Pontos idő: 2024.03.28. 23:36

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 527 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 18:54 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Tisztelt Barátom, Arisztaiosz !

Őszintén mondom, hogy nem éltem meg sértettként hozzászólását. Minden építő jellegű tanácsot elfogadok, már ha esetleg azzal még tanul is az ember. A kritikát is jól tűröm. A mentalitásommal kapcsolatos célzatot sem veszem sértésnek. Lőrincze Lajosról korábban már olvastam és igyekszem majd az ön tanácsának eleget téve feleleveníteni :)

"Élvezettel történő fogyasztását és művelését Önnek is sok szeretettel ajánlanám..." ezen idézettel kapcsolatos szépen megfogalmazott ajánlatú hozzászólását is köszönöm és önnek is viszont ugyan ezt kívánom. 8-)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 15:15 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Kedves Barátom, Molesz!

Sajnálom, hogy sértettként éli meg, ha valaki a szövegértési képességeiben tapasztalt hiányosságainak taglalásán túl megpróbálja megmutatni a nyelv -Ön által ugyan ritkábban használt, ám ennek ellenére a száraz, szikár szakmai kommunikációba változatosságot hozni képes- árnyalt szépségeit.

Ha mégis rászánná magát, hogy a beszélt nyelv szépségét és változatosságát részletesebben megismerje, javasolnám az alábbi kiadványok, periodikák tanulmányozását: http://www.nytud.hu/portal/folyo.html

Szomorúan konstatáltam, hogy nyelvezetemet "szlengesként" ítélte meg, de miután alaposabban és értőn, empátiával telve igyekeztem elemezni a válaszát, ráébredtem, hogy Ön e kifejezést sem ismeri. Ne vegye rossz néven, de beidézném a szleng fogalmát pontosító definíciót, hátha segít képbe kerülnie: http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/index.php

Ha már Lőrincze Lajost ide citálta, javaslom, ismerkedjen meg életútjával, munkásságával, bízom hozzá, hogy az épülését szolgálja:

http://manda.blog.hu/2015/11/24/lorincz ... rtabornoka

Magam ugyan nem nyelvészként "tollasodtam ki" (ekként az ikonikus Péchy Blankával együtt vallom, "Beszélni nehéz..."), s köztudott errefelé, hogy minduntalan hangoztatom: nem kenyerem nékem a szó, de Lőrincze Tanár Úr munkásságát, szakmai kvalitását "dadogós" dendrológusként is igen nagyra értékelem, ráadásul a Tanár Úr szülőhelyéhez botanikai érdeklődésem is elvezetett, a szentgáli tiszafás minden dendrológus számára igazi csemege, s ha már ott jártam, hát meglátogattam az emlékét őrző szülőházát is. Ha jut ideje, tegye ezt Ön is, Szentgál és környéke nem csak nyelvész és botanikus, de méhész szempontból is komoly érdeklődésére tarthat számot.

Ezek után engedje meg, hogy lezárásként egy Ön által is érthető, egyszerű példával illusztráljam a szleng, a módosulófélben lévő, folyamatosan alakuló nyelv változásának, gazdagodásának folyamatát:
http://index.hu/tudomany/2015/02/09/nye ... mi_a_geci/

Kérem, ne értse félre, eszembe sem jutna az Ön mentalitásával párhuzamba állítani az ezen cikkben felbukkanó kifejezéseket, mindössze arra szerettem volna az idézettel rámutatni, hogy édes anyanyelvünk sem egy változatlan, megmerevedett kövület, hanem élő, alakuló, dinamikus, folyamatosan változó szellemi táplálékunk, "csemegénk". Élvezettel történő fogyasztását és művelését Önnek is sok szeretettel ajánlanám...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 13:06 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Elolvastam szóról szóra. Köszi a figyelem felhívást. Hagyjuk is már az egészet a fenébe. :| Ettől függetlenül nem bújok a sarokba. Így jár az aki figyelmetlenül átfutva olvassa a másik hozzászólását és borsózik a háta a szleng idegen szavak használatától. Szegény "Lőrincze Lajos emberközpontú nyelvművelés mestere" jut eszembe ilyenkor.

Na mindegy valójában kevertem a két méhészeti szaklapot. Miért is? Mert tudomásom sem volt a másikról. Ezek után már a Ludas Matyi hetilapot talán szívesebben olvasnám. :)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 10:54 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Molesz írta:
Jaj ne már! :o
Hagyjuk ezt a kihüvelyezés, konstatált keveredés kifejezéseket már. Némi modern kifejezési szóhasználattal még én is bírok de nem kívánom magam többnek beállítani mint ami valóban vagyok.

Nehéz is lenne ezek után!

Te Molesz!
Olvasd már el még egyszer Arisztaiosz írását és próbáld meg értelmezni!

Te kevered a két méhészeti szaklapot.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 09:46 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Jaj ne már! :o
Hagyjuk ezt a kihüvelyezés, konstatált keveredés kifejezéseket már. Némi modern kifejezési szóhasználattal még én is bírok de nem kívánom magam többnek beállítani mint ami valóban vagyok. Itt nem fontos a kvalifikáltság tükrözése sem. Igen a Méhészeti havilapról lévén szó és általában mindenki ide írja le az ehhez kapcsolódó gondolatát, reklamálását. Nem kívánom előfizetni sem mivel az OMME-ba való belépéssel ezt ki kell postázniuk el kell juttatni a tag részére. Nem említek többször semmit sem és tök mindegy miképp nevezem meg a szaklapot, hisz mindenki tudja miről van szó. Ezek után nincs is mit tisztáznom magammal. A többire már nem is kívánok reagálni. Van amit én sem tudok megállni de sajnos mégis muszáj. Gondolom érti célzásomat. Bocsánat ha sértettem önérzetében.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 09:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Molesz írta:
Tükör írta:
Te milyen 5900Ft-ról beszélsz?


Én eddig nem előfizetőként vásároltam a lapot 490.-Ft-ért. A 490x12= 5880 ami felkerekítve 5900.-Ft. Ma már nem lefelé kerekítenek, mind tudjuk fölfelé és így jött ki. Sosem figyeltem, hogy előfizetőknek 420.-Ft-ba kerül. :)

ghihorz

Azt meg végképp nem értem miért 470.-Ft az ára ha előfizeted tagként. Nekem ez így nem kerek. Na de mindegy legyen 5640.-Ft mert 12 hóra valóban ennyi az általad megadott összeggel.

A lényegen nem változtat mert még mindig nem kaptam meg a Méhészet szaklapot. Engem nem érdekel, hogy elnök váltás volt, az sem, hogy ki az elnök. Az érdekel, hogy amit befizettem tagdíjat annak fejébe megkapjam mind azt ami jár a rendelet szerint. Nekem kell könyörögni mind ezért?


Barátom!

Tükör nem véletlenül említette a "szezon és fazon" közötti különbséget...

Írásaiból kihüvelyezhető volt, hogy valóban fennáll az adminunk által konstatált keveredés, de attól tartok, már a topic-választása is tévesztés volt. Ahol most írogatunk, az a Méhészet című havilapnak szentelt téma, mely lapot a Magyar Mezőgazdaság Kft. adja ki, hazai terjesztője a Magyar Posta Zrt., illetve a Lapker Zrt.
Nos, e lapot egy évre 5040 jó magyar Forintért fizetheti elő, ha fél esztendőre kívánja előfizetni, azt 2520 Forintokért teheti meg. Ha havonta kívánja megvásárolni a Méhészetet (alapítva 1952), ahhoz havi 490 Ft. fejében juthat hozzá.

Többször említi, hogy az OMME elnök- és tisztségviselő-választása miatt nem kapja a Méhészet szaklapot. A Méhészet c. újságnak az OMME-hez semmi köze nincs, amit az OMME, pontosabban az OMME Magyarország Kft. ad ki, azt úgy hívják: Méhészújság (alapítva 2013)...
Nos, ezt kapja az OMME tagdíja befizetése következményeképp, s eme lap nem OMME tagok számára is előfizethető évi 5840, félévi 2820 Ft. befizetésével.

Imígyen képbe kerülve tehát tisztázza magában: mely méhészeti szaklapról értekezik, mert a keveredés innen ered. A Méhészet-et egyébként dr. Dögei Imre főszerkeszti, s annyi összefüggés fedezhető fel a lap és az OMME között, hogy a Méhészet felelős szerkesztője az a Bross Péter, aki időközben ismét helyet foglalt az OMME trónusán, tehát egy személyben elnöke az Egyesületnek, s felelős szerkesztője a nagymúltú Méhészetnek, melyet előző regnálása idején meg is kívánt vásároltatni az Egyesülettel, de e tranzakció akkortájt nem jött létre, s az Egyesület ezt követően döntött saját szaklap indításáról. E lapnak lett főszerkesztője dr. Ludányi István, aki Bross új trónfoglalását követően döntött most a főszerkesztői posztról történő lemondásról. Hogy ki lesz az új főszerkesztő, azt még korai lenne jósolgatni, a Méhészújság viszont véleményem szerint kell nekünk, a szerkesztési irányvonalat meg kellene őrizni, s megtartani a szakírói gárdát. A brossi koncepciót nem ismerjük, de ezúton is fel szeretném hívni az újság sorsát alakító döntéshozók figyelmét, hogy az Egyesület saját szaklapját a Küldöttgyűlés hozzájárulása nélkül sem megszüntetni, sem Közlönnyé degradálni nem lehet. A lap sorsára vonatkozóan talán rövidesen választ kaphatunk, már csak néhányat kell szundikálnunk az elnökségi ülésig:
http://www.omme.hu/?p=6622 s az is friss hír, hogy a szaklapunk életében a főszerkesztő lemondása nem hoz magával gyökeres változást http://www.omme.hu/?p=6674

Úgy legyen, Tükör bizonyára tájékoztatni fog bennünket a fejleményekről. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint rajta tartani a szemünket az Egyesület életében zajló történéseken, reménykedve, hogy a "paradigmaváltás" jegyében a régi-új kerálunk nem kívánja a fürdővízzel a gyereket is kiönteni...

Ehhez kell a nyilvánosság, s az, hogy mindenki tisztában legyen azzal: a köz szolgálata a nevéből eredően szolgálat kell legyen, s ne egyéni ambíciók, kicsinyes bosszúvágy, személyes érdekrendszer és érdekérvényesítés szándéka motiválja az Egyesület közszolgáit...

Ehhez nekünk is kell a támogatásunk, a magam részéről hajlamos vagyok azt javasolni: adjuk meg a lehetőséget az Egyesület új ügyvivői testületének a munkára, mert olyan ellenszélben, mint amiben az előző ügyvivői testület volt kénytelen dolgozni, érdemi munkát végezni rendkívül nehéz. A puding próbája pedig az ő megevésében manifesztálódhat csak, magyarán, hagyjuk dolgozni az Elnökséget, s majd az elvégzett munkát értékeljük. Az előző Elnökség véleményem szerint jó úton indult el, eredményes csapatmunkát tudott produkálni. Majd meglátjuk, az új csapat képes lesz-e tovább haladni ezen az úton. A személyi összetétel erre remélhetőleg garanciát nyújt. A kontroll pedig ne a már megtapasztalt "megváltói (kon-)troll" mentalitásban nyilvánuljon meg. Természetesen nem kell szó nélkül hagyni, ha pl. az Elnök Úr szamárságokat nyilatkozik, de zsigerből elutasítani sem szabad. Egyrészt -mint dr. Ludányi is leírta- az Elnök csak egy fő az Elnökségben, imígyen csak egy fecske súlyával rendelkezik a "nyárcsinálás" során, másrészt nem a személyre kell előzetesen fókuszálni, hanem az általa elvégzett munka eredményét kell utólag értékelni. Rövidesen elválik, legutóbb milyet "szakajtottunk", viszont egy ideig "olyat es kell szagulnuk". Oszt' ha nem tetszik, majd szakajtunk magunknak másmilyet, más illatút...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 08:43 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.05.16. 19:23
Hozzászólások: 150
Szerintem az "új" csapat vagy megszünteti, mondván nincs rá igény, vagy teljesen el lehetetleníti, az új vezír a Méhészet oszlopos tagja, rendszeres szerzője is.... és mint olyan sokan már nem vettek meg.... mert minek mikor az új lap, amit az omme tagdíj befizetésével autómatic járt eléggé nagy konkurenciája a Méhészet c lapnak, és a Méhész újság , van.... (volt) olyan szinten mint a másik.... még sokan nem kaptuk mag az aktuális számot, nyilván ez csak véletlen lehet, ebben a nagy rendrakásban, "mert ugye ez idő alatt minden sz....r volt"..... na ja.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 06:08 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Nem keverek én semmit sem, max. kávéba a mézet és várom a Méhész szaklapot.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.02. 00:19 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ja, hogy te kevered a szezont a fazonnal...?

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.01. 21:21 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Tükör írta:
Te milyen 5900Ft-ról beszélsz?


Én eddig nem előfizetőként vásároltam a lapot 490.-Ft-ért. A 490x12= 5880 ami felkerekítve 5900.-Ft. Ma már nem lefelé kerekítenek, mind tudjuk fölfelé és így jött ki. Sosem figyeltem, hogy előfizetőknek 420.-Ft-ba kerül. :)

ghihorz

Azt meg végképp nem értem miért 470.-Ft az ára ha előfizeted tagként. Nekem ez így nem kerek. Na de mindegy legyen 5640.-Ft mert 12 hóra valóban ennyi az általad megadott összeggel.

A lényegen nem változtat mert még mindig nem kaptam meg a Méhészet szaklapot. Engem nem érdekel, hogy elnök váltás volt, az sem, hogy ki az elnök. Az érdekel, hogy amit befizettem tagdíjat annak fejébe megkapjam mind azt ami jár a rendelet szerint. Nekem kell könyörögni mind ezért?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.01. 20:57 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
Közben hozzám is

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.01. 20:35 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.23. 21:06
Hozzászólások: 194
Tartózkodási hely: Kaposvár - méhek Abaligeten
470 Ft x 12 hónap = 5640 Ft (Molesz biztosan ezt keresi)
Hozzám megérkezett a jan.-máj. havi 5 szám.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.01. 20:17 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Te milyen 5900Ft-ról beszélsz?

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.06.01. 13:44 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
A tájékoztatóba azt írja az OMME, hogy az egyesületi szaklap kiadása és postázása, a termelői üveg stb. zavartalanul működik. Majd akkor hiszem ha pár napon belül megkapom. Hónap végén meg már ne is küldjék. Valószínű én is így nyugtatnám a tagokat ha én lennék ott a székbe az aki nem vagyok.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.31. 11:53 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
De legalább tájékoztatást kapnánk róla. Úgy érzem a mi pénzünk és nem erről volt szó...

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.30. 10:48 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.03.09. 11:27
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Heves megye
Megnyugtató amiket írtok.)
Kíváncsi vagyok rá, hogy küldik-e a Méhész újságot mind ezek után? Legalább az újság árát az 5900.- Ft-t kapjam vissza ha mégsem kapom meg. Valószínűleg nagy kár volt befizetni a 2016 évre tagdíjat. Na majd meglátjuk, de ne temessem el előre azt ami még meg sem történt. Bízom a józan gondolkodásukba.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.30. 08:42 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Méhészet főszerkesztő dr. D.I. a gödöllői méhészegyesület tagja ismereteim szerint.
A gödöllői méhészegyesület elnöke a "soknevű" Cs.L.
Kár, hogy a két újság rivalizálása nem csak a szakmai színvonalra szorítkozott.
Azt meg végképp nem értem, hogy mindkét szerkesztő írt olyanokat, amiért utólag elnézést kellett vagy kellene kérni. Egy szerkesztőnek a mértéktartást, szakmai alázatot az ego fölé kellene rendelnie. Az egy dolog, ha valaki sértő dolgokat gondol vagy mond, de amikor le is írja... :shock:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.30. 07:25 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.02. 13:28
Hozzászólások: 4868
Tartózkodási hely: JNSZ - Karcag
Ez van várható volt. Az ugató kutyáknak koncot kell lökni, a kenyéradó gazdákat pedig ki kell szolgálni!
Remélem mindenesetre, hogy nem fogják lezülleszteni a Méhész újságot,mert meggyőződésem, hogy hiánypótló volt létrehozásakor.
Kíváncsi vagyok a Méhészet folytatására is, idén kis kivétellel eddig csak olyanok írhattak akik szidták az előző vezetést, így az eddigi legszínvonaltalanabb és leggusztustalanabb évadot sikerült összehozni, remélem, hogy ha már így alakult akkor ezután szakmai tartalom alapján válogatnak...

_________________
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.29. 07:03 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.03.13. 12:06
Hozzászólások: 332
Tartózkodási hely: Pest megye, Tápiószecső
Én még nem kaptam meg az újat.
Miért mi történt?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.28. 21:37 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2012.11.15. 18:16
Hozzászólások: 146
Tartózkodási hely: Kunhegyes
Mit szóltok az új Méhész újsággal kapcsolatos fejleményekhez?

Valahol sejthető volt, de nem gondoltam, hogy tényleg megteszik.

_________________
https://www.madarasimeheszet.hu


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.13. 03:29 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
Ki volt adva vállalkozónak a helyi posta, és most vissza vette az állam. Lehetséges h az átadáskor akadt meg a dolog.

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.12. 19:27 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 4005
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Lehet Anti, hogy még a postás is elfagyott... :ugeek:

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.12. 19:16 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2009.02.23. 21:06
Hozzászólások: 194
Tartózkodási hely: Kaposvár - méhek Abaligeten
Méhészet/május már a hét elején megérkezett.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.12. 19:14 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2012.08.27. 10:05
Hozzászólások: 196
Tartózkodási hely: Felső-Bácska
Igen. Kb: május 10 körül


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hollosa 2016.05.12. 19:17-kor.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2016.05.12. 19:10 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
Májusi Méhészet újságot megkaptátok már?

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2015.01.13. 22:46 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
dodo írta:
...Meg voltam győződve, hogy az általam használt teakeverék 12 összetevőéből 6 összetevőt már közöltem itt, de nem találtam.
Nem szándékom ismertetni ne ijedjetek meg......

Szerintem szívesen olvasnánk .......

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2015.01.13. 21:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.06.10. 20:54
Hozzászólások: 327
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Malya Péter írta:
Jövő héten jelenik meg a MÉHÉSZET szeptemberi száma, Szász Mátyás Korondról a gyógynövény kivonatokkal történő serkentő etetésről írja…..

A kora tavaszi serkentés eredményeként megállapíthattam, hogy valamennyi méhcsalád igen erősen reagált az etetésre. A különböző növények kivonatával kevert szirupok hatását tekintve nem figyeltem meg egy keretnyinél nagyobb eltérést (ami viszont 4400-zal több vagy
kevesebb kikelő méhecskét jelent). Ugyanakkor az összes sziruptípus egyértelműen fölülmúlja a kontrollcsaládok gyógynövénymentes szirupjának eredményeit.
Legtöbb fiasítást a protofil használatával értem el, őt követi a fokhagyma, hagyma, csalán, majd a csombor. A műrajok esetében a gyarapodás igen alacsony értékeket mutat, ami érthető is, hiszen a különböző családokból összerakott méheknek először el kell fogadniuk egymást, az új anyát, a megváltozott életkörülményeiket,és csak e stressz hatások leküzdése után tud a méhtömeg családdá kovácsolódni,fejlődni. Ebben az esetben a legtöbb fiasítást az áztatott csalánszörp eredményezte. Ezt követte a protofil, a csombor, a fokhagyma és a hagyma. Itt is a kontrollcsoport zárja a sort.


Meg voltam győződve, hogy az általam használt teakeverék 12 összetevőéből 6 összetevőt már közöltem itt, de nem találtam.
Nem szándékom ismertetni ne ijedjetek meg.
Csak jelezni szeretném már nagyon régen felfigyeltek bizonyos bioaktív anyagok jótékony hatására.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
"Nincs igazság és nincs emberiség.
Csak igazságok vannak és emberek."
Szerb Antal


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2015.01.13. 10:31 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
A decemberi számban olvasható hogy a Szent István Egyetemről dr.Makrai László állatorvos-bakteriológus kutatási
célra mézmintákat gyűjt.
A kutatás célja a hazai nyúlós költésrothadást okozó baktérium törzsgyűjtemény létrehozása.
A postázáshoz borítékot,mintavételi csövet(50ml) biztosítanak amennyiben a mezminta@gmail.com címre írtok.
Amennyiben a mintában nagyszámú kórokozót találnak a arról értesítést küldenek.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.09.28. 17:04 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 558
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Hamarosan megjelenik a MÉHÉSZET októberi száma, Dr. Hegedüs Dénes a következőket írja,


Atkaveszély!


A méhészek az ázsiai nagy méhatkával hazánkban 1978-ban találkoztak először, és azóta több
alkalommal szembesültek tehetetlenségükkel a parazita támadásának visszaszorítása, elpusztításának kísérlete alkalmával. Sajnos a parazita több alkalommal győzedelmeskedett a méhek és a méhészek felett. A „csatatéren" kiürült kaptárak, tönkretett méhészek maradtak.

A parazita kezdetben látszólag egyedül pusztított, később szövetségeseket talált az egysejtű paraziták, gombák, baktériumok, vírusok között, s velük együtt már alacsonyabb számú jelenlét mellett is nagyszámú áldozatot követelt. A méhészek, méhészeti kutatók több alkalommal újrarendezték soraikat, de nem találtak igazán gyenge pontot a mézelő méh új, de az is lehet, hogy örök ellenségén. Minden év más és más, az atka szaporodási lehetősége szempontjából.
Röviden ezeket a változó tényezőket ismertetem:
– ha hosszú a téli fiasításmentes időszak, úgy tavaszra, a telelés ideje alatt a kifejlett méheken tartózkodó atkák legnagyobb része hazai körülmények között elpusztul, nem telel át (80-90%)
– ha a fiasítás október közepén, végén nem szűnik meg, hanem kihúzódik novemberig és január közepe helyett már decemberben kisebb-nagyobb mértékben elkezdődik, esetleg egész télen folyamatosan tart, úgy az atkák téli pusztulása elmarad, sőt egyedszámuk szaporodik. 2006–2007 telén a Bács-Kiskun megyében önkéntesen működő atkafigyelési adatok szerint az őszi utolsó kezelés utáni átlagos 63 egyedszám 2007. március elejére szinte minden vizsgált méhészetben 300 fölé emelkedett. (Nem számoltuk, de hasonló jelenséget tapasztaltunk 1985–1986 telén is, amelyet követett az 1987-es méhpusztulás. )
Figyelem! A 2013–2014. év, hasonló az előbb említettekhez. Nem bízhatjuk a véletlenre a téli atkapusztulás mértékét, és számukat elenyészőre kell csökkenteni (10 egyedszám alá).

Az írás folytatása a lap 19. oldalán található.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.30. 19:44 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 558
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Jövő héten jelenik meg a MÉHÉSZET szeptemberi száma, Szász Mátyás Korondról a gyógynövény kivonatokkal történő serkentő etetésről írja…..

A kora tavaszi serkentés eredményeként megállapíthattam, hogy valamennyi méhcsalád igen erősen reagált az etetésre. A különböző növények kivonatával kevert szirupok hatását tekintve nem figyeltem meg egy keretnyinél nagyobb eltérést (ami viszont 4400-zal több vagy
kevesebb kikelő méhecskét jelent). Ugyanakkor az összes sziruptípus egyértelműen fölülmúlja a kontrollcsaládok gyógynövénymentes szirupjának eredményeit.
Legtöbb fiasítást a protofil használatával értem el, őt követi a fokhagyma, hagyma, csalán, majd a csombor. A műrajok esetében a gyarapodás igen alacsony értékeket mutat, ami érthető is, hiszen a különböző családokból összerakott méheknek először el kell fogadniuk egymást, az új anyát, a megváltozott életkörülményeiket,és csak e stressz hatások leküzdése után tud a méhtömeg családdá kovácsolódni,fejlődni. Ebben az esetben a legtöbb fiasítást az áztatott csalánszörp eredményezte. Ezt követte a protofil, a csombor, a fokhagyma és a hagyma. Itt is a kontrollcsoport zárja a sort.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 23:35 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ja!
Mert annyi elméleted bejött már... :ut

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 21:22 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 456
Takács Ferenc:
Idézet:
Bizonyos Időszakokban és méhlegelőkön olyan méhsűrűséget okoz, ami értelmetlenné, méhegészségügyi szempontból veszélyessé teszi az ezekre a méhlegelőkre történő vándorlást.
.
Az akácerdők általában nincsenek leterhelve, még ezzel a megnövekedett méhállománnyal sem. Az elmúlt 20 évben egyharmadával nőtt a az akácerdők területe. Az akác adja fajlagosan a legtöbb nektárt.

Aki ebből ért, az nem velem veszekszik, nem személyeskedik, hanem leül és gondolkodik, javasol egy új együttműködést, ahogy én is teszem. Aztán a javaslatokat összehasonlítjuk, összeadjuk, kivonjuk és megegyezünk egy új együttműködésben. Ha mégsem, akkor jönnek azok a katasztrófák, amit egyikőnk sem akar.

Ennyi!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 18:52 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
zsirosmeheszet Jogos.

Pestlőrinc!


Olyan veled társalogni, mint apámmal. Mondok valamit, de még csak véletlenül sem érti meg azt, amit mondani szeretnék, hanem gyorsan belekapaszkodik a lehetőségbe, és mellé beszél. Ki beszélt itt a kommunizmusról? Mert én nem, az biztos. Csak mint példát említettem.

Aztán, van egy nagy hibám, szörnyen vizuális vagyok. Mondanak valamit, és én elképzelem. Látom magam előtt, amint egy terepjáró nagy gázzal nekiiramodik, és nekiront egy kaptársornak. becsapódik az elsőbe, törik az autó, törnek a kaptárak, mondjuk az ötödikig, de aztán vége. Nem tudom elképzelni azt a fizikai erőt, mely a terepjáró kerekét fellöki a kaptársor tetejére, és azon végig tud gyalogolni, törve a kaptárakat, de épen hagyva az autót. Ez csak Hollywoodban működik, de azt meg álomgyárnak nevezik, nem ok nélkül.


Arisztaiosz hozzászólását nem kérted ki magadnak, de fel sem vállaltad. Erről a véleményem egyszer már privátban elmondtam. Nekem nincs bajom veled, de megértem azt, akinek van.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 17:37 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2229
Tartózkodási hely: Csurgó
Kissé eltértetek a témától:Méhészet újság

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 16:15 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Nyugaton nem volt szocializmus (nálunk tévesen kommunizmusról beszélnek, pedig csak kommunista rendszer volt és csak a szocializmusig jutottunk a kommunizmust nem sikerült megvalósítani) folyamatosan a kapitalista érdekek érvényesültek és a "kis hal megeszi a nagy halat" elv mellett tudatosult az "élni és élni hagyni" elv is. Kint ugyanis nem divat mérnöki diplomával kőműves segédmunkát végezni. Szükség van a társadalomban , rendszerben minden rétegre ahhoz , hogy az megfelelően működjön.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.03. 13:18 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 456
Kommunizmus????
Az önzés kisebb mértéke sokkal nagyobb hasznot eredményezne. Ezt tőlünk nyugatabbra levő országokban ismerik és évszázadok óta alkalmazzák. A magyarhoz hasonló önzéssel a mezőgazdaságban tőlünk nyugatabbi országban nem lehetne boldogulni. Kirekesztené magát az ottani agrárvilágból egy olyan önző ember, amilyen itt az átlag magyar méhész, átlag magyar gazda. Irigyeljük az ottani nyugodt életet, nyugodt gazdálkodási viszonyokat, de nem teszünk semmi olyat, amivel ezt elérhetnénk. Egy-egy gazda többféle közösségnek, többféle szövetkezetnek tagja és következetesen betartják a maguk alkotta együttműködési szabályokat. Alább adnak az önzésükből, az azonnali haszonból, hogy mindannyian sikerrel boldoguljanak. Ott véletlenül se történhetnek meg olyan atrocitások, mint amiket leírtam és nálunk egy közösséghez tartozó emberek között megtörténnek és ebből példákat is felsoroltam. Egy nyugati gazda, ha ezeket ismerné, azt mondaná, hogy mi agresszív együttműködésre képtelen barbárok vagyunk. Sajnos úgy tűnik számomra, hogy bizonyos esetek hallatán nem is tévedne sokat. De én nem akarom elhinni, hogy korbács kell és erőszak a rend teremtéséhez és fenntartásához.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.02. 10:06 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.12.16. 21:57
Hozzászólások: 219
Tartózkodási hely: Európa, Magyarország, Szeged város
A vándorlásszabályozási elképzelésedről meg nekem az a véleményem, hogy elméletben a kommunizmus is gyönyörű.


H.apci.[/quote]

H.apcival teljes mértékben egyetértek.
(Tehát elméletben szuper és jó, gyakorlatban pedig... ~kár a gőzért...~)
Üdv. Révész I.

_________________
istvanreveszx (véleménye/hozzászólása)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.01. 17:54 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Tisztelt Arisztaiosz úr!


Mindig minden topikot legörgetek az utoljára olvasott hsz-hez, és onnan folytatom. Egy pillanatra azt hittem, hogy ezt most bebuktam, és kérhetek bocsánatot, mert felvállalta magát, de aztán megnyugodtam, mert láttam, hogy csak Ön adta közre azt, amit magam is felételezek.


Pestlőrinc!

Az, hogy Tükör nem szégyenlős, számomra nem volt kérdés. Az, hogy mindig mindenhol felvállalja a véleményét, a saját nevével, arcával, a nélkül, hogy mindenféle újabb nick mögé bújna, nekem szimpatikus, mert egyenes jellemre vall. Nyilván nem is szorul rá, épp ezért. Teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy újra és újra beregisztráljon valahova, ahol őt nem látják szívesen. A vándorlásszabályozási elképzelésedről meg nekem az a véleményem, hogy elméletben a kommunizmus is gyönyörű.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.01. 13:48 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Malya Péter írta:
Hozok máskor is ilyen előzetest a megjelenés előtti MÉHÉSZET-ből, úgy tűnik van mit megbeszélni ebben a szakmában.A jövő héten megjelenik a lap és mindenki már teljes terjedelmében olvashatja az írást.


Péter!

Köszönjük a lehetőséget, hogy kicsinyt mi is a "bennfentesek" feelingjével lehettünk gazdagabbak...

Mégis azt javasolnám, hogy ne kiragadott szemelvények mentén emeljen bennünket a "bennfentesség" szféráiba, hiszen egy célzatosan kiragadott szemelvény mentén ugyan támadhatnak emócióink, de csak a végbélszél-hámozgatásra alkalmasak a kiragadott textusok, nem lévén teljes körű és objektív fogódzója az olvasójuknak, mivel kizárólag csak a szemelvényeket adó adatközlő személyes motivációit tükrözik a szövegkörnyezetből kiragadott gondolatok. Jobb szeretem, ha senki nem igyekszik irányítani a gondolataimat, s a teljes szöveg olvastával, annak ismeretében alakíthatom ki a véleményemet... Ígérem, ha támadnak gondolataim egy cikk kapcsán, azt továbbra sem rejtem véka alá, de korrekten nem lehet reflektálni egy "kiherélt", kizárólag a kasztráló gondolatmenete, szándéka mentén megcsonkított cikkre...
Hangulatkeltésre természetesen tökéletesek az ilyetén szemelvények -lásd a "Megváltó Klubon" elhelyezett "előzetesre" született reakciókat-, de jómagam továbbra is azt vallom: nem érdemes és a korrektség szellemében nem is szabad reflektálni olyan idézetre, mely nem a teljes gondolati ívet vázolja, mindössze a "célcsoport" irányultságának megfelelő betekintést sarkítja ki. Egyébként is: mindig egy reményteli, felfokozott érdeklődésű periódus a hónap elején, míg az egyszerű, kicsinyt sem "bennfentes" mezei méhész várja a lap megérkeztét. Ha nem szerénytelen a kérésem: kérném, ne vegye el tőlünk az "újsággal" (s ez alatt értem: az újdonság varázslatos érzésével) való személyes találkozás apró örömét, mellyel szemben soha nem lehet cserealap egy -leginkább a közlő motiváltságát tükröző- kiragadott szemelvény...

Ígérem -bárki jegyezte is a cikket, mely nemsokára olvasható lesz a Méhészetben-, mindenképpen reagálok, ha a teljes szöveg birtokában leszek képes saját álláspontomat kialakítani. Hangsúlyozottan a sajátról beszélek, az azt irányítani, befolyásolni szándékozó presszióból a továbbiakban sem kérnék...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.01. 08:28 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Csak egy mondat erre az Apóka-féle szabályozásra. Ha a vándorlást akarod szabályozni, akkor majd állóméhészetek lesznek. Ott is, ahol egyébként értelmetlen szerinted állóméhészetet kialakítani. Majd onnan fognak vándorolni máshová. Ez az, amit bükk fix vándorhelynek nevez. Tudod a játékelméleti problémának, a közlegelők tragédiájáról azért van egy roppant egyszerű megoldása.Akkor nem lesz tragédia, ha a közlegelő, nem közlegelő. Ha fizetni kell érte, akkor az magánlegelő. Következésképpen nem a legelőnek lesz tragédiája, hanem a köznek. A magánlegelő élni és virulni fog. Tehát ez a szabályozás a fizetős méhlegelő felé mozdítja el a dolgot. Összeállnak tízen -százan, kibérlik a nógrádi akácosokat, a szabályozásodnak köszönhetően pedig még a magánterületre sem helyezhetők el méhek. Ez ide vezet.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.01. 08:15 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Persze, hogy van mit megbeszélni Péter.
Mindig van, hisz a világ halad.
A baj csak az, amikor olyasmire pazaroljuk az időt, aminek nincs értelme.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.08.01. 08:10 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 558
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Hozok máskor is ilyen előzetest a megjelenés előtti MÉHÉSZET-ből, úgy tűnik van mit megbeszélni ebben a szakmában.A jövő héten megjelenik a lap és mindenki már teljes terjedelmében olvashatja az írást.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 23:42 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Tükör írta:
Már megint majd nem beszálltam a vitába...
De olyan kár még azért az időért is, amit a hozzászólása elolvasására fordítunk, hogy csak na.
Ellenkezni meg pláne nem volna szabad, mert mint a fenti példa is mutatja, akkor aztán elindul a "rögeszmésedés" útján a sületlenség, aztán már ott van a facén is... :ut


No, meg a "Megváltó Klubon" is... Parttalanul...

H.apci írta:
Az meg már számtalanszor el lett mondva, hogy a fórumon mások anyakönyvezett neveit nem használjuk. Főleg meg nem úgy, hogy te a sajátodat mélységesen titkolod. Nagyon meg lennék lepődve, ha a következő gyors hozzászólásodat a valódi neveddel kezdenéd, mert nagyon nem vallana rád.

Ne gondolja, hogy olyan nagyon titkolná... Ha nagyon kíváncsi, szívesen megosztom bárkivel Lorinc identitását. Már csak az a kérdés, meddig jár e néven a "köcsög" a kútra...
Csatolmány:
Csuja László Gebe-kas.jpg


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 21:41 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 456
Idézet:
Azokat, akik a második bekezdésben felsoroltakat elkövették, (gondolom büntetlenül) hogyan szándékozol rávenni, hogy az általad megálmodott szabályozást betartsák? Ha a jegyző, vagy bárki más fogja kiadni a vándorlási engedélyeket, az hogyan akadályozza majd meg az erősebb kutyák területhez jutását?
A nagykutya pontosan tudja, hogy a túlterhelés az igazán nagy gond, tehát rá inkább az a jellemző, hogy területe közelébe nem telepedhetsz, mert ha teheti és elég pofátlan, akkor agresszívan elkerget.
Idézet:
Van ma Magyarországon olyan hivatalos személy, akinek ha az erősebb kutya nyom egy vastag borítékot, akkor az ezt visszautasítva a kiskutyákat részesíti előnyben, mert azok olyan kis aranyosak?
Van. És ráadásul nem lehet mindenkit megkenni. A méhlegelő leltár és a határozat úgy készül, hogy ennyi lépcsőt lehetetlen végig kenni.
Idézet:
Az meg már számtalanszor el lett mondva, hogy a fórumon mások anyakönyvezett neveit nem használjuk. Főleg meg nem úgy, hogy te a sajátodat mélységesen titkolod. Nagyon meg lennék lepődve, ha a következő gyors hozzászólásodat a valódi neveddel kezdenéd, mert nagyon nem vallana rád.
Cserényi Péter alig hiszem, hogy internetes fórumra írogatna. Tükör meg nem szégyellős.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 18:08 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Már megint majd nem beszálltam a vitába...
De olyan kár még azért az időért is, amit a hozzászólása elolvasására fordítunk, hogy csak na.
Ellenkezni meg pláne nem volna szabad, mert mint a fenti példa is mutatja, akkor aztán elindul a "rögeszmésedés" útján a sületlenség, aztán már ott van a facén is... :ut

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 16:58 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 883
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Vannak veled gondjaim. Azokat, akik a második bekezdésben felsoroltakat elkövették, (gondolom büntetlenül) hogyan szándékozol rávenni, hogy az általad megálmodott szabályozást betartsák? Ha a jegyző, vagy bárki más fogja kiadni a vándorlási engedélyeket, az hogyan akadályozza majd meg az erősebb kutyák területhez jutását? Van ma Magyarországon olyan hivatalos személy, akinek ha az erősebb kutya nyom egy vastag borítékot, akkor az ezt visszautasítva a kiskutyákat részesíti előnyben, mert azok olyan kis aranyosak? Az meg már számtalanszor el lett mondva, hogy a fórumon mások anyakönyvezett neveit nem használjuk. Főleg meg nem úgy, hogy te a sajátodat mélységesen titkolod. Nagyon meg lennék lepődve, ha a következő gyors hozzászólásodat a valódi neveddel kezdenéd, mert nagyon nem vallana rád.



H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 15:56 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 456
Fejtsd ki lécci részletesebben, hogy mit értesz ellentmondásosnak.

Eszembe sem jutott olyat állítani, hogy "hű de klassz lesz a méhlegelő mézelése és a méhész mézhozama és hű de boldogok lesznek a méhcsaládok ezentúl", egy jogi szabályozás esetén. Nincs ettől itt a Kánaán. A jogi szabályozás nem a természeti erőket, hanem az emberi magatartást szabályozza, a nehezen kezelhető emberi helyzeteket teszi egyértelműbben kezelhetővé úgy, ahogy a keskeny út egyirányúsításáról írt hasonlatomban bemutattam. Ez a szabályozás az emberi ösztönöket írná felül. Nem a puska, az ököl, az erőfitogtatás vagy a sunyiságban való ügyeskedés döntené el a méhlegelőn a jelenlétet, hanem egy jogi magatartási szabály.

Tudok olyan esetről, hogy terepjáró teherautóval gyalogolt végig a kaptársoron az "erősebb kutya", más esetben pedig szabályosan felgyújtotta a kaptársort, sőt volt akinek lemérgezték a méhállományát. Volt, aki egészen egyszerűen rápakolta gólyadaruval a méheit más kaptársorára. Volt olyan, hogy közvetlen eléje pakolta a méheket a másiknak. Az ökölmutogatás és a pofonok ígéretének esetei meg olyan gyakoriak, mint a lopások. Szóval vadkeleten élünk méhlegelőn viselt dolgainkat illetően.

Ezeknek a primitív büntető törvénykönyvi eseteknek az aránya csökkenne minimálisra a méhlegelő szabályozás esetén. Ezzel a szabályozással a kisebb méhészetek nyernének a legtöbbet. Érthető, hogy Cserényi Péter izomból ellenzi, hiszen óriási tapasztalata, nagy méhészete sok alkalmazottja révén pillanatok alatt brutális erőfölényben van egy 50 családos magányos méhésszel szemben. Bezzeg Laci is ellenzi, mert ő meg valószínűleg olyan táblákra jár, ahol 1 méhcsalád/hektár a kihasználtság.

Előnyös lenne a szabályozás a mezőgazdászok számára is, hiszen a napraforgó tábláik is egyenletesebben lennének terhelve. Ha a 600 ezer ha napraforgót összehasonlítjuk az 1 millió méhcsaláddal, akkor látható, hogy országos átlagban csak 1,5 méhcsalád/ha a kihasználtság, holott a nektárkapacitás mérések szerint 3-5 méhcsalád/ha a valós kapacitása a napraforgó kultúrának. Elméletileg nem szabadna lenni az országban túlterhelt napraforgó méhlegelőnek. De a valóságban mégis vannak ilyen helyek, ahol 10 méhcsalád/ha-t is meghaladja a leterhelés. Még verekedések és egyéb agressziók is vannak.

A legpofátlanabb esetek a vaddohány méhlegelőn szoktak kialakulni. Többen írták, hogy bár ilyen helyen van az állandó telephelyük, de inkább elmenekülnek erre az időszakra, mert a hadiállapot és a rablási valamint fertőzés veszély óriási, a mézelés pedig esetleges vagy nulla a túlterhelés miatt.

A méhlegelő rendszeres leltára nem önkormányzati, hanem állami feladat lenne. A jegyzőnek már a kész leltár alapján a maximális számadatok határozatba öntése és a végrehajtás szabályozása lenne a feladata.

A bükk méhészete 4 önkormányzatot elér. Na és? Minden önkormányzatra kialakul egy-egy leltár. De lehet járási szinten is meghatározni a letárt, hogy kevesebb ilyen helyzet legyen. Egyébként is nem a helyben tartható méhcsaládszámot, hanem a bevándorlást korlátozná a jogszabály.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 11:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 1719
Tartózkodási hely: Pest megye
Én Tőled idéztem korábban a logikai ellentmondásos soraidat és mivel nem értetted az ellentmondást, kérésedre részletesebben kifejtettem. Az utópisztikus rendszert az 1 millió boldog méhcsaláddal te vízionálod, én csak pár feltételt soroltam fel, egyértelmű, hogy ezeket nem te említetted, miért is tetted volna...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 10:56 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 456
Propolisz írta:
Idézet:
Visszatérve a logikai láncolatodra: tegyük fel, hogy az általad említett elméleti méhlegelő optimalizálás működne,
- minden évben előre jól meg lehetne becsülni a területek eltartóképességét,
- az időjárás is ezt szem előtt tartva kiszámítható és stabil lenne (???)
- a korrupció, sógorság/komaság varázsütésre eltűnne (???),
- a méhészek betartanák a legelő leosztás szabályait (???) stb.
és ezáltal az 1 millió méhcsalád és tulajdonosaik boldogan, békésen, és jövedelmezőbben (!) élnének egymás mellett. Halleluja!


Szelektíven olvasol és ezért olyat állítasz és olyan következtetést vonsz le, amit nem állítottam és olyan következtetést se vontam le. Sőt utalást se tettem olyan következtetésekre, amit te írsz.

Mely szót nem olvasod el?
TÚLTERHELÉS
Ha ezt figyelembe veszed, akkor nem vonsz le olyan következtetéseket, amit levontál.

Még akkor sincs 100 % garancia a jó mézhozamra, ha 3-5 méhcsaládot telepítesz 1 ha napraforgóra, de ha 10-et telepítesz, akkor tutti, hogy semmilyen hozamod nem lesz. Márpedig a tapasztalat az, hogy a méhészek felelőtlenül viselkednek ebben a tekintetben.

De ott a másik véglet, amikor a méhész 1000 ha napraforgón 400 méhcsaláddal van jelen, de akár puskát is elővesz (tudok rá példát), nehogy odatelepüljön akár egy 10 méhcsaládos méhész is.

No ezeket a szélsőségeket kell megszüntetni. És ezt szép szóval itt Magyarországon nem lehet megszüntetni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.31. 10:29 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1592
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
pestlorinc!

Mintha nem egy országban élnénk,vagy annyira hiányosak az ismereteid a közállapotokról.
Az önkormányzatokra lőcsölni újabb feladatot értelmetlen,a jelenlegire sincs emberük és pénzük.
(Rohadnak le a faluszéli meg a szőlőhegyi földutak...részben ez is önkormányzati feladat lenne)

Ha már tsanyi mesélt...
Olyan fix vándorhelyem van ami 4 falu területét érinti,1 ezek közül másik megyében van.Oda mennek a méhek
ahová tetszik nekik.
Na ilyen esetekre osszál kvótát.

Takács Ferenc megszólalt....ideje volt,sok mindenben reálisan lát.
Két dolgot azért megjegyeznék és nem csak reá vonatkoztatva.
Vannak az életben írott és íratlan szabályok.
Miért nem elég valakinek hogy csak az egyik méhészeti szakágban legnagyobb?
Vajon miért kell jól menő nagy méhészeteknek az egész ország valamennyi fontos méhlegelőjét felkeresni?
Van-e létjogosultsága az amerikai típusú és nagyságú gigaméhészeteknek?
Szerintem nincs,ehhez túl kicsi az ország,és túl sok a méhész.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 527 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: foldi1234 valamint 19 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.