Pontos idő: 2010.09.09. 04:14

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mézértékesítés
HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 09:17 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Plüssi írta:
Ahogy idéztél is Bebe, én Londont írtam, ahol a 120, vagy 150gr-os méz ára átszámítva 820-850 Ft, a váltástól függően.
Magyarországon is vannak boltok, ahol jó minőségű mézért 3 000 Ft/kg árat fizet a vevő és Ny-Európában is van ahol 7 €/500g áron kapsz mézet. De ez nem a tömeg. És az ilyen minőséghez fegyelmezett méhészeti munka, ráadásul jó szervezettség kell. Valljuk be, a magyar méhészek közül csak kevésre jellemző a fegyelmezett munka. A jó szervezettséghez pedig összefogás és bizalom kell. Ennek is nagyon híján állunk. A méhészeti szövetkezésnek lenne értelme, de csak akkor eredményes, ha nagyon gondos jó terméket tud a szövetkezet és folyamatosan biztosítani egy-egy nyugati bolthálózat számára.

Hogy mennyire van jelen a világ méhészete Ny-Európában? Megdöbbenve láttam nicaraguai bio minősítésű mézet az Aldi bolthálózatba 3 €/500 g kiszerelésben. Német méhészek panaszkodtak, hogy a bioméhészek fele egyik évről a másikra feladta a biotermelést pont az ilyen nyomott áron megjelenő mézek miatt.

Ha azt mondod, hogy a fegyelmezetlenségünk oka a tőkeszegénységünk, akkor is csak részben adok igazat. Az áfészes időszakban állami eszközzel le lett rontva a mentalitása a magyar méhésznek, csak a tömegtermelés volt fontos. A mai nagykereskedők mentalitása is ugyanezt igényli. Persze nem használ a hírünknek egy-egy 5-7000 tonnás mézhamisítási botrány sem, és az ilyen antibiotikus etetési ügy sem. Tehát a felelőtlenségek tömege alakítja a mézárat olyanra, amilyen.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 08:52 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

marka írta:
Sajnos van egy tévhit:a méz nem romlandó.
Sajnos igen, ugyanis vegyesméz HMF-je 2 év után igen magas főleg ha napon van.
3 éves akác opálos lesz, akkor az milyen méz?Nem biztos, hogy minden igaz amit az
ujság leir - bolti kutyulékokra gondoltam.

Az akác már első évben is opálos lesz ha bálványfáról és olajfűzről is hordtak bele a méhek. Van 10 éves vegyes mézem, nagyon jó és semmi baja, a mézet nem a napon kell tartani :ut

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 06:40 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sajnos van egy tévhit:a méz nem romlandó.
Sajnos igen, ugyanis vegyesméz HMF-je 2 év után igen magas főleg ha napon van.
3 éves akác opálos lesz, akkor az milyen méz?Nem biztos, hogy minden igaz amit az
ujság leir - bolti kutyulékokra gondoltam.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 03:35 
Tag
Tag

bebe írta:
Plüssi írta:
Itthon 1 kg. ára annyi sincs, mint mondjuk Londonban 100gr.-é kiszerelve .
Ne vesd el a sulykot.
1.
Elég közelről látom és érzem, hogy csökken a vásárlóerő Nyugat-Európában.
2.
A bolti mézek minősége Nyugat-Európában sokkal rosszabb, mint Magyarországon, mert a nyugati élelmiszerkönyvek több engedményt tesznek. Ehhez igazodik a bolti méz ára is, tehát 3-4 €/500 g.
3.
Nagy mennyiségben és jó minőségben van jelen a világ minden méze Nyugat-Európában.

Ahogy idéztél is Bebe, én Londont írtam, ahol a 120, vagy 150gr-os méz ára átszámítva 820-850 Ft, a váltástól függően. A második és harmadik pontod szerintem üti egymást... de ettől függetlenül, gondolom Te nem bolti minőségű kutyult mézet árulsz és nem ahhoz méred a saját termelésedet sem, mert a boltit egy lapon sem lehet említeni a termelői mézzel. És ha ehhez még azt is megnézed, hogy mekkora a ráfordítás, élő energia ...stb és a bevétel várható aránya, ezek a felvásárlási árak a minőséghez viszonyítva nevetségesek! Ne a termelő nélkülözzön azért, hogy másnak a megszokott haszonrés mellett kényelmes és nyugodt élete legyen. Az a baj , hogy nálunk még mindíg az a régi szövetkezeti rendszer működik, hogy mit adnak azért , amit megtermelek? Ha bemész egy üzletbe Te mondod meg, hogy mit fizetel a termékekért? Nem hiszem! Akkoriban állambátya garantálta a felvásárlást és csak Ő volt ,senki más. Ma már ez nem így van. Ahhoz, hogy a megszokott életformát tudd tartani tavaly 50 család kellett, az idén 100, jövőre meg 200? Tudod erről a felvásárlói rendszerről és szemléletről, ami a teljes mezőgazdaságot súlytja egy mondás jut az eszembe, miszerint: "Bolondnak a fapénz is jó, csak csörögjön."

Ennyire ne értékeld le a saját és a más méhésztársaid munkáját, termelését.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.08. 23:39 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Plüssi írta:
Itthon 1 kg. ára annyi sincs, mint mondjuk Londonban 100gr.-é kiszerelve .
Ne vesd el a sulykot.
1.
Elég közelről látom és érzem, hogy csökken a vásárlóerő Nyugat-Európában.
2.
A bolti mézek minősége Nyugat-Európában sokkal rosszabb, mint Magyarországon, mert a nyugati élelmiszerkönyvek több engedményt tesznek. Ehhez igazodik a bolti méz ára is, tehát 3-4 €/500 g.
3.
Nagy mennyiségben és jó minőségben van jelen a világ minden méze Nyugat-Európában.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.08. 22:52 
Tag
Tag

brian írta:
PappL írta:
Akkor te arról beszélsz amit guberálásnak hívnak :?:

Mondhatjuk úgy is,de stilusosabb a recikling tevékenység.
Te legalább vetted a lapot ,hogy a brazil technológia csupán humor volt.
Félre téve a poénkodást.
Persze hogy lehet helyszini mintavételezést korrekten csinálni.Valóban technikailag kivitelezhető ,de sok pénzbe kerül egy hidraulikát erre a célra befogni.
Állategésszégügyi vonzatatit pedig nem firtatnám.Nem ez a megoldás.
10-20 éve a seprűnyeles mintavétel okés volt?Valami mégis sántít.
A hordó alján lévő szar méz felöntve jó mézzel probléma kiküszöbölésére
a kőművesek és burkolók által használt kézi 220 volttal működő furóra szerelt keverője lehet a megoldás -szerintem.Amit egyébként nagy méhészek használnak cukoretetéskor.Nem a legnagyobb méhészekre gondolok ,akik már betonkeverőkkel csinálják ugyanezt.

Szép estét Mindenkinek!

A sajt egy kicsit keményebb ,mint a méz és minden egyes szállítmányból tudnak mintát venni. Ott is van akkora guriga , hogy két raklappal mozgatja a targonca és hozzák a mintavevő csövet és 1-1,2m mélyről is veszi a mintát. Szerintem ez a méznél is működne.Levenné a mintát, plomba a hordóra, ha megvan az eredmény és nincs szermaradvány, fizet és viszi a mézet a felvásárló.

Csak pont itt van a bibi! A felvásárlók egy részének nincs forgótőkéje és mindenféle süketelést kitalál, hogy kiénekelje a mézet a termelőtől, így Neki nincs kockázat. Csupán csak egy anyagbeszerző a termelő és a vásárló között, aki egy forint befektetés nélkül keres a közvetítésen.
Itthon 1 kg. ára annyi sincs, mint mondjuk Londonban 100gr.-é kiszerelve . Miközben Európa legmagasabb adóterhei mellett kiemelkedő minőséget produkálnak a magyar termelők, akikkel pont azok a kereskedők játszadoznak, akiknek a lelkén szárad a pancsolt méz... lehetne folytatni még a sort, de ez csak szöveg. A Méhészetben is kiemelt hirdetésben írja , hogy az USA-ban 3,1$ a virágméz felvásárlási ára és még a váltást is oda biggyeszti.De azt nem írja, hogy pl. Ditroitban 1$-ért házat is lehet venni , mert egymillió munkanélküli van a városban és mindenki menekül onnét! Már írtam korábban is, az építőipart is ez a meghitelezett bizalom tette tönkre! A méz nem romlandó...Gondolkodjatok!

Jó éjt!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.08. 21:09 
Törzstag
Törzstag

Kérdésem, hogy melyik felvásárlónál?
Üdv: Zoltán

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.08. 21:06 
Tag
Tag

vegyes 500-550lesz indulóban

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.28. 10:16 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

PappL írta:

Mondhatjuk úgy is,de stilusosabb a recikling tevékenység.
Te legalább vetted a lapot ,hogy a brazil technológia csupán humor volt.
Félre téve a poénkodást.
Persze hogy lehet helyszini mintavételezést korrekten csinálni.Valóban technikailag kivitelezhető ,de sok pénzbe kerül egy hidraulikát erre a célra befogni.
Állategésszégügyi vonzatatit pedig nem firtatnám.Nem ez a megoldás.
10-20 éve a seprűnyeles mintavétel okés volt?Valami mégis sántít.
A hordó alján lévő szar méz felöntve jó mézzel probléma kiküszöbölésére
a kőművesek és burkolók által használt kézi 220 volttal működő furóra szerelt keverője lehet a megoldás -szerintem.Amit egyébként nagy méhészek használnak cukoretetéskor.Nem a legnagyobb méhészekre gondolok ,akik már betonkeverőkkel csinálják ugyanezt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.28. 09:49 
Törzstag
Törzstag

brian!

Ötletelés helyett....MSZ 6926:1981. Mézmintavétel szabványa laboratóriumi vizsgálatokra.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.27. 22:01 
Törzstag
Törzstag

brian írta:
Idézet:
Egyébként ha nem létezik helyszíni mintavételre alkalmas készülék ikrás mézekhez, csinálni kell egyet. Léteznek ilyen mintavevők sokkal keményebb anyagokhoz, talaj, kőzet aszfalt ..... Lehet ötletet adaptálni ....... akár egy egyszerű dugóhúzóról is.... :geek:
Szerintem már létezik ilyen ......

Akkor jo.Már létezik a megoldás.
"És ha nem létezik helyszíni kiolvasztásra és keverésre alkalmas készülék ikrás mézekhez, csinálni kell egyet"
Adoptáltam az ötletet.Nekem a kukás szemétgyűjtő jutott az eszembe.
A kukás-autók emelőszerkezete és keverője már eleve adott.A mézet kerekes kukába gyűjtenénk .A hidraulika megemeli a kukát ,kiüríti,megkavarja,-eddig a technika létezik .Belül egy fűtőszál vagy külső melegítés.Utasfülkében egy komplett mozgó labor elemez ,ami az eredményt azonnal köpi.
Ha jó a méz viszi a mézüzembe ,ha antibiotikumos a méz egyből a szeméttelepre vagy egy anyanevelőhöz , ahonnan a probléma gyökeredzik.

fan brian!
Már kiolvasztani, keverni is kell ....??? Azért keversz?
A gonosz méhész, vízszintesen, sőt már függőlegesen is rétegzi az antibiotikumos mézet az igazival......... :ut :ut :ut
Bocs! De erre a szintre mégsem mennék utánad.....
Egy igazi érdekvédelmi szervezet ilyenkor azt tanácsolná a tagjainak, hogy helyszíni mintavétel O.K. .....és ha fizettél viheted a mézet.

Szerintem ;)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.27. 18:16 
Tag
Tag

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.27. 15:08 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Már megérte ebben az infornácio-dömpingben poénkodni.
A "brazilok" működtetnek olyat ami belenyul és még meg is keveri.
Nem tökéletes a keverés ,inkább kavarásnak mondható.
Két tipus van, de a brazilok a rosszabbikot választották.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.27. 14:21 
Tag
Tag

Ne haragudj de melyik az a kukásautó amelyik belenyúl a kukákba?
Meg hogy keveri is?
Egy szakmabeli kérdése.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.27. 14:10 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Idézet:
Egyébként ha nem létezik helyszíni mintavételre alkalmas készülék ikrás mézekhez, csinálni kell egyet. Léteznek ilyen mintavevők sokkal keményebb anyagokhoz, talaj, kőzet aszfalt ..... Lehet ötletet adaptálni ....... akár egy egyszerű dugóhúzóról is.... :geek:

Akkor jo.Már létezik a megoldás.
"És ha nem létezik helyszíni kiolvasztásra és keverésre alkalmas készülék ikrás mézekhez, csinálni kell egyet"
Adoptáltam az ötletet.Nekem a kukás szemétgyűjtő jutott az eszembe.
A kukás-autók emelőszerkezete és keverője már eleve adott.A mézet kerekes kukába gyűjtenénk .A hidraulika megemeli a kukát ,kiüríti,megkavarja,-eddig a technika létezik .Belül egy fűtőszál vagy külső melegítés.Utasfülkében egy komplett mozgó labor elemez ,ami az eredményt azonnal köpi.
Ha jó a méz viszi a mézüzembe ,ha antibiotikumos a méz egyből a szeméttelepre vagy egy anyanevelőhöz , ahonnan a probléma gyökeredzik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.23. 23:33 
Törzstag
Törzstag

brian írta:
Szerintem kristályos mézből most nehéz teljes mélységben KORREKT mintát venni a keverés hiánya miatt.
Ha mégis lehetne a termelőnél korrekt mintát venni ,akkor nem láttam volna a tv-ben,hogy egy nagy mézfelvásárló hidraulikus mézmintavevő készülékkel dolgozik.

Nem kötekedés szándékával írom, de ha egy képsor él az emlékezetünkben akkor pont arról a cégről van szó amelyik eddig is helyszíni mintavételezést alkalmazott ;)
Nem hinném, hogy más cégnél üzemel hasonló.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.23. 16:43 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

brian írta:
Szerintem kristályos mézből most nehéz teljes mélységben KORREKT mintát venni a keverés hiánya miatt.
Ha mégis lehetne a termelőnél korrekt mintát venni ,akkor nem láttam volna a tv-ben,hogy egy nagy mézfelvásárló hidraulikus mézmintavevő készülékkel dolgozik.

És minden minta vétel után el is takarította , a következő hordóba tisztán és szárazon került :ut
Ne etess már láttam a két szememmel, még ötéves szutyok is volt rajta, a disznóim csáva keverője tisztább volt

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.23. 10:51 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Tsanyi.
A kartel fogalmához nem értek de egyforma ár kell szerintem .Ez meg nincs,ezt bizonyítja a tol-ig határ.
A kartell bizonyításához mi kell?
- kell az egyeztetést bizonyítani/levelezés,telefon,fax,lehallgatás/
- piaci részesedés nagysága a kartelezők között ,piacra gyakorollt hatása
Ha egy cég követi a másikat az árban az még nem jelenti a megbeszélt egyeztetést/gabonásoknál is igy volt/.
Mondjuk nekem is fenntartásaim vannak a magyar kereskedők közös álláspontja miatt/ha leírták és aláírták/ ,mert mégicsak piacbefolyásoló dolgot műveltek.
Mivel ez csupán egy javaslat és a megvalósulása még későbbi időpontra tehető,ezért csupán a kartell gyanu merülhet fel.
Ha így is cselekednek akkor az már piacfelügyeleti kérdés.Remélem Bross Petinek lesz ehhez kapcsolódóan médiamegnyilvánulása .

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.23. 10:22 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 10:20 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Bogaras! Hasonló a véleményem vagyok, mint Te, azonban néha olyan érzésem van, mint amiről Tomi is ír.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 08:45 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Bogaras írta:
Nem vonom kétségbe, hogy Bross Péter sokat tesz a méhészekért, de mivel ő van az OMME élén kicsit nagyobb zajra várok tőle. Egyetértek tsanyival és lenne még mit hozzá tennem, amikben az OMME vezetésének igenis lépni kellene.
Az unió tagjai vagyunk nem pedig a rabszolgái. Eszünk és mezőgazdaságunk messze verné Európát ha a fejünket nem a föld felett tartanánk, hanem kicsit magasabban

Vitatkoznék. Az unió tagjai vagyunk,mint gyarmatosított rabszolgák.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 08:07 
Törzstag
Törzstag

brian:lehet hogy mégis kereskedő? Akkor viszont tudni illene,hogy a mézet tisztességesen meg lehet mintázni a méhész telephelyén és a plombázott hordó biztosíték arra,hogy ahhoz nem nyúlt senki.Ha a kereskedőnek kell a méz a bevizsgált minták alapján felvásárolja és /azt készít belőle amit akar/, de ehhez már a méhész nem adja a nevét.Így tisztességesen kiszűrhető az a méhész aki nem megfelelően végezte a munkáját,és a továbbiakba ha a kereskedő belepancsol a mézbe nem fogható a méhészre. Ez lehet az egyetlen megoldás mindkét fél számára és ezzel Bross Úr is tisztába van,csak valamiért úgy tűnik a kereskedők szekerét tolja.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 06:42 
Pártoló tag

Bogaras írta:
Nem vonom kétségbe, hogy Bross Péter sokat tesz a méhészekért, de mivel ő van az OMME élén kicsit nagyobb zajra várok tőle. Egyetértek tsanyival és lenne még mit hozzá tennem, amikben az OMME vezetésének igenis lépni kellene.
Az unió tagjai vagyunk nem pedig a rabszolgái. Eszünk és mezőgazdaságunk messze verné Európát ha a fejünket nem a föld felett tartanánk, hanem kicsit magasabban

Egyet értek Bogarassal!

Talán még azt tenném hozzá,hogy főleg az ügyben tevékenyen mit, hangosan felemelné a hangját, ami a mérgezéseket illeti. Mert nem járja ,hogy az ember azért dolgozzon,beruházzon majd egy pillanat alatt felelőtlen emberek áthúzzák mindezt. Joe bácsi erre a legjobb példa, de mondhatnám magamat is, mert tavaly és az idén is terítve volt a kaptárok eleje hullákkal és ez csak a gyümölcs volt! Még vissza van a repce! :merg Mondjátok meg nekem. Miért is pont virágzáskor kell éppen permetezni? :twisted: :twisted: Ha valaki megtudná nekem magyarázni. Miért is nem lehet előtte, illetve utánna? Már töbször leírtam és ez a mostani eset is megerősít abban, hogy az "ember"egy öngyilkos organizmus!

Végre ez ügyben egy kemény, precedens értékű bűntetést szeretnék látni! :ut :ut

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 05:19 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.21. 04:53 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Ma már nem szabad csak a hórdós kiszerelésü mézek vizsgálatáról beszélni!
Minden beszállitáshoz vizsgálati jegyzőkönyvet kérnek./MULTI/
Nem 2o t-ként kell vizsgáltatni, kiszállitott árura /.20 üvegre is vagy 200 üvegre is lehet árakat számolni/
Ára = csillagos ég.Melyik is a jobb? Termelő vizsgáltat vagy üzem?
A gyakorlatban kiderül, de az is hogy 1-2 termelő problémás vagy ennél több.
Melyik termelő öntött ki eddig szermaradványos mézet?
A jővőbe erre is lesz példa.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.20. 23:34 
Törzstag
Törzstag

Üdv fan brian! (Csak nem hollandiából?)

brian írta:
Talán nagyobb bizalommal kellene Bross Péter és az Omme vezetés felé lennie mindannyiunknak.Nézzük csak meg mit tett:
1.Lehetővé tette hogy ne kartelezzenek a kereskedők.Én ugy látom ,hogy több éve az Omme portálon a mézárak közlésében tol-ig határral van feltüntetve a méz ára. Szerintem bárki megtalálhatja néhány telefonhivással az Omme árközlésétől eltérő vagy ott közölt legmagasabb árat.
Nem hülyeség amit leír ,mert a döntés lehetősége és info a termelő kezében van.
Itt a forumon is olvasható a pillanatnyilag legmagasabb ár!Leírhatja ide a hasonlo áron vásárló cégeket bárki!Szerintem most 780-820 között lehet eladni a mézet nagyban. Látod én most leírtam.
Az megint az ő turpissága hogy néha 820 egyenlő a 800-al ,de értünk teszi.Alkudozzunk a vevővel és rángassuk felfelé az árat.

:lol: :lol: :lol: Attól, hogy valaki közli a kartell aktuális árait, attól nem kartelleznek szerinted....? :lol: :lol: :lol:
Bármelyik felvásárló ismeri a konkurencia árait. Próbáld ki!

brian írta:
2.A kereskedők juttatják a fogyasztóhoz a mézet.Bross Péter látja ,hogy a termelő hibája párosul a kereskedői hibájával még nagyobb baj lehet.Ezt láthatta ő meg,amit most néhányan kritizálnak.Már pedig az antibiotikumot nem a kereskedő teszi bele, ezt ő is tudja ,de a kereskedő hibája hogy forgalomba hozza,amiből most balhé van.
A közös hajoban evezés még nem jelenti az egymásba borulást!

Látom ez az "egymásba borulás" a fixa ideád. De ehhez Péter helyett válassz valami kis bögyös vöröset......

brian írta:
3.Ha termelőnél és kereskedőnél is van a termékről minta a pénz átvétele után is visszaszerezhető a pénz ,ha addig el nem költi a termelő.Ezt a minta –őrzés dolgot a termelők védelmére is szorgalmazza?Ebben mi a gond?Ezel nem játsza ki a termelőt a kereskedőnek..Majd részletesen elmondja tanácsát ezügyben .
Mi ez a minta őrzés....????

brian írta:
Talán abban is van igazság hogy a termelőnél vett minta sem tökéletes:pl.felöntött méz.,belekanalazás smafu.

Elérkeztünk a lényeghez. A felöntött mézet még csak sejtem mire gondolsz ........
Igaz nem akarlak olyan csúnya fizikai kifejezésekkel bombázni, hogy sűrűség, diffúzió .....Egy igazi fan mégsem lehet fizikus.
A többi sajnos érthetetlen!
A mintavételezés történhet hagyományosan kanállal vagy rétegmintavevő készülékkel, de a mintavétel ugyan-úgy kivitelezhető a méhész mint a kereskedő telephelyén.
brian írta:
És talán hallott a termékfelelősség fogalmárol amiről néhányan nem.
Többet tud ő a mézről és kereskedelemről ,mint bárki gondolná ,hiszen ezért választottuk ,hogy informáciokkal rendelkezzen és a levont következtetéseket kommunikálja közös érdekünkben.
Egy Bross-fan

Kedves fan brian! Hol is járnak azok a nagy hajók....?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.20. 21:46 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

brian írta:
Többet tud ő a mézről és kereskedelemről ,mint bárki gondolná ,hiszen ezért választottuk ,hogy informáciokkal rendelkezzen és a levont következtetéseket kommunikálja közös érdekünkben.
Egy Bross-fan

Talán ez így rendben is lenne,csak az információ nagyon nehezen jut el a termelőkhöz.
Ami pedig nem első kézből való az már bizony csak mende-monda.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.20. 10:01 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Talán nagyobb bizalommal kellene Bross Péter és az Omme vezetés felé lennie mindannyiunknak.Nézzük csak meg mit tett:
1.Lehetővé tette hogy ne kartelezzenek a kereskedők.Én ugy látom ,hogy több éve az Omme portálon a mézárak közlésében tol-ig határral van feltüntetve a méz ára.Szerintem bárki megtalálhatja néhány telefonhivással az Omme árközlésétől eltérő vagy ott közölt legmagasabb árat.
Nem hülyeség amit leír ,mert a döntés lehetősége és info a termelő kezében van.
Itt a forumon is olvasható a pillanatnyilag legmagasabb ár!Leírhatja ide a hasonlo áron vásárló cégeket bárki!Szerintem most 780-820 között lehet eladni a mézet nagyban. Látod én most leírtam.
Az megint az ő turpissága hogy néha 820 egyenlő a 800-al ,de értünk teszi.Alkudozzunk a vevővel és rángassuk felfelé az árat.
2.A kereskedők juttatják a fogyasztóhoz a mézet.Bross Péter látja ,hogy a termelő hibája párosul a kereskedői hibájával még nagyobb baj lehet.Ezt láthatta ő meg,amit most néhányan kritizálnak.Már pedig az antibiotikumot nem a kereskedő teszi bele, ezt ő is tudja ,de a kereskedő hibája hogy forgalomba hozza,amiből most balhé van.
A közös hajoban evezés még nem jelenti az egymásba borulást!
3.Ha termelőnél és kereskedőnél is van a termékről minta a pénz átvétele után is visszaszerezhető a pénz ,ha addig el nem költi a termelő.Ezt a minta –őrzés dolgot a termelők védelmére is szorgalmazza?Ebben mi a gond?Ezel nem játsza ki a termelőt a kereskedőnek..Majd részletesen elmondja tanácsát ezügyben .Talán abban is van igazság hogy a termelőnél vett minta sem tökéletes:pl.felöntött méz.,belekanalazás smafu.
És talán hallott a termékfelelősség fogalmárol amiről néhányan nem.
Egy Bross-fan

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.16. 23:21 
Törzstag
Törzstag

cerana írta:
....Tekintettel arra, hogy minden harmadik kamion szállítmány problémás volt az elmúlt idényben, (ha jól emlékszem az adatra), akkor a 20 tonnánkénti tételvizsgálatok szűkítése nekik is problémát okozhat a leszerződött szállítmányok időbeni teljesítése során. ......

Cerana!
Te ennyi idősen hiszel a mesékben? :shock: :shock: :shock:
Télapóra is biztos kitetted a csizmád az ablakba ..... :P :P :P
Megkérdeztem néhány általam ismert felvásárlót (úgy a kaposvári találkozó óta), hogy hány ilyen esetük volt. A legtöbbjük már találkozott vele, vagy mesélte, hogy a kollégája ......, de az arány töredéke annak amit Te "adat"-ként emlegetsz.
Vajon kinek az érdeke, hogy ennyire eltúlzott számot próbáljon betolni a köztudatba???
Gondolom minden "öregnek" van néhány felvásárló ismerőse. Kérdezzetek rá!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.16. 20:21 
Törzstag
Törzstag

litterae írta:
Ez nem hangzik valami jól, de Tsanyi korábban leírta a költséghatékony vizsgálati gyakorlatot.

Így van, viszont nem igazán tudom akkor értelmezni a kereskedők által leírtakat, amit most szó szerint idézek:" Minél szélesebb körű laborvizsgálatot kell bevezetni, amihez elengedhetetlenül szükséges az állami támogatás, amivel ki lehet szűrni a méhészek által felkínált kritikus minőségű mézeket és ezzel a rendet is helyre lehetne állítani."
Vagyis több vizsgálatot akarnak mint eddig, pedig tudomásom szerint a kamion tételek a múltban is rendre vizsgálatra kerültek, mielőtt kivitték az országból . Ha a belföldit nem vizsgálták eddig, akkor az nem olyan volumen amire állami támogatás lenne szükséges- szerintem. Tekintettel arra, hogy minden harmadik kamion szállítmány problémás volt az elmúlt idényben, (ha jól emlékszem az adatra), akkor a 20 tonnánkénti tételvizsgálatok szűkítése nekik is problémát okozhat a leszerződött szállítmányok időbeni teljesítése során.
Azért Sanyi (mármint Gyula) igazán szólhatna már valamit ehhez a dologhoz, mert feleslegesen tényleg nem jó pánikot kelteni, le kellene írni világosan, hogy mit akarnak ők.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.16. 11:31 
Tag
Tag

cerana írta:
litterae írta:
Nincs ezzel semmi gond. Maguk is ellenőrzik a szermaradványokat. Ráadásul saját költségükön.

Gondolom ezért nem merik most már alapos vizsgálat nélkül nyugatra vinni a magyar kereskedők a magyarországi mézeket.

Nem erre gondoltam. Hanem arra, ha netán termelőnkénti mézvizsgálat lesz, akkor egy-egy tétel 100 ezerbe fog kerülni nekünk. Vagy úgy, hogy kifizetjük, vagy úgy, hogy nem kapjuk meg a méz árában ezt az összeget.

Ez nem hangzik valami jól, de Tsanyi korábban leírta a költséghatékony vizsgálati gyakorlatot.

Ez szerint több méhész mintáját összekeverik és így vizsgálják meg. Ha a homogenizált mintában nincs hiba, akkor az összes belekevert méz jó.

Abban az esetben, ha szermaradványos az elegy, akkor egyesével utána lehet nézni. (Itt is lehet trükközni, mert két csoportra lehet osztani a mintákat és a két keveréket újra külön visgálni. Ha az egyik keverékben nincs maradvány, akkor az abban lévő mézeket már nem kell nézni. S így tovább...)

Ezzel a módszerrel alacsonyan lehet tartani az egy méhészre eső költségeket. Ráadásul, ha csak úgy viszik el a mézeket, hogy a méhésznek alá kell írnia, amennyiben szermaradványos a méze, úgy ő viseli a vizsgálati költségeket, akkor a "tiszta" méhésznek nem lesz többletköltsége.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.16. 11:08 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

cerana írta:
Nem erre gondoltam. Hanem arra, ha netán termelőnkénti mézvizsgálat lesz, akkor egy-egy tétel 100 ezerbe fog kerülni nekünk. Vagy úgy, hogy kifizetjük, vagy úgy, hogy nem kapjuk meg a méz árában ezt az összeget.

Na, ekkor lesz majd csak "szép" világ! :merg

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.16. 09:45 
Törzstag
Törzstag

litterae írta:
Nincs ezzel semmi gond. Maguk is ellenőrzik a szermaradványokat. Ráadásul saját költségükön.

Gondolom ezért nem merik most már alapos vizsgálat nélkül nyugatra vinni a magyar kereskedők a magyarországi mézeket.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 18:04 
Tag
Tag

cerana írta:
Horrido írta:
Bevizsgálást ők végeztetik, 400 €/ tétel.

No comment.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 17:55 
Tag
Tag

Horrido írta:
Felhívtam őket. :roll:

Nos magyar mézet idén még nem vettek, mert drágán (3,35 €/kg homogénezve) adják a kereskedőink. Jellemzően Romániából, Szerbiából és Bosznia-H-ából vásárolnak jelenleg.
20 tonnás tétel alatt nem igen foglalkoznak, mert drágítanák az egyszeri költségek. Bevizsgálást ők végeztetik, 400 €/ tétel.

Ennyi.

Így naprakész az információ, köszönet érte.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 17:11 
Törzstag
Törzstag

bebe írta:
Nem tiszta számomra, hogy ennyiért vásárolják a méhész termelőtől a mézet, vagy ennyiért árulják nagy tételben?

Olvasd el mit írt Horrido!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 15:46 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Dozer írta:
Amúgy ez a jó kis cég mézet vásárol fel... érdekes árakon az itthonihoz képest...
Átveszik a magyart is... Kiragadok két sort
211 Akazienhonig, extra hell Rumänien/Ungarn netto 3,85 € brutto4,12 €
Bio -nál ugyanez:
323 Akazienhonig Ungarn netto 4,85 € brutto 5,19 €
És mégegy érdekes dolog:
Unsere Preise sind Tagespreise! Nur solange der Vorrat reicht! Alle Preise zzgl. 7% MwSt. Ab 100 kg pro Honigsorte 2% Rabatt.
Ab 500 kg pro Honigsorte 3% Rabatt. Ab 1000 kg pro Honigsorte 3,5% Rabatt.
Tehát napi árakon dolgoznak, az árak 7%!!! ~forgalmi adót~ tartalmaznak.
Mézfajtánként:
100 kg-tól 2% rabatt
500 kg-tól 3% rabatt
1000 kg-tól 3,5 % rabatt
Remélem jól értelmeztem
Nem tiszta számomra, hogy ennyiért vásárolják a méhész termelőtől a mézet, vagy ennyiért árulják nagy tételben?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 14:40 
Törzstag
Törzstag

Horrido írta:
Bevizsgálást ők végeztetik, 400 €/ tétel.

No comment.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 13:57 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Horrido írta:
Dozer írta:
Szia Dozer!

Nem egészen, mivel ezek az árak eladási árak (nyilván ehez venni is kell valahol) Az első oszlop a nettó ár a második pedig tartalmazza az adót is.

Maradok Tisztelettel!

Köszönom szépen :)

Nah akkor tovább kutatás vételi árfolyamok után... ;)

Nos magyar mézet idén még nem vettek, mert drágán (3,35 €/kg homogénezve) adják a kereskedőink. Jellemzően Romániából, Szerbiából és Bosznia-H-ából vásárolnak jelenleg.
20 tonnás tétel alatt nem igen foglalkoznak, mert drágítanák az egyszeri költségek. Bevizsgálást ők végeztetik, 400 €/ tétel.

Ennyi.

Lehet én vagyok rosszmájú, de azt gondoltam ennél azért drágábban továbbítják a mi jó kis kereskedőink... hümmmm :shock:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 13:39 
Tag
Tag

A propolisz ára is érdekes...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 13:31 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Dozer írta:
Szia Dozer!

Nem egészen, mivel ezek az árak eladási árak (nyilván ehez venni is kell valahol) Az első oszlop a nettó ár a második pedig tartalmazza az adót is.

Maradok Tisztelettel!

Ennyi.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:46 
Tag
Tag

Dozer írta:
Kellett volna ott egy üres sort hagynom :D
a rabatt az egyértelmű :)

Semmi gond, összerakjuk itt a képet.

A próbálkozásban benne van a hibázás lehetősége is. Szerencsére egyikünk sem mentes ettől. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:39 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Szia Dozer!

Maradok Tisztelettel![/quote]

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:29 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Dozer írta:
Tükör írta:
Dozer írta:

Szép,cifra bötük. Nekem tetszenek!!
A térképen látom Nürburgringet... az F1-et szeretem nézni. :D

Tükör :D

Amúgy ez a jó kis cég mézet vásárol fel... érdekes árakon az itthonihoz képest...
Átveszik a magyart is... Kiragadok két sort :)

Bio -nál ugyanez:

És mégegy érdekes dolog:
Unsere Preise sind Tagespreise! Nur solange der Vorrat reicht! Alle Preise zzgl. 7% MwSt. Ab 100 kg pro Honigsorte 2% Rabatt.

Mézfajtánként:
100 kg-tól 2% rabatt
500 kg-tól 3% rabatt
1000 kg-tól 3,5 % rabatt

Remélem jól értelmeztem :ut

Szia Dozer!

Maradok Tisztelettel!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:19 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Tükör írta:
Én is azt gondoltam inkább, eladnak mint vesznek...
Dehát az én német tudásom :o :shock: :roll: :oops:

Az enyém sem tökély :oops:
A főoldalon viszont az van leírva, hogy vesznek... mondjuk lehet csak németet.. :re

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:17 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

litterae írta:
Dozer írta:
Remélem jól értelmeztem

Erre azért nem tennék nagy pénzeket. :)

A "rabatt" árengedményt jelent. A "Nur solange der Vorrat reicht" mondat pedig azt jelenti, hogy ameddig a készlet tart.

Kellett volna ott egy üres sort hagynom :D
a rabatt az egyértelmű :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 12:03 
Törzstag
Törzstag

Én is azt gondoltam inkább, eladnak mint vesznek...
Dehát az én német tudásom :o :shock: :roll: :oops:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 11:55 
Tag
Tag

Dozer írta:
Remélem jól értelmeztem

Erre azért nem tennék nagy pénzeket. :)

A "rabatt" árengedményt jelent. A "Nur solange der Vorrat reicht" mondat pedig azt jelenti, hogy ameddig a készlet tart.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 10:52 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Tükör írta:
Dozer írta:

Tükör :D

Átveszik a magyart is... Kiragadok két sort :)

Bio -nál ugyanez:

És mégegy érdekes dolog:

Mézfajtánként:
100 kg-tól 2% rabatt
500 kg-tól 3% rabatt
1000 kg-tól 3,5 % rabatt

Remélem jól értelmeztem :ut

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.04.15. 10:18 
Törzstag
Törzstag

Dozer írta:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]