Pontos idő: 2010.09.09. 04:12

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mézértékesítés
HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 20:47 
Törzstag
Törzstag

Geri77 írta:
Ha mondjuk decemberre felmegy a felvásárlási ár 1300 Ft-ra, akkor ingyen melegítetted, csomagoltad, dolgoztál vele.

1300 ft-os mézet melegíteni ? Az jó üzlet.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 19:38 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

balintlaci írta:

Ez így igaz is. Viszont jövőre ha pl. 600 Ft lesz nagyban, az a vevő akkor is 1200 Ft ot ad érte, és akkor már nem is dolgoztam hiába. Az öcsém is a Te véleményeden van, inkább nem adja el háznál mert nagyban is majdnem annyi az idén. Egyébként az ár tájegység kérdése is. Mondjuk a Balcsi partján én is drágán el tudnám adni, de itt kb ez a korrekt a barátok, rokonok, környékbeliek és törzsvevőkkel szemben. SZERINTEM!

Teljesen igazad van ebben, és őszintén örülök neki, hogy vannak még emberek , akik humánusak az embertársaikkal, a vevőikkel, nem csak anyagi szempontok vezérlik. Gondolom azért, amikor 36 fokban beöltözve állsz a pergető mellet, vagy amikor vándorláskor éjjel pakolod a kaptárat, nem ez szokott eszedbe jutni. Ezért írtam azt, hogy mi a munkánk értékét szeretnénk megkapni a méz árában, ebben az évben talán már megközelítjük azt az árat. Sajnos azokban az években amikor jó a termés, nem kapjuk meg ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért. Ez a felvásárlói lobbin, és azokon a kollégákon múlik, akik a saját nehéz munkájukat nem értékelik kellőképpen. Én így gondolom, talán vannak akik hasonlóan.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 19:35 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Egyébként ami olcsó annak nincs becsülete. A magasabb árhoz magasabb minőség társul! Aki drágálja az 1000Ft-nál is drágálta! És mindig van, hogy itt meg itt ennyivel olcsóbb... hát akkor menjen oda... de hogy az milyen messze van meg neki már elfogyott... jaaa mondom akkor most mi legyen?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 19:22 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

1900-ért adom és nem a mézkedvelőkön hajtom be a veszteséget mert akkor 2900-ért kéne adni...(sőt) megosztom a dolgot. Ezt a költségmegosztást bezzeg a bankok nem csinálják. Tankolás egy laza százassal drágább és akkor nem sorolnám tovább. Pont én ne emeljek? ez valami reklámban is volt :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 17:16 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Szerintem sokan, köztük én is próbálom minőségi csomagolásban adni a mézet. Ennek ára van.(üveg, kupak, címke, zárszalag, szórólap, reklám, stb.)
Úgy gondolom, hogy 1500 Ft nem eltúlzott ár. Ha mondjuk decemberre felmegy a felvásárlási ár 1300 Ft-ra, akkor ingyen melegítetted, csomagoltad, dolgoztál vele.[/quote]

Ez így igaz is. Viszont jövőre ha pl. 600 Ft lesz nagyban, az a vevő akkor is 1200 Ft ot ad érte, és akkor már nem is dolgoztam hiába. Az öcsém is a Te véleményeden van, inkább nem adja el háznál mert nagyban is majdnem annyi az idén. Egyébként az ár tájegység kérdése is. Mondjuk a Balcsi partján én is drágán el tudnám adni, de itt kb ez a korrekt a barátok, rokonok, környékbeliek és törzsvevőkkel szemben. SZERINTEM!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 16:00 
Tag
Tag

balintlaci írta:
Berényi méz írta:
a hétvégén a Domonyvölgyi Mézfesztiválon 1700-1800 Ft volt az ára, viszonteladó boltok 80kg rendelése felett kiüvegezve 1500-ért kapják tőlünk. Molnár Gergely, aki az Év Méhésze is volt, azt mondta, hogy nála 1500 Ft alatt nem lehet semmilyen mézet venni. Ha a boltok árait nézzük, igaza is van. Az a baj, hogy mindig van olyan kolléga, aki alámegy a másik árainak. Remélem az ilyeneknek az idén még a szezon előtt elfogy a méze.

"Köszönöm" a jó kívánságot mivel én is az "alámenősek" közé tartozom. Nem értek egyet a túlzott emeléssel, csak mert mi úgy gondoljuk alapon. A mézfogyasztás Magyarországon a béke p.....ja alatt van. Előbb meg kéne kedveltetni mindenkivel, minőséget adni(méz, csomagolás, tisztaság), majd utána jogosan megkérni az árát. A legtöbb embernek a 165 Ft-os cukor is drága, örül ha az 1200 Ft-ot oda tudja adni egy üveg mézért. Szerintem emeljétek még! ja és nem vagyok a pénz ellensége, de ne a mézkedvelőkön hajtsuk be amit a kereskedőkön nem tudunk! Nálunk a piacon is 1800!

Szerintem sokan, köztük én is próbálom minőségi csomagolásban adni a mézet. Ennek ára van.(üveg, kupak, címke, zárszalag, szórólap, reklám, stb.)
Úgy gondolom, hogy 1500 Ft nem eltúlzott ár. Ha mondjuk decemberre felmegy a felvásárlási ár 1300 Ft-ra, akkor ingyen melegítetted, csomagoltad, dolgoztál vele.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 13:31 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

ez lemaradt.

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 13:28 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Azt hiszem, minőség , tisztaság, csomagolás terén Európai színvonalon kínáljuk itt többen a mézünket. Az árral, ami a mézre íruk, ezt a munkát és színvonalat szeretnénk megfizettetni, úgy mint másutt Európában teszik a méhészek (és érdekképviseleti szerveik is nagyban segítik őket ebben). A méz hasonlóan a legtöbb élelmiszerhez, árrugalmatlan termék, ezért nincs értelme egymás alá menni az árral. Persze, mindeki el akarja adni a megtermelt mézét, és ezért tartom jó dolognak, pl. a Balatonnektár Szövetkezet kezdeményezését, filozófiáját.
Amikor a mellékelt képen látható árakat látjuk, talán el kellene gondolkodni, mi is a reális ára a méznek. Az Auchan sem polcdísznek tesz ki ennyi fajta mézet, hanem mert el is adja ezen az áron, méghozzá igen nagy mennyiségben!

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 10:07 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Berényi méz írta:
a hétvégén a Domonyvölgyi Mézfesztiválon 1700-1800 Ft volt az ára, viszonteladó boltok 80kg rendelése felett kiüvegezve 1500-ért kapják tőlünk. Molnár Gergely, aki az Év Méhésze is volt, azt mondta, hogy nála 1500 Ft alatt nem lehet semmilyen mézet venni. Ha a boltok árait nézzük, igaza is van. Az a baj, hogy mindig van olyan kolléga, aki alámegy a másik árainak. Remélem az ilyeneknek az idén még a szezon előtt elfogy a méze.

"Köszönöm" a jó kívánságot mivel én is az "alámenősek" közé tartozom. Nem értek egyet a túlzott emeléssel, csak mert mi úgy gondoljuk alapon. A mézfogyasztás Magyarországon a béke p.....ja alatt van. Előbb meg kéne kedveltetni mindenkivel, minőséget adni(méz, csomagolás, tisztaság), majd utána jogosan megkérni az árát. A legtöbb embernek a 165 Ft-os cukor is drága, örül ha az 1200 Ft-ot oda tudja adni egy üveg mézért. Szerintem emeljétek még! ja és nem vagyok a pénz ellensége, de ne a mézkedvelőkön hajtsuk be amit a kereskedőkön nem tudunk! Nálunk a piacon is 1800!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.02. 06:27 
Törzstag
Törzstag

Köszi!
1500Ft gondoltunk mi is!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.01. 21:55 
Törzstag
Törzstag

zöldfülü írta:
Tavaly 1200ft-ért adtuk!

1500 Ft

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.01. 19:17 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.01. 18:39 
Törzstag
Törzstag

Eddig 1200-ért adtam háztól, júl. 1-től 1500 Ft.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.01. 17:42 
Törzstag
Törzstag

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni ki mennyiért fogja adni az akác kilóját otthonról, kiüvegezve?! Tavaly 1200ft-ért adtuk!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.06.28. 12:53 
Tag
Tag

http://marketingizek.blog.hu/2010/05/03 ... alalasaban

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.26. 22:02 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

apiarist írta:
Egy amerikai oldalon láttam http://www.browningshoney.com/list/creamed-honey.html , hogy ízesített krém mézet árulnak. Nagyon megtetszett és szívesen kipróbálnám mind az ízüket és a készítésüket egyaránt.
Nincs ilyesminek komoly piaca.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.26. 11:22 
Tag
Tag

borostyán írta:
de én egyéni vállalkozó vagyok
egyébként van saját dióm és az egyéb (diákcsemege) esetében konkrétan rá is kérdeztem hogy lehet-e és igennel válaszoltak.......de ezek szerint akkor nem lehet

Eddig kistermelőről, meg őstermelőről beszéltünk, az EV az egy harmadik kategória. Egyébként ha saját előállítású diód van (és ez szerepel is a megfelelő helyen), akkor teljesen mindegy, csak az értékesített mennyiségre (kis mennyiségnek minősül-e) és az értékesítés földrajzi hatókörére (helyi kiskereskedelmi vagy vendéglátó egység, termelési régión belül működő piac, vásár és engedélyezett ideiglenes árusítóhely) kell figyelned (itt is fontos, hogy méz, vagy méz felhasználásával készült termék). A méz esetében (tehát nem a méz felhasználásával készült termékeknél) egyébként az ország egész területén lehet értékesíteni piacokon, vásárokon.
De el lehet olvasni a vonatkozó rendeletet, ott minden le van írva:
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc. ... 5%91i#xcel

Ha valaki nem akarja az egészet végigolvasni, akkor a 4. §-t mindenképpen ajánlom az értékesítéssel kapcsolatban.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.26. 09:29 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sziasztok !

Köszönöm a válaszaitokat !

Egy amerikai oldalon láttam http://www.browningshoney.com/list/creamed-honey.html , hogy ízesített krém mézet árulnak. Nagyon megtetszett és szívesen kipróbálnám mind az ízüket és a készítésüket egyaránt. A mesterséges színezőket én is elutasítom természetesen.
A feleségem nekem citromos mézet csinált (igazi citrommal) és nagyon jól eltalálta az arányokat. Nekem nagyon ízlik. Arra én is gondoltam, hogyha őstermelőként pl: málná-t is termelnék, akkor lehet, hogy árulhatnék málnás mézet is. Bár nem tudom, hogy az milyen lenne.

Most rohannom kell. Kössz a válaszaitokat mégegyszer !

Üdv.
Apiarist

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.26. 08:56 
Tag
Tag

Bogaras írta:
Idézet:
Hát akkor engem nagyon félre tájékoztattak az Állategészségügyi Állomáson. :merg
Ugyanis azt mondta a hölgy aki kiállította a kistermelői papíromat, hogy ha pl mézes diót szeretnék értékesíteni, akkor ezt is megtehetem (szerepel is az engedélyemen), csak az a lényeg, hogy kiskereskedelemben vegyem meg hozzá a diót, mert akkor minden papír megvan róla minek meg kell lennie

Hozzászólás jelentése

Csak olyan terméket tehetsz a mézedbe őstermelőként, amit te magad termelsz és az őstermelői igazolványodban fel van tüntetve , hogy azt te termeled. Például a dióhoz kell szerepelni az igazolványban a termesztett terméknél a csonthéjas megjelölésnek

de én egyéni vállalkozó vagyok
egyébként van saját dióm és az egyéb (diákcsemege) esetében konkrétan rá is kérdeztem hogy lehet-e és igennel válaszoltak.......de ezek szerint akkor nem lehet

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.26. 07:08 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Idézet:
Hát akkor engem nagyon félre tájékoztattak az Állategészségügyi Állomáson. :merg
Ugyanis azt mondta a hölgy aki kiállította a kistermelői papíromat, hogy ha pl mézes diót szeretnék értékesíteni, akkor ezt is megtehetem (szerepel is az engedélyemen), csak az a lényeg, hogy kiskereskedelemben vegyem meg hozzá a diót, mert akkor minden papír megvan róla minek meg kell lennie

Hozzászólás jelentése

Csak olyan terméket tehetsz a mézedbe őstermelőként, amit te magad termelsz és az őstermelői igazolványodban fel van tüntetve , hogy azt te termeled. Például a dióhoz kell szerepelni az igazolványban a termesztett terméknél a csonthéjas megjelölésnek

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.25. 22:13 
Tag
Tag

zsolt77 írta:
borostyán írta:
és a mézes dió??? azt eladhatod kistermelőként, úgy hogy otthon palackozod össze az összetevőket

Külön kell választani a mézet és a méz felhaszálásával készült termékeket. Amit az előbb írtam, az a mézre vonatkozik. Az, hogy őstermelőként/kistermelőként értékesítheted-e vagy nem, az az értékesített mennyiségtől, az értékesítés földrajzi hatókörétől, és attól függ, hogy magad állítod-e elő, vagy vásárolod a felhasznált alapanyagokat. Abban az esetben, ha már több összetevőből készítesz valamilyen terméket (pl. a mézes dió) akkor is kell gyártmánylapot csinálnod, még kistermelőként/őstermelőként is. Abban az esetben viszont, ha a diót pl. már nem te állítod elő, hanem feldolgozási céllal vásárolod, akkor már nem a kistermelőkre/őstermelőkre vonatkozó szabályok alá esel, mivel a felhasznált alapanyag nem saját előállításból származik.
Ehhez jön még egy szempont, a csomagoláson fetüntehtető feliratok. Ha az adalékanyagos példánál maradunk, akkor az aromával készült mézen az élelmiszerkönyv szerint nem írhatom rá, hogy méz, mert így csak az egyik korábbi hsz.-ben olvasható megfogalmazásba illő termékeket hívhatom. Erre az élelmiszerrre valami olyasmit kéne felírni, hogy "természetes méz felhasználásával készült édesítőszer", ami viszont elég hülyén hangzik. (Mellesleg megjegyzem, hogy az élelmiszerkönyv megfogalmazása szerint a méz meghatározás teljesen kizárja a hamisított mézeket is, tehát aki mézet hamisít, az nem csak a fogyasztót veri át, hanem az élelmiszerkönyv előírásait megszegve méznek nevez egy olyan terméket, ami egyébként nem az. bocs az offért ;) )
Szóval nem eccerű ez!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.25. 11:01 
Tag
Tag

Egyébként meg ha valakit részletesen érdekel érdemes megnézni az OMME oldalán a jogszabályok között a "Mézteremelés, feldolgozás, értékesítés" menüpontot, ott minden le van írva.
Csak értelmezni kell... :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.25. 10:31 
Tag
Tag

borostyán írta:
és a mézes dió??? azt eladhatod kistermelőként, úgy hogy otthon palackozod össze az összetevőket

Külön kell választani a mézet és a méz felhaszálásával készült termékeket. Amit az előbb írtam, az a mézre vonatkozik. Az, hogy őstermelőként/kistermelőként értékesítheted-e vagy nem, az az értékesített mennyiségtől, az értékesítés földrajzi hatókörétől, és attól függ, hogy magad állítod-e elő, vagy vásárolod a felhasznált alapanyagokat. Abban az esetben, ha már több összetevőből készítesz valamilyen terméket (pl. a mézes dió) akkor is kell gyártmánylapot csinálnod, még kistermelőként/őstermelőként is. Abban az esetben viszont, ha a diót pl. már nem te állítod elő, hanem feldolgozási céllal vásárolod, akkor már nem a kistermelőkre/őstermelőkre vonatkozó szabályok alá esel, mivel a felhasznált alapanyag nem saját előállításból származik.
Ehhez jön még egy szempont, a csomagoláson fetüntehtető feliratok. Ha az adalékanyagos példánál maradunk, akkor az aromával készült mézen az élelmiszerkönyv szerint nem írhatom rá, hogy méz, mert így csak az egyik korábbi hsz.-ben olvasható megfogalmazásba illő termékeket hívhatom. Erre az élelmiszerrre valami olyasmit kéne felírni, hogy "természetes méz felhasználásával készült édesítőszer", ami viszont elég hülyén hangzik. (Mellesleg megjegyzem, hogy az élelmiszerkönyv megfogalmazása szerint a méz meghatározás teljesen kizárja a hamisított mézeket is, tehát aki mézet hamisít, az nem csak a fogyasztót veri át, hanem az élelmiszerkönyv előírásait megszegve méznek nevez egy olyan terméket, ami egyébként nem az. bocs az offért ;) )
Szóval nem eccerű ez!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 21:23 
Tag
Tag

zsolt77 írta:
apiarist írta:
A kérdésem az, hogy őstermelőként eladhatom-e a krémmézemet, ha aromát is keverek hozzá?

Szóval Tükörnek igaza van, ha a mézhez aromát keversz, azt már nem adhatod el mézként.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 21:17 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

zsolt77 írta:
tűzoltó írta:
És ez már szerintem élelmiszer ipari tevékenység amit már nem csinálhatsz otthon a konyhában.

Mint a hentesárut :!: Romániában 2000-ben előállitották a mézet kémikusok,és forgalomba van :!: Lehet itt is jo laborok vannak házaknál :oops: (lepárlók,borászatok......stb

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 20:04 
Tag
Tag

tűzoltó írta:
És ez már szerintem élelmiszer ipari tevékenység amit már nem csinálhatsz otthon a konyhában.

Pontosan!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 19:56 
Törzstag
Törzstag

Ha rámosolyogsz a világra, a világ visszamosolyog rád!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 19:45 
Tag
Tag

apiarist írta:
A kérdésem az, hogy őstermelőként eladhatom-e a krémmézemet, ha aromát is keverek hozzá?

Helló!
Ezt már tiltja a törvény, az élelmiszerkönyv szerint a méz:
"A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élı növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából győjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik
hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek."

A méz néven forgalomba hozható termékekkel kapcsolatban pedig ezt írja:
"A mézhez – a fogyasztói forgalomba kerülı mézhez vagy az emberi fogyasztás céljára készült termékekben való felhasználás során – más élelmiszer-összetevő (beleértve az élelmiszeradalékokat is), valamint a mézen kívüli egyéb anyag nem adható hozzá."

Szóval Tükörnek igaza van, ha a mézhez aromát keversz, azt már nem adhatod el mézként.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 17:22 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

[quote="apiarist"]Sziasztok !

Nagyon köszönöm a válaszaitokat !

Közben eszembe jutott egy másik kérdés és lehet, hogy megtudnátok válaszolni vagy netán Titeket is érdekelne. A kérdésem az, hogy őstermelőként eladhatom-e a krémmézemet, ha aromát is keverek hozzá?
Krémméz készítés

A hazánktól északra és nyugatra lévő fejlett iparosodott országokban a méz jelentős hányada krémméz formájában kerül a fogyasztók asztalára. Ezekben az országokban főleg gyorsan kristályosodó mézek teremnek, amelyek rövid idő alatt újból megkristályosodnának az üzletek polcain lévő üvegekben, aminek hatására már nehezen lehetne eladni azokat. Az újbóli visszamelegítés pedig a méz minőségét ronthatná. A folyékony mézet nagyon nehezen lehet csepegés nélkül elfogyasztani, ami főleg a kisgyerekes családokban jelent problémát. A fogyasztók felismerték a krémméz fogyasztásának előnyeit és fokozatosan áttértek arra.
A krémméz nem más, mint mikrokristályos, krémszerűen kenhető méz, ami semmiféle idegen anyagot nem tartalmaz.

A mézfélék különbözőféleképpen kristályosodnak, van olyan, amelyikben nagy szemű, durva kristályok képződnek, van amelyikben a kristályos és a folyékony rész kettéválik, és van olyan is, amelyikben nagyon apró kristályok alakulnak ki, és az egész mennyiség állaga hasonló lesz. A krémméz készítésének az a felismerés adta az alapját, hogy a folyékony mézbe helyezett kis mennyiségű krémméz megfelelő eloszlatás után képes megváltoztatni annak kristályosodási tulajdonságait.

A krémméz készítése annyiban különbözik az előzőekben ismertetett méz feldolgozási technológiától, hogy a méz szűrése után a megfelelő hőmérsékletű mézbe kis mennyiségű, előzőleg félretett krémmézet kevernek bele. A krémméz eloszlatását olyan klímatizált helységben lévő keverő tartályokban végzik, amelyekbe motor hajtotta spirális lefutású, vagy propellerszerű keverő szárak merülnek. A keverést naponta több alkalommal meg kell ismételni. Az oltó krémméz mennyiségétől függően a végtermék egy-két hét alatt elkészül. Üvegben, margarinos dobozhoz hasonló csomagolásban kerül a fogyasztókhoz.

A krémmézet a folyékony méztől eltérően hűvös helyen kell tartani, mert például nyáron a nagy melegben megolvadhatna. A visszaolvadt krémméz újbóli krémesítésére a háztartások nincsenek felkészülve, érdemesebb az ilyen mézeket sütésre felhasználni. A visszaolvadt krémmézet a levegőtől elzárva kell tartani, mert különben a méz a levegőből vizet szívna magába, a fölső réteg meghígulhatna, akár meg is erjedhetne.
(szerinted van aroma?)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 16:32 
Törzstag
Törzstag

Én pl.: alapvetően helytelenítem a mézhez aroma keverését.
Mellesleg szerintem nem is szabályos az árulása az ilyennek.

Meg ez már nem is méz. Olvasd el az élelmiszerkönyvben mi a méz???

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.24. 14:36 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sziasztok !

Nagyon köszönöm a válaszaitokat !

Közben eszembe jutott egy másik kérdés és lehet, hogy megtudnátok válaszolni vagy netán Titeket is érdekelne. A kérdésem az, hogy őstermelőként eladhatom-e a krémmézemet, ha aromát is keverek hozzá?
Tiltja ezt valamilyen törvény? Ti próbáltátok már egyáltalán?

Ne haragudjatok, hogy mindig ide írok, de most is csak néhány percem van ideülni a gép elé és nincsen időm átolvasni a fórumtémákat és kiválasztani a megfelelőt.

Válaszaitokat előre is köszönöm !

Üdv.
Apiarist

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.22. 18:50 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Szia!
Kérlek írj egy telefonszámot az opsan@freemail.hu címre!

individor írta:
kiskőrös környékén ad el valaki tiszta idei akácmézet? egy hordónyira lenne szükségem
köszi!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.17. 17:25 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

kiskőrös környékén ad el valaki tiszta idei akácmézet? egy hordónyira lenne szükségem
köszi!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.16. 18:45 
Tag
Tag

apiarist írta:
Szóval a kérdésem a következő: Most, hogy láttam nekem is nagyon megtetszett és szívesen csomagolnám a mézemet így is. Most akkor ezt tiltja valami? Köszönöm előre is a válaszaitokat.

Üdv.
Apiarist

Helló!
Nincs ilyen korlátozás. Az egyetlen korlát, hogy a csomagológépeket az USA-ból tudod megszerezni. Van félautomata:
http://www.busybeefarm.com/stickypage.htm
Meg teljesen nem automata:
http://shop.anthonysbeehive.com/categor ... egoryId=11

Egyébként ha megvan hozzá a piacod, és komolyan gondolod, akkor még a félautomata rendszert is érdemes megvenni, de bizonytalanra, hogy "majdcsak megveszi valaki" azért drága. Gondolom a mostani méhészetben láttad, azt azért vedd figyelembe, hogy a kolléga, akit ott megkérdeztek már jópár éve azon van, hogy kiépítse a vevőkört.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.16. 18:21 
Törzstag
Törzstag

apiarist írta:
Most akkor ezt tiltja valami?
Apiarist

Szerintem semmi! Viszont a berendezés ami beletölti ebbel a nejloncsőbe és eldarabolja az nem tudom, hogy mennyibe kerülhet. Persze tudom, hogy mindent meg lehet oldani nagyban és kicsiben is. Nekem az a kézi eszköz jutott elsőnek eszembe, amivel a véradáson elsütik a gumicsövet.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.15. 17:25 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Sziasztok !

Az újságban láttam a mézpálcikáról egy cikket. Nagyon ötletes és láttam, hogy azt írja, hogy a mi kis országunkban csak nála kapható. A kérdésem az, hogy mi tiltja, hogy más nem árulhatja?
Ez vilkágszabadalom talán, aminek ő a magyarországi egyetlen képviselője? Ezt nem vettem észre a cikkben. Külföldön is kapható...gondolom régebb óta...
http://www.betterbee.com/products.asp?dept=1094
http://www.englishteastore.com/honey-st ... store.html

Szóval a kérdésem a következő: Most, hogy láttam nekem is nagyon megtetszett és szívesen csomagolnám a mézemet így is. Most akkor ezt tiltja valami? Köszönöm előre is a válaszaitokat.

Üdv.
Apiarist

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.14. 18:45 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Valaki leírná nekem akár privátban is,hogy hogyan tudom leadni a mézemet? Mi kell hozzá pontosan,hogyan zajlik az egész dolog. Köszi!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.11. 09:08 
Törzstag
Törzstag

Plüssi! Nincs kedves kereskedőm,szakmai alapon próbálom követni az eseményeket nem ilyen-olyan szemüvegen keresztül. :twisted:

Szóval T. méhészkollega,hordós mézünk a világpiacon értékesül.
Ott senkit nem érdekel ki mennyiért tudja a méhész a mézet előállítani,adod vagy nem majd adja más,persze ha van méz a piacon.
Londont Angliát hoztad fel,amely főleg Indiai és Kínai mézet vesz 1-2€/kg-ért,még szerencse hogy nekünk nem fontos piacunk.
Gazdag ország van belső vásárlóerő drágán megvenni a kiszerelt mézet,és kemények az adók.
Nincs semmi kapcsolat a magyar mézfelvásárlási ár és a Londoni kiszerelt mézár között sajnos.

Hogy ez így működik nekem sem tetszik,de a világpiacon legtöbb termék esetében ez van.
A felvásárlási árak tekintetében érdemes megnézni az Ausztriai nagybani hordós árakat és fizetési feltételeket.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 23:54 
Tag
Tag

bükk írta:
Jano! Kösz a pontosítást,összehasonlításként nálunk általányadózás esetén kb. 1,5% az adó az árbevételhez képest.

Plüssi!A magyar hordós mézexport szerinted milyen piac.

USA árat akartam írni, ami a Méhészetben is szerepel. Itt felénk csak az iparűzési adó 1,5% ! Ahogy írsz, ezek szerint Neked nincs kiadásod, csak bevételed?

Nagyon a szíveden viseled a felvásárlók sorsát!

Itt van két cikk, érdemes elolvasni:

http://szentkoronaradio.com/belfold/201 ... elok-szama

http://www.fvm.hu/main.php?articleID=10 ... =874&iid=1

Jó éjt!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 22:20 
Törzstag
Törzstag

Jano! Kösz a pontosítást,összehasonlításként nálunk általányadózás esetén kb. 1,5% az adó az árbevételhez képest.

Plüssi!A magyar hordós mézexport szerinted milyen piac.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 13:34 
Tag
Tag

bükk írta:

Az őstermelői tevékenységet adózás szempontjából nem kéne a vállalkozások adózásával keverni,mint ahogy a világpiaci árakat a bolti árakkal.

Nagyon helyes! Ennek a mondatnak az első részét közöld az adóhatósággal, a másodikat meg azokkal a felvásárlókkal, akik a világpiaci árakkal takaróznak az alacsony árak miatt!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 13:13 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Plüssi írta:
bükk írta:
Amennyiben a méhészek nem adják oda halasztott fizetésre a mézet akkor a kereskedők kénytelenek lesznek más a méhészek részére kedvezőbb megoldást választani.Ennyi!

Plüssi!Ha ez szerinted Európa legmagasabb adóterhe akkor,akkor Te rosszul ismered az őstermelői adózást.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/05 ... izet_adot/
Reméljük így is marad és nem vesszük át mondjuk a szlovák egykulcsos adórendszert,ott ugyanis egységesen 18% az adó,a teljes árbevételből mindenkinek.

Az őstermelőknek ez bizonyosan jó adórendszer, de a vállalkozások szintjén már jobb a szlovák... de ez a mézértékesítés topik.

Sziasztok!

Csak szeretnek helyesbiteni, hogy 19% az ado ! (szerintem jobb az egyseges, de ez magan velemeny)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 08:29 
Törzstag
Törzstag

Plüssi!Idézet..Miközben Európa legmagasabb adóterhei mellett kiemelkedő minőséget produkálnak a magyar termelők, akikkel pont azok a kereskedők játszadoznak, akiknek a lelkén szárad a pancsolt méz... lehetne folytatni még a sort, de ez csak szöveg.

Az őstermelői tevékenységet adózás szempontjából nem kéne a vállalkozások adózásával keverni,mint ahogy a világpiaci árakat a bolti árakkal.
Az eddigi gyakorlat sajnos pont az volt hogy a kiskapukat kihasználók miatt "szív" a becsületes többség,mint ahogy ez a mézhamisítás és az antibiotikumos méz miatt történik.

cerana!Szlovákiába dolgozó méhész szerint árbevétel az alap.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 08:09 
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Ezt a halasztott fizetést el kell felejteni! Persze nem baj, hogy ismét előjött itt a fórumon, mert így legalább ismét el lehet mondani, hogy ezt nem szabad elfogadnunk! Ez legyen a kiindulási alap ebben a kérdésben.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 08:08 
Törzstag
Törzstag

bükk írta:
ugyanis egységesen 18% az adó,a teljes árbevételből mindenkinek.

Szerintem nyereséget akartál írni árbevétel helyett !

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.10. 05:27 
Tag
Tag

bükk írta:
Amennyiben a méhészek nem adják oda halasztott fizetésre a mézet akkor a kereskedők kénytelenek lesznek más a méhészek részére kedvezőbb megoldást választani.Ennyi!

Plüssi!Ha ez szerinted Európa legmagasabb adóterhe akkor,akkor Te rosszul ismered az őstermelői adózást.
Reméljük így is marad és nem vesszük át mondjuk a szlovák egykulcsos adórendszert,ott ugyanis egységesen 18% az adó,a teljes árbevételből mindenkinek.

Az őstermelőknek ez bizonyosan jó adórendszer, de a vállalkozások szintjén már jobb a szlovák... de ez a mézértékesítés topik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 20:37 
Törzstag
Törzstag

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 19:49 
Tag
Tag

plebanos írta:
Bebének szerintem igaza van. Külön kell kezelni a felvásárlói méz árat és a méz egyéni kiszerelt értékesítési árát. Utóbbi valóban elérheti a 3000HUF-ot/kg, persze, ha jó marketing csatlakozik hozzá. A felvásárlói piacunkat jelen pillanatban a botrányokon túl, sokkal inkább foglalkoztatja, hogy vissza vonták a banki forgó hiteleket, saját tőkéjük pedig nem fedezi a felvásárolni kívánt mennyiséget. Ebből adódik, hogy a legtöbb felvásárló kivár (amelyik nem dőlt be) vagy megpróbál halasztott fizetésben gondolkodni.

És Te oda fogod adni halasztott fizetésre? Mi a biztosítékod arra, hogy ki fogják utána fizetni? Kiállított , befogadott, lejárt esedékességű számlaköveteléssel sem tudnak mit kezdeni.Ha a magyar PTK.-ban hiszel, akkor még nem tapasztaltad, hogy kis Hazánkban jogszolgáltatás van , nem igazságszolgáltatás.2-3 év pereskedés, és addig felszámolják a céget,aki tartozik Neked, 3 év múlva megállapítják, hogy jogos a követelésed, de már nincs kin behajtani, vagy van kin, de Te csak "F"kategóriás vagy a sorban, mert előtted ott az összes államhivatal...stb. Tudod, sokan olvassák ezt a fórumot olyan méhészek is , akiknek az a kis megtermelt mézecske jelenti esetleg a karácsonyi bevásárlás, egy nyaralás, a csemetéinek a továbbtanulás lehetőségét, amikor a felvásárlók vállát elégedetten veregeted,hogy ez így jó, jussanak eszedbe azok a kollégáid is. Amint írtam, óva intelek benneteket a halasztott fizetéstől, mert nem tudjátok , milyen következményei lehetnek. Ezt eljátszották a libásokkal, a zöldség-gyümölcs termesztőkkel...stb. Ha nincs pénze a felvásárlónak, ne vásároljon fel! Szerinted az érdekli a felvásárlót, hogy mennyit birkózol az atkával, vagy más kártevőkkel?
A kutya vacsorája is biztosabb ,mint egy halasztott fizetés. Hidd el olcsóbb a más kárán tanulni, mint a sajátodon.

A termelői és a kiszerelt méz árát nem vitatom, de ne a felvásárló mondja meg, hogy hol húzza meg a vonalat.Engedje meg nekem, hogy én tudjam azt, mennyi is volt a ráfordítás, élő munka...stb. Ha kell Neki, elviszi. Ha nem elviszi más.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 19:31 
Törzstag
Törzstag

plebanos írta:
Ebből adódik, hogy a legtöbb felvásárló kivár (amelyik nem dőlt be)...

Miért? Volt aki bedőlt ?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.05.09. 18:51 
Tag
Tag

Bebének szerintem igaza van. Külön kell kezelni a felvásárlói méz árat és a méz egyéni kiszerelt értékesítési árát. Utóbbi valóban elérheti a 3000HUF-ot/kg, persze, ha jó marketing csatlakozik hozzá. A felvásárlói piacunkat jelen pillanatban a botrányokon túl, sokkal inkább foglalkoztatja, hogy vissza vonták a banki forgó hiteleket, saját tőkéjük pedig nem fedezi a felvásárolni kívánt mennyiséget. Ebből adódik, hogy a legtöbb felvásárló kivár (amelyik nem dőlt be) vagy megpróbál halasztott fizetésben gondolkodni.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 501 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]