeltek. A többieké viszont gyalázatos, egészen egyszerűen nem is merem akácként árulni. Én valahogy írtózom attól, hogy a legrosszabb minőségű mézért kérjek többet, mint a más évekbeli kiválóért.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.06. 11:53 
Törzstag
Törzstag

cerana írta:
Geri77 írta:
Onnantól, hogy pörgetéskor leszűrted a mézedet (1-2-5 tonna), gondolom zárható saválló hordóban tárolod következő szezonig és ha valaki a tél kellős közepén elmegy hozzád mézért, ott rögtön,könnyedén kipalackozod neki.
Te sem gondolod ezt komolyan.

A pörgetés után leszűrt mennyiség (ami azonnal üvegezhető is) évente meghaladja a tíz tonnát normális években. Az otthonról eladni kívánt mézet nem rozsdamentes hordóban tárolom, hanem régebben 30 kg-os hordókban, ma inkább 10 literes műanyag vödörben. Ezt ötven kilós letöltő tartályba öntöm, amin egy ugyanolyan sűrű szűrő van. Az akácméz gond nélkül átfolyik rajta a kb 10 fokon tárolt méz. Amikor felmelegszik szobahőmérsékletre, akkor megfelelő magasságból ejtve a PE palackot is meg lehet tölteni vele. Na ebben igazad van, hogy ez nem mézüzemi technológia, és a más mézeket tényleg kell melegíteni a letöltéshez. De annak nincs is akácára.

Az igazi akácméz hidegen is átfolyik,de az idei az sajnos nem,a szűrő hamar eltömődik a finom kristályoktól.
Azt gondolom ezzel a jelenséggel az idén nem vagyok egyedül,a kevés termés gyenge minőséggel társult.
Az akácként pörgetett mézem max. színében hasonlít rá,2 hete mikor hűvös idő volt már opálos is lett.

Emiatt akác jellegűként a tavalyi áron fogom árulni,elmondva mire számíthat a vevő ősz felé.
Akinek emiatt nem kell rábeszélem krémméz vagy hársméz vételére,mert azok igen jó minőségűek lettek.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.06. 11:21 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:
Onnantól, hogy pörgetéskor leszűrted a mézedet (1-2-5 tonna), gondolom zárható saválló hordóban tárolod következő szezonig és ha valaki a tél kellős közepén elmegy hozzád mézért, ott rögtön,könnyedén kipalackozod neki.

A pörgetés után leszűrt mennyiség (ami azonnal üvegezhető is) évente meghaladja a tíz tonnát normális években. Az otthonról eladni kívánt mézet nem rozsdamentes hordóban tárolom, hanem régebben 30 kg-os hordókban, ma inkább 10 literes műanyag vödörben. Ezt ötven kilós letöltő tartályba öntöm, amin egy ugyanolyan sűrű szűrő van. Az akácméz gond nélkül átfolyik rajta a kb 10 fokon tárolt méz. Amikor felmelegszik szobahőmérsékletre, akkor megfelelő magasságból ejtve a PE palackot is meg lehet tölteni vele. Na ebben igazad van, hogy ez nem mézüzemi technológia, és a más mézeket tényleg kell melegíteni a letöltéshez. De annak nincs is akácára.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.06. 11:11 
Törzstag
Törzstag

sala78 írta:
Próbáld meg itt: http://www.mezszuro.hu/

Ez az a mézszűrő, hogy hány mikronos azt nem tudom, de viaszmorzsa nem található semekkora sem szűrés után.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 22:34 
Tag
Tag

Atis írta:
Minden melegítés csökkenti a méz enzim aktivitását. Sőt a napokban linkelt be valaki egy cikket, miszerint a méz antibiotikus hatását (gondolom többek között) egy fehérje adja. Azok sem szokták bírni a meleget.
Amúgy nincs ebből gond aki akarja melegíti, aki nem akarja az nem. De a hidegen kezelt méz magasabb beltartalni értékkel rendelkezik. Ennyi. Azzal sincs semmi gond, hogy a nagyüzemek nem tudják így kezelni a mézet. Aki ilyet akar az majd elmegy az általa megbízhatónak tartott termelőhöz és kész ;) Mellesleg én sem melegítem az akácot. Igyekszem még a nyár végén letölteni a szükséges mennyiséget, vagy csapos hordóban tárolni. Van amikor a vegyest sem kell melegíteni, mert azt üvegezem ki először és elfogy mire bekötne.

Nem azt cáfolom, hogy a hidegen kezelt méznek több a beltartalmi értéke, csak 1-2 tonnás mennyiség nem vagy csak nehezen megoldható így.
A vegyes mézet nem melegíted, mert elfogy mire bekötne? Magyarul 2-3 hét alatt eladod az éves mennyiséget? KÉTLEM !!!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 22:28 
Törzstag
Törzstag

Minden melegítés csökkenti a méz enzim aktivitását. Sőt a napokban linkelt be valaki egy cikket, miszerint a méz antibiotikus hatását (gondolom többek között) egy fehérje adja. Azok sem szokták bírni a meleget.
Amúgy nincs ebből gond aki akarja melegíti, aki nem akarja az nem. De a hidegen kezelt méz magasabb beltartalni értékkel rendelkezik. Ennyi. Azzal sincs semmi gond, hogy a nagyüzemek nem tudják így kezelni a mézet. Aki ilyet akar az majd elmegy az általa megbízhatónak tartott termelőhöz és kész ;) Mellesleg én sem melegítem az akácot. Igyekszem még a nyár végén letölteni a szükséges mennyiséget, vagy csapos hordóban tárolni. Van amikor a vegyest sem kell melegíteni, mert azt üvegezem ki először és elfogy mire bekötne.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 21:59 
Tag
Tag

cerana írta:
Geri77 írta:
Azért kíváncsi lennék, hogyan szűröd meg akár az akácmézet is melegítés nélkül.

Pörgetéskor szűröm a legsűrűbb szűrővel (50 kg-os). Üvegezéskor még egyszer átszűröm melegítés nélkül. Mert az akácméznek pont az az értéke, hogy hidegen kezelt. Csak egy példa, hogy miért: manapság egyre többen nem tudják lebontani a répacukrot, a szacharózt. (Ha hallottál már a Candidáról, amögött ez áll a legtöbb esetben (szerintem)). Elég sok dologban van benne, anélkül, hogy tudni lehetne. A mézzel bevitt invertáz segíteni tud rajta ( a gyógyszerforma Magyarországon nem is kapható, meg 300 ezerbe kerül egy doboz belőle). Ezért inkább nem melegítem akkor sem , ha opálos kicsit ,de átmegy a szűrőn. Mert így teljes értékű.Sokszor gondoltam azt, hogy nem fog menni, mert szinte késsel lehetett vágni, de simán ment a dolog a szobahőmérsékleten.
Nem akarlak kioktatni, csak bennem az élt, hogy a prémium árért kell valamit adnunk a vevőnek. És ez a valami az, hogy nem melegítjük. A rengeteg repce pedig már jócskán fog adni plusz munkát (elvándorlás, technológia váltás stb) is . Úgyhogy lehet, hogy a hidegen kezelt méz ( először Tükörtől hallottam erről a fogalomról) egy még magasabb árat is megérdemelne, ha kellően tudatosulna a fogalom a vevőkben.

Cerana! Elhiszem neked amit írtál, de egy mézcsomagoló üzemben a melegítés fázisát nem hagyhatod ki!
Legalább olyan fontos, hogy még véletlenül sem legyen a mézben méhláb, porszem, viaszmorzsa, stb. Onnantól, hogy pörgetéskor leszűrted a mézedet (1-2-5 tonna), gondolom zárható saválló hordóban tárolod következő szezonig és ha valaki a tél kellős közepén elmegy hozzád mézért, ott rögtön,könnyedén kipalackozod neki.
Teljesen más technológia kell párszáz kiló letöltéséhez, mint több tonnáéhoz.
Azért, mert melegítem, igenis prémium minőségűnek tartom a mézemet.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 21:32 
Törzstag
Törzstag

Valami ilyenem van, csak nem tudom milyen sűrű, ha jól emlékszem a legsűrűbbet vettem annó. Lehet az lesz a legjobb, ha megmérem :(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 21:18 
Törzstag
Törzstag

Atis írta:
Cerana, hol lehet ilyen szűrőt venni? És ez konkrétan hány mikronos?
Mert ami nekem van az pont győzi a pörgetést, de mindig van pici habos viazsmorzsa a méz tetején.

Próbáld meg itt: http://www.mezszuro.hu/

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 20:59 
Törzstag
Törzstag

köszi

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 16:36 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Atis írta:
Mert ami nekem van az pont győzi a pörgetést, de mindig van pici habos viazsmorzsa a méz tetején.

Atis én itt láttam ilyesmi szűrőket:
http://shop.cegledi.eu/plist.aspx?CatID=26

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 11:55 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Szép napot mindenkinek!
Érdeklődnék,hogy tud-e valaki olyan helyről vagy olyan emberről aki "Piaci árusító - asztal vagy
- sátras asztal" készítésével,értékesítésével foglalkozik. Elsősorban a fából készült kicsit "pofásabb" változatra gondoltam, nem a tipikus vasvázas, nylonfóliás "búcsúsra" !
Hálás köszönet:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: Atis
HozzászólásElküldve: 2010.07.05. 10:17 
Törzstag
Törzstag

Atis!
Nem tudom hány mikronos lehet, ezeket már több, mint tíz éve vettem, egy akkori Méhészetbeli hirdetés alapján. Alumínium vázre van rögzítve, azóta nem láttam ilyeneket a vásárokban.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 23:33 
Törzstag
Törzstag

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 13:26 
Törzstag
Törzstag

sebengabi írta:
Ezt mi így tudtuk megoldani, hogy minél rövidebb idő alatt minél kevesebb energia befektetéssel (az emberi energiára is gondolok) csaprakész legyen a méz.

Nekem az ötven kilós szűrők a pörgetők alatt egy-egy szüretelőkádon van, két szüretelőkád rozsdamentes csővel összekötve alul a csap helyén, ahhoz csatlakozik a mézszivattyú, amivel bármekkora vödröt-hordót lehet tölteni. Repceméznél viszont nem működik a rendszer, mert az nem megy át a finom szűrőn, néhány napos állás után a mézelvételtől számítva.
Ezzel a technológiával a hordóban sem kell állandóan kanalazgatni, amit úgysem tudok szép tisztára lefölözni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 11:14 
Törzstag
Törzstag

cerana írta:
Úgyhogy lehet, hogy a hidegen kezelt méz ( először Tükörtől hallottam erről a fogalomról) egy még magasabb árat is megérdemelne, ha kellően tudatosulna a fogalom a vevőkben.

Így van, ha megfizetnék a kínlódást vele...

Én a repcét szoktam ezzel reklámozni...

De biztos, hogy a sebekre is sokkal jobb a kezeletlen akác!!!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 10:18 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Értem. Ezt én nem tudom kivitelezni, más a technológiánk. Pergetéskor nem szűrünk, megvárjuk még feljön a hordó tetejére és azt szedjük le. Majd amikor mondjuk ősszel begörgetjük a hordót spirállal kb 45-50fokra melegítjük. Két féle is van egyik elektromos azt hiszem talán a Dávid féle a másik egy házilag készített melegvizes, a lakás fűtésére van rákötve, tehát kvázi egy radiátor(volt aki pálinkafőzőnek nézte). Nem nyitjuk ki csutkár szal még pont állja a kezem. Tehát amikor meleg a méz akkor mézszivattyúval átszivattyúzzuk egy rozsdamentes csapos hordóba és akkor szűrjük le. Ezt mi így tudtuk megoldani, hogy minél rövidebb idő alatt minél kevesebb energia befektetéssel (az emberi energiára is gondolok) csaprakész legyen a méz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 09:22 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:

Pörgetéskor szűröm a legsűrűbb szűrővel (50 kg-os). Üvegezéskor még egyszer átszűröm melegítés nélkül. Mert az akácméznek pont az az értéke, hogy hidegen kezelt. Csak egy példa, hogy miért: manapság egyre többen nem tudják lebontani a répacukrot, a szacharózt. (Ha hallottál már a Candidáról, amögött ez áll a legtöbb esetben (szerintem)). Elég sok dologban van benne, anélkül, hogy tudni lehetne. A mézzel bevitt invertáz segíteni tud rajta ( a gyógyszerforma Magyarországon nem is kapható, meg 300 ezerbe kerül egy doboz belőle). Ezért inkább nem melegítem akkor sem , ha opálos kicsit ,de átmegy a szűrőn. Mert így teljes értékű.Sokszor gondoltam azt, hogy nem fog menni, mert szinte késsel lehetett vágni, de simán ment a dolog a szobahőmérsékleten.
Nem akarlak kioktatni, csak bennem az élt, hogy a prémium árért kell valamit adnunk a vevőnek. És ez a valami az, hogy nem melegítjük. A rengeteg repce pedig már jócskán fog adni plusz munkát (elvándorlás, technológia váltás stb) is . Úgyhogy lehet, hogy a hidegen kezelt méz ( először Tükörtől hallottam erről a fogalomról) egy még magasabb árat is megérdemelne, ha kellően tudatosulna a fogalom a vevőkben.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 09:09 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:
Mi most is (nyáron) melegítve szűrünk. Nincs arra idő, hogy lecsurgassam.
.

Így van!
Aki mennyiséget ad el, ezt nem tudja kikerülni!!
Pedig az én akácom se szokott, még két évre sem "behúzni"! (az ideiról nem nyilatkoznék egyenlőre :roll: )

Persze a lehetó legkíméletesebb a melegítés, hőfok és idő szempontjából!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 07:26 
Tag
Tag

[
cerana írta:
Geri77 írta:
Ha mondjuk decemberre felmegy a felvásárlási ár 1300 Ft-ra, akkor ingyen melegítetted, csomagoltad, dolgoztál vele.

Az a méz, amit decemberre melegíteni kell, az nem akácméz. Következésképpen nem lehet ilyen magas a felvásárlási ára.
[/quote]

Fehérvári vásárban kapható legsűrűbb szűrőt használom.
Mi most is (nyáron) melegítve szűrünk. Nincs arra idő, hogy lecsurgassam.
Nem kell kioktatnod, 1994-től mézcsomagoló üzeme van a családomnak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 21:07 
Törzstag
Törzstag

Akinek az kell, vegye meg ott!!!
Eddig is ott vette!

Én teljesen biztos vagyok benne, hogy az összes idei termésemet el tudnám adni simán 2000-ért is, és mégis komoly felvásásrlások lennének belőle, ha bezengeném, hogy így sem tart ki karácsonyig.
Innen kezdve, csak az önmérsékletemen múlik mennyiért adom.
Nem fogom ennyiért adni...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 20:04 
Tag
Tag

Sziasztok!
LIDL-ben mai napon "CHIRA" felségjelü vegyes virágméz 1kg 1189Ft. Magyar "Termelői" akácméz
500 gr. kiszerelésben 899Ft. Ezek az árak nem változtak az elmúlt hónapban,sőt szerintem a következőben sem fognak.Ehhez mérten lehet szerintem a mi környezetünkben az árakat
változtatni.
Üdv. Axx.

--------------------------------------------------
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 19:06 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Kedves Atis!
"Ha megnézem a vevőimet az egy főre jutó fogyasztás 1 és 6 kg között mozog. (Van család amelyik pár kilót van amelyik 40-et vesz.) Az átlag mondjuk 2kg. Azért ez nem 40dkg."

Az átlagfogyasztásba mindenkit beleszámítanak azt is aki nem szereti a mézet, és persze azt is aki elmegy és megveszi (termelőtől általában mézkedvelő veszi ezért nem releváns...)

A méz annyiba kerül amennyiért a méhész eladásra kínálja.... A maximális árnak nincs értelme, viszont egy minimálár bevezetésének igen!
A saját munkánk minimum értékét szabhatjuk meg. Nálam minden méz 1400Ft/1kg, hisz mindegyik értékes és egészséges valamint így ha középárat nézek is jobban járok....és a vevő is tudja ez jó, megfizethető...
A palackozott ár jövőre is mard amikor a hordós ár alacsonyabb esetleg.... a palackozás előnye a kiszámíthatóság anyagilag.
Arra pedig senki ne spekuláljon, hogy a mézár az egekbe megy, hacsak több országban nem lesz gyenge a termés.
Külhoni magyar méhészek leirtatnák, hogy a szomszédos országokban milyen mézhozamok vannak idén!
Tisztelettel!
MM

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 18:21 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:
Azért azt tudni kell, hogy a multik 35-40% haszonnal dolgoznak és még rájön a 25% Áfa. Ezért kerül ennyibe ott a méz.

Nem csak a multi teszi rá a hasznát. Ott van még a kiszerelő üzem és a felvásárló is meg akar élni valamiből. Ezért kerül a polcon lévő méz kb. 3-4-szer annyiba, mint a felvásárlási ár.
De én nem is erről beszélek, hanem arról, hogy a közbeékelődő cégek hasznát szerintem felezni kéne a fogyasztónak és a termelőnek.

Tehát, ha a termelő 1200 HUF-ért tudja előállítani a kiüvegezett méz kilóját és 3000 HUF az polcon a méz, akkor az árának 2100 HUF-nak kellene lennie. 900-at nyert a vevő és 900-at nyert a termelő a kereskedők meg így jártak.

Ha jövőre a felvásárlási ár lemegy 700-ra a polci ár meg 1800-ra, (csak nem így lesz :? )
akkor az előállítás 1000/kg a termelői ár 1400/kg.

Szerintem így lenne tisztességes. Ne úgy számoljunk már, hogy mindig a temelő nyeli le a békát. :evil:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 17:31 
Törzstag
Törzstag

......[törölve].....

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára SztiRobi 2010.07.05. 09:58-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 13:54 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Idézet:
Idézet:
Ezt hogy érted? Miért írtad?

Az a méz, amit decemberre melegíteni kell, az nem akácméz. Következésképpen nem lehet ilyen magas a felvásárlási ára.

Kérném azt a módszert amivel decemberben az akármilyenmézet mondjuk egy negyedkilós maciba belevarázsolod melegítés nélkül :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 09:20 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:
cerana írta:
Geri77 írta:
Ha mondjuk decemberre felmegy a felvásárlási ár 1300 Ft-ra, akkor ingyen melegítetted, csomagoltad, dolgoztál vele.

1300 ft-os mézet melegíteni ? Az jó üzlet.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 07:35 
Tag
Tag

Idézet:
A termelőnek a kiüvegezett méz
felvásárlási ár (900) + csomagoló anyag (150) + pluszmunka + szállításba kerül. Ha ezt vesszük akkor valahol 2000 körül kéne lennie most a korrekt árnak.

.

Azért azt tudni kell, hogy a multik 35-40% haszonnal dolgoznak és még rájön a 25% Áfa. Ezért kerül ennyibe ott a méz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 07:31 
Tag
Tag

cerana írta:
Geri77 írta:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.03. 01:27 
Törzstag
Törzstag

Azért azt nem találjátok viccesnek, hogy most azon vitázunk, hogy 1600 vagy csak 1200 legyen a termelői akác ára, közben meg a multiknál (a kitudja milyen) akác mézet lassan nem lehet 3000,- HUF alatt hazavinni?
Akkor most miről beszélünk? A termelőnek nem jár fele annyi a mézért, mint az áruházláncnak. Ahogy előttem már leírták ott ennyiért is elkel. Én azt mondom akkor járna jól a termelő is meg a fogyasztó is, ha a kereskedelem részét elfelezné. Ez így lenne korrekt. A termelőnek a kiüvegezett méz
felvásárlási ár (900) + csomagoló anyag (150) + pluszmunka + szállításba kerül. Ha ezt vesszük akkor valahol 2000 körül kéne lennie most a korrekt árnak.

Az itthoni fogyasztási statisztika szerintem csal. A rendszer nem látja max. becsülni tudja az háztól eladott méz mennyiségét. De ugye azzal senki nem dicsekszik. (legalábbis hivatalos emberkéknek nem)
Ha megnézem a vevőimet az egy főre jutó fogyasztás 1 és 6 kg között mozog. (Van család amelyik pár kilót van amelyik 40-et vesz.) Az átlag mondjuk 2kg. Azért ez nem 40dkg.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 22:12 
Törzstag
Törzstag

Berényi méz írta:
Sajnos meg kell cáfoljalak, ezért írtam, hogy a méz árrugalmatlan termék. Hogy értsd: Ha holnaptól féláron lehetne kapni a kenyeret, vennél kétszer annyit? Nem, hiszen nem tudnád megenni. Ugyanígy működik a méz is. 1 egység árcsökkentésre kevesebb, mint 1 egység eladott mennyiség növekmény jut. Ez tény. Ezért nem éri meg az árral próbálni növelni az eladott mennyiséget. Marketing kell, kóstoltatás , piac és vevőkör bővítés. Csak ez az út járható , az egymás alá ígérés zsákutca, mert a régiódban értékesítő másik méhészt is rákényszeríted az árcsökkentésre. Az eredmény az lesz, hogy mindenki az eredeti mennyiséget fogja eladni, csak olcsóbban. Csak annyit kérek, gondold ezt végig.

Fentiekkel teljesen egyetértek. Kivéve azt az esetet, amikor valaki úgy megy alád az árral, (vagy nem emel akkorát !),hogy nem tudsz róla ( szomszéd falu méhésze, új méhész, stb.) Akkor már balintlacinak van igaza, mert automatikusan fog csökkenni az általad eladott mennyiség. Abban az estben viszont, ha az áraidat úgy állapítod meg, hogy felvásárlási ár plusz méltányos kiszerelési díj, akkor optimalizálhatod az eladási mennyiséget. Ugyanis ha új belépő van a piacra, akkor mindenképpen csökkenek a Te eladásaid is bizonyos mértékben (a vásárlók egy része kíváncsi az újra, és ezért ha később vissza is tér, a próbálkozás miatt már elveszíted a vásárlások egy részét.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 21:34 
Tag
Tag

zöldfülü írta:
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni ki mennyiért fogja adni az akác kilóját otthonról, kiüvegezve?! Tavaly 1200ft-ért adtuk!

Nálunk 1600 forintért lehet kapni. :shock:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 21:33 
Tag
Tag

Szia Balintlaci!
Ne hidd,hogy a balcsiparton akkora árréssel lehet dolgozni!
Lehet,hogy nagyon frekventált vízparti vásárokon lehet magasabb áron értékesíteni
de amúgy az őslakosok nem adnak érte annyit. Ha idén összejön az 1500 Ft-os ár akkor jó lesz.
De most még csak 1200-1400Ft-ért lehet eladni mert az embereknek napi megélhetési gondjai vannak, és a mézről előbb lemondanak mint a kenyérről meg a rezsi kifizetéséről.
Szerintem el kell azon gondolkodni mielőtt az egekbe emeljük az árakat,hogy jövőre is lesz méztermés amit el szeretnénk adni. Ha idén elrontjuk az majd jövőre üt vissza!

Üdv.Axx.

--------------------------------------------------
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 21:23 
Törzstag
Törzstag

Berényi méz írta:
Ezért nem éri meg az árral próbálni növelni az eladott mennyiséget. Marketing kell, kóstoltatás , piac és vevőkör bővítés. Csak ez az út járható , az egymás alá ígérés zsákutca, mert a régiódban értékesítő másik méhészt is rákényszeríted az árcsökkentésre. Az eredmény az lesz, hogy mindenki az eredeti mennyiséget fogja eladni, csak olcsóbban. Csak annyit kérek, gondold ezt végig.

Hú de sokszor elmondtam már én ezt!!!
És hú de sokan nem akarják ezt megérteni!!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 21:18 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

balintlaci írta:
cerana írta:
Geri77 írta:

Félreértés ne essék én nem az olcsó árak mellett lobbizok. Mondjuk számoljunk kicsit:
-tavaly öcsémmel ketten eladtunk 4 hordó mézet háznál, a maradék 13-at felvásárlónak 800 Ft-ért
-ha idén emelek, mondjuk visszaesik 3-ra a háznál eladott, a 19-et felvásárlónak adom 1000 Ft-ért
-akkor inkább adom 100 Ft-tal olcsóbban, de többet, mint adjam felvásárlónak.
SZERINTEM

Sajnos meg kell cáfoljalak, ezért írtam, hogy a méz árrugalmatlan termék. Hogy értsd: Ha holnaptól féláron lehetne kapni a kenyeret, vennél kétszer annyit? Nem, hiszen nem tudnád megenni. Ugyanígy működik a méz is. 1 egység árcsökkentésre kevesebb, mint 1 egység eladott mennyiség növekmény jut. Ez tény. Ezért nem éri meg az árral próbálni növelni az eladott mennyiséget. Marketing kell, kóstoltatás , piac és vevőkör bővítés. Csak ez az út járható , az egymás alá ígérés zsákutca, mert a régiódban értékesítő másik méhészt is rákényszeríted az árcsökkentésre. Az eredmény az lesz, hogy mindenki az eredeti mennyiséget fogja eladni, csak olcsóbban. Csak annyit kérek, gondold ezt végig.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 21:07 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

cerana írta:
Geri77 írta:

Félreértés ne essék én nem az olcsó árak mellett lobbizok. Mondjuk számoljunk kicsit:
-tavaly öcsémmel ketten eladtunk 4 hordó mézet háznál, a maradék 13-at felvásárlónak 800 Ft-ért
-ha idén emelek, mondjuk visszaesik 3-ra a háznál eladott, a 19-et felvásárlónak adom 1000 Ft-ért
-akkor inkább adom 100 Ft-tal olcsóbban, de többet, mint adjam felvásárlónak.
SZERINTEM

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]