Pontos idő: 2024.03.28. 13:05

Időzóna: UTC + 1 óra





Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 191 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2023.06.27. 07:44 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Benne van bizony, épp a földet szórják rá...

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2023.06.27. 07:25 
Online
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:29
Hozzászólások: 2229
Tartózkodási hely: Csurgó
Túlságosan derűlátó vagy . Már rég benne vagyunk .

_________________
Mérő szám? A tele hordók!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2023.06.27. 06:34 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2019.12.06. 16:48
Hozzászólások: 144
Tartózkodási hely: Kalocsa
meezesjeno írta:



"...idén is akácméz vásárlásával és vizsgálatával építi tovább a magyar autentikus méz adatbázist."




MIVAAAAAAAAAAAAAAAN ?????????????? A NÉBIH- nek erre van embere ? az ember esze megáll mi a fene van ebben az orazágban? Ez megy amikor az egész ágazat a szakadék szélén van ?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2023.06.26. 21:08 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 698
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Kedves Gellért!

Tavaly sem vásároltak már tőlem mézmintát ( az azt megelőző -elmúlt- években igen) és az idén és a jövőben sem szeretnék foglalkozni e témával.
Ami a mézpiacon zajlik, az minden normális embert felháborít. Miközben a magyar méhészek még a tavalyi termésüket sem tudták felháborítóan alacsony áron sem értékesíteni, aközben a
"Koordinációs és Módszertani Osztály"

"...idén is akácméz vásárlásával és vizsgálatával építi tovább a magyar autentikus méz adatbázist."


Lennének javaslataim, hogy hol kellene vizsgálatokat végezni, de nem szeretnék bíróságra járni. Mindenesetre ha érdekel a Koordinációs és Módszertani Osztály-on valakit a
tényleges mézminőségi és mézpiaci helyzet, akkor talán keressék meg Dr. Süth Miklóst, aki utoljára rendet szeretett volna rakni -és rövid ideig sikerült is neki- a mézpiacon a mézhamisítás tárgyában, és
majdnem az állásába került. Közben volt egy kormányváltás, na azóta lett nekünk egy méhész miniszterünk, és ...
Tessék a méhészeket békén hagyni, és az üzletekben vásárolt mézeket próbálják meg bevizsgálni!
Na azokat az eredményeket ne tessék nyilvánosságra hozni, mert állások fognak megszűnni.

E levelemet felrakom a Méhészfórumra is, talán onnét megkeresik önöket néhányan, és szolgáltatnak akácméz mintát az "autentikus méz adatbázis"-hoz, ha még maradt
olyan méhész, aki lát esélyt ebből az áldatlan állapotból a menekülésre, melybe a magyar méhészeket taszajtották politikusaink az ukránnak nevezett vámmentes kínai szirup mézként árusításával. Sajnos megtehetik ezt minden retorzió nélkül, plusz támogatva akár anyagilag is.

Üdvözlettel: Molnár Jenő


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2023.06.26. 20:53 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2011.02.13. 12:11
Hozzászólások: 698
Tartózkodási hely: Balatonlelle
Kapott valaki közületek ilyen levelet:


Tisztelt Méhész!



A továbbított, 2023. június 12-én kiküldött levelünkre Öntől eddig nem érkezett visszajelzés, ezért érdeklődni szeretnék, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is lenne-e lehetőség vásárolni Öntől 4 kg akácmézet, az autentikus méz adatbázis építéséhez.

Kérem, 2023. július 2-ig küldje meg ezzel kapcsolatos válaszát!



Előre is köszönöm szíves válaszát.



Üdvözlettel...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.26. 12:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.01.03. 18:45
Hozzászólások: 81
Érdeklődés ,hozzászólás hiányában folytatom a laborvizsgálati eredmények elemzését.
Akácmézek tárolási kisérletek,hmf és diasztáz változás .
Azt hiszem ránézésre óriási különbség van az OMME által 2018 - ban a tárolási kisérletekbe bevont mézminták diasztáz tartalma és a legutóbbi bolti és termelői mézek értékei között.
Megjegyzem a két adatsor nagységrendekben eltér egymástól,ami több mint gyanús.
Ugyanis a tárolási kisérlet arra lett kitalálva ,hogy az OMME és bizonyos mézkiszerelők azon állítása ,hogy a 8- as diasztáz az akácméz esetében nem tartható.Ez azért volt problémás ,mert a Nébih a 8- as érték alatti mézeket megkifogásolta.Ilyen esetekben bírság és perek voltak. Egy ilyen esetben volt Bross Péter szakértőként citálva.Mézkerekasztal jegyzőkönyvek igazolják ,hogy Bross Péter amellett lobbizott ,hogy az Élelmiszerkönyv szerinti 8-as érték nem vonatkozik az akácmézre.Javasolta a 3- 4 körüli értéket.Na ennek bizonyítására gyűjtötték azokat a mézeket ,ami csaknem be is igazolja az állítását. Csakhogy itt vannak a mostani bolti és termelői mézek eredményei,ami keresztbe verte a 8-as érték alatt lobbizók számításait.
A Nébih 10 évre visszamenőlegesen több száz minden megvizsgált jó és rossz akácméz diasztázértékének átlaga (13,6 volt) ellenére el kellett kezdeni egy tárolási kisérletet.
A 2018 as minták Kiindulási értékei felettébb gyanúsak,amire persze az évjárati hatás lesz ráhúzva.De mi van akkor ,ha ez egy irányított ,mesterkélt minta gyűjtés volt a 8- as érték alá lobbizók ,perbe vontak részéről?

Erre a kiserletre több millió ft lett elköltve.Hmf 3000 ft ,diasztáz 8 ezer ft darabonként.
206 minta minimum 3+3+3+8+8+8=33 ezer ft ,azaz 6,8 millió ft.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.24. 12:47 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2011.08.23. 16:08
Hozzászólások: 46
Szerintem senki nem nézte át a vizsgálatokat, csak csinálták, de a lényeget /kinek-minek/ nem értem.
Csak egy példa akác 1,09 F/G ????


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.21. 10:39 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.01.03. 18:45
Hozzászólások: 81
Hagytam két napot az érdeklődés felcsigázására. 2 hozzászólás hijján vélemény hiányábanfolytatom az érdekességeket.
Ítt a 2019. Évi bolti mézek vizsgalata.

http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2 ... k-2019.pdf
Kérdés: A 2020 - as vizsgálatoknál miért nem volt fontos a repce és akácpollenek aránya?
Miért maradt el az ,ami 2019- ben még lényeges volt?
Tudja valaki hogy az évente változó vizsgálatok felöl ki dönt?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.20. 06:29 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.04.09. 19:19
Hozzászólások: 615
Tartózkodási hely: Derecske
A földrajzi eredet mit takar? Délkelet-Európa. Ezek az országok szerintem Albánia, Szerbia, Bulgária, Görögország. Ezt valahogy nem értem.Akácméz is innen jött?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.20. 06:16 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2011.06.21. 12:57
Hozzászólások: 1118
Tartózkodási hely: Szombathely
Azért, hogy mindenki láthassa, itt minden rendben van... :twisted:

_________________
Andor
http://www.meheszmerleg.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.08.19. 21:05 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2009.01.03. 18:45
Hozzászólások: 81
Omme mézvizgálatok 2020.
4 napja elérhető a táblázat síri csend! Mik a megállapítások?
Kérdések:
1. Ki felügyelte a vizsgálatokat és annak táblázatba foglalását,ki írta a magyarázó szöveget?
Miért is? Kezdjük a magyarázó szöveggel:
A:F/G magyarázatban olvasható:
“Az európai kereskedelmi gyakorlatban az 1,45 alatti F/G értékkel bíró mézet nem tekintjük akácméznek.”
Ez eléggé érdekes kijelentés ,mert a Mézkerekasztal ülések tárgya volt ez a téma és az OMME elfogadhatatlannak tekintette a Mézkereskedők Vevői szerződések alapján javasolt min.1,5 értékhez való ragaszkodását.
B: NMR vizsgált- miért nem magyarázza meg a nem megfelelt és a problémás szó jelentése közti különbséget? Miért nem írta le ,hogy nem döntő módszer, és miért maradt ki ,melyik labor adatállománya adta az alapot az összehasonlító elemzéshez.
C: mérési pontatlansága minden vizsgálatnak van.Miért pont a diasztázaktivitás értékeinél kellett ezt hangsúlyozni,mintegy bagatelizálja a vizsgálati eredményeket?

Haladjunk a Bolti mézek táblázathoz!
Sokkal több információ elfért volna A táblázatban,mert hely az volt bőven!
A: Miért nem alkotott egy oszlopot ,hogy mi volt a cimkén ( pl. Akácméz 950 gramm)
B:Miért nem alkotott olyan oszlopot ,hogy a cimkén lévő mézjelölésnek megfelelt vagy sem ?
C: A forgalmazó- gyártó oszlopBa nem fért volna több info ,mint Mintavétel helye és annak a neve aki a cimkén van?
D:A botanikai eredet oszlop a bevizsgálás eredménye vagy ami a cimkén volt?
E: Miért nincs Kiemelve vagy Szinezve az az érték ami nem megfelelő ebben a táblázatban pl Az összes 1,45 alatti érték az akác mellett?
F: Miért maradt le a hagyományos és elfogadott C4- es ,miért lépett be a Szakmát megosztó NMR vizsgálat,illetve az NMR - re megbukott mézek C 4 - re miért nem vizsgálták.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.02.12. 12:13 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Gyors irodalmazás kiemelve a lényeget:
Astotal concentrations in three rice syrups (and from two lots of one of the syrups) ranged from 80 to 400 ng/g (Jackson BP, Taylor VF, Karagas MR, Punshon T, Cottingham KL. Arsenic, organic foods, and brown rice syrup. Environ Health Perspect. 2012;120(5):623–626. doi:10.1289/ehp.1104619). - ez ~80-400 μg kg−1 barna rizsszirupban
Arsenic concentration ranged from 3.19 ± 0.29 to 30.4 ± 0.3 μg kg−1, the mean content in all honey samples was 15.9 ± 7.84 μg kg−1. (Food Chemistry 175, 2015, 536-542) –hazai mézekben
The As, Cd, Co, Sb and U concentrations were in the range 1–10 μg/kg, whereas the Th contents were usually below 1 μg/kg. – (Food Chemistry 107, 4, 2008, 1553-1560) - olasz mézekben
In chestnut honey were determined (K, Ca, Mg: mg kg−1; Hg, Ad, Cd: μg kg−1): the highest concentrations of K 2824.4, Ca 486.7, Mg 59.1 and Hg 2.52; the lowest of As 24.1 and Cd 2.52. Lime honey has been shown the highest content of Cu (20.6 mg kg−1), Zn (6.78 mg kg−1), Cd (2.14 μg kg−1) and Pb (810.3 μg kg−1). The lowest levels of following elements were determined in black locust honey (Fe, K, Mg: mg kg−1; Hg: μg kg−1): Fe 2.77, K 304.7, Mg 8.02 and Hg 0.82. Sage honey had the lowest Ca and Na content (173.9 and 31.8 mg kg−1). Among the multifloral honeys, the following was determined (Fe, Na, Cu: mg kg−1; As, Pb: μg kg−1): orchard honey – highest of Fe 5.17 and As 276.1, lowest Pb 301; meadow honey – highest Na 36.1, lowest Cu 4.38. (Journal of Food Composition and Analysis, 33, 2, 2014, 132-138) – Horvátország

A válasz szerintem így talán, szükség lenne egy teljes körű monitoringra, mely alapján határértéket lehetne megállapítani. Az As tartalom természetesen függ a környezeti terheléstől a mézben. Valamint a "fake" esetben a keverési aránytól.
Előnye ennek az lenne labor oldalról, hogy ez a paraméter viszonylag olcsón és sok helyen mérhető az országban. A talaj és víz laborok mérik.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.02.12. 11:07 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Volt már szó rizsszirup arzén tartalmáról, lehet az is marker?
Bár ahogy alföldi vizeink ismerem ott is 10 µg/liter körül van.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2020.02.12. 10:57 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
bükk írta:

A kínai azt is megmutatja hogyan lehet az akácmézből kimutatni a rizsszirupot!!!
https://www.sciencedirect.com/science/a ... X18304237#!



A készülék (Tribometer) videóval: https://rtec-instruments.com/universal- ... tQQAvD_BwE

Átfutva a cikket néhány dolog felmerül az emberben:
- Valószínűleg a víztartalom befolyásolja a súrlódási együtthatót. Mekkora volt a víztartalma a méznek és a rizsszirupnak?
- Ha felvennénk az együtthatókat különböző víztartalmú akácmézeknél mit tapasztalnánk?
- A kristályos méz-rizsszirup esetén miért csak a tiszta állapotokról van adat? (Kevert nincs.)
- Így, hogy ez közlésre került, gondolom a súrlódási együttható is beállítható lesz...
A megközelítés mindenesetre ötletes :)
Üdv:

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.27. 13:00 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Kavalos!
A bontást azért vontam be, mert tiszta szacharózoldat béta frukto furazonidáz enzimmel történő bontása során 30-50 százalékos koncentrációjú oldatok jönnek létre. Méz esetében ilyen kesztóz koncentrációk nincsenek (igaz tiszta szacharóztartalmú nektár sincs). Vagyis a mézben úgy gondolom, hogy egy szintézis és bontás elegyeként kialakuló egyensúlyi állapot alakul ki, melyben van maradék kesztóz, tehát nem kerül elbontásra maradéktalanul. Ezért gondolom azt, hogy változó kezdeti szacharóz koncentrációk eltérő egyensúlyi kesztóz elegyet eredményezhetnek. De nem zárom ki azt sem, hogy különböző kiindulási állapotok is azonos végállapotot hoznak létre, tehát független a végállapot a kezdeti szacharóz koncentrációtól. Tehát ugye itt a két enzim versengése jöhet esetleg számításba. Amit az egyik elbont, a másik azonnal felépíti, aztán az első megint bont, a második megint épít. Itt ugye az sem mindegy, hogy a kettő közül melyik aktivitása marad meg tovább a mézben.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.27. 12:19 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
cerana írta:
Ami az akácot illeti, ott én bizony kesztóz tartalomra vizsgálgatnék a szacharóz eredet miatt. Erről egyébként érdekelne a véleményed! A méz invertáz enzimjének transzfruktozil aktivitásából származó kesztóz szintézis és a glikozidáz enzim kesztóz bontása nem eredményezhet az eredeti szacharóz tartalommal arányos kesztóz értékeket?

Kedves Cerana!
Nem szeretnék tetszelegni a mindentudó szerepében, így a válaszom az, hogy fogalmam sincs így első blikk-re. Viharos éjszakákon még nem riadtam fel erre gyöngyöző homlokkal :)
Utána kellene néznem, hogy alapos választ tudjak adni. Röviden csak annyit, hogy a kesztóz bontása bizonyára nem.

Üdv:

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.27. 12:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
cerana írta:
Jól értem, hogy hatósági laborban dolgozol?


Kedves Cerana!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de a méhészeti munkák kissé felgyülemlettek, nálam is megindultak a rajok, igyekeztem kezelni a helyzetet.
Valószínűleg valamelyest félreérthető voltam, ezért kijelenteném: nem hatósági laborban dolgozom. Ha ott dolgoznék nem valószínű, hogy posztolgatnék a mérésekkel kapcsolatban.
A szeptembert azért neveztem meg, mert több okból kifolyólag, akkorra tervezem a vizsgálat beállítását.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.25. 07:25 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Olvass figyelmesen!
kavalos írta:
A rizsszirup mérések előreláthatóan ez év szeptemberben kerülnek beállításra.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.25. 06:46 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 392
Igazad van nem vitázom, viszont azt gondolom, hogy 500 forintos vegyes ár és 1150ft -os akác ár nem ezen múlik... azt becsülettel meg nézik, hogy mi etetünk-e cukrot.... a rizs szirupot persze nem nézik hogy van e benne. Nem a magyar méheszekkel van a baj, régen sem a kis termelőkkel volt a baj nem az 50-100 családos meheszetek etetnek. Fejétől bűzlik a hal. Csak egy óriási nagy OMME elhatározásban tudok bízni. Ez az egyetlen szervezet ami úgy ahogy összefogja a méhészeket és lenne esélye bármit is kiharcolni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.25. 04:52 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
rotarywings írta:
Tényleg nem akarlak macerálni csak lehet, hogy rajtad kívűl senki más sem érti ...... így ne is értem hogy miért jó ilyen atomi szinten méhészkedni....

Én ezt kavalostól kérdeztem, ő pedig érti. Azért kell atomi szinten méhészkedni, mert ez határozza meg a méz árát. Ugye lehet azt is csinálni, hogy csak beöntjük a cukrot a méheknek, és eladjuk akácméz gyanánt a vevőnek. Az a gond ezzel, hogy a laborok lemennek az atomi szintre, javaslom olvasd el az LC IRMS vizsgálat lényegét. Nos, éppen ezért a cukor beöntéses dolog csak egy ideig működik, aztán még börtön is lehet belőle, hiszen a hamisítás tudtommal bűncselekmény. Ezért nem árt, ha az ember tisztában van az atomi szintekkel is, mert akár a telelő élelmével is belefuthat a hamisítás gyanújába. Egyébként ez nem atomi szint, hanem molekuláris. Hiszen egy triszacharid kimutatásáról van szó, amelyhez nem kell különösebb felkészültség, csak szándék arra, hogy megnézzék mennyi van belőle a mézben. Az LC IRMS az valóban atomi szint. Azért nem mer senki kukorica izocukrot adni a méheknek, és faggatózik állandóan, hogy répa vagy nádcukor-e amivel etet. A kesztóznak pedig édesmindegy, hogy répa vagy nádcukor, egyformán ki lehetne vele mutatni a szacharóz eredetet, ha a szintje korrelál a kezdeti szacharóz szinttel.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.24. 21:28 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.02.09. 19:13
Hozzászólások: 392
Kedves Carena!

Kíváncsiságból kérdezem, és nehogy bántasnak vedd, de te amúgy ezeket komolyan kérdezed?
A méz invertáz enzimjének transzfruktozil aktivitásából származó kesztóz szintézis és a glikozidáz enzim kesztóz bontása nem eredményezhet az eredeti szacharóz tartalommal arányos kesztóz értékeket?

Tényleg nem akarlak macerálni csak lehet, hogy rajtad kívűl senki más sem érti ...... így ne is értem hogy miért jó ilyen atomi szinten méhészkedni....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.24. 11:21 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Kavalos!
Jól értem, hogy hatósági laborban dolgozol? Nos javaslatként rizsszirupra én a virágmézeket javasolnám. Akácméznél szerintem több dolog miatt sem használhatják. Pl. amit én láttam képen az nagyon sötét volt. Aztán pedig nem csak hazai virágmézeket forgalmaznak a hazai üzletekben. Pl. a Lidlben vannak francia mézek. Ha nem is azok között lenne a hunyó, de a spanyol mézek kockázatbecslés alapján igencsak előkelő helyen szerepelhetnek.
Ami az akácot illeti, ott én bizony kesztóz tartalomra vizsgálgatnék a szacharóz eredet miatt. Erről egyébként érdekelne a véleményed! A méz invertáz enzimjének transzfruktozil aktivitásából származó kesztóz szintézis és a glikozidáz enzim kesztóz bontása nem eredményezhet az eredeti szacharóz tartalommal arányos kesztóz értékeket?

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.24. 00:04 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Igazából nem érdekel ki mit vásárol, mit méret, mit tart vissza.
Én mintát veszek, mérek, látom az eredményt.
Aki jó, jó marad, aki simlis ráfázik.
Igyekszem segíteni a hazai MÉHÉSZEKET.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.23. 23:50 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
tsanyi írta:
Hát részemről mindenképp mézmintát javasolnék! ;)

Persze definíció szerint a mézminta nem igazán jó, mert a méz:
"A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek." (Codex Alimentarius 1-3-2001/110 számú előírás)
Már ha pozitív eredmények reményében mérünk...

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.23. 23:25 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Végre egy javaslat!
Ezt nem egészen értem:
tsanyi írta:
Talán azt sem kéne hagyni, hogy nagyformátumú elnökünk a megvásárolt minták egy bizonyos részét önhatalmúan mégse küldje el.
Bár ez utóbbi csak bizonyára rosszindulatú pletyka, bizonyos minták sorsáról, egy másik vizsgálatnál!

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.23. 17:03 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
kavalos írta:
.... eddig egyetlen javaslat sem érkezett, milyen mintát lenne érdemes mérni. ....

Hát részemről mindenképp mézmintát javasolnék! ;)
A boltokban található mézekből itthonról, és az eu-ból.
Talán azt sem kéne hagyni, hogy nagyformátumú elnökünk a megvásárolt minták egy bizonyos részét önhatalmúan mégse küldje el.
Bár ez utóbbi csak bizonyára rosszindulatú pletyka, bizonyos minták sorsáról, egy másik vizsgálatnál!

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.23. 15:44 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
A rizsszirup mérések előreláthatóan ez év szeptemberben kerülnek beállításra. Bár kérdéses, hogy szükség van e egyáltalán rá, mert eddig egyetlen javaslat sem érkezett, milyen mintát lenne érdemes mérni. Ez örvendetes hír, és azt mutatja, hogy hazánkban ez igazából nem is jelent problémát, a méhészek megítélése szerint.
Lehet, hogy Kínába kell elmenni, hogy legyen pozitív minta?

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.15. 11:34 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Ha csak ezért nem:)
Akkor majd történnek ilyen vizsgálatok.
A módszer jónak tűnik, sőt nagyon szépen körül lett járva a marker azonosítása.
Adódik majd némi gond így ránézésre, de nem áthidalhatatlan.
Kellenek majd tippek, mely forgalmazó termékeit lehet érdemes vizsgálni, valami előzetes prekoncepción alapulva, mondjuk inkább privátban, hogy meglepetés legyen.
Szerintem, mindenkinek érdeke, hogy tisztán lássunk és megmaradjon az úri becsület.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.14. 19:39 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Kavalos!
Azt gondolom, hogy ez csak akkor tudna kiderülni, ha történnének vizsgálatok. A hazai mézkiszerelők ugye nyilatkoztak arról, hogy nem hoznak be ilyen kutyulékokat. Az úri becsületszó azonban egyetlen hatósági ellenőrzésnek sem alapja. Én azt gondolom, hogy a rizsszirup elsősorban a vegyes méz árát képes tartósan alacsony szinten tartani, ami viszont az akácméz árát is befolyásolja. Hát ez nekem éppen elégséges szerepnek tűnik, hiszen a bevételeimet nagyban befolyásolja.
Neked mi a véleményed az adott módszerről?

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.14. 16:35 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Kedves Cerana, Hozzáértők!
Számomra nem teljesen világos, hogy ennek a rizsszirupos történetnek lehet, kicsiny hazánkban is valami szerepe?
Egyébként a szerzők tudták még fokozni a szirupos történetet:
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b01410

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2019.05.13. 09:12 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Arisztaiosz írta:
Valójában jó lenne részletesen beszélgetni erről a témáról, de ez a topic valahogy nem szívesen fogadja be ezt a polémiát. Majd keresünk valami jobb helyet, mert sok újdonság van.


Szóval nagyon ironikusnak tartom én is. A kínaiak találnak egy megoldást a riszsszirup kimutatására, 6 évvel ezelőtt. Ennyi idő alatt mindenki azon kesereg, hogy áramlik be Európába a riszsszirupos méz, az OMME elnökét személyesen odavezetik ezekhez a hordókhoz, egy bűncselekményről szerez tudomást, de nem gondolja azt, hogy ebben az ügyben bármit is tennie kellene. Ezt mondjuk úgy hívják, hogy bűnrészesség. Hát akkor kinek kellene tennie? Szerintem rajta kívül senkinek. Sőt, aki szeretett volna egy icipici dolgot tenni, az ellen etikai-fegyelmi eljárást kezdeményeznek. Mert megkerülte a nem létező szolgálati utat? Isten bizony mondom, ez észveszejtő.
Az OMME elnöke több előadásában beszél arról, hogy ha a kínai mézexportot valóban kínai méhek állítják elő, akkor ott a családonkénti hozam 400 kg olyan kaptárakban, melyek nem rendelkeznek mézkamrával. Hat éve van módszer a kimutatására, én kínomban az arzén kimutatását javasoltam, mert a rizsszirup arzénos, de itt minden rendben van, nem kell tenni semmit. Nem vicc ez az egész?

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.07. 08:07 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.01.19. 17:50
Hozzászólások: 299
Idézet:
Amire te gondolsz az az egalizálás! Különböző minőségű termelői mézeket egy tartályban összekevernek, azért hogy az adott tétel egy minőséget adjon.
Egy 30 To -s tételben akár 50 termelő különböző minőségű méze is lehet. Ezeket a mézeket egy hatalmas tartályban összekeverik azért, hogy az összes méz egy minőséget képviseljen. Mi ebben a hamisítás?


A következő 30 t. megint más értékekkel bír, abból sem lesz ugyan olyan mint az előző, hiába az egalizálás! Ha a felvásárlásnál a méz megfelel az előírt követelményeknek minek "javítgatni" , hiszen minta van, labor van? A másik ha egy mézet javítani kell, akkor az nem felel meg az előírt értékeknek, az hogyan kerül be a rendszerbe?

tobee kár ezen erőlködnöd! Minden épeszű méhész tudja, hogy ez a kiszerelők, kereskedők érdeke, ami nagy nem egyezik a méhészek érdekével. Mindenki a magáét védi. De ha a méz paraméterei lerontásra kerülnek, azt megszenvedik a méhészek!!!

Én még emlékszem amikor B. P azt nyilatkozta baj van mert pl Ukrajnából (csak egyet említenék) nagy mennyiségű és jó minőségű méz jön be. Furcsa, hogy most meg engedni kellene az értékekből, nekünk Magyar Méhészeknek! Nagy az összevisszaság rendet kellene tenni a fejekben és eldönteni kinek az oldalára állunk és a cél tisztán kellene látni!!!!

Neok, kereskedők csak épp ebben a sorban nem látom a méhészeket!!!! (elnézést kicsit elkanyarodtam a végére)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.07. 06:56 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Tobee!
Örülök, hogy így látod a dolgot, Ezt most pont arról írtad, amit Ti írtatok. Olvasd el bátran az utolsó oldalt:
Mézjelentés 006.jpg írta:
Az egész világon gyakorlat hogy az egyes termelői tételek nem megfelelőségét (pl. magas víztartlamát stb. úgy lehet kompenzálni, hogy átlagosnál jobb mézzel keverjük.

Tehát így eltüntetitek az erjedt mézet, a stb esetén a szermaradékot a kimutathatósági határ alá viszitek, a magas savtartalomból kevesebbet csináltok, a magas HMF-ből kevesebbet, az alacsony diasztázból többet. Ezt hívják hamisításnak! El kehet dönteni, hogy kettőnk közül ki a hibbant. Ezen az alapon törvényesen lehetne egy tökéletes mézbe 6 százaléknyi izocukrot belekevernetek.

Ami a változó értéket jelenti: Minden élelmiszer változik. Pl. elszaporodnak benne mikroorganizmusok,akár hűtő hőmérsékleten is, vagy emésztőenzimek miatt más anyagok keletkeznek, reakcióba lépnek egymással anyagok stb. Ezért van a minőségmegőrzési idő, és vagy a fogyaszthatósági idő. Mert azon túl olyan változás következik be, ami miatt nem felel meg a deklarált értékeknek. Szerinted, ha ez nem így van, tehát nincs változó érték, akkor mi a búbánat miatt van szükség minőségmegőrzési időre? Akkor az a termék örök időkre megőrzi a minőségét, amelyik nem változik.
Te még mindig nem veszed észre, hogy Te haladsz szemben az autópályán! Aztán mindenki úgy csinál magából hülyét, ahogy neki tetszik. Állampolgári jog. Hatóságilag azonban már más a megítélése.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.06. 20:37 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
cerana írta:
Köszönjük!
Lenne hozzá pár észrevételem. Azzal kezdem, amiben igazuk van a kiszerelőknek. A pollentartalom alapján történő bírságolás jogszabály ellenes, ha van benne a jelzett növényról származó pollen, akkor a jelenlegi szabályozás szerint azért nem büntethető.

Amiben nincs igazuk. Korábban is írtam: változó paramétert a minőségmegőrzési idő végéig tudnia kell a terméknek. Ha ez kettő nap, akkor annyi a minőségmegőrzési , de már sokkal inkább fogyaszthatósági idő. Nem látom a magyarázatot arra, hogy tömeges hordás miatt alacsonyabb az enzimaktivitás. Azért alacsonyabb, mert a nektárt nem a mézhólyagban hozzák be, hanem a virágporos kosárkáikban a lábukon, ezáltal a méh nem keverte belé az emésztőenzimeket? Vagy az a gond, hogy kevés méh keverte hozzá azt? Amiben ott van az, hogy a teregetés idején lett kipergetve, nem pedig akkor, amikor innen az érett mézet összerakják a méhek, ezért még egyszer kap a méh emésztőenzimet. De ezt ugye éretlen méznek hívjuk. Esetleg arra céloz, hogy a félig megrakott mézhólyagban lévő nektárra relatíve több enzim jut? Elfogadom, ha látom, a kísérleti eredményeket. Mindaddig azonban azt vélelmezem, hogy éretlen volt a méz, vagy hozzákevertek valamilyen szirupot.
Magasabb szacharóz tartalom pergetés idején. Igen így van, ezért van a jogszabályban határérték (akácméz estén öt helyett 10 g/100g. Feltételezem, hogy ez a nektár szacharóztartama alapján számított érték. Azért, hogy ne lehessen hozzáadni mesterségesen szacharózt, amit a mézben lévő invertáz meghatározott sebességgel szintén lebontana. Jól van ez így, ez pusztán manipulálási szándék.
Savtartalom: Benne van a jogszabályban: Szabad sav: legfeljebb 50 milliekvivalenssel egyenértékű sav 1 000 grammonként. Ezen nincs vita, be kell tartani.
Az az évszázad vicce, hogy a keveréssel a kiszerelők a minőségi paramétereknek meg nem felelő mézet más mézekkel akarnak feljavítani. Tehát törvényesíteni a hamisítást. Ha ugyanis egy méz nem felel meg az előírásoknak, az nem méz. Ha mézbe olyan anyagot akarunk keverni, ami nem méz, azt hamisításnak nevezzük. Hamis mézet termelőtől is tilos méz megnevezéssel megvásárolni. Ja persze, ha ők nem akarnak költeni ezekre a vizsgálatokra, takarékossági okokból. Ezért legyen szabad a hamisítás! Az összekeverés nem tüntetheti el, egy hamis termék, hamis tulajdonságait. Ezért a beismerésért az aláíró felek üzemeit most és azonnal be kellene zárni! Mielőtt ilyen ökörségeket írnak a tisztelt cégvezetők, el kellene gondolkodni, hogy melyik fél az, aki nem érti a méz forgalomba hozatali szabályait?



Cerana!
Én nem akartam erre a bejegyzésedre reagálni, mert annyi marhaságot tartalmaz.
Először is: ebben a levélben arra szeretnénk rávilágítani, hogy számtalan jogszabályellenes elmarasztalás született az mézüvegező kiszerelő vállalkozások irányában a Nébih illetve az illetékes megyei állat egészségügyi osztályok jóvoltából.
Sajnos, azt be kell látni, hogy a méhészek jelentős része ezt a problémát nem képes megérteni, mert ezekkel nem találkozik.
A hozzászólásodból meg kell állapítanom Te se értesz hozzá!
változó paramétert a minőségmegőrzési idő végéig tudnia kell a terméknek.

Légyszíves idézd a jogszabályt ami ezt előírja!
fogyaszthatósági idő
Ezt a jogszabály a méz esetében nem ismeri! Ilyen nincs!
Elfogadom, ha látom, a kísérleti eredményeket

Nos, a jogszabály által előírtak alapján kell kell eljárni, ez pedig az élelmiszerkönyv jelen pillanatban.
Az az évszázad vicce, hogy a keveréssel a kiszerelők a minőségi paramétereknek meg nem felelő mézet más mézekkel akarnak feljavítani.
Amire te gondolsz az az egalizálás! Különböző minőségű termelői mézeket egy tartályban összekevernek, azért hogy az adott tétel egy minőséget adjon.
Egy 30 To -s tételben akár 50 termelő különböző minőségű méze is lehet. Ezeket a mézeket egy hatalmas tartályban összekeverik azért, hogy az összes méz egy minőséget képviseljen. Mi ebben a hamisítás?
Ezért a beismerésért az aláíró felek üzemeit most és azonnal be kellene zárni!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.06. 19:56 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
tsanyi írta:
Sajnálom ha Cerana számodra senki.

A méhészeknek sajnos nincs információja a dolgokról, néha innét kaphatnak néhány autentikus infót.
Elárulom, hogy a levél tartalmát régóta ismerem, de Takács úr legutóbbi perrel való fenyegetése óta nem tudtam közzé tehetem-e.
Miután az OMME egy közhasznú egyesület programjában szerepel, már nem magánlevél.
A fórumozók közül aki akarta elolvashatta, a küldöttek a küldöttgyűlésen a legjobb belátása szerint dönthetnek.
Ennyi.


Sanyi!
Mikor ez a téma felvetődött, akkor sokkal többen érdeklődtek iránta. Most egyedül Cerana minősíthetetlen hozzászólása hozza a színvonalat.
Én sajnálom, ha Téged inzultus ért, de azt azért szeretném megjegyezni, hogy senkit sem lehet alaptalanul megalázni.

Azt azonban nem értem, hogy számtalan lehetőség lett volna általatok e levél megosztására, még sem történt meg. Mi ennek az oka? A méhészek félre tájékoztatása részetekről? Zavarkeltés? Vagy nem tudom.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.06. 12:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Cerana nagyon szépen összefoglalta a lényeget. Nincs mit mondani.
Meg kell hagyni a mézet méznek.

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.05. 21:51 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Sajnálom ha Cerana számodra senki.

A méhészeknek sajnos nincs információja a dolgokról, néha innét kaphatnak néhány autentikus infót.
Elárulom, hogy a levél tartalmát régóta ismerem, de Takács úr legutóbbi perrel való fenyegetése óta nem tudtam közzé tehetem-e.
Miután az OMME egy közhasznú egyesület programjában szerepel, már nem magánlevél.
A fórumozók közül aki akarta elolvashatta, a küldöttek a küldöttgyűlésen a legjobb belátása szerint dönthetnek.
Ennyi.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.04.05. 21:24 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
tsanyi írta:
A küldöttgyűlés anyagából tennék közzé egy levelet, amiről itt szó volt.
Gondolom mint egy közhasznú egyesület közgyűlési anyaga már nem képez titkot.
Csatolmány:
Mézjelentés 001.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 002.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 003.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 004.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 005.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 007.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 008.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 009.jpg


Sanyi!
Mi a helyzet? Semmi reakció? Ezt a levelet várta már mindenki, de senki sem szól hozzá? Nem értem.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.30. 08:19 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
Köszönjük!
Lenne hozzá pár észrevételem. Azzal kezdem, amiben igazuk van a kiszerelőknek. A pollentartalom alapján történő bírságolás jogszabály ellenes, ha van benne a jelzett növényról származó pollen, akkor a jelenlegi szabályozás szerint azért nem büntethető.

Amiben nincs igazuk. Korábban is írtam: változó paramétert a minőségmegőrzési idő végéig tudnia kell a terméknek. Ha ez kettő nap, akkor annyi a minőségmegőrzési , de már sokkal inkább fogyaszthatósági idő. Nem látom a magyarázatot arra, hogy tömeges hordás miatt alacsonyabb az enzimaktivitás. Azért alacsonyabb, mert a nektárt nem a mézhólyagban hozzák be, hanem a virágporos kosárkáikban a lábukon, ezáltal a méh nem keverte belé az emésztőenzimeket? Vagy az a gond, hogy kevés méh keverte hozzá azt? Amiben ott van az, hogy a teregetés idején lett kipergetve, nem pedig akkor, amikor innen az érett mézet összerakják a méhek, ezért még egyszer kap a méh emésztőenzimet. De ezt ugye éretlen méznek hívjuk. Esetleg arra céloz, hogy a félig megrakott mézhólyagban lévő nektárra relatíve több enzim jut? Elfogadom, ha látom, a kísérleti eredményeket. Mindaddig azonban azt vélelmezem, hogy éretlen volt a méz, vagy hozzákevertek valamilyen szirupot.
Magasabb szacharóz tartalom pergetés idején. Igen így van, ezért van a jogszabályban határérték (akácméz estén öt helyett 10 g/100g. Feltételezem, hogy ez a nektár szacharóztartama alapján számított érték. Azért, hogy ne lehessen hozzáadni mesterségesen szacharózt, amit a mézben lévő invertáz meghatározott sebességgel szintén lebontana. Jól van ez így, ez pusztán manipulálási szándék.
Savtartalom: Benne van a jogszabályban: Szabad sav: legfeljebb 50 milliekvivalenssel egyenértékű sav 1 000 grammonként. Ezen nincs vita, be kell tartani.
Az az évszázad vicce, hogy a keveréssel a kiszerelők a minőségi paramétereknek meg nem felelő mézet más mézekkel akarnak feljavítani. Tehát törvényesíteni a hamisítást. Ha ugyanis egy méz nem felel meg az előírásoknak, az nem méz. Ha mézbe olyan anyagot akarunk keverni, ami nem méz, azt hamisításnak nevezzük. Hamis mézet termelőtől is tilos méz megnevezéssel megvásárolni. Ja persze, ha ők nem akarnak költeni ezekre a vizsgálatokra, takarékossági okokból. Ezért legyen szabad a hamisítás! Az összekeverés nem tüntetheti el, egy hamis termék, hamis tulajdonságait. Ezért a beismerésért az aláíró felek üzemeit most és azonnal be kellene zárni! Mielőtt ilyen ökörségeket írnak a tisztelt cégvezetők, el kellene gondolkodni, hogy melyik fél az, aki nem érti a méz forgalomba hozatali szabályait?

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.29. 20:12 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
A küldöttgyűlés anyagából tennék közzé egy levelet, amiről itt szó volt.
Gondolom mint egy közhasznú egyesület közgyűlési anyaga már nem képez titkot.
Csatolmány:
Mézjelentés 001.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 002.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 003.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 004.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 005.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 007.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 008.jpg

Csatolmány:
Mézjelentés 009.jpg


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 21:13 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
tobee írta:
Ezek szerint laborban dolgozol.

Vagy egy nagy mézkiszerelő üzemben? :)

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 21:11 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
tobee írta:
kavalos írta:
Melyek akkor az általad kiszerelt mézek?

Üvegezzél ki mézet és méregessed az értékeket,
Nem érthető?

De persze, az is válasz, ha nincs válasz:)

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 20:58 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
kavalos írta:
Melyek akkor az általad kiszerelt mézek?

Üvegezzél ki mézet és méregessed az értékeket,
Nem érthető?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 20:55 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
cerana írta:
tobee írta:
A kiszerelés nem Manipulálása a méznek! Nézd meg az értelmező kéziszótárt! Valóban beavatkozás jelent, de mögötte van valamilyen befolyásolási szándék. Én kiszerelem a mézet és nem manipulálom!

A kiszerelés bizony annak a befolyásolási szándéka, hogy a méz ne 180 kg-os egységben legyen, hanem 1 kg-os egységben. Ehhez még egy alacsony hőfokon tartott akácmézet is kell melegíteni, mert a töltőgép a magas viszkozitásút nem fogja kiadagolni. Ezt a feladatot azonban töltőgép, és melegítés nélkül is meg lehet oldani.
Úristen Tobee! Neked hány száz évre lenne szükséged ahhoz, hogy egy Tomipapa-féle hozzászólást értelmezni tudjál, ahol a nyelvi fondorlatok millióit rejti el?

tobee írta:
Egyenlőre sajnos a kémiai vizsgálatok szerint kell a mézet vizsgálni, informatikai alapon nem lehet.
Amit ezzel kapcsolatban leírtál az egyszerűen megvalósíthatatlan hülyeség.

Én hajlandó vagyok ezt az érvet elfogadni, de akkor ilyeneket ne írjál, hogy:

tobee írta:
A vizsgálat a helyszínen nem elvégezhető, a minta vétel egy egy hordó esetén pedig olyan költséggel jár, hogy nem lehet kigazdálkodni. Utólag a tisztelt kolléga pedig nem veszi vissza a mézet, mondván az biztosan jó. Volt már, hogy postán kértem mintát, de nem abból kaptam ami eladásra került, hanem egy másikból. A víztartalma igen magas volt, de ez csak a feldolgozáskor derült ki, mert a méz be volt állva. Mikor a méhésznek mondtam, hogy becsapott és visszaviszem a mézét, csak röhögött rajtam.


Ezt nem lehet kigazdálkodni? Amikor majd ezerszer ennyibe fog kerülni, akkor azt hogyan gazdálkodod ki? Ha nem kerül ezerszer annyiba, az azért lesz, mert jól lobbiztatok. Ha jól fogtok lobbizni, akkor nem lesz aki megtermelje a mézet. Akkor mit fogsz kiszerelni? Cukorszirupot! De szigorúan azon a néven, hogy cukorszirup! A másik megoldást leírtam.

tobee írta:
Mit gondolsz a Te mézeddel mi lesz, ha nincs kiszerelő vállalkozás, nincs kereskedelmi egység aki a fogyasztónak eladja?

Meghirdetem a webáruházban.


Cerana!
Ha én a mézet üvegekbe töltöm, akkor az kiszerelés, ha én valami anyagot adnék a mézhez hátsó szándékkal, pl szirup, akkor az manipulálás. Remélem érted a különbséget!
mert a töltőgép a magas viszkozitásút nem fogja kiadagolni. Ezt a feladatot azonban töltőgép, és melegítés nélkül is meg lehet oldani.
Bizonyára tudod, hiszen sokat csináltad. A töltési pontossággal mi a helyzet? Letöltő edényből tudsz +-3g pontosan tölteni, akár több száz üveget óránként?

Tomi papa írhatna novellát vagy regényt. Egy-egy hozzászólását órákig kell olvasgatni, értelmezgetni, hogy kisilabizáljuk, hogy mit is akar mondani. Néha a kevesebb több!

Ezt nem lehet kigazdálkodni?
Neked igen érdekes elképzeléseid vannak! Szerintem fogalmad sincs a kereskedelmi árakról, csak azt látod, hogy a boltban a polcon X forint 1 kiló méz, de hogy ebből mennyi marad a kiszerelőnél, azt nem tudod. Elárulom: az akác nettó nagyker átadási ára most 1490,-ft. Ebbe benne van a csomagolás, szállítás, vizsgálatok, üzem fenntartás meg mindenféle egyéb költség. Így sem kell! Megkérdezik a boltban: a hatos csomagot megbontom?

Meghirdetem a webáruházban.
Elárulom a webáruházat ugyan úgy ellenőrzik, mint a többit.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 20:26 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
Melyek akkor az általad kiszerelt mézek?

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 20:21 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.25. 19:05
Hozzászólások: 98
kavalos írta:
tobee írta:
Kavalos!

Ha összevissza beszélsz viseld a kritikát! Örülök, hogy kiismertél, így akkor nem kell magyaráznom semmit, nem kell foglalkoznom azzal, amit ismét itt összehordtál. Hisz ismersz:)



tobee írta:
Nem régóta méhészkedem,.. Ez mindent elmond! Arra kérlek, hogy ne oszd az észt, főleg úgy, hogy nem értesz hozzá!
Ne oktass másokat, akik ezt a szakmát már régóta művelik, bizonyára nagyobb tapasztalatot is szereztek benne.


Ez itt a méz laborvizsgálatok témakör, ehhez egy kicsit értek.

Sőt! Akár csináljuk azt, hogy írd le melyek az általad kiszerelt mézek és hol kaphatóak (te úgy is nagy kiszerelő vagy), vagy esetleg más, ha itt tudja valaki.
Én megmintázom és megmérem HMF-re diasztázra, F/G-re stb. Ha találok határérték felettit akkor elvisszük a nébih laborba is és ők is ellenőrzik a terméket, hogy tényleg jól mérek-e.
Ha igazolódik, hogy határérték felett van akkor fizetsz egy sört!
Benne vagy?


Kavalos, már megint össze-vissza kavarogsz!
Kettőn közül nem tudom, hogy ki beszél összevissza és okoskodik. Tudhatnád, okos méhész nincs csak szerencsés.
Ezek szerint laborban dolgozol. Üvegezzél ki mézet és méregessed az értékeket, mert neked ingyen van a vizsgálat. Akár doktorit is írhatsz belőle. Az eredményeket pedig közzé teheted. Így legalább a többiek is tanulhatnak belőle.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.26. 04:40 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 2638
tobee írta:
A kiszerelés nem Manipulálása a méznek! Nézd meg az értelmező kéziszótárt! Valóban beavatkozás jelent, de mögötte van valamilyen befolyásolási szándék. Én kiszerelem a mézet és nem manipulálom!

A kiszerelés bizony annak a befolyásolási szándéka, hogy a méz ne 180 kg-os egységben legyen, hanem 1 kg-os egységben. Ehhez még egy alacsony hőfokon tartott akácmézet is kell melegíteni, mert a töltőgép a magas viszkozitásút nem fogja kiadagolni. Ezt a feladatot azonban töltőgép, és melegítés nélkül is meg lehet oldani.
Úristen Tobee! Neked hány száz évre lenne szükséged ahhoz, hogy egy Tomipapa-féle hozzászólást értelmezni tudjál, ahol a nyelvi fondorlatok millióit rejti el?

tobee írta:
Egyenlőre sajnos a kémiai vizsgálatok szerint kell a mézet vizsgálni, informatikai alapon nem lehet.
Amit ezzel kapcsolatban leírtál az egyszerűen megvalósíthatatlan hülyeség.

Én hajlandó vagyok ezt az érvet elfogadni, de akkor ilyeneket ne írjál, hogy:

tobee írta:
A vizsgálat a helyszínen nem elvégezhető, a minta vétel egy egy hordó esetén pedig olyan költséggel jár, hogy nem lehet kigazdálkodni. Utólag a tisztelt kolléga pedig nem veszi vissza a mézet, mondván az biztosan jó. Volt már, hogy postán kértem mintát, de nem abból kaptam ami eladásra került, hanem egy másikból. A víztartalma igen magas volt, de ez csak a feldolgozáskor derült ki, mert a méz be volt állva. Mikor a méhésznek mondtam, hogy becsapott és visszaviszem a mézét, csak röhögött rajtam.


Ezt nem lehet kigazdálkodni? Amikor majd ezerszer ennyibe fog kerülni, akkor azt hogyan gazdálkodod ki? Ha nem kerül ezerszer annyiba, az azért lesz, mert jól lobbiztatok. Ha jól fogtok lobbizni, akkor nem lesz aki megtermelje a mézet. Akkor mit fogsz kiszerelni? Cukorszirupot! De szigorúan azon a néven, hogy cukorszirup! A másik megoldást leírtam.

tobee írta:
Mit gondolsz a Te mézeddel mi lesz, ha nincs kiszerelő vállalkozás, nincs kereskedelmi egység aki a fogyasztónak eladja?

Meghirdetem a webáruházban.

_________________
A méhes nem az elvonulást, hanem a (jelen) lét felsőfokát jelenti. (Hamvas Béla)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.25. 22:54 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2016.09.29. 22:30
Hozzászólások: 432
tobee írta:
Kavalos!

Ha összevissza beszélsz viseld a kritikát! Örülök, hogy kiismertél, így akkor nem kell magyaráznom semmit, nem kell foglalkoznom azzal, amit ismét itt összehordtál. Hisz ismersz:)



tobee írta:
Nem régóta méhészkedem,.. Ez mindent elmond! Arra kérlek, hogy ne oszd az észt, főleg úgy, hogy nem értesz hozzá!
Ne oktass másokat, akik ezt a szakmát már régóta művelik, bizonyára nagyobb tapasztalatot is szereztek benne.


Ez itt a méz laborvizsgálatok témakör, ehhez egy kicsit értek.

Sőt! Akár csináljuk azt, hogy írd le melyek az általad kiszerelt mézek és hol kaphatóak (te úgy is nagy kiszerelő vagy), vagy esetleg más, ha itt tudja valaki.
Én megmintázom és megmérem HMF-re diasztázra, F/G-re stb. Ha találok határérték felettit akkor elvisszük a nébih laborba is és ők is ellenőrzik a terméket, hogy tényleg jól mérek-e.
Ha igazolódik, hogy határérték felett van akkor fizetsz egy sört!
Benne vagy?

_________________
Kavalos
Don't stop honey!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.25. 22:12 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 6274
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Kaptam két helyről is. De kaptam fenyegetést is mézkereskedőtől, (a méhészek barátjától) hogy feljelent a fórumon eltűrt hozzászólások miatt!
Nem tudom, hogy egy közhasznú egyesületnek lehet-e titkos levelezése? Nem tudom, hogy perelhető vagyok-e ha én ezt közzéteszem.

Megkérem B.P.-t az OMME félállású elnökét tegye közzé a méhészek nevében aláírni szánt levelet!

_________________
advocatus diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méz laborvizsgálatok
HozzászólásElküldve: 2018.03.25. 21:23 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2014.01.19. 17:50
Hozzászólások: 299
Idézet:
Esetleg elküldjem a petíciótok eredeti változatát?


Inkább tedd fel ide, ha megoldható!


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 191 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: hbbutor valamint 24 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.