Pontos idő: 2024.03.28. 22:08

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 155 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2019.10.20. 08:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Arany Barátom, Jenő!

Amiért fáradoztam az üzenet írásával, annak oka, hogy veled szóban soha nem győztem a versenyt, feltehetően te még nálamnál is sokkal jobban szereted hallani a saját hangodat, s a "teknikám" jelenlegi állása mellett ennek érvényesítésére minden lehetőséged megvan mostanság...

No, meg ordítozni sincs kedvem, különösen annak tudatában, hogy az internetvonalam szakadozása miatt amúgy is fölösleges próbálkozás megértetni veled, miről szeretnék rizsázni.

Bevallom, az is inspirált a vita írott változata melletti döntésben, hogy leteszteljem, tényleg igaz-e az a verzió, mely szerint "Már többször elmondtuk neked, hogy a sok rizsa nem érdekli az embereket, a linkeket sem nézik végig...".

Igazat mondtál, szemmel láthatóan nem vagy hazudós és válaszodból erősen kitűnik és "átjön": téged sem érdekel a rizsa, te sem olvasol téged nem érdeklő rizsákat és te sem nyitod meg a rizsakísérő linkeket, valamint te is csak a magadét turbékolod, mint a sakkozó tubica...

Azt viszont tényleg nem gondoltam rólad, hogy amit véletlenül és szándékod ellenére mégis elolvasol, azt sem leszel képes vagy hajlandó (?) szövegértően értelmezni. Ha figyelmesen olvastad volna a sok fölösleges rizsámat, akkor képes lettél volna felfedni ama fölösleges rizsa értelmét is, hiszen pontosan azt idéztem, amit te is turbékoltál: a méhcsaládszám tekintetében a jelentéstevő is hazudik, hiszen a TIR és a méhegészségügyi felelősi hálózat adatai -az írott és pirosan kivastagítva kiemelt jelentésbeli szöveggel szemben- még véletlenül sem találkoznak... A többi magyarázatod eme gondolat jegyében kifejezetten okafogyottá is vált, hiszen senki nem állította, hogy a méheü. felelős hatóság lenne, senki nem állította, hogy a felelősi "felmérés" (mely elmondásotok szerint is gyakorta a kávéházi asztal mellett vagy a telefonvonal túlvégén születik meg "bemondásra") és a tenyészet nyilvántartási remdszer adatai valahol találkoznának, senki nem állította, hogy a NP jelentésében szereplő adatok hitelesek. Veled ellentétben engem a te rizsád is érdekelt, én a te rizsádat is elolvastam és próbáltam értelmezni. Ennek nyomán született meg az előbb leírt konklúzió.

Te viszont -láthatóan idegenkedve az értő olvasástól és szövegértelmezéstől- elturbékoltad nekünk, hogy a méhegészségügyi felelősi hálózat tagjainak jelentős többsége hazudik, nem tölti be a hivatását, mindössze arra jó, hogy a felelős bejutva a szomszédos méhesekbe, ott szemlét tartson és párhuzamosan valamilyen módon védelmezze a saját és a haverjai állományát némi állami pénzeszközökkel is megtámogatva.

Szomorú ez a szituáció, bár hajlamos vagyok elfogadni állításod valóságtartalmát, ha lesz időm rá, majd ezen is elborongok egyszer, noha túlzottan nem foglalkoztat a méhegészségügyi felelősi hálózat jelene és jövője. Most is csak tangenciálisan került a képbe: pontosan azt kívántam illusztrálni vele, hogy mindenki magasról szarik az egész NP-os támogatósdi görcsölésre, senkit nem foglalkoztat az érdekvédelem működésképtelensége, csupán csak az a lényeges, hogy jöjjön már az a megváltó támogatáska, oszt' azon túl a leszarom tabletta alapélelmezési cikk lészen ...

Ami meg a klubmegvezető fényes buksiját illeti, azért került a szövegbe, mert azt mégse írhattam, hogy egy olyan régi barát és harcostárs sem képes vagy akarja meghallgatni a mondanivalómat, illetve megérteni a rizsámat, mint a jó meezesjeno... Akkor már inkább a klubmegvezetői buksi külcsíne és belbecse illusztrálja, hogy világosan látom: a rizsára senkinek semmi szüksége, a "Black Box"-on belüli történések vizsgálhatatlanok, valójában az input és az output számít csak, s ha nem kínlódok az input betáplálásával, a méhészt sem fárasztom a megfelelő output megellésével.

Privátban vitatkoznunk meg jobbára teljesen fölösleges, ideje belátnom, hogy a valóság birtoklásának joga és lehetősége nálad van, a meddő rizsázáshoz pedig egyre kevesebb kedvem és időm van. Tanulni ugyan továbbra is szívesen tanulok, de a te vezényleted mellett udvari bolondot mímelni már túl öreg vagyok, Jenőkém... Nem is teszem, s azzal is tisztában vagyok, hogy ez a böstörködésem is csak fölösleges rizsa, de nem akartalak válasz nélkül hagyni ennyi év közös -és jobbára tényleg hasznos és mulattató- rizsázása után.

Azzal meg tisztában kell legyél, hogy e pengeváltás nem a barátság végét jelenti, tisztában vagyok a klasszikus tanmese mondanivalójának igazságával. Javaslom, te is idézd fel a történetet, melyben arról van szó, hogy a kisverebet leszarja a nagy marha. A kisveréb azonban megsértődik, ugrál, meglátja a macska és jól megeszi. Tanulság: nem biztos, hogy az az ellenséged, aki leszar, és az a haverod aki kikapar a szarból. End of story...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2019.10.19. 09:21 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 698
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Te Tomipapa!

Miért nekem címzed az írásodat, ha végül a "klubmegvezető" buksijától köszönsz el?

Eléggé nehezen viseled a valóságot, és gyakran a tények ismerete más reakciót vált ki belőled, mint ami várható lenne. Most éppen nem a Klubvezető Úr adriai nyaralására gondolok, hanem amikor támogatások által :lol: élvezi valaki ott az életet. :lol:
Neked arról is más a véleményed, ha abból a nyájból való, akivel egy akolban illik beeeeegetni. A törvény betartása mint láthatod ott sem sikerült teljesen, de legyünk őszinték, egy kicsit az irigység is beszél belőlünk.
Na tehát a statisztikákról. Már többször elmondtuk neked, hogy a sok rizsa nem érdekli az embereket, a linkeket sem nézik végig, az viszont egyre jobban foglalkoztatja őket, amikor abból édesipari termékként jelentős mennyiség érkezik az unióba, melynek következtében egyes országok mézimportja a termelés növekedésének beállítva óriásira duzzad. :idea:
Az nem méztermésük statisztikája, hanem a nevesített portékáé.

"Méhészet létesítéséhez az illetékes megyei állategészségügyi hatóság (megyei Kormányhivatal) nyilvántartásba vétele szükséges."
Hát a törvény az így szól, de a méh egészségügyi felelős meg másként szól. A kezdetek nem így szoktak történni. Általában a felelős tudtára jut egy méhészet megszületése, gyakorta más méhésztől értesülve. A felelős megkeresi a méhészt, és figyelmezteti a törvény betartására. Van amikor ezt többször is meg kell tennie, mert eléggé nehezen értik meg az emberek, sőt zaklatásként élik meg. Tehát valójában a létesítéséhez nem kell a nyilvántartásba vétel, hanem majd a létesítés után veszik nyilvántartásba. 111. Aztán ha van neki a vásárláshoz kapcsoltan méh egészségügyi vizsgálati igazolása, akkor elküldi azzal a jegyzőhöz is bejelentésre, ha meg nincs, akkor átvizsgálja a jövevényeket -ingyen-mert félti a saját, és haverjai méhészeteit.

A felelős nem hatóság. Egyáltalán nincs összefüggés, és statisztikailag lehetetlen összehasonlítani a méhész által lejelentett, és a méheüs által vizsgált családszámot. A felelősök nagy része július végén, és augusztus elején, végén végzik el a vizsgálatokat. A családszám lejelentése a TIR-be szeptember utolsó napjáig lehetséges, HA VAN VÁLTOZÁS. Néhány családos eltérés esetén nem fogja senki sem az idejét ezzel tölteni. Ha csak 10 család eltéréssel számolunk, akkor az óriási méhészkedők számával ezt megszorozva egy borzalmasan hamis családszámot kapunk csak emiatt is. Ehhez még hozzáadódhat, - mert néha olyan szerencsétlen :roll: eset következik be, - amikor jelentősen csökken a méhcsaládszám szeptember végére. Tehát a felelős beírt 250 családot, ő ugyan tudja már ez valóságban inkább közelít a nullához, de a statisztikában (vizsgált) ez fog szerepelni, miközben szeptember végén ennek csak esetleg fele van meg, és tavaszra már csak nyomokban, a homokban. Kaptárelhagyás. Aztán ki fogja ezt ellenőrizni? A méhész, akinek szeptember 30-án papíron még létezett az állománya? Majd rohan bejelenteni, hogy emberek...!!! Na ezekről mások is csak jóval később fognak értesülni, mint a példák mutatják. Még a felelősök is jóval később jutnak az ilyen pusztulások híréhez a gyakorlat azt mutatja. Te a törvény szerint látod a dolgokat, akik meg benne vannak, azok a valóságot élik meg, különösen akkor, amikor októberben hirtelen kaptársúly emelkedést figyelnek meg, majd beiktatnak még egy atka elleni védekezést, mert tele a gatya jogosan. Ellenkező esetben nekik is jelentősen rontja majd a következő évben a méhcsalád veszteségük az egyébként is felmérhetetlen méhcsalád számot. A telefonos méhcsalád ellenőrzést már nem is említem részleteiben, mert egyébként sem akarják már a méhészek ezt a munkát elvégezni. Sok területen pusztán az ösztönzi őket, hogy saját méhészetüket biztonságban tudják. Ezért egy erősebben atkafertőzött méhészetet sem szerencsés némely esetben lejelenteni, mert .... :?

[i]"Ráadásul már olyan hírek is kiszivárogtak, hogy az OMME tagság előírásának megtartása mellett az Agrárkamarai szaktanácsadók (falugazdászok) is közreműködhetnének a NP-os támogatások igénylésének benyújtása során... (Erről sem sokminden kering a hírekben...

Érdekli ez a méhészeket? Ha netalán bekövetkezne egy olyan helyzet, amikortól nem lenne szükséges a támogatások igényléséhez a Omme tagság, akkortól szétesne az egyesület, mert semmi más haszna nincs ebből ma már a méhésznek. De ezt ezerszer leírták.

Te a törvények szerint gondolod a méhészvilág működését, a méhészek pedig a valóság szerint ebben élnek.
Asz'tánnék meg m'ér itt morgolódsz ahelyett, hogy velem vitáznál privátban. Akkor még több infót adnék a valóságról, mert tudod Te jól, elmondani nyilvánosan mindent nem ajánlott.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2019.10.18. 22:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Kedves Barátom, Jenő!

Mivel még kedves barátaimtól sem viselem könnyem és szívesen a lehülyézést, a neten folytatott és befejezetlenül maradt vitánk kapcsán képviselt álláspontom alátámasztására küldenék egy kis gyűjteményt, melyből neked is sikerülhet képbe kerülnöd.

Nem várok bocsánatkérést, egyszerűen olvasd át a linkeket, igyekeztem olyan formában tálalni, hogy nyelvi nehézségei ne legyenek az olvasóknak. Ahol igény van a segítségre, ott szívesen "ferdítek", de nézőpontom szerint ezt minden fórumozó képes nélkülem is feldolgozni, azok legelébb, akik a tájékozatlanságommal igyekeztek érvelni.

Íme az export-import adatok részletesen, valamint az az uniós papírhegy, amin keresztül kell rágnia magát annak, aki szeretne a vitapartnere tájékozatlanságával érvelni.

Elsőként a mézpiac, melyből kiindultunk. Unalomig ismételjük, egyszer nem ártana meg is nyitni a linkeket...:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/fi ... ney_en.pdf

http://www.worldstopexports.com/natural ... y-country/

http://www.worldstopexports.com/natural ... exporters/

Ezután néhány uniós hír és link a nemzeti program finanszírozta támogatási elképzelésekről, melyek az új ciklusban és a jövőben várhatóak, ám sok kérdés még nyitott és szerintem ismeretlen is. Az uniós ígéretekkel meg tele a padlás.

https://europeansting.com/2019/06/18/eu ... ng-sector/

https://agrifocusafrica.com/2019/07/01/ ... eekeepers/


https://ec.europa.eu/info/food-farming- ... s/honey_hu

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 01&from=EN

A méhészetre az 5. szakasz vonatkozik, de érdemes átfutni a szakmai és szakmaközi szervezetekre vonatkozó előírásokat is... Nagy tévedés, hogy csak érdekvédelmi szervezeti tagsággal lehet támogatást igénybe venni, az uniós szándékok szerint akár szövetkezeti, akár szakmaközi szervezeti tagság is feljogosíthatná a delikvenst a támogatás igénybevételére. Csak nemzeti akarat szükségeltetnék ahhoz, hogy minden méhész részesülhessen a programból. Ráadásul már olyan hírek is kiszivárogtak, hogy az OMME tagság előírásának megtartása mellett az Agrárkamarai szaktanácsadók (falugazdászok) is közreműködhetnének a NP-os támogatások igénylésének benyújtása során... (Erről sem sokminden kering a hírekben...)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 66&from=en

https://ec.europa.eu/info/food-farming- ... grammes_hu

Ez utóbbi linkben az összes Méhészeti Nemzeti program, természetesen közöttük a magyar is...

Íme a magyar, kicsit érdemes lejjebb görgetni, mert úgy olvasható lesz az az értékelés is, mely két előző ciklust is feldolgoz, s amely valamely kifürkészhetetlen okokból nem került fel az OMME honlapra (sem)...

https://ec.europa.eu/info/sites/info/fi ... -hu_hu.pdf

A magyar program ermészetesen azokkal a csúsztatásokkal és hazugságokkal spékelve, melyeket beszélgetésünkben említettem, csak neked nem volt érkezésed végighallgatni... Íme az egyik vitás kérdés a magyar jelentéstevő interpretációjában. Hangsúlyozom, nem az én elmeszüleményem...!

"2. A méhkaptárok (méhcsaládok) számának meghatározása céljából alkalmazott módszer:
Magyarországon a méhkaptárok (méhcsaládok) számának a pontos meghatározását a kötelezően előírt bejelentési rendszerek támasztják alá.

Első módszer:

Méhészet létesítéséhez az illetékes megyei állategészségügyi hatóság (megyei Kormányhivatal) nyilvántartásba vétele szükséges. Magyarországon a tartási helyek, a
tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet szabályozza a méhtartó tenyészetek nyilvántartását. A
rendelet 4.§ g) pontja alapján minden méhészetet, a méhek állandó tartási helyével az állattartónak be kell jelenteni és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani. Az Országos
Adatbázist a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vezeti. A méhészetek, méhtartó tenyészetként kerülnek regisztrálásra az ügyfél kérelme alapján, a méhek tartójának (nem
tulajdonos) és a méhek tartási helyének adatai alapján. A regisztráláskor meg kell adni a méhcsaládok számát is. Minden változásról (növekedés, csökkenés, megszűnés) az
állategészségügyi hatóságot értesíteni kell.

Második módszer:

Az állategészségügyi hatóság a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet alapján
az éves szeptember 30-i fordulónappal elvégzett kötelező őszi méhegészségügyi vizsgálat során minden méhcsaládot teljes körűen ellenőriz és jelentése a megvizsgált méhészetben a
kaptártípusra és típusonként összesített – telelésre felkészített mennyiségben- kaptárok számára is kiterjed.

Az első és a második módszer adatai az állategészségügyi hatóságnál összeérnek, így az országos adatok igen nagy pontosságúak."

Javaslom a pirossal kiemelt szövegrészt alaposan áttanulmányozni, bízom benne, hogy legalább neked sikerül megértened, s ha Nagyernyei Klubmegvezetőnek szövegértési problémái lennének, neki is el kellene magyarázni, ki is hazudik, ha hazudik. Én biztosan nem, de tényleg nem várom el tőled Jenő, hogy szőrkötéllel a kámzsád deréktáji részén járj Canossa-t...

Csatolmány:
Castello di Canossa.jpg


https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 74&from=EN

Ha bármely támogatási programmal kapcsolatban nehézsége támadna bárkinek is, a magam szerény korlátai között igyekszem elmagyarázni, mert a FF klubon oly sötétség uralkodik e témában, hogy kétségeim támadtak: minden világos beszédem ellenére sikerülhet-é világot gyújtani a klubmegvezető kívülről tükörfényes, ám bévülről fekete lyukhoz hasonlatos buksijában...


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.27. 10:56 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 1874
Kedves Méhésztársak!

http://www.omme.hu/?p=5700
Már tegnap illett volna felfedeznünk a hírt, de ha most kicsit "lemaradtunk" is, pótlólag megteszem.

Egyúttal gratulálni szeretnék azoknak a fórumtársainknak, akik felkérést kaptak a Bizottságba és egyúttal szeretném megköszönni a munkájukat, amivel hozzájárulnak az új MMNP kidolgozásához.
Csatolmány:
tapsvihar.gif

Megnyugtató, hogy az OMME programkoordinátorán kívül minden bizottsági tag regisztrált felhasználója illetve egyikük adminisztrátora is a Méhészfórumnak, így "első kézből" ismerik a véleményünket, elképzeléseinket a MMNP-mal kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy jó kezekben van az új MMNP, s ezúton, nem csak a magam nevében kívánok jó munkát nekik.


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 22:24 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.10. 20:43
Hozzászólások: 271
Tartózkodási hely: Gödöllő
Kedves Méhésztársak!

Úgy látom nem értettétek meg a kérésemet és az abban rejlő lehetőséget.

Mindenki csak a saját problémáján keresztül próbál meg ötletelni, s teszi azt úgy, hogy még a mellékelt és a feladat elvégzésére "iránymutatást" adó Európa Parlamenti és Tanácsi rendeletet sem olvasta el.

A Nemzeti Program összeállítása egy "kötött fogású küzdelem", ahol az összeállítás szabálya és az iránya adott. Ettől eltérni nem lehet, így ha kérhetném; - ebből a nézőpontból közelítsétek meg a kérésemet.

A m é h é s z e t i á g a z a t r a v o n a t k o z ó t á m og a t á s
55. cikk
Nemzeti programok és finanszírozás
(1) A méhészeti termékek termelésére és forgalmazására vonatkozó általános feltételek javítása céljából a tagállamok
hároméves idő szakra szóló nemzeti programokat dolgozhatnak ki a méhészeti ágazatra vonatkozóan (a továbbiakban: méhészeti programok). A tagállamok e programokat a méhészeti képviseleti szervezetekkel együttműködésben dolgozzák ki.
(2) A méhészeti programokhoz nyújtott uniós hozzájárulás a tagállamok által az említett programok vonatkozásában viselt
kiadások 50 %-ával egyenértékű , az 57. cikk első bekezdésének c) pontjával összhangban jóváhagyottak szerint.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott uniós hozzájárulásra való jogosultság érdekében a tagállamoknak tanulmányt kell készíteniük a területükön működő méhészeti ágazat termelési és forgalmazási szerkezetéről.
(4) A méhészeti programokban az alábbi intézkedések szerepelhetnek:
a) technikai segítségnyújtás a méhészek és a méhészek szervezetei részére;
b) a méhcsaládokat megtámadó kártevők és betegségek – különösen a varroatózis – elleni védekezés;
c) a vándorméhészet ésszerűsítése;
d) a méhészeti termékek elemzését végző laboratóriumok támogatását célzó intézkedések annak elősegítése érdekében,
hogy a méhészek forgalmazzák termékeiket és növeljék azok értékét;
e) az Unióban található kaptárak állománypótlásának támogatására irányuló intézkedések;
f) együttműködés szakosodott szervekkel a méhészettel és a méhészeti termékekkel kapcsolatos alkalmazott kutatási programok végrehajtása terén;
g) piacmonitoring;
h) a termékek minőségének javítása a termékekben rejlő lehető­ségek jobb piaci kihasználása érdekében.


Tehát a mozgástér ez a 8 intézkedés, és csak ezeken belül lehet változtatni.

_________________
Üdvözlettel: Aurelius


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 18:38 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.16. 08:36
Hozzászólások: 659
Tartózkodási hely: Kalocsa
Alapjaiban egyet értek Keriac felvetéseivel.

"Helyi iparűzési adót raknék minden termelő méhészet nyakába, mondjuk 10 ezer forintot méhészetenként (ennek összegét a helyi polgárvédelem megerősítésére kellene fordítani, amiből hosszabb távon profitálnánk)."

De jó is lenne, ha így lenne. Én csak ennek az összegnek a sokszorosát fizettem csak a tavalyi évben ilyen jogcímen a méhészkedésem után, ergó ez nem újdonság, de könnyítés lenne számomra.

Személy szerint olyan támogatási rendszert gondolok amely nem csalogatja be az ágazatba külsősöket, nem készteti áremelésre az eszköz és gyógyszergyártókat és valós támogatást segítséget jelent kényszer kötöttségek és árukapcsolások nélkül, akár normatív családtámogatási vagy termelési eredmény alapján.

Üdv. jani bátya


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 17:32 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok! Ezzel teljesen egyet értek. Nem kellene hozzá még OMME tagnak se lenni. Regisztrálva valószínű mindenki be van.
Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 17:04 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.31. 07:36
Hozzászólások: 721
Tartózkodási hely: Somogy
Sok érdekeset olvastam! Szerintem csak megporzási támogatást adjanak , a méheg. által bejelentett családszám után. Azon a méhész azt vegyen ami neki kell!!!!!Aki nem tud a méhészet bevételéből fejleszteni(modernizálni) az ne méhészkedjen.Amég nem így lesz addig az OMME tagságnak sincs jelentősége.Szerintem. Most lehet köpködni!!!!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 13:21 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.06.24. 10:46
Hozzászólások: 419
Tartózkodási hely: Fejér megye
A támogatások megszűnnek, nemzeti kézbe kerülés esetén egy fillér nem sok annyit sem
fog adni a kormány (kell a stadionokra). A mezőgazdaság egy része összeroppan, állattartás,
szántóföldben a kicsik. A terméketlen területen gazdálkodók pár AK földeken, felhagynak vele,
mert egyszerűen támogatás nélkül csak veszteséget termelnének. A méhészetben a kapsz egy bozótvágót
fél áron, ha méheket tartasz emberek tűnnek el, bár szerintem ők zavarnak a legkevesebbet.

A támogatások megítélésénél éles vonalat kellene húzni a hobby és termelő gazdaságoknál. A hobby az,
aki 0 ft nyereség mellett is fenntartja a gazdaságát, mert neki ez öröm és kikapcsolódás. Na neki egy fillér
támogatást nem adnék, mert a horgászatot sem támogatják.

A másik fele a termelő méhészetek, akik nyereségért dolgoznak, fő, vagy mellékállásban. Könnyen megállapítható a csoport,
aki mézet ad le, vagy háztól el. Ide a támogatások mellé sávos adót vetnék ki, amit méhcsaládok után kéne fizetni a
méhegészségügyi rendszer fenntartásáért:
0-50 család 100Ft/db
50-100 család 80Ft/db
100- 70Ft/db

Ezzel az összeggel meg lehetne dobni a jelenlegi vizsgálatok elvégzéséért járó összeget, ugyanis utánpótlás hiányában
a rendszer haldoklik és ezt még időben meg kéne lépni. Aki kivesz a rendszerből az tegyen is bele. Meg kevesebben szállnának el
az őszi bevallások idején, ami a családjaik számát illeti.

Helyi iparűzési adót raknék minden termelő méhészet nyakába, mondjuk 10 ezer forintot méhészetenként (ennek összegét a helyi polgárvédelem megerősítésére kellene fordítani, amiből hosszabb távon profitálnánk).

Aki azt hiszi, hogy most sok a gond az mélyen téved, ha a támogatások elmaradnak és megnyitja az EU a piacait az USA-nak, egyszerre
több minden szakad a nyakunkba: további konkurencia árban, nagy tőkeerő a vizsgálatok enyhítéséért. A területek centralizálódnak, nagy gazdaság, nagy gépek, nagy táblák. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben az ár az isten, akkor az EU-ból csinálnak, majd szeméttelepet
az amerikaiak. A felvásárlási ár tartósan alacsony marad. A méz minősége meg oda halad, mint az almalé, ami 12%-os ...

Ide, nagyon kemény belső rendszer kell és külföldre marketing nem 2ft-os, nem pénzt semmiért ellopós, nem barátnak elnézős.
A már oly sokszor elkótyavetyélt piac visszaszerzéséért.
Vagy marad a szokásos verzió, belépünk a kommersz világba és megmutatjuk, hogy mi még olcsóbban tudunk hamisítani, még jobb
minőségben és úgy tudunk korrumpálni, hogy más nemzetek "képviselői" hazakullogjanak a kis borítékjaikkal a kezükben. Mondjuk ebben
az esetben akiknek tisztességesek a szándékaik, még nehezebb idők elé néznek.

Elég szkeptikus vagyok, bár állítólag már olcsóbban dolgozunk, mint Kína egyes fejlettebb ipari régiójának munkásai, csak azt nem tudom,
hogy erre büszke legyek, vagy sírva fakadjak dübörgő országunk kihaló hamvain.

A méhészetet a támogatás megszűnése nem fogja olyan keményen érinteni, akinek nem telik cukorra augusztusban az abba kell
hagyja (bár szerintem eddig sem kellett volna vele foglalkoznia), inkább a többi következmény. A prémium piacot meg kéne tartani,
meg bővíteni se ártana. Ennek az alapja a jó minőség.

A támogatásoknak a jövő és jelen problémái felé kéne fordulni, ahogy a méhész társadalomnak is...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.09. 10:35 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
2020 után lehet h megoldódnak ezek a problémák:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/ ... 16319.html

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.06. 15:36 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Ebben is igazad van, biztosan nem azért fizetek 35-40 ezret egy gázálarcért , hogy a farsangi mulatságon használjam. Az általam éppen kinézett mikroszkóp http://www.mikroszkop.hu/egyeb-mikroszk ... mikroszkop sem 2 forint , de például annyira egysíkú a támogatások felhasználhatósága és annyira sok az ami vagy van már vagy nincs értelme megvásárolni, hogy évek óta nem is veszem igénybe. Ha egy új eszközre támogatás vehető igénybe akkor a gyártó vagy forgalmazó hamarabb emel árat , mint ahogyan te a támogatottságról értesülsz.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.06. 12:43 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.10. 08:09
Hozzászólások: 161
Tartózkodási hely: Észak zala
Nem értem miért kellet kivenni az oxálsavas készítményeket (BVHC) a gyógyszertámogatásból, miközben teljesen hatástalan készítményeket meg támogatjuk. Mi a sz@rnak kell a kérdéseket feltenni ha úgysem csinál ez ügyben senki semmi érdemlegeset. Ha támogatni akarják a méhészetet akkor nem gondolom, hogy meg kellene határozni milyen eszközöket vehetek támogatással, hanem ami a méhészethez szükséges eszköz ahhoz kellene hozzájárulni a támogatásnak. Legyen az az eszköz akár egy mikroszkóp, kaptár, pörgető, vagy éppen egy gázálarc ha bizonyíthatóan a méhészetben használjuk.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.06. 08:24 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Köszönöm Gyula!
Bár gondolom nem engem akartál kiegészíteni, de ilyenekre gondolok én is csak nálam összerakási problémák vannak és nem azok a dolgok jönnek le amit éppen szeretnék.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.06. 07:04 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.19. 20:12
Hozzászólások: 712
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar Zsáka
robi75 írta:
Ez így marhaság, a termelés sikere sok mindentől függ, a nyúlós meg téged is utólérhet.

Tudom, két féle méhész létezik ma az országban, akinek volt, és akinek lesz nyúlósa.
De tudok olyan méhészetet, nem is egyet, aki egy évben 2-3 alkalommal átnézi az állományt pergetés közben és kész, ja meg egy párszor füstöl. Akár több 100-as állomány is. Az ilyen és hasonló méhészeteket nem kéne támogatni egy fityingel sem. Ilyenekre gondoltam!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 17:32 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Idézet:
Nem biztos , hogy az a jó ha egy család sok kg termel.
Igen valóban kicsit hibás , az nem baj , ha sokat termel , de nem mindig ez a cél vagy ha ez is a cél nem mindenáron. Nem tudom , hogy írásom többi része miért nem érthető, szerintem egyértelmű, de az idő megoldja beavatkozások nélkül is


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 13:00 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2014.02.03. 14:31
Hozzászólások: 1051
Na igen a rossz időjárás, meg az alacsony árak, hozzák az ilyen gondolatokat.
A normatív támogatás nem jó, vissza élnek vele sokan, 1,2 milló család gyorsan 5,2 lenne :twisted:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 11:12 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Bogaras írta:
Nem biztos , hogy az a jó ha egy család sok kg termel.

Ezt aztán én se nagyon értem...
Pont, hogy az volna a cél, hogy kevesebb családot hatékonyabban kihasználni és nem volna ekkora zsúfoltság.
De azt se nagyon hiszem, hogy a nemzeti programos támogatások tartanak életben méhészeteket.

Mondjuk sok más dolgot se értek a lentebb leírtakból, nem csak a Bogaras írásából.
Ill értem én, csak azt nem, hogyan képzelitek ezeket a változtatásokat.
Nekem kicsit ad hoc jellegű, nem azt mondom, hogy meggondolatlan, de mindenképpen végig gondolatlan felvetéseknek tűnik ezek java része.
Ötletelés előtt ugye célszerű azzal tisztában lenni, hogy alapvetően uniós támogatási pénzről beszélünk (jó ki van egészítve természetesen) aminél meg vannak határozva a felhasználás prioritásai.Nem véletlenül lett anno így megírva a nemzeti program ahogy lett. Sok dologban meg volt kötve szerintem a keze a készítőknek.
Csak példának okáért: normatív vagy ahhoz hasonló formában nem igazán osztható a lóvé.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 09:33 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2014.02.03. 14:31
Hozzászólások: 1051
Bogaras írta:
Nem biztos , hogy az a jó ha egy család sok kg termel


Szia! Kifejtenéd?

Amúgy meg szerintem nem kell beszabályozni semmit sem, megteszi az esetleg tartósabban lent maradó árak, vagy egy márciusi tél.

"méhésztársadalomra káros méhészek" kikre gondolsz?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 07:18 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Termelés hasonló kérdés mint a kaptárkérdés. Nem biztos , hogy az a jó ha egy család sok kg termel. Sokkal inkább kellene meghatározni , hogy egy méhész mennyi családot tud elkezelni az egyéb esetleges teendői mellett az adott technológiával. Ez beszabályozni némiképp és már hangoztattam párszor , hogy ezek után családszám után osztani a támogatást. Aztán mindenki elkölti belátása szerint. Tudom , hogy ez így méhcsaládonként vagy méhészenként nem sok. De nincs szükségünk több ezres méhészetekre, még az 1 ezres számhoz is megfelelő tudású méhész kell az átnézésekhez. Egy főállású méheü felelős hálózattal könnyen és gyorsan kiszúrhatók a méhész társadalomra káros méhészetek. Ha nem változtatnak egyszerűen meg kell tiltani a méhészkedésüket, mert közvetve az élelmiszer termelést veszélyeztetik. Nem a támogatásokért vagyunk méhészek, de sokan már igen csak a pályázati és támogatási lehetőségek éltetik őket és a méhészetüket, ez pedig a valóban méhészkedők számára káros. Ahogyan a vadgazdaságoknál is van a területeknek egy vad eltartó képessége itt is van határ és van az országnak egy méh és méhész eltartó képessége , ennek pedig határa.Nagyon bökte és böki az oldalamat a Méhész újság 2016 januári számában a nyilatkozó Pass Gábor kijelentése: "160 családból állóméhészként nem tudok annyi nyereséget produkálni, hogy a 4 fős családot eltartsam." Hát , akkor lehet , hogy nem méhészkedni kellene. Bár pontosan az Ő munkája mellett még a 160 család korrekt tartását még nagyon hihetőnek vélem.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 07:01 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2014.02.03. 14:31
Hozzászólások: 1051
Ez így marhaság, a termelés sikere sok mindentől függ, a nyúlós meg téged is utólérhet.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.05. 06:41 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.19. 20:12
Hozzászólások: 712
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar Zsáka
Termeléshez kellene kötni a támogatást. Aki nem tud megfelelő mennyiségű, és minőségű mézet termelni az olyan méhészeteket ne támogassuk, az csak gondot jelent a termelőknek, pl. nyúlós, atka stb.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 21:12 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2010.06.03. 20:04
Hozzászólások: 867
Tartózkodási hely: Fejér megye Adony
Sziasztok! úgy gondolom a méhészetiben használt gyógyszerek,és gyógyhatású készítmények árát kellene viasza fogni. Egy támogatási rendszerrel.Amit a forgalmazók,az eladók kapnának. Hatósági ár ként .Mint a dohány árút. A mennyiséget a méhcsaládszám határozná meg mit a bejelentet méhcsaládok után könnyen meg lehetne határozni.A méhész igazolja a jogosultságát ,és csak ez után kapná meg a kedvezőbb árú terméket.A megfelelő mennyiségnél többet csak a teljes ár kifizetése után kaphatná meg. Minden évben csak a bejelentett méh. családja is után járó kedvezményt vehetné igénybe,ehhez csak egy jól működő elektronikai háttér kellene.
Na persze,ha ez kivitelezhető. Ekkor mindenki a regisztrált méhcsaládjai után tudna venni olcsóbb gyógyszert talán a cukrot is meglehetne így oldani. talán a papír munka is kevesebb lenne,és a támogatás kifizetésére se kellene annyit várni.
Aki esetleg nem tudná nem vettem,nem veszek igénybe támogatást a méhészetem fenntartására.Na jókkor amikor ez alapból járt Nekem is hozta a postás,de az nem most volt.
Volna még egy öletem.itt nálunk Adony ,és környékén a méhegészségügyi felelős és egy "nagy" méhész felkarolásában végezték kis atka monitoring vizsgálatot. Minden méhészetben pár családot be vonva.Ez után meg beszélték a tulajokkal az esetleges további teendőket,és a záró kezelést egy közösen megbeszélt szerel közel egyszerre végeztük el.A 20 családos méhészek felett minden család be volt vonva ebbe.
Jövőre a kisebbeket is befogják vonni. Ez már jövőre önköltséges lesz.ezt vállaltuk.Az idén ezt a költségeket a "nagy" méhész állta.
Nem lehetne ezt országos szinten is valahogy megszervezni,és pénzt szerezni rá. Itt főleg a méh egészségügyi felelős hálózat e téren felmerült költségeire a támogatására pénzt szerezni? Tudom ez nem kis munka,de nálunk sok baj volt az atkával, amit bizonyítottan a vándorok hoztak. Tisztelet a kivételnek !Azért úgy gondolom,ha az ország döntő többségében becsületes ,jóra való méh egészségügyi felelőse le tudná ezt zongorázni,a méhészek segítségével ,akkor sokkal kevesebb volna az induló atka szám az ország területén.
Nem is az egész költséget a támogatásól remélni,hanem a valamennyit, bár a legfontosabb a felelősök anyagi segítése e téren is.
Esetleg ki lehetne tűzni egy országos atka irtó napot. Egy záró kezelést országos szinten. Tudom ez nehéz ,hisz nem sokan villázzák ki a novemberi fiasítást,amiből tudjuk ,hogy semmi nem lesz.
Amennyiben ez butaság lépjétek át .
Üdv

_________________
Cirkusz 3xH12


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 20:21 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.09.01. 17:59
Hozzászólások: 383
Azok akik már vettek igénybe eszköztámogatást az adott kategóriában, csak akkor kapjanak támogatást, ha az keretösszeget az először támogatást igénylők nem merítették ki. A gyógyszertámogatásnál meg a cukor oldalon csak cukor legyen, a gyógyhatásúak kerüljenek át a gyógyszer oldalra. Lényegében, aki nem használ kumafoszt, nem is éri meg igényelnie támogatást...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 20:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.02.02. 12:49
Hozzászólások: 570
Tartózkodási hely: Dél Borsod
Igazad van,nem így kellene,csak sokszor felmegy az emberben a pumpa,amikor látja,hogy sokszor olyanok kapnak igen komoly támogatást,akiknek semmi szükségük nem lenne rá!
Tisztelet a kivételnek persze!

_________________
Bízzunk Istenben,és tartsuk szárazon a puskaport!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 19:53 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Ha meg akarnak kérdezni, hogy mit szeretnél akkor ilyen alibi mondatokkal térsz ki előle???

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 19:49 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.02.02. 12:49
Hozzászólások: 570
Tartózkodási hely: Dél Borsod
Szerintem ezt eldöntik nélkülünk is sajnos!

_________________
Bízzunk Istenben,és tartsuk szárazon a puskaport!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2016.01.04. 14:57 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.10. 20:43
Hozzászólások: 271
Tartózkodási hely: Gödöllő
Kedves Méhésztársak!

Szeretnék Mindenkit emlékeztetni arra, hogy március 15-ig el kell készíteni és "le kell adni" Brüsszelben a -2016-2019 évekre támogatási lehetőségeket megfogalmazó- Magyar Méhészeti Nemzeti Programot.
Mivel a gyakorlati tapasztalatokat, elvárásokat semmi képpen sem szeretnénk mellőzni; - nagy tisztelettel várjuk észrevételeteiket, javaslataitokat. (Változatlanul!)
Segítségül - iránymutatásnak - bemásolom a vonatkozó EU rendeleteket:



http://tudas.nak.hu/hu/dokumentumtar/sz ... delet/file
5. szakasz 55.cikk, 56.cikk

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32015R1366

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 32015R1368

_________________
Üdvözlettel: Aurelius


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.21. 20:28 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.11.18. 16:34
Hozzászólások: 666
Tartózkodási hely: Vas Megye, Kőszeghegyalja
,,Nem-e-lehetne-e"(Hofi)a gyógyszer cukor támogatás számla dátumnál a felhasználási időszakot figyelembe venni ? Aktualizálni?Jelenleg vagy beruházni ,v. csúsztani kell.

_________________
___________________________
B.FERI


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.21. 10:23 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Hát az eü felelősökre terhelni a vizsgálatot nem tűnik célszerűnek.

Viszont az összehasonlító vizsgálatok végeztetése, nagyon jó ötlet.
Most ha vásárolsz valami gyógyhatású készítményt csak a jószerencsére számíthatsz, legalább egy tucat termék van a nozéma megelőzésére.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.21. 09:55 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
A felszerelésnél gondolom a mikroszkópra gondolsz. Szerintem 100-150000-ből kihozható lenne, de a használati kissé időigényes. Nem tudom vállalnák e sokan, maga a festés meg a számolás nem nehéz, de ez valószínűleg csak akkor működne, ha valami javadalmazás illetné a vizsgálót. Akkor meg ott vagyunk, hogy elvihetjük az Állateü. Intézetbe is, 980.- + áfáért megnézik. Aki akar talál rá most is megoldást, de biztos, hogy sokan élnének vele? Én támogatnám az ötletet, még el is végezném a vizsgálatot, de ha pl. akác közben hoznának mintát biztos , hogy elkívánnám a .... Pedig ez a lehetőségek között van. Talán ha az Intézet végezné a vizsgálatot és a díjába kapnánk támogatást? Mert ugye nem 1-2 családot, hanem azért többet kéne vizsgálni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.21. 08:00 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.09.16. 20:26
Hozzászólások: 3309
Tartózkodási hely: Tapolca
Felmerült bennem egy gondolat. Mivel az atka után a nosema a jelenleg legtöbbünket foglalkoztató méhbetegség, ezen a vonalon is lehetne lépni a nemzeti programban.Gondolok például olyanra, hogy a méhegészségügyi felelősök kapjanak felszerelést a kórokozó izolálására.
Mivel a felszerelés magában nem elég meg kellene oldani a képzést is a felszerelés használatához.
Valamint mivel a Fumagilin hivatalosan nem használható legyen elkülönítve összeg a nosema kutatásra,különös tekintettel a jelenleg is kapható takarmánykiegészítők hatásosságának vizsgálatára.

_________________
Óvd a méheket véded a Földet!
Képeim:
http://meheszforum.hu/album/index.php?cat=10006


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 20:55 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
tsanyi írta:
Meddig marad nyitva a "nagy értékű", ha már a megnyitása előtt egyeztetni kell ....?
Hány pörgető dolgozott naprán aminek a számlája szeptemberi lesz?

Azért legalább remélem nem az én hibám, hogy két jogcímre az x számú közül nem jut több pénz és ripsz-ropsz kimerül.
Azért jó lenne már olyanokkal is beszélni, akik beadták az igényt és elutasították őket. Én még nem találkoztam ilyennel. Persze biztos van.
Amit meg belinkeltél másodiknak, még jó, hogy áprilisban már megteltek az előző év szeptembere óta nyitott keretek.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 18:52 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Fülemüle írta:
...., az anyanevelők teljesítmény vizsgálata nem helyettesíti ezt.......

Hát sajnos ez is csak elméletileg létezik. Az adatok annyira titkosak, hogy az egyik ellenőrző telep vezetője néhány éve még arról írt valamelyik fórumon, hogy miért nem tudják korrekten végrehajtani a tesztet.
Nemesítés jelenleg nem létezik Magyarországon.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 18:42 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
antimon írta:
mennének a kiskapuzások... átíratom a zasszonyra vagy a faterra.

Szétvet a kíváncsiság, hogy így miképpen tud az elővásárlói csoportban maradni?

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 18:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
A Nemzeti Programból szerintem lehetne a méhtenyésztésre, nemesítésre is keveset költeni. A környező országoknak jobb krajnai méheik vannak, mint nekünk. Azért mert pannon a neve, még nem oldottunk meg mindent. A nemesítés a kutatók feladata, az anyanevelők teljesítmény vizsgálata nem helyettesíti ezt. Céltudatos, sok éves tevékenység lenne, de fiatal tudományos erőinket igénybe kellene venni, hogy a friss energiájukkal az egészségesen szaporodó, nem rajzós típusú vonalak létrehozásával erősítsék méhtenyésztésünket.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 17:07 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Meddig marad nyitva a "nagy értékű", ha már a megnyitása előtt egyeztetni kell ....?
Hány pörgető dolgozott naprán aminek a számlája szeptemberi lesz?

Most hülyének nézzük egymást vagy csak a topikot off-oljuk szét???

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 16:25 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
tsanyi írta:
Természetesen, csak azért mert nincs tülekedés.
.

Azért írtam, hogy azt is linkeld be, hogy meddig voltak nyitva a keretek. Bőven volt idő cselekedni. Ez alól, csak a nagy eszköz kivétel, de aki nagyon akarta, tájékozott, az azt is igénybe tudta venni.
Ja, hogy vannak akik tájékozatlanok aztán puffognak, meg mindenkire fogják, csak magukba nem néznek...
Hja kérem, ilyen van, meg lesz is, minden rendszernél.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 16:20 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Az a baj, hogy egy ilyen véges keretet nem lehet igazságosan elosztani.
Lehet bonyolítani, ahogy Antimon is írta, de ettől még nem lesz igazságosabb (a mostani rendszerről beszélek), csak másként keresik a kiskaput az "okosok". Most nem nagyon van kiskapu. Aki időben lép, az kap. Egyébként meg csak egy része ilyen a kereteknek. A többi visszaosztásos. Lehetne mind olyan is, oszt jónapot.Minden igényt bevárni és ami van szétosztani. Ami jut, jut. Akkor azt kell javasolni, de a meglévőt agyon bonyolítani és így ráadásul egy szintén igazságtalant létrehozni minek? Én a "marakodást" éreztem egyébként is lealacsonyítónak, arra horkantam fel.. Nem "marakodott" még itt szerintem senki semmiért. Amikor nem igényeltem időben nekem se jutott. De mint írtam, nem mást okoltam, hanem magamat, hogy nem alkalmazkodtam a helyzethez.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 14:49 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Tükör!
Nem hinném, hogy bármit is hozzá kellene tenni Tsanyi mondandójához, mert pontosan arról van szó, amit írt. A véges keret igazságosabb elosztása. Ha jobban sietsz, akkor korábban nem jutsz hozzá (vagy mással történik meg ugyanez). Erre akkor nem lenne szükség, ha szeptember 30-án minden kategória max. 99 százalékon állna.
Ami Vivaldit illeti. Annyira szerencsétlennek azért nem kell senkinek lenni, mint ahogy ő járogat a dologgal, abban keményen benne van a saját sara. Én egészen egyszerűen a véges keretet ésszerűbb és igazságosabb elosztására tettem javaslatot. Ha a szóhasználat sértő volt bárkire nézve, akkor elnézést érte, egyszerűen csak rövid , tömör megfogalmazásnak szántam.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 13:01 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Tükör írta:
..Ezzel mit is akarsz mondani Sanyi?..... Az építőt...

Azt hittem mindenkinek érthető.... :cry:
Akkor kezdjük elölről.
A szeptember 1-től beszerezhető nagy értékű eszközökről már előre egyeztetni kell.....(lsd 1. link)
Természetesen, csak azért mert nincs tülekedés.
Hasonlóan jól teszi, ha csipkedi magát, aki a mézkinyerés eszközeire pályázik, és mint írod a "kis eszköz", gondolom a vándorlási eszközökre gondolsz, is hamar betelt.

Ja! Az építő javaslatokról!
Cerana-ét annak éreztem, a rá adott választ nem.
Ezért írtam.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 12:38 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
tsanyi írta:
Tükör írta:
Ennek akkor lenne értelme(talán), ha lennének "marakodók", de ilyenek csak a Vivaldi fejében vannak.(meg ezek szerint már a te fejedbe is elültette, ezt az: "aki kapja marja", meg "akik közel vannak a tűzhöz", stb gondolatokat)

http://www.omme.hu/?p=4513

2015. április 7-ig az OMME Központba beérkezett kérelmek:
http://www.omme.hu/?p=2120


Ezzel mit is akarsz mondani Sanyi? Azt is be tudod linkeln, hogy meddig voltak nyitva a keretek?
Mivel nem áll rendelkezésre korlátlan forrás,ill. hogy el lehessen bírálni, minden támogatásnak van egy beadási határideje. Akkorra természetes, hogy el is fogy. Jó pár évig nem volt ez így, csak egyes jogcímeknél. Ezért is lehetett legtöbb évben átcsoportosítani a pénzeket, és ezért nem volt pl visszaosztás egyes esetekben, a túligénylés miatt ill az újabb kiíráskor már ezeket figyelembe véve lettek a keretösszegek meghatározva.
Aki időben rendezi a dolgait, annak mindig is jutott, aki meg elcseszi, az úgy jár mint én is tavaly, hogy a kis eszköz betelt, addig szarakodtam.
Csak én nem mást okolok, hanem magamat.

Amúgy nem azt akarom korántse mondani ezzel, hogy minden úgy tökéletes, ahogy van, de itt a lehetőség újra, hogy mindenki elmondja a véleményét.
Az építőt...

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 12:16 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2015.04.03. 18:33
Hozzászólások: 277
Tartózkodási hely: Budapest / Tirol
Bogaras ismét fején találta a szöget pontosan egy ilyen ellenörzés hiányzik Mo-on. Mint anno Gödöllön valaki letett egy mocskos elhagyatott ütött kopott konténert és több méhész emiatt zárlat alá került pedig vándoroltak volna mert persze nyúlott. Persze semmi bejelentés, engedély, vagy névtábla.
Nem csak a méheket kellene szelektálni hanem a méhészeteket is.

_________________
Minnél egyszerübb annál jobb,.!!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 11:39 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2938
Tartózkodási hely: Soltvadkert
"Aki kapja marja" Na én pont nem akkor szoktam vásárolni amikor még a támogatási összegek nagy része a kasszában van. Jó párszor határon vásároltam vagy éppen már nem fértem bele. Ezért már nem is nézem hogy mit és mikor tudok vásárolni támogatásra sz...m le. Azt veszem meg amire szükségem van és aminek megkerestem az árát. Azt a hozzászólásomban már nem akartam írni , hogy megszüntetném, de talán az is jobb lenne mint a jelenlegi. Viszont azon is el lehetne gondolkozni , hogy ezt a pénzt fel lehet-e használni és milyen módon , hogy egy profibb , jobban fizetett méh eü hálózat legyen , illetve ellenőrzési rendszer. Ahogyan az elhagyott szőlő birtokokon a szőlőt ki lehet írtani, hogy ne legyen gomba és egyéb károsítók forrása , a méhészetben is igen valamilyen módon ellenőrzés kell, mert sokan csak tavasszal és ősszel nézik a fiasaikat. Néhol nevetséges méretű és minőségű családok vannak, pontosan csak a támogatáshoz szükséges vásárlásért, na meg a folyamatos pályázat írások miatt.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 11:18 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Tükör írta:
Ennek akkor lenne értelme(talán), ha lennének "marakodók", de ilyenek csak a Vivaldi fejében vannak.(meg ezek szerint már a te fejedbe is elültette, ezt az: "aki kapja marja", meg "akik közel vannak a tűzhöz", stb gondolatokat)

http://www.omme.hu/?p=4513

2015. április 7-ig az OMME Központba beérkezett kérelmek:
http://www.omme.hu/?p=2120

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 09:38 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
cerana, biztos jó ötlet túlbonyolítani?
Ebből tuti az lenne, hogy szerezzünk be ilyen igazolás csatoljunk olyan nyilatkozatot stb...
És mennének a kiskapuzások... átíratatom a zasszonyra vagy a faterra.

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 09:32 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 9383
Tartózkodási hely: J-N-Szolnok
Ennek akkor lenne értelme(talán), ha lennének "marakodók", de ilyenek csak a Vivaldi fejében vannak.(meg ezek szerint már a te fejedbe is elültette, ezt az: "aki kapja marja", meg "akik közel vannak a tűzhöz", stb gondolatokat)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér(néha 3)
Halad az, csak csinányi köll....
"Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha..."


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 09:28 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Szerintem az elosztási rendszerben működtetni kell egy adatbázist, ahol nyilvántartásba kerül, ki, mikor, milyen támogatásban részesült (de lehet, hogy van is ilyen ). Ennek alapján kellene rangsorolni a kifizetéseket. Mondjuk az első három hónapban van elővásárlási joguk azoknak, akik még nem igényeltek az adott jogcímből, vagy küszöbérték alatti kifizetésben részesültek. A megmaradó részt lehetne aki kapja-marja alapon szétosztani. Tehát ahogyan most megy. Nyilván a létező legegyszerűbb módon,de egy olyan elemmel bővítve, amelyben érvényesül az az elv, hogy előnyt élveznek azok, akik eddig kevésbé részesültek a támogatásokból. Persze ebből is lehetne vita, hogy így a kezdők járnak jól, ezért szerintem az sem elvetendő,hogy a göngyölített tagdíjfizetés mértéke figyelembe legyen véve. Hiszen egy tízcsaládos méhészet is részesülhet ugyanakkora támogatásban, mint egy 400 családos, pedig a tagdíjfizetésben jelentős eltérések vannak. Technikailag úgy lehetne megoldani, hogy a befizetett előző ciklus göngyölített tagdíja szorozva egy konstans értékkel képezné a küszöbértéket. Ha az adott méhész eddigi igénylései az aktuálissal összeadva ez alatt van, akkor jogosult elővásárlásra, ha felette, akkor a marakodók csoportjában verseng.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 08:46 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.10.27. 16:34
Hozzászólások: 1024
Tartózkodási hely: Somogy
Szerintem többet kellene fordítani kutatásra. Egy hasonló rendszert fel lehetne állítani mint Lengyelországban(Az egyesület felkarolja az újításokat és segít a fejlesztésében piacra jutásban)

_________________
Anti


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.14. 08:13 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.09.01. 10:15
Hozzászólások: 112
Tartózkodási hely: Pestmegye
Méhanya támogatás beadási határidejét ki kellene tolni szeptember 30-ig. Ez elnyújtaná a menetet egy kicsit, mond a méhészek , mind az anyanevelők részére.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Milyen Méhészeti Nemzeti Programot szeretnénk
HozzászólásElküldve: 2015.08.13. 18:56 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.16. 08:36
Hozzászólások: 659
Tartózkodási hely: Kalocsa
Egyet kell értenem az előttem szólóval, bár egy kicsit elgondolkodtató lenne ez esetben a támogatás mértéke. Így visszagondolva nem haladná meg sőt elmaradna Torgyáni időszak normatívájától, pedíg azóta jó sok év telt el.
Véleményem szerint jól jönne a méhészeknek például telephely vásárlásra is támogatás, vagy ha már kamerára van akkor kerítés építésre is lehetne. Ez esetben is sajnos fennáll a keret gyors kimerülése, hiszen ezek nem aprópénzes dolgok. Ha már a cukorra mint méhtakarmányra gondolunk akkor jó lenne megszüntetni az árukapcsolásos megoldást az atkaölő szerekkel.
Egyenlőre ennyi.

Üdv. jani bátya


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 155 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Kobaka valamint 32 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.