Pontos idő: 2014.07.23. 04:27

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 334 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Következő
  Nyomtatóbarát verzió Előző téma | Következő téma 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.09. 09:43 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.01.10. 02:00
Hozzászólások: 889
Tartózkodási hely: Kiskunmajsa-Bodoglár
Nem, de elég sok helyről hallottam infót. Meg azzal nem értek egyet, hogy világos-híg és sötétebb-sűrűbb párosokat hozott ki a cikk. Nálunk annak lett sötétebb a méze, aki Yvett után szedte ki, de a nektár sűrű volt, így akár lehetett a ciklon előtt is pergetni az akácot. Én nem szoktam két akácot pergetni, ( igazából nem is értem, hogy 30 kg pergetési súly alatt miért kell kétszer dolgozni ) ezért nem tudom, hogy melyik milyen színű lett, de a pergetés szinte víztiszta. Északon tapasztaltam egyébként hígabb nektárt, lehet ennek korai pergetéséből jöttek a hígabb mézek?

_________________
A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.09. 06:48 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 2622
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Balázs írta:
Szerintem ez nem igaz


Miért? A te mézed az egész ország helyzetét mutatja?

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.09. 06:01 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2142
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Nem tudom nálad hogyan volt , de nálam a lenti akác világosabb vastagon fehér habos a hordó. A Nógrádi kicsit sötétebb a habnak, fehérségnek a tetején híre sincs. A labor , felvásárló ugyan nem adja ki a pollent , de tudomásom szerint elég gyengécskére sikerültek az ideiek. Víztartalom a szokásos 17-18.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.08. 21:05 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2009.01.10. 02:00
Hozzászólások: 889
Tartózkodási hely: Kiskunmajsa-Bodoglár
Előző számba megütötte a szememet, az az állítás, hogy akácból kétfajta méz lett. A híg, de világos és a sűrű de sötétebb. Szerintem ez nem igaz, mert idén a 2011-es év minőségét lehetett produkálni 17 körüli víztartalommal.

_________________
A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.07. 09:42 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 698
Cerana!

Gyakorlatilag mindazt leírtam már elébb, amikről említést tettél. Nem idézem vissza, olvasható a
viewtopic.php?f=2&t=373&p=125370#p125370 hozzászólásban. Továbbra is azt vallom, hogy éppen azon oknál fogva, amit az évjárat-hatásról írtál, illetve a szabályozás szándékának híján, a "méhlegelők piaca" nem szabályozhat, a nektár, virágpor pedig afféle "közvagyon", melynek használata nem korlátozható.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.07. 07:53 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 1457
Arisztaiosz írta:
A piac nem fog szabályozni

Tomipapa!
Ha a piac fogalmát leszűkítjük a megtermelt termék termelésének és értékesítésének relációjára, akkor helyénvaló a kijelentés. Abban az esetben, amikor egy ezelőtti folyamat két egymáshoz tartozó elemének(komplementer párjának) a viszonyát elemezzük, akkor más a helyzet. Ott a méhlegelő kínálat és méhlegelő kereslet áll egymással szemben. Ez a fajta piac fog szabályozni. Elsősorban gyenge nektártermelésű időszakban, és nagy méhsűrűségű területeken. Mindezek eredője az a mérőszám, amit Koós Péter említett: hány olyan nap van egy évben, amikor emelkedést mutat a kaptármérleg. Ez a legszigorúbb szabályozás. Ez is piaci szabályozás, mert a kereslet-kínálat törvényei határozzák meg. Tendenciaként jelentkezik az olló szétnyílása. Egyik oldalon az időjárás változás miatti méhlegelő kínálat miatti csökkenés, másik oldalon a méhsűrűség növekedése. Egyrészt az állományok számának emelkedésével. Másrészt (szerintem ez a veszélyesebb) az egyes állományok nagyságának növekedésével. Ezeknek a helyzeteknek a kezelésére létezik piacgazdasági szabályozás: a forgalomképes kvótarendszer. Ennek bevezetésére azonban nem látok egyik oldalról sem szándékot. Azért sem, mert a méhlegelő kínálat csökkenése évjáratonként jelentős ingadozásokat mutat. Bőség idején ez senkinek nem érdeke. Csak ínség idején. Az fog életben maradni, aki tovább bírja. Anyagilag.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.06. 09:48 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 698
Nem idézgetek senkit, visszaolvasgatva a vélemények, nézőpontok meglehetősen sokszínűek, kinek-kinek vérmérséklete, tapasztalata és ismeretanyaga szerint. Nem is akartam belefolyni újra a polémiába, mert lassan egyre inkább közeledtek a nézetek a piac szabályozó szerepének értékelése tekintetében.

Nem tudok viszont szó nélkül elmenni a folyamatos "fiatal gazda" szapulás szándéka és gyakorlata mellett. Ágazatunk végromlását nagyon sokak szerint a kezdők, azon belül is a lenyúlásra specializálódott fiatal gazdák generálják... Mostanság talán még a csapból is ez folyik -mit folyik, ömlik! Még az olyan "ikonikus" méhészek "csapjából" is, mint Koós Péter...

A 40 000 € összegű (jelenleg 12 millió forintot kitevő) támogatási összegre azok a "fiatal gazdák" pályázhatnak, akik 18-40 év közöttiek, vállalják a gazdaságuk öt éven keresztüli fenntartását, s rendelkeznek a megfelelő szaktudással. A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek a "hátrányos helyzetű" térségekben gazdálkodók, s azok, akik tanyán élnek, illetve oda kívánnak költözni, valamint nagy kézimunka-igényű tevékenységet (állattenyésztés, kertészet) folytatnak, s szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Ehhez tudni kell, hogy hazánkban az összes gazdálkodó arányában a 35 évnél fiatalabbnak számító gazdálkodók aránya mindössze 2,1 %...! A fiatal gazdálkodók támogatásának célja tehát elsősorban a vidéki területeken gazdálkodó rétegek elöregedésének ellensúlyozása, a gazdálkodók képzettségének emelése, s nem utolsó sorban a fiatal kezdők jövedelmi viszonyainak javítása.
Nos, talán látható, hogy nem komoly "tömegekről" beszélhetünk. A publikus adatok szerint A 2007-2013 közötti pályázati időszakban (három pályázati kiírás) mintegy 3300 fiatal gazda nyert el 32,3 milliárd forintnyi összeget. Most újabb támogatási összeggel, 4,5 milliárd forinttal számolhatnak a fiatal gazdák, a pályázók közül mintegy 500 nyerheti el ezen összeget, de szükség lesz a más területeken fel nem használt összegek átcsoportosítására is, hiszen az igény magasabb, mint a támogatási keretösszeg.
Az már más történet, hogy a méhészet az állattenyésztésen belül is sajátos ágazat, hiszen túlnyomó részben földterülettel (=méhlegelővel) nem rendelkezők űzhetik, mindenféle állatjóléti, állatsűrűségi megszorítás, szabályozás nélkül. Birkát, szarvasmarhát nem lehet saját tulajdonú, vagy bérelt takarmánytermő terület nélkül gazdaságosan tartani, de az abrakfogyasztó haszonállatok jövedelmező tartása is elképzelhetetlen vásárolt takarmányra alapozva. Az is eltér a többi állattenyésztési ágazat helyzetétől, hogy amíg azok jövedelmezősége, ennek következtében a volumene is csökkent, a méhészeti ágazatban a méz iránti keresletnek köszönhetően a piac nem volt fékező hatással a tevékenységre, ráadásul a hazai fogyasztás is jelentősen növekedett. Leírtam már az előzőkben, hogy ezen el lehet gondolkodni, de a "bévül lévők" nem zárhatják ki a "béfelé kéretőzőket". A szakirányítás és az ágazat szereplőinek közös akarata, azaz konszenzusos akarat kell ahhoz, hogy megoldást találjanak a méhsűrűség problémájára. A piac nem fog szabályozni, a tendenciák azt mutatják, hogy a mézre továbbra is jelentős kereslet lesz. A kormányzat nem fog önmagától szabályozni, mert az ellentmondana a vidékfejlesztési elképzeléseknek és az uniós támogatási prioritásoknak. A méhészeti ágazaton belül sem egységes a szándék, az egyik csoport azt vizionálja, hogy a Megiddo-hegy melletti csata már jó ideje folyik Isten és az Antikrisztus seregei között, s immáron közel a "végítélet", a másik a biológiai és társadalmi törvényszerűségeket figyelmen kívül hagyva akár a teljes mezőgazdasági ágazatot is képes lenne odadobni a "méhek védelme" érdekében, visszaállítani szándékozván a "paleolit-kori" állapotokat (mindezt a jelen méhsűrűség fenntartása esetleg további növelése mellett), a harmadik pedig egyszerűen odadobja a gyeplőt a lovak közé... Csak értelmes, megoldást találni képes javaslatoknak vagyunk szűkében. Miután nincs épkézláb elképzelésünk a jövőt illetően, jó emberi szokás szerint keressük a bűnbakot. Jelen esetben a kezdőkben látjuk azt, megfeledkezvén arról, hogy nem oly rég még a méhészeti ágazat szereplőinek elöregedését tartottuk végzetesnek... A fiatal gazdákat irigyelni persze lehet, de nem árt azt sem figyelembe venni, hogy a nekik juttatott támogatási összeg egyrészt vajmi kevésre elég a megkövetelt üzemméret és bevétel eléréséhez, másrészt azt rájuk sütni, hogy ők okoznák a méhészet végromlását: botor gondolat. Ezek a gazdálkodók képzettek, a méhészetből akarnak megélni, boldogulni, s gyakran önhibájukon kívül akár el is veszíthetik ezt a támogatási összeget. Az ui,. lehet, hogy a pályázat elnyerését követően esetleg nem ellenőrzik a forrás felhasználását, de a vállalt állománylétszám és az árbevételi terv teljesülését igen, s ha azok nem teljesülnek, a támogatást vissza kell fizetniük. Ha valaki utána számol, nyilvánvalóan rájön, hogy az utóbbi három méhészeti évben milyen erőfeszítések árán voltak képesek a fiatal gazdák megfelelni a követelményeknek. Vis major helyzet természetesen létezik, de a vis majorból megélni, sikeres gazdaságot fenntartani hosszú távon nem lehet. Ha gyakoribbá válik vagy állandósul az időjárás negatív hatása, akkor azt is borítékolhatjuk, hogy nem csak a fiatal gazdák egy része, hanem a régi, nagy méhészetek közül is sok tönkre mehet, hiszen egy ideig az elvárt bruttó termékkibocsátást az állomány növelésével talán lehetséges még növelni, de gazdaságosan fenntartani már nem valószínű, hogy lehet. Lehetséges, hogy felértékelődik azon mezőgazdasági kultúrák szerepe, melyek az extrém időjárási körülmények közepette és ellenére is képesek, "hajlandók" mézelni, de ezen kultúrák esetében már esmeg felvetődik a szabályozás, a vándorlás korlátozásának igénye, mert az ún. szabad rablás ui. jelenleg kvázi "szabályos", de fenntarthatatlan, csakúgy, mint az északi akácosok mértéktelen túlterhelése. Mindkét esetben a jelenlegi szabályozás, elképzelések és gyakorlat szerint az "önkorlátozásnak" lehetne nagyobb szerepe, de ez csak akkor képzelhető el, ha az ember genetikai állományát módosítják pl. a méhek génállományának "szociális" génkészletével, mert miként egykor leírtam, a "közlegelők" használatában a józan belátásnak nincs, a jelenlegi génkészlet birtokában nem is lesz, lehet jelentős szerepe...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.01. 14:25 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.28. 15:45
Hozzászólások: 342
Tartózkodási hely: Baranya Hetvehely
Érdekes kérdés, felénk is hallani. Hogy hány százalék a "lenyúlás" és mennyi a ténylegesen megvalósuló, megvalósított beruházás szerintem senki sem tudja, mint ahogyan azt sem, mennyi a méhészek és méhcsaládok száma.

_________________
Valami elkezdődött. Vagy mégsem?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.01. 12:29 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2013.09.01. 17:59
Hozzászólások: 15
nyuszt írta:
Évente mennyi fiatal gazda kap több tizezer eurós vissza nem térítendő támogatást,akik öt év alatt felfejlesztik 250 családra a méhállományukat ??? .


2-3 évente írják ki ezt a pályázatot. Ezeknek az "új" gazdaságoknak több, mint a fele csak papíron jön létre. Családtag, rokon nevéről átíratják a nevükre a gazdaságot, oszt ennyi. Nem tudom van e rá valamilyen adatbázis, de szerintem a fiatal gazdák által tartott méhcsaládok száma pár tízezernél nem nagyobb. Tehát elenyésző a számuk, így kár minden problémát a nyakukba varrni...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.01. 07:13 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 1457
Teljes mértékben igazat adok hárskeretnek. A létező leghatékonyabb szabályozó erő a piac. Azért, mert ez az érzelmektől mentes. Az állami szabályozás érzelmi alapon működik. Ezért kevésbé hatékony. Arra jó, hogy a drasztikus változások élét tompítsa. Volt egy rendszer, ami mindent így akart megoldani. Mellette volt a kontroll, a nyugati világ. Látványos volt a különbség a két rendszer hatékonysága között. Jelenleg azonban a probléma az, hogy az állam még fel sem ismerte a problémát, nemhogy azt próbálná hatékonyan kezelni. Sőt rátesz egy lapáttal. Jelen pillanatban csak ezt a lapátot lendítő kezet lehet esetleg megállítani.(Támogatások leállítása, méhésszé válás ösztönzése stb.) Az eredeti probléma attól még marad. Mindenkinek okosan kell dönteni. Mert mindig az okosabb marad életben.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.07.01. 07:09 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2142
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Idézet:
Akkor ez egy nagyon igazságtalan rendszer lenne. Mi alapján tarthat valaki 2000 családot


Arra lennék kíváncsi , hogy mennyi ember tudja megoldani hogy a 2000 méhcsalád fias keretei 3 hetente át legyenek nézve!
Alapvető dolgokon lehetne elbuktatni a nagy számokat. Egyébként Sajtkukac írásával maximálisan egyetértek. Aki hobbyból , szeretetből, kedvtelésből méhészkedik bőven elég 25 családig. Aki munka mellett annak már azért a 40-50 is okozhat olyan gondot amit azért biztosan felületességgel tud csak elvégezni. Ma egy főállásban végzett méhészet 100-1000 közt szerintem hihető és végezhető, de itt kell az ember is , mert ez azért emberi munkaerőt kíván.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 22:00 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.28. 15:45
Hozzászólások: 342
Tartózkodási hely: Baranya Hetvehely
Propolisz írta:
Az agrárszektor most is tele van támogatásokkal, transzferekkel, ami torzítja a versenyt. Egy faipari műhely pl. ehhez képest miben részesül?....


Az agrártámogatásokat, vagy földalapon, vagy célzottan osztogatják, ellensúlyozandó más országok támogatását. Föld alapúhoz mindenki hozzájuthat.A faipart célzottan nem támogatták. Amikor én kezdtem, szinte minden faluban "fűrészüzem"
működött. Mára igencsak megritkultunk. Aki vette az akadályokat, megtalálta helyét fennmaradt. Ma ott tartunk, aki fenn tudott maradni nyereséggel dolgozik. A méhészethez mint szakmához nem értek, de az átlagnál sokkal több méhésszel állok kapcsolatban, úgy ítélem meg, hogy van némi rálátásom. Úgy gondolom, hogy lesznek régóta méhészkedők, akik abba fogják hagyni, mert nem tudnak alkalmazkodni. Lesznek kezdők, akik felkészületlenül kezdenek és tönkre mennek a támogatások ellenére. Lesznek kezdők, akik megerősödnek és sok régóta méhészkedőt megelőznek. Szerintem csak keveseknek van "bérelt helyük". Azt el kellene fogadni, hogy egy méhészet kialakítása , nem igazán magas beruházást igényel, ezért próbálkoznak sokan. Ebben a szakmában sokkal jobban összemosódik az amatőr és profi, mint egyéb szakmákban. Nem tudom idézni, a forrásban sem vagyok biztos: A méhészetek számát 20-25 ezerre becsülik. A profik számát 1500 és 2500 közé. A profik adják a termelés 80 %-át. Nem tudom, mennyire helytállóak a számok. Ha más ágazatokhoz hasonlítjuk helytálló lehet. Ha így van el lehet gondolkodni. Nézem a profilokat. Ha igazak az ott leírt családszámok, akkor én abszolút kezdőként a magam 75 családjával lehet hogy már a középmezőnyben vagyok ?
Ha így van, ez megint csak elgondolkodtató.

_________________
Valami elkezdődött. Vagy mégsem?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 21:47 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.24. 14:06
Hozzászólások: 189
hárskeret írta:
Volt tej kvóta, már nincs. Volt cukor kvóta már nincs. Volt vadászlétszám limit már nincs. Egy ideje tagjai vagyunk az EU-nak is. Jó ideje deklarált a vállalkozáshoz való jog. Tudomásul illene már venni, hogy hivatalos korlátozás nem lesz. A magyar ember nem az összefogásról és az önkorlátozásról híres. Már máskor is leírtam, egyedül a piaci verseny, és a természet fog szabályozni. (populáció dinamika) Egyébként egy jó témának tartom, sok utópisztikus elméletet lehet itt olvasni. Ezek azonban köszönő viszonyban sincsenek sem a szakmával, sem a gazdasággal, de még a társadalmi viszonyokkal sem. De a vélemény szabad.

Ez a neoliberális gazdaságpolitika lényege:az "önszabályozó piac".A jelenlegi gazdasági válság kezdete óta már a közgazdász szakma nagyjai is egyre többen vitatják ezt tételt.
Be kell látni hogy a bár a piac hosszú távon az egyensúly felé tart,mi nem élünk hosszú távon.Márpedig az egyén érdekei rövid távon többnyire nem egyeznek a makrogazdaság érdekeivel.Abban azért egyetértek,hogy a "vélemény szabad" ;)

_________________
hunor 10-12 + 2 x 1/2nb


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 19:54 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2014.01.22. 20:20
Hozzászólások: 3
Évente mennyi fiatal gazda kap több tizezer eurós vissza nem térítendő támogatást,akik öt év alatt felfejlesztik 250 családra a méhállományukat ??? Csökken a méhlegelő, csökken a gazdaságosság,növekszik a méhegészségügyi kockázat ?Nem kell csodálkozni !Kis méhészet - kis kockázat , nagyméhészet nagyobb kockázat . A problémát csakis állami szabályozással / és OMME közreműködéssel / lehet,lehetne megoldani,ha lenne rá fogékonyság.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 19:53 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2010.02.17. 13:09
Hozzászólások: 998
Tartózkodási hely: Pest megye
hárskeret írta:
Már máskor is leírtam, egyedül a piaci verseny, és a természet fog szabályozni...
Kis hazánkban mostanában egyre kevésbé "divatos" a piacok önszabályozó működésében hinni. Hiszen akkor nem kellene minket a politikusoknak megmentenie. Mikor? Kitől? Hát mikor kitől....
Az agrárszektor most is tele van támogatásokkal, transzferekkel, ami torzítja a versenyt. Egy faipari műhely pl. ehhez képest miben részesül?....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 17:26 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.28. 15:45
Hozzászólások: 342
Tartózkodási hely: Baranya Hetvehely
Volt tej kvóta, már nincs. Volt cukor kvóta már nincs. Volt vadászlétszám limit már nincs. Egy ideje tagjai vagyunk az EU-nak is. Jó ideje deklarált a vállalkozáshoz való jog. Tudomásul illene már venni, hogy hivatalos korlátozás nem lesz. A magyar ember nem az összefogásról és az önkorlátozásról híres. Már máskor is leírtam, egyedül a piaci verseny, és a természet fog szabályozni. (populáció dinamika) Egyébként egy jó témának tartom, sok utópisztikus elméletet lehet itt olvasni. Ezek azonban köszönő viszonyban sincsenek sem a szakmával, sem a gazdasággal, de még a társadalmi viszonyokkal sem. De a vélemény szabad.

_________________
Valami elkezdődött. Vagy mégsem?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 16:44 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 1457
zsolti írta:
Nem csak a gyors meggazdagodásban reménykedő kezdők okozzák a problémát, hanem a mértéket nem ismerő régiek is.

Én már régóta mondogatom, hogy a komoly veszélyt nem a kezdők jelentik. Az a tíz-húsz család sokat nem számít. Még csak nem is biztos, hogy a mértéket nem ismerő régiek. Hanem az a negyven-ötven családos méhész, aki 120-150-re szaporít. Vagy még többre, mert felnőtt a gyerek, és nincs munkája. Hiszen a kétszázról négyszázra fejlesztő akad mondjuk 1000 méhészből 20, akkor az 4 000 plusz méhcsalád, ha az 50-ről 120-ra van 1000-ből 150, akkor az több, mint tízezer. A számok nyilván önkényesek, de látni kell, hogy az átlag családlétszám hatvan körül van. A kétszázasok tábora elenyésző. A száz-százhúsz család még az a kategória, melyet egy méhész erőlködés nélkül el tud látni. Én azt gondolom, hogy ez az a szegmens, mely komolyan képes megdobni az országos méhcsalád számot..


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 16:42 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2011.11.18. 19:29
Hozzászólások: 60
:taps

_________________
Üdv.:tsá


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 16:33 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2009.09.01. 10:15
Hozzászólások: 46
Tartózkodási hely: Pestmegye
Erről a témáról írtam egy cikket a MÉHÉSZETben anno, "Gondolkodjunk kicsiben címmel" Tartsunk annyi méhcsaládot, amennyit fullra ellátunk, és csúcsra tudunk járatni.Eredményünk ugyanaz lesz mintha dupla annyi lenne, csak nyugodtabban alszik az ember, nem bántja a lelkiismeret a rajok, betegségek elmaradt tennivalók , stb. miatt.
Én a rajzásgátlást tenném vizsga anyagnak , annak aki méhet tart. Aki ebből megbukik, ne tarthasson méhet.Akinek nincs egyetlen raja sem, azzal nem lesz gond a méhész társadalomban mert az más területen is alapos munkát végez.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 16:17 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.05.13. 21:14
Hozzászólások: 339
Tartózkodási hely: Baranya
Talán a Faluba könyvben van egy érdekes táblázat a pergethető méz alakulásáról. Egyszerű fordításban a következő : Van egy 5l bogrács tele étellel. Az asztalnál négyen ülnek, mind jóllaknak és még marad belőle. Ha ugyanezt a bogrács ételt húszan ülik körbe, akkor talán jóllaknak, viszont semmi se marad. Zsolti! Azért kell a több méhcsalád, mert ha a kevesebb keveset hozott, akkor a több ugyanarról a méhlegelőről többet hoz…. :mrgreen:


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 15:47 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.01.13. 21:16
Hozzászólások: 221
Tartózkodási hely: Vas
Egyik jó módszer lenne szerintem, hogy nem kellene több családot eladni.


És akinek muszáj eladni?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 15:39 
Offline
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Csatlakozott: 2013.09.01. 17:59
Hozzászólások: 15
sajtkukac írta:
A másik, hogy nem kéne több tenyészkódot kiadni és akkor itt a vége.


Akkor ez egy nagyon igazságtalan rendszer lenne. Mi alapján tarthat valaki 2000 családot a másik meg egyet sem? A legnagyobb gond szerintem az, hogy aki 10 éve még 40-50 családdal méhészkedett, mára van neki minimum 200. Nem feltétlenül a 2-3 éve méhészkedők jelentik a problémát azzal a 20-30 családjukkal. Nemrég olvastam Molnár Jenő írását a 2003-as Méhészetben, már akkor panaszkodott a kényszerből méhésszé válókra, ehhez képest mára hova jutottunk...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 15:22 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 18:22
Hozzászólások: 2622
Tartózkodási hely: Belső-Somogy
Ez egy jó hozzászólás volt! :taps
A napokban beszéltem egy ismerősömmel, aki elújságolta, hogy már 400 családnál tart. Én meg feltettem magamban a kérdést: Mi a lóf@sznak ennyi?
Nem csak a gyors meggazdagodásban reménykedő kezdők okozzák a problémát, hanem a mértéket nem ismerő régiek is.

_________________
Zsolti
(1/2 NB)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 13:58 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2009.05.16. 21:03
Hozzászólások: 108
Tartózkodási hely: Bács-Kiskun megye
Uraim!
Ha egy zsúfolt vonatra felszáll még egy adag ember aki már nemigazán férne fel akkor egyszer csak kitörik a vonat kereke és senki nem megy sehová. ÉHENHALNAK OTT!
Ezért kellene valahogy véget vetni egy darabig az új beszállásoknak.
Egyik jó módszer lenne szerintem, hogy nem kellene több családot eladni.
Amikor kezdtem 10 családot szerettem volna vásárolni de csak 8 lett belőle a végén, mert akkora volt a kereslet, hogy egyszerűen nem találtam több eladó családot.
Ha nem lett volna egy sem akkor vagy értek hozzá és fogok magamnak rajokat vagy
egyenlőre nem kezdek méhészkedni.
A másik, hogy nem kéne több tenyészkódot kiadni és akkor itt a vége, ha valaki megunja abbahagyja akkor úgyis be van sütögetve a szám mindenhova, meghirdeti és a beszállni szándékozó kezdőnek továbbadhatja.
Hány olyan méhész van az országban aki morgolódik, hogy milyen sok méhész van és közben minden tavasszal adja el a szaporulatot esetleg ha épp nincs vevő akkor rábeszél még néhány embert hogy vágjon bele tud is adni hozzá családokat?
Itt kéne egy vonalat húzni.
Az is szomorú, hogy ha van egy főállású méhész aki 80-100 családot pátyolgat, kordában tart megvan belőle ,nem is kéne neki több és ezzel szemben van aki mellékállásból vagy hobbiból méhészkedik és csak a pénz-pénz, a méhek nem is érdeklik és szaporít ,hogy még többet-még több legyen esetleg pont valahol az elöbb említett főállású méhész nyakán esetleg többen is vannak ilyenek a környékén akkor ez valahol egyáltalán nem tisztességes szerintem.

Ha hobbiból csinálja akkor miért nem elég 10-15 család ezzel ki tudja élni a méhészeti hajlamait oda tud rájuk rendesen figyelni és ellátja a saját családja mézigényét esetleg el is tud adni belőle.

A mellékállásban méhészkedőnek meg 40-50 család vagy csinálja komolyan főállásban 100-150 családdal

Több család egy embernek felesleges,mert szerintem csak az agyára megy és ahogy Tükör is írta valahol korábban, hogy ha elszabadul a pokol lehetetlen kordában tartani őket.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 06:43 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 698
Uraim!
Nem szokásom "átidézgetni" (Nagyernyei Attila szóhasználatával) a "konkurens fórumról", de a tisztánlátás kedvéért most mégis ezt teszem, felteszek három hozzászólást, hogy ne lógjon a levegőben "Lőrincnek" küldött üzenetem sem, egyúttal azok is képbe kerüljenek, akik nem látogatják rendszeresen a "konkurenciát"...

1.,
Tóth Zoltán
Klubtag
***
Hozzászólások: 153
Összes lájk: 119
Profil megtekintése E-mail Privát üzenet (Nem elérhető)

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #46 Dátum: 2014. április 22. 06:49 »
Idézet
Tisztelt Méhésztársak!

Sajnálattal értesítelek benneteket, hogy most 2014. április 17-21 között a hosszú hétvégén példátlan mértékű méhpusztulás következett be Döge, Kisvárda, Fényeslitke, Komoró települések térségében. Az eddigi adatok alapján hozzávetőlegesen 1000 méhcsalád károsodott különböző mértékben.
Gyanítom ennyivel még nincs vége, ma már kora hajnalban elkezdtek "rajozni" a permetezők pl. itt Fényeslitkén, és gondolom a környéken is, szerintem további káreseményekre lehet számítani, mivel az elvirító almafától kezdve az éppen most kinyílt almavirágokig széles a skála és kemény szerrel még csak most készülnek permetezni a gazdák.

!! Az eset kapcsán fontosnak tartom még elmondani a méhekből 2X 1/2 liter hullát kell megszedni a méheü. felelősnek a hatóság jelenlétében, nem pedig 2X 0,5 kg-ot erre hivatkozva senki sem engedje magát lebeszélni a
hatósági eljárás megindításáról!!

Reménykedek benne, hogy a kialakult helyzethez viszonyítva mégis jó hírekkel szolgálhatok, és nem veszi hatalmába a méhmérgezési eseteket is a közöny vagy a szakmaiatlan hozzáállás.

És még valami!!! Akinek a méhészetét mérgezés éri, feltétlenül legyen figyelemmel arra, hogy írásban is megtegye bejelentését az illetékes megyei Növ.-és Talajvédelmi Igazgatóság felé, még ám kimutathatóan!! Ennek a későbbiekben a kártérítés során lehet nagy jelentősége!!

Szeretnék megkérni valakit, adjon hírt erről a méhpusztulásról a zöld fórumon, hogy a méhésztársak minél szélesebb köre tájékoztatva legyen "hovatartozására tekintet nélkül", mivel ott sajnálatos módon nem engednek hozzáférni a fiókomhoz már vagy 2 hónapja.
Üdvözlettel: Tóth Zoltán

2.,
Tóth Zoltán
Klubtag
***
Hozzászólások: 153
Összes lájk: 119
Profil megtekintése E-mail Privát üzenet (Nem elérhető)

Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #34 Dátum: 2014. május 12. 22:46 »
Idézet
Tisztelt Méhésztársak!

Neonikotinoid ügyben azt hiszem el kell ismernünk egy nagyon komoly tényezőt, ami egyben magyarázatot is nyújthat Cserényi Péter és Tóth Péter első látásra érthetetlen cselekvéseire.
Mint gyakorló méhészek földhasználóként illetőleg növényvédősként egy valamit sokkal tisztábban látnak nálunk tudjátok mi az?
-Mire is képes a gazda, ha magyar!!! (Tisztelet annak a nagyon csekély kivételnek)
A fenti megállapítás tudatában sajnos teljesen helytálló a kisebbik rosznak nevezni a neonikotinoidokat.
A gazdák nagy része ugyanis permtezni fog rovarölővel virágzáskor, ha veszélyben látja a termést.......
( azaz nem képes európai módon gondolkodni , így gazdálkodni sem)

Egy biztos,a fenti tény nem megfelelőlen lett kommunikálva eddig mi méhészek felé.

Viszont ebből is látszik, hogy igenis a méhek védelme az elsődleges szándéka Cserényi Péternek és Tóth Péternek is, noha első látásra nem is annak tűnt.

A belső és külső kommunikáció és az egység teljes hiánya jellemzi ezt a helyzetet, félreértésekkel, sértődésekkel és végső elkeseredésben személyeskedésekkel tarkítva.

Meggyőződésem létezik az a megoldás ebben a helyzetben is ami igazi megoldást hozhat mindenki megelégedésére.

Hiszem, hogy céljaink a méhészet fenntarthatóságával kapcsolatban azonosak, ezért tisztelettel megkérek mindenkit mellőzük a személyeskedést, ne kételkedjük érdekképvideleti vezetők szakma iránti hűségében, viszont segítsünk kellő alázattal és folyamatosan a dolgok alakulását, meglátjátok számítanak a véleményünkre.
Üdvözlettel: Tóth Zoltán

3.,
Tóth Zoltán
Klubtag
***
Hozzászólások: 153
Összes lájk: 119
Profil megtekintése E-mail Privát üzenet (Nem elérhető)

Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #162 Dátum: 2014. június 17. 22:43 »
Idézet
Kedves Méhésztársak!


Örömmel értesítelek benneteket, hogy a 2014 évi áprilisi fényeslitkei méhmérgezésben ismeretlen tettes ellen tett feljelentésem melyet első körben az illetékes Rendőrkapitányság elutasított, fellebbezésemre az Ügyészség a Rendőrkapitányságot nyomozásra utasította.

A mai napon kaptam róla az értesítést..

Főleg elvi jelentősége van a dolognak mondhatnám precedens értékű, innentől kezdve, tehát méhmérgezés nem múlhat el Rendőrségi nyomozás nélkül, a "receptet" minden jövőbeni károsult méhésztárs rendelkezésére bocsátjuk.

Ez nagy eredmény majd meglátjátok.
Üdvözlettel: Tóth Zoltán

Nos, e három idézet talán megvilágítja, kiről is lehet szó, ha Tóth Zoltánra hivatkozom. Egyébként itt sem ismeretlen ő, talán már az ideiglenes távoltartó büntije is lejárhatott...
viewtopic.php?f=37&t=97&p=114787#p114787


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.30. 06:42 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3712
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Malya Péter írta:
Szerintem Koós Péter írása éppen ilyen rózsaszín ködoszlató írás, ámde itt is elég vegyes a fogadtatása.

Hát hol lenne vegyes a fogadtatás, ha nem a méhészek között??? A baromfi tenyésztőket hidegen hagyja.
Szerintem a helyzetelemzésben mindenki egyetért: „Túl sok az eszkimó, kevés a fóka”
A többség talán azt is érti, hogy ha egy leterhelt legelőn megduplázzuk a családszámot, akkor nem a családonkénti eredmény csökken felére, hanem minuszos is lehet a családok saját fogyasztását figyelembe véve. A megoldás is kézenfekvő, csökkenteni a családszámot-
Bocs, de az önkorlátozás sikerében nem hiszek.Ha a szomszéd 40-ről 20 -ra csökkenti a családszámot akkor én is 100-ról 99-re ......, de lehet, hogy a fiam is bejelent 20-30 családot ........
Maradnak az adminisztratív módszerek.
Akik körön belül vagyunk azt szeretnénk, ha nem, vagy csak minél kevesebb új méhészet indulna. De milyen alapon korlátoznánk más jogait, mert mi előbb kezdtünk????
Hozzáteszem egy minimum vizsgát, legalább méhegészségügyből én is kívánatosnak tartanék, körön belül is.
Ki csökkentsen? A főállású szerint a hobby vagy kiegészítő jövedelem miatt méhészkedő. A kicsik szerint pedig a nagyok.
Mindkettő mellett és ellen rengeteg érvet tudnék felsorolni. Gondolom Te is.
A "Zsúfolt méhlegelők" topic tele van szabályozási ötletekkel. Jót, vagy legalább részben igazságosat sem olvastam köztük.
A méhcsaládszám akkor kezd el magától csökkenni, ha a ráfordított eszköz és munka, nem fog hozni egy átlagos jövedelmet.
Hogy kinek mi ez a határ, azt képzettség, lakhely és még más tényezők befolyásolják. Tehát hajrá magyar gazdaság!
Rosszabb verzió, ha a természet oldja meg a dolgot egy eü összeomlás formájában, ami gyors, hatásos, és
kíméletlen lesz.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 22:04 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 6562
Tartózkodási hely: Szászberek
Én úgy tudom, hogy Tóth Péterrel is beszélt ezekről a dolgokról, azért kérdeztem.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér
Halad az, csak csinányi köll....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 21:22 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3712
Tartózkodási hely: Észak-Zala
És a hsz-ére érkező válaszban azerinted kiről van szó?

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 21:19 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 6562
Tartózkodási hely: Szászberek
Arisztaiosz Tóth Zoltánt ír.

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér
Halad az, csak csinányi köll....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 21:13 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3712
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Ezt most Arisztaiosztól vagy pestlorinctől kérdezed? Mindketten hivatkoznak Tóth úrra.
De tényleg ki az a TÓTH?

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 20:57 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 6562
Tartózkodási hely: Szászberek
Ez meg újra egy elég gusztustalan kihátrálás(mással takarózva), amikor konkrétumot kérnek tőled.
Amúgy melyik "Tóth"?

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér
Halad az, csak csinányi köll....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 20:32 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 345
Tóth úr személyesen mondta ezt el nekem több példa alapján. Kérdezd meg tőle, ha nem hiszed.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 20:02 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 698
pestlorinc írta:
Már ma jelentkezik a csábítás a gazdák részéről, hogy menjünk megporozni. Csak nem korrekt a magatartásuk. ígérik a méhkímélő technológiát, de nem alkalmazzák. Tavasszal Szatmár-Betegben több példa volt erre.


Lőrinc!

"Szatmár-Betegben" a gyümölcsös-gazda csábította volna a gyümölcsösébe a mérgezést szenvedett méhészeket? Tudomásom szerint a mérgezési ügyben a rendőrség nyomoz jelenleg, de semmilyen információm nincs az ügy jelenlegi állásáról. Talán Tóth Zoltánt kellene meginterjúvolnia, mielőtt prejudikál. Honnan veszi, hogy a gazdák ígérik, de nem tartják be a méhkímélő technológiát? Netán Gebekastól hallotta, esetleg netán önt is csábították megporozni azok az aljas, méhgyilkos gazdák? A többes számból nekem ez jön le, de javítson ki bátran, ha netán rosszul olvastam volna a "szatmár-betegi" gyümölcsös-tulajdonos gazdák és a méhészek "balladáját" az ön interpretációjában.

Ha lehet, ne gondolja tovább a történeteket, elég, ha konkrét információkkal szolgál, s nem a "lőrinci bulvárral" az információkra éhes fórumozóknak. Eme előadásmódra elsődlegesen az FF-Klubon akad néhány vevő...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 18:50 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 231
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Szerintem Koós Péter írása éppen ilyen rózsaszín ködoszlató írás, ámde itt is elég vegyes a fogadtatása.

_________________
Malya Péter
http://www.mehmergezes.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 18:36 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3712
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Malya Péter írta:
........tsanyi!

Sok a kihasználatlan méhlegelő gondolathoz.Lesz is, és növekedni is fog, ha marad ez a mézelési tendencia.

Nem Péter!
Az idézeteket azért tettem be, mert a kistérségi társaságok programjaiban, az általuk finanszírozott előadásokon a méhészet ma is úgy szerepel mint egy kitörési pont a vidéki foglalkoztatási helyzetből.
Az agrár felső vezetők is, úgy nyilatkoznak, hogy itt minden szépen halad ........
Közben itt a fórumon is vannak akik a kihasználatlan méhlegelőkről, akác stb írogatnak.
Mindez megfejelve a fiatal gazda pályázat lehetőségével (A támogatás felhasználását az MVH nem ellenőrzi......) vajon hány embert sarkallnak arra, hogy belevágjon?
Először talán ezt a rózsaszín ködöt kéne feloszlatni, a saját és leendő méhésztársaink érdekében.
Szerintem.

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 14:25 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2008.11.20. 17:57
Hozzászólások: 2142
Tartózkodási hely: Soltvadkert
Az olyan nagyobb termelők akiknél a termesztett növény igényli a méhes megporzást, növényfajtánként meghatározott terület illetve db szám után megporzási díjat fizettetnék amit a méhészek felé vissza lehetne osztani vagy egyéb hasznos módon felhasználni méhészeti érdekre. Viszont közben akár kialakulna is az igény ha már fizetek valamiért akkor legyen a területemen méhcsalád is. Na akkor azért kicsit változna a méhkímélő technológia betartása is.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 11:45 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.23. 15:45
Hozzászólások: 345
Már ma jelentkezik a csábítás a gazdák részéről, hogy menjünk megporozni. Csak nem korrekt a magatartásuk. ígérik a méhkímélő technológiát, de nem alkalmazzák. Tavasszal Szatmár-Betegben több példa volt erre.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 10:12 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Csatlakozott: 2013.02.13. 18:52
Hozzászólások: 698
Malya Péter írta:
Cerana!

Igen ez egy idézet, és azért választottam, mert számomra Kooós Péter azok közé tartozik akiknek adok a szavára, véleményére.Szerintem, ha tíz egymást követő évben marad az akác korán virágzási tendencia, azt már nyugodtan vehetjük egy tartós dolognak.

devil!

Én ezt az írást egy jó szándékú figyelmeztetésnek gondolom.Az önszabályozás gondolata azonban figyelemre méltó.Az egy méhcsaládra jutó jövedelem csökkenés eddig úgy jelentkezett, hogy nőtt az egy méhészre jutó méhcsaládszám. Ennek azonban van egy ésszerű határa, és ha ez már az ezer család felé fog haladni, lealkonyul a nagy méhészetek, a főállásúak korszaka.Visszamegy a méhészet oda ahol jórészt korábban is volt, a mellékállás kategóriába egy alacsonyabb méhcsaládszámra, de sajnos egy alacsonyabb fajlagos jövedelmi kategóriába.

bükk!

Szerintem is benne vagyunk már az összeomlásban.Előbb utóbb lemegy a méhár.

tsanyi!

Sok a kihasználatlan méhlegelő gondolathoz.Lesz is, és növekedni is fog, ha marad ez a mézelési tendencia.


Péter!

Én ezt a cikket majd akkor értékelném, ha teljes egészében elolvastam, addig egy kiragadott idézet alapján nem látom be, hogy csak kizárólag problémafelvető, vagy a problémára választ is adni képes írásról beszélgetünk-e...
Mindenesetre felhívnám a figyelmet Cerana hozzáfűzött játékelméleti példájára, a klasszikus garrett-i közlegelők dilemmájára. A köz- és magánérdek ellentéte mióta az ember ember, azóta létező probléma, az ember a "mohó algoritmus" alapján cselekszik, ezzel a teljes populációt az összeomlás felé sodorva. A korlátos közvagyonhoz (esetünkben a méhlegelő) a jelen szabályrendszer alapján korlátlanul férhet hozzá az egyén (esetünkben a méhész). Az egyén "túl fogja használni" e korlátos vagyont (még korlátozni szándékozó szabályrendszer esetén is lesznek "dezertőrök"), mint ahogy túlhasználja szinte az összes természeti erőforrást is. Be kell látnunk, hogy az "önkorlátozás" jelenleg elképzelhetetlen, szabályozni egyedül az lehet képes, ha a gazdasági tevékenység ellehetetlenül, akár a korlátos közvagyon pusztulása, akár a gazdasági környezet változása révén. Addig, amíg a méz korlátlanul és jó áron eladható termék lesz, addig növekedni fog a méhcsaládok száma. Ha nem keresleti lesz a piac, a "befektetők" más területre viszik át a tőkét.Megszűnnek a megaméhészetek, mert a tőke más területen magasabb hozamot képes elérni, ezért oda is áramlik. Aztán ha a növénytermesztőnek megéri a megporzási díjat kifizetni, akkor létrejönnek a megporzó méhészetek, de azok is csak szigorúan gazdasági alapon, a biztos megtérülés tudatában. A múltkor "leordította" a fejemet egy óriásméhészet egyik üzemeltetője, amikor beszélgettünk arról, hogy az elvárt jövedelem megtérüléséhez kétszer annyi családot kénytelenek "dolgoztatni", mint 10 évvel ezelőtt. Ő a méhmérgezéseknek, a neonikotinoid csávázószerek használatának tudja be e problémát, pedig nem azok a fő okozók. Lehet azoknak is szerepe a problémában, de egyetlen tényezőre visszavezetni e problémát nem lehet. Állítom, hogy a csávázószerek teljes betiltása után sem változik meg a tendencia. Egyetértek Ceranaval abban is, hogy nem a méhegészségügyi problémák jelentik az elsődleges korlátot, amíg megéri gyógyszerezni, amíg lehet "ó'csó" technológiával dolgozni, addig -különösen még támogatva is- nem gondolkodik el a méhtartó a méhsűrűségen. Ha már a dupla vagy annál magasabb családszámmal sem lehet a régi hozamokat elérni, akkor eljő az az időszak, amikor már nem éri meg évi 15-20-30 hordásos napra gazdasági indíttatású méhészeti vállalkozást alapítani, azt fenntartani. Ha a klíma, az időjárás változása még rosszabb körülményekben kulminál, csak a néhány hobbiméhész, kis méhészetet fenntartó másodállású méhész folytatja a tevékenységet akár veszteség termelésének árán is, a megaméhészetek, alkalmazottakkal dolgozó vállalkozások abbahagyják, mert nekik (=a befektetőnek) már ezen az áron nem éri meg...

Egyszóval én Tükörrel értek egyet: merjenek a méhészek kisebbek lenni, s még fenntartható méhállomány mellett tisztes jövedelmet termelni. Amíg a piac, a gazdasági környezet nem jelent korlátot, addig viszont kár azon borongani, hogy exponenciális ütemben nő a méhcsalád-szám és egyre szélesebb rétegek kérnek a tortából. A mi tortánk a "közvagyon" kategóriába tartozik, s ezért az egyén nyúl azért a tortaszeletért, amit képes elérni, s ráadásul senki nem koppint a körmére akkor sem, ha két kézzel nyúl utána. Ha elfogyott a torta, majd nem nyúlkál utána. E folyamatokat, tendenciákat meg lehet próbálni szabályozni, torzítani, befolyásolni, de -mint már sokszor leírtuk- az egyedi "önkorlátozásra" várni, abban reménykedni dőreség...

Ajánlom olvasgatni a "The Tragedy of the Commons" című Garrett-munkát, ha megoldást nem is találunk benne, a szemléletünk még formálódhat...


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 06:50 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 638
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
A játékszabályokat nem mi hozzuk. Nekünk csak ezek szerint kell játszani. Amit írtál elfogadom. De mert neki már "bejött" ne akarja megakadályozni, hogy ezt bárki más is szabadon utána csinálhassa. Az atkát nem a kezdők hozták be Európába. A klímaváltozás sem a mi számlánkra írandó, és a mezőgazdaságot se mi alakítottuk át. A "méhész urak" lesznek szívesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ahogy ezt a kezdőknek is meg kell tennie. És ha méhcsaládszámot szeretne csökkenteni, azt ne a másokéval tegye! Mert ha jól értem, neki nem azzal van baja, hogy ő hány családdal méhészkedik, csak azzal, hogy sokan vannak akik szintén méhészkedni szeretnének, és mert ő beleszületett meg 40 éve ebből él, úgy gondolja előjogokat rendelkezik. Nekem csak ezzel van bajom.


Okostojás H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 06:03 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2011.05.24. 14:06
Hozzászólások: 189
H.apci írta:
Nem szeretem, amikor a méhészek sírnak. Sokadszorra írom le, 2008-ban gazdasági válság volt, és még mindig tart! 10 évvel ezelőtt nagyon sok embertől hallottam: "havi 150.000ft alatt fel sem kelek!" Ma ezek közül többen havi 80.000ft-ért dolgoznak, és azon aggódnak, hogy ezt is el ne veszítsék. 2009-ben keservesen kellett tudomásul vennie a magyar társadalom szinte minden rétegének, hogy az igényekből vissza kell venni, és nem kicsit. Nem értem, hogy a "méhész urak" miért gondolják úgy, hogy ez velük nem történhet meg. A méhészetből évek óta nem tud a szegény cikkíró megélni? Látatlanban hajlandó vagyok elcserélni az én elmúlt öt éves jövedelmemet az ő utolsó öt éves jövedelmére. HA neki a méhészet a múlt, legyen az ő baja. Nekem a méhészet a jövő! Állami támogatások nélkül. Az 530-as BMW meg nem életcél. Eddig is meg voltam nélküle, ezután is el leszek. Még szerencse, hogy az akác méz nyugtató hatású. Ha nem nyalogattam volna olvasás közben, még az is lehet, hogy felbosszantom magam.


H.apci.


Hapci! A "méhész urak" azért sírnak mert nagyságrendekkel több pénzt, időt, energiát tettek bele mint néhány 10 családos 1-2 éve méhészkedő mindenhez értő okostojás. ;)

_________________
hunor 10-12 + 2 x 1/2nb


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.29. 03:54 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.28. 15:45
Hozzászólások: 342
Tartózkodási hely: Baranya Hetvehely
Tükör írta:
hárskeret írta:
Ezek után úgy döntöttem, hogy nem fogom eladni a méheimet, hanem szaporítok. (az okos ember akkor telepíti a szőlőt, amikor mások kivágják)

Még ne kapkodj!
Egyenlőre mindenki telepít... ;)


Az sem rossz. Jól fogy a keret. Ha majd ez megáll, akkorra ott lesznek a méhek, és a Kánaán.

_________________
Valami elkezdődött. Vagy mégsem?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 21:03 
Offline
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló
Avatar

Csatlakozott: 2012.07.19. 16:00
Hozzászólások: 638
Tartózkodási hely: Hajdú-Bihar, annak is a legszéle
Nem szeretem, amikor a méhészek sírnak. Sokadszorra írom le, 2008-ban gazdasági válság volt, és még mindig tart! 10 évvel ezelőtt nagyon sok embertől hallottam: "havi 150.000ft alatt fel sem kelek!" Ma ezek közül többen havi 80.000ft-ért dolgoznak, és azon aggódnak, hogy ezt is el ne veszítsék. 2009-ben keservesen kellett tudomásul vennie a magyar társadalom szinte minden rétegének, hogy az igényekből vissza kell venni, és nem kicsit. Nem értem, hogy a "méhész urak" miért gondolják úgy, hogy ez velük nem történhet meg. A méhészetből évek óta nem tud a szegény cikkíró megélni? Látatlanban hajlandó vagyok elcserélni az én elmúlt öt éves jövedelmemet az ő utolsó öt éves jövedelmére. HA neki a méhészet a múlt, legyen az ő baja. Nekem a méhészet a jövő! Állami támogatások nélkül. Az 530-as BMW meg nem életcél. Eddig is meg voltam nélküle, ezután is el leszek. Még szerencse, hogy az akác méz nyugtató hatású. Ha nem nyalogattam volna olvasás közben, még az is lehet, hogy felbosszantom magam.


H.apci.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 19:44 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.09. 20:20
Hozzászólások: 6562
Tartózkodási hely: Szászberek
hárskeret írta:
Ezek után úgy döntöttem, hogy nem fogom eladni a méheimet, hanem szaporítok. (az okos ember akkor telepíti a szőlőt, amikor mások kivágják)

Még ne kapkodj!
Egyenlőre mindenki telepít... ;)

_________________
NB fészek+2x1/2NB szűz méztér
Halad az, csak csinányi köll....


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 19:30 
Offline
Törzstag
Törzstag
Avatar

Csatlakozott: 2009.02.15. 07:26
Hozzászólások: 1066
Tartózkodási hely: Kaposvár
A Teremtő úgy alkotta meg a világot, hogy meglegyen benne az egyensúly és, ha az felborúl kétségem nincs, hogy azt helyre állítja! Ez a dolgok minden szegmensében fellelhető.Ezt tapasztaltam személyesen is. Minden anomália az egyensúly vesztés következménye. Amit vet az ember azt fogja aratni és ez nem hit kérdése, hanem egy kozmikus törvényszerüség, ami mindenre és mindenkire vonatkozik. Ezt kellene az embereknek felismerni, na és azt, hogy semmit nem hozott a világba és semmit sem vihet abból ki. Akkor meg minek az a sok "élettelen" dolog, amit felhalmoz? Szemléletváltásra volna szükség! És nem a mindent ÉN' - nekem kellene előtérbe kerülni, hanem mindent MI' nekünk és mértékkel. Mert mindenben a mérték az érték! .........

_________________
A természet nem szegi meg törvényét, csak az ember!
Nem a világ rossz, hanem az ember teszi azzá!
__________________________
torzo52 (Győző)


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 19:01 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2013.12.28. 15:45
Hozzászólások: 342
Tartózkodási hely: Baranya Hetvehely
Elolvasva az alábbi hozzászólásokat sírni támadt kedvem.
Mielőtt zokogni kezdtem volna még néhányszor újra elolvastam. Ezek után úgy döntöttem, hogy nem fogom eladni a méheimet, hanem szaporítok. (az okos ember akkor telepíti a szőlőt, amikor mások kivágják)
Malya Péter írta:
Koós Péter ír a jövő héten megjelenő MÉHÉSZET 22. oldalán a méhészkedés jövőjéről (ki beszél itt már haszonnal bíró méhtartásról),

Tartósan veszteséges termelést nem lehet fenntartani, csak hobbyból, de az nem termelés. Biztos vagyok benne hogy a méhészet üzemszerűen nyereséges, és az összeomlás sem lesz teljes. Azt el tudom fogadni, hogy a nyereség esetenként kisebb a régebben megszokottnál. Vesztesek biztosan lesznek, elég olvasni itt a kezdők hozzászólásait. Hogy váltás lesz, azt el tudom fogadni. Lesznek vesztesek, de ahogy írták nyertesek is. Szerintem a felkészültség, helyi adottságok, pénzügyi viszonyok fognak szelektálni. A méhészethez nem értek, de úgy gondolom, hogy az időjárás változáshoz mind a méhek, mind pedig a méhészek egy része alkalmazkodni fog (természetes szelekció) Bükk összefoglalójára igazán kíváncsi lennék. Volt szerencsém itt a fórumon, és személyesen is megismerni nagy tudású, komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkező embereket.
Ha ők továbbra is megosztják tapasztalataikat, szerintem az ágazat nem kerül válságba, ha lesz is visszaesés.
Én bízom a méhészet jövőében.

_________________
Valami elkezdődött. Vagy mégsem?


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 18:04 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.09.19. 08:32
Hozzászólások: 1457
devil írta:
Nagyon jó! ha már úgyis több száz családos állománnyal bír,pont alkalmas arra hogy csökkentsen a méhsűrűségen...

Devil!
Hallottál Te már kontraszelekcióról ? A javaslat pusztán ezt lenne képes kiszűrni. Valószínű egyébként, hogy nem jelentene teljes megoldást a problémára.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 17:28 
Offline
Tag
Tag
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.31. 20:30
Hozzászólások: 231
Tartózkodási hely: Mátrafüred
Cerana!

Igen ez egy idézet, és azért választottam, mert számomra Kooós Péter azok közé tartozik akiknek adok a szavára, véleményére.Szerintem, ha tíz egymást követő évben marad az akác korán virágzási tendencia, azt már nyugodtan vehetjük egy tartós dolognak.

devil!

Én ezt az írást egy jó szándékú figyelmeztetésnek gondolom.Az önszabályozás gondolata azonban figyelemre méltó.Az egy méhcsaládra jutó jövedelem csökkenés eddig úgy jelentkezett, hogy nőtt az egy méhészre jutó méhcsaládszám. Ennek azonban van egy ésszerű határa, és ha ez már az ezer család felé fog haladni, lealkonyul a nagy méhészetek, a főállásúak korszaka.Visszamegy a méhészet oda ahol jórészt korábban is volt, a mellékállás kategóriába egy alacsonyabb méhcsaládszámra, de sajnos egy alacsonyabb fajlagos jövedelmi kategóriába.

bükk!

Szerintem is benne vagyunk már az összeomlásban.Előbb utóbb lemegy a méhár.

tsanyi!

Sok a kihasználatlan méhlegelő gondolathoz.Lesz is, és növekedni is fog, ha marad ez a mézelési tendencia.

_________________
Malya Péter
http://www.mehmergezes.hu/


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 16:11 
Offline
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.10.24. 07:28
Hozzászólások: 3712
Tartózkodási hely: Észak-Zala
Idézet:
.......Fazekas Sándor a méhek világnapja alkalmából rendezett szakmai konferencián hangsúlyozta: Magyarországon a méhészet nem csupán mezőgazdasági termelő tevékenységet, hanem kultúrát is jelent.

Közölte: az ágazat szemmel láthatóan előrelépett az elmúlt években, és a méhegészségügyi, illetve technológiai fejlesztések a következő időszakban is folytatódnak......

Idézet:
.......A fiatal gazda pályázat jellege, a támogatás mértéke

A támogatás jellege visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás (vissza nem térítendő támogatás), melynek 90%-át az MVH előre kifizeti. A támogatási összeg fennmaradó 10%-ának lehívására külön kifizetési kérelem benyújtását követően-, a jogcímrendeletben meghatározott feltételek teljesítését követően kerülhet sor.

A támogatás mértéke a működtetési időszak 4. évére vállalt üzemméret függvényében legfeljebb 50 000 eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás euróban meghatározott összege a kifizetés évének január 1-jén érvényes-, az Európai Központi Bank által meghatározott árfolyamon kerül átváltásra.

A fiatal gazda támogatás szabadon felhasználható egyszeri tőkejuttatás. A támogatás felhasználását az MVH nem ellenőrzi......

Idézet:
...... Édesapám szerint nagyon sok a kihasználatlan méhlegelő Magyarországon,........


Idézet:
.......A térség számára kihasználható lehetőséget jelenthet az alternatív mezőgazdasági termékek – különösen a méz és egyéb méhészeti termékek – iránti kereslet növekedése. Sajátos kistérségi erősség az akácerdők jelentős területe, ahol kiváló minőségű mézet lehet előállítani. Ugyancsak erősség, hogy felismerve a méhészkedésben rejlő gazdasági lehetőségeket beindult a szakiskolában a szakma oktatása,........

_________________
Advocatus Diaboli


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 09:53 
Offline
Törzstag
Törzstag

Csatlakozott: 2008.11.03. 10:52
Hozzászólások: 1107
Tartózkodási hely: Balaton fővárosa
Péter!

Az összeomlás már most idén megkezdődött,jókora tényleges méhcsaládszám csökkenés lesz.
A 40 év alatt sok minden megváltozott,egyszer majd talán leírom én hogy látom.
Adminisztratív lépesek szerintem nem segítenek,abban a magyarnak nagy tapasztalata van hogyan
lehet azt megkerülni.


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
 Hozzászólás témája: Re: Méhészet újság
HozzászólásElküldve: 2014.06.28. 09:20 
Offline
Tag
Tag

Csatlakozott: 2010.09.09. 19:08
Hozzászólások: 458
Tartózkodási hely: Algyő
Nagyon jó! ha már úgyis több száz családos állománnyal bír,pont alkalmas arra hogy csökkentsen a méhsűrűségen.....vagy másoknak csökkentetné az állományát inkább?Esetleg legyen a méhészkedés a régebben születettek privilégiuma? Persze a probléma valós,de mint sok minden a világon szerintem önszabályozó,akkor hagyják abba ha már nem lesz érdemes vele foglalkozni,nem akkor amikor valaki kongatja a vészharangot mert kevesebbet keres mint régen.

_________________
.....................


Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 334 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség

greenmiles v1.0 desgined by CodeMiles Team.